Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,0 ecoboost vs 1,4 TSI vs 1,6 VTi vs 1,4 T

Featured Replies

Napisano

Witam,

Są cztery auta- Focus 1,0 125KM, jakiś VAG 1,4 TSI 122 lub 140 KM, C4 ze swoim 1,6 Vti 120 KM oraz Astra 1,4 120 KM (a więc chyba bez M32).

Który z tych silników będzie najmniej problematyczny, najekonomiczniejszy , najtrwalszy i inne NAJ, co tam wymyślicie...

Większość, jeśli nie wszystkie, oferują przedłużoną gwarancję, czasem nawet obsługę serwisową za dodatkową opłatą.

Pomóżcie w wyborze smile.gif

Napisano

> Witam,

> Są cztery auta- Focus 1,0 125KM, jakiś VAG 1,4 TSI 122 lub 140 KM, C4 ze swoim 1,6 Vti 120 KM oraz

> Astra 1,4 120 KM (a więc chyba bez M32).

Astra 1.4 120 KM będzie się odpychać żałośnie słabo jak na silnik z turbo.

Napisano

> Astra 1.4 120 KM będzie się odpychać żałośnie słabo jak na silnik z turbo.

1.4 wychodziły również w wersji 140 konnej oraz bez większych problemów chipowały się na 165 KM.

Do autora tematu to skrzynia biegów raczej M32 tyle że poprawiona i z innym lepszym olejem.

Napisano

> Astra 1,4 120 KM (

> Pomóżcie w wyborze

jak masz w planach LPG to ten silnik oferuje taką możliwość

Napisano

> 1.4 wychodziły również w wersji 140 konnej

Owszem, ale rozważamy 120 KM wink.gif

Napisano
  • Autor

> Owszem, ale rozważamy 120 KM

różnica to 2 tys, więc...jedyny problem to sławetna skrzynia...

no i w tej cenie konkurencja (francuska smile.gif ) oferuje więcej...wypasu, bo raczej nie osiągów

Napisano

> Owszem, ale rozważamy 120 KM

Ale nie wykluczone, że autor zmieni swoje preferencje. Jeśli chodzi o nówkę to przy Astrze warto brać 120KM, który jest 2 kPLN tańszy od 140KM i chip na 165 KM (oczywiście po gwarancji 270751858-jezyk.gif)

Napisano

> Do autora tematu to skrzynia biegów raczej M32 tyle że poprawiona i z innym lepszym olejem.

Tam nie ma co poprawiac, nowe lozyska maja mniejsza bieznie i plastikowy koszyczek, co wrozy im jeszcze krotsza zywotnosc.

Napisano

> różnica to 2 tys, więc...jedyny problem to sławetna skrzynia...

> no i w tej cenie konkurencja (francuska ) oferuje więcej...wypasu, bo raczej nie osiągów

W 2012 roku skrzynie podobno poprawiono. Niestety Astra waży 1,5 T i 120 KM to trochę za mało. Mam 140 i jakoś wystarcza, ale czasem przydałoby się więcej oslabiony.gif

Napisano

> Tam nie ma co poprawiac, nowe lozyska maja mniejsza bieznie i plastikowy koszyczek, co wrozy im jeszcze krotsza zywotnosc.

Nie znam szczegółów. W moim aucie skrzynia była wymieniana na gwarancji w 2012 roku przy przebiegu 25 kkm. Dwa miesiące temu wymieniłem olej na Fuchsa, którego polecają. Teraz mam niespełna 70 kkm i nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków.

edit. z tego co czytałem to skrzynie M32 sypią się częściej w silnikach diesla, gdyż jest tam wyższy moment.

Napisano

> W 2012 roku skrzynie podobno poprawiono. Niestety Astra waży 1,5 T i 120 KM to trochę za mało. Mam

> 140 i jakoś wystarcza, ale czasem przydałoby się więcej

Jakich poprawek by nie robili, to watpie aby wydluzylo sie bezawaryjne dzialanie skrzyni. Glowny problem to delikatne lozyska, innych nie da sie wlozyc. Robilem taka skrzynie w maju. Nowe lozyska jeszcze bardziej delikatne od tych co siedzialy w skrzyni.

Napisano

> Witam,

> Są cztery auta-

To co wymieniłeś to są podstawowe wersje dzisiejszych kompaktów i z tymi silnikami nie jadą. Jak chcesz mieć buta, to musisz zapłacić drugie tyle za porządny napęd i kupić wersje RS, ST, GT itp. grinser006.gif. Absolutne minimum to 10 koni na 100kg masy samochodu z "ładunkiem" grinser006.gif.

Napisano

Loteria tak naprawdę zlosnik.gif

1.4 TSI 140 KM ma rewelacyjne parametry, osiągi/spalanie.

W Skodzie 4 lata pełnej gwarancji, w VW 5 lat.

Oczywiście za dopłatą, tak czy inaczej warto IMHO.

Napisano

> Jakich poprawek by nie robili, to watpie aby wydluzylo sie bezawaryjne dzialanie skrzyni. Glowny problem to delikatne lozyska, innych nie da sie wlozyc. Robilem taka skrzynie w maju. Nowe lozyska jeszcze bardziej delikatne od tych co siedzialy w skrzyni.

Z drugiej strony to skrzynie M32 montowali w Vectrach i jakoś nie słyszy się żeby padały na potęgę. Kolega ma właśnie M32 w Vectrze z 2006 r. 1.9 DT 120KM z przebiegiem dobrze ponad 200 kkm i nic mu się nie dzieje. Czemu w nowszych autach sypią się te skrzynie niewiem.gif

Napisano

> Z drugiej strony to skrzynie M32 montowali w Vectrach i jakoś nie słyszy się żeby padały na potęgę.

> Kolega ma właśnie M32 w Vectrze z 2006 r. 1.9 DT 120KM z przebiegiem dobrze ponad 200 kkm i

> nic mu się nie dzieje. Czemu w nowszych autach sypią się te skrzynie

Z tymi skrzyniami jest loteria, jedne padaja po 20-30kkm nawet w autach z mala moca, a inne wytrzymuja po 200-300kkm. Ta, co robilem miala 100kkm, byl slyszalny 6-ty bieg w pewnym zakresie obrotow - padniete 4 lozyska.

Napisano

> To co wymieniłeś to są podstawowe wersje dzisiejszych kompaktów i z tymi silnikami nie jadą.

Aż tak źle też nie jest. To nie są podstawowe silniki i zapewniają zapewne (znam tylko VW i Opla) "takie sobie" osiągi (albo bardzo dobre osiągi w przypadku 1.4 TSI 140). Problem w tym, że Astra, o której pisałem wcześniej, jest bardzo ciężka, więc w jej przypadku 120 KM jeździ dość słabo pomimo turbo.

Napisano

Kwestia jeszcze ceny - co za ile dają?

Napisano
  • Autor

> To co wymieniłeś to są podstawowe wersje dzisiejszych kompaktów i z tymi silnikami nie jadą. Jak

> chcesz mieć buta, to musisz zapłacić drugie tyle za porządny napęd i kupić wersje RS, ST, GT

> itp. . Absolutne minimum to 10 koni na 100kg masy samochodu z "ładunkiem" .

Niestety nie mam 2 razy więcej kasy.

Zakładamy, że wybieramy coś z podstawowych kompaktów.

Napisano

> Witam,

> Są cztery auta- Focus 1,0 125KM, jakiś VAG 1,4 TSI 122 lub 140 KM, C4 ze swoim 1,6 Vti 120 KM oraz

> Który z tych silników będzie najmniej problematyczny, najekonomiczniejszy , najtrwalszy i inne NAJ,

> co tam wymyślicie...

> Większość, jeśli nie wszystkie, oferują przedłużoną gwarancję, czasem nawet obsługę serwisową za

> dodatkową opłatą.

> Pomóżcie w wyborze

Nie wolisz poczekac na C4 z 1,2 HTP?

Napisano

> Niestety nie mam 2 razy więcej kasy.

> Zakładamy, że wybieramy coś z podstawowych kompaktów.

Powiedz ile masz. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kwestia jeszcze ceny - co za ile dają?

A to zależy. ... cosmo za ok.70 tys,reszta podobnie,niekiedy mniej, czasem więcej +/- 2-3tys. Wyposażenie najbogatsze w C4....

Napisano
  • Autor

> Nie wolisz poczekac na C4 z 1,2 HTP?

Będzie droższy,i ,o dziwo,w katalogu jest "wolniejszy" od 1,6

Napisano

> Będzie droższy,i ,o dziwo,w katalogu jest "wolniejszy" od 1,6

To jest prawie niemozliwe zeby byl wolniejszy, wg mnie 120KM z wolnossacego silnika to w C4 zdecydowanie za malo.

Wg tego cennika, Exclusive powinien kosztowan jakies 67kPLN, a Seduction ponizej 60kPLN ok.gif

http://www.samar.pl/citroen/c4/cennik

Napisano
  • Autor

> To jest prawie niemozliwe zeby byl wolniejszy, wg mnie 120KM z wolnossacego silnika to w C4

> zdecydowanie za malo.

> Wg tego cennika, Exclusive powinien kosztowan jakies 67kPLN, a Seduction ponizej 60kPLN

> http://www.samar.pl/citroen/c4/cennik

Myślę,że najwyższa wersja będzie kosztować po rabatach ( z lakierem 😃) powyżej 70 tys

Napisano

> A to zależy. ... cosmo za ok.70 tys,reszta podobnie,niekiedy mniej, czasem więcej +/- 2-3tys.

> Wyposażenie najbogatsze w C4....

Cruz - technicznie Astra, bardziej przystępna cenowo.

Napisano
  • Autor

> Cruz - technicznie Astra, bardziej przystępna cenowo.

A kto go ode mnie kupi za 3-4 lata?

Napisano
  • Autor

> >A może nowy Seat Leon 1.4 TSI 140KM z gwarancją na 4 lata

Podoba mi się,ale cena wersji fr to sporo ponad 70 tys, a szkoda. A o taką używek niezwykle trudno....

Napisano

> To co wymieniłeś to są podstawowe wersje dzisiejszych kompaktów i z tymi silnikami nie jadą. Jak

> chcesz mieć buta, to musisz zapłacić drugie tyle za porządny napęd i kupić wersje RS, ST, GT

> itp. .

Po co kiedy w mieście ograniczenie jest do 50ciu?

> Absolutne minimum to 10 koni na 100kg masy samochodu z "ładunkiem" .

no to mniej więcej tyle maja te wozidła.

Napisano

> Z drugiej strony to skrzynie M32 montowali w Vectrach i jakoś nie słyszy się żeby padały na potęgę.

> Kolega ma właśnie M32 w Vectrze z 2006 r. 1.9 DT 120KM z przebiegiem dobrze ponad 200 kkm i

> nic mu się nie dzieje. Czemu w nowszych autach sypią się te skrzynie

Kumplowi w Cromie się sypnela, mi w Bravo.

Napisano

> Podoba mi się,ale cena wersji fr to sporo ponad 70 tys, a szkoda. A o taką używek niezwykle

> trudno....

Jaki czas temu miałem ofertę na nową Octavię kombi 1.4 140 w wersji Elegance z pakietem serwisowym za ca. 72 000 zł (jeśli dobrze pamiętam). Może spróbuj w tym kierunku?

Napisano

> >A może nowy Seat Leon 1.4 TSI 140KM z gwarancją na 4 lata

nie ma już takiego zlosnik.gif Ostatnio wycofali 1.4 TSI 140KM. Zamiast niego dali 1.4 TSI 150KM z systemem ACT i cena podskoczyła o prawie 4 tys. pln. Oczywiście jedynej sensownej wersji FR.

Napisano

ja bym brał w kolejności astra 1.4 to ten sam silnik co t-jet w fiacie czyli bezporblemowy

pozniej tego focusa z 1.0 ponoc to tez fajna jednostka

Napisano

> nie ma już takiego Ostatnio wycofali 1.4 TSI 140KM. Zamiast niego dali 1.4 TSI 150KM z systemem

> ACT i cena podskoczyła o prawie 4 tys. pln. Oczywiście jedynej sensownej wersji FR.

A Style jest zla?

Napisano

1. 1.4T 120KM odpusc slaby a auto ciezkie

2. 1.0T Ford IMO najtansza opcja + bardzo fajnie jezdzi

3. 1.4T150KM VW bedzie najszybszy ale i najdrozszy

Teraz focus bedzie mial FL moze warto poczekac na nowy model? Albo na C4 1.2T.

Napisano

> A Style jest zla?

chyba już kiedyś o tym dyskutowaliśmy. zlosnik.gif Może zła nie jest, ale dla mnie, jak Leon, to tylko FR - fajniejsze wnętrze, tapicerka, kierownica i przede wszystkim twardsze zawieszenie. Po prostu w tej wersji auto ma odrobinę charakteru jak na zwykłego, współczesnego plastikowego kompakta wink.gif

Napisano

> Kumplowi w Cromie się sypnela, mi w Bravo.

a kolega ma taka w astrze, zrobil ponad 160kkm i mu nie padla.

to az niemozliwe, zeby w cudownych fiatach byla ta sama skrzynia zlosnik.gif

Napisano

> a kolega ma taka w astrze, zrobil ponad 160kkm i mu nie padla.

> to az niemozliwe, zeby w cudownych fiatach byla ta sama skrzynia

z tymi skrzyniami to jest loteria. Ja do końca nie wierzę w to, że ta konstrukcja jest taka zła, bo są przypadki, że ludzie jeżdżą i nic im się nie dzieje, czy to w T-Jetach we Fiacie czy w dieslach w Oplu. Bardziej się skłaniam do jakiś gorszych/lepszych serii materiałów. Jak mi padła, to czytałem dużo w internecie. Jest mnóstwo for, głównie dotyczących Opli, wątków poświęconych tym skrzyniom, opisów warsztatów specjalizujących się tylko w tych skrzyniach i dziesiątki przypadków użytkowników, którzy już "zużyli" np dwie skrzynie M32 zlosnik.gif

Napisano

> a kolega ma taka w astrze, zrobil ponad 160kkm i mu nie padla.

Kumplowi w Cromie padła przy licznikowych 200tys km zlosnik.gif

> to az niemozliwe, zeby w cudownych fiatach byla ta sama skrzynia

Dlaczego?

Napisano

> ja bym brał w kolejności astra 1.4 to ten sam silnik co t-jet w fiacie czyli bezporblemowy

Tutaj to akurat nie masz racji. Jedno i drugie to dwa zupełnie inne silniki.

Napisano

Fiat Bravo

Na cos takiego trafiłem ostatnio. Może warto jeśli jest aktualne.

Utrata wartości? Myślę, ze kwotowo będzie najmniejsza, z powodu bardzo niskiej ceny.

Napisano

> Fiat Bravo

> Na cos takiego trafiłem ostatnio. Może warto jeśli jest aktualne.

> Utrata wartości? Myślę, ze kwotowo będzie najmniejsza, z powodu bardzo niskiej ceny.

A co to za normy europejskie, ze go zarejestrowali. zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Który z tych silników będzie najmniej problematyczny, najekonomiczniejszy , najtrwalszy i inne NAJ,

> co tam wymyślicie...

> Większość, jeśli nie wszystkie, oferują przedłużoną gwarancję, czasem nawet obsługę serwisową za

> dodatkową opłatą.

> Pomóżcie w wyborze

I tak dodając - jakbym miał wybierać Astrę to bym wziął - 1.6 115KM. Osiągi równie mizerne, a problematyczność mniejsza.

Tak miałem benzynę Turbo.

Napisano
  • Autor

> I tak dodając - jakbym miał wybierać Astrę to bym wziął - 1.6 115KM. Osiągi równie mizerne, a

> problematyczność mniejsza.

> Tak miałem benzynę Turbo.

Niekoniecznie musi to być astra,choć tu upusty są całkiem spore...

Napisano

> Witam,

VAG 1.4: 122 a 140 to diametralna różnica - i to wcale nie w mocy. Nie wiem jak z trwałością, ale 140 KM jeździ rewelacyjnie i bardzo mało pali (miałem do dyspozycji przez 2 dni).

Napisano
  • Autor

> VAG 1.4: 122 a 140 to diametralna różnica - i to wcale nie w mocy. Nie wiem jak z trwałością, ale

> 140 KM jeździ rewelacyjnie i bardzo mało pali (miałem do dyspozycji przez 2 dni).

a co to za różnica? smile.gif

Napisano

> a co to za różnica?

Pewnie ma zupełnie inną charakterystykę.

Napisano

> A co to za normy europejskie, ze go zarejestrowali.

w tym roku chyba każde będzie musiało mieć ESP i czujniki ciśnienia w kołach, moze to te normy?

Napisano

> a co to za różnica?

Moment obrotowy zwiększony do 250 Nm (tyle samo ma 1.8 TSi). Więc do ok. 4000 rpm jeździsz tak jak z 1.8.

I dużo mniej pali - w praktyce, nie tylko w teorii.

Poza tym brak problematycznego łańcucha rozrządu.

Po dwudniowym posiadaniu 1.4 140 przejechałem się starym 122 - zupełnie inna jazda, oczywiście na korzyść 140.

Napisano

> w tym roku chyba każde będzie musiało mieć ESP i czujniki ciśnienia w kołach, moze to te normy?

IMO sciema.