Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ktory silnik n/a ma najwiecej Nm...

Featured Replies

Napisano

Jakieś AMG 5,5l czy 6,2l-1200nm, ale obcinali softem na 1000nm bo skrzynie nie wytrzymywały wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jakieś AMG 5,5l czy 6,2l-1200nm, ale obcinali softem na 1000nm bo skrzynie nie wytrzymywały

N/A ?

Napisano

> A masz silnik n/a ?

Turbo żyje - turbo pije zlosnik.gif

Napisano

> ... z 1000cm3 pojemnosci?

> jest cos lepszego od nissana z350

> 372Nm z 3498cm3 = 106,3Nm/1L

clio II 182 111/1L

clioIII rs 197 107,5/1L

Napisano

Głupi Passat 2,0 TDI ma 350 Nm, czyli 175 z 1000cm3.

Najlepsze wyniki będą pewnie miały wielokrotnie uturbione benzyny.

Ok, n/a - nie doczytałem :-)

Napisano

w morde jeza - ten watek pokazuje ze ludzie maja klopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Od poczatku mowa o NA a coraz to wchodza jakies zaturbience, masakra ...

Generalnie ciezko jest przekroczyc 100Nm/L w wolnossaku i zwykle udaje sie to jednostkom albo usportowionym albo nowoczesnym z wtryskiem bezposrednim, bez przepustnicy etc

Napisano

Poszukałbym na Twoim miejscu jakiś ciężarówek smile.gif

Napisano

> Poszukałbym na Twoim miejscu jakiś ciężarówek

Silniki z ciężarówek obowiązują dokładnie te same prawa fizyki co silniki aut osobowych...

Napisano

W ciezarowkach silniki nie sa wysilone, bo maja miec duzo wieksza zywotnosc niz w osobowkach.

Napisano

A ja raczej w silnikach dwusuwowych... taka stara MZ-tka NRD-owska z 250 cm3 wyciągała już ponad 27 Nm .... 243cm3 i 27,4Nm = 112,75 Nm/litra

Może rozwiązania z silnikiem dwusuwom dwu cylindrowym z czteroma tłokami wink.gif

Napisano

> Nie, normalnie nie ma.

> Po pierwsze w wypadku silnika rotorowego mówienie o pojemności SKOKOWEJ tłoka jest delikatnie

> mówiąc ignoranctwem.

W pierwszym poście nie było mowy o pojemności skokowej, zatem założyłem, że silnik Wankla też się liczy zlosnik.gif

> Przyjmuje się, że (a przynajmniej FIA tak robi), że znany np z RX8

> wyposażony w dwa rotory z których każdy posiada rotor o pojedynczej komorze z pojemnością 654

> ccm to odpowiednik klasycznego silnika o pojemności skokowej circa 2,6l.

To jaką w końcu ma pojemność, 1308 czy 2600? Ma, czy jest to odpowiednik? zlosnik.gif

Napisano

Suzuki GSX-R1000

999 cm3 - 117 Nm

Napisano

Parametry techniczne OPOC:

Średnica cylindra: 100 mm

Waga na sucho: 133 kg

Wymiary (dł./szer./wys.): 579,12 mm/1049 mm/469,9 mm

Moc maksymalna: 325 KM przy 3500 obr./min

Maksymalny moment obrotowy: 900 Nm przy 2100 obr./min

Napisano

> To jaką w końcu ma pojemność, 1308 czy 2600? Ma, czy jest to odpowiednik?

Nie jest pytaniem ile ma pojemności tylko jak ja określić?

Ale podpowiadając Ci właściwą ścieżkę: zwróć uwagę ile cykli pracy wykonuje silnik rotorowy w jednym obrocie wału.

Napisano

> Nie jest pytaniem ile ma pojemności tylko jak ja określić?

> Ale podpowiadając Ci właściwą ścieżkę: zwróć uwagę ile cykli pracy wykonuje silnik rotorowy w

> jednym obrocie wału.

Wg mojej opinii to akurat odpowiada że mając 2 rotory pracuje jak silnik o większej liczbie cylindrów ale jak podejść do klasycznie rozumianej pojemności "skokowej" to ma 1,3l. Poza tym popatrzmy jeszcze na fizyczne rozmiary silnika w takiej RX8, jest maleńki. Dlatego jak dla mnie to Wankel wygrywa jeśli chodzi o stosunek Nm do cm^3.

Napisano

\

> mnie to Wankel wygrywa jeśli chodzi o stosunek Nm do cm^3.

Do silnika OPOC nawet niech nie startuje...

Napisano

> \

> Do silnika OPOC nawet niech nie startuje...

Pokaż praktyczne zastosowanie tegoż.

Napisano

> Pokaż praktyczne zastosowanie tegoż.

W tym roku rusza a może już ruszyła fabryka tych silników w Chinach więc zaraz je zobaczysz zaczynając od agregatów prądotwórczych, kosiarek, pomp a po sprzęt budowlany kończąc ... jest lżejszy, mniejszy, prostszy, tańszy w produkcji więc... zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wg mojej opinii to akurat odpowiada że mając 2 rotory pracuje jak silnik o większej liczbie

> cylindrów ale jak podejść do klasycznie rozumianej pojemności "skokowej" to ma 1,3l.

Nie da sie podjść tak jak próbujecie to zrobić bo określenie "pojemność skokowa" odnosi do silników gdzie można obliczyć skok tłoka. tongue.gif

Napisano

> Nie da sie podjść tak jak próbujecie to zrobić bo określenie "pojemność skokowa" odnosi do silników

> gdzie można obliczyć skok tłoka.

Co ciekawe niektórzy podobno w dowodach rejestracyjnych mają wpisane 2,6l a niektórzy 1,3 co wiadomo skutkuje różnymi stawkami OC za takie same auto. zlosnik.gif

Napisano

> Co ciekawe niektórzy podobno w dowodach rejestracyjnych mają wpisane 2,6l a niektórzy 1,3 co

> wiadomo skutkuje różnymi stawkami OC za takie same auto.

Co w dowód wpisują ustawodawcy to temat na osobna dyskusję.

Napisano

Szału ni ma, mój sej miał 102Nm (127Nm/1242cm) potwierdzone wydrukiem z hamownii.

Napisano

> Szału ni ma, mój sej miał 102Nm (127Nm/1242cm) potwierdzone wydrukiem z hamownii.

Ten silnik nie był doładowany?

Napisano

> Ten silnik nie był doładowany?

Z takim momentem obrotowym to chyba by musiał mieć turbo popsute wink.gif

Napisano

> Ten silnik nie był doładowany?

Nie, 1,2 16V.

Ale spojrzałem na wykres i jednak nieco pomyliłem się, bo zamiast 127Nm było 123,3Nm, co daje 99Nm/1000cm.

Sam silnik miechanicznie nie zmieniony. jednak zmieniony kompletnie układ wydechowy i dolotowy, większa przepustnica,

co zaowocowało przyrostem 86->93km i 113->127Nm.

Najlepszy był zakres, w jakim był dostępny niemal pełny moment 2900-5500rmp.

post-4891-14352524564881_thumb.jpg

Napisano

np BMW serii 7 (F01/02) np 750d ma 3.0l, 381KM i 740Nm@2000 obr, zatem 246Nm/1000ccm, a osiągi? Całkiem przyjemne, ponad 2t auto osiąga 0-100 w 5s grinser006.gif

z wad - brzmienie silnika jest dalekie serii E65/66, 745d V8 beksa.gif

Napisano

> np BMW serii 7 (F01/02) np 750d ma 3.0l, 381KM i 740Nm@2000 obr, zatem 246Nm/1000ccm, a osiągi?

> Całkiem przyjemne, ponad 2t auto osiąga 0-100 w 5s

> z wad - brzmienie silnika jest dalekie serii E65/66, 745d V8

A tytul tematu przeczytal? Silniki N/A grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> A tytul tematu przeczytal? Silniki N/A

ech... mlot.gif

Napisano

Pulsar SR16VE N1 200 PS @ 7800 rpm, 181 Nm @ 7600 rpm

113 Nm/l

Napisano

W sumie to pytanie jest niewłaściwie skonstruowane. Ważniejsze niz pojemność jest to ile silnik wazy na każdy KM oraz jak rozmieszczona jest ta masa. W rozmieszczeniu masy ma głowę wszystko biją boxery i podejrzewam ze w tych kategoriach zwycięzcą byłby silnik od 911 GT3.

Napisano

> W sumie to pytanie jest niewłaściwie skonstruowane. Ważniejsze niz pojemność jest to ile silnik

> wazy na każdy KM oraz jak rozmieszczona jest ta masa. W rozmieszczeniu masy ma głowę wszystko

> biją boxery i podejrzewam ze w tych kategoriach zwycięzcą byłby silnik od 911 GT3.

Nie... i w tej kategorii do silnika OPOC nawet niech nie startują zwykłe boxery zlosnik.gifzlosnik.gif