Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uzupełnianie czynnika w klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

> Co ile wykonujecie? Co rok? Co dwa, pięć? W ogóle? I ewentualnie jaką ilość?

Im rzadziej, tym lepiej! Należy uzupełnić, kiedy wydajność zauważalnie spadnie.

Napisano

po 7 latach od nowości, i okazało się że nie było trzeba

Napisano

Stilonowi leci 8 rok i nadal chłodzi wcześniej na pewno nic nie było ruszane ok.gif

Napisano

w subaru nigdy jedno auto z 2005r drugie z 2008r skromny.gif

w bmw z 2005r muszę co roku - ucieka ok 200g no.gif

Napisano

> A jak by tak namierzyć dziurę i zaklajstrować?

za mala. co rok jest test szczelnosci ok. 1h i manometry ani drgna...

Napisano

kiedys co rok, ale od paru lat po prostu jak zauważę słabsze działanie klimy.

Napisano

Jak jest potrzeba, czyli pojawiają się problemy z chłodzeniem. Jak do tej pory zawsze wiązało się to z naprawą układu i nabiciem od zera.

Napisano

Po 3 latach okazało się, że ubyło niewiele powyżej 10%, ale mimo to nie czekałbym na to aż klima przestanie działać, a częstotliwość nabijania uzależniłbym od częstotliwości używania. Im mniejsza tym częściej. Ja mam klimę włączoną cały rok stąd pewnie lepsza szczelność. Dla porównania ojciec używa bardzo rzadko i przez 4 lata miał ubytek połowy czynnika.

Napisano

Co ile uzupełnisz czynnik w lodówce w domu?

Udało się wmówić społeczeństwu, że trzeba to robić co rok, w praktyce nie ma to sensu jak klimatyzacja działa poprawnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co ile uzupełnisz czynnik w lodówce w domu?

Ile lodówka ma przewodów gumowych w układzie chłodzenia?

Napisano

> Ile lodówka ma przewodów gumowych w układzie chłodzenia?

Ile by nie miala to pewnie powtorne nabijanie co roku nie jest konieczne. Ale czy te stacje do klimy oprocz odciagniecia czynnika nie odsysaja tez wilgoci z ukladu?

Napisano

> Ile by nie miala to pewnie powtorne nabijanie co roku nie jest konieczne.

Coroczne w sprawnym układzie konieczne nie jest. Zmierzam tylko do tego, że układ lodówki ma o wiele lepszą szczelność.

Napisano

> za mala. co rok jest test szczelnosci ok. 1h i manometry ani drgna...

mam to samo w fordzie, aso i trzech innych magików się doktoryzowało i nic

automat nie wykrywa nic, azot przez 24h nic, UV nic ... a po pół roku od nabicia klima przestaje działać no.gif

i tak od 4lat oslabiony.gif

w suzuce raz zrobiłem błąd i pojechałem na serwis, gość nawet nie wiedział ile ma nabić oslabiony.gif

teraz nie jeżdżę

Napisano

> mam to samo w fordzie, aso i trzech innych magików się doktoryzowało i nic

> automat nie wykrywa nic, azot przez 24h nic, UV nic ... a po pół roku od nabicia klima przestaje

> działać

> i tak od 4lat

Masz ubytki czynnika?

Napisano
  • Autor

> Co ile uzupełnisz czynnik w lodówce w domu?

> Udało się wmówić społeczeństwu, że trzeba to robić co rok, w praktyce nie ma to sensu jak

> klimatyzacja działa poprawnie.

> Pozdrawiam BAS

Nie napisałem, że uzupełniam czy nie. Zadałem pytanie innym. grinser006.gif

Napisano

> Masz ubytki czynnika?

mam, ok min 200g

raz wymienili jakiś łącznik bo klima przestała działać po 2m

ubytek nawet 180g (z 740g) powoduje że sprężarka się nie włączy

Napisano

> Ile by nie miala to pewnie powtorne nabijanie co roku nie jest konieczne. Ale czy te stacje do

> klimy oprocz odciagniecia czynnika nie odsysaja tez wilgoci z ukladu?

To nie ma znaczenia, są auta w których co roku musisz dobić bo gaz "ucieka" mimo że dziur nie ma

Napisano

> Coroczne w sprawnym układzie konieczne nie jest. Zmierzam tylko do tego, że układ lodówki ma o

> wiele lepszą szczelność.

I nie jest narażona na wstrząsy.

Napisano

Byłem tydzień temu na kontroli po pięciu latach.Bardziej z ciekawości niż potrzeby.

Zero ubytku.

Napisano

> Byłem tydzień temu na kontroli po pięciu latach.Bardziej z ciekawości niż potrzeby.

> Zero ubytku.

Pogratulować dobrego układu ok.gif

Ale przypominam wszystkim że w układzie A/C znajduje się też olej więc nawet jak nie ma ubytków to co jakiś czas należy zrobić serwis podczas którego ten olej się wymienia.

Kto robił ten zapewne widział na maszynie pojemniki z nowym i starym olejem

Napisano

> Ale przypominam wszystkim że w układzie A/C znajduje się też olej więc nawet jak nie ma ubytków to

> co jakiś czas należy zrobić serwis podczas którego ten olej się wymienia.

Pierwsze słyszę, aby wymagana była wymiana oleju w układzie, tym bardziej, że podczas wymiany czynnika tylko niewielka część oleju jest odciągana spineyes.gif

Napisano

> Pierwsze słyszę, aby wymagana była wymiana oleju w układzie, tym bardziej, że podczas wymiany

> czynnika tylko niewielka część oleju jest odciągana

Przy wymianie jest odciągane to co zostało w układzie, zobacz w jakim to jest stanie

Napisano

Fiat Punto: przez 5 lat ani razu.

Lanos: gdy miał 6 lat i ok. 200kkm dostałem kamieniem w chłodnicę. Trzeba było wymienić chłodnicę i napełnić czynnikiem. Wcześniej nie zaglądałem.

Lacetti 1: 4 lata, 200kkm i ani razu.

Lacetti 2: 5 lat, 70kkm i ani razu.

Epica: 4 lata i 150kkm, zaczęło szumieć łożysko sprężarki (klima chłodziła normalnie). Przy wymianie łożyska siłą rzeczy musieli napełnić układ. Wcześniej nic.

Napisano

> Przy wymianie jest odciągane to co zostało w układzie, zobacz w jakim to jest stanie

Bzdura!

Odciągane jest to, co nie osiadło na elementach układu. Zwykle odciąga się 1-30g oleju i przy napełnianiu dodaje się 10% tego, co się odciągnęło.

Napisano

> Przy wymianie jest odciągane to co zostało w układzie, zobacz w jakim to jest stanie

Bzdura, nie pisz głupot. Odessany jest czynnik wraz zawartym w nim olejem ale to bardzo małe ilości, wręcz jakies opary,mgiełka, i przyjmuje sie że na każde 100g czynnika który ubył znika też kilka gramów oleju. Generalnie cały olej zawarty jest w sprężarce, tego nie wymieniasz. No pomyśl chłopie, podpięte 2 węże serwisowe, robisz vacuum, i jak ten olej z karteru sprężarki ma być wyssany??

Napisano

> Bzdura, nie pisz głupot. Odessany jest czynnik wraz zawartym w nim olejem ale to bardzo małe

> ilości, wręcz jakies opary,mgiełka, i przyjmuje sie że na każde 100g czynnika który ubył znika

> też kilka gramów oleju. Generalnie cały olej zawarty jest w sprężarce, tego nie wymieniasz. No

> pomyśl chłopie, podpięte 2 węże serwisowe, robisz vacuum, i jak ten olej z karteru sprężarki

> ma być wyssany??

Nareszcie mi ktoś wytłumaczył bo myślałem, że coś zajadę brakiem serwisu klimatyzacji. Teraz już wiem o co chodzi z tym olejem. Nic nie wymieniam i nie uzupełniam, po 8 latach od nowości samochodu pojechałem raz i się okazało, że niepotrzebnie. Tylko filtry.

Napisano

> Bzdura!

> Odciągane jest to, co nie osiadło na elementach układu. Zwykle odciąga się 1-30g oleju i przy

> napełnianiu dodaje się 10% tego, co się odciągnęło.

w moim przypadku maszyna dodała 10 g oleju.

a odzyskała niewiele więcej dość inny kolor miał niż nowy.

Napisano

MB S202 rocznik 1998 - po trzech latach zeszło niemal wszystko, albo inaczej: do stanu odcięcia przez czujnik niskiego ciśnienia. Nabite do pełna przed miesiącem działa sprawnie jak nowe, zobaczymy jak długo

Napisano

Fabia, robię serwis co 3 lata...ostatnio po takim czasie zeszła ok. połowa czynnika, klima działała całkiem przyzwoicie...w przyszłym roku znowu serwis i będę wiedział ile zniknęło...