Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dogrzewanie wnętrza - jakie marki mają w std

Featured Replies

Napisano

> 1,2 w 500tce przy 0stC na zewnątrz , ciepłe zaczyna lecieć po ok 1-1,5km

No jak mialem Matiza to tak rozowo nie bylo z ogrzewaniem...

Napisano

> No jak mialem Matiza to tak rozowo nie bylo z ogrzewaniem...

było naprawić - nie miałem zastrzeżeń do grzania w mietku.

Napisano

> W służbowym Hiluxie miałem przycisk Power Heat - podbijało obroty biegu jałowego i faktycznie

> szybciej się nagrzewał.

A ja w 1998 w głowę zachodziłem do czego to jest i po co podnosi obroty?

hehe.gif

Napisano

A powiedzcie mi, co może być zastosowane w Verso że po odpaleniu silnika i wyjechaniu z podwórka leci już ciepłe powietrze?

Silnik to 1.8 benzyna.

Napisano
  • Autor

> Ja zaraz po kupnie corolli myślałem że mam zepsute auto

Nie ukrywam ze tez sie zdziwilem jadac 1 raz ze obroty silnika reguluje pokretlem od regulacji powietrza icon_eek.gifspineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> z tych aut ktore mialem to dogrzewacze w postaci grzalek nurkowych opartych o swiece zarowe sa w

> mondeo i lagunach. Dziala sprawnie szczegolnie w lagunie. W mondeo az takiej roznicy nie

> widzialem

W Lagunie III, poza grzałkami nurkowymi jest też elektryczna grzałka powietrza w kabinie (w zespole nagrzewnicy).

Przynajmniej tak wynika ze schematów.

Trzeba przyznać że działa genialnie, chociaż przy słabym akumulatorze i krótkich odcinkach jest słabo zlosnik.gif tzn zimą ciągle miałem ciągle czerwony komunikat na desce aby doładować akumulator. Po zmianie akumulatora komunikat nie pojawił się ani razu.

Napisano

> było naprawić - nie miałem zastrzeżeń do grzania w mietku.

Wszystko dzialalo ok, od nowosci tak bylo. Nie nagrzewal sie jakos wybitnie dlugo, ale na pewno nie bylo tak, ze po kilometrze lecialo cieple powietrze. No chyba, ze najpierw 5min go odsniezalem i grzalem na postoju, wtedy to inna sprawa.

Napisano

> Witam

> Tak mnie naszło po jeździe kobity corollą, że dogrzewanie wnętrza to fajna sprawa bo po kilkuset

> metrach w aucie leci już ciepłe powietrze.

> Silnik diesla a robi się cieplej w aucie niż u mnie w Punto

> Panowie które marki aut lub modele mają dogrzewanie w standardzie bo to naprawdę na krótkich

> odcinkach jest bardzo dobre rozwiązanie

> I 2 pytanie czy do każdego modelu da się to założyć i jakie koszty?

Mały off top - czy ktoś może określić czy to lepsze rozwiązanie od podgrzewanych foteli? Odkąd jej mam, to nie chce mieć auta bez grzania tyłka i pleców 893goodvibes.gif

Napisano

o tyle lepsze, ze szybciej masz w srodku cieplo... wiec dla mnie to imho plus...

Napisano

> o tyle lepsze, ze szybciej masz w srodku cieplo... wiec dla mnie to imho plus...

Masz w C5? Jeśli tak to jakie wrażenia wobec podgrzewanych foteli? hmm.gif

Napisano

to nawet w DD mam grzane fotele, w nagrzewnicy jest jakas dogrzewajka, chyba taka ala farelka bo jaki by nie byl mroz to po minucie dmucha cieplym i jest taki zapach charakterystyczny dla farelki. Jak sobie przypomne te odcinki po 10-15km w tdi zanim cos ponad zero powialo z nawiewu to jeszcze mnie trzesie, brakuje mi tylko grzanej kierownicy i galki biegow

Napisano

> to nawet w DD mam grzane fotele, w nagrzewnicy jest jakas dogrzewajka, chyba taka ala farelka bo

> jaki by nie byl mroz to po minucie dmucha cieplym i jest taki zapach charakterystyczny dla

> farelki. Jak sobie przypomne te odcinki po 10-15km w tdi zanim cos ponad zero powialo z

> nawiewu to jeszcze mnie trzesie, brakuje mi tylko grzanej kierownicy i galki biegow

a jaki to miales tdi w ktorym tego nie bylo?

Napisano

> Captiva

Wszystkie Chevy z klekotami mają.

Napisano

> Mały off top - czy ktoś może określić czy to lepsze rozwiązanie od podgrzewanych foteli? Odkąd jej

> mam, to nie chce mieć auta bez grzania tyłka i pleców

Mam jedno i drugie, kazde z nich jest dobre. Fotele grzeja tylek i plecy, co jest fajne, ale nie zaleca sie dlugiego podgrzewania chociazby z powodow zdrowotnych zlosnik.gif. Minus taki, ze grzeje Ci tylko tyl, a z przodu czy w rece dalej masz zimno, szyby paruja itd. Dzieki PTC nie masz tych problemow, bo szybko robi sie cieplo w calej kabinie, a nie tylko pod tylkiem wink.gif

Napisano

> a jaki to miales tdi w ktorym tego nie bylo?

kazdy na vp ktory mialem nie mial dogrzewacza, pierwszy tdi ktory jakos grzal to byla fabia 1.9 101km

Napisano

> kazdy na vp ktory mialem nie mial dogrzewacza, pierwszy tdi ktory jakos grzal to byla fabia 1.9

> 101km

Kolega w Golfie IV 101KM miał dogrzewacz, dopóki nie zakończył on żywota w efektownym pożarze. Na szczęście spalił się tylko sam dogrzewacz i okopciło się wygłuszenie maski, ale emocje były spore, bo i słup ognia wysoki...

Napisano

> Kolega w Golfie IV 101KM miał dogrzewacz, dopóki nie zakończył on żywota w efektownym pożarze. Na

> szczęście spalił się tylko sam dogrzewacz i okopciło się wygłuszenie maski, ale emocje były

> spore, bo i słup ognia wysoki...

ja mowie o grzalce elektrycznej w nawiewie, a ty chyba o webasto, biorac pod uwage efekty to ta grzalka chyba by tak nie zalatwila auta, ale prawdziwe programowane webasto to super wypas, tylko raz mialem i zima to jest po prostu super na duzych mrozach

Napisano

> ja mowie o grzalce elektrycznej w nawiewie, a ty chyba o webasto, biorac pod uwage efekty to ta

Mowie o dodatkowej grzałce (którą wkładają w fabryce, czy to w standardzie, czy w opcji) przyspieszającej nagrzewanie się wnętrza, nie o ogrzewaniu postojowym.

> grzalka chyba by tak nie zalatwila auta,

A jednak. Straty nie są jakieś duże (bo w porę udało się to ugasić), ale strachu bylo sporo.

> ale prawdziwe programowane webasto to super wypas,

> tylko raz mialem i zima to jest po prostu super na duzych mrozach

To zupełnie inna liga

Napisano

> Kolega w Golfie IV 101KM miał dogrzewacz, dopóki nie zakończył on żywota w efektownym pożarze. Na

> szczęście spalił się tylko sam dogrzewacz i okopciło się wygłuszenie maski, ale emocje były

> spore, bo i słup ognia wysoki...

Elektryczna grzałka w nawiewie (oryginalnie w większości JTD w Alfie) również potrafi nieźle narozrabiać 270751858-jezyk.gif

DSC_2396.JPG

Napisano

> Elektryczna grzałka w nawiewie (oryginalnie w większości JTD w Alfie) również potrafi nieźle

> narozrabiać

Wierzę wink.gif Po prostu historię z Golfem znam z pierwszej ręki i widziałem efekty. A we Fiacie z JTD też mam taką grzałkę - była w opcji ok.gif

Napisano

mam jedno i drugie, na grzane stolki jestem jeszcze za mlody, wiec nie uzywam...

Napisano

> Elektryczna grzałka w nawiewie (oryginalnie w większości JTD w Alfie) również potrafi nieźle

> narozrabiać

Chyba nie w większości ? niewiem.gif

Skoro alfy 156 sprzedano ponad 700 tysięcy na świecie(nie mogę znaleźć informacji ile w samej Polsce) a w Polsce wezwanych na naprawę tej nagrzewnicy zostało tylko 217 aut

Napisano

> Chyba nie w większości ?

> Skoro alfy 156 sprzedano ponad 700 tysięcy na świecie(nie mogę znaleźć informacji ile w samej

> Polsce) a w Polsce wezwanych na naprawę tej nagrzewnicy zostało tylko 217 aut

nie wiem jak 156, to było w 147

Napisano

u mnie w Punto 2 ale w 16v temp. pracy silnika 90C mam po 2km teraz przy ok 0C rano jak jade do pracy. a z nawiewu jak przyłoże ręke to po 3-4s parzy w łape grinser006.gif z grzania w tym aucie jestem b. zadowolony wink.gif

Napisano

> Mowie o dodatkowej grzałce (którą wkładają w fabryce, czy to w standardzie, czy w opcji)

> przyspieszającej nagrzewanie się wnętrza, nie o ogrzewaniu postojowym.

w VAGach jest w standardzie webasto niepostojowe zlosnik.gif

tzn.dziala podczas pracy silnika.

Napisano

> Panowie które marki aut lub modele mają dogrzewanie w standardzie

307 1.6 hdi sporty, bardzo ładnie działa elektryczne dogrzewanie wnętrza, bo silnik się zagrzewa i zagrzewa ...

Napisano

> Oj nie wiem czy fabia to ma bo u kolegi w klekocie wiecznie zimno.

Mają, ale elektryczną grzałkę na nagrzewnicy.... Trzeba pokrętło temperatury obrócić na maksa, wtedy się załącza (jeżeli temp wody jest za niska)

Napisano
  • Autor

> Mają, ale elektryczną grzałkę na nagrzewnicy.... Trzeba pokrętło temperatury obrócić na maksa,

> wtedy się załącza (jeżeli temp wody jest za niska)

no to musiała być zepsuta bo zimno było zawsze no.gifno.gif

Napisano

Moja Mazda ma, mój Citroen też ma - Webasto dogrzewające układ chłodzenia silnika. Dzięki temu po 2-3km od odpalenia w zimie z kratek nawiewu zaczyna lecieć ciepłe powietrze.

Bez tego diwajsu byłaby niezła skucha, jeździłem kiedyś Oplem z dieslem: masakra.

Napisano

308 1.6HDI ładnie grzeje z nawiewów już po paruset matrach. Dużo szybciej niż w mojej Epice (benzynowej), więc musi coś dogrzewać pewnie elektrycznie, bo nie ma szans żeby diesel się tak szybko nagrzewał sam z siebie.

Napisano
  • Autor

> 308 1.6HDI ładnie grzeje z nawiewów już po paruset matrach. Dużo szybciej niż w mojej Epice

> (benzynowej), więc musi coś dogrzewać pewnie elektrycznie, bo nie ma szans żeby diesel się tak

> szybko nagrzewał sam z siebie.

Dobrze, bo nawet takiego rozważam do zakupu ale w rozsądnej opcji klimatronik, panorama zlosnik.gif

Napisano

> Jak jest beznadziejny altek to moga byc problemy.

> W corolli nie ma zadnych problemow a auto jezdzi maks. 5 do 10km a tylko czasem dluzsza trasa do

> 50km i od 4 lat brak problemow a ladowaniem czy akumulatorem a akumulator od 8lat siedzi ten

> sam.

Jesli mowisz o corolli i ogrzewaniu wlaczanym przyciskiem przy dzwigni biegow, to jest to nagrzewnica spalinowa, a nie grzalka w bloku slinika.

Napisano

> A mała benzyna akurat się szybko nagrzeje

u mnie Punto 1.1 sie grzeje bardzo szybko...

diesel 1.9 po 3.5 km dopiero moze ruszy sie wskazówka od temperatury

w P1 na tej samej trasie po 1.5km juz leci mi przyjemne (nie b. ciepłe nie gorące) ale juz takie sympatyczne powietrze serduszka.gif

Napisano

> Webasto na pewno nie. Ale toyota rozwiazala to tak ze jak wlaczamy maks cieple powietrze to silnik

> trzyma 1300obr. jak zmniejszamy grzanie obroty spadaja wrazenie jest jakbysmy pokretlem

> regulacji nawiewu regulowali obroty jalowe silnika

> I wg mnie to jest grzanie tylko powietrza do kabiny bo silnik po dluzszej jezdzie lapie cieplo.

D4D pracujac na luzie wytwarzaja na tyle malo ciepla, ze przy niskich / ujemnych temperaturach podkrecenie ogrzewania powoduje wzrost obrotow. Gdyby nie to, silnik by sie schlodzil.