Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt przejechania 100km

Featured Replies

Napisano

Prośbę / propozycję mam wink.gif

Kilka osób prowadzi pewnie statystyki związane z użytkowaniem samochodu. Sam zacząłem z ciekawości na początku tego roku korzystać z motostat.pl wpisując każdy wydatek (może poza płynem do spryskiwaczy albo zapachami). Ciekawy jestem jak moje auto - małe ekonomiczne wozidełko kupione kilka lat temu z rozsądku a z którym nie mogę się rozstać tylko dlatego, że zwyczajnie nie chce się popsuć (nawet żarówki się nie przepalają), wypadnie w porównaniu z innymi. Natchnął mnie wątek z grupy bmw gdzie opis usterek samochodu -jako nowego- kilkukrotnie droższego od mojego, wprawia w lekkie niedowierzanie wink.gif

Czemu i po co? Generalnie z ciekawości i chęci porównania. Myślę, że takie info może przydać się komuś kto szuka danego samochodu, bo samo spalanie rzadko ma coś wspólnego z kosztem jego użytkowania.

Hyundai Getz 1.3, 2004r, lpg, 178 500km

Paliwo i wydatki: 40.06 PLN/100km

profil motostat (niezalogowani nie zobaczą komentarzy przy wpisach)

ps: kurde, zawsze się śmiałem z ludzi którzy robili takie statystyki zlosnik.gifshhh.gif

[edit]

Na biegu zebrałem dane z dotychczasowych postów.

Pomijam te z utratą wartości, bo ciężko je wpasować wink.gif

Jak coś pomieszałem to sorry. Punto chyba jakaś pomyłka (tylko paliwo?) zlosnik.gif

Ankieta rzeczywiście słabo wymierna w małej skali (jesli ktoś kupuje np. kosmetyki za 300zł)

Fiat Punto 1.1 lpg - 15.71 PLN/100km

Fiat Stilo 1.9 JTD - 32,18 PLN/100km

Astra Classic 1.4 - 37,01 PLN/100km

Ford Focus 1.8 TDCI - 39.62 PLN/100km

Hyundai Getz 1.3 lpg - 40.06 PLN/100km

BMW serii 3 318d - 44.00 PLN/100km

Fiat Seicento 0.9 - 44.47 PLN/100km

Fiat Stilo 1.8 - 47,00 PLN/100km

Ford Focus C-Max 1.8 lpg - 48.38 PLN/100km

Fiat Stilo 1.9 mJTD - 49,00 PLN/100km

Ford Focus I 2.0 lpg - 54,57 PLN/100km

Kia Cee'd 1.6 CRDi - 62,93 PLN/100km

Citroen C8 2.2 HDI - 80,00 PLN/100km

Opel Vectra 2.2 SRI - 9.98 GBP/100km

Toyota Corolla 1.4 Pb - 22.09 GBP/100km

Fiat Bravo II 1.4 - 31.01e /100km

Napisano

łoo, no prosze, czlowiek cos szczerze napisal i pewnie zaraz (wczesniej czy pozniej zlosnik.gif ) sie zacznie, ze BMW jest fe i sie psuje hehe.gifzlosnik.gif

napisze tylko, ze loguje tylko wydatki na lpg, noPb, ani innych wydatkow mi sie nie chce zlosnik.gif

Napisano

> ps: kurde, zawsze się śmiałem z ludzi którzy robili takie statystyki

ja nadal się śmieję cool.gif

jak stwierdzę, że nie stać mnie na samochód to go sprzedam i przerzucę się na rower

na dzień dzisiejszy nie interesuje mnie ile to kosztuje, ile pali, ile za ubezpieczenie i za przeglądy , i czy to dużo czy mało

w zeszłym tygodniu ze zdziwieniem stwierdziłem na stacji że paliwo jest jednak poniżej 6 zł - bo byłem przekonany , po panice na MK, że już powinno być dużo powyżej hehe.gif

Napisano

U mnie (FF1 2.0 LPG) na tą chwilę koszty od grudnia zeszłego roku jak zacząłem prowadzić statystyki na motostat to :

paliwo + wydatki 54,57zl / 100km

włączając założenie LPG i wymianę oleju+świece - innych jeszcze nie było palacz.gif

za kilka dni dojdzie OC+AC i przegląd wiec pewnie wzrośnie sporo

samo paliwo to 32,20 zl/100km

zresztą tu macie dokładnie

Napisano

> zawsze się śmiałem z ludzi którzy robili takie statystyki

Ja się do teraz śmieję wink.gif Nie ma dla mnie żadnego znaczenia, ile kosztuje eksploatacja samochodów. Gdybym ich nie potrzebował, to bym ich nie miał albo nimi nie jeździł. A skoro jeżdżę, to znaczy że mnie na to jakoś stać - palą tyle ile palą (liczę z grubsza średnie przy tankowaniach, żeby ewentualne usterki wychwycić - ale nie do setnych litra wink.gif ), ubezpieczenie, naprawy i eksploatacja ogólnie ani mniej ani więcej kosztować nie będzie tylko dlatego, że wrzucę do motostatu wydatki wink.gif

Napisano

Mam bravo 1.2 od 4.5 roku.

Zrobilo 65492km od kupna.

Wydalem na niego 12023 euro. (i to uwzglednia cene zakupu i absolutnie wszystko)

Moglbym go sprzedac na dzis dzien za okolo 800 przy dobrych wiatrach. Takze po odjeciu calkowity koszt 11223.

11223/65492 = 0.171 euro za km.

Na zlotowki po kursie 4.10 wychodzi okolo 70 groszy za km.

Napisano
  • Autor

> Ja się do teraz śmieję Nie ma dla mnie żadnego znaczenia, ile kosztuje eksploatacja samochodów.

> Gdybym ich nie potrzebował, to bym ich nie miał albo nimi nie jeździł. A skoro jeżdżę, to

> znaczy że mnie na to jakoś stać - palą tyle ile palą (liczę z grubsza średnie przy

> tankowaniach, żeby ewentualne usterki wychwycić - ale nie do setnych litra ), ubezpieczenie,

> naprawy i eksploatacja ogólnie ani mniej ani więcej kosztować nie będzie tylko dlatego, że

> wrzucę do motostatu wydatki

Ależ ja mam analogiczne podejście i niejednokrotnie pisałem w podobnym wątkach.

Po prostu -jako eksperyment- zacząłem prowadzić statystyki. 30 sekund raz na tydzień mnie nie zbawi a cel którym było notowanie kiedy wymieniałem olej czy filtry został osiągnięty.

Napisano

> Ależ ja mam analogiczne podejście i niejednokrotnie pisałem w podobnym wątkach.

> Po prostu -jako eksperyment- zacząłem prowadzić statystyki. 30 sekund raz na tydzień mnie nie zbawi a cel którym było notowanie kiedy wymieniałem olej czy filtry został osiągnięty.

Ja w sumie do książki zaglądam wink.gif A prowadzić dla wszystkich aut nie da rady bo choćby tankowania ogarnia się na koniec miesiąca dopiero a potem siedzieć i klepać... Mordęga.

Napisano

> Prośbę / propozycję mam

> Kilka osób prowadzi pewnie statystyki związane z użytkowaniem samochodu.

Proszę bardzo waytogo.gif

Kia Cee'd SW FL 1.6 CRDi 2009r. 43000km

Paliwo i wydatki: 62.93 PLN/100km

Motostat

Napisano

Proszę bardzo - oba aitka prowadzę od czasu zakup, vectra sprzedana i nic poważnego sie przez prawie 65kkm nie stało co obniżyłoznacznie inne wydatk; paliwo to60-65% kosztów. Aha, spalanie jest zaniżone prawie o litr i wyniosło bez.deczka 6l:-)

http://www.motostat.pl/user-vehicles/4370

Napisano
  • Autor

> łoo, no prosze, czlowiek cos szczerze napisal i pewnie zaraz (wczesniej czy pozniej ) sie zacznie,

> ze BMW jest fe i sie psuje

Tu nie chodzi nawet o koszty co sam fakt usterek wink.gif

Ja mam zasadę, że jeżeli auto w ciągu miesiąca ma dwie usterki "nie eksploatacyjne" - to idzie do żyda zlosnik.gif

Nauczyłem się po pierwszym swoim samochodzie, że jak zaczynają się kaprysy, to będzie tylko gorzej.

Napisano

Ja prowadzę sam dla siebie takową statystykę, ale na moim komputerku, w moim pliku mojego excela (nie lubię ułatwiać komuś roboty i produkować raportów, moich przyzwyczajeń, itp... wystarczająco jesteśmy inwigilowani).

Tam umieszczam wszystkie wydatki na auto: paliwo NoPb, LPG, ubezpieczenie, części i naprawy.

Pomijam ceny paliw bo to moim zdaniem bez sensu dla mnie ważne jest uzyskanie kosztu przejazdu 100km w 2012.

PZDR VEN

Napisano

> jeżeli auto w ciągu miesiąca ma dwie usterki "nie eksploatacyjne" - to idzie do

> żyda

> Nauczyłem się po pierwszym swoim samochodzie, że jak zaczynają się kaprysy, to będzie tylko gorzej.

dziwne założenie - ja przy drugiej awariach w roku bym tak zrobił a nie dwóch na miesiąc yikes.gif

Napisano

> Pomijam ceny paliw bo to moim zdaniem bez sensu dla mnie ważne jest uzyskanie kosztu przejazdu

> 100km w 2012.

Jak mozesz policzyc koszt 100km pomijajac ceny paliw?

Napisano
  • Autor

> dziwne założenie - ja przy drugiej awariach w roku bym tak zrobił a nie dwóch na miesiąc

Źle ująłem - zakładam, że pierwsza awaria jest pierwszą ogólnie. Jeżeli druga nastąpi zbyt szybko - vaya con dios wink.gif

ej, ale nie o to chodzi w tym wątku spy.gif

Napisano

> Jak mozesz policzyc koszt 100km pomijajac ceny paliw?

Notuję jedynie ilość przejechanych km w momencie tankowania oraz zapisuje ile zapłaciłem za tankowanie, tym sposobem uzyskam ilość przejechanych km oraz ilość pln wydanych na samochód w danym roku, ceny paliw nie są mi w tym przypadku potrzebne.

Edyta:

Na dzień dzisiejszy koszt przejechania 100km kosztował mnie 37,01 pln

PZDR VEN

Napisano

Ja mam mniej więcej 40 za paliwo i 40 na wydatki. O ile z kosztami paliwa nie można dyskutować, bo duży diesel w dużym samochodzie jeżdżonym głównie w mieście musi łyknąć, to wydatki wydają się być wysokie. Ano tylko wydają. Samochód kupiłem za niską cenę i wszelkie koszty poprawek wpadają mi do utrzymania. Dołożyłem też trochę bardzo drogich gadżetów co sporo kosztowało. No i mało jeżdżę a to sprawia, że wydatki nie mają się jak rozbić o kilometry. Wg mnie motostat nie da jasnego porównania, za to świetnie uzmysławia ile kasy tracimy na samochód.

Napisano

Mi sie nie chce samemu liczyć, więc koszystam z Edmunds:

http://www.edmunds.com/car-buying/true-cost-to-own-tco.html

W przypadku IS-F'a wychodzi ze traci jakieś $3K rocznie na wartości + około $1K rocznie kosztuje eksploatacja (opony, oleje, filtry itp.). Do tego bestia pali około $3K rocznie paliwa. Czyli zakładając 14 tys km rocznie (mało jeżdżę) wychodzi mi średnio 50 centów za kilometr.

Napisano

>Wg mnie motostat nie da jasnego porównania,

Zawsze jakieś tam daje.

>za to świetnie uzmysławia ile kasy tracimy na samochód.

Robiąc swoje statystyki masz ten sam efekt.

PZDR VEN

Napisano

> Mi sie nie chce samemu liczyć, więc koszystam z Edmunds:

> http://www.edmunds.com/car-buying/true-cost-to-own-tco.html

> W przypadku IS-F'a wychodzi ze traci jakieś $3K rocznie na wartości + około $1K rocznie kosztuje

> eksploatacja (opony, oleje, filtry itp.). Do tego bestia pali około $3K rocznie paliwa. Czyli

> zakładając 14 tys km rocznie (mało jeżdżę) wychodzi mi średnio 50 centów za kilometr.

A gdzie ubezpieczenie czy tam podatek drogowy (o ile macie cos takiego) ?

Napisano

> Zawsze jakieś tam daje.

> Robiąc swoje statystyki masz ten sam efekt.

> PZDR VEN

Ja używam autocentrum do tego, choć sam niewiem.gif po co

i po 40kkm jest 0,47pln/km (paliwo+opłaty+serwis+naprawy)

a doliczając wartość auta w dniu zakupu 0,84pln/km beksa.gif

więc widać jak na dłoni, że koszty posiadania auta (no dobra, fiata) już dawno przekroczyły jego wartość sciana.gif

Napisano

> A gdzie ubezpieczenie czy tam podatek drogowy (o ile macie cos takiego) ?

Ubezpieczenia nie liczę bo w sumie jest stałe niezależnie od samochodu, podatek drogowy u nas nie istnieje (tzn. jest w cenie benzyny).

Napisano

Stilo 1.9 mJTD:

Od momentu zakupu:

Paliwo - 0,33 zł /km

Pozostałe - (naprawy, ubezpieczenia, przeglądy SKP, serwis co 10kkm): 0,16 zł/ km

Napisano

Ja zrobiłem inne podsumowanie. Bo Pikusiowi stuknęło 10 lat - u mnie 5 lat, przejechałem 80 kkm. Przez te 5 lat sumowałem wszystkie wydatki na części i robociznę. Wyszło ok 11 tys zł. Jednocześnie, bardzo uśredniając ceny NoPb i LPG z tych 5 lat wyszło mi, że dzięki LPG zaoszczędziłem ok 11 tys zł. Czyli nie licząc instalacji LPG (2 tys zł) dzięki LPG eksploatację miałem "za darmo". smile.gif

Napisano

był niedawno taki wątek hmm.gif

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/14089

moje są tu, odkąd mam max'a

Razem (paliwo i wydatki): 48.38 PLN/100km

Koszt paliwa: 26.15 PLN/100km

koszty mam spore bo było kilka grubszych wydatków, np wliczyłem tam instalację LPG za 3kzł, wliczyłem 2kpl opon w zeszłym roku - kolejne 2kzł

aaa i średnie spalanie podnosi jazda z przyczepką kempingową, bo wtedy auto spala ok 13-15L, a były lata że 7-8kkm zrobiłem z ogonem

średnie spalanie bez przyczepki jest na poziomie 9L, co daje jakieś 22,5zł/100km

Napisano

Policzylem w aucie którym sie opiekuje technicznie. Wyszło 77gr/km ze wszystkimi wydatkami łącznie z utrata wartości serwisem i ubezpieczeniem oraz kosztami finansowania. BMW e90 318d kupione w programie PS.

Bez utraty wartości i kosztów finansowania 44 gr/km

W swoim nie liczę. Nie mam go z powodów ekonomicznych. Ale samo paliwo to ok 40 gr/ km, serwis ok 500 zł rocznie (dodatkowa wymiana oleju i wycieraczki ) plus ubezpieczenie. Uzbiera sie ok 50 gr / km

Napisano

> Stilo 32.18 PLN/100km

> Seicento 44.47 PLN/100km

> Punto, którego nie mam od 2,5 roku 15.71 PLN/100km (Połowa życia na LPG)

Moje kilka tabelek, które uwzględniają też koszt utraty wartości, co w przypadku zakupu nowego auta, jest sporym obciążeniem.

http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html

Lacetti 90 gr/km

Yaris 74 gr/km

Clio 1,26 zł/km

Astra 77 gr/km

Astra 71 gr/km

Napisano

> Bez utraty wartości i kosztów finansowania 44 gr/km

hmm sporo jak na nowe auto hmm.gif

u mnie przy starym aucie (8lat) i jak pisałem kilku sporych wydatkach wyszło 48gr/km

po doliczeniu utraty wartości hmm 3kzł/rok, daje 60gr/km

żeby nie było BMW, ale wyżej jest kia i też cena wychodzi wysoka hmm.gif

aha, na swojego strucla płacę pełne ubzepieczenie (OC/AC +ass), czyli 1200zł/rok

Napisano

> hmm sporo jak na nowe auto

Nie ma instalacji gazowej. Nie ma bezpłatnego serwisu. Miało zwyżki na ubezpieczeniu. Opony są zmieniane po jednym sezonie wyjatkowo po dwóch.

> u mnie przy starym aucie (8lat) i jak pisałem kilku sporych wydatkach wyszło 48gr/km

> po doliczeniu utraty wartości hmm 3kzł/rok, daje 60gr/km

> żeby nie było BMW, ale wyżej jest kia i też cena wychodzi wysoka

> aha, na swojego strucla płacę pełne ubzepieczenie (OC/AC +ass), czyli 1200zł/rok

Napisano

> Nie ma instalacji gazowej.

a to nie jest ten diesel co pali poniżej 4L ?

> Nie ma bezpłatnego serwisu. Miało zwyżki na ubezpieczeniu.

std przy nowym aucie, w starym masz naprawy w nowym serwis

ale wiele osób twierdzi że to pierwsze jest tańsze

co od ubezpieczenia, mnie "pakiet dilerski" wyszedł by podobnie jak ubezpieczenie 5latka (nie miałem zniżek)

> Opony są zmieniane po jednym sezonie wyjatkowo po dwóch.

a to czemu ?

Napisano

> a to nie jest ten diesel co pali poniżej 4L ?

To jest ten diesel co pali poniżej 5. 5x6= 30 gr za paliwo

> std przy nowym aucie, w starym masz naprawy w nowym serwis

Niekoniecznie. W nowym BMW serwis jest gratis przez 5 lat /100 tys km (nie licząc klocków, ale te sie w tym wypadku wymienia co ok 150 tys) w tym wypadku nie było tego pakietu. Dodatkowo serwis olejowy i filtry były wymieniane dwa razy częściej niż zalecane. Auto ma obecnie 4,5 roku 93 tys km koszt napraw elementów zużytych lub zepsutych = 0 (zero). Nie licząc gum wycieraczek. Na koszty składa sie tez mycie i woskowanie. Raz na dwa lata detailing i odnawianie felg.

> ale wiele osób twierdzi że to pierwsze jest tańsze

> co od ubezpieczenia, mnie "pakiet dilerski" wyszedł by podobnie jak ubezpieczenie 5latka (nie

> miałem zniżek)

Tu podobnie, tyle, że były zwyżki z powodu otarcia zderzaka na parkingu (dwa razy)

> a to czemu ?

Ze względu bezpieczeństwa. Zużycie 2mm od wartości fabrycznej kwalifikuje do zmiany (stare dostaje gratis ktoś inny)

Napisano

> To jest ten diesel co pali poniżej 5. 5x6= 30 gr za paliwo

wcześniej wrzucałeś filmik że pali 3.6L na trasie w normalnym ruchu

a "Osoba która jezdzi na codzień do pracy tym autem ma spalanie poniżej 5. "

więc ? ile w końcu pali to auto ?

> Niekoniecznie. W nowym BMW serwis jest gratis przez 5 lat /100 tys km (nie licząc klocków, ale te

> sie w tym wypadku wymienia co ok 150 tys) w tym wypadku nie było tego pakietu. Dodatkowo

> serwis olejowy i filtry były wymieniane dwa razy częściej niż zalecane. Auto ma obecnie 4,5

> roku 93 tys km koszt napraw elementów zużytych lub zepsutych = 0 (zero). Nie licząc gum

> wycieraczek. Na koszty składa sie tez mycie i woskowanie. Raz na dwa lata detailing i

> odnawianie felg.

> Tu podobnie, tyle, że były zwyżki z powodu otarcia zderzaka na parkingu (dwa razy)

> Ze względu bezpieczeństwa. Zużycie 2mm od wartości fabrycznej kwalifikuje do zmiany (stare dostaje

> gratis ktoś inny)

to coś mi się nie zgadza w tym co piszesz, bo sam kpl opon co rok to koszt sporo ponad 1000zł

(nie wiem jaki tam jest rozmiar, ale przyjmując najmniejsze 16 to jest 1200zł)

ubezpieczenie, jeśli były zwyżki to pod 2000zł

serwis z 1000zł

razem ponad 4tyś zł lekko licząc - 20gr/km

doliczając paliwo 30gr/km

to już jest 50gr, a gdzie reszta ? hmm.gif

Napisano

> wcześniej wrzucałeś filmik że pali 3.6L na trasie w normalnym ruchu

> a "Osoba która jezdzi na codzień do pracy tym autem ma spalanie poniżej 5. "

> więc ? ile w końcu pali to auto ?

To tak cieżko zrozumieć ? Jest to napisane wprost, nie trzeba dedukować.

> to coś mi się nie zgadza w tym co piszesz, bo sam kpl opon co rok to koszt sporo ponad 1000zł

> (nie wiem jaki tam jest rozmiar, ale przyjmując najmniejsze 16 to jest 1200zł)

> ubezpieczenie, jeśli były zwyżki to pod 2000zł

> serwis z 1000zł

> razem ponad 4tyś zł lekko licząc - 20gr/km

> doliczając paliwo 30gr/km

> to już jest 50gr, a gdzie reszta ?

Nie wiem jak Ty to liczysz. Mnie wychodzi ze skoro wydatki poza paliwem wynoszą 12 tys to daje to koszt 14 gr/km licząc 82 tys przebiegu (w chwili zakupu było 11 tys)

Jak widzisz koszt paliwa tez jest zaokraglany w górę, bo auto pali średnio nieco mniej niż 5 a paliwo jest/było tańsze niż 6 zł.

Napisano

> Kilka osób prowadzi pewnie statystyki związane z użytkowaniem samochodu.

Prowadzę od kiedy kupiłem fokę: motostat.pl

Napisano

Bravo T-Jet 2008r.

Przez 23 miesiące przejechało 25328km.

Koszt utrzymania to 31.01e/100km lub jak ktoś woli 200.83e/miesiąc.

Napisano

> Ubezpieczenia nie liczę bo w sumie jest stałe niezależnie od samochodu, podatek drogowy u nas nie

> istnieje (tzn. jest w cenie benzyny).

Moze i tak, ale to nie zmiania fakty, ze aby kalkulacja byla precyjna, to trzeba by to ubezpieczenie policzyc...

Ostatecznie gdybys zrezyglowal z samochodu wogole i przesiadl sie na taxi, rower, itp... to bys ubezpieczenia nie placil...

Napisano

Nissan Almera N16, 2001r., 1500ccm 40,45zł/100km tylko paliwo, dane z tankowań od 2006.10.12 do teraz

jeszcze odnośnie prowadzenia statystyk:

nie śmieję się z robiących statystyki (z nieprowadzących też nie)

nie traktuję tego w kategoriach oszczędzania, skąpstwa, etc.

nie rozumiem czemu śmiejący się z tego - śmieją się, a stosujący zapisują wszystko skrzętnie

ja zwyczajnie lubię wiedzieć biglaugh.gif

Napisano

> Nissan Almera N16, 2001r., 1500ccm 40,45zł/100km tylko paliwo, dane z tankowań od 2006.10.12 do

> teraz

> jeszcze odnośnie prowadzenia statystyk:

> nie śmieję się z robiących statystyki (z nieprowadzących też nie)

> nie traktuję tego w kategoriach oszczędzania, skąpstwa, etc.

> nie rozumiem czemu śmiejący się z tego - śmieją się, a stosujący zapisują wszystko skrzętnie

> ja zwyczajnie lubię wiedzieć

Mam tak samo. Po prostu lubię wiedzieć. Stać mnie na użytkowanie samochodu, na paliwo i prawidłowy serwis, a prowadzę szczegółową statystykę wydatków notując nawet 5pln na myjnię bedotykową ok.gif

Po prostu lubię wiedzieć, przeliczać koszty na kilometr, na miesiąc, na rok, w tę stronę, w tamtą stronę.

Na razie nie mogę się podzielić dokładnymi danymi, bo coś nie odpowiada serwer, gdzie trzymam wyliczenia.

Ale mniej więcej to jest tak:

Fiat Bravo, od nowości u mnie, przebieg 74 tys. km, wydatki 45 tys. pln., więc wychodzi około 60gr. za kilometr. Bez utraty wartości.

Napisano

z ta roznica ze ja wliczam takze koszt plynu do spryskiwaczy i myjni i autostrad i pakingow... itp, a "choinek" nie uzywam

pierwsza linijka tylko paliwo

druga wszystki koszty w tym ubezpieczenia (praktycznie zawsze biore pakiet) - nie uwzgledniam utraty wartosci

Matiz 0,8L chyba 51KM

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę tylko paliwo: 27 PLN

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę wszystkie koszty: 44 PLN

Lacetti kombi +LPG 1,6L 109KM - trzeba sobie zsumowac bo lpg +all koszty pozostale ponizej a samo noPb wyzej

-tylko noPb

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę tylko paliwo: 9 PLN

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę wszystkie koszty: 9 PLN

-LPG+reszta kosztow:

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę tylko paliwo: 25 PLN

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę wszystkie koszty: 45 PLN

CZYLI w SUMIE lucek na lpg kosztowal

100km noPb+LPG =9+25=34zł

100km noPb+LPG biorąc pod uwagę wszytkie koszty = 9+45=54zł

Peugeot 207 1,4L 88KM

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę tylko paliwo: 50 PLN

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę wszystkie koszty: 119 PLN

Insignia kombi ON 2,0L 160KM

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę tylko paliwo: 42 PLN

Koszt przejechania 100 km, biorąc pod uwagę wszystkie koszty: 84 PLN

Napisano

> Mam tak samo. Po prostu lubię wiedzieć. Stać mnie na użytkowanie samochodu, na paliwo i prawidłowy

> serwis, a prowadzę szczegółową statystykę wydatków notując nawet 5pln na myjnię bedotykową

a ja tylko myjni i narzędzi nie notuję reszta wszystko z datami i przebiegiem zlosnik.gif

Napisano

> Moze i tak, ale to nie zmiania fakty, ze aby kalkulacja byla precyjna, to trzeba by to

> ubezpieczenie policzyc...

> Ostatecznie gdybys zrezyglowal z samochodu wogole i przesiadl sie na taxi, rower, itp... to bys

> ubezpieczenia nie placil...

Eee tam., w ten sposób to mieszkał bym też pod mostem i jadł ze śmietników - byłoby jeszcze taniej.

Napisano

> a ja tylko myjni i narzędzi nie notuję reszta wszystko z datami i przebiegiem

ja nie notuję płatnych autostrad i płatnych parkingów, bo jakoś mi to tak nie pasuje do kosztów konkretnego auta. Poza tym wszystko co do złotówki ok.gif

Najbardziej lubię koniec roku, jak sobie wszystko przeliczam, sumuję, wyliczam na różne sposoby, dla dwóch samochodów. zlosnik.gif Tak, żona twierdzi, że jestem na tym punkcie trochę zboczony hehe.gif

Napisano

Ja nie wliczam wartości auta, gdyż moje wiekowe auto jest tak wiekowe, że jedynie za pare lat może nabierać tej wartości palacz.gif

PZDR VEN

Napisano

Golf V 1.6 noPB, dane z 11 miesięcy:

- benzyna: 43,14 zł / 100 km;

- serwis: 7,12 zł / 100 km (jeden duży przegląd);

- opłaty: 19,66 zł / 100 km (w tą kategorię wrzucam wszystko, od opłat za parkowanie i abonamentów za nawigację, przez mycie auta po koszt ubezpieczenia).

Razem: 69,92 zł / 100 km

Statystyka będzie mało wiarygodna, bo zbyt mocno zależy od ceny ubezpieczenia (OC, OC+AC), a więc i lokalizacji oraz przebiegów rocznych. Na dodatek część danych obejmuje samo paliwo, a część oprócz eksploatacji jeszcze utratę wartości wink.gif

Napisano

> Ze względu bezpieczeństwa. Zużycie 2mm od wartości fabrycznej kwalifikuje do zmiany (stare dostaje

> gratis ktoś inny)

A to taki zarcik?

Napisano

Za ostatni rok wyszło mi 5,32zł za kilometr spy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.