Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeglad SKP a nowe auto z LPG

Featured Replies

Napisano

Witam i sie zapytam jak wyglada sprawa przegladow na SKP nowego auta z LPG ? Wiadomo ze auta bez LPG maja preglad po 3 i potem po 2 latach a jak to wyglada w takim przypadku ?

Napisano

> Witam i sie zapytam jak wyglada sprawa przegladow na SKP nowego auta z LPG ? Wiadomo ze auta bez

> LPG maja preglad po 3 i potem po 2 latach a jak to wyglada w takim przypadku ?

co roku.

pozdr

Napisano

> co roku.

> pozdr

i drozszy sick.gif

Napisano

> co roku.

> pozdr

TO bardzo ciekawe co mowisz grinser006.gif Ja dostalem na trzy waytogo.gif

A auto bylo nowiutkie z salonu z lpg grinser006.gif

Napisano

> TO bardzo ciekawe co mowisz Ja dostalem na trzy

> A auto bylo nowiutkie z salonu z lpg

to dziwne boje_sie.gif bo ja też słyszałem , że nawet jak jest nowe a ma LPG to musi co roku na przeglądy jeździć grinser006.gif

Napisano

> to dziwne bo ja też słyszałem , że nawet jak jest nowe a ma LPG to musi co roku na przeglądy

> jeździć

Jak Boga noga waytogo.gif sam dowiedzialem o tym z AK i poszedlem sprawdzic w dowod ale jak byk byl przeglad na 3 lata grinser006.gif

Teraz auto juz poszlo do ludzi to nie wkleje fotki dowodu frown.gif

Napisano

Ale pewnie LPG montowali w salonie, a Ty nie zgłosiłeś tego w WK, bo jak byś zgłosił to by Ci zmienili przegląd na rok przy okazji wpisu LPG do dowodu.

Napisano

> Ale pewnie LPG montowali w salonie, a Ty nie zgłosiłeś tego w WK, bo jak byś zgłosił to by Ci

> zmienili przegląd na rok przy okazji wpisu LPG do dowodu.

ja miałem założone LPG przed zarejestrowaniem i wbili mi na 3 lata ale i tak jeździłęm co roku

Napisano

> Ale pewnie LPG montowali w salonie, a Ty nie zgłosiłeś tego w WK, bo jak byś zgłosił to by Ci

> zmienili przegląd na rok przy okazji wpisu LPG do dowodu.

A co mialem zglaszac jak temat zalatwiali ludzie od leasingu grinser006.gif

Ja dostalem papiery i kluczyki zlosnik.gif

Napisano

> ja miałem założone LPG przed zarejestrowaniem i wbili mi na 3 lata ale i tak jeździłęm co roku

W jakim celu jeździłeś co roku do SKP skoro ważność dowodu była na 3 lata?

Napisano

Quote:

5. Okresowe badanie techniczne pojazdu przeprowadza się corocznie, z zastrzeżeniem ust. 6-10.

6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania.
Nie dotyczy to pojazdu
przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki ,,SAM",
pojazdu zasilanego gazem
, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego,
które podlegają corocznym badaniom technicznym

Art. 81. 1 PoRD

hmm.gif

Napisano

> W jakim celu jeździłeś co roku do SKP skoro ważność dowodu była na 3 lata?

bo przepisy mówią że trzeba co roku?

Napisano

Montowałem do auta 3-letniego.

Pojechałem do WK, wbili mi LPG w dowód.

W temacie przegladów nic nie zmienili, kolejne było dopiero za 2 lata.

Napisano

Pewnie przez niedopatrzenie wink.gif

Może auto zostało zarejestrowane jakimś cudem przed założeniem LPG, albo ktoś w urzędzie nie zauważył że jest LPG wink.gif

Normalnie, to się robi tak, że zakładasz LPG i jeździsz zlosnik.gif Przed następnym przeglądem dopiero wbijasz w dowód instalację grinser006.gif

Napisano

> A co mialem zglaszac jak temat zalatwiali ludzie od leasingu

> Ja dostalem papiery i kluczyki

To, że masz LPG.

Miałem identyczną sytuację, LPG montowane w salonie przed odbiorem autka. Idę po odbiór dowodu, a tam oczywiście brak wbitego LPG i kolejna wizyta u leasingodawcy, ale w końcu udało się.

Najśmieszniejsze jest to, że chcieli mnie (leasingodawca) obciążyć opłatą za zmianę w DR, ale bezskutecznie.

Napisano

> Jak widzisz, przepisy swoje a życie swoje.

Po prostu ktoś się pomylił w WK i tyle.

Nie pierwszy i nie ostatni raz...

pozdr

Napisano

> To, że masz LPG.

> Miałem identyczną sytuację, LPG montowane w salonie przed odbiorem autka. Idę po odbiór dowodu, a

> tam oczywiście brak wbitego LPG i kolejna wizyta u leasingodawcy, ale w końcu udało się.

> Najśmieszniejsze jest to, że chcieli mnie (leasingodawca) obciążyć opłatą za zmianę w DR, ale

> bezskutecznie.

U mnie wszyskto bylo GIT od poczatku. Dostalem dowod z wbitym lpg i przegladem na 3 lata waytogo.gif

Napisano

> Po prostu ktoś się pomylił w WK i tyle.

> Nie pierwszy i nie ostatni raz...

> pozdr

Dlatego nie ma zasady, kolega franekrob mial tak samo jak ja waytogo.gif

Napisano

> Po prostu ktoś się pomylił w WK i tyle.

> Nie pierwszy i nie ostatni raz...

> pozdr

Jak ojciec odbierał nowego malucha, to mu zarejestrowali na 5 osób.

Napisano

> U mnie wszyskto bylo GIT od poczatku. Dostalem dowod z wbitym lpg i przegladem na 3 lata

Mi tez nie "skrocili" w WK waznosci w DR, ale istnieje przepis o corocznym przegladzie auta z LPG.

Rozmawialem ze znajomym diagnosta, ktory stwierdzil, ze nie robienie przegladow co rok to proszenie sie o klopoty, w razie wypadku powinienes byc potraktowany tak jakbys nie mial waznych badan technicznych.

PS. Koledze w nowej Octawi z LPG wbili od razu w DR waznosc na 1 rok.

Napisano

> Mi tez nie "skrocili" w WK waznosci w DR, ale istnieje przepis o corocznym przegladzie auta z LPG.

> Rozmawialem ze znajomym diagnosta, ktory stwierdzil, ze nie robienie przegladow co rok to proszenie

> sie o klopoty, w razie wypadku powinienes byc >potraktowany tak jakbys nie mial waznych badan

Mialem stluczke byla policja i nic waytogo.gif

Napisano

> i drozszy

60zł to zaoszczędzi na 1 tankowaniu.

Napisano

> Mialem stluczke byla policja i nic

Ciekawe. W zasadzie powinni zatrzymać DR.

Quote:

PoRD Art. 132.

1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

(...)

2. stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

Przepis nakazujący coroczne badanie "gazowozów" wskazano już wyżej.

Napisano

> i wypłacili też z AC?

tak bo stluczka była z mojej

winy i likwidowalem to z ac.

Napisano

> Mialem stluczke byla policja i nic

To znaczy, ze miales szczescie skoro policja jak i TU przegapila fakt braku badania technicznego.

Poza tym o czym my wogole dyskutujemy, o tym co jest wymagane prawem czy o tym, ze tobie akurat sie upieklo?

Napisano

> To znaczy, ze miales szczescie skoro policja jak i TU przegapila fakt braku badania technicznego.

> Poza tym o czym my wogole dyskutujemy, o tym co jest wymagane prawem czy o tym, ze tobie akurat sie

> upieklo?

Ale bylo wbite w dowod, ze ma przeglad to co sie mieli czepiac ?

Napisano

> Ale bylo wbite w dowod, ze ma przeglad to co sie mieli czepiac ?

Prawnikiem nie jestem, ale powszechnie krazy opinia o tym, ze nieznajomosc prawa szkodzi, a to ze ktos w WK przegapil/nie dopelnil swego obowiazku (choc nie jestem pewien czy ma taki obowiazek) nie zwalnia Cie z corocznych badan pojazdu z LPG.

Wiem, ze czlowiek na wszystkim znac sie nie moze, bo to nadmiar wiedzy na 1 glowe, ale niestety czasem ponosi konsekwencje swej niewiedzy.

Napisano

> Ale bylo wbite w dowod, ze ma przeglad to co sie mieli czepiac ?

A motorowery mialy wbite w dowod "bezterminowo" tylko co z tego, jak nawet takim trzeba bylo zaczac robic przeglady.

Napisano

> Prawnikiem nie jestem, ale powszechnie krazy opinia o tym, ze nieznajomosc prawa szkodzi, a to ze

> ktos w WK przegapil/nie dopelnil swego obowiazku (choc nie jestem pewien czy ma taki

> obowiazek) nie zwalnia Cie z corocznych badan pojazdu z LPG.

> Wiem, ze czlowiek na wszystkim znac sie nie moze, bo to nadmiar wiedzy na 1 glowe, ale niestety

> czasem ponosi konsekwencje swej niewiedzy.

Wiesz autem jezdzilem 4 lata. Co roku nowe ubezpieczenie itp nikt nigdy nie zwrocil na to uwagi... Baaa koles w SKP, tez slowa nie powiedzial. Autem zrobilem ~100kkm i mialem wiele kontroli itp i nikt sie nigdy nie przyczepil ok.gif

Napisano

> Wiesz autem jezdzilem 4 lata. Co roku nowe ubezpieczenie itp nikt nigdy nie zwrocil na to uwagi...

> Baaa koles w SKP, tez slowa nie powiedzial. Autem zrobilem ~100kkm i mialem wiele kontroli itp

> i nikt sie nigdy nie przyczepil

zrozum że miałeś szczęście i tyle, przepisy masz wyżej podane

znam gościa (od którego kupowałem auto) który zrobił 150kkm w 5lat autem bez wbitego gazu w DR, w dodatku auto zarejestrowane jako ciężarowe nigdy nie miało kratki

też auto było nie raz kontrolowane i nic ...

Napisano

> Jak ojciec odbierał nowego malucha, to mu zarejestrowali na 5 osób.

Jak pojechalem 3-latkiem na badania techniczne to dowiedzialem sie, ze "sprowadzane trzeba co roku badac" i dostalem przeglad tylko na rok.