Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Focus ST kombi

Featured Replies

Napisano

> Haka na bagaznikk rowerowy juz nie zalozy. Przyczepy tez nie pociagnie.

Rowery moze wrzucic na dach, a fakt ciagania przyczepy takim Focusem przemilcze hehe.gif

Napisano

> Rowery moze wrzucic na dach, a fakt ciagania przyczepy takim Focusem przemilcze

Tak samo jako samochod rodzinny, do ktorego wozek wejdzie. Nie do tego celu ten samochod zostal stworzony.

Napisano

> Tak samo jako samochod rodzinny, do ktorego wozek wejdzie. Nie do tego celu ten samochod zostal

> stworzony.

To do czego takie mocne kombi? Na tor? rotfl.gif

Napisano

A może jakiś Transporter będzie potrzebować? biglaugh.gif

BTW, firma pewnie z rozpędu robi takie wersje, inni mają my - tez musimy...

Napisano

> To do czego takie mocne kombi? Na tor?

Do bezpiecznego wyprzedzania na drodze ok.gif

Napisano

> najpierw go zapytaj gdzie w salonie siedział w focusie ST

> Bo nigdzie go na salonach z tego co wiem nie ma.

I w porównaniu do czego wnętrze jest tragiczne bo na pewno nie odstaje w niczym od konkurencji z tego samego segmentu... facepalm%5B1%5D.gif

No chyba, że mówimy o wrażeniach artystycznych, czyli gustach!?

Napisano

> Czyli coś dla szybszych przedstawicieli handlowych - 250KM w kompaktowym kombi

Widziałęm wczoraj 5d w takim kolorze jak na zdjeciu - w rzeczywistosci fajnie sie prezentuje ok.gif

Napisano

> 2.0 ecoboost. niestety normy emisji spalin zabily genialne 2.5...

Czym objawia sie genialność 2,5T?

Napisano

> Czym objawia sie genialność 2,5T?

Ogromnym momentem obrotowym: 440 Nm w serii, 560 Nm po niewielkim tuningu i da się więcej.

Do tego wytrzymałość i legendarny dźwięk, podobny tylko do 5-cylindrowca Audi.

Napisano

> Ogromnym momentem obrotowym: 440 Nm w serii

W poprzednim ST było 440Nm, czy piszesz o RS?

Napisano

> W poprzednim ST było 440Nm, czy piszesz o RS?

O RS, w ST było w serii 320Nm.

Napisano

> Do bezpiecznego wyprzedzania na drodze

Takie mocne nie potrzebne, sugerujesz, że o mniejszej mocy nie da się bezpiecznie wyprzedzić? hehe.gif

Napisano

> Takie mocne nie potrzebne, sugerujesz, że o mniejszej mocy nie da się bezpiecznie wyprzedzić?

Wszystko sie da ok.gif

Mozna wajchować i wyprzedzać na pierwszym biegu ! ok.gif

Jak dla mnie spory zapas mocy równa sie bezpieczne auto ! ok.gif

Napisano

> Ogromnym momentem obrotowym: 440 Nm w serii, 560 Nm po niewielkim tuningu i da się więcej.

> Do tego wytrzymałość i legendarny dźwięk, podobny tylko do 5-cylindrowca Audi.

W standardowej mocy 220KM , 320Nm dźwięk jest normalny. W ST,RS być może tak, ale tutaj większe znaczenie ma inny wydech niż sam silnik.

Niestety w Polsce nie ma firm które ogarniają dobrze ten silnik.

A

Napisano

> W standardowej mocy 220KM , 320Nm dźwięk jest normalny.

> W ST,RS być może tak, ale tutaj większe znaczenie ma inny wydech niż sam silnik.

Równie dobrze mógłbyś twierdzić że V6 ma swój charakterystyczny dźwięk dzięki wydechowi zlosnik.gif

> Niestety w Polsce nie ma firm które ogarniają dobrze ten silnik.

Naprawdę? Ten silnik ma 20 lat na karku!

Pochodzi z Volvo 850 i już w nim brzmiał wspaniale.

Napisano

> Wszystko sie da

> Mozna wajchować i wyprzedzać na pierwszym biegu !

> Jak dla mnie spory zapas mocy równa sie bezpieczne auto !

Tylko gdzie jest ta granica na ten zapas mocy?,

Bo teraz jak nie masz 200 KM w kompakcie to podobno taki samochód do niczego się nie nadaje, nie jedzie i takie tam bzdury.

A że musisz zredukować bieg, to będzie jakaś ujma na honorze?

Przeleciałem przez Polske swoim NB i moze z raz na 4 musiałem zredukować, to co teraz mam zrobic?

Napisano

ja powiem więcej...jak miałem 200+KM w v40 to i tak najczęściej na 3 bieg redukowałem do wyprzedzania... wink.gif

bynajmniej mi to nie przeszkadzało a frajda większa smile.gif

a obecnie 115 konnym focusem też jakoś jeżdżę...i to głównie w trasach i to nie po dwupasmowych wink.gif

da się ok.gif

Napisano

> Tylko gdzie jest ta granica na ten zapas mocy?,

> Bo teraz jak nie masz 200 KM w kompakcie to podobno taki samochód do niczego się nie nadaje, nie

> jedzie i takie tam bzdury.

Trochę się czepiasz, ale częściowo przyznam Ci rację.

W Megane RS mam monitor pokazujący m.in. aktualną moc silnika.

I tak: podczas normalnej jazdy rzadko się generuje więcej niż 60 KM,

a podczas spokojniejszego wyprzedzania sięga jakiś 120.

Wszystko ponadto służy moim zdaniem praktycznie tylko przyjemności,

ale z drobnymi wyjątkami gdy faktycznie używasz mocy, by komuś uciec z trajektorni.

Zdarzyło mi się parę razy w ten sposób naprawić błędy innych kierowców.

Gdybym miał słabsze auto byłby dzwon.

Napisano

> to co teraz mam zrobic?

Przeprosić Jarka wink.gif

Napisano

> Trochę się czepiasz, ale częściowo przyznam Ci rację.

> W Megane RS mam monitor pokazujący m.in. aktualną moc silnika.

> I tak: podczas normalnej jazdy rzadko się generuje więcej niż 60 KM,

> a podczas spokojniejszego wyprzedzania sięga jakiś 120.

> Wszystko ponadto służy moim zdaniem praktycznie tylko przyjemności,

> ale z drobnymi wyjątkami gdy faktycznie używasz mocy, by komuś uciec z trajektorni.

> Zdarzyło mi się parę razy w ten sposób naprawić błędy innych kierowców.

> Gdybym miał słabsze auto byłby dzwon.

ja tam również uważam, że mocy nigdy za wiele. Sam na codzień jeżdżę spokojnie, staram się jeździć płynnie i ostrożnie. Rzadko wykorzystuję te oszałamiające 120KM, którymi dysponuje mój samochód zlosnik.gif

Ale jak czasami jadę w trasę, gdzie np. na jednopasmowej DK7 są miejsca, gdzie nagle, pod górkę masz dodatkowy pas do wyprzedzania długości całych 500m, zaczynasz wyprzedzać, w tym czasie wyprzedzany zaczyna przyspieszać (bo się kurde urażony poczuł, czy co), to możesz albo przycisnąć mocniej żeby zdążyć przed końcem pasa, albo hamować i wciskać się za niego, a przed jadącego za nim. W takich przypadkach mocny samochód to po prostu większa szansa na bezpieczny manewr. Chciałbym żeby mój następny samochód miał tak około 200KM i był wielkości kompakta. I na codzień nadal będę nim jeździł spokojnie zlosnik.gif

Napisano

> Tylko gdzie jest ta granica na ten zapas mocy?,

> Bo teraz jak nie masz 200 KM w kompakcie to podobno taki samochód do niczego się nie nadaje, nie

> jedzie i takie tam bzdury.

> A że musisz zredukować bieg, to będzie jakaś ujma na honorze?

> Przeleciałem przez Polske swoim NB i moze z raz na 4 musiałem zredukować, to co teraz mam zrobic?

Wszystko zależy od stylu jazdy i upodobań ok.gif

Jak dla mnie jest to zaleta tego focusa jak dla Ciebie nie i kazdy na szczęście może wybrać co mu pasi ok.gif

Napisano

> Czyli coś dla szybszych przedstawicieli handlowych - 250KM w kompaktowym kombi

jezdze dosc czesto octavia RS 2.0 TSI DSG kombi i jako tatowoz srednio sie nadaje - za sztywne nastawy zawieszenia jak na PL drogi.

Napisano

> Wszystko zależy od stylu jazdy i upodobań

> Jak dla mnie jest to zaleta tego focusa jak dla Ciebie nie i kazdy na szczęście może wybrać co mu

> pasi

Nie twierdz, że ten focus jest bez sensu, bo chetni na pewno się znajdą.

Patrzę tylko przez pryzmat portfela, czy za te pieniądze, (bo jednak 120 kzł za kompakta i to nie premium,nie jest mało), taki zakup jest rozsądnym wyborem, jeżeli taki szybki kombiak do codziennej jazdy nie jest ci potrzebny. Oczywiście, że taka moc się przyda, ale nie oszukujmy się, tego nie kupi kapelusznik tylko ktoś, kto jednak będzie wykorzystywał moc na co dzień. Osobiście, wolałbym coś słabszego, ale lepiej wykończonego za te pieniądze.

Nie powiem, samochód fajny, ale jeżeli tylko moc jest ważna, to nie dla mnie zlosnik.gif

Napisano

> I w porównaniu do czego wnętrze jest tragiczne bo na pewno nie odstaje w niczym od konkurencji z

> tego samego segmentu...

w focusie III?

juz sam design jest spieprzony i przyprawia o wymioty

ale jakosc materialow tez chyba nie najlepsza

glupia meganka wyglada tak jakby byla samochodem o dwie klasy wyzszym

> No chyba, że mówimy o wrażeniach artystycznych, czyli gustach!?

to przede wszystkim, nowy focus w srodku to taka nadmuchana fiesta

Napisano

> I w porównaniu do czego wnętrze jest tragiczne bo na pewno nie odstaje w niczym od konkurencji z

> No chyba, że mówimy o wrażeniach artystycznych, czyli gustach!?

Raczej o jakosci materialow, a zwlaszcza wykonania.

Poprzednia generacja Focusa nalezala pod tym wzgledem do zdecydowanie najgorszych w klasie.

Napisano

> Nie twierdz, że ten focus jest bez sensu, bo chetni na pewno się znajdą.

> Patrzę tylko przez pryzmat portfela, czy za te pieniądze, (bo jednak 120 kzł za kompakta i to nie

> premium,nie jest mało), taki zakup jest rozsądnym wyborem, jeżeli taki szybki kombiak do

> codziennej jazdy nie jest ci potrzebny. Oczywiście, że taka moc się przyda, ale nie oszukujmy

> się, tego nie kupi kapelusznik tylko ktoś, kto jednak będzie wykorzystywał moc na co dzień.

> Osobiście, wolałbym coś słabszego, ale lepiej wykończonego za te pieniądze.

> Nie powiem, samochód fajny, ale jeżeli tylko moc jest ważna, to nie dla mnie

No i to próbuje Ci od jakiegoś czasu wytłumaczyć ! ok.gifgrinser006.gif

Jak komus pasi i stać go na to ,to kupi go a jak woli delikatnie pyrkać i sie toczyć to kupi jakies wypasione 1,2 w gazie i też bedzie zadowolony ok.gifzlosnik.gif

Mnie sie podoba ten potencjał mocy w tym kompakcie i zewnętrzzny design ,ale czy bym za taka kase kupił hmm.gif

Chyba nie ,wolałbym słabsze np. V60 ,XC60 ok.gif20.GIF

Napisano

Tak pomiędzy Citroenem, a VW. Gdzieś bardzo pomiędzy zlosnik.gif

Napisano

> najpierw go zapytaj gdzie w salonie siedział w focusie ST

> Bo nigdzie go na salonach z tego co wiem nie ma.

W Łodzi jest jeden 5d w identycznym kolorze jak ten kombi.

I jakiś czas temu (a może i dalej jest) mieli tam na sprzedanie Focusa II w wersji RS

Napisano

wolałbym chyba dopłacic do S3 Sportbacka z Quattro

w ogole Ford zamierza kiedyś zmienić ten znaczek?

na tym aucie wyglada paskudnie, pierwsze co bym zrobil to go chyba oderwal

Napisano

> wolałbym chyba dopłacic do S3 Sportbacka z Quattro

Chłopie. O tym, to możemy pogadać, jak będziesz miał w ręce choć tyle kasy, ile ta różnica wynosi...

mar00ha

Napisano

Bardzo mi się podobają nowe focusy. A jak dla mnie to jest idealne połączenie, kombi z mocnym silnikiem.

Napisano

> Chłopie. O tym, to możemy pogadać, jak będziesz miał w ręce choć tyle kasy, ile ta różnica

> wynosi...

> mar00ha

A dodatkowo różnica wzrośnie, bo w Fordzie i ze 20%upustu da się wyrwać (łącznie z upustem który dają każdemu, teraz chyba ok 8tys). W Audi jeszcze będzie trzeba dobrać trochę wyposażenia i zaraz stówka różnicy będzie zlosnik.gif

Napisano

20% na zamówienie z fabryki, tak z ulicy? icon_eek.gif

Który diler tak daje? Coś nie pokreciles? hmm.gif

Napisano

> 20% na zamówienie z fabryki, tak z ulicy?

> Który diler tak daje? Coś nie pokreciles?

Na zamówienie z fabryki (mówię o łącznym upuście , czyli to co jest na każdy nowy samochód , wtedy to było 10tys + to co wyrwane od dealera). Łącznie ponad 20%.

Napisano

> Chłopie. O tym, to możemy pogadać, jak będziesz miał w ręce choć tyle kasy, ile ta różnica

> wynosi...

Wreszcie ktoś to napisał!

Ciągłe dywagacje o tym "do czego warto dopłacić" są męczące - szczególnie gdy ktoś dysponuje wirtualnymi pieniędzmi i nawet nie zamierza auta kupować.

Napisano

> A dodatkowo różnica wzrośnie, bo w Fordzie i ze 20%upustu da się wyrwać (łącznie z upustem który

> dają każdemu, teraz chyba ok 8tys). W Audi jeszcze będzie trzeba dobrać trochę wyposażenia i

> zaraz stówka różnicy będzie

Ford około 120 tys. PLN

Audi 150 tys. PLN

musialbys nieźle się namęczyć zeby z 30 tys. nagle zrobić 100 tys. różnicy...

Napisano

> Ford około 120 tys. PLN

> Audi 150 tys. PLN

> musialbys nieźle się namęczyć zeby z 30 tys. nagle zrobić 100 tys. różnicy...

jak już będziesz się przymierzał do zakupu to zobaczysz że będzie to dużo więcej niż 30tys ok.gif

Napisano

ale pewnie montują też do niego swój ostatni sztandarowy produkt, 1.0 turbo ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale pewnie montują też do niego swój ostatni sztandarowy produkt, 1.0 turbo

są focusy z tym silnikiem. Jeździłeś? Bardzo fajny ok.gif

No i da sie poza miastem zejść ze spalaniem pod 5l

Napisano

> są focusy z tym silnikiem. Jeździłeś?

no nie jeździłem , mam rower zlosnik.gif ale 125 kucy z tej pojemności to jest rzeczywiście osiągnięcie, ciekawe na ile kkm takie silniki są obliczone...

Napisano
  • Autor

pamiętam jak w okolicach 2000 roku ludzie mówili - 130 koni z 1.9TDI - przecież to nie ma prawa wytrzymać 200kkm. Pewnie co 100kkm remont wink.gif

I co?... każdy wie ile ma przeciętny 1.9TDI na naszym rynku nalatane.

Napisano

> pamiętam jak w okolicach 2000 roku ludzie mówili - 130 koni z 1.9TDI - przecież to nie ma prawa

> wytrzymać 200kkm. Pewnie co 100kkm remont

> I co?... każdy wie ile ma przeciętny 1.9TDI na naszym rynku nalatane.

Poczekaj, za kilka lat jak te 1.0 na rynku wtórnym się pojawią po PH, gdzie były katowane, zaraz to będzie woda na młyn dla sceptyków, jak ktoś się zacznie żalić, że mu coś tam pierdło zlosnik.gif

Napisano

> ale pewnie montują też do niego swój ostatni sztandarowy produkt, 1.0 turbo

Do ST?

Nie sadze zlosnik.gif

Napisano

> Ford około 120 tys. PLN

> Audi 150 tys. PLN

> musialbys nieźle się namęczyć zeby z 30 tys. nagle zrobić 100 tys. różnicy...

120 w Fordzie to już jest full opcja, a w audi zaczynasz od 150 i za wszystko płacisz jak za zboże!

Napisano

trochę bieda, że nie ma ledowych swiateł z przodu i z tyłu, jakichś biksenonów oslabiony.gif

ale przód spoko, nie musisz dawać przedniej tablicy , bo nie ma gdzie ok.gifok.gifgrinser006.gif

Napisano

> szkoda tylko ze w srodku wykonczenie jest tragiczne .... z zewnatrz bardzo mi sie podoba jednak jak

> w salonie wsiadlem do takiego az takie oczy zrobilem ... chyba KIA juz ma lepiej

A i tak jest o niebo lepiej w porównaniu z foką II po lifcie hehe.gif

Napisano

Tyłek jak zwykle zadziorny i bardzo fajny.

Przód raczej wygląda na nieruszony z pierwszego rzutu gałką oczną.

Bok raczej przeciętny.

Za to kolorystyka jak zwykle fajnie i jaskrawo dobrana smile.gif

Mnie się podoba.

Napisano

> Przód raczej wygląda na nieruszony z pierwszego rzutu gałką oczną.

Nie ruszony, względem czego?

Normalny Focus:

lead1-2012-ford-focus-fd.jpg

Focus ST:

ford-focus-31447-detroit-deutsche-12-14-4297008574868675034.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.