Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe, rodzinne z budżetem do ok. 70 kpln update

Featured Replies

Napisano

> Ale dla rodziny 2+2 wystarczy Megane Kombi. Te ostatnie są nawet spore. W jakim wieku dzieci? Bo

> jak 3-5 lat to za 10 będą się mieścić spokojnie z tyłu, a jak 8-10 to już gorzej...

> Ile taka Laguna 2.0 pali? Pewnie z 11 po mieście?

Skoro padają propozycje pokroju Octavii 1,8T i są akceptowalne, to

1. Taka wielkość jest dla użytkownika si

2. Spalanie pokroju 11 też (znaczy oczywiście wiem, że KULTOWA technologia spala 6 po mieście, a ja jestem głupi i się nie znam, ale...)

Napisano

> Cały poprzedni łikend czekałem aż zadzwonisz. A jutro jadę po ćwiartkę świniaka, więc nie...

> mar00ha

Nie było opcji "wyjściowej" - szczeniaka do teściów odwoziłem.

Trudno - deszcz pada, więc raczej laksomem będę wracał dzisiaj.

Napisano

> Zwróć uwagę choćby na wysilenie silników - okolice 100 KM z litra stają się standardem, więc nie

> liczyłbym na przebiegi rzędu 500 kkm.

kupujący zakłada małe przebiegi rzędu 15kkm rocznie czyli w teorii 150kkm przez 10 lat. Tak czy siak - ja bym szukał czegoś wolnossącego o sprawdzonej opinii. Ta laguna 3 jest chyba rozsądna hmm.gif

Napisano

> Coś pomieszałeś. Wg www seata nie ma 1,2 TSI w wersji XL - i chyba słusznie.

jakiś tekst

Wybrano:

Model: Altea XL

Typ: COPA REFERENCE

Silnik: 1.2 TSI 105KM

Cena podstawowa: 67 991

> Użytkuję 1,2 TSI w Yeti i jak w jazdach miejsko - podmiejskich sprawdza się świetnie, tak w jazdach

> autostradowych zaczyna palić dużo.

> Altea XL jest większa i cięższa od Yeti, więc 1,2 TSI dostawałby zadyszki wcześniej.

Owszem. Ale do spokojnego przemieszczania się wystarczy. Jeździłem Jettą z tym silnikiem i byłem pod wrażeniem.

> A do autora wątku - przy współczesnych samochodach, zakładanie 10 letniego okresu eksploatacji nie

> wydaje mi się rozsądne.

> Zwróć uwagę choćby na wysilenie silników - okolice 100 KM z litra stają się standardem, więc nie

> liczyłbym na przebiegi rzędu 500 kkm.

Ale przy przebiegach 15kkm rocznie to on zrobi ledwie 150kkm.

Napisano

> Owszem. Ale do spokojnego przemieszczania się wystarczy. Jeździłem Jettą z tym silnikiem i byłem

> pod wrażeniem.

pod wrażeniem 100KM w aucie o masie 1,5t ? zlosnik.gif

> Ale przy przebiegach 15kkm rocznie to on zrobi ledwie 150kkm.

przebieg to nie wszystko, niestety

skoro zakłada 15kkm to sugeruje dużo krótkich, częstych dojazdów - a to tez nie jest takie kolorowe dla wysilonego silnika zlosnik.gif

Napisano

> Model: Altea XL

> Typ: COPA REFERENCE

> Silnik: 1.2 TSI 105KM

To pełna konsekwencja www seata:

tutaj mamy tabelkę z danymi technicznymi, które zaczynają się od 1,4 TSi.

> Owszem. Ale do spokojnego przemieszczania się wystarczy.

Owszem. Tyle że nie należy się spodziewać cudów. W mieście (Kraków) 8,5/100, autostrada ok 10. Oszczędne to jest przy jeździe 80-90 km/h

> Ale przy przebiegach 15kkm rocznie to on zrobi ledwie 150kkm.

Dziś zakłada 15 kkm, z którego bardzo łatwo robi się 20-25 kkm rocznie.

Do tego dochodzi trwałość innych elementów, choćby blachy - czasy aut o blasze niemal nierdzewnej minęły.

Napisano

> pod wrażeniem 100KM w aucie o masie 1,5t ?

Niesamowite, prawda? Przejedź się a sam zobaczysz. Mnie ten silnik mocno zaskoczył in plus.

Spodziewałem się niechętnego do jazdy muła a dostałem pełen dobrych chęci silniczek, całkiem ładnie odpowiadający na ruchy pedału gazu.

> przebieg to nie wszystko, niestety

> skoro zakłada 15kkm to sugeruje dużo krótkich, częstych dojazdów - a to tez nie jest takie kolorowe

> dla wysilonego silnika

Owszem, ale naprawdę ciężko jest zabić silnik po 150kkm, choćbyś nie wiem co robił (zakładając że nie jeździsz jak przedstawiciel handlowy).

Napisano

> Jak się DOBRZE postarasz, to Lagunę 2,0 benzyna w TechRun, czyli ten wypas co chciałeś + nawigacja,

> czujka cofania itp.

> Bagażnik w liftbacku jest całkiem si.

Z tego co omiotłem z grubsza wzrokiem wątki na forum laguny to wersje benzynowe są jakieś zadzwiająco problematyczne. A to skrzynie biegów, i coś tam jeszcze było (nie pamiętam dokładnie)

Nie wspominajac o duzym spalaniu wersji noPB przy wyzszych predkosciach.

Co do LPG: LIII o LPG

Napisano

> To pełna konsekwencja www seata:

> tutaj mamy tabelkę z danymi technicznymi, które zaczynają się od 1,4 TSi.

Oni tam ciągle coś zmieniają. spineyes.gif

> Owszem. Tyle że nie należy się spodziewać cudów. W mieście (Kraków) 8,5/100, autostrada ok 10.

> Oszczędne to jest przy jeździe 80-90 km/h

Konkurencyjne silniki za tę kwotę (jakieś wolnossące 1,4 lub 1,6) lepsze nie będą.

> Dziś zakłada 15 kkm, z którego bardzo łatwo robi się 20-25 kkm rocznie.

Możliwe. Ale jako że silnik jest VW i że wkładają go do wszystkich aut koncernu w ilościach hurtowych to za parę lat speców od 1.2TSI będzie tyle co dziś magików od tedeików.

> Do tego dochodzi trwałość innych elementów, choćby blachy - czasy aut o blasze niemal nierdzewnej

> minęły.

A to dotyczy każdego auta jakie wybierze. Z tym że pewnie wszyscy dają dziś na blachę ze 12 lat gwarancji.

Napisano

> Konkurencyjne silniki za tę kwotę (jakieś wolnossące 1,4 lub 1,6) lepsze nie będą.

Mogą być tańsze. Ale racja, w miejskim użyciu jest on całkiem przyjemny.

W Yeti zadyszki dostaje przy prędkościach przekraczających dozwolone.

> hurtowych to za parę lat speców od 1.2TSI będzie tyle co dziś magików od tedeików.

Pewnie tak będzie.

> Z tym że pewnie wszyscy dają dziś na blachę ze 12 lat gwarancji.

Ale wiesz, że ta gwarancja jest bardzo iluzoryczna.

Napisano

wiec moze jeszcze w ramach zartu: skoro nie bylo ze ma byc fabrycznie nowe, to moze jakis passsek od dziadka z Niemiec ? smile.gif

Napisano

> Niesamowite, prawda? Przejedź się a sam zobaczysz. Mnie ten silnik mocno zaskoczył in plus.

> Spodziewałem się niechętnego do jazdy muła a dostałem pełen dobrych chęci silniczek, całkiem ładnie

> odpowiadający na ruchy pedału gazu.

nie miałem jeszcze okazji niestety, w sumie jestem ciekawy zlosnik.gif

> Owszem, ale naprawdę ciężko jest zabić silnik po 150kkm, choćbyś nie wiem co robił (zakładając że

> nie jeździsz jak przedstawiciel handlowy).

silnika (może) nie, ale osprzęt którego trochę tam jest hmm.gif

Napisano

> nie miałem jeszcze okazji niestety, w sumie jestem ciekawy

Zwijacz asfaltu toto oczywiście nie jest ale jeździ się tym zaskakująco przyjemnie.

> silnika (może) nie, ale osprzęt którego trochę tam jest

Tak jak pisałem wyżej - biorąc pod uwagę, że VW zalewa swoimi produktami rynek, niedługo części do tych silników będą dostępne nawet w budkach z kebabami.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> wiec moze jeszcze w ramach zartu: skoro nie bylo ze ma byc fabrycznie nowe, to moze jakis passsek

> od dziadka z Niemiec ?

grinser006.gif było - w tytule posta zlosnik.gif

Napisano

> tych silników będą dostępne nawet w budkach z kebabami.

I to jest duży plus grupy VW. Mając Rezzo części - nawet tak nieskomplikowanych jak tuleje wahacza - generalnie musiałem szukać sam, bo to egzotyka. W VW wstawiam auto do pierwszego z brzegu serwisu i mają wszystko od ręki.

Napisano

> To jest silnik bifuel (benzyna/E85), a te "z natury" są bardzo oszczędne.

bifuel-srifuel. grinser006.gif

spalało mi w mieście prawie połowę więcej niż moje 2.0 dci (8->11,5)

Napisano

> Skoro padają propozycje pokroju Octavii 1,8T i są akceptowalne, to

> 1. Taka wielkość jest dla użytkownika si

Aktualna Octavia to auto, które w środku ma dużo miejsca. Na pewno nie ma się czego wstydzić przy np. Lagunie III.

Napisano

Nad nowym Ceed'em też bym się nie zastanawiał. To auto tylko udaje nową Astrę, a ceny ma te same jak nie większe oslabiony.gif z tego co pamiętam można kupić w podobnej cenie może trochę słabiej wyposażoną Astrę, ale za to z lepszym silnikiem.

Napisano

Za 67000/68000 brutto można mieć octavię 1,8 tsi w wersji fresh. Na dzień dziś chyba bezkonkurencyjna oferta i spełnia raczej wszystkie wymagania kolegi, po za tym że to liftback, ale 580 l bagażnika. Kombii jest jednak trochę droższe, chyba żeby wziąć 1,4 tsi

Napisano

> Nad nowym Ceed'em też bym się nie zastanawiał. To auto tylko udaje nową Astrę, a ceny ma te same

> jak nie większe z tego co pamiętam można kupić w podobnej cenie może trochę słabiej

> wyposażoną Astrę, ale za to z lepszym silnikiem.

lepszym w czym? hmm.gif

Napisano

> I jeszcze do negocjacji, nieźle

zawsze jak jestem w reno, to zastanawiam się, jak nisko da się ściągnąć gacie... zlosnik.gif

Napisano

> zawsze jak jestem w reno, to zastanawiam się, jak nisko da się ściągnąć gacie...

Tak z ceny schodzą, jakby to klepali w Bangladeszu, ale kużwa, jakby teraz zmieniał samochód w te pędy poleciałbym po Lagunę smile.gif

Napisano

> Tak z ceny schodzą, jakby to klepali w Bangladeszu, ale kużwa, jakby teraz zmieniał samochód w te

> pędy poleciałbym po Lagunę

Laguna III ma dużo wad, nie jest to auto wybitne, ale za taką kasę jest wręcz cudowna grinser006.gif

Napisano

> Laguna III ma dużo wad, nie jest to auto wybitne, ale za taką kasę jest wręcz cudowna

Mało jeżdżę, więc jakby tak chociaż do 50 kkm się nie psuła to byłbym zadowolony zlosnik.gif

Napisano

> Mało jeżdżę, więc jakby tak chociaż do 50 kkm się nie psuła to byłbym zadowolony

myślę, że jest nawet lepiej grinser006.gif

Napisano

> myślę, że jest nawet lepiej

To ważne, abym po fiucie się nie rozczarował, ale na razie to mi go szkoda zmienić. Jedyny minus, że to nie kombi oslabiony.gif

Napisano

> Mało jeżdżę, więc jakby tak chociaż do 50 kkm się nie psuła to byłbym zadowolony

Gwarancja 3 lata / 100 kkm.

Napisano

> Aktualna Octavia to auto, które w środku ma dużo miejsca. Na pewno nie ma się czego wstydzić przy

> np. Lagunie III.

Mówiłem o tym, że "samochód duży".

Napisano

> Tak z ceny schodzą, jakby to klepali w Bangladeszu, ale kużwa, jakby teraz zmieniał samochód w te

> pędy poleciałbym po Lagunę

Bierz ok.gifzlosnik.gifcfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Hyundai Elantra? jakiś tekst

Nie kombi, ale sedan (niestety z zawiasami wchodzacymi do bagażnika). Oprócz tej wady dużo pozytywnych opinii... Miał ktos z tym samochodem do czynienia?

Napisano

> wiec moze jeszcze w ramach zartu: skoro nie bylo ze ma byc fabrycznie nowe, to moze jakis passsek

> od dziadka z Niemiec ?

Roczny z malym przebiegiem , to by byla najlepsza propozycja:

http://allegro.pl/vw-passat-b7-2011-bluemotion-2-0tdi-idealny-i2519474608.html ok.gif

Ewentualnie dwuletnie takie np.:

http://allegro.pl/sliczne-audi-a4-lift-ledy-navi-pdc-100-oryginal-i2522201316.html ok.gif

Ja bym sie nad tym zastanawial ok.gif

Napisano
  • Autor

> Roczny z malym przebiegiem , to by byla najlepsza propozycja:

> http://allegro.pl/vw-passat-b7-2011-bluemotion-2-0tdi-idealny-i2519474608.html

> Ewentualnie dwuletnie takie np.:

> http://allegro.pl/sliczne-audi-a4-lift-ledy-navi-pdc-100-oryginal-i2522201316.html

> Ja bym sie nad tym zastanawial

Nie chcę używanego auta.

Napisano

> Nie chcę używanego auta.

Nie zauwazylem, ze napisales ze chcesz nim jezdzic 10 lat. To w takim razie masz racje - na tak dlugi czas tez bym nie kupil uzywanego no.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zauwazylem, ze napisales ze chcesz nim jezdzic 10 lat. To w takim razie masz racje - na tak

> dlugi czas tez bym nie kupil uzywanego

Przynajmniej 10 lat. Nie stać mnie po prostu na zmianę samochodu co 3-5 lat. A perspektywa 10-letnia to chyba nawet jest osiągalna dla Daci Duster :D

Napisano

> Przynajmniej 10 lat. Nie stać mnie po prostu na zmianę samochodu co 3-5 lat. A perspektywa

> 10-letnia to chyba nawet jest osiągalna dla Daci Duster :D

W sumie dobry plan. Ale kupujac auto na 10 lat to ja bym patrzyl wylacznie na modele z najdluzsza gwarancja i serwisem w miare przyjemnym (zeby jak najdluzej serwisowac w ASO - jesli oczywiscie bylyby dobre ceny + w miare normalna obsluga klienta).

Napisano
  • Autor

> W sumie dobry plan. Ale kupujac auto na 10 lat to ja bym patrzyl wylacznie na modele z najdluzsza

> gwarancja i serwisem w miare przyjemnym

Generalnie jak ktoś napisał to gwarancje powyżej 3 lat sa mocno iluzoryczne z dużą ilością wyłączeń i * w tekście zlosnik.gif

Napisano

> Generalnie jak ktoś napisał to gwarancje powyżej 3 lat sa mocno iluzoryczne z dużą ilością wyłączeń

> i * w tekście

Skoda ma fabryczną gwarancję do 4 lat/120.000km za dodatkową opłatą oczywiście.

Napisano

> małe dizle w ciężkich autach się nie sprawdzają.

jezdzilem Laguna 1,5 dCi i to faktycznie porazka (nie jezdzi, duzo pali)

ale ten silnik ze Szczeniakiem jakos sobie radzi (zreszta vanami sie ciutke inaczej jezdzi)

a szczegolnie jesli kolega chce glownie po miescie jezdzic to duzy i ciezki diesel mu sie nie sprawdzi

Napisano
  • Autor

Moje kryteria:

...

3. Benzyna

...

grinser006.gif

Napisano

> Moje kryteria:

> ...

> 3. Benzyna

> ...

no to 1,6 110 KM tylko zaraz powiesz, ze koniuf Ci za malo

zreszta wolalbym tego dCi jak 1,6, ktory srednio sie nadaje

moze 1,4TCE lub 2.0 16V jesli wystepuje?

Napisano
  • Autor

> od dziadka z Niemiec ?

TU masz świetny materiał o passatach od dziadka hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifjakiś tekst

Napisano

nie chce mi sie czytac calego watku, ale kup sobie orlando za ta kase i bedziesz zadowolony

Napisano

jezeli rozwazasz civica

http://auto-mobil.otomoto.pl/mazda-3-kirei-pl-salon-fv23-oddealera-C24758927.html

dwa miesiace temu oddany w rozliczeniu od 1 wlascicela 15 tys taniej niz w salonie i pewny na 100 % , sam bym go wzial ale budzet o 20 za duzy 270751858-jezyk.gif

ma 5 km miniej niz chesz ale jezdzi to przyjemnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.