Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test:Legenda AK-"Der Pasnik" w wykonaniu Rudolph d red

Featured Replies

Napisano

> Jak możesz korzystać, nie mając?

Może nie korzystać i nie korzysta. Przecież napisał.

hehe.gif

Napisano

-FAIL # 2 - kazdy skok Cruise to w VeeDub .... Achtung, Achtung 10km/h[...]

Czyli mozesz jechac 110km/h - poruszac dzwignia cruise i.. skacze do 120km/h.

W moim passacie można zmieniać o 1 km/h

Dźwignia do siebie + 10

Do przodu +1

Przycisk -1

Jakoś tak

Napisano

> Ostatnio mialem przez ok 200km ... Skoda Yeti 1.2l TSI 77kW - jesli mnie pamiec nie myli...

Czyli za dużo skrajność.

Bo tam jest tylko 105 KM, a w tej budzie szału ni ma.

Jak być jakieś 1.4 160/180 KM (kompresorem + turbo) to być inaczej rozmawiał.

Altualny 1.4 TSI 140 KM też daje radę, a spalanie szokująco niskie ok.gif

Napisano

> Ale dalej miejsce zabierają. Tylko walizek Ci nie gniotą. Niestety ostatnio wszyscy tną koszty i

> tak robią. Ale czasem idą dalej. Popatrz jak ma nowa Jetta. Tak samo np. Kia Optima.

> Powariowali chyba.

A nowa Camry to inaczej grinser006.gif Do tego kabel przymocowany na "taśmę klejącą" grinser006.gif

toyota-camry-boot.jpg

Napisano

> A nowa Camry to inaczej Do tego kabel przymocowany na "taśmę klejącą"

Tak jest u mnie. Ale to tylko bylejaki Chevrolet. hehe.gif

car_photo_220979.jpg

Napisano

> A co jest złego w sterowaniu radiem i telefonem z kierownicy?

Jestem tradycjonalistą i wolę sięgnąć ręką do panelu radia, no tak mam smile.gif

Nie lubię też nadmiarowości. Jakby było w aucie coś, z czego nie korzystam,

to bym pewnie źle się z tym czuł.

Napisano

> Jak możesz korzystać, nie mając?

Nawet nie odczuwam potrzeby posiadania czegoś, co wydaje mi się kompletnie

niepotrzebne.

Napisano

> w Polsce kocha się diesle. A jak już są niemieckie to jest to ideał.

> Mnie już do diesla nie przekona nikt. Może i moment obrotowy daje dużą frajdę ale co mi po tym jak

> potem mnie koszty napraw dobiją. Mam w nosie taką "ekonomię" diesla.

Ciekawe, że ja z silnikiem nic u mnie nie robiłem. Koszty naprawa, to są jak

sprowadzasz auta które mają 500 tys. a na liczniku 180. Stąd się to bierze.

W moim dieslu jest 173 bo mam go od nowości i nic nie musiałem robić. Turbo

działa, sprzęgło działa, moc jest - gdzie te awarie?

Napisano

> Jestem tradycjonalistą i wolę sięgnąć ręką do panelu radia, no tak mam

> Nie lubię też nadmiarowości. Jakby było w aucie coś, z czego nie korzystam,

> to bym pewnie źle się z tym czuł.

Jakbyś miał to byś korzystał. hehe.gif

Napisano

> Ciekawe, że ja z silnikiem nic u mnie nie robiłem. Koszty naprawa, to są jak

> sprowadzasz auta które mają 500 tys. a na liczniku 180. Stąd się to bierze.

> W moim dieslu jest 173 bo mam go od nowości i nic nie musiałem robić. Turbo

> działa, sprzęgło działa, moc jest - gdzie te awarie?

akurat fiat to ma chyba najznośniejsze diesle w calym tym majdanie.

Mam sluzbowe doblo MJ i faktycznie motorek poza kulturą pracy traktora trzyma się nieźle.

Napisano

Miałem okazję pojeździć takim, w wersji manual. Najlepszy z tego auta zdecydowanie jest silnik. Faktycznie - nieźle się zbiera.

Reszta mi się nie podoba bo nie jestem fanem VW grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Ustalmy jedno[...]

> Nie interesuje mnie lapanie za slowa - czy "plebs" to "plebs"[...] czy auto za 120k Y, Euro, $ PLN

> czy Juan moze byc dla ludu czy nie[...]

> Zyjemy w innych warunkach ekonomicznych, spoleczenstwa, i nie mam zwyczaju ani zagladac nikomu do

> portfela ani do sypialni - ach ten PL religijny lud - zabij w imie religijne toleracji[...]

> Jesli nie potrafisz wziasc LOKALNEJ poprawki do swoich warunkow - well - not my problem[...]

troszkę chyba musisz wrzucić na luz, bo ciągle nam zarzucasz braku luzu i dystansu, a pokazujesz to teraz sam w najlepszym wydaniu wink.gif

> The End

> Text i by Ozi

bardzo fajny test ok.gif widać, że poświęciłeś na to sporo czasu. Auto całkiem fajne, widać, że jakościowo dużo lepsze niż to co często wklejasz. Fajnie, że motor i inne tematy również na plus.

Dziwią mnie fotele, bo parę razy jeździłem dobrze wyposażonymi wersjami Paska i fotele były bardzo wygodne ok.gif W ogóle, to mam wrażenie, że na Wasze rynki robią samochody gorzej wyglądające wewnątrz. Nie wiem z czego to wynika - czy klient z Waszych rejonów jest mniej wymagający pod względem estetyki i gustu, a większą wagę przykłada do silnika, customer serv itp niewiem.gif. W każdym razie jak na to patrzę, to mam wrażenie, że wersje europejskie aut są odrobinę lepiej wykonane.

Napisano

> Jaką turbobenzyną jeździłeś, że porównujesz w ten sposób ?

Hyhy, trafiony-zatopiony.

Ogólnie do testów OZIego trzeba przywyknąć, odfiltrować turbo-fobie, dieslo-fobie, EU-fobie i chęć wmówienia całemu światu, że jest w błędzie, a jedynie OZI wie to co dla wszystkich jest najlepsze. Niestety zauważam, że z miesiąca na miesiąc po odfiltrowaniu powyższych otrzymujemy coraz mniej przekazujących jakiekolwiek informacje treści. Trochę to smutne, ale cóż...

Napisano

> ale w sumie po dłuższej trasie uważam że te skoki o 10 km/h są jednak fajne i dla mnie wygodne, po

> Niemcach staram się jeździć w miarę zgodnie z przepisami (no, tak +10) więc zmiana samym

> tempomatem z 70 km/h na 120 km/h i z powrotem imho jest znacznie wygodniejsza

> kwestia gustu i przyzwyczajen

Zgadzam się z Tobą. W Fabii mam tempomat działający z dokładnością do 1km/h. W zasadzie nie ma możliwości by przyspieszyć "na tempomacie" o 40km/h. Muszę nacisnąć gaz, przyspieszyć do planowanej prędkości i ponownie zaprogramować tempomat. Dla mnie to bardziej upierdliwe niż rozdzielczość 10km/h.

Napisano

> Hyhy, trafiony-zatopiony.

> Ogólnie do testów OZIego trzeba przywyknąć, odfiltrować turbo-fobie, dieslo-fobie, EU-fobie i chęć

> zmówienia całemu światu, że jest w błędzie, a jedynie OZI wie to co dla wszystkich jest

> najlepsze.

pytanie można odwrócić... wink.gif czy europejscy ekoterroryści zasiadający we władzach UE mają tylko rację mówiąc, że teraz czas na downsizing?

chyba tylko europa się tak mocno przejmuje ekologią... wink.gif

Napisano

> pytanie można odwrócić... czy europejscy ekoterroryści zasiadający we władzach UE mają tylko rację mówiąc, że teraz czas na downsizing?

Prawdę mówiąc walą mnie ekoterroryści, czy jak ich tam nazywasz. Piję do tego, że OZIemu nikt z nas nie wmawia, że jest idiotą, bo jeździ dziwnym dla nas samochodem. Wręcz przeciwnie, większość AK zdaje się rozumieć, że w jego warunkach taki ufoludek jak FJ może być użytecznym nabytkiem. W drugą stronę dzieje się zupełnie odwrotnie, Aussie ostatnio nawet przestaje już mówić o samochodach, a wkracza na jakieś dziwne polityczno-motoryzacyjne przestrzenie. Nie wiem skąd się to bierze, zresztą, to nie moja sprawa.

> chyba tylko europa się tak mocno przejmuje ekologią...

Nie mamy dużego wpływu na to czym się przejmuje Europa. Oczywiście, można obwiesić się flagami, chodzić o ulicach z krzyżem i matką boską, albo też toczyć antyekologiczny jihad na forach internetowych. Jeśli komuś się wydaje, że będzie to miało na cokolwiek wpływ to spoko, droga wolna.

Mnie downsizing odpowiada z wielu względów i chyba ostatnim z nich jest właśnie ekologia.

Napisano

> Jestem tradycjonalistą i wolę sięgnąć ręką do panelu radia, no tak mam

tradycjonalistaa to montuje w aucie radio lampowe z analogowymi pokrętłami...

> Nie lubię też nadmiarowości. Jakby było w aucie coś, z czego nie korzystam,

> to bym pewnie źle się z tym czuł.

czyli czujesz się źle bez korbeksów do okien i z miękkimi przyciskami zamiast przełączników elektrycznych?

Napisano

> OZI, kiedy Ty wreszcie zrozumiesz, że ergonomia i to jak Ty się czujesz w tym

> czy innym aucie ma nikłe znaczenie dla testowania? Ktoś wyższy/niższy, grubszy

> czy chudszy od Ciebie może piać peany na cześć tychże siedzeń, które spowodowały

> ból Twoich pleców. Te testy powinny być pozbawione właśnie takich wrażeń,

> bo raz że to jest silnie indywidualne, dwa że komuś takie rozwiązania mogą się

> bardzo podobać.

wcale że nie. bo porządna ergonomia to taka regulacja i wyprofilowanie które pasuje każdemu. i ocena tego ma sens, bo pasek faktycznie jest taki se... a inni potrafią widać zrobić to lepiej... zatem należy się bura za to...

no ale nic nie przebija Giulietty i jej siedzeń smile.gif

> Przykład - ja w Stilo sięgam do połowy fotela pasażera ręką. I co, uważasz że

> mój Fiacik to duże auto? Jest mniejsze niż ten Passat. Ale ja jestem mniejszy.

> Nie każdy facet ma 180-200 cm wzrostu, ja mam 176.

> A że podłkietnik się nie porusza, albo wajcha jest niewygodna, to jest już śmieszne

nie. bo żaden problem aby podłokietnik się poruszał - to kosztuje grosze, i w niczym nie przeszkadza, a daje dodatkową wartość.

> Coś jak

> to, że każde auto powinno być

> wyposażone w chromatyczne lusterko, jak ja w życiu nie mam potrzeby by

> z tego korzystać, przykładowo.

> Także za ocenę silnka i właściwości jezdnych - masz 5/5. Ale za resztę, u mnie masz 1/5, bo to są

> pierdoły.

te pierdoły robią różnicę.

Napisano

> Zgadzam się z Tobą. W Fabii mam tempomat działający z dokładnością do 1km/h. W zasadzie nie ma

> możliwości by przyspieszyć "na tempomacie" o 40km/h. Muszę nacisnąć gaz, przyspieszyć do

> planowanej prędkości i ponownie zaprogramować tempomat. Dla mnie to bardziej upierdliwe niż

> rozdzielczość 10km/h.

Naciskasz i trzymasz. Jak dojdzie do pożądanej prędkości - puszczasz i gotowe. gdzie tu problem?

Napisano

> Naciskasz i trzymasz. Jak dojdzie do pożądanej prędkości - puszczasz i gotowe. gdzie tu problem?

W tym, że to jest upierdliwe, nic więcej. Auto na tempomacie nie przyspiesza z naciśnięciem gazu do końca i takie przyspieszanie po prostu długo trwa.

Napisano

> W tym, że to jest upierdliwe, nic więcej. Auto na tempomacie nie przyspiesza z naciśnięciem gazu

> do końca i takie przyspieszanie po prostu długo trwa.

hmm ja mam wrażenie że przyspiesza wtedy z gazem do "końca", ale racja przyspieszanie o 40km/h w ten sposób jest upierdliwe, osobiście mało z tego korzystam bo + i - to naciśniecie/puszczenie pedału gazu a nie przyspieszenie o konkretną prędkość * ilość naciśnięć, chyba że w fabii działa to inaczej smile.gif

set res i cancel + "pedał" mi wystarczają grinser006.gif

Napisano

> W tym, że to jest upierdliwe, nic więcej. Auto na tempomacie nie przyspiesza z naciśnięciem gazu

Wciśnij na chwilę mocno pedał gazu, wtedy naciśnij guzik tempomatu i puść pedał ciągle trzymając guzik. Moje auto wtedy przyspiesza na tempomacie z całą mocą. Tak samo jeśli podczas naciskania guzika "resume" wcisnę gaz na chwilę. Też wraca do zaprogramowanej prędkości z gazem w desce.

Sprawdź - może Twoje oprogramowanie też tak potrafi.

Napisano

> Wciśnij na chwilę mocno pedał gazu, wtedy naciśnij guzik tempomatu i puść pedał ciągle trzymając

> guzik. Moje auto wtedy przyspiesza na tempomacie z całą mocą.

Ale po co, jak mogę dociągnąć na gazie do odpowiedniej prędkości i zaprogramować tempomat do niej jednym kliknięciem?

Napisano

> Ale po co, jak mogę dociągnąć na gazie do odpowiedniej prędkości i zaprogramować tempomat do niej

> jednym kliknięciem?

To się akurat mniej przydaje. Ale przyspieszanie do zaprogramowanej prędkości na pełnym gazie przy pomocy guzika "resume" przydaje się na autostradach, gdy np. wlokłeś się za wyprzedzającym TIRem a za Tobą już się ustawiła kolejka repów. Wtedy samo resume nie starczy bo będą Ci się do bagażnika przyklejać. A jak dam resume z gazem to znikają ładnie w lusterku.

Napisano

> To się akurat mniej przydaje. Ale przyspieszanie do zaprogramowanej prędkości na pełnym gazie przy

> pomocy guzika "resume" przydaje się na autostradach, gdy np. wlokłeś się za wyprzedzającym

> TIRem a za Tobą już się ustawiła kolejka repów. Wtedy samo resume nie starczy bo będą Ci się

> do bagażnika przyklejać. A jak dam resume z gazem to znikają ładnie w lusterku.

Muszę tego spróbować u siebie smile.gif

Ostatnio w wakacje jeździłem po autostradach sterując prędkością guzikiem na kierownicy zamiast pedałem gazu, ale widzę że i pedał może się przydać.

Napisano

> Muszę tego spróbować u siebie

> Ostatnio w wakacje jeździłem po autostradach sterując prędkością guzikiem na kierownicy zamiast

> pedałem gazu, ale widzę że i pedał może się przydać.

W Lacetti też tak jest, więc spora szansa że i Cruze będzie to miał. Wciskasz gaz, naciskasz resume i po sekundzie puszczasz gaz. Auto powinno pojechac jak z gazem w desce.

Aha, i w tym trybie auto przyspiesza do zaprogramowanej wcześniej prędkości na pełnym gazie, więc rozpędza się kilka km/h ponad to co było ustawione, żeby potem już delikatnie zwolnić i trzymać tempo. Bardzo fajny efekt.

Napisano

foty nie banglają.

Nie dałem rady doczytać - czytam i czytam i czytam, a do testu passata nie doszedłem, tylko vee dub dziadowski bo to, bo tamto, o to się sądzą, tamto do dupy, AK to idioci etc ziew.gif

Jakoś inne testy masz konkretniejsze i raczej oparte na samochodzie a nie na analizie społeczności AK wink.gif Dodatkowo mylnej.

poczekam aż foty wstawisz ok.gif

Napisano

> Zgadzam się z Tobą. W Fabii mam tempomat działający z dokładnością do 1km/h. W zasadzie nie ma

> możliwości by przyspieszyć "na tempomacie" o 40km/h. Muszę nacisnąć gaz, przyspieszyć do

> planowanej prędkości i ponownie zaprogramować tempomat. Dla mnie to bardziej upierdliwe niż

> rozdzielczość 10km/h.

Ale Passat MA tempomat działający albo z dokładnością 1km/h albo 2km/h albo skaczący do pełnego 10km/h i potem o 10.

Wystarczy poczytać instrukcję jak go obsługiwać wink.gif

Napisano

> Ale Passat MA tempomat działający albo z dokładnością 1km/h albo 2km/h albo skaczący do pełnego 10km/h i potem o 10.

> Wystarczy poczytać instrukcję jak go obsługiwać

Pamiętaj, że instrukcja jest made in EU...

Napisano

> Ale Passat MA tempomat działający albo z dokładnością 1km/h albo 2km/h albo skaczący do pełnego

> 10km/h i potem o 10.

> Wystarczy poczytać instrukcję jak go obsługiwać

Passat EU a Passat US to dwa różne samochody... Inne rozmiary, inne wykończenie itd. O silnikach nie wspominając, bo to oczywista oczywistość.

euro-passat-differences.jpg

NIe wiem, który jest w OZ - pewnie ten hamerykański...

Napisano

OK foty sie załadowały.

Jak już pisałem - skup sie lepiej na aucie, a osobiste refleksje pozostaw sobie bo paskudnie sie ten wątek czyta.

Co do auta - zasadniczo jako właściciel passka stwierdzam, że zwyczajnie większość wad o których piszesz to dla mnie zalety zlosnik.gif Plecy mnie akurat w nim nie bolą, ale mam inne siedzenia.

Poza tym nie umiesz obsługiwać tempomatu, okulary wsadzasz do góry nogami i nie mam pojęcia o co ci chodzi z tymi spryskami zlosnik.gif

Poza tym VW to ma być tanie auto dla ludu. Może rzeczywiście wasz rynek ma inne wymagania, bo coś musi być bardzo nie tak, skoro wszystkim podoba się dziadowski Great Wall motors, a VW jest uważany za lipę zlosnik.gif

Napisano

> Passat EU a Passat US to dwa różne samochody... Inne rozmiary, inne wykończenie itd. O silnikach

> nie wspominając, bo to oczywista oczywistość.

> NIe wiem, który jest w OZ - pewnie ten hamerykański...

w Europejskich autach nie podoba mi się dążenie za wszelką ceną do wkładania jak największych felg z nawiniętym na to paskiem gumy zwanej oponą. Widać to po tych różnicach. I dla wielu czym mniej gumy, a więcej felgi tym fajniej. Widać, że za oceanem mają do tego normalne podejście. zlosnik.gif

Napisano

Wcale nie tak długo, u mnie 2x tyle co normalnie.

Napisano

Ozi, wybacz, ale stajesz się w swoich reportażach bardziej "zajadły" jak ludki Cię krytykujące.

Odpuść, i wróć do sposobu pisania, jaki towarzyszył Ci od początku udzielania na AK.

Wtrącanie, że EU jest taka, a nie inna... nie ma sensu. Po co ?

Twoje testy zyskują dzięki "egzotyce" i podejściu jakie reprezentujesz.

Opisuj po swojemu auta, w swój sposób.

Nie zniżaj się, i nie zaczynaj pisać jak "baba po fochu" ok.gif

chillout mate ok.gif

Napisano

> Passat EU a Passat US to dwa różne samochody... Inne rozmiary, inne wykończenie itd. O silnikach

> nie wspominając, bo to oczywista oczywistość.

> NIe wiem, który jest w OZ - pewnie ten hamerykański...

W OZ jest europejski. Przynajmniej tak po fotkach wynika.

Napisano

> Ozi, wybacz, ale stajesz się w swoich reportażach bardziej "zajadły" jak ludki Cię krytykujące.

> Odpuść, i wróć do sposobu pisania, jaki towarzyszył Ci od początku udzielania na AK.

> Wtrącanie, że EU jest taka, a nie inna... nie ma sensu. Po co ?

> Twoje testy zyskują dzięki "egzotyce" i podejściu jakie reprezentujesz.

> Opisuj po swojemu auta, w swój sposób.

> Nie zniżaj się, i nie zaczynaj pisać jak "baba po fochu"

> chillout mate

ale przeciez ma racje. UE to idioci... gpsem chcą prędkość ograniczać, uczepili się CO2... walczą o jego obniżenie, co = obniżeniu wpływów z akcyzy na paliwa!!! czepiają się nawet czynnika chłodzącego w klimie... ograniczają wybór...

jak bym chciał kupić teraz V6, albo duże R4, bez doładowania żadnego, z automatem... to ile mam modeli do wyboru?

OZI reprezentuje tutaj normalność smile.gif

Napisano

Twoje testy zawsze mi się podobają, ten zresztą też. Dobrze czyta się testy kogoś, gdzie w jego kręgu kulturowym auto to tylko urządzenie, maszyna spełniająca pewną funkcję, do tego stworzona a nie traktowana jak członek rodziny a czasami lepiej niż własna żona.

Widzisz, dopóki opisywałeś auta niedostępne na rynku EU to nie było na AK problemu a tu nagle zabrałeś się za test auta, które jest dla większości Polaków marzeniem, tak ogromnym, że wolą kupić 10-letniego Passata z przebiegiem 300 kkm niż dwa razy młodsze auto, mniejsze, ale za taką samą kasę. Dodatkowo funkcjonalności i wyposażenie w Pasku, które Ciebie potrafi zirytować, uznajesz, że jest źle zaprojektowane lub kiepskie wzbudza jeszcze większe syczenie żmij bo w PL auto przeciętnego Kowalskiego, w tym jego wymarzony Passat nie ma połowy tego co ma w standardzie auto u Ciebie w biednej wersji w wypożyczalni. Może kiedyś doczekamy się czasów, że znaczek na masce nie będzie miał żadnego znaczenia jak w krajach bardziej cywilizowanych od nas, gdzie kupuje się auta marki Great Wall (OZ), masowo Logany (D), czy inne marki po które Polak nie sięgnie. Wstyd większy pod blokiem i kościołem zaparkować nową Dacią niż używanym 10-letnim Paskiem.

Tak czy siak, test bardzo fajny, z dużym dystansem bo to tylko maszyna (u Ciebie do kupienia za kilka wypłat) i tak trzymaj na przyszłość smile.gif

Napisano

> Pisał o AK.

a AK to gdzie stoi? smile.gif

Napisano

> OZI reprezentuje tutaj normalność

Ty to wiesz, ja to wiem, i o takiej normalności marzę.

Ale widać o poście Oziego, że się "chop" przejął rolą, a moim zdaniem nie potrzebnie. Brakło mu luzu, jaki cechował jego wypowiedzi.

Negatywne "nutki" jakie zawarł w swojej wypowiedzi zbliżyły go bardziej do "Polski", niż chyba w całym życiu chciał hehe.gif

Nie ma osoby na AK, która nie chciała by <5l pojemności V8.

Codziennie niemalże słyszę jak zarząd "kręci się" Prosiakami, i jak 5l Turbo V8 pracuje serduszka.gif

Napisano

> Ty to wiesz, ja to wiem, i o takiej normalności marzę.

> Ale widać o poście Oziego, że się "chop" przejął rolą, a moim zdaniem nie potrzebnie. Brakło mu

> luzu, jaki cechował jego wypowiedzi.

hmmm. ja tego tak nie interpretuje... moze to wina ogólnej gęstości powietrza które nawiewa z HP, gdzie to awanturnicy i niewinni mają moderatorom za złe że deszcz pada smile.gif

> Negatywne "nutki" jakie zawarł w swojej wypowiedzi zbliżyły go bardziej do "Polski", niż chyba w

> całym życiu chciał

> Nie ma osoby na AK, która nie chciała by

może zmienia stajla pisania smile.gif też pewnie bym nie potrafił pisać obiektywnie i spokojnie o synonimie nudy w motoryzacji smile.gif

Napisano

troche OT

Są OZI u was jakieś testy awaryjności aut?

Jezeli tak to wrzuć tu wyniki.

Napisano

> Nie ma osoby na AK, która nie chciała by

jest zlosnik.gif

twinsen

zlosnik.gif

Napisano

> jest

> twinsen

Dokładnie, masz rację. Od lat kulam się autami o mocach które wg naszych

emigrantów są niskie. I jakoś jeżdżę i tysiące ludzi też. Zwyczajnie nie widzę

sensu w spalaniu większej ilości paliwa. No i nienawidzę tego pomruku V6/V8.

I wcale nie uważam, że to coś złego.

Napisano
  • Autor

>Może kiedyś doczekamy się czasów, że znaczek na masce nie >będzie miał żadnego znaczenia jak w krajach bardziej >cywilizowanych od nas, gdzie kupuje się auta marki Great Wall >(OZ), masowo Logany (D),

THX, ale wyjasnie, ze to nie jest do konca tak. U mnie tez sa ludzie drive.gif marka, znaczkiem. Jednak, porownujac % AK i % np na najwiekszym forum w OZ to skala jest ok 30:1.

Tacy ludzie sa przez - wiekszosc, ogol wysmiewani.

Masz ludzi, ktorzy mieli np 20 aut, od EU BMW, Audi, po Lexus, na Kia, Subaru konczac. Nikogo to nie dziwi, bo auto nie jest wyznacznikiem ani sukcesu ani luxusuidea.gif[...]

... wbrew opini niektorych na AK.

A, ze niektorym cisnienie skacze - well - wiecej dystansu raz, dwa nie mam zamiaru nic zmieniac... Dopoki mam czas, dopoki moje posty sie nie zmianializak.gif[...]

Aaaaaaaaa, i nalezy winic globalizaciehahaha.gif, za 5 lat wszystko bedzie to samo, jedynie silnik sie bedzie roznilzlosnik.gif[...]

Napisano
  • Autor

[...]

> Nie zniżaj się, i nie zaczynaj pisać jak "baba po fochu"

> chillout mate

Cenna opiniaskromny.gif, THXok.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Poza tym nie umiesz obsługiwać tempomatu,

tego nie przeczylemzlosnik.gif

>okulary wsadzasz do góry nogami

oczywiscie, oczywisciezlosnik.gif, kolega tezzlosnik.gif[...]

i nie mam pojęcia o co ci

> chodzi z tymi spryskami

O cozlosnik.gif, oto, ze mi ktos limituje ile H20 ma poleciec na szyby. Przytrzymaj z 40 sec - zalozenie, h20 przestaje lepciec po 20-30secniewiem.gif[...] Lubie miec i kontrole i wybor, czyli jak chce lac h20 na szybe 2min to nie sadze, zeby VeeDub mial mnie prawo ograniczaczlosnik.gif, bez wyraznejold.gif naklejki - "h20 przestanie sie lac po 20 sec"zlosnik.gif[...]

> Poza tym VW to ma być tanie auto dla ludu. Może rzeczywiście wasz rynek ma inne wymagania, bo coś

> musi być bardzo nie tak, skoro wszystkim podoba się dziadowski Great Wall motors, a VW jest

> uważany za lipę

Mowisz z pozycji ... tegoidea.gif[...]

sticker,375x360.u2.png

1. Jakie doswiadczenie masz z Great Wall Motors?hmm.gif

2. Zgoda, ze auto dla ludu - a nie kult modlenia sie > patrz niektorzy user-zy AK (i zeby bylo jasne ciebie nie posadzam[idea)

3. Pozostaje kwestia ceny vs rynku, jestes przyzwyczajony placic 50% wiecej i oczekiwac mniej, ja nie. Jesli VeeDub chce $15-20k wiecej za swoj model, to jako koient powinienes "czuc", ze dostajesz cos za to.

Ja tego nie czuje, porownujac do Kia/Hyundai/Toyota/GM....

4. Nie napisalem rowniez, ze IMVHO i podkreslam IMVHO auto jest zle...001.gif[...]. To nie znaczy, ze jest warte $$$ - bo w moich warunkach nie jest, jesli mozesz wyjechac Made in Korea/Japan na ulice i miec to cos + wiecej, + wybudowac basen w domu za pozostalaosc001.gif[...]

Napisano
  • Autor

[...]W ogóle, to mam wrażenie, że na Wasze rynki robią samochody gorzej wyglądające

> wewnątrz. Nie wiem z czego to wynika - czy klient z Waszych rejonów jest mniej wymagający pod

> względem estetyki i gustu, a większą wagę przykłada do silnika, customer serv itp . W każdym

> razie jak na to patrzę, to mam wrażenie, że wersje europejskie aut są odrobinę lepiej

> wykonane.

Ayta w zasadzie ida z tych samych fabryk co modele EU - patrz RHD, tzn np BMW 3 series jest z South Africa, Merc E-Class - ditto...

Co do wyposazenia, to EU modele Premium sa 20% drozsze niz EU, ale i modele bazowe sa o wiele lepiej wyposazone - wg producentow shhh.gif)

IMVHO sprawa sprowadza sie do dbanaia o klienta... i paru innych czynnikow, ktore sa kulturalnie inne.

Napisano
  • Autor

> Miałem okazję pojeździć takim, w wersji manual. Najlepszy z tego auta zdecydowanie jest silnik.

> Faktycznie - nieźle się zbiera. [...]

Manual u mnie brak, ale sumujac jednym zdaniem to takzlosnik.gif, trafiles - najlepszy z calosci jest silnikzlosnik.gifwaytogo.gif