Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie fabryczny szyberdach

Featured Replies

Napisano

szukam info czy dolozenie niefabrycznego szyberdachu (duzy, podwojny) wplywa znaczaco na sztywnosc nadwozia podczas padku.

Jakiej firmy polecacie, czy szumia, jak jest rozwiazane odprowadzanie wody itp

czy sama przyciemniona szyba wystarczy czy konieczna jest roleta

Napisano

Wiem ze webasto robi szyberdachy do montazu ale cena pewnie powala.

Kupic auto z szybrem cool.gif

Napisano

> szukam info czy dolozenie niefabrycznego szyberdachu (duzy, podwojny) wplywa znaczaco na sztywnosc

> nadwozia podczas padku.

Oczywiście, że tak.

> Jakiej firmy polecacie, czy szumia, jak jest rozwiazane odprowadzanie wody itp

> czy sama przyciemniona szyba wystarczy czy konieczna jest roleta

Ber rolety ugotujesz się przy zamkniętym dachu w słoneczny dzień. Że o świeceniu w oczy przynajmniej na tylnej kanapie nie wspomnę.

Napisano

> Wiem ze webasto robi szyberdachy do montazu ale cena pewnie powala.

> Kupic auto z szybrem

Też słyszałem, że lepiej nie bawić się w zakładanie/montowanie szyberdachu. Lepiej kupić vhl już z fabrycznym.

Napisano

> szukam info czy dolozenie niefabrycznego szyberdachu (duzy, podwojny)

Zawsze osłabi... Szyberdach oryginalny jest mocowany w otwór który jest inaczej zakończony - obrobiony - zagięta blacha dachu na bokach w literę "L" lub "U", ma też często - prawie zawsze - wzmocnienie w postaci dodatkowej ramy nośnej, podczas gdy te montowane są wycinane w dachu - otwór w blaszce - i trzymają się tylko blachy - ramka i uszczelka gumowa. Każdy szyberdach hałasuje... jedne mocniej inne mniej ale nie oszukujmy się ... Ja nie wyobrażam sobie szyberdachu bez rolety - przysłony... no chyba, że ktoś założy mocne lustro - folie i bardzo przyciemni tylko że wtedy ten otwór może być zaślepiony blachą - jak w czołgu smile.gif VW to miał swego czasu w ofercie....

Jeśli szyberdach to duży - tak aby poczuć namiastkę kabrioletu... tak jak w Mercedesie A / Fiacie Stilo - składany z segmentów lub / Cromie.... lub.... jest tego trochę w vanach.

Jeśli ma to być alternatywa dla klimy to nie jest i nie będzie - przy upałach zawsze miałem zamknięty i zasłonięty bo nie dało się wytrzymać...

Napisano
  • Autor

> Zawsze osłabi... Szyberdach oryginalny jest mocowany w otwór który jest inaczej zakończony -

> obrobiony - zagięta blacha dachu na bokach w literę "L" lub "U", ma też często - prawie

> zawsze - wzmocnienie w postaci dodatkowej ramy nośnej, podczas gdy te montowane są wycinane w

> dachu - otwór w blaszce - i trzymają się tylko blachy - ramka i uszczelka gumowa. Każdy

najbardziej obawiam sie jak zachowa sie taka tafla szyby przy wypadu

> szyberdach hałasuje... jedne mocniej inne mniej ale nie oszukujmy się ... Ja nie wyobrażam

> sobie szyberdachu bez rolety - przysłony... no chyba, że ktoś założy mocne lustro - folie i

> bardzo przyciemni tylko że wtedy ten otwór może być zaślepiony blachą - jak w czołgu VW to

> miał swego czasu w ofercie....

> Jeśli szyberdach to duży - tak aby poczuć namiastkę kabrioletu... tak jak w Mercedesie A / Fiacie

> Stilo - składany z segmentów lub / Cromie.... lub.... jest tego trochę w vanach.

> Jeśli ma to być alternatywa dla klimy to nie jest i nie będzie - przy upałach zawsze miałem

> zamknięty i zasłonięty bo nie dało się wytrzymać...

To ma byc namiastka kabrioletu dlatego interesu mnie tylko duuuzy

Napisano

> szukam info czy dolozenie niefabrycznego szyberdachu (duzy, podwojny) wplywa znaczaco na sztywnosc

> Jakiej firmy polecacie, czy szumia, jak jest rozwiazane odprowadzanie wody itp

IMo oslabi, u siebie przy podwojnym szyberdachu, jak zdejmowalem podsufitke to widac bylo wzmocnienia w ok "dziury".

Pamietaj, ze uszczelnie we wkladanych w fabryce dzialaja na innej zasadzie niz te dokladane. W tych pierwszych szyber nie musi byc super szczelny, bo woda jest odprowadzana kanalikami, "wbudowanymi" w nadwozie a w tych dokladanych szczelnosc zalezy od uszczelek.

Wg mnie nie warto dokladac, w dobie A/C to troche bajer. Ja jedynie przy dziecku staram sie otwierac zamiast kllimy, albo gdy jest temp w ok 18-23C

BTW. Chyba masz taki szyber w OBK ?

Napisano

domladalem elektryczny webasyo do octavi 1 najwiekszy jaki sie dalo. strasznie halasuje potem podsufitka. przypuszczam ze sztywnosc nadwozia troche cierpi. ja dolozylem potem rozporke przod i tyl. co do rolety to moj nie mial. szklo bylo tak przyciemnione ze nie razilo slonce. w hondzie tez mialem pozniej ale juz dolozony w njemczech.

wszysyko pewnie zalezyjak nest skonstruowany dach w tamtym miejscu. co wytnie instalator. ale imo wolalbym oryginalny. co do klimy to szyber sje przydaje bo kloma wysusza powietrze a tak masz wymiane. aha i ori szyber ajk mam teraz mam taki spojler ktory odchyla struge powietrza a dokladane nie mialy wiec w srodku bylo glosno. po za tym jak padalo albo byl mokry to jego uchulenoe wlewa ci wode do srodka auta bo nie ma odplywow.

Napisano

Nie polecamy w ogole grinser006.gif Mam drugie kolejne auto z panoramicznym szyberdachem i praktycznie wcale go nie uzywam. Wrecz wolalbym zeby go nie bylo, bo to tylko zwieksza ciezar i potencjalna problemowosc. W dobie A/C zupelnie zbedny gadzet.

Napisano

> Nie polecamy w ogole Mam drugie kolejne auto z panoramicznym szyberdachem i praktycznie wcale go

> nie uzywam. Wrecz wolalbym zeby go nie bylo, bo to tylko zwieksza ciezar i potencjalna

> problemowosc. W dobie A/C zupelnie zbedny gadzet.

Potwierdzam, też miałem w espace i do niczego się nie nadawał. Latem za gorąco, zimą za zimno. Powyżej 50 km/h strasznie szumi. No i na krawżenikach trzeszczał czyli nadwozie nie było sztywne.

Napisano

Nie polecam

w żony Scenicu był cały dach szklany za dwa lata użytkowania używany może z 4 razy (2 x do robienia fotek na sprzedaż)

bez roletki hałasuje - miałem dokładany w Trabancie - skombinowałem szmacianą roletkę w celu wyciszenia (nawet w Trabancie było słychać)

Napisano

A ja mam szyber webasto, nie szumi jest cicho, opowieści powyżej o sztywności nadwozia możesz wsadzić w buty, nic nie trzeszczy, nie mam rolety tylko przyciemnianą szybę i w zupełności wystarcza. Mam też klimę i dość często jeżdżę z otwartym i bardzo sobie chwalę. Jednym słowem polecam.

Napisano

> A to teraz nie da rady podczas montażu takiego zakończenia sobie zażyczyć?

Nie... jest to wytłaczane w trakcie produkcji dachu - prasa wytłacza ten panel. Jedyny sposób to przekładka całego dachu - robi się to czasami po np gradobiciu lub innym rodzaju dachowania... wink.gif Podczas dokładania już po zakupie auta kładzie się szablon na dachu i wycina wyrzynarką do blachy ... Są luksusowe szyberdach wykonane przez Webasto z elektryczna roletką i full-automatyką jak i dodatkową wysuwającą się ochroną przed wiatrem i te naprawdę fajnie wyglądają ... ale zawsze wystają ponad obrys dachu mniej lub więcej ale jednak... a w fabrycznych masz zawsze równo z dachem.

Napisano

> najbardziej obawiam sie jak zachowa sie taka tafla szyby przy wypadu

Sama szyba jest sztywna i nawet lepiej zniesie wypadek niż blacha - nie odkształci się a że jest klejona to nie pęknie w drobny mak.. tego nie masz powodu się obawiać... może jak to by była taka poliwęglanowa jak kiedyś montowali do CC to bym sie bał... smile.gif

> To ma byc namiastka kabrioletu dlatego interesu mnie tylko duuuzy

Więc warto uderzyć w firmówkę Webasto ... koszt niestety nie mały ...

Ja osobiście powiem tak...

- nocą jazda miastem - zasłaniałem bo mnie lampy raziły

- latem z tyłu pasażerowie - dzieci narzekały, ze ich słońce oślepia - roletka zasłonięta

- zimą zamarznięty - nie ruszałem - czasami roletke odsłaniałem aby się rozmroziła

- Jesienią ciągle musiałem często smarować prowadnice i uszczelki aby nie przeciekał do tego czyszczenie rynienek

- Jazda powyżej 130 km/h to ból jakich mało i szum - czy otwarty czy uchylony

+ wiosna i jazda poza miastem z otwartym rekompensowała powyższe

Napisano

Pamiętam, iż kiedyś w Łodzi pewien IKL'owiec dołożył do sedana szyberdach i był bardzo zadowolony.

Niczego wtedy nie zaobserwował z negatywnych następstw modyfikacji.

Napisano

> Nie polecamy w ogole Mam drugie kolejne auto z panoramicznym szyberdachem i praktycznie wcale go

> nie uzywam. Wrecz wolalbym zeby go nie bylo, bo to tylko zwieksza ciezar i potencjalna

Przydaje sie jak palisz fajki w aucie grinser006.gif

Innych zalet nie odnotowalem, a mialem 3 auta z tym wynalazkiem wink.gif

Napisano

To ja tera powiem :-)

Szyber to absolutny top moich ukochanych autogadżetów.

Na liście "must-have" jest tuż za reflektorami ksenonowymi (a te są pierwsze :-) ).

ALE

TYLKO I WYŁĄCZNIE FABRYCZNY.

Żadna rzeźba w rzadkim kale, czyli "aftermarket".

Szyber fabryczny jest dokładany już na etapie KONSTRUKCJI SAMOCHODU (w sensie jeszcze na desce kreślarskiej, nie na taśmie).

Pod szyber jest inne nadwozie, ma inaczej prowadzone wzmocnienia, szyber jest dokładnie tam, gdzie ma być, a nie tam, gdzie pan czesio nożycami bezwiórowymi otwór wyhapie.

Fakt odpowiedniej wytłoczki dachu, odwodnień i pełnej integracji z autem to już tylko wisienka na torcie.

Co do kwestii "się nada, się nie nada, co-tam-da".

Gooofno wiedzą o frajdzie z jazdy ci, co oceniają szyber w kategorii "wentylacji", "antynikotyny" itp.

Odsuwasz dach, w rękę łapiesz wiatr.

I wszystko w tym temacie - nic dodawać nie trzeba.

Dla mnie MEGA porażką są przedłużane szyby (Citroen C3), szklane dachy (Volvo V40) itp imitacje tego, czym ma być szyber - OKNEM DACHOWYM.

A okno = z możliwością otwarcia. I to full, a nie uchylenia.

Tyle rzekłem :-)

Napisano

> Odsuwasz dach, w rękę łapiesz wiatr.

Ja tam nic nie łapię. Wietrzę brykę z fajek.

Szyber fabryczny by (klękaj!) VW. palacz.gif

mar00ha

Napisano

> Gooofno wiedzą o frajdzie z jazdy ci, co oceniają szyber w kategorii "wentylacji", "antynikotyny"

> itp.

> Odsuwasz dach, w rękę łapiesz wiatr.

> I wszystko w tym temacie - nic dodawać nie trzeba.

> Dla mnie MEGA porażką są przedłużane szyby (Citroen C3), szklane dachy (Volvo V40) itp imitacje

> tego, czym ma być szyber - OKNEM DACHOWYM.

> A okno = z możliwością otwarcia. I to full, a nie uchylenia.

Zgadzam sie z Toba calkowicie ok.gif Jak szyberdach to fabryczny i to taki zeby jezdzic z dziura w dachu, a nie tylko uchylac. Mam taki i zawsze chce miec. ok.gif

Napisano

Ja uwielbiam jezdzic z calkowicie odsunietym szyberdachem - dla mnie obowiazkowe wyposazenie ok.gif

Napisano

> To ja tera powiem :-)

> Szyber to absolutny top moich ukochanych autogadżetów.

> Na liście "must-have" jest tuż za reflektorami ksenonowymi (a te są pierwsze :-) ).

> ALE

> TYLKO I WYŁĄCZNIE FABRYCZNY.

Czyli taki się łapie ?? zlosnik.gif

img7721u.jpg

Napisano

> ALE

> TYLKO I WYŁĄCZNIE FABRYCZNY.

> Żadna rzeźba w rzadkim kale, czyli "aftermarket".

dokładnie tak ok.gif

miałem dokładany i mam fabryczny ...

fabryczny cool.gif

jak ktoś chce dokładać to niech zmieni auto, a jak sie nie ma miedzi to sie w domu siedzi zlosnik.gif

post-8270-14352517271924_thumb.jpg

Napisano

> Ja uwielbiam jezdzic z calkowicie odsunietym szyberdachem - dla mnie obowiazkowe wyposazenie

dokładnie tak ok.gif

Napisano

> Ja uwielbiam jezdzic z calkowicie odsunietym szyberdachem - dla mnie obowiazkowe wyposazenie

Tez uwielbiam, a mam duzy szyber(w Obk jest w std.), ale tak na prawde to moze jest kilkanascie sytuacji w roku, bo albo są upały albo jest zimno albo leje, pomijam już kwestie jezdzenia z otwartym dachem na trasie.

Napisano
  • Autor

zmiana auta na dzis nie wchodzi w gre więc temat odpuszczam

trzeba kupic kabrio wink.gif

Napisano
  • Autor

> BTW. Chyba masz taki szyber w OBK ?

No wlanie ze nie. Ani w forku ani w outbacku. A subaru ma fajny duuuuzy szyber.

BTW

Przekladka dachu na taki z fabrycznym szyberdachem to rozsadny zabieg?

Napisano

> Tez uwielbiam, a mam duzy szyber(w Obk jest w std.), ale tak na prawde to moze jest kilkanascie

> sytuacji w roku, bo albo są upały albo jest zimno albo leje, pomijam już kwestie jezdzenia z

> otwartym dachem na trasie.

W trasie oczywiscie to bez sensu, ale ja sie poruszam glownie w miescie i tak naprawde przez 3/4 roku jezdze z odsunietym calym dachem (oczywiscie gdy nie pada zlosnik.gif ) ok.gif

Co do upałów - to fakt ze czasem trudno wytrzymac i dach zamykam i zaslaniam, wtedy niestety pozostaje klima no.gif ale latem jest inny plus - letnie cieple wieczory i noce. Wtedy odsuniecie calego szyberdachu to u mnie obowiazkowa czynnosc tak jak zapiecie pasów ok.gif

Napisano

> Czyli taki się łapie ??

Nie, bo się nie otwiera.

Napisano

> No wlanie ze nie. Ani w forku ani w outbacku. A subaru ma fajny duuuuzy szyber.

Jakas dziwna wersje masz, gdzieś czytałem (Service Manual hmm.gif), ze szyber w Obk był w standardzie (my04, Eu) i de facto nie widziałem Obk z mojego rocznika bez szyberdachu.

> BTW

> Przekladka dachu na taki z fabrycznym szyberdachem to rozsadny zabieg?

IMO to lepsza opcja niż dokładanie niefabrycznego, z drugiej strony jest to bezsensu i dość kosztowne. Ja się strasznie cieszylem przed kupnem ze będę miał szyber a tak na prawdę to używam go sporadycznie i jak będę kiedyś zmieniał auto to będzie dla mnie jedno z mniej kluczowych.

Napisano

> Nie, bo się nie otwiera.

Tylko, ze on jest wlasnie otwarty hehe.gif. W Grande Punto, a taki samochod jest na zdjeciu, otwiera sie ok.gif

Napisano

> Nie, bo się nie otwiera.

Kurna, szybę mi wybili... zlosnik.gif

Masz, jeszcze jedno... zlosnik.gif

img2992k.jpg

Napisano

> Kurna, szybę mi wybili...

> Masz, jeszcze jedno...

No to jego najistotniejszą wadą jest to, że jest zamontowany we Fiacie :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.