Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dorabanie przewodów klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Ktoś ma doświadczenie w temacie? Aluminiowa część przewodu kompletnie zgniła i nadaje się tylko do wymiany. Nowe przewody są niedostępne. Używki mają co najmniej 18 lat i jakoś nie uśmiecha mi się wymiana w myśl zasady "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

288178261-WP_20150117_16_59_48_Pro.jpg

post-41932-14352528113496_thumb.jpg

Napisano

Dobierz odpowiednią rurkę miedzianą (w izolacji) i nie ma problemu ok.gif Kielicharka, nakrętki i już.

Napisano
  • Autor

> Dobierz odpowiednią rurkę miedzianą (w izolacji) i nie ma problemu Kielicharka, nakrętki i już.

na ile to trwałe?

Napisano

> na ile to trwałe?

10-15 lat wytrzyma. Tylko kup porządną miedź, nie chińską.

Napisano

> 10-15 lat wytrzyma. Tylko kup porządną miedź, nie chińską.

Dlaczego proponujesz mu łączenie miedzi z aluminium ??

Przecież te dwa materiały wchodzą ze sobą w reakcję i zaraz mu się układ zaszlami

Napisano

> Dlaczego proponujesz mu łączenie miedzi z aluminium ??

> Przecież te dwa materiały wchodzą ze sobą w reakcję i zaraz mu się układ zaszlami

Nie! Zmienić całość! Wąż gumowy + rurka miedziana.

Napisano
  • Autor

> Nie! Zmienić całość! Wąż gumowy + rurka miedziana.

NO tak, ale ja to musze skręcić z aluminiowym parownikiem i aluminiowym, przewodem idącym dalej.

Napisano

poszukaj w miescie u siebie na pewno dorabiaja przewody najprawdopodobniej beda to zaklady robiace weze hydrauliczne

Napisano
  • Autor

> poszukaj w miescie u siebie na pewno dorabiaja przewody najprawdopodobniej beda to zaklady robiace

> weze hydrauliczne

W moim mieście nie ma nikogo kto by się podjął. W dużym, mieście w okolicy twierdza że trzeba kupić nowy przewód.

Napisano

> NO tak, ale ja to musze skręcić z aluminiowym parownikiem i aluminiowym, przewodem idącym dalej.

Raczej nie powinno sie nic dziać, ale na 100% nie powiem. Generalnie połączenia miedź-aluminium wytrzymują bez problemu, ale w innych warunkach - tu dochodzi sól...

Napisano

> W moim mieście nie ma nikogo kto by się podjął. W dużym, mieście w okolicy twierdza że trzeba kupić

> nowy przewód.

W DE czy w PL ?

Napisano
  • Autor

> Raczej nie powinno sie nic dziać, ale na 100% nie powiem. Generalnie połączenia miedź-aluminium

> wytrzymują bez problemu, ale w innych warunkach - tu dochodzi sól...

W tym wypadku soli będzie mało. Auto jeździ tylko latem. Zimą raczej nie opuszcza garażu.

Musiałem rozbebeszyć pół osprzętu żeby to wyjąć. Od razu wymieniam resztę. Nie chciałbym być zmuszonym robić tego drugi raz.

Napisano

> Nie! Zmienić całość! Wąż gumowy + rurka miedziana.

No a reszta instalacji to co ?? cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano

Jaki samochód? Fiat? Nowe są niedostępne? Hmmm...

Jeżeli faktycznie niedostępne to poszukałbym firmy, która może dorobić taki przewód łącznie z tym gumowym.

Napisano

Dobry serwis klimatyzacji ogarnie temat - dorobią tak że będzie jak ori.

Napisano

> Dobry serwis klimatyzacji ogarnie temat - dorobią tak że będzie jak ori.

W Polsce. W Niemczech niekoniecznie.

Napisano

> W Polsce. W Niemczech niekoniecznie.

To załatwićs sprawe wysyłkowo

Napisano

A to?

http://www.klimapress.pl/

http://frosti.pl/oferta.html

http://www.climateam.com.pl/information.php?info_id=2

Z tymi ostatnimi kiedyś korespondowałem w temacie regeneracji pewnego kompresora i wydaje się, że znają się na rzeczy.

Napisano

> Ktoś ma doświadczenie w temacie?

Dorabiałem podobny przewod w http://euro-klima.pl/ pare lat temu do Audi A4 B5.Do dziś działa. Chodziło o cenę bo w ASO był jakoś koszmarnie drogi.

Napisano
  • Autor

> Jaki samochód? Fiat?

Fiat Coupe Turbo 16v '94

> Nowe są niedostępne? Hmmm...

Nie, nie są.

> Jeżeli faktycznie niedostępne to poszukałbym firmy, która może dorobić taki przewód łącznie z tym

> gumowym.

No właśnie czegoś takiego szukam.

Napisano
  • Autor

> Dobry serwis klimatyzacji ogarnie temat - dorobią tak że będzie jak ori.

No tyle to ja już wygooglowałem, ale jakoś nie mogę znaleźć żadnego opisu kogoś kto już to robił i ma jakieś zdjęcia.

Napisano

> Fiat Coupe Turbo 16v '94

> Nie, nie są.

Dziwne, że nie ma. Może z jakiegoś innego modelu Fiata dałoby się dopasować. Tylko, że to musiałby jakiś rozgarnięty serwisant porównać.

> No właśnie czegoś takiego szukam.

Prawie każda firma, która dorabia różne węże hydrauliczne może takie coś dorobić.

Napisano
  • Autor

> Dziwne, że nie ma.

Dziwne? Fiat to tragedia jeśli idzie o dostęp do części zamiennych. Wielu innych, bardziej podstawowych części zamiennych już od dawna nie oferują - np. termostat jest niedostępny we Fiacie a w salonie nawet nie idzie kabli zapłonowych kupić.

Napisano

> Dziwne, że nie ma.

Taka niestety polityka tej firmy i jej pochodnych (np. Alfa, Lancia itp.). Z tego co kiedyś się dowiadywałem to Fiat ma obowiązek zapewnić dostęp do części zamiennych przez 7 lat od zakończenia produkcji danego modelu. Jeśli coś uda się kupić później to będą to tylko zapasy magazynowe, a jak i te się skończą to trzeba inaczej kombinować.

Napisano

> Ktoś ma doświadczenie w temacie? Aluminiowa część przewodu kompletnie zgniła i nadaje się tylko do

> wymiany. Nowe przewody są niedostępne. Używki mają co najmniej 18 lat i jakoś nie uśmiecha mi

> się wymiana w myśl zasady "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Po pierwsze stalowa a nie aluminiowa.

No i część z końcówką jest w dobrym stanie.

To ogromnie ułatwia naprawę.

Bo możesz do zdrowej części przewodu dospawać rurkę stalową z odpowiednim zakończeniem - takim by zakuć wąż gumowy.

Sam tak robiłem u siebie gdy przerabiałem układ z r12 na 134a (a ten miałem z turbodiesla)

Wystarczył zwykły migomat i odpowiednie pospawanie.

Miedzi z aluminium proponuje nie łączyć - nawet przy użytkowaniu pojazdu tylko w lecie.

Napisano

Zawozilem przewody alu gdzie byly przegnite i ubytek byl zaspawany, mysle, ze da sie wstawic z innego przewodu aluminiowego kawalek i pospawac

Napisano

> No tyle to ja już wygooglowałem, ale jakoś nie mogę znaleźć żadnego opisu kogoś kto już to robił i

> ma jakieś zdjęcia.

Zdjęć nie mam ale dorabiałem przewody do PGT. Dostępne w ASO są jeszcze ale za chorą cenę... 2 lata i klima chłodzi.

Napisano

> Po pierwsze stalowa a nie aluminiowa.

> No i część z końcówką jest w dobrym stanie.

> To ogromnie ułatwia naprawę.

> Bo możesz do zdrowej części przewodu dospawać rurkę stalową z odpowiednim zakończeniem - takim by

> zakuć wąż gumowy.

> Sam tak robiłem u siebie gdy przerabiałem układ z r12 na 134a (a ten miałem z turbodiesla)

> Wystarczył zwykły migomat i odpowiednie pospawanie.

> Miedzi z aluminium proponuje nie łączyć - nawet przy użytkowaniu pojazdu tylko w lecie.

Migomatem pospawasz , aby bylo szczelne? hehe.gif

Widzlales kiedys np. instalacje C.O. spawana migomatem ?

Napisano

> Migomatem pospawasz , aby bylo szczelne?

tak - dwa lata temu robiłem, od razu nabite - trzyma do tej pory. Kwestia tylko odpowiedniego podejścia.

I to spawałem sam - a nie jestem w tym temacie jakiś super fachowcem...

> Widzlales kiedys np. instalacje C.O. spawana migomatem ?

nie - a co to wnosi do tematu? Zupełnie inne ciśnienia i inne pozostałe warunki eksploatacji.

pozdr

Napisano

Tak, znaczy nie osobiście, ale jak najbardziej palacz.gif

Napisano

> Widzlales kiedys np. instalacje C.O. spawana migomatem ?

Kotły się spawa MIG-iem i są szczelne.

Napisano

> tak - dwa lata temu robiłem, od razu nabite - trzyma do tej pory. Kwestia tylko odpowiedniego

> podejścia.

> I to spawałem sam - a nie jestem w tym temacie jakiś super fachowcem...

> nie - a co to wnosi do tematu? Zupełnie inne ciśnienia i inne pozostałe warunki eksploatacji.

> pozdr

no inne, ale nikt nie robi migiem c.o. to jak chesz spawac tym klime,..

Napisano

> Kotły się spawa MIG-iem i są szczelne.

ale jaka grubość blachy w kotle jest , a jaka przewodu...

mało ludzi to naprawia bo to strasznie ciężko taki przewód pospawać, tam sa duże ciśnienia i cienkie ścianki

Napisano

ktoś musi robić węże hydrauliczne. U mnie każdy, kto ma więcej niż 3 koparki grinser006.gif ma sprzęt do zakuwania węży waytogo.gif

Nie da się uciąć tej metalowej rury tak, żeby zostało złącze i założyć w jej miejsce dłuższy przewód gumowy?

Napisano
  • Autor

Miejscowy zakład do zakuwania hydrauliki siłowej ostatnio mi powiedział, że nie dorobi mi przewodów do chłodnicy oleju - bo nie mają materiałów na węże gdzie temp oleju dochodzi do 160 stopni a olej ma przez dłuższy czas 120-130 stopni.

To jest chory kraj. Świece jakie mam w aucie dostałem wysyłkowo. W normalnym sklepie facet mi przez pół godziny tłumaczył, że są do gokartów i mi silnik wybuchnie. "Tempy" naród i tyle.

https://public.dm2301.livefilestore.com/...9_19_59_Pro.jpg

https://public.dm2301.livefilestore.com/...9_20_07_Pro.jpg

https://public.dm2301.livefilestore.com/...9_20_32_Pro.jpg

https://public.dm2301.livefilestore.com/...9_20_46_Pro.jpg

https://public.dm2301.livefilestore.com/...9_21_44_Pro.jpg

https://public.dm2301.livefilestore.com/...9_25_11_Pro.jpg

Napisano

> Dziwne, że nie ma. Może z jakiegoś innego modelu Fiata dałoby się dopasować. Tylko, że to musiałby

> jakiś rozgarnięty serwisant porównać.

> Prawie każda firma, która dorabia różne węże hydrauliczne może takie coś dorobić.

Nie każda, a rzadko która.

Węże do klimy powinny być z wkładem teflonowym.

Przez gumę to czynnik przechodzi jak przez gąbkę.

Napisano
  • Autor

> Nie każda, a rzadko która.

> Węże do klimy powinny być z wkładem teflonowym.

> Przez gumę to czynnik przechodzi jak przez gąbkę.

a na dodatek jak właśnie odpisał jeden z serwisów "na weżu jest zawór" i niestety nie ma go jak dorobić.

Napisano

Mi to wygląda na to, że ten element składa się z trzech części. Jedna rurka jest aluminiowa, potem przewód elastyczny, a druga rurka - ta skorodowana - stalowa galwanizowana.

Jeżeli w Twojej okolicy jest taki problem to poszukaj w Polsce. Chyba, że ktoś z forumowiczów znajdzie Ci zakład, który dorobi ten element.

Podaj Vin tego Fiata. Zapytam w ASO do którego czasami zaglądam.

Napisano

Zobacz tutaj. Nie widzę przeszkód, żeby ten wąż zrobić w całości jako gumowy (w ostateczności, bo więcej czynnika będzie przez niego uciekać).

Kwestia końcówek, zwłaszcza tej z zaworkiem.

Ale tam robią też końcówki na zamówienie.

Tutaj też mają węże i końcówki.

Napisano
  • Autor

> Mi to wygląda na to, że ten element składa się z trzech części. Jedna rurka jest aluminiowa, potem

> przewód elastyczny, a druga rurka - ta skorodowana - stalowa galwanizowana.

To tez potwierdza jeden z warsztatów, który dostał zdjęcia.

> Jeżeli w Twojej okolicy jest taki problem to poszukaj w Polsce.

W sensie aby zakupić w PL? jakbym tylko miał kogoś w serwisie to bym próbował.

>Chyba, że ktoś z forumowiczów

> znajdzie Ci zakład, który dorobi ten element.

Mi to bez różnicy czy oryginalny czy dorobiony - byle był nowy żebym nie musiał tego robić dwa razy. NO chyba, ze oryginał będzie kosztował jakieś kosmiczne pieniądze...

> Podaj Vin tego Fiata. Zapytam w ASO do którego czasami zaglądam.

Będę wdzięczny...

ZFA175000P0003706

Napisano

> Będę wdzięczny...

> ZFA175000P0003706

Sprawdź jeszcze raz ten VIN, bo nie wyskakuje informacja, że nie można odnaleźć wozu.

Póki co sprawdzałem sam w Eper ale postaram się też skontaktować z ASO.

Kolega Lynda też pracuje w ASO Fiat. Napisz do niego może też coś doradzi.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź jeszcze raz ten VIN, bo nie wyskakuje informacja, że nie można odnaleźć wozu.

Jeśli masz aktualny eper to nic nie wyskoczy. jakiś czas temu auto zniknęło z eper bo fiat przestał w jakikolwiek sposób oficjalnie wspierać ten model.

> Póki co sprawdzałem sam w Eper ale postaram się też skontaktować z ASO.

j.w.

> Kolega Lynda też pracuje w ASO Fiat. Napisz do niego może też coś doradzi.

Napisano

> Jeśli masz aktualny eper to nic nie wyskoczy.

Nie wiem czy mam aktualny czy nie.

Chciałem tylko zobaczyć jak to wygląda na rysunku by móc wygodniej zapytać w ASO.

Gdybyś mógł wskazać, który to przewód na rysunku.

288181119-Klimatyzacja.jpg

post-54103-1435252813636_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy mam aktualny czy nie.

> Chciałem tylko zobaczyć jak to wygląda na rysunku by móc wygodniej zapytać w ASO.

> Gdybyś mógł wskazać, który to przewód na rysunku.

Przewód numer 2. Dodatkowo zapytaj o element nr 3. Lokalny serwis Fiata twierdzi, że jest to niedostępne w handlu a dokładniej, że jest dostępne "wirtualnie" - niby leży gdzieś w Turynie, ale po złożeniu zamówienia będziemy czekać tygodniami i nic nie przyjdzie.

Napisano

> W Polsce. W Niemczech niekoniecznie.

to znajdź kogoś kto ci dorobi

mi wołali z wężyk od gazu 18 ojro z a towar i 10 ojro za wysyłkę - w polsce to samo dostałem za 13 zł hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Przewód numer 2. Dodatkowo zapytaj o element nr 3. Lokalny serwis Fiata twierdzi, że jest to

> niedostępne w handlu a dokładniej, że jest dostępne "wirtualnie" - niby leży gdzieś w Turynie,

> ale po złożeniu zamówienia będziemy czekać tygodniami i nic nie przyjdzie.

Jesteś pewny ??

Mi to wygląda na nr.10 hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewny ??

> Mi to wygląda na nr.10

Jestem pewien. Specjalnie byłem w garażu żeby mieć pewność.