Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo, nietypowo

Featured Replies

Napisano

jest sobie silnik Wołgi Gaz-21

silnik ma pojemnośc 2,4l, wał podparty na 5 podporach i oszałamiająca moc 70KM. Stopień sprężania to 6,7:1 hehe.gifzlosnik.gif

te same silniki występowały jednak w mocniejszych wersjach nawet do 95KM zlosnik.gif różniły się jedynie głowicą i innym stopniem spręzania, dół był ten sam.

6,7:1.... aż prosi się o jakąś małą dmuchawkę. Czy myślicie że jakby mu napompowac 0,3-0,5 bara to by mu to coś zaszkodziło? Można to dośc prosto ogarnąc używając gaźnika z Renault 5 Turbo smile.gif jest to w 100% odwracalne, a autkiem myślę o wiele przyjemniej by się jeździło (same osiągi nie są do niczego potrzebne, bardzij chodzi o przebieg momentu) zlosnik.gif

Napisano

> jest sobie silnik Wołgi Gaz-21

> silnik ma pojemnośc 2,4l, wał podparty na 5 podporach i oszałamiająca moc 70KM. Stopień sprężania

> to 6,7:1

> te same silniki występowały jednak w mocniejszych wersjach nawet do 95KM różniły się jedynie

> głowicą i innym stopniem spręzania, dół był ten sam.

> 6,7:1.... aż prosi się o jakąś małą dmuchawkę. Czy myślicie że jakby mu napompowac 0,3-0,5 bara to

> by mu to coś zaszkodziło? Można to dośc prosto ogarnąc używając gaźnika z Renault 5 Turbo

> jest to w 100% odwracalne, a autkiem myślę o wiele przyjemniej by się jeździło (same osiągi

> nie są do niczego potrzebne, bardzij chodzi o przebieg momentu)

Dmuchaj, spokojnie 100% więcej do uzyskania.

Napisano
  • Autor

> Dmuchaj, spokojnie 100% więcej do uzyskania.

na moje to powinien chyba nawet mniej palić zlosnik.gif

Napisano

> na moje to powinien chyba nawet mniej palić

tak wlasnie sie bedzie

wal odrazu gtx dmuchniesz 2 bary +

Napisano
  • Autor

> tak wlasnie sie bedzie

> wal odrazu gtx dmuchniesz 2 bary +

nie nabijaj sie, serio pisze zlosnik.gif

Napisano

Te silniki mają spory zapas wytrzymałości, przy odpowiednim traktowaniu (regularna zmiana oleju i tak dalej) robią miliony km. Myślę, że jak podniesiesz moc o 100%, to spokojnie da radę ok.gif

Napisano

> nie nabijaj sie, serio pisze

Jesli tloki i korby solidne (a podejrzewam, ze tak, w koncu rassija) to bez obaw.

Napisano

ale to bylo na powaznie

tloki pewnie kute

pojemnosc zacna spokojnie mozna wiecej

Napisano

> ale to bylo na powaznie

> tloki pewnie kute

> pojemnosc zacna spokojnie mozna wiecej

Ja się obawiamo jakość materiałów głowicy i śrub / spzilek głowicy. Tutaj coś może nie wytrzymać przy przyroście 100%. Moim zdaniem ostrożniej trzeba podejść do tematu - przyrost 50% na początku i sprawdzenie czy wszystko da radę. Jeśli tak, to ewentualnie póniej dodmuchać.

Napisano

> silnik ma pojemnośc 2,4l, wał podparty na 5 podporach i oszałamiająca moc 70KM. Stopień sprężania

> te same silniki występowały jednak w mocniejszych wersjach nawet do 95KM różniły się jedynie

> 6,7:1.... aż prosi się o jakąś małą dmuchawkę. Czy myślicie że jakby mu napompowac 0,3-0,5 bara to

> by mu to coś zaszkodziło? Można to dośc prosto ogarnąc używając gaźnika z Renault 5 Turbo

> jest to w 100% odwracalne, a autkiem myślę o wiele przyjemniej by się jeździło (same osiągi

nie chcesz wsadzic diesle od MB np jakies 2.9td?

Napisano
  • Autor

> nie chcesz wsadzic diesle od MB np jakies 2.9td?

nie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja się obawiamo jakość materiałów głowicy i śrub / spzilek głowicy. Tutaj coś może nie wytrzymać

> przy przyroście 100%. Moim zdaniem ostrożniej trzeba podejść do tematu - przyrost 50% na

> początku i sprawdzenie czy wszystko da radę. Jeśli tak, to ewentualnie póniej dodmuchać.

wiesz, szpilki można zmienić, ale myślę że nie ma sensu - ok 100KM wystarczy w zupełności do tego auta ok.gif

Napisano

> nie chcesz wsadzic diesle od MB np jakies 2.9td?

Diesel do osobowego auta? yikes.gif No bez jaj... hehe.gif

Napisano

Zapewne dół przyjmie dużo byleby turbo zbyt wcześnie nie wstało. Zawsze można na próbę toto zagazować grinser006.gif

Napisano

Szczerze wolałbym Reno 5 turbo. devil.gif

Napisano

> wiesz, szpilki można zmienić, ale myślę że nie ma sensu - ok 100KM wystarczy w zupełności do tego

> auta

Wystarczy ... na miesiąc, może dwa miesiące jeżdżenia. zlosnik.gif

Napisano

> przeca to taka ekonomia, prestiż i wygoda

Oczywiście wcale nie wymuszona cenami paliwa zlosnik.gif

Napisano

Dobra, dobra... Pewnie taką chcesz zrobić?

Napisano

> Jesli tloki i korby solidne (a podejrzewam, ze tak, w koncu rassija) to bez obaw.

Hm a jakość metalu np w cylindrach nie ma znaczenia? - oytam a nie twierdze podchwytliwie... bo kiedyś w ładzie 2107 zawory miałem zrobione z czegos takiego co nawet iskry na szlifierce nie zawało tylko kruszyło sie....

Napisano

> przeca to taka ekonomia, prestiż i wygoda

A zaprzęg konny to dopiero prestiż i ekonomia! hehe.gif

Napisano

> Hm a jakość metalu np w cylindrach nie ma znaczenia? - oytam a nie twierdze podchwytliwie... bo

> kiedyś w ładzie 2107 zawory miałem zrobione z czegos takiego co nawet iskry na szlifierce nie

> zawało tylko kruszyło sie....

Pewnie, ze ma. Ale nie przy takich cisnieniach. No chyba, ze ruskie to autentycznie z jakiegos gownolitu zrobili.

Napisano
  • Autor

> Szczerze wolałbym Reno 5 turbo.

to se kup zlosnik.gif

Napisano

> moze z z gtxe przesadzilem ale tzreba dmuchnac po mesku a nie jak ci z centomani

hmm.gifhahaha.gif

Napisano

> moze z z gtxe przesadzilem ale tzreba dmuchnac po mesku a nie jak ci z centomani

hmmm bywają też męskie grinser006.gif

Napisano

> Pewnie, ze ma. Ale nie przy takich cisnieniach. No chyba, ze ruskie to autentycznie z jakiegos

> gownolitu zrobili.

Przyjmując analogię z ruskich dwukołowych boxerów - im starsze, tym lepsze, a koniowa volga najmlodsza nie jest. ok.gif

Napisano

> Diesel do osobowego auta? No bez jaj...

a autobusy? biglaugh.gif

Napisano

> a autobusy?

Autobusy, ciężarówki, traktory i tankowce to coś zupełnie innego ok.gif Tam diesel jak najbardziej się nadaje, po to właśnie został wymyślony. Ale do osobówki? Litości...

Napisano

kolega tak zrobił ze starym mercem, nie pamiętam modelu .Wiem ,że miał zwykłe D , dołożył z kolektorem turbospręzarke z innego merca TD , dorobił smarowanie do T i wiem że chulało przyjemnie .Nie pamiętam jak zwiększył dawke paliwa.Ale merc śmigał długo aż został sprzedany dalej.

Napisano

> No w tym momencie to mi sie przykro zrobiło

No ale przyznaj, że jedyną zaletą diesla w osobówce jest małe spalanie. I tylko tyle. Poza tym diesel ma same minusy, niestety. Klekocze, telepie, długo się grzeje, skomplikowany....

Napisano

> Autobusy, ciężarówki, traktory i tankowce to coś zupełnie innego Tam diesel jak najbardziej się

> nadaje, po to właśnie został wymyślony. Ale do osobówki? Litości...

Dlaczego litości?

Nie widzę nic złego, w aucie ważącym ~1800kg spalanie na poziomie 6-8L na setkę, oraz wystarczające osiągi.

Napisano

> No ale przyznaj, że jedyną zaletą diesla w osobówce jest małe spalanie. I tylko tyle. Poza tym

> diesel ma same minusy, niestety. Klekocze, telepie, długo się grzeje, skomplikowany....

Nie każdy się długo grzeje, czy telepie.

Napisano

> Dlaczego litości?

> Nie widzę nic złego, w aucie ważącym ~1800kg spalanie na poziomie 6-8L na setkę, oraz wystarczające

> osiągi.

No właśnie, chodzi tylko o akceptowalne spalanie przy wystarczających osiągach. Jakby waha nie była taka droga to każdy wolałby mieć turbobenzynę niż klekota.

Napisano

> No właśnie, chodzi tylko o akceptowalne spalanie przy wystarczających osiągach. Jakby waha nie była

> taka droga to każdy wolałby mieć turbobenzynę niż klekota.

Ale takie sam silnik benzynowy z taką samą mocą spali więcej zlosnik.gif Więc po co tyle przepalać paliwa niewiem.gif

Napisano

> Ale takie sam silnik benzynowy z taką samą mocą spali więcej Więc po co tyle przepalać paliwa

A po to, by nie słyszeć klekotu, nie użerać się z dmumasą i DPF, z zimowym paliwem i rozgrzewaiem auta (jakieś dogrzewania czy jak im tam).

Napisano

> A po to, by nie słyszeć klekotu, nie użerać się z dmumasą i DPF, z zimowym paliwem i rozgrzewaiem

> auta (jakieś dogrzewania czy jak im tam).

Benzynowe też mają dwumasę, co mam rozgrzewać? Wsiadam odpalam zapinam pasy i po paru sekundach jadę, po kilku minutach mam ciepłe powietrze. Nie rozumiem gdzie jest problem?

Napisano

hahaha juz widze te miny kierujacych jak na swiatlach podjezdza wolga i robi psst psst grinser006.gif

Napisano

> hahaha juz widze te miny kierujacych jak na swiatlach podjezdza wolga i robi psst psst

BOV, przelot to i jakimś warzywem może rzuci przy zmianie biegu? zlosnik.gif

Napisano

> Ale takie sam silnik benzynowy z taką samą mocą spali więcej Więc po co tyle przepalać paliwa

No przecież pisze że chodzi tylko i wyłącznie o spalanie bo takie 2,4 20v turbo benzynowe by z tego diesla robiło pośmiewisko mając pewnie ze 300HP w serii.

Napisano

> A po to, by nie słyszeć klekotu

domyślam się, że rozmawiamy o dieslach z lat produkcji wołgi, więc racja. Silniki diesla wtedy stasznie klekotały.

> (jakieś dogrzewania czy jak im tam).

właśnie, tak się znam, że nawet nie wiem jak się nazywa...

Napisano

Do podkręcania to on się nie nadaje; słabe korby i panewki, zwykłe gniazda zaworowe.