Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które światła do jazdy dziennej wybrać Philips DRL4 czy NSSC

Featured Replies

Napisano

> Światła mają być zamontowane w Golfie IV(tak na marginesie)

> Philips cena waha się od 200zł w góre.

> Uploaded with ImageShack.us

> NSSC model 501 HP cena od 160.

Kupowałem NSSC (okrągłe) i na razie złego słowa nie mogę powiedzieć, ale jeśli różnica w cenie jest tak niewielka to brał bym Philipsy (uznany producent, a nie chinszczyzna)

Napisano

> Philips cena waha się od 200zł w góre.

> NSSC model 501 HP cena od 160.

hmm.gif te Philipsy nie maja przypadkiem za malej powierzchni swiecenia ?

Gdzies mi sie obilo ze jakis model drl Philipsa nie jest przez to legalny w pl.

Napisano

Te Philips świecą bardzo poprawnie, mają pewną homologację. Za dwie stówy nie ma na rynku bardziej "bezstresowych" świateł grinser006.gif. Dodatkowa zaleta, to że są krótkie i często dają się zamontować z wymaganym rozstawem 600mm, co w przypadku większości podłużnych lamp jest problematyczne.

Jak nie wyrobisz na Osramy biglaugh.gif, to tylko te Philipsy ok.gif.

Napisano

te philipsy dobrzei mocno świecą. mam je na yarisie mkIII. Ale piekne to nie są... Wolałbym cos w halogeny okrągłego.

Napisano

> te Philipsy nie maja przypadkiem za malej powierzchni swiecenia ?

jakby je nie mierzyć to fakt, że nie mają biglaugh.gif

Napisano

Idąc za ciosem Philips ma także w ofercie malutkie światła led do jazdy dziennej jakiś tekst zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mam te Philipsy i jestemm bardzo zadowolony.

Napisano

swoją drogą co to za różnica?

wytłumaczcie mia proszę bo nie kumam. Ma być zapalone światło i tyle... tak czy nie?

Ma mieć jakiś poziom jasności albo jeszcze co inne?

Przepis mało poważny to wykonanie podobne. Ja tam nie brandzlowałbym się z tym tylko kupił cokolwiek z drl i tyle. ok.gif

Napisano

> te Philipsy nie maja przypadkiem za malej powierzchni swiecenia ?

> Gdzies mi sie obilo ze jakis model drl Philipsa nie jest przez to legalny w pl.

Już było o tym na forum, przykład grinser006.gif

Napisano

> Idąc za ciosem Philips ma także w ofercie malutkie światła led do jazdy dziennej jakiś tekst

540 zł yikes.gif Kto to kupi? rotfl.gif

Albo te Osramy cytowane wyżej za 386 zł zlosnik.gif To juz przeginanie pały, zwłaszcza że jak się patrzy na statystyki sprzedazy Allegro to ludzie kierują sie głownie ceną

Wracając do głownego pytania. NSCC to najprawdopodobniej tzw. porzadna chińszczyzna, więc po co przepłacac za Philipsy, zwłaszcza że tez pewnie sa "made in China"? No i co 5 diod to nie 4 zlosnik.gif Albo wziąc inne z oferty - z moich obserwacji wynika, że lampy okrągłe (takie jak 510HP) świeca chyba najlepiej ok.gif

Na stronie NSCC nowinka techniczna: Diody LED Canbus

Napisano

> swoją drogą co to za różnica?

> wytłumaczcie mia proszę bo nie kumam. Ma być zapalone światło i tyle... tak czy nie?

> Ma mieć jakiś poziom jasności albo jeszcze co inne?

> Przepis mało poważny to wykonanie podobne. Ja tam nie brandzlowałbym się z tym tylko kupił

> cokolwiek z drl i tyle.

facepalm%5B1%5D.gif

Kolega poczyta moze literaturę fachową, np. http://dadrl.pl/dzienne smile.gif

Napisano

Założyłem właśnie te philipsy dwa lata temu i do tej pory jest ok.gif. Świecą mocnym i jasnym światłem.

Napisano

> Kolega poczyta moze literaturę fachową, np. http://dadrl.pl/dzienne

a co jest fachowego w tym co podlinkowales? Uważasz, ze te smieszne światła maja jakiekolwiek znaczenie? Tak się składa ze przebywam w kraju gdzie nie ma obowiązku jazdy na nazwa wiesz jakoś ludzie nie gina milionami na drogach a ten kraj leży w UE.

Przepis miwi ze maja być światła do jazdy dziennej, maja posiadać homologacje a wiec po co przepłacać za coś co tak naprawdę jest niepotrzebne, brać najtańsze z homo i po krzyku

Napisano

I tak idzie do zimy więc dni będą coraz krótsze a co za tym idzie będziesz musiał używać zwykłych lamp.... no chyba że lubisz jazdę ekstremalną - ostatnio to modne - miastem w nocy na ledach wink.gif

Napisano

> a co jest fachowego w tym co podlinkowales? Uważasz, ze te smieszne światła maja jakiekolwiek

> znaczenie?

Tak uważam. Było już o tym wiele razy, nie ma sensu w kółko pisać tego samego.

Tak się składa ze przebywam w kraju gdzie nie ma obowiązku jazdy na nazwa wiesz

> jakoś ludzie nie gina milionami na drogach a ten kraj leży w UE.

Ale co innego W. Brytania, Francja (tam np. mozna spotkać wielu jeżdżących bez świateł w ulewnym deszczu) czy Niemcy a co innego Polska. Zreszte o tym tez już było wiele razy na forum.

Ale Ty wiesz swoje zlosnik.gif

Napisano

> Tak uważam. Było już o tym wiele razy, nie ma sensu w kółko pisać tego samego.

> Tak się składa ze przebywam w kraju gdzie nie ma obowiązku jazdy na nazwa wiesz

> Ale co innego W. Brytania, Francja (tam np. mozna spotkać wielu jeżdżących bez świateł w ulewnym

> deszczu) czy Niemcy a co innego Polska. Zreszte o tym tez już było wiele razy na forum.

> Ale Ty wiesz swoje

Ty zapewne tesh... objaśnij w takim więc razie swoimi słowami a nie tendencyjnymi artykułami w czym są gorsze światła z aukcji posiadające homologację i kosztujące niewiele od tych z 300 czy nawet 500 zł?

Napisano

> a co jest fachowego w tym co podlinkowales? Uważasz, ze te smieszne światła maja jakiekolwiek

> znaczenie? Tak się składa ze przebywam w kraju gdzie nie ma obowiązku jazdy na nazwa wiesz

> jakoś ludzie nie gina milionami na drogach a ten kraj leży w UE.

> Przepis miwi ze maja być światła do jazdy dziennej, maja posiadać homologacje a wiec po co

> przepłacać za coś co tak naprawdę jest niepotrzebne, brać najtańsze z homo i po krzyku

najtańsze z homologacją poświęcą ze trzy miesiące i po imprezie, w najlepszym razie zaczną migać. Już pomijam kwestie tego czy ta homologacja w ogóle jest legalna.

Napisano

> w czym są gorsze światła z aukcji posiadające homologację i kosztujące niewiele od tych z 300 czy

> nawet 500 zł?

Tym, że Philips czy Hella mają prawdziwą homologację a nie taką tylko wytłoczoną na szybce.

Inna sprawa, że pewnie wszystko świeci podobnie (przynajmniej te z diodami dużej mocy),

tyle że Chińczycy znani są z kopiuj/wklej bez tych całych ceregieli z nakładami na projekt i badania i to jest ten niższy koszt.

Napisano

Trzeba kupić takie, które najbardziej sie podobają i są najbardziej bajeranckie. Bo przecież o to chodzi? Chyba nikt rozumny nie mysli, że zakup takich świecidełek się kiedyś zwróci?

Napisano

> Trzeba kupić takie, które najbardziej sie podobają i są najbardziej bajeranckie. Bo przecież o to

> chodzi? Chyba nikt rozumny nie mysli, że zakup takich świecidełek się kiedyś zwróci?

1. Zakładam że rocznie przejeżdżam 15000 km, z tego 2/3 czyli 10000 km na DRL. Światła mijania i reszta powodują zwiekszenie spalania o 0,1-0,2 l/100 km. Niech będzie 0,1l. Więc rocznie zaoszczędzam 100 x 0,1 =10l x 5,50 = 55 PLN. Więc skoro kupiłem za powiedzmy 110 zł, to przez 2 lata zwróci się koszt DRL w zaoszczędzonym paliwie.

2. Reflektory. Do mojego auta 1 reflektor kosztuje teraz 460 zł. Czyli 2 to 920 zł. Jak wynika z lektury forum po 3 latach ciągłego jeżdżenia na światłach mijania reflektory potrafią w nocy oświetlać droga nawet o 50% słabiej niż nowe. A są one produkowane z tworzyw sztucznych - czyli mało trwałe. Może w UK ludzi stac na nowe samochody i części do nich, ale w biednej Polsce pod rzadami PO większośc kierowców musi niestety oszczędzać frown.gif

Wystarczy wyliczeń? tongue.gif

Napisano

> czyli mało trwałe. Może w UK ludzi stac na nowe samochody i części do nich, ale w biednej

> Polsce pod rzadami PO większośc kierowców musi niestety oszczędzać

> Wystarczy wyliczeń?

waytogo.gif

dodałbym jeszcze jedną rzecz: kłopotliwa wymiana żarówek. Czym nowsze auta, tym gorszy dostęp do żarówek (paaanie z tą żarówką do wymiany to tylko w serwisie po zdjęciu nadkola, ramy, spryskiwacza i kolumny kierownicy spineyes.gif). Jak ja mam w Stilo zmienić żarówkę to wolę zapłacić za "świecidełka".

Napisano

> 1. Zakładam że rocznie przejeżdżam 15000 km, z tego 2/3 czyli 10000 km na DRL. Światła mijania i

> reszta powodują zwiekszenie spalania o 0,1-0,2 l/100 km. Niech będzie 0,1l. Więc rocznie

> zaoszczędzam 100 x 0,1 =10l x 5,50 = 55 PLN. Więc skoro kupiłem za powiedzmy 110 zł, to przez

> 2 lata zwróci się koszt DRL w zaoszczędzonym paliwie.

> 2. Reflektory. Do mojego auta 1 reflektor kosztuje teraz 460 zł. Czyli 2 to 920 zł. Jak wynika z

> lektury forum po 3 latach ciągłego jeżdżenia na światłach mijania reflektory potrafią w nocy

> oświetlać droga nawet o 50% słabiej niż nowe. A są one produkowane z tworzyw sztucznych -

> czyli mało trwałe. Może w UK ludzi stac na nowe samochody i części do nich, ale w biednej

> Wystarczy wyliczeń?

Pełna zgoda, tylko z jednym wyjątkiem - za rządów innych frakcji politycznych w Polsce ludzie masowo kupowali samochody i wymieniali bez przerwy na nowe? icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

> 1. Zakładam że rocznie przejeżdżam 15000 km, z tego 2/3 czyli 10000 km na DRL. Światła mijania i

> reszta powodują zwiekszenie spalania o 0,1-0,2 l/100 km. Niech będzie 0,1l. Więc rocznie

> zaoszczędzam 100 x 0,1 =10l x 5,50 = 55 PLN. Więc skoro kupiłem za powiedzmy 110 zł, to przez

> 2 lata zwróci się koszt DRL w zaoszczędzonym paliwie.

> 2. Reflektory. Do mojego auta 1 reflektor kosztuje teraz 460 zł. Czyli 2 to 920 zł. Jak wynika z

> lektury forum po 3 latach ciągłego jeżdżenia na światłach mijania reflektory potrafią w nocy

> oświetlać droga nawet o 50% słabiej niż nowe. A są one produkowane z tworzyw sztucznych -

> Wystarczy wyliczeń?

Śmieszne te Twoje wyliczenia. Ciekawe jak obliczyłeś, że na dziennych spali Ci o 0,1l mniej na 100km zlosnik.gif

Czemu tak bardzo zalezy Ci na super światłach mijania i martwisz się o stan reflektorów skoro w większości jeździsz w dzień zlosnik.gif Zreszta dobrze że moje samochody nie wiedzą że po 3 latach powinny świecić 50% gorzej zlosnik.gif Po 10 latach nie powinny świecić wcale zlosnik.gif

Napisano

Philipsy 4 diody swieca wybitnie jasno .. nie nagrzewaja sie, dołaczony porzadny zestaw montażowy.. i w cenie poniżej 200 żl do nabycia w Krakowie co sam uczyniłem wiosna:) w Stilo nieco nie pasuja..ale na myśl o ciagłych wymianach zarówek przymykam na to oko..zakladaj zgodnie z wymogami i beda na lata pewnie do konca samochodu

Napisano

> Śmieszne te Twoje wyliczenia. Ciekawe jak obliczyłeś, że na dziennych spali Ci o 0,1l mniej na

> 100km

Poczytaj w necie - pedantyczni Niemcy kiedys obliczyli ile dodatkowego paliwa rocznie jest spalane przez samochody na ich drogach z powodu jazdy na światłach. Poza tym jest cos takiego jak komputery pokładowe i mozna samemu sprawdzic ile paliwa dodatkowo pochłania jazda na światłach

> Czemu tak bardzo zalezy Ci na super światłach mijania i martwisz się o stan reflektorów skoro w

> większości jeździsz w dzień

Ale czasem jeżdże tez w nocy zlosnik.gif I lubie miec dobrze oświetloną drogę - dobre reflektory, dobre żarówki smile.gif Zresztą to może byc ten jeden jedyny raz w roku (prawo Murphy'ego), gdy kierowca pojedzie w nocy i z powodu złego stanu technicznego reflektorów dojdzie np. do potrącenia pieszego w czarnym ubraniu albo rowerzysty na nieoświetlonym rowerze

> Zreszta dobrze że moje samochody nie wiedzą że po 3 latach

> powinny świecić 50% gorzej Po 10 latach nie powinny świecić > wcale

to ile ich masz? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Zreszta jak się obserwuje pojazdy poruszajace się po naszych drogach to czesto widać trupy sprawiające wrażenie że mają znicze nagrobkowe w reflektorach, albo jakieś wielokolorowe żarówki , mające pewnie przyciągac laski pod dyskoteka w remizie rotfl.gif

Napisano

> Pełna zgoda, tylko z jednym wyjątkiem - za rządów innych frakcji politycznych w Polsce ludzie

> masowo kupowali samochody i wymieniali bez przerwy na nowe?

Ale takiej biedy jak obecnie to nie było. Wczoraj np. w TV dealerzy opowiadali, ze sprzedaż nowych aut spadła o kilkanaście % w porównaniu do ubiegłego roku tongue.gif Zas nabywcy samochodów (oczywiście nie tylko nowych zlosnik.gif) interesuja się głownie pojazdami za 5 - 10 tys. PLN. O czym to świadczy?

Napisano

> Poczytaj w necie - pedantyczni Niemcy kiedys obliczyli ile dodatkowego paliwa rocznie jest spalane

> przez samochody na ich drogach z powodu jazdy na światłach. Poza tym jest cos takiego jak

> komputery pokładowe i mozna samemu sprawdzic ile paliwa dodatkowo pochłania jazda na światłach

Ale spalanie zależy od różnych czynników, nie jeździsz cały czas tak samo, czasami mocniej przyciśniesz gaz i spali ci więcej o te 0,1l wink.gif

Zreszta dużo zależy od techniki jazdy, dam sobie głowę uciąć że są takie sytuacje, że auto na dziennych spali więcej niz auto na światłach mijania, zależy od kierownika wink.gif

> Ale czasem jeżdże tez w nocy I lubie miec dobrze oświetloną drogę - dobre reflektory, dobre

> żarówki Zresztą to może byc ten jeden jedyny raz w roku (prawo Murphy'ego), gdy kierowca

> pojedzie w nocy i z powodu złego stanu technicznego reflektorów dojdzie np. do potrącenia

> pieszego w czarnym ubraniu albo rowerzysty na nieoświetlonym rowerze

Zainwestuj w okulary. zlosnik.gif

Zreszta, nie przeczę, że takie dzienne nie sa energooszczędne, na pewno są. Ale w normalnych warunkach to się zwraca latami, podobnie jak kolektory słoneczne i pompy ciepła, lub też żarówki energooszczędne. Jesli chciałbym wymienić żarówki w moim domu to liczyłem że musiałbym wydać kilkaset złotych, nie wiem ile czasu by mi się to zwracało, na pewno kilka lat, a poza tym takie żarówki nie są wieczne i też się psują.

Dla mnie gadżet i tyle. Nawet WT.

Napisano

ja drl nie zakładałem z myślą o oszczędności na spalaniu. Mam żarówki h7 i ze trzy razy w roku musiałem je wymieniać. Jako że lubie mieć lepsze żarówki troszkę to kosztowało. Więc montując takie światła można powiedzieć, że po półtora roku jestem na zero (kupiłem philipsy) pomijam fakt upierdliwej wymiany tych żarówek.. No i akumulator ma teraz lżej.. wink.gif

Napisano

> ja drl nie zakładałem z myślą o oszczędności na spalaniu. Mam żarówki h7 i ze trzy razy w roku

> musiałem je wymieniać. Jako że lubie mieć lepsze żarówki troszkę to kosztowało. Więc montując

> takie światła można powiedzieć, że po półtora roku jestem na zero (kupiłem philipsy) pomijam

> fakt upierdliwej wymiany tych żarówek.. No i akumulator ma teraz lżej..

Argument przepalonych żarówek tez do mnie nie trafia wink.gif Jak komuś przepala się żarówka co 4 miesiące to ma coś nie tak z autem i powinno sie to naprawić. To nie jest normalne że jednemu żarówka działa przez 50 tys km, a drugiemu przepala sie ciągle co pare tys.

Napisano

> Argument przepalonych żarówek tez do mnie nie trafia Jak komuś przepala się żarówka co 4 miesiące

> to ma coś nie tak z autem i powinno sie to naprawić. To nie jest normalne że jednemu żarówka

> działa przez 50 tys km, a drugiemu przepala sie ciągle co pare tys.

Miałeś kiedyś żarówki h7 +90% albo coś w tym stylu? Z instalacja jest wszystko w porządku.

Napisano

H7 mają średnia żywotnośc wg producenta ok 500 h zakladajac srednia 50km/h to daje 25000km i u mnie ten cykl sie sprawdza..+/- 3-4tys km w zależności od zarówki ...innymi słowy m szybciej jedziesz tym dalej zajedziesz na komplecie żarówek hehe.gif

Napisano

> Miałeś kiedyś żarówki h7 +90% albo coś w tym stylu? Z instalacja jest wszystko w porządku.

Kupujesz wynalazki to nie dziw się że szybko kończą żywot. Uzywałem H7 normalnych i wymiana nie częściej jak 40 tys km.

Napisano

> Ale spalanie zależy od różnych czynników, nie jeździsz cały czas tak samo, czasami mocniej

> przyciśniesz gaz i spali ci więcej o te 0,1l

> Zreszta dużo zależy od techniki jazdy, dam sobie głowę uciąć że są takie sytuacje, że auto na

> dziennych spali więcej niz auto na światłach mijania, zależy od kierownika

Chyba nie rozumiesz sedna dyskusji no.gif

> Zainwestuj w okulary.

Aha, czyli wg Ciebie reflektory samochodowe powinny tylko świecic, a jak to już nie ma znaczenia? facepalm%5B1%5D.gif Moze w ogóle nie zapalac świateł, bo np. księżyc świeci ? zlosnik.gif

> Zreszta, nie przeczę, że takie dzienne nie sa energooszczędne, na pewno są. Ale w normalnych

> warunkach to się zwraca latami, podobnie jak kolektory słoneczne i pompy ciepła, lub też

> żarówki energooszczędne. Jesli chciałbym wymienić żarówki w moim domu to liczyłem że musiałbym

> wydać kilkaset złotych, nie wiem ile czasu by mi się to zwracało, na pewno kilka lat, a poza

> tym takie żarówki nie są wieczne i też się psują.

> Dla mnie gadżet i tyle. Nawet WT.

W ogóle po co te wynalazki, nie? W piecu się weglem lub drzewem napali i tyz ciepło będzie? Jak czytam takie teksty to nieodparcie przypomina się ten film

Z mojej strony EOT zlosnik.gif

Napisano

> H7 mają średnia żywotnośc wg producenta ok 500 h zakladajac srednia 50km/h to daje 25000km i u

> mnie ten cykl sie sprawdza..+/- 3-4tys km w zależności od zarówki ...innymi słowy m szybciej

> jedziesz tym dalej zajedziesz na komplecie żarówek

jakie to proste.. I rozumiem, że nie ważnym już jest czy w tym czasie włączysz te żarówki tysiąc czy dziesięć tysięcy razy..? hehe.gif

Napisano

> Chyba nie rozumiesz sedna dyskusji

To Ty nie rozumiesz że różnica spalania mieści sie pewnie w granicy błędu pomiarowego.

> Aha, czyli wg Ciebie reflektory samochodowe powinny tylko świecic, a jak to już nie ma znaczenia?

Nieprawda, zgodze się że z upływem lat świeca słabiej ale nie na tyle by stwarzało niebezpieczeństwo.

> W ogóle po co te wynalazki, nie? W piecu się weglem lub drzewem napali i tyz ciepło będzie? Jak

> czytam takie teksty to nieodparcie przypomina się ten film

> Z mojej strony EOT

Wiesz, jestem jak najbardziej za rozwojem techniki. Ale chyba nie zaprzeczysz że powstaje teraz mnóstwo niepotrzebnych wynalazków które wg producentów są "niezbędne" a tak naprawde powstają by opróźnić nasze kieszenie.

Ponadto, nie mam nic przeciwko fabrycznym światłom dziennym, bardzo dobrze ze coraz częściej są. Jestem natomiast przeciwny montowaniu świecidełek na własną rękę i dorabiania do tego ideologii oszczędności. Mało tego, twierdzę że 80% albo nawet 90% uzytkowników stosuje je jako dodatkowy gadżet i w ich mniemaniu polepszenie wyglądu zlosnik.gif Dowodem jest to że znaczna część samochodów z dziennymi jeździ na włączonych równocześnie światłach mijania, przynajmniej u mnie w okolicy sciana.gif

Napisano

Jeśli myślisz, że te 200W, które pobierają światła mijania nie wpływają na zwiększenie spalania to jesteś w błędzie.

Policzmy skrótowo-te 200W na żarówkach to jakieś min 300W na alternatorze. Teraz weźmy jednostkowe zużycie paliwa-dla najlepszych diesli będzie to 200g na KWh przy optymalnych obrotach, w rzeczywistości trzeba by przyjąć 300g-czyli wychodzi nam min 100g zużytego ON na 1 h pracy świateł mijania(teraz w zależności od tego czy jeździmy na trasie czy w mieście to dodatkowe zużycie wyniesie właśnie 0,1-0,2l/100km).

Oczywiście dla niektórych te 0,1 litra paliwa to pryszcz, ale jeśli przemnożymy to przez liczbę aut i ilość pokonywanych kilometrów to trochę się zbierze hehe.gif,a podobno trzeba ograniczać emisję CO2 hehe.gif

Napisano

Jeśli już zakładać, to dobre.

Tydzień temu zakładałem tacie ww Philipsy. Świecą bardzo dobrze. Pewna homologacja, co w przypadku chińczyków nie jest takie oczywiste.

Instalacja szybka i prosta, auto widać z bardzo daleka.

Pamiętaj tylko o ustawowych odległościach przy montażu.

Napisano

> Jeśli myślisz, że te 200W, które pobierają światła mijania nie wpływają na zwiększenie spalania to

> jesteś w błędzie.

> Policzmy skrótowo-te 200W na żarówkach to jakieś min 300W na alternatorze. Teraz weźmy jednostkowe

> zużycie paliwa-dla najlepszych diesli będzie to 200g na KWh przy optymalnych obrotach, w

> rzeczywistości trzeba by przyjąć 300g-czyli wychodzi nam min 100g zużytego ON na 1 h pracy

> świateł mijania(teraz w zależności od tego czy jeździmy na trasie czy w mieście to dodatkowe

> zużycie wyniesie właśnie 0,1-0,2l/100km).

> Oczywiście dla niektórych te 0,1 litra paliwa to pryszcz, ale jeśli przemnożymy to przez liczbę

> aut i ilość pokonywanych kilometrów to trochę się zbierze ,a podobno trzeba ograniczać emisję

> CO2

200W? 2x55W + 2x5w plus kilka W na podświetlenie rejestracji i podświetlenie zegarów. LEDY też troche prądu ciągną...

Napisano

> Dowodem jest to że znaczna część samochodów z dziennymi jeździ na włączonych równocześnie światłach mijania, przynajmniej u mnie w okolicy

Tylko weź pod uwagę fakt, że nowe dzienne robią też za pozycyjne i jak włączysz mijania to wtedy dzienne świecą światłem o zmniejszonej mocy.

Napisano

a dla mnie największym argumentem dla świateł dziennych jest to, że nie ma podświetlenia w kabinie zegarów, radia i całej deski rozdzielczej. wink.gif A wymiana żarówki to rozbieranie deski rozdzielczej. A w niektórych samochodach jak spali się podświetlenie przycisku to żarówki nie wymienisz tylko cały przycisk. sick.gif

Napisano

> Tylko weź pod uwagę fakt, że nowe dzienne robią też za pozycyjne i jak włączysz mijania to wtedy

> dzienne świecą światłem o zmniejszonej mocy.

tak? a o ile mniejsza jest ta moc? i czy jest to, zgodne z przepisami?

Napisano

większość samochodów ma przystosowany system skandynawski. cała robota polega na załączeniu odpowiedniego modułu do pustego gniazda koło bezpieczników lub miejsca wskazanego przez producenta. Moduł to koszt od 20 do 50 zł

i wtedy światła świecą, a zegary, tablica i w zależności od marki tylne lampy nie świecą

Napisano

> tak? a o ile mniejsza jest ta moc? i czy jest to, zgodne z przepisami?

kolega miał na myśli dzienne w reflektorach nowych samochodów, a taki reflektor raczej homologację ma ciut pewniejszą niż drl za trzy dyszki

Napisano

Mam Philipsy. Szczerze i zdecydowanie polecam ok.gif

Napisano

> kolega miał na myśli dzienne w reflektorach nowych samochodów, a taki reflektor raczej homologację

> ma ciut pewniejszą niż drl za trzy dyszki

Nie. Np. Philips Daylight 8 ma taką funkcję.

Napisano

> Nie. Np. Philips Daylight 8 ma taką funkcję.

Może trochę OT, ale Instrukcja

Quote:

Moduły Philips LED DayLight 8

przyciemniają się w nocy i w pełni zastępują

światła pozycyjne (postojowe). Ponieważ przepisy

nie pozwalają na jazdę z czterema przednimi

światłami pozycyjnymi (postojowymi), oryginalne

lampy muszą zostać wymontowane.

Wskazówka

Przed zamontowaniem modułu sterującego

W celu rozpoznania konektora, do którego należy podłączyć

pomarańczowy przewód modułu sterującego wykonać

następujące czynności:

1 Włącz światła pozycyjne (postojowe)

2 Rozłącz kostkę zasilającą żarówkę światła pozycyjnego

3 Dotykając pomarańczowy przewód modułu sterującego

należy odszukać plus zasilania, który jest sygnalizowany

zaświeceniem się kontrolki LED znajdującej się

w module sterującym.

Czyli co, całe reflektory wyrzucić? facepalm%5B1%5D.gif

i jeszcze strona philips

Quote:

Maximum oświetlenia wyjście output

Quote:

instalcja elektryczna

Kto jest autorem tego bełkotu? Philips - taki światowy gigant - a oszczędza na tłumaczeniach i pracownikach marketingu no.gif

Napisano

Nie wnikałem. Zauważ, że w najnowszych autach pasek led świeci się również cały czas.

Montując te Philipsy należy wyjąć żarówkę pozycyjnych (w jej miejsce montuje się jakiś opornik z zestawu, aby nie wywalało ostrzeżenia o przepalonej żarówce) - może to mieli na myśli w instrukcji?

Napisano

> Nie wnikałem. Zauważ, że w najnowszych autach pasek led świeci się również cały czas.

> Montując te Philipsy należy wyjąć żarówkę pozycyjnych (w jej miejsce montuje się jakiś opornik z

> zestawu, aby nie wywalało ostrzeżenia o przepalonej żarówce) - może to mieli na myśli w

> instrukcji?

to trzeba to napisać w sposób jednoznaczny i nie budzący wątpliwości

Lampa a żarówka to jednak nie są synonimy zlosnik.gif

Ale tak to jest jak się zatrudnia humanistów do redagowania/tłumaczenia tekstów technicznych sciana.gif

Napisano

U mnie sie zwrocil. Z tym ze nie w PLN a w spokoju. I30 ma fatalnie rozwiazana kwestie zarowek, ktore na dodatek bardzo czesto padają. Zwlaszcza w trasie jest to klopotliwe, gdy musisz na poboczu mordowac sie z wyjmowaniem reflektora. Odkad zalozylem ww Philipsy problem zniknal.

Czy spalanie spadlo, nie wiem. I szczerze mowiac mam to gdzies, wazne ze zarowki bede musial zmieniac gora raz w roku,a nie jak dotad co 2 miesiace. I nie chodzi o kase, jak wspomnialem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.