Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niesprawny autokar - gdzie zgłosić

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu autokar wożący mnie i pozostałych pracowników do pracy został zmieniony na inny.

Jest to autokar "prywaciarza" który po upadku miejscowego PKS przejął autobusy i wszystkie linie.

Aktualnie autokar którym dojeżdżam do pracy jest w fatalnym stanie technicznym, np. opony nie mają czegoś takiego jak bieżnik. Co kilka dni autobus ulega awarii i do spóźniamy się do pracy. Apele do właściciela odbijają się echem. Płacimy miesięcznie 200zł i w zamian spóźniamy się do pracy.

W jaki sposób i kogo zawiadomić, że o danej godzinie na parkingu pod miejscem pracy pojawi się niesprawny pojazd??

Napisano

Zapewne Policja lub ITD...

Skoro przed wycieczkami robi się takie głośne akcje kontroli autokarów, namawia się aby w razie wątpliwości poprosić o kontrolę kierowcy i pojazdu to dlaczego niby dojazd do pracy miałby być traktowany inaczej...

Napisano

najprosciej zadzwonic na policje lub powiadomic inspekcje transportu drogowego

Napisano

normalnie zadzwon na policje, że prosisz o sprawdzenie autokaru. Podaj godzinę i miejsce

Napisano
  • Autor

To wystarczy, że zadzwonię na najbliższy posterunek policji i powiem, ze za 50 minut na parking pracowniczy podjedzie autokar oklejony logo firmy XXX i proszę o sprawdzenie jego stanu technicznego, bo w mojej opinie budzi on zastrzeżenia.

Napisano

> To wystarczy, że zadzwonię na najbliższy posterunek policji i powiem, ze za 50 minut na parking

> pracowniczy podjedzie autokar oklejony logo firmy XXX i proszę o sprawdzenie jego stanu

> technicznego, bo w mojej opinie budzi on zastrzeżenia.

Mysle ze tak ok.gif

Napisano

> To wystarczy, że zadzwonię na najbliższy posterunek policji i powiem, ze za 50 minut na parking

> pracowniczy podjedzie autokar oklejony logo firmy XXX i proszę o sprawdzenie jego stanu

> technicznego, bo w mojej opinie budzi on zastrzeżenia.

Nie zawracaj głowy policji, zadzwoń (32) 42-88-153, niech krokodyle się na coś przydadzą.

Jak jesteś bardzo złośliwy to możesz obsmarować przewoźnika [email protected] a jak jesteś jeszcze bardziej złośliwy to wysłać maila do wiadomości lokalnych mediów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> niedzwon tylko ze swojej komorki

> wez najlepiej jakiegos prepaida

A dlaczego? hmm.gif

Napisano

Wydaje mi się, że wystarczy zadzwonić na Policję i podać namiary na felerny autobus.

Napisano

> Wydaje mi się, że wystarczy zadzwonić na Policję i podać namiary na felerny autobus.

albo na całą firmę

bo wątpię aby ten jeden autobus to był odosobniony przypadek

Napisano

itd. Niech zamiast łapać osobówki zaczną robić to do czego zostali powołani. I imho wszystkie autobusy bedą w takim stanie (jak ma więcej niż jeden).

Napisano

> W jaki sposób i kogo zawiadomić, że o danej godzinie na parkingu pod miejscem pracy pojawi się

> niesprawny pojazd??

Tylko ITD! Policja chętnie przyjedzie bo dla nich to poprawa wizerunku i łatwy zarobek ale mogą dać max 1000zł mandatu. Zawiadom ITD, ich uprawnienia są dużo większe, są skuteczniejsi i odbija się to na szybszej poprawie ze strony przewoźnika. I pamiętaj, tu chodzi o bezpieczeństwo, nawet jeśli i dla Was to będzie oznaczać zmiany to na pewno na lepsze.

Napisano

> I pamiętaj, tu chodzi o bezpieczeństwo,

i to nie nawet tylko jeżdzących tym autobusem ale wszystkich uczestników ruchu mijających ten pojazd

Bo autobus to kawał masy a jak się taka masa zachowuje gdy strzeli stara opona lub hamulce zaszwankują to każdy wie...

Napisano

Zanim podkablujesz przewoźnika, zastanów się tylko, czy dasz rade chodzić do pracy na piechotę.

Napisano

> Zanim podkablujesz przewoźnika, zastanów się tylko, czy dasz rade chodzić do pracy na piechotę.

Czyli lepiej żeby cie przewoźnik zabił albo okaleczył? Wtedy to na pewno pójdzie do pracy.

Wnioski takie jagbyś sam był przewoźnikiem.

Napisano

Na rynku nie ma jednego przewoźnika. Ten jeździ bo był tani i widać czemu. Rynek pustki nie znosi.

Napisano

ITD - oni się poznęcają nad nimi dosyć dokładnie.

Napisano

> Czyli lepiej żeby cie przewoźnik zabił albo okaleczył? Wtedy to na pewno pójdzie do pracy.

> Wnioski takie jagbyś sam był przewoźnikiem.

Jak podpieprzy tego to zmieni po prostu przewoźnika na droższego. Nie dramatyzowałbym tylko dlatego ze ma łyse opony, czy dymiący silnik - ważne ze tanio grinser006.gif

Z przewoźnictwem nie mam nic wspólnego.

Napisano

> Jak podpieprzy tego to zmieni po prostu przewoźnika na droższego. Nie dramatyzowałbym tylko dlatego

> ze ma łyse opony, czy dymiący silnik - ważne ze tanio

"Murzyńskość" widzę...

Poinformuj ITD.

Napisano

> Jak podpieprzy tego to zmieni po prostu przewoźnika na droższego. Nie dramatyzowałbym tylko dlatego

> Z przewoźnictwem nie mam nic wspólnego.

Każdy jest mądry dopóki przez takiego przewoźnika nie zginie ktoś z rodziny...

Rozumiem, że dziecko, żonę czy kogokolwiek z rodziny wsadzilbys do takiego autobusu?

Bo przecież jest tanio i to jest najważniejsze!!!

Napisano

> Każdy jest mądry dopóki przez takiego przewoźnika nie zginie ktoś z rodziny...

> Rozumiem, że dziecko, żonę czy kogokolwiek z rodziny wsadzilbys do takiego autobusu?

> Bo przecież jest tanio i to jest najważniejsze!!!

Czy aby nie przesadzacie?

Po pierwsze-sprawne autobusy też ulegają wypadkom, po drugie-trudno uwierzyć w opis założyciela wątku np. "opony nie mają czegoś takiego jak bieżnik". To było możliwe, ale 20 lat temu, w dzisiejszych czasach nawet stare autobusy są całkiem ok pod względem technicznym a już na pewno ciężko będzie znaleźć takie ze wszystkimi łysymi oponami.

Gorzej jak ITD nie stwierdzi żadnych nieprawidłowości-Kolega będzie się musiał przyzwyczaić do niższego standardu podróżowania...

Napisano

> Czy aby nie przesadzacie?

> Po pierwsze-sprawne autobusy też ulegają wypadkom, po drugie-trudno uwierzyć w opis założyciela

> wątku np. "opony nie mają czegoś takiego jak bieżnik".

Tak samo jak trudno uwierzyć, że sporo ciężarówek jeździ na pstryku czy na magnesie a jednak tak jest.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak samo jak trudno uwierzyć, że sporo ciężarówek jeździ na pstryku czy na magnesie a jednak tak

> jest.

Możesz rozszerzyć temat?

Napisano

> Możesz rozszerzyć temat?

Jedno i drugie służy do oszukiwania tachografu, przy czym dobrze zrobiony pstryk jest bezpieczniejszy bo w razie kontroli zdążysz szybko go wyrwać podczas zjeżdżania na parking a magnesu tak łatwo nie usuniesz, dodatkowo krokodyle nauczyły się jak sprawdzać czy był używany magnes.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jedno i drugie służy do oszukiwania tachografu, przy czym dobrze zrobiony pstryk jest

> bezpieczniejszy bo w razie kontroli zdążysz szybko go wyrwać podczas zjeżdżania na parking a

> magnesu tak łatwo nie usuniesz, dodatkowo krokodyle nauczyły się jak sprawdzać czy był używany

> magnes.

> Pozdrawiam BAS

Ale te sposoby dotyczą chyba tylko starych tachografów, tarczkowych?

Napisano

> Ale te sposoby dotyczą chyba tylko starych tachografów, tarczkowych?

1. Starych jest większość.

2. Wydaje mi się (nie jestem kierowcą, mam jedynie z nimi kontakt), że pstryka można zrobić w każdym przypadku, jak tachograf nie będzie miał sygnału, że samochód jedzie to będzie zakładał, że samochód stoi -> kierowca kręci pause.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale te sposoby dotyczą chyba tylko starych tachografów, tarczkowych?

Da sie zrobic wylacznik takze w nowych...

Napisano

> Zanim podkablujesz przewoźnika, zastanów się tylko, czy dasz rade chodzić do pracy na piechotę.

facepalm%5B1%5D.gif Ty serio tak myślisz ?

Napisano

> Ty serio tak myślisz ?

Byś się zdziwił, ilu tak myśli - podejrzewam, że większość.

Napisano

> Z przewoźnictwem nie mam nic wspólnego.

Spoko ok.gif Powiedz tylko gdzie jest ta granica podcierania tyłka szkłem, bo jak tak doradzasz to powinieneś to też sprecyzować.

Kilka lat temu na jabłka tanio też jechała grupa pracowników VW Transporterem, 18 trupów, pamiętasz?. Jestem pewien, że to ich obojętność zemściła się na nich.

Napisano

> Po pierwsze-sprawne autobusy też ulegają wypadkom, po drugie-trudno uwierzyć w opis założyciela

> wątku np. "opony nie mają czegoś takiego jak bieżnik". To było możliwe, ale 20 lat temu, w

> dzisiejszych czasach nawet stare autobusy są całkiem ok pod względem technicznym a już na

> pewno ciężko będzie znaleźć takie ze wszystkimi łysymi oponami.

> Gorzej jak ITD nie stwierdzi żadnych nieprawidłowości-Kolega będzie się musiał przyzwyczaić do

> niższego standardu podróżowania...

Nie przesadzamy. Jeszcze kilka lat temu sam woziłem i wiem jak to wygląda. A jeździłem na "prestiżowej" linii, gdzie usterki usuwało się nawet dość szybko. A zdarzało mi się (na początku mojej kariery) z takimi numerami spotykać, że można się załamać shocked.gif

Co do wypadków ze sprawnymi autobusami- wtedy najczęściej decyduje czynnik ludzki. Lepsze to niż być zaskoczonym przez coś, co się urywa w czasie jazdy.

Napisano

> wątku np. "opony nie mają czegoś takiego jak bieżnik". To było możliwe, ale 20 lat temu, w

> dzisiejszych czasach nawet stare autobusy są całkiem ok pod względem technicznym a już na

> pewno ciężko będzie znaleźć takie ze wszystkimi łysymi oponami.

> Gorzej jak ITD nie stwierdzi żadnych nieprawidłowości-Kolega będzie się musiał przyzwyczaić do

> niższego standardu podróżowania...

Codziennie idac do pracy mijam zaparkowany ciągnik siodłowy Volvo z jakąs naczepą a`la cysterna, wszystkie trzy opony z tyłu naczepy wyglądaja jak slick torowy, w ciągniku ciutke lepiej, ale i tak lata świetności maja dawno za sobą... wracajac z pracy auta nie ma, co znaczy ze auto jest użytkowane.