Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niepotrzebne dodatki motoryzacyjne.....

Featured Replies

Napisano

> A czyjnik zmierzchu to juz za drogi?

No, to kolejny element który trzeba domontować.

Za darmo on nie jest grinser006.gif

> Bo po kij w sloneczny, czy chmurzasty dzien taki zabieg?

A po nic, nie doświetli ale też nie przeszkadza niewiem.gif

Napisano

> Raczej skręcając w prawo włącza się prawy..... i fakt - jest to głupie i niepotrzebne

> Ale tańsze niż skrętny reflektor:D

Według mnie w pewnych sytuacjach jest to bardzo fajny i potrzebny gadżet. Takie doświetlanie przy skrętach zwłaszcza w ciasnych miejscach, parkingach itp to pomocna sprawa.

Napisano

> Jakoś nikt nie podał "solarnych dachów".

> Na początku bajer, strasznie cieszy, a potem się jeździ z permanentnie zasłoniętym

Na razie jeżdżę o kilku m-cy z permanentnie odsłoniętym. Zasłaniałem jedynie jak zostawiałem na słońcu. Lepiej się czuje z odsłoniętym, jakby więcej przestrzeni smile.gif

Napisano

> Na razie jeżdżę o kilku m-cy z permanentnie odsłoniętym. Zasłaniałem jedynie jak zostawiałem na

> słońcu. Lepiej się czuje z odsłoniętym, jakby więcej przestrzeni

Wielu kierowców za niepotrzebny dodatek uważa dźwignię do włączania kierunkowskazów i w ogóle tego nie używa... wink.gif

Napisano

> Po co komu halogeny ktore w momencie skrecania w prawo wylaczaja lewy halogen ? ze niby to fajne

> jest.... dla mnie to na sile wymyslona opcja, znacie jeszcze jakie niepotrzebne gadzety

> montowane w dzisiejszych wozach ?

A ja bardzo lubię w Lexusie jak mi jeden xenon zezuje jak skręcam - dzięki temu widzę gdzie jadę.

Napisano
  • Autor

to akurat jest ok Marku chodzilo mi tylko o halogeny zlosnik.gif

Napisano

> A ja bardzo lubię w Lexusie jak mi jeden xenon zezuje jak skręcam - dzięki temu widzę gdzie jadę.

to akurat jest całkiem sensowne - jak w motocyklu. Dziwne że to rozwiązanie z Tatry zostało zapomniane w motoryzacji na 70 lat...

Napisano

> to akurat jest całkiem sensowne - jak w motocyklu. Dziwne że to rozwiązanie z Tatry zostało

> zapomniane w motoryzacji na 70 lat...

Też mnie to zawsze dziwiło, w końcu pomysł z trzecim reflektorem był genialny. Ale ludzie niewiadomo czemu uważają że przód samochodu musi być jak twarz człowieka i centralny reflektor się nie podoba.

Napisano

> Wielu kierowców za niepotrzebny dodatek uważa dźwignię do włączania kierunkowskazów i w ogóle tego

> nie używa...

To faktycznie jest bezsensowny wręcz dodatek, do niczego nie służy, a tylko przeszkadza hehe.gif

Napisano

> Katalizator, DPF, ABS, ESP, Airbag, szyby prądy, świnia i patyki...

> Masa oraz kagańce wrogiem osiągów i frajdy

silnik , koła 270751858-jezyk.gif

a na serio moim zdaniem to niepotrzebny jest siln9ik TURBO DiESLA

oraz wszytkie silniki benzynowe z gamy VW

Napisano

> Na początku bajer, strasznie cieszy, a potem się jeździ z permanentnie zasłoniętym

Z tyłu mam zasłonięte, a z przodu odsłonięte. Czasami nawet otwieram... zlosnik.gif

Jakoś tak fajniej jasno jest w aucie...

Ale wadą jest to, że też jest chłodniej w zimę...

Napisano

> silnik , koła

> a na serio moim zdaniem to niepotrzebny jest siln9ik TURBO DiESLA

> oraz wszytkie silniki benzynowe z gamy VW

hehe.gifok.gif

Ogólnie silniki diesla są OK, czasem nawet te z turbo. Mają swoje zastosowania w ciężarówkach, sprzęcie roliczym, w kolejnictwie. Natomiast są zupełnie niepotrzebne i bez sensu w autach osobowych hehe.gif

Napisano

> Z tyłu mam zasłonięte, a z przodu odsłonięte. Czasami nawet otwieram...

> Jakoś tak fajniej jasno jest w aucie...

> Ale wadą jest to, że też jest chłodniej w zimę...

ogrzewanie nie daje rady?

Napisano

> Po co komu halogeny ktore w momencie skrecania w prawo wylaczaja lewy halogen ? ze niby to fajne

> jest.... dla mnie to na sile wymyslona opcja, znacie jeszcze jakie niepotrzebne gadzety

Doświetlanie zakrętów to akurat fajny ficzer podczas manewrowania w nocy. Widać nie umiałeś okazji korzystać i szydzisz zlosnik.gif

Mnie ogólnie trudno jest przywołać niepotrzebne gadżety w samochodzie. Może kontrola trakcji?

Napisano

> ogrzewanie nie daje rady?

Daje, ale trzeba mocniej podkręcić...

Szklany dach sprawia, że wnętrze szybciej się i nagrzewa w lato, i szybciej traci ciepło w zimę.

W lato z nagrzanym nie ma problemu, bo równie szybko można schłodzić je po prostu otwierając dach (jak można)...

Napisano

> Daje, ale trzeba mocniej podkręcić...

To aż taka różnica jest? icon_eek.gif

> Szklany dach sprawia, że wnętrze szybciej się i nagrzewa w lato, i szybciej traci ciepło w zimę.

> W lato z nagrzanym nie ma problemu, bo równie szybko można schłodzić je po prostu otwierając dach

> (jak można)...

Ale latem to roleta rozwiązuje sprawę smile.gif

Napisano

> Może kontrola trakcji?

zależy od mocy silnika, przy 200KM+ , biorąc pod uwagę jakie sieroty jeżdżą czasami za kółkiem, to jednak przydatna sprawa, bo można sobie pedałem gazu zrobić kuku shocked.gif

Napisano

> zależy od mocy silnika, przy 200KM+ , biorąc pod uwagę jakie sieroty jeżdżą czasami za kółkiem, to

> jednak przydatna sprawa, bo można sobie pedałem gazu zrobić kuku

W jaki sposób? W razie draki jest ESP, a TC w zasadzie niczego innego nie robi jak oszczędza opony i opóźnia start.

Napisano

> zależy od mocy silnika, przy 200KM+ , biorąc pod uwagę jakie sieroty jeżdżą czasami za kółkiem, to

I wszystkim wokół.

A najbardziej IMO uciążliwym dodatkiem w aucie jest ten okropny Start&Stop. A jak jeszcze nie można go na stałe wyłączyć to już poszedłbym i pomysłodawcę gołymi rękami udusił.

hehe.gif

Napisano

Przy 400 KM bez kontroli trakcji na mokrym praktycznie nie da się ruszyć.

Napisano

> W jaki sposób? W razie draki jest ESP, a TC w zasadzie niczego innego nie robi jak oszczędza opony

> i opóźnia start.

Częścią ESP jest TC.

Napisano

> To aż taka różnica jest?

Ano jest, bo masz tylko szkło, zamiast dachu i podsufitki (powietrze pomiędzy pełni też częściowo rolę izolacji termicznej)

> Ale latem to roleta rozwiązuje sprawę

Jak jest naprawdę ciepło i nie zapowiada się na deszcz, to zostawiam z uchylonym dachem (2-3cm)...

I nie nagrzewa się tak bardzo...

Napisano

> Częścią ESP jest TC.

Marek... za kogo ty mnie masz? Wiem. Dla mnie to niepotrzebna funkcjonalność. Gdyby nie paliła mi się brzydka żółta lampka na desce to jeździłbym z wyłączoną cały czas. Wiadomo, nie mam tysiąca koni z RWD, to też pewnie nie wiem jeszcze że jestem w błędzie, dlatego też od razu się poprawię. W normalnym FWD samochodzie TC jest według mnie zbędne.

Napisano

> Marek... wiem. Dla mnie to niepotrzebna funkcjonalność. Gdyby nie paliła mi się brzydka żółta

> lampka na desce to jeździłbym z wyłączoną cały czas. Wiadomo, nie mam tysiąca koni z RWD, to

> też pewnie nie wiem jeszcze że jestem w błędzie, dlatego też od razu się poprawię. W normalnym

> FWD samochodzie TC jest według mnie zbędne.

U mnie TC potrafi zamigać nawet przy niecałych 100KM przy ruszaniu, i nawet nie musi być mokro... tongue.gif

Napisano

> znacie jeszcze jakie niepotrzebne gadzety

Nigdy w życiu nie wykorzystałem gniazda zapalniczki w bagażniku wink.gif

Napisano

> U mnie TC potrafi zamigać nawet przy niecałych 100KM przy ruszaniu, i nawet nie musi być mokro...

U mnie potrafi zamigać "trochę" później, niestety w większości sytuacji niepotrzebnie, bo nic oprócz zwiększonego zużycia bieżnika się nie dzieje. A przy słabej trakcji typu wyjeżdżanie z zasp i tak trzeba TC wyłączyć, bo tylko utrudnia huśtawkę.

Napisano

A ja, w te wakacje, do takiego właśnie gniazdka w bagażniku, podłączałem lodówkę samochodową skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> U mnie potrafi zamigać trochę później, niestety w większości sytuacji niepotrzebnie, bo nic oprócz

> zwiększonego zużycia bieżnika się nie dzieje. A przy słabej trakcji typu wyjeżdżanie z zasp i

> tak trzeba TC wyłączyć, bo tylko utrudnia huśtawkę.

Jeśli dobrze pamiętam to koncern VW i Fiat realizują to w ciut inny sposób chyba... hmm.gif

U mnie szybciej klocki zjada... zlosnik.gif

Napisano

> U mnie potrafi zamigać trochę później, niestety w większości sytuacji niepotrzebnie, bo nic oprócz

> zwiększonego zużycia bieżnika się nie dzieje. A przy słabej trakcji typu wyjeżdżanie z zasp i

> tak trzeba TC wyłączyć, bo tylko utrudnia huśtawkę.

W Lacetti (znów o Chevym ale muszę) jest niewyłączalne. Co byłoby problemem przy huśtawce, gdyby nie fakt, że pozwala na duży uślizg kół zanim interweniuje. Więc można się z zaspy wyhuśtać. Z drugiej strony ta możliwość poślizgu czyni system niemal zupełnie nieprzydatnym na mocno śliskich nawierzchniach.

spineyes.gif

Napisano

> Na razie jeżdżę o kilku m-cy z permanentnie odsłoniętym. Zasłaniałem jedynie jak zostawiałem na

> słońcu. Lepiej się czuje z odsłoniętym, jakby więcej przestrzeni

Ja miałem wcześnie 2 auta z szyberdachem, którego w zasadzie nie otwierałem bo szumi w trakcie jazdy. Teraz mam szklany nieotwierany.

Zaslaniam w lecie na postoju jak mi sie przypomni clown.gif

W aucie jest faktycznie jasniej i jakby wiecej miejsca

Napisano

> Ja miałem wcześnie 2 auta z szyberdachem, którego w zasadzie nie otwierałem bo szumi w trakcie

> jazdy. Teraz mam szklany nieotwierany.

> Zaslaniam w lecie na postoju jak mi sie przypomni

> W aucie jest faktycznie jasniej i jakby wiecej miejsca

Szumi nie szumi, ale IMO lepiej uchylić dach, niż opuszczać ciut szyby...

Napisano

> Jeśli dobrze pamiętam to koncern VW i Fiat realizują to w ciut inny sposób chyba...

Może tak, może nie. U mnie potencjalnie powinienem z tego mieć większą korzyść niż ty (mam okolice 117KM na tonę, swoją drogą prawie idealnie równą połowę tego co ma Marek), ale niestety mam nie żadnej, wręcz przeciwnie.

> U mnie szybciej klocki zjada...

Ano zgadza się.

Napisano

> Szumi nie szumi, ale IMO lepiej uchylić dach, niż opuszczać ciut szyby...

Ok, prostuje, uzywalem latem do szybkiego przewietrzenia auta - otwarty albo uchylony szyber i klima. Czasem po miescie jezdzilem z uchylonym albo wrecz otwartym - ale w trasie powyzej 90 juz byl uciazliwy. Mowa o takim oldschoolowym

Civic-Top-View-with-Sunroof.jpg

Napisano

Co do tych przeciwmgielnych jako doświetlenie zakrętów , mam swoje zdanie , ale nigdy nie miałem tego w aucie , więc mogę być w błędzie smile.gif

Aaaaa zbędny dodatek motoryzacyjny to DPF grinser006.gif

Napisano

> Co do tych przeciwmgielnych jako doświetlenie zakrętów , mam swoje zdanie , ale nigdy nie miałem

> tego w aucie , więc mogę być w błędzie

> Aaaaa zbędny dodatek motoryzacyjny to DPF

Tu się nie zgadzam. Pozwala wyeliminować brzydkie czarne bąki przy przyspieszaniu oraz wjechać do Berlina. A to już dwie zalety.

zlosnik.gif

Napisano

W kwestii lusterek:

> podgrzewanie OK, składanie bzdet

Gdybyś każdorazowo musiał składać lusterka ręcznie po zaparkowaniu doceniłbyś elektrycznie skadane. Czysta wygoda. Kiedyś byłem tego zdania co Ty, po przeprowadzce do UK i zmianie auta doceniłem ten dodatek.

Napisano

> W kwestii lusterek:

> Gdybyś każdorazowo musiał składać lusterka ręcznie po zaparkowaniu doceniłbyś elektrycznie skadane.

> Czysta wygoda. Kiedyś byłem tego zdania co Ty, po przeprowadzce do UK i zmianie auta doceniłem

> ten dodatek.

dlaczego musiał? IMO ma to sens jedynie w przypadku aut dużych tzn Ducato itp.

Napisano

> dlaczego musiał? IMO ma to sens jedynie w przypadku aut dużych tzn Ducato itp.

Przydaje się w garażu co by małżonka nie zaczepiała torebką.

Napisano

> A ja muszę mieć popielniczkę żeby było gdzie wrzucać papierki.

dokładnie, popielniczka jest potrzebna , mam bravo dla niepalących i tam nie ma popiołki \ śmietniczki facepalm%5B1%5D.gif , i wszystkie papierki rzucam na dywanik pasażera , no bo co z nimi zrobię hehe.gif

Napisano

> dlaczego musiał? IMO ma to sens jedynie w przypadku aut dużych tzn Ducato itp.

Lokalne warunki zweryfikowałyby szybko Twoje zdanie. Ulice są wąskie, widok aut z urwanym lusterkiem - osobowych - to norma, min kilka dziennie. Albo złożysz lusterko, albo masz bardzo duże szanse na niepotrzebny kłopot i wydatek. W pierwszym tygodniu po przyjeździe dostałem strzał w lusterko, na tyle szczęśliwie, że się złożyło a do wymiany był tylko wkład. W obecnym aucie utrata lusterka byłaby bardzo kosztowna.

Także taki gadżet uważam obecnie za bardzo przydatny i pożądany, choć muszę przyznać, że w PL bym sobie nim aż tak głowy nie zawracał. Ot niektóre dodatki zaczyna doceniać się z czasem lub w pewnych okolicznościach.

Napisano

> ...> podgrzewanie OK, składanie bzdet>...

Dla ciebie pewnie bzdet, ale np. dla mnie rewelacja. Mam garaż 6*3 m. Musi zmieścić się w nim auto i motocykl ( cruiser ). Każdorazowo przed wjechaniem do garażu trzeba złożyć lusterka, aby się zmieścić. Bardzo przydatna funkcja.

Napisano

> ...znacie jeszcze jakie niepotrzebne gadzety > montowane w dzisiejszych wozach ?

Na razie wkurza mnie jeden gadżet. Może nie tyle całe urządzenie, ale jego sterowanie. Chodzi o klimatyzację manualną. W pewnych okolicznościach ( m.in. duża wilgotność powietrza ) klima włącza się sama jako zabezpieczenie przed parowaniem przedniej szyby. Jak nie zwrócę na to uwagi zaraz po jej samoistnym włączeniu, to zauważę to w chwili, gdy dostanę zimnym powietrzem. Szkoda, że nie można tego wyłączyć.

Napisano

> Po co komu

Wycieraczki startujące razem ze spryskiwaczem i szorujące po suchej jeszcze szybie? niewiem.gif

Napisano

Ja mam permanentnie odsłonięty, trochę mam go przez przypadek bo auto kupowałem używane ale bardzo mi się ten gadżet spodobał

Napisano

> Po co w dzień doświetlać drogę , lub po zmroku na oświetlonej drodze?:

> Jedyne miejsce gdzie to może być przydatne to ciemny parking nocą.

a ja to mam w aucie , i po zmroku sobie chwalę to doświetlanie (działa do 40km\h) , chociaż mógłbym w menu pokładowym to wyłączyć ;

BTW mam dzienne , więc w dzień nie działa doświetlanie

a wracając do tematu , zbędny gadżet w aucie to dpf

Napisano
  • Autor

> W kwestii lusterek:

> Gdybyś każdorazowo musiał składać lusterka ręcznie po zaparkowaniu doceniłbyś elektrycznie skadane.

> Czysta wygoda. Kiedyś byłem tego zdania co Ty, po przeprowadzce do UK i zmianie auta doceniłem

> ten dodatek.

o to to zapomnialem o tym grinser006.gif to tez imo zbedne (dla mnie) rzadko bardzo rzadko mi sie zdaza zeby skladac lusterka smile.gif fajnie w zime pekaja w peugeotach jak poprzymarza grinser006.gif

Napisano

> wszystkie papierki rzucam na dywanik pasażera , no bo co z nimi zrobię

ale jakie papierki? co Ty w aucie robisz? ja wsiadam, skupiam sie na jeżdzie i jade do przodu, a nie bede sie papierkami jakimis bawił

Napisano

> ale jakie papierki? co Ty w aucie robisz? ja wsiadam, skupiam sie na jeżdzie i jade do przodu, a

> nie bede sie papierkami jakimis bawił

kwity z parkowania , kwity z orlenu , od czasu do czasu opakowania po żarciu z mcdonalda , chusteczki higieniczne , papierki po eukaliptusach\miętusach od których jestem uzależniony , i tak jeżdżę z syfem w nogach pasażer - ki skromny.gif

Napisano

kwitków z kasy wogóle nie biorę, na stacjach zresztą są śmietniki, a w mc donaldzie jest niezdrowe żarcie zlosnik.gif i tez mają śmietniki zlosnik.gif

co do zbędnych gadżetów- radio 2 din z dvd

dzisiaj widziałem pajaca- stał obok mnie na światłach i sobie film oglądał. oczywiście zielonego nie zauważył i jak go wreszcie obtrąbili, to przejechał skrzyżowanie na czerwonym sick.gif