Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakość VW

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem w styczniu 2013 koło dwumasowe w passacie przy przebiegu 155 tyś palacz.gif

w marcu 2013 koło zaczęło grzechotać - wymienili na gwarancji smile.gif

500 km później nowe koło się rozsypało oslabiony.gif.

wymienili na gwarnacji po raz drugi. grinser006.gifgrinser006.gif

mamy czerwiec 2013 i koło znów się posypało oslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gif

auto stoi i wymieniają gwarancyjnie zlosnik.gif

trzy dwumasy w sześć miesięcy no.gifno.gifno.gif

Auto ma DSG zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wymieniłem w styczniu 2013 koło dwumasowe w passacie przy przebiegu 155 tyś

bluznisz - vw sie nie psujom skromny.gif

ps. autko masz od nowosci?

Napisano

> w marcu 2013 koło zaczęło grzechotać - wymienili na gwarancji

> 500 km później nowe koło się rozsypało .

> wymienili na gwarnacji po raz drugi.

> mamy czerwiec 2013 i koło znów się posypało

> auto stoi i wymieniają gwarancyjnie

> trzy dwumasy w sześć miesięcy

> Auto ma DSG

Mi powiedzieli w ASO, że nadaje się do wymiany 2 lata temu... pojechałem na potwierdzenie do mojego magika, który powiedział żeby jeździć dalej... zrobiłem 50 000km i jest jak było. zlosnik.gif

Napisano

Widać vw robi u tego samego poddostawcy co fiat zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bluznisz - vw sie nie psujom

> ps. autko masz od nowosci?

Auto od nowości u mnie

Napisano
  • Autor

> Mi powiedzieli w ASO, że nadaje się do wymiany 2 lata temu... pojechałem na potwierdzenie do mojego

> magika, który powiedział żeby jeździć dalej... zrobiłem 50 000km i jest jak było.

Mi właśnie magik powiedział że jest do wymiany.

Było wyraźnie słychać grzechot na P oraz przy gaszeniu silnika.

Napisano

> Auto ma DSG

Zmień może serwis niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gif

Ja kiedyś próbowałem naprawić B5 w ASO i nie byli w stanie, ale byli chętni orać całe auto, żeby szukać usterki.

Mechanik niezależny potrzebował 3 minuty na diagnozę i godzinę na naprawę.

Napisano

> Zmień może serwis

> Ja kiedyś próbowałem naprawić B5 w ASO i nie byli w stanie, ale byli chętni orać całe auto, żeby

> szukać usterki.

> Mechanik niezależny potrzebował 3 minuty na diagnozę i godzinę na naprawę.

skoro ma gwarancje to raczej sredni pomyl szukac pomocy u mechanika niezaleznego wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zmień może serwis

> Ja kiedyś próbowałem naprawić B5 w ASO i nie byli w stanie, ale byli chętni orać całe auto, żeby

> szukać usterki.

> Mechanik niezależny potrzebował 3 minuty na diagnozę i godzinę na naprawę.

Koło zamachowe było wymieniane w ASO więc mam gwarancje na koło u nich ok.gif

W sumie to dobrze bo w niezależnym warsztacie bym pewnie każdorazowo płacił za wymianę oslabiony.gif

Napisano

> skoro ma gwarancje to raczej sredni pomyl szukac pomocy u mechanika niezaleznego

Niech zmieni ASO...

Napisano

> Koło zamachowe było wymieniane w ASO więc mam gwarancje na koło u nich

> W sumie to dobrze bo w niezależnym warsztacie bym pewnie każdorazowo płacił za wymianę

Poszukaj innego ASO bo wg mnie Twoje ASO coś robi nie tak...

Napisano
  • Autor

> Poszukaj innego ASO bo wg mnie Twoje ASO coś robi nie tak...

W sumie to co można spieprzyć wymieniając dwumas sciana.gifsciana.gif

Napisano

> W sumie to co można spieprzyć wymieniając dwumas

Niedokręcenie śrub koła dwumasowego w Astrze III 1.3 CDTI spowodowało zmielenie sprzęgła, dwumasy, zawartości skrzyni biegów i pęknięcie wału korbowego.

Napisano

> Auto ma DSG

Bo to pewnie jakiś samochod z ostatnich lat. Trzeba było kupic porządny samochod typu B5, to bys nie wiedział co to są naprawy. . Mowie jako posiadacz trzech Passatów B5FL z przebiegami 300-400kkm.

Jednego przedwczoraj odpaliłem po 6-miesiacach stania: http://forum.autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=286994345&page=0&vc=1 wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bo to pewnie jakiś samochod z ostatnich lat. Trzeba było kupic porządny samochod typu B5, to bys

> nie wiedział co to są naprawy. . Mowie jako posiadacz trzech Passatów B5FL z przebiegami

> 300-400kkm.

> Jednego przedwczoraj odpaliłem po 6-miesiacach stania:

> http://forum.autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=286994345&page=0&vc

Ja tam się nie zrażam. następy będzie też nowy passat ale z 5 letnią gwarancją cool.gif

Napisano

> ps. autko masz od nowosci?

Przyczepili się tych VW, najpierw OZI, teraz to. Jakaś opłacona prowokacja musi. spy.gif

Napisano

Ba! Mało, że się nie psujom, to jeszcze same jeżdżom!! icon_eek.gifyikes.gif

Mojemu szwagrowi panzervagen sam pojechał, "jechał szybko, było z góry" grinser006.gif tylko nie umiał sam skręcić i zatrzymał go chodnik na spółkę z płotem... spineyes.gif a szwagier dostał pierwszy w karierze kierowcy mandat, a nawet nie dotknął bolidu hehe.gifhahaha.gif

Taaa, teraz możemy się z tego pośmiać, ale mogło skończyć się poznaniem lokalnego prokuratora...

Napisano

> Koło zamachowe było wymieniane w ASO więc mam gwarancje na koło u nich

> W sumie to dobrze bo w niezależnym warsztacie bym pewnie każdorazowo płacił za wymianę

Pewnie na gwarancji traktują jako część zamienną ale kiedy tylko skończy się gwarancja nagle zrobi się z tego część eksploatacyjna?

;-)

Napisano

> Przyczepili się tych VW, najpierw OZI, teraz to. Jakaś opłacona prowokacja musi.

OZI to jakąś krucjatę przeciw VW prowadzi. Może ma jakiś uraz do tej firmy?

To zwykły przypadek serwisowy. Nie łączyłbym.

A najlepiej kupić Hondę albo Toyotę i nie zawracać sobie głowy takimi głupstwami.

biglaugh.gif

Napisano

> OZI to jakąś krucjatę przeciw VW prowadzi. Może ma jakiś uraz do tej firmy?

> To zwykły przypadek serwisowy. Nie łączyłbym.

> A najlepiej kupić Hondę albo Toyotę i nie zawracać sobie głowy takimi głupstwami.

Tak, kolega kupił kiedyś Toyotę. Kilkuletnią, z niewielkim przebiegiem. Zaczął od wymiany skrzyni biegów... zlosnik.gif

EDIT: mając już trochę dość "japońskiej niezawodności" w zeszym miesiącu kupił audi zlosnik.gif

Napisano

> Auto ma DSG

Obstawiam nieprawidłowy montaż-nawet chińskie podróbki nie lecą tak szybko, więc tutaj obstawiałbym czynnik ludzki a nie winę części, chyba że wyszła wadliwa partia jakaś.

Psują się każde auta od fiatów po mercedesy i każdy normalny człowiek jest to w stanie zrozumieć i skalkulować kupując nowe auto, tylko niektórymi markami hejterzy się interesują bardziej clown.gif Bo mało się wspomina o lecących skrzyniach biegów w toykach, wadliwych pedałąch przyspieszenia, czy w jednej serii merców wadzie polegającej na tym, że ukł kontroli trakcji fixował i kobiecie auto pirueta na prostej drodze zrobiło bo system uznał, że wpadła w poślizg, samochód dachował, na szczęście bez szwanku wyszła.

Lepiej to już było i wydatki trzeba kalkulować-chcesz mieć nowsze i bardziej zaawansowane auto-policz czy Cię stać, by nie płakać i nie narzekać później (to tak ogólnikowo), bo do konkretnego przypadku się odniosłem-nieprawidłowy montaż.

Napisano

> Auto ma DSG

Pierwsza wymiana koła była gwarancyjna czy za nią normalnie płaciłeś?

Napisano
  • Autor

> Pierwsza wymiana koła była gwarancyjna czy za nią normalnie płaciłeś?

Normalnie płaciłem

Napisano

Skoro ASO to ori zastosowali?

Nie spotkałem się żeby oryginał tak szybko leciał, kolega zakupił w Inter Carsie i faktycznie mu poleciało po ok 50tys km..., oryginały latały całkiem nieźle, ja w Golfie IV z 2005roku (silnik ATD) miałem 192 tys km gdy sprzedawałem i koło dwumasowe cisza... może masz coś skopane - nie kojarzę dokładnie ale uszkodzona jakaś klapa gasząca powodowała przyspieszenie rozpadania się koła dwumasowego...

Z drugiej strony kto jak kto ale mechanik powinien zaciekawić się gdy tak często wymienia koło dwumasowe w tym samym aucie smile.gif

Napisano

> Normalnie płaciłem

Czasami ASO postępuje nieuczciwie i jeśli klient normalnie płaci za naprawę to nie montują części oryginalnej tylko tańszy zamiennik, szczególnie jeśli część jest niewidoczna i trudna do zdemontowania. Oczywiście klient płaci jak za oryginał ewentualnie dostaje niewielki rabat aby był zadowolony.

Napisano

nawet najgorszy badziew wytrzyma rok. Wiec cos nie tak skladaja za kazdym razem.

Napisano
  • Autor

> nawet najgorszy badziew wytrzyma rok. Wiec cos nie tak skladaja za kazdym razem.

Juz wszystko wiem, rozmawiałem z goścmi z VW

otóz obok mojego stoi identyczny passat z identycznym problemem

Trzecie koło w ciągu 15 tyś km

Zdają sobie sprawę że jest jakaś śmierdząca kupa i zgłaszali ten problem do producenta.

Gość nie był w stanie mi powiedzeić czy za miesiąc znów się nie spotkamy z tym samym problemem zlosnik.gif

to są jakieś kpiny frown.gif

Napisano

> Juz wszystko wiem, rozmawiałem z goścmi z VW

> otóz obok mojego stoi identyczny passat z identycznym problemem

> Trzecie koło w ciągu 15 tyś km

> Zdają sobie sprawę że jest jakaś śmierdząca kupa i zgłaszali ten problem do producenta.

> Gość nie był w stanie mi powiedzeić czy za miesiąc znów się nie spotkamy z tym samym problemem

> to są jakieś kpiny

Wierzysz w to?? Niech Ci da to na piśmie...

Napisano

Odetchnij... dwa razy... i jeszcze jeden.

A teraz, co według Ciebie jest bardziej prawdopodobne, trzy awarie podzespołu jakim jest DKZ w ciągu pół roku, czy też naprawianie samochodu w warsztacie (who cares czy to aso czy nie), który po prostu nie umie wykonać dobrze swojej pracy?

Jakby nie patrzeć DKZ budowane jest na dobre 150-200kkm (no, może z wyjątkiem królowej lawet).

Napisano

> Jakby nie patrzeć DKZ budowane jest na dobre 150-200kkm (no, może z wyjątkiem królowej lawet).

Akurat dwumasy w lagunie to chyba nie padaly czesciej niz w innych autach wink.gif

Napisano

> Akurat dwumasy w lagunie to chyba nie padaly czesciej niz w innych autach

Nie wiem, nie znam się, kumpel wymieniał w królowej przy 70kkm, ale mógł to być wyjątek od reguły.

Napisano
  • Autor

> Odetchnij... dwa razy... i jeszcze jeden.

> A teraz, co według Ciebie jest bardziej prawdopodobne, trzy awarie podzespołu jakim jest DKZ w

> ciągu pół roku, czy też naprawianie samochodu w warsztacie (who cares czy to aso czy nie),

> który po prostu nie umie wykonać dobrze swojej pracy?

> Jakby nie patrzeć DKZ budowane jest na dobre 150-200kkm (no, może z wyjątkiem królowej lawet).

Pierwsze koło zamachowe wymieniane było w MIDPARTS czyli u gości którzy zajmują się tylko i wyłącznie skrzyniami biegów.

Zrobili to profesjonalnie , zrobili adaptacje DSG ale mimo wszystko koło padło po kilku tyś. Z kolejnymi dokładnie była ta sama sytuacja.

Wykluczam czynnik ludzki oslabiony.gif

Napisano

> Pierwsze koło zamachowe wymieniane było w MIDPARTS czyli u gości którzy zajmują się tylko i

> wyłącznie skrzyniami biegów.

> Zrobili to profesjonalnie , zrobili adaptacje DSG ale mimo wszystko koło padło po kilku tyś. Z

> kolejnymi dokładnie była ta sama sytuacja.

Czyli jak rozumiem stawiasz tezę, że DKZ do pasków ma trwałość kilku kkm?

Napisano

> Pierwsze koło zamachowe wymieniane było w MIDPARTS czyli u gości którzy zajmują się tylko i

> wyłącznie skrzyniami biegów.

> Zrobili to profesjonalnie , zrobili adaptacje DSG ale mimo wszystko koło padło po kilku tyś. Z

> kolejnymi dokładnie była ta sama sytuacja.

> Wykluczam czynnik ludzki

imho masz problem z jeszcze czyms w aucie co psuje te dwumasy. Raz to przypadek ale nie trzy...

Mialem cos podobnego w Mondeo. co 20 tys wymiana pompy wody i pompy wspomagania. TRZY razy. Za trzecim zdiagnozowane i wymieniona przekladnia kierownicza. Problem zniknal. Koszt zero bo gwarancja (dla przesmiewcow - dodatkowa fabryczna wykupiona przez pierwszego wlasciciela. Na moje szczescie)

Napisano

> imho masz problem z jeszcze czyms w aucie co psuje te dwumasy. Raz to przypadek ale nie trzy...

Kolega przecież napisał że ma DSG wink.gif więc idąc tropem OZI-ego wszystko jasne... wink.gif

Napisano
  • Autor

> imho masz problem z jeszcze czyms w aucie co psuje te dwumasy. Raz to przypadek ale nie trzy...

> Mialem cos podobnego w Mondeo. co 20 tys wymiana pompy wody i pompy wspomagania. TRZY razy. Za

> trzecim zdiagnozowane i wymieniona przekladnia kierownicza. Problem zniknal. Koszt zero bo

> gwarancja (dla przesmiewcow - dodatkowa fabryczna wykupiona przez pierwszego wlasciciela. Na

> moje szczescie)

Być może coś uszkadza dwumasy ale za naprawę tego czegoś napewno będę musiał zapłacić bo auto już po gwarancji.

Wole raz na jakiś czas podjechać wymienić dwumas na koszt VW.

Generalnie koło sie nie rozpada ale zaczyna brzęczeć na biegu P więc tragedii nie ma

Napisano

jak widzę z firmowej korespondencji właśnie rozsypała się niespełna 4letnia octawia 1.4 smirk.gif w sposób znany z wielu postów (ta nie przejechała nawet 100tys ....) korespondencji z aso (w którym regularnie jest serwisowana) nie będę cytował bo mi się ciśnienie podnosi i wymiana "rzeczowych" argumentów jeszcze trwa .... żenada no.gif

zlosnik.gif

Quote:

W pamięci sterownika silnika odnotowuje się błąd dotyczący braku synchronizacji wału korbowego silnika z wałkami rozrządu głowicy stąd problem z uruchomieniem silnika. Po uruchomieniu silnika słyszalny jest odgłos metalicznego terkotania, utrzymujący się przez kilka sekund świadczący o prawdopodobnym rozciągnięciu się łańcucha rozrządu lub wadliwym działaniu napinacza łańcucha rozrządu.

Napisano
  • Autor

> Czyli jak rozumiem stawiasz tezę, że DKZ do pasków ma trwałość kilku kkm?

Przyczyną ciągłych awarii koła dwumasowego była klapa gasząca silnik .

Coś tam podobno się niedomykało i psuło koła.

Nowa klapka po rabacie 900 zł zlosnik.gif

Napisano

> skopane - nie kojarzę dokładnie ale uszkodzona jakaś klapa gasząca powodowała przyspieszenie

> rozpadania się koła dwumasowego...

> Z drugiej strony kto jak kto ale mechanik powinien zaciekawić się gdy tak często wymienia koło

> dwumasowe w tym samym aucie

Chciałoby się powiedzieć - "a nie mówiłem" grinser006.gif

Z drugiej strony przeciętny mechanik wie że trzeba na nią zwracać uwagę... jak widać dość istotny i kosztowny może to być szczegół...

Napisano
  • Autor

> Chciałoby się powiedzieć - "a nie mówiłem"

> Z drugiej strony przeciętny mechanik wie że trzeba na nią zwracać uwagę... jak widać dość istotny i

> kosztowny może to być szczegół...

szacun yikes.gif

Napisano

> Z drugiej strony przeciętny mechanik wie że trzeba na nią zwracać uwagę... jak widać dość istotny i

Szczegóły fizyczne poproszę, bo co ma piernik do wiatraka na pozór?

Napisano

> Przyczyną ciągłych awarii koła dwumasowego była klapa gasząca silnik .

Co za dziwna nazwa - kto to wymyślił? confused.gif Przepustnica EGR albo klapa powietrza wlotowego powinno być. Ona wspomaga łagodne gaszenie, ale za samo gaszenie silnika odpowiada odcięcie zasilania paliwem.

Napisano

Ale są przecież samochody z silnikami diesla i kołami dwumasowymi, które nie posiadają klap gaszących i nie wpływa to negatywnie na trwałość koła hmm.gif

Napisano

> Przyczyną ciągłych awarii koła dwumasowego była klapa gasząca silnik .

> Coś tam podobno się niedomykało i psuło koła.

> Nowa klapka po rabacie 900 zł

Ciekawe czy faktycznie tak bylo, czas pokaze wink.gif. Oby tylko Cie nie naciagneli na te 900zl, bo okaze sie, ze to nie klapa byla winna.

Napisano

> szacun

Uśmiałbym się gdyby się okazało, że diagnoza wzięta z pewnego forum.

Czekaj jak mu tam, yyy...

Autokącik!!! O tutaj. hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Widać vw robi u tego samego poddostawcy co fiat

To akurat nic dziwnego, ale też i o niczym nie świadczy biglaugh.gif

Napisano

> To akurat nic dziwnego, ale też i o niczym nie świadczy

Wiem że nic dziwnego wink.gif

Teraz cena czyni cuda 893goodvibes.gif