Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris Hybrid - rostrzygniecie konkursu :)

Featured Replies

Napisano

Quote:

0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland

W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu „Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris”. Po czterech miesiącach etapów regionalnych 55 finalistów spotkało się na lotnisku w Sochaczewie, gdzie rozegrała się ostateczna rywalizacja. Zwycięzcą nowej Toyoty Yaris z napędem hybrydowym został Adam Rymarczuk, który uzyskał zużycie paliwa na poziomie zaledwie 0.9 l/100 km. Konkurs potwierdził rekordową oszczędność technologii hybrydowej Toyoty.

Od 1 czerwca do 30 września br. w stacjach dilerskich w Polsce rozgrywane były lokalne etapy konkursu. Uczestnicy podczas jazdy próbnej hybrydową Toyotą Yaris rywalizowali o jak najniższe zużycie paliwa. W całej sieci Toyoty w konkursie wykonano aż 1678 jazd testowych.

Konkurencja finałowa odbyła się na torze Akademii Jazdy Toyota. Każdy z zawodników miał do pokonania identyczną trasę z takimi samymi zadaniami. Trasa została skonfigurowana tak, aby odzwierciedlała jazdę w mieście. W nieregularnych odstępach wyznaczono sześć miejsc, w których każdy zawodnik musiał zatrzymać samochód i ruszyć ponownie - tak, jak na skrzyżowaniu. O wynikach konkursu decydowało możliwie najniższe zużycie paliwa. Kryterium dodatkowym był czas przejazdu.

Zwycięzcą został Adam Rymarczuk, uzyskując zużycie paliwa na poziomie 0.9 l/100 km, w czasie 13 min 15 sek. Na drugim miejscu ex aequo znaleźli się Piotr Bąk (0,9 l/100 km ; czas 19 min 51 sek) i Michał Maj (1,0 l/100 km ; czas 11 min 42 sek).

Wyniki uzyskane przez uczestników konkursu dowodzą rekordowej oszczędności technologii hybrydowej Toyoty. Jak powiedział zwycięzca: „w konkursie nie można było się po prostu toczyć. Samochód ma służyć do swoich zadań, stosowałem więc normalną jazdę, tak jak codziennie jeżdżę do pracy, oszczędnie po prostu. To była moja trzecia przejażdżka samochodem hybrydowym. Wcześniej byłem w salonie Toyoty na jeździe próbnej Priusem, potem startowałem w konkursie Toyotą Yaris, i trzeci raz miał miejsce już na finale konkursu.”

grinser006.gif

Napisano

intuicja mi mówi że to 0,9l i "normalna jazda" tego Pana to marketingowy bełkot zlosnik.gif

są gdzies filmiki jak to wyglądało? zlosnik.gif

akumulatory przed rozpoczęciem jazdy były naładowane czy puste? zlosnik.gif

Napisano

Też mam takie wrażenie że to bzdura. Tak samo jak ludzie co twierdzą że im Passat 1.9 TDI pali w mieście 5l wpysk.gif

Napisano

no właśnie - a faktura ze stoenu po ile była ?

100km w 13 minut ? toż to to jakieś wyrywkowe badania, pewnie jeszcze z górki

Napisano

> Quote:

> 0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris (...)

Jak zwykle, robienie z ludzi idiotów. Skoro odcinek testowy miał symulować jazdę miejską i dało się go przejechać w 10-20min, to zakładając średnią miejską prędkość miał on długość jakichś 5km. Jakie więc płyną z tego wnioski.

1. Bez problemu znajdę odcinek testowy długi na zaledwie 5km, na którym moje 2x cięższe auto ze zwykłym spalinowym silnikiem spali podobnie.

2. Porażką jest, że hybrydowy Yaris nie był w stanie 5km przejechać na samych akumulatorach.

3. Przeliczenie spalania z tak krótkiego odcinka w aucie, które jedzie na akumulatorach i sugerowanie, że może ono spalić 0.9l/100km to zwykłe oszustwo, zwane teraz marketingiem.

Konkurs ustawiony pod konkretny wynik, który będzie potem prezentowany idiotom.

Napisano

> Zwycięzcą został Adam Rymarczuk, uzyskując zużycie paliwa na poziomie 0.9 l/100 km, w czasie 13 min

> 15 sek. Na drugim miejscu ex aequo znaleźli się Piotr Bąk (0,9 l/100 km ; czas 19 min 51 sek)

> i Michał Maj (1,0 l/100 km ; czas 11 min 42 sek).

> Wyniki uzyskane przez uczestników konkursu dowodzą rekordowej oszczędności technologii hybrydowej

> Toyoty.

A nie powinna spalic NIC?

Napisano

> intuicja mi mówi że to 0,9l i "normalna jazda" tego Pana marketingowy bełkot

A co ten Pan ma powiedzieć, jeżeli warunkiem odebrania nagrody jest jej wychwalanie wink.gif

> są gdzies filmiki jak to wyglądało?

> akumulatory przed rozpoczęciem jazdy były naładowane czy puste?

Full naładowane na pewno.

Napisano

> A nie powinna spalic NIC?

Na takim odcinku tak właśnie powinno być wink.gif Ale "spala poniżej litra w normalnej miejskiej jeździe" brzmi lepiej marketingowo claps.gif

Napisano

> A nie powinna spalic NIC?

No 5 km to powinna zrobić na samych akumulatorach. Ale to by już wyglądało na duże oszustwo. A tak jest maleńkie - do strawienia przez Kowalskiego.

Napisano

> A co ten Pan ma powiedzieć, jeżeli warunkiem odebrania nagrody jest jej wychwalanie

> Full naładowane na pewno.

coś czuję że zaraz przyjdzie KvM i powie nam że tak się da, że to ekodrajving i że nie umiemy po prostu jeździć - a takim Yarisem to nie dość że można dynamicznie (ale nie ścigając się nono.gif ) wciskac się we wszystkie szczeliny w ruchu i jeszcze mało palić ok.gifhehe.gif A w ogóle to niedługo BMW zrobi hybrydę dwusuwowego turbodiesla z trzema turbinami z bezpośrednim wtryskiem paliwa i spali 0,8l przy 300KM z litra i trwałości większej niż diesel z W123 (statystyki) zlosnik.gif

Napisano

> coś czuję że zaraz przyjdzie KvM i powie nam że tak się da, że to ekodrajving i że nie umiemy po

> prostu jeździć - a takim Yarisem to nie dość że można dynamicznie (ale nie ścigając się )

> wciskac się we wszystkie szczeliny w ruchu i jeszcze mało palić A w ogóle to niedługo BMW

> zrobi hybrydę dwusuwowego turbodiesla z trzema turbinami z bezpośrednim wtryskiem paliwa i

> spali 0,8l przy 300KM z litra i trwałości większej niż diesel z W123 (statystyki)

W sumie teraz był jakiś konkurs mercedesa i zwycięzca osiągnął wynik 3,3L/100km (vito cdi 164KM) ale dla mnie to jest wynik abstrakcyjny nie wiem jak oni to osiągają smile.gif

Napisano

> akumulatory przed rozpoczęciem jazdy były naładowane czy puste?

w założeniu około 60% mają mieć baterie w chwili testu

Napisano

> W sumie teraz był jakiś konkurs mercedesa i zwycięzca osiągnął wynik 3,3L/100km (vito cdi 164KM)

> ale dla mnie to jest wynik abstrakcyjny nie wiem jak oni to osiągają

Jadąc delikatnie.

Napisano

U, to cienki jestem w porównaniu. Ja miałem 2.0l/100 i drugie miejsce u dilera w Piasecznie cool.gif

Napisano

Katalogowe spalania jest możliwe, ale te 0,9l to bełkot.

Ja takie spalanie też mogę zrobić nawet z odcinka 50km, zjeżdżając z alpejskiej przełęczy zlosnik.gif

Napisano

> U, to cienki jestem w porównaniu. Ja miałem 2.0l/100 i drugie miejsce u dilera w Piasecznie

Nareszcie odezwał się ktoś, kto jeździł tym autem testowo. waytogo.gif

Wszyscy powyżej gawędziarze od razu rzucili się do komentowania. smirk.gif

Napisano

> Nareszcie odezwał się ktoś, kto jeździł tym autem testowo.

> Wszyscy powyżej gawędziarze od razu rzucili się do komentowania.

no to skoro jeździł to może niech napisze na czym polegał test i czy był taki sam jak ten finałowy to nie będziemy komentować tego idiotycznego wyniku tylko zamiast tego klaskać uszami z zachwytu zlosnik.gif

Napisano

> no to skoro jeździł to może niech napisze na czym polegał test i czy był taki sam jak ten finałowy

> to nie będziemy komentować tego idiotycznego wyniku tylko zamiast tego klaskać uszami z

> zachwytu

Trasa na eliminacjach była wybierana przez Toyotę wokół danego salonu (różne warunki, kategorie dróg), natomiast finał odbywał się na specjalnie przygotowanym torze testowym. waytogo.gif

Napisano

No fakt super oszczędna ta toyota w moto-on wyszło im przy jeżdzie autostradowej koło 6 litrów PB zlosnik.gif

> Nareszcie odezwał się ktoś, kto jeździł tym autem testowo.

> Wszyscy powyżej gawędziarze od razu rzucili się do komentowania.

Napisano

> No fakt super oszczędna ta toyota w moto-on wyszło im przy jeżdzie autostradowej koło 6 litrów PB

> > Wszyscy powyżej gawędziarze od razu rzucili się do komentowania.

No zły wynik jak na auto stworzone do miasta?

Napisano

> No fakt super oszczędna ta toyota w moto-on wyszło im przy jeżdzie autostradowej koło 6 litrów PB

1. RISPEKT za źródło

2. RISPEKT ^2 za metody testowe

3. Wskaż proszę samochód, który spali "koło 6 litrów PB*" testowany metodą "opór decha i jedziem".

* co to jest "PB"? Jakiś magiczny eliksir? Bo ja takiego paliwa nie znam...

Napisano

> no to skoro jeździł to może niech napisze na czym polegał test i czy był taki sam jak ten finałowy

> to nie będziemy komentować tego idiotycznego wyniku tylko zamiast tego klaskać uszami z

> zachwytu

Odcinek "dilerski", kwalifikacyjny: 5,3 km, 2 światła, 2 ronda, ograniczenie prędkości zróżnicowane, tj. 40 kmh, 50, ok. 400m 70 km/h + trochę parkingu pod Auchan clown.gif Ruch był w miarę spory, ale bez korka, płynny.

Samochód dostajesz taki, jak go sobie sam naładujesz, tj. rundę konkursową przjeżdżasz najpierw raz w ramach zapoznania z trasą.

Oczywiście wynik to oszustwo o tyle, że zaczynasz z aku 60-80% (60 to minimum konkursowe, pow. 80% się chyba nie da naładować... ja nie byłem w stanie) a kończysz z ~20%. Aku teoretycznie wystarcza na ~2km.

Sporo tu jednak zależy od kierowcy, tj. kolega jechał tuż po mnie i osiągnął, eghem, 3.3l.

Jechałem tym Yarisem też ok. 15 km poza konkursem. Na mocno zakorkowanym odcinku palił mniej więcej połowę tego co Golf by palił (5,5 vs 10-11) przy jeżdzie normalnej, bez eko-nadymania się. Napęd działa bardzo fajnie, przy włączonym cicho radiu i bez patrzenia na zegary trudno odgadnąć moment załączenia spalinowego silnika.

Napisano

Nie pisz proszę głupot, producent deklaruje 3,7 l/100km a jak zwykle w realu wychodzi o 60% więcej. Super są te hybrydy zlosnik.gif

> 1. RISPEKT za źródło

> 2. RISPEKT ^2 za metody testowe

> 3. Wskaż proszę samochód, który spali "koło 6 litrów PB*" testowany metodą "opór decha i jedziem".

> * co to jest "PB"? Jakiś magiczny eliksir? Bo ja takiego paliwa nie znam...

Napisano

> Nie pisz proszę głupot, producent deklaruje 3,7 l/100km a jak zwykle w realu wychodzi o 60% więcej.

> Super są te hybrydy

Aaaa, spoko, czyli jednak g... wiesz.

Napisano

> Odcinek "dilerski", kwalifikacyjny: 5,3 km, 2 światła, 2 ronda, ograniczenie prędkości

> zróżnicowane, tj. 40 kmh, 50, ok. 400m 70 km/h + trochę parkingu pod Auchan Ruch był w miarę

> spory, ale bez korka, płynny.

> Samochód dostajesz taki, jak go sobie sam naładujesz, tj. rundę konkursową przjeżdżasz najpierw raz

> w ramach zapoznania z trasą.

> Oczywiście wynik to oszustwo o tyle, że zaczynasz z aku 60-80% (60 to minimum konkursowe, pow. 80%

> się chyba nie da naładować... ja nie byłem w stanie) a kończysz z ~20%. Aku teoretycznie

> wystarcza na ~2km.

> Sporo tu jednak zależy od kierowcy, tj. kolega jechał tuż po mnie i osiągnął, eghem, 3.3l.

> Jechałem tym Yarisem też ok. 15 km poza konkursem. Na mocno zakorkowanym odcinku palił mniej więcej

> połowę tego co Golf by palił (5,5 vs 10-11) przy jeżdzie normalnej, bez eko-nadymania się.

> Napęd działa bardzo fajnie, przy włączonym cicho radiu i bez patrzenia na zegary trudno

> odgadnąć moment załączenia spalinowego silnika.

też miałem 2 litry zlosnik.gif

ale na Włochach wink.gifdostałem nawet torbę podróżną grinser006.gif

ale szczerze mówiąc ten test to jakaś mordęga była wyłączając wszystkie nadajniki prądowe sie toczyłem...

a u mnie trasa była nawet pod górkę no.gif

Napisano

Odpowiedz mi proszę jaki mam sens zakup hybrydy za blisko 70.000 skoro, której spalanie niestety ma się nijak do danych katalogowych. Wystarczy, że ktoś będzie do pracy dojeżdżał S8 i o 3 litach można zapomnieć.

Wiem wiem można się brandzlować, że w 308 1,6 hdi komuś się udało przejechać ponad 2kkm na jednym baku . Mnie zwykle nie udaje się zrobić więcej niz 1kkm smile.gif

Napisano

> Odpowiedz mi proszę jaki mam sens zakup hybrydy za blisko 70.000 skoro, której spalanie niestety ma

> się nijak do danych katalogowych. Wystarczy, że ktoś będzie do pracy dojeżdżał S8 i o 3

> litach można zapomnieć.

> Wiem wiem można się brandzlować, że w 308 1,6 hdi komuś się udało przejechać ponad 2kkm na jednym

> baku . Mnie zwykle nie udaje się zrobić więcej niz 1kkm

Ziefff...

Wytłumacz mi, jaki jest sens zakupu samochodu NIE DOSTOSOWANEGO do sposobu eksploatacji a potem jojczenia.

Aha, ile przejechałeś w życiu hybrydą i jaką?

Napisano

> też miałem 2 litry

> ale na Włochach dostałem nawet torbę podróżną

ok.gif Ja też, byłem mistrzem lipca grinser006.gif Zwycięzca w P-nie miał zresztą też 2.0, tylko czas wyraźnie lepszy ode mnie.

> ale szczerze mówiąc ten test to jakaś mordęga była wyłączając wszystkie nadajniki prądowe sie

> toczyłem...

A dla mnie to było mnóstwo zabawy*, podszedłem do tego całkowicie na luzie - nie znałem wcześniejszych wyników, nie miałem wyznaczonego celu i uznałem, że i tak nic nie wygram. No dobra, miałem cel - pokonać kolegę, z którym tam poszedłem. Misja wykonana clown.gif

*) czy to oznacza, że już zramolałem do reszty???

> a u mnie trasa była nawet pod górkę

shocked.gif

Napisano

Teraz zajrzyj do mądrych książek i przeczytaj, do jakich warunków eksploatacyjnych została stworzona hybryda.

Napisano

Ale czasy poprzedniego systemu się skończyły skąd wiesz jakimi drogami przyjdzie Ci dojeżdzać za rok do np pracy czy z dzieckiem do przedszkola, szkoły. Trasa się zmieni to co wtedy hybrydę trzeba sprzedać zlosnik.gif

A ciekaw jestem Twojej miny gdyby się np. glazurnik umówił z tobą na 360 zł a potem wystawił rachunek na 600 zlosnik.gif

> Ziefff...

> Wytłumacz mi, jaki jest sens zakupu samochodu NIE DOSTOSOWANEGO do sposobu eksploatacji a potem

> jojczenia.

> Aha, ile przejechałeś w życiu hybrydą i jaką?

Napisano

Czyli hybrydą nie można jeżdzić po ekspresówce czy autostradzie bo nie została do tego stworzona

> Teraz zajrzyj do mądrych książek i przeczytaj, do jakich warunków eksploatacyjnych została

> stworzona hybryda.

Napisano

> Czyli hybrydą nie można jeżdzić po ekspresówce czy autostradzie bo nie została do tego stworzona

Można, ale oznacza to, że technika w niej zastosowana nie zadziała w celu obniżenia spalania.

Napisano

> Czyli hybrydą nie można jeżdzić po ekspresówce czy autostradzie bo nie została do tego stworzona

> > stworzona hybryda.

Hej. Co ty piszesz za głupoty ?

Myślisz, że taki Yaris 1.4 d4d to ile spali na autostradzie ?

Podpowiem - tyle lub więcej.

Pozdro

Napisano

Bartek ależ ja nie przeczę tylko produkt pokroju hybryda w obecnym wydaniu jest dla mnie mocno naciągany wink.gif

Zakładając, że ktoś rocznie przejeżdża 10kkm po mieście. To zaoszczędzi rocznie przy założeniu różnicy w spalaniu na poziomie 3l/100km całe 1800 zł zlosnik.gif

Różnica w zakupie toyki z motorem 1,3 vvt a hybrydą przyjmijmy 10k.

Czyli co inwestycja zwraca się po 6 latach. Tylko niech ktoś mi powie czy tyle wytrzymają baterie i jak kształtują się ceny serwisu dla hybrydy.

> Hej. Co ty piszesz za głupoty ?

> Myślisz, że taki Yaris 1.4 d4d to ile spali na autostradzie ?

> Podpowiem - tyle lub więcej.

> Pozdro

Napisano

> Tylko niech ktoś mi powie czy tyle wytrzymają baterie i

> jak kształtują się ceny serwisu dla hybrydy.

Baterie mają gwarancję na 10 lat, ale wygląda na to że wytrzymują dłużej.

Serwis jest tańszy, bo olej zmieniasz znacznie rzadziej + klocki hamulcowe się nie zużywają prawie wcale.

Napisano

> Serwis jest tańszy, bo olej zmieniasz znacznie rzadziej

Serio? W PL okresy międzyprzeglądowe są identyczne* dla Yarisa HSD i zwykłego benzyniaka. Koszty przeglądów podobnież też.

*) oczywiście i tak krótsze niż dla mojego padła z podpisu clown.gif

Napisano

> Ale czasy poprzedniego systemu się skończyły skąd wiesz jakimi drogami przyjdzie Ci dojeżdzać za

> rok do np pracy czy z dzieckiem do przedszkola, szkoły. Trasa się zmieni to co wtedy hybrydę

> trzeba sprzedać

> A ciekaw jestem Twojej miny gdyby się np. glazurnik umówił z tobą na 360 zł a potem wystawił

> rachunek na 600

> > Aha, ile przejechałeś w życiu hybrydą i jaką?

Aha, czyli podsumowując:

1. Nie jechałeś w życiu hybrydą. A, przepraszam, może potrąbiłeś w salonie - ale to się niestety nie liczy, jaaaaka szkoda.

2. Nie masz pojęcia o czym mówisz.

3. Bazujesz na "testach" z "obiektywnych źródeł" wykazujących się "wysokim profesjonalizmem".

4. Po wypunktowaniu Ci KOMPLETNEJ ignorancji w temacie pierniczysz coś o glazurnikach.

No chyba nie trzeba więcej nic dodawać...

Napisano
  • Autor

> Nie pisz proszę głupot, producent deklaruje 3,7 l/100km a jak zwykle w realu wychodzi o 60% więcej.

> Super są te hybrydy

> > * co to jest "PB"? Jakiś magiczny eliksir? Bo ja takiego paliwa nie znam...

mi producent przy Aurisie 1,4 D4D tez podawal jakies niestworzone rzeczy hehe.gifzlosnik.gif wiec zasady nie ma ...

ala ja jezdzilem Yarisem Hybrid i bylem zachwycony ... zarowno spalaniem jak i dynamika poruszania zlosnik.gif do miasta idealne auto ok.gif

Napisano

To wskaż mi proszę twoje obiektywne źródła. No czekam z niecierpliwością.

> Aha, czyli podsumowując:

> 1. Nie jechałeś w życiu hybrydą. A, przepraszam, może potrąbiłeś w salonie - ale to się niestety

> nie liczy, jaaaaka szkoda.

> 2. Nie masz pojęcia o czym mówisz.

> 3. Bazujesz na "testach" z "obiektywnych źródeł" wykazujących się "wysokim profesjonalizmem".

> 4. Po wypunktowaniu Ci KOMPLETNEJ ignorancji w temacie pierniczysz coś o glazurnikach.

> No chyba nie trzeba więcej nic dodawać...

Napisano

Wygląd na to ze w Polsce jedynie 5 lat

Quote:

Yaris HSD posiada lepsze warunki gwarancyjne od "zwykłego" Yarisa. Elementy układy hybrydowego samochodu (w tym bateria) są objęte podstawowo mechaniczną gwarancją na 5 lat, ograniczaną przebiegiem 100 tysięcy kilometrów. Pozostałe elementy mechaniczne posiadają już standardową gwarancję 3 lat lub 100 tys. km. Wymagane są jednak rutynowe przeglądy pojazdu co 15 tysięcy kilometrów, lub raz w roku.

> Baterie mają gwarancję na 10 lat, ale wygląda na to że wytrzymują dłużej.

> Serwis jest tańszy, bo olej zmieniasz znacznie rzadziej + klocki hamulcowe się nie zużywają prawie

> wcale.

Napisano

> > stworzona hybryda.

a nie widziałeś znaków zakazu ?

są auta które mają swoja "specjalizację" jedne są wygodne, inne pakowne

są auta "terenowe", są sportowe

a hybryda, jest autem typowo miejskim, zwłaszcza taki yaris

dla mnie to ona powinna mieć większy zasięg na baterii, tak do 30-50km z ładowania a garażu hmm.gif

wtedy na kręcenie wokół komina mam autko elektryczne, a jak trzeba jechać gdzieś dalej to używam silnika spalinowego

hmm.gif

przed chwila był test w regionalnej i gość powiedział że róznica w cenie zakupu zwraca się po 100kkm, trochę sporo hmm.gif

Napisano

> przed chwila był test w regionalnej i gość powiedział że róznica w cenie zakupu zwraca się po

> 100kkm, trochę sporo

W innych hybrydach nie zwraca się nigdy więc tu i tak jest dobrze, bo jak masz kaprys i lubisz gadżety,

to już sobie można na to pozwolić ok.gif

Napisano

> przed chwila był test w regionalnej i gość powiedział że róznica w cenie zakupu zwraca się po

> 100kkm, trochę sporo

Jak na auto miejskie to i tak kosmiczny przebieg, osiągany pewnie po 6-7 latach. Czyli oszczędzać na nim zaczyna drugi albo trzeci właściciel wink.gif

Napisano

Witam serdecznie.

...

> 3. Wskaż proszę samochód, który spali "koło 6 litrów PB*" testowany metodą "opór decha i jedziem".

W ub. roku sprowadzając Siriona 1.0 2004, na autostradzie był cały czas but w podłogę.

Wyszło 5,5l. ale Pb, więc może on o czymś innym pisze? ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

Te 100kkm różnicy to sądzę, że dla tańszej w zakupie wersji 1,0 VVT-I ja jednak hybrydę porównywałbym z 1,3 VVT-I a wtedy to będzie ok. 50-60kkm wink.gif

Zresztą nawet tak wychodzi z tego kalkulatora http://www.poznajhybrydy.pl/kalkulator przyjmując różnicę w cenie ok 10k.

> a nie widziałeś znaków zakazu ?

> są auta które mają swoja "specjalizację" jedne są wygodne, inne pakowne

> są auta "terenowe", są sportowe

> a hybryda, jest autem typowo miejskim, zwłaszcza taki yaris

> dla mnie to ona powinna mieć większy zasięg na baterii, tak do 30-50km z ładowania a garażu

> wtedy na kręcenie wokół komina mam autko elektryczne, a jak trzeba jechać gdzieś dalej to używam

> silnika spalinowego

> 100kkm, trochę sporo

Napisano

> Jak na auto miejskie to i tak kosmiczny przebieg, osiągany pewnie po 6-7 latach. Czyli oszczędzać

> na nim zaczyna drugi albo trzeci właściciel

Tak i nie, bo utrata wartości hybryd jest znacznie mniejsza niż zwykłych = tracisz mniej przy sprzedaży = opłaca się.

Napisano

> Tak i nie, bo utrata wartości hybryd jest znacznie mniejsza niż zwykłych = tracisz mniej przy

> sprzedaży = opłaca się.

U nas różnie z tym może być jak na razie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tak i nie, bo utrata wartości hybryd jest znacznie mniejsza niż zwykłych = tracisz mniej przy

> sprzedaży = opłaca się.

Zależy od rynku. U nas tego jest tak mało, że kupując obecnie hybrydę, szansa na sprzedanie jej po 5 latach może być w ogóle znikoma. Ludzie się tego boją i mają ku temu swoje powody. Pamiętaj, że człowiek, kupujący używany samochód zazwyczaj mocno oszczędza potem na serwisie (bo nie ma pieniędzy), a serwisowanie hybrydy może być drogie, bo Mietek z garażu tego nie ogarnie. Dlatego ludzie się boją nowych technologii (kiedyś tak było z dieslami). Na dodatek nikt do końca nei wie, jak będą się trzymały akumulatory w naszym klimacie. No i pamiętaj też o tym, że używany samochód w Polsce jest zazwyczaj jedynym w rodzinie i pełni funkcję auta rodzinnego (niezależnie od jego wielkości). A do jazdy w trasy hybryda jest bezsensowna pod względem ekonomiczności, tutaj królują małe diesle i benzyny z LPG.

Napisano

> Zależy od rynku. U nas tego jest tak mało, że kupując obecnie hybrydę, szansa na sprzedanie jej po

> 5 latach może być w ogóle znikoma.

Za 5 lat będzie zupełnie inna świadomość na temat hybryd nawet na tak zaściankowym rynku jak u nas. I będzie tak samo jak na zachodzie, że będą trzymać cenę, w szczególności, gdy za litr paliwa będziesz musiał zapłacić 8 zł albo więcej! (np w przypadku Priusa w porównaniu do podobnej wielkości auta na 100 tys km oszczędność będzie oscylować w okolicy 30 tys zł z ponad 20 tys zł obecnie)

>Ludzie się tego boją i mają ku temu swoje powody.

Tak, głównym powodem jest ignorancja i postawa zachowawcza. Mam Priusa w tej chwili do sprzedaży z ceną bynajmniej nie najniższą, bo to praktycznie pełna wersja wyposażenia i powiem Ci, że jest zainteresowanie w przeciwieństwie do innych, zwykłych aut. Właśnie Yaris Hybrid w temacie świadomości przez te 5 lat zrobi bardzo dużo dobrego, a cena paliwa jeszcze temu pomoże.

>Pamiętaj, że człowiek, kupujący używany samochód zazwyczaj mocno oszczędza potem na serwisie (bo nie ma pieniędzy), a serwisowanie hybrydy może być drogie, bo Mietek z garażu tego nie ogarnie.

Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski o serwisowaniu, ale nawet jeśli, to w przypadku jakiejkolwiek hybrydy Toyoty wymiana oleju co 15 tys km jest bezsensowna, gdy silnik pracuje na pół gwizdka. Można bez żadnego uszczerbku na kondycji silnika wymieniać olej co 25 tys km. O hamulcach już ktoś wcześniej pisał, nie będę się powtarzał. Więc faktycznie jest cholernie drogie serwisowanie hybrydy, a wymiana oleju wygląda identycznie jak w każdym spalinowym aucie. Hybryda w uproszczeniu to nic innego jak auto spalinowe z dołączonym obwodem elektrycznym. Silnik jako podzespół niczym się nie różni od zwykłego auta. Więc faktycznie, mechanik zapewne problem będzie miał odkręcić śrubę aby zlać olej, albo będzie miał problem z odkręceniem filtra, który jest uniwersalny do różnych modeli, również niehybrydowych. A może jeszcze większy problem będzie miał mechanik z powrotnym zakręceniem tych elementów? A może będzie miał problem z wlaniem oleju do silnika przez otwór w bloku? No, być może tu będzie największa trudność.

> Dlatego ludzie się boją nowych technologii (kiedyś tak było z dieslami). Na dodatek nikt do

> końca nei wie, jak będą się trzymały akumulatory w naszym klimacie.

A no jasne, gdzieżby o akumulatorach nie wpomnieć, przecież gdy mamy temat hybryd, to by była profanacja. W USA nie ma przecież miejsc gdzie trzaskają 30 stopniowe mrozy, to tylko w Polsce są takie miejsca.

>No i pamiętaj też o tym,

> że używany samochód w Polsce jest zazwyczaj jedynym w rodzinie i pełni funkcję auta rodzinnego

> (niezależnie od jego wielkości). A do jazdy w trasy hybryda jest bezsensowna pod względem

> ekonomiczności, tutaj królują małe diesle i benzyny z LPG.

Jasne, że bezsensowna. Bo bez sensu jest spalić 4,15l/100km z południa Polski nad morze poruszając się krajówką (nr11) w pełni załadowanym Priusem (średnia prędkość 75km/h, gdzie co chwilę TIRa trzeba było wyprzedzać).

Oczywiście, równie bezsensowne jest średnie spalanie w hybrydowym, 2-tonowym Highlanderze, zapakowanym na maxa, na poziomie 9,5l/100km na trasie 1400km do Włoch, 800km w rejonie Abruzji, gdzie są same górki z wyjazdem na Campo Imperatore na poziom 2100m włącznie i znów 1400km jazdy z powrotem. Diesel by na pewno spalił mniej!

Faktycznie, zgadzam się totalnie bez sensu jest zakup hybrydy z zamiarem pokonywania długich tras. Ciekawe co by na to powiedzieli użytkownicy Camry Hybrid czy Lexusa GS450h?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.