Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

S-max do oceny

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

znajomy jest na poszukiwaniu S-max`a. W oko wpadl mu taki egzemplarz. Juz z facetem rozmawial (w ofercie ma w sumie 4 inne auta). Na razie w rozmowie telefonicznej nie bylo nic co by zdyskwalifikowalo auto.

Chcialbym Was prosic o spojrzenie na te zdjecia czy widzicie cos niepokojacego smile.gif

S-max

Pozdrawiam

Napisano

1. Mirek

2. Samochody z PL na oto moto z tego rocznika i z tym silnikiem sa drozsze srednio o 10k.

3. Na zdjeciach to lalka. Brac przetrzepac w ASO pogodzic sie ze albo cofniety, albo bity i kupowac.

Napisano

> Witam serdecznie,

> znajomy jest na poszukiwaniu S-max`a. W oko wpadl mu taki egzemplarz. Juz z facetem rozmawial (w

> ofercie ma w sumie 4 inne auta). Na razie w rozmowie telefonicznej nie bylo nic co by

> zdyskwalifikowalo auto.

> Chcialbym Was prosic o spojrzenie na te zdjecia czy widzicie cos niepokojacego

> S-max

> Pozdrawiam

może auto po gradzie i dlatego bezwypadek grinser006.gif

denerwuje mnie w opisie " KOLOR CZARNY NAJBARDZIEJ POŻĄDANY KOLOR FORDA!!!!!!!!!!!"

Poza tym to wsiadać w auto i jechać oglądać, bez napalania się na kupno ok.gif

Napisano

Wyglada fajnie ok.gif

Ja bym jechal obejrzeć ok.gif

Bo przez net to ciężko cos powiedzieć ok.gif

Nie ma niczego podejrzanego raczej niewiem.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Wygląda ładnie, choć niepokoi spory przebieg jak na 3 letnie auto - pewnie sprzęgło, tarcze i klocki do wymiany.

Napisano

> Na razie w rozmowie telefonicznej nie bylo nic co by

A czego się spodziewałeś po Mirasie?

Zapytaj czy ma ważnie niemieckie tablice, a nie plastiki z Allegro, bo inaczej kłamie i tym autem nie można wracać na kołach, a wykupione OC "na przejazd" będzie ważne do pierwszej stłuczki. Policja cię zatrzyma i sobie kłopotów narobisz. A chcesz robić interes z człowiekiem który na wstępie cię okłamuje?

Napisano

> Chcialbym Was prosic o spojrzenie na te zdjecia czy widzicie cos niepokojacego

najbardziej niepokojąca to jest faktura Vat Marża....

coś myślę że auto poleasingowe i typowy wałek na VAT tu mamy

niech gość wyśle skan Briefu/dowodu rejestracyjnego tak aby było widać kto był poprzednim właścicielem

Napisano

> Witam serdecznie,

> znajomy jest na poszukiwaniu S-max`a. W oko wpadl mu taki egzemplarz. Juz z facetem rozmawial (w

> ofercie ma w sumie 4 inne auta). Na razie w rozmowie telefonicznej nie bylo nic co by

> S-max

> Pozdrawiam

Jak znajomy chce wydac 60kPLN to niech szuka krajowego, albo sam sie pofatyguje po takie auto do DE ok.gif

Napisano

Ten czarny to chyba przez handlarzy taki poszukiwany, dodaj do tego ten retusz zdjęć (kontrastu) i zdjecia robione tak że nic nie widać i wiesz już czemu 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Jak znajomy chce wydac 60kPLN to niech szuka krajowego, albo sam sie pofatyguje po takie auto do DE

A ile takie w DE kosztują? Bo się zaraz może wyjaśnić wszystko.

Napisano

> Zapytaj czy ma ważnie niemieckie tablice, a nie plastiki z Allegro, bo inaczej kłamie i tym autem

> nie można wracać na kołach, a wykupione OC "na przejazd" będzie ważne do pierwszej stłuczki.

> Policja cię zatrzyma i sobie kłopotów narobisz. A chcesz robić interes z człowiekiem który na

> wstępie cię okłamuje?

Po co pytac, przecież wiadomo ze to wyklejanki. Ale handlarz wcale nie oklamuje celowo, tylko może po prostu tego nie wiedzieć. Znam mnóstwo takich handlarzy którzy naprawdę mysla ze na wyklejankach + OC można jezdzic.

Napisano

> A ile takie w DE kosztują? Bo się zaraz może wyjaśnić wszystko.

Zaraz ktoś napisze ze drożej niż w Polsce hehe.gif i ze nie warto i w ogole hehe.gif

A prawda jest taka ze w D można znaleźć taniej tylko (jak nizej ktoś pisal) po gradzie, czy po stłuczce, czy z silnikiem do wymiany - a czy to złe auto? Pewnie w przypadku tego egzemplarza tez cos takiego było, ale czy to wyklucza zakup?

Napisano

> Witam serdecznie,

> S-max

> Pozdrawiam

Masz do wymiany na start - sprzęgło +kołodwumasowe, pewnie cieknie turbina i zawieszenie do roboty ... to nie są tanie rzeczy, ale wersja fajna ... ja bym brał + przygotował się na wydanie 10 tys. na naprawy

Napisano

> Masz do wymiany na start - sprzęgło +kołodwumasowe, pewnie cieknie turbina i zawieszenie do roboty

> ... to nie są tanie rzeczy, ale wersja fajna ... ja bym brał + przygotował się na wydanie 10

> tys. na naprawy

I to wszystko na podstawie paru fotek? grinser006.gif

Napisano

> I to wszystko na podstawie paru fotek?

Ten silnik 140km w 2.0 nie jest udany zlosnik.gif jakby to był 136 to już lepiej a tak kicha zlosnik.gif

Napisano

> Witam serdecznie,

> znajomy jest na poszukiwaniu S-max`a. W oko wpadl mu taki egzemplarz.

Zacznij od weryfikacji kwitów, czyli sprawdź kto jest w briefie jako właściciel, jak firma, to masz do dopłaty 23% VATu do US, bo auto kupione na słupa od firmy i puszczone na vat marżę dalej w obieg.

Jeśli w papierach osoba prywatna, to dalej weryfikacja papierów, czy książka nie podrobiona i przebieg nie przewalony w tył, oraz jak jest z tą bezwypadkowością (jak świeżo sprowadzony to raczej w całości był).

Popatrzeć jeszcze dokładnie po papierach czy faktycznie pochodzi z kraju co deklaruje sprzedawca, a nie tylko przez chwilę tam stał na placu, by uniknąć tematów kradziony/zastaw bankowy i wtedy można jechać na oględziny, na których obejrzeć blachy, popatrzeć czy nie pływał w ostatniej powodzi za granicą po dach, potem podjechać sobie na weryfikację przebiegu do ASO i decydować co dalej.

Napisano

> Ten silnik 140km w 2.0 nie jest udany jakby to był 136 to już lepiej a tak kicha

No i po co mieszasz? cfaniaczek.gifspineyes.gif To nie HP nono.gif

Napisano

> No i po co mieszasz? To nie HP

Ja nie mieszam mówię to co Fordocholik mi powiedział jak się pytałem o zdanie na temat silników w fordzie zlosnik.gif

Napisano

> Ja nie mieszam mówię to co Fordocholik mi powiedział jak się pytałem o zdanie na temat silników w

> fordzie

Toś nie do końca spamiętał dobrze 140KM to HDI i jest raczej ok, to 130KM jest słabe.

Napisano

> Ja nie mieszam mówię to co Fordocholik mi powiedział jak się pytałem o zdanie na temat silników w

> fordzie

Wypadałoby mieć jeszcze jakiekolwiek podstawy do stawiania tak śmiałych tez, bo póki co to powtarzasz jakieś wymysły.

Napisano

> Toś nie do końca spamiętał dobrze 140KM to HDI i jest raczej ok, to 130KM jest słabe.

Zwracam honor - 20.GIF20.GIF20.GIF

Macie rację powaliło mi się z 130 ok.gif

Napisano

> Ten silnik 140km w 2.0 nie jest udany jakby to był 136 to już lepiej a tak kicha

to ktory w tych autach jest udany lub raczej deko bardziej udany grinser006.gif ?

Napisano

> Zwracam honor -

> Macie rację powaliło mi się z 130

A to chyba że tak, wtedy to i owszem. 20.GIF

Tyle że w MK IV nie było takiej motorowni, w SMaxie też....

Napisano

> to ktory w tych autach jest udany lub raczej deko bardziej udany ?

Najlepiej 1.6 90km - brak dwumasy i filtra ale bardzo trudno dostępny a w s-macie nie montowali zlosnik.gif

1.8 TDCi: 92 kW/125 KM - dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów. - poprawili go po roku 2008 bodajrze i już jest w miarę ok - droga regeneracja wtrysków piezo zlosnik.gif

2.0 TDCi: 82 kW/115 KM - dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów. no.gif

2.0 TDCi: 96 kW/130 KM - dostępny w Polsce tylko ze skrzynią automatyczną A6. no.gif

2.0 TDCi: 103 kW/140 KM - dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów oraz skrzynią automatyczną A6. ok.gifok.gifok.gif

2.2 TDCi: 129 kW/175 KM - dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów. po 2008r we współpracy z PSA zlosnik.gif

Po faceliftingu

1.6 TDCi 85 kW/115 KM, dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów.

2.0 TDCi 103 kW/140 KM, dostępny zarówno z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów jak i dwusprzęgłową automatyczną skrzynią biegów PowerShift (do 2010-09 dostępny także bez filtra DPF - norma Euro IV).

2.0 TDCi 120 kW/163 KM, dostępny zarówno z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów jak i dwusprzęgłową automatyczną skrzynią biegów PowerShift.

2.2 TDCi 129 kW/175 KM dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów (niedostępny od 2010-09).

2.2 TDCi 147 kW/200 KM dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów oraz skrzynią automatyczną A6.

Napisano

> I to wszystko na podstawie paru fotek?

Tak + przebieg ... standard w fordzie, to myślisz, że Niemiec przed sprzedażą wszystko zrobił, żeby Polak nawet złotóweczki nie musiał dołożyć? ...

Napisano

> Najlepiej 1.6 90km - brak dwumasy i filtra ale bardzo trudno dostępny a w s-macie nie montowali

Pomijając to że nie montowali go to znowu herezje waćpan prawisz grinser006.gif Więc może daj już spokój tym fordom ok.gif

Napisano

> Tak + przebieg ... standard w fordzie, to myślisz, że Niemiec przed sprzedażą wszystko zrobił, żeby

> Polak nawet złotóweczki nie musiał dołożyć? ...

lubie wypowiedzi takich "fachowców" sick.gif

Ojciec ma S-maxa ktorym przejechalem 160 tys km nic w zawieszeniu nie ruszane , mam kuge 290 tys wymienione 2 wahacze, turbina orginal, dwumas orginal

Klocki i tarcze to normalne czesci ekspolatacyjne ktore sie wymienia, zawsze przy uzywanym aucie trzeba sie liczyc z pewnymi kosztami ale nie 10 tys

Napisano

> lubie wypowiedzi takich "fachowców"

> Ojciec ma S-maxa ktorym przejechalem 160 tys km nic w zawieszeniu nie ruszane , mam kuge 290 tys

> wymienione 2 wahacze, turbina orginal, dwumas orginal

> Klocki i tarcze to normalne czesci ekspolatacyjne ktore sie wymienia, zawsze przy uzywanym aucie

> trzeba sie liczyc z pewnymi kosztami ale nie 10 tys

Nie? Policz sobie dwumas+sprzęgło+wycięcie lub wymiana dpf, opony, olej, rozrząd filtry ... właśnie piszę o takich autach w których nic nie było robione, bo przecież się nie psuły.

Kupujesz nowy, to masz wszystko nowe ... kupiłeś takiego używanego?

Niestety przebieg już jest duży, a nie wiadomo jaki jest na prawdę i samochód będzie wymagał kosztownej obsługi - no chyba, że zamierza nim jeździć rok, albo pół - to wtedy faktycznie, może nic nie dołożyć.

Napisano

> Pomijając to że nie montowali go to znowu herezje waćpan prawisz Więc może daj już spokój tym

> fordom

Ale napisalem ze nie montowali wink.gif

Napisano

> Nie? Policz sobie dwumas+sprzęgło+wycięcie lub wymiana dpf, opony, olej, rozrząd filtry ... właśnie

> piszę o takich autach w których nic nie było robione, bo przecież się nie psuły.

> Kupujesz nowy, to masz wszystko nowe ... kupiłeś takiego używanego?

> Niestety przebieg już jest duży, a nie wiadomo jaki jest na prawdę i samochód będzie wymagał

> kosztownej obsługi - no chyba, że zamierza nim jeździć rok, albo pół - to wtedy faktycznie,

> może nic nie dołożyć.

Przebieg ogromny...

Moja służbówka zbliża się do 315 kkm na oryginalnym sprzęgle z dwumasem i turbinie. Nie mówiąc już o wtryskach. Ale pewnie jakiś felerny egzemplarz mi sie trafił zlosnik.gif

Napisano

> Nie? Policz sobie dwumas+sprzęgło+wycięcie lub wymiana dpf, opony, olej, rozrząd filtry ... właśnie

> piszę o takich autach w których nic nie było robione, bo przecież się nie psuły.

> Niestety przebieg już jest duży, a nie wiadomo jaki jest na prawdę i samochód będzie wymagał

> kosztownej obsługi - no chyba, że zamierza nim jeździć rok, albo pół - to wtedy faktycznie,

> może nic nie dołożyć.

Gadasz głupoty, delikatnie mówiąc.

Napisano

Dzięki za rozpiskę 20.GIF.

Szkoda, że jest problem z lpg (brak wnęki), więc chyba trzeba się klekotem zainteresować tongue.gif

> 2.0 TDCi 120 kW/163 KM, dostępny zarówno z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów jak i

> dwusprzęgłową automatyczną skrzynią biegów PowerShift.

> 2.2 TDCi 129 kW/175 KM dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów (niedostępny od

> 2010-09).

> 2.2 TDCi 147 kW/200 KM dostępny z 6-stopniową, manualną skrzynią biegów oraz skrzynią

> automatyczną A6.

w 2.2 nie ma powershift ? ten automat A6 jest zwykłą skrzynią ?

Czy ogólnie te 2.2 to udane konstrukcje? Jakoś osobiście nie widzę 2.0 i 163KM w tym aucie tongue.gif

Napisano

> lubie wypowiedzi takich "fachowców"

> Ojciec ma S-maxa ktorym przejechalem 160 tys km nic w zawieszeniu nie ruszane , mam kuge 290 tys

Ja przejechalem 150kkm clio z 1,5dci jak sprzedawane było to miało wszystko ori i sprawne, a miało się rozpaść po 30kkm. rotfl.gif

Napisano

> Wygląda ładnie, choć niepokoi spory przebieg jak na 3 letnie auto - pewnie sprzęgło, tarcze i

> klocki do wymiany.

Przez to jest szansa że może nie kręcony grinser006.gif

Sprzęgło w dieslu jak na trasie jeżdżony wytrzyma i 300 kkm bez zająknięcia przecież. Klocki i tarcze to nie którzy słyszałem co 20-40 kkm wymieniają więc tutaj nie ma się czym martwić wink.gif

Napisano

> Dzięki za rozpiskę .

> Szkoda, że jest problem z lpg (brak wnęki), więc chyba trzeba się klekotem zainteresować

> w 2.2 nie ma powershift ? ten automat A6 jest zwykłą skrzynią ?

> Czy ogólnie te 2.2 to udane konstrukcje? Jakoś osobiście nie widzę 2.0 i 163KM w tym aucie

w 2.2 jest PowerShift za dopłatą zlosnik.gif

2.0 163 to nic innego jak inny soft do 140KM.

Tunerzy robią w nich po 170-180 KM także co w tym dziwnego?

Napisano

> w 2.2 jest PowerShift za dopłatą

> 2.0 163 to nic innego jak inny soft do 140KM.

> Tunerzy robią w nich po 170-180 KM także co w tym dziwnego?

jak ja bralem 2.2 to nie bylo PS byl tylko ten stary automat chyba ze sie cos zmienilo

Napisano

> może nic nie dołożyć.

s-maxa mialem od nowosci

Kuge kupilem z firmy przy ~285 kkm wycielem dpf (400zl) i kupilem aku za 300zl. Sprzeglo raz bylo wymienione a dwumas jest fabryczny. Samochod byl caly czas serwisowany w aso znam cala historie.

Moze jakbys chcial wszystko w aso robic to 10 by wyszlo

Napisano

> w 2.2 jest PowerShift za dopłatą

> Tunerzy robią w nich po 170-180 KM także co w tym dziwnego?

Nic, tylko napisałem, że imho 165KM w takim aucie to mało. Te 180KM to min.

Napisano

> Nic, tylko napisałem, że imho 165KM w takim aucie to mało. Te 180KM to min.

Kwestia względna. Miałeś?Użytkowałem jakiś czas 140KM i mimo słabego stosunku KM-wielkość i masa to do normalnej, rodzinnej jazdy jest aż nadto, nie przerażało go podróżowanie 170-180km/h po niemieckich autostradach, nie przerażały go nasze krajówki i eski-wg mnie stykało.

Napisano

> Kwestia względna. Miałeś?Użytkowałem jakiś czas 140KM i mimo słabego stosunku KM-wielkość i masa to

> do normalnej, rodzinnej jazdy jest aż nadto, nie przerażało go podróżowanie 170-180km/h po

> niemieckich autostradach, nie przerażały go nasze krajówki i eski-wg mnie stykało.

Tak ,miałem podobnej wielkości auto o mocy 165KM i to z manualem. Podejrzewam, że S max jest cięższy, dodając do tego jeszcze automat zrobi się muł. Z tego co pamiętam z danych tech przsypieszenie oscyluje wtedy pod 11s /100km

Napisano

> Tak ,miałem podobnej wielkości auto o mocy 165KM i to z manualem. Podejrzewam, że S max jest

> cięższy, dodając do tego jeszcze automat zrobi się muł. Z tego co pamiętam z danych tech

> przsypieszenie oscyluje wtedy pod 11s /100km

S-max to nie wyścigówka. Jak ktoś kupuje takie auto to chyba nie po to żeby się ścigać od świateł do świateł.

Napisano

> Zacznij od weryfikacji kwitów, czyli sprawdź kto jest w briefie jako właściciel, jak firma,

jak poznac, ze firma?

chodzi mi oczywiscie o to, ze jak wlascicielem bedzie "imie i nazwisko" - u nas tak moze firma sie nazywac i na takie dane byc zarejestrowane auto. wiec nie poznasz czy firma czy nie-firma.

no bo jak w kwitach bedzie blablacostamBla to raczej nie jest to imie i nazwisko.

Napisano

> S-max to nie wyścigówka. Jak ktoś kupuje takie auto to chyba nie po to żeby się ścigać od świateł

> do świateł.

8-10s to nie wyścigówka, a przekłada się to na bezpieczne wyprzedzanie.

Napisano

Jasny gwint! Zdecydowana większość poleca silniki 2.0 TDCi o mocy 140KM. Podobno ten 131KM to to samo tylko słabszy program. Też się powoli rozglądam i widzę że wszystkie silniki odpadają. Wszystkie są złe czyli nic nie kupię...

Napisano

> Jasny gwint! Zdecydowana większość poleca silniki 2.0 TDCi o mocy 140KM. Podobno ten 131KM to to

> samo tylko słabszy program. Też się powoli rozglądam i widzę że wszystkie silniki odpadają.

> Wszystkie są złe czyli nic nie kupię...

Przeczytaj do końca, popietroliły mu się modele smile.gif

Napisano

> jak poznac, ze firma?

Gdy firma (komis) sprzedaje nam auto importowane i wystawia na niego fakturę VAT marża sprawdźmy, czy w dowodzie (briefach) nie ma zapisu o tym, że auto należało do firmy (będą skróty typu: AG, ApS, GmbH, BVBA, SPRL, S.A R.L., S.R.L, S.L., BV), jeśli są-to w większości przypadków powinna być fvat23% czyli pełna faktura.

Napisano

nie pisz nieprawdy

jest chociazby inna turbosprezarka

Napisano

> Jasny gwint! Zdecydowana większość poleca silniki 2.0 TDCi o mocy 140KM. Podobno ten 131KM to to

> samo tylko słabszy program. Też się powoli rozglądam i widzę że wszystkie silniki odpadają.

> Wszystkie są złe czyli nic nie kupię...

Mam 2.0 TDCI 140KM 172kkm, kupiłem jak miał 151kkm - przycina się często EGR, pęka rura turbo->intercooler, siadają zawory sterowania turbiną - to tak na szybko. EGR zaślepiasz zaślepką z uszczelkami za 40pln(objawy to ostre dymienie), jakiś gość z Pruszkowa sprzedaje zawory po 150-180zł i sam wymienisz, rura kosztuje z 80zł. Generalnie jak na razie daje radę.