Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moj numer 10 - choroba Toyota sie rozserza - czyli jak dobrze traktujesz klienta to masz

Featured Replies

Napisano

Jak zmienisz felgę. Bo AT w rozmiarze 19 czy 20 nie znajdziesz.

A to jakiś problem?

Napisano

A jeździł ktoś Aurisem 1,2T?

Skąd mają ten silnik?

Cytat z forum aurisa. Silnik to konstrukcja Toyoty.

Z okazji dni otwartych w Toyocie odwiedziłem salon tej marki w Katowicach 

Jazda próbna za mną. Co tu dużo mówić.. nie ma porównania pomiędzy obecnie posiadanym Aurisem 1.33 z 2012 roku z silnikiem który rzekomo przy 6000 obrotów osiąga moc 99 KM. Jeżdżę tym autkiem ponad 2,5 roku, a nie pamiętam by kiedykolwiek wskazówka na obrotomierzu wskazywała przynajmniej 5000 obrotów. To tyle faktów o posiadanym "cudzie". 

A teraz kilka słów o Aurisie 1,2 TURBO. 

Przejechałem się modelem Touring Sports z wersją wyposażenia COMFORT z dodatkowymi pakietami STYLE i TECH. No i jak wam w skrócie powiedzieć o moich wrażeniach...  Autko jest niesamowite. Ciche, silnik pracuje jednostajnie.. a jak prawa noga staje się trochę cięższa to czuć delikatne (bardzo delikatne) wciskanie w fotel. 100 km/h na 6 biegu przy okolu 2000 obrotów - w posiadanym autku - nieosiągalne. W testowanym - przyjemność. Więc robi wrażenie. Wg info z salonu - przeglądy co 20 000 km -  to także pozytywna info i wierzyć pozostaje, że częstsze wizyty w salonie konieczne nie będą.. gdyż jak wiecie do tanich to one nie należą. 

Ciekawe czy autko to jest dostępne w Niemczech.. może na niemieckich forach są już jakieś wrażenia użytkowników modeli z silnikiem turbo. 

Średnie spalanie w czasie tego przejazdu na trasie z Katowic do Mikołowa i znowu do Katowic to 5,5. Ciekawe czy tylko ten egzemplarz był tak dopracowany? 

Autko wydawało się całkiem dobre do jazdy po mieście. I wierzyć pozostaje, że tak będzie. Jednak mnie ku temu modelowi Toyoty ciągnie pojemność bagażnika, którego praktycznie nie ma w posiadanym modelu (o czym dobitnie się przekonałem w czasie minionego urlopu, kiedy to ciężko było się spakować nawet mając box na dachu).

Wtórym argumentem był fakt, iż lubię czuć, że auto jedzie.. A w Aurisie 1,3 z 2012 czuć było nie ze auto jedzie, ale że przemieszcza się żółwim tempem do przodu. 

Kolejnym argumentem była chęć posiadania auta, którego wyposażenie będzie zachęcało do podróżowania, wyposażone w technikę przyciągająca użytkownika i ułatwiającego prowadzenie nie tylko po polskich drogach ale głownie na dalekie ( nie tylko wakacyjne) trasy do Niemiec czy Chorwacji (moje relacje z pobytu w CRO tu http://www.cro.pl/naturystyczna-chorwacja-alpejska-austria-no-i-niemcy-t38631.html i tu http://www.cro.pl/istria-z-salzburgiem-w-tle-t45509.html ) 

Argumentem który zaczerpnąłem niejako z historii marki Toyota był fakt iż Toyota nigdy nie odwracała się od kwestii wad fabrycznych w produkowanych przez siebie modelach - nawet jeżeli minął już okres gwarancji danego auta, czego nie można powiedzieć na przykład o Volkswagenach. Toyota długo przymierzała się do wprowadzenia silnika benzynowego z TURBO, więc przynajmniej wierzyć pozostaje, iz kwestia ta jest przez inżynierów Toyoty dopracowana.

Napisano

Nie. Napęd jest stały z możliwością rozłączenia do trybu 2wd. W trybie 4x4 napędzane są obie osie od razu i działa to bodaj do 100km/h. Tryb lock zmienia tylko rozdział momentu przód-tył (bodaj 1.5x więcej na tył) i on działa do 40km/h.

Zajrzałem do dealera obok i dopytałem. W trybie 2WD pracuje tylko przednia oś. W trybie 4x4 jest automat - w zależności od warunków automat dołącza tylną oś. Powyżej 100 km/h pracuje tylko przednia oś. W trybie Lock napęd jest rozłożony 50/50 i działa on do 40 km/h. Czyli tak jak w mojej Kile. Tyle że tam nie ma trybu 2WD.

Chyba Cię jednak źle sprzedawca poinformował. Coś Ty taki dzisiaj nerwowy? :)

Napisano

W zeszłym tygodniu 1.4T w astrze...

1.4 T w astrze jest dychawiczne. Jeździłem i nie potrafiłem uwierzyć, że jest tam turbo.

Napisano

1.4 T w astrze jest dychawiczne. Jeździłem i nie potrafiłem uwierzyć, że jest tam turbo.

Ja rowniez, ale to nie tyle problem silnika co masy Astry.

Napisano

Cytat z forum aurisa. Silnik to konstrukcja Toyoty.

dodam do tego, że toyota na rodzimym rynku od lat wielu robi małe silniki z doładowaniem więc nie powinny to być buble

potwierdzam, że nie unikają odpowiedzialności za swoje produkty

no i takie same spostrzeżenia mam co do jazdy 1.2T

bardzo przyjemny silnik

Napisano

Nie proszę pana. To był punkt wyjścia. Potem była jazda autem i weryfikacja tego co na papierze.

I ciekawe wnioski typu: 1.2TSI jedzie nadspodziewanie dobrze, Freemont 3.6 V6 jedzie nadspodziewanie źle, IS300h rozczarowuje, Outback diesel CVT zachwyca. Powyższych z papieru nie wyczytasz.

Nie bo po prostu kopa czujesz i tyle, Takie opowiadanie jak to on przyspiesza a jest wolny.

Napisano

Nie. Napęd jest stały z możliwością rozłączenia do trybu 2wd. W trybie 4x4 napędzane są obie osie od razu i działa to bodaj do 100km/h. Tryb lock zmienia tylko rozdział momentu przód-tył (bodaj 1.5x więcej na tył) i on działa do 40km/h.

nie ma stalego 4x4 bo nie ma centr. mech roznicowego, w auto dopina tyl jak przednie kola sie slizgaja, w 2wd jest tylko przod, lock to zapiecie tylu na stale, w dusterze odpina dopiero okolo 80-90 km/h i lock to jedyny tryb w ktorym to auto jakos jedzie po sliskim w sposob pozwalajacy na troche zabawy, nie wiem kiedy odpina outlander

Napisano

D4D nie jechałem. 1.4T by GM jedzie praktycznie jak silnik niedoładowany, turbokopa nie ma wcale.

Za cenę tego Aurisa spróbuj jakiegoś Golfa z DSG i zobacz jak on tę Toyotę miażdży.

W zeszłym roku jeździłem takim golfem przez 2 tygodnie, na stacji paliw zobaczyłem ta miazgę.

A turbokop to złudzenie super osiągów, przejdź się jakimś wolnossacym v8 tam nie ma turbokopa a jak jest w skórze np. BMW 7, Mercedesa S albo głupiego Lexusa Ls to zobaczysz że kopa nie czuć a na liczniku 150

Napisano

A to jakiś problem?

Żaden. Ale założę się że nie znajdziesz nikogo kto by tak zrobił.

Napisano

Zajrzałem do dealera obok i dopytałem. W trybie 2WD pracuje tylko przednia oś. W trybie 4x4 jest automat - w zależności od warunków automat dołącza tylną oś. Powyżej 100 km/h pracuje tylko przednia oś. W trybie Lock napęd jest rozłożony 50/50 i działa on do 40 km/h. Czyli tak jak w mojej Kile. Tyle że tam nie ma trybu 2WD.

Dealer a nie wie. Tak działa właśnie napęd w Kii. W Mitsu w trybie 4x4 system nie czeka na poślizg przodu bo tył zapięty jest cały czas.

Tryb lock zmienia wyłącznie rozdział momentu.

Jestem na wakacjach, spamuję z telefonu i nie mam jak wyszukać. Ale jak wrócę to wrzucę materiał z wyjaśnieniem jak działają napędy w Mitsu.

Napisano

Ja rowniez, ale to nie tyle problem silnika co masy Astry.

Jeździłem tym w Cruze i Mokce. Też nie czuć że to turbo.

Napisano

nie ma stalego 4x4 bo nie ma centr. mech roznicowego, w auto dopina tyl jak przednie kola sie slizgaja, w 2wd jest tylko przod, lock to zapiecie tylu na stale, w dusterze odpina dopiero okolo 80-90 km/h i lock to jedyny tryb w ktorym to auto jakos jedzie po sliskim w sposob pozwalajacy na troche zabawy, nie wiem kiedy odpina outlander

Outlander to nie Duster i ma inny napęd.

Napisano

Mam ten silnik w Combo Vanie i narzekać nie mogę. No ale ja mam może małe wymagania :nie_wiem:

Napisano

Outlander to nie Duster i ma inny napęd.

wg mnie jedyne mitsubishi ze stalym 4x4 to evo, l200, pajero, pewnie legnum i moze lancer ralliart, reszta ma dolaczany, ale chetnie sie doksztalce jakims bardziej technicznym info, podeslij jakiegos linka

Napisano

wg mnie jedyne mitsubishi ze stalym 4x4 to evo, l200, pajero, pewnie legnum i moze lancer ralliart, reszta ma dolaczany, ale chetnie sie doksztalce jakims bardziej technicznym info, podeslij jakiegos linka

Evo ma inny napęd. Pajero i L200 też. Miałem to gdzieś ładnie rozpisane. Jak wrócę z wakacji (we wrześniu) to poszukam.

Napisano
  • Autor

[...]

Osiągi na papierze też się nie liczą - pierwszy lepszy diesel daje więcej frajdy niż Lexus IS300h.

[,,,]

Chcialem, cicho powiedziec ;), ze to jest kwestia dyskusyjna  :chipsy:  ;] 

[...]A mój Outlander ma się świetnie, od 1,5 tygodnia wozi mnie na plaże w miejsca gdzie żaden Lexus nie wjedzie, niezależnie od silnika.

[,,,]

;)  - to powinno byc" A moj Outlander ma sie swietnie, od 1.5 tygodnia wozi mnie na plaze, w miejsca gdzie zaden Outlander nie wiedzie, LX wiedzie, niezaleznie od silnika ;)

:oki:

IMG_1211.jpg

29bd91c62f0c08574e96f6b127f63e01.jpg

;)  Eventualnie, "[...]w miejsca gdzie zaden Outlander nie wiedzie, GX wiedzie, niezaleznie od silnika" ;)

BL_lexus032214_12798157_8col.jpg

Napisano
  • Autor

[...], Freemont 3.6 V6 jedzie nadspodziewanie źle, [....]

:hmm:  pod jakim wzgledem, kumpel kupil Dodge, to to samo, V6, przegodnilem to HWY 150 km w jedna strone, i calkowicie IMVHO przyjemne, wyladowani dosc dobrze, elestyczne ...

A moze bylo zimno i podgrzewanie d..i w siedzaniach sprawilo, ze mialem takie odczucia... ;l:hehe: :hehe:

2010_dodge_journey_01-4d4346afd05ae-m:61

Napisano
  • Autor

Niestety już tak nie jest. 100 kW mają w tej chwili silniki 1.6 a teraz wchodzi 1.2 Turbo i 1.6 Turbo(ten to konstrukcja BMW)

Ale zgodzę się, że T. nie jest pionierem nowinek technicznych, chociaż wtrysk bezpośredni w benzyniakach zaczął stosować wcześniej niż grupa VAG.

W EU pewnie tak, nie za bardzo nawwet wiem, co tam oferuja. Downsizing ich dorwal, to fakt :hmm: , ale np. watpliwe, zebysmy zobaczyli 1.2T w niedalekiej przyszlosci.

Chociaz, 200t w Lexus juz jest, Camry jest nastepna, ale 2.5l jako bieda, 2.0t jako opcja - wiem, przewiduje zerowe zainteresowanie :mast:

Napisano
  • Autor

AFAIK to tak jest jak piszesz. Ale fakt ze np porownujac z Honda CRV  to system w Outlander/ASX i niezly i dosc sprawny ...

Chociaz powiedzmy sobie szczerze, ze to bardziej na kaluze niz do czegos innego ...

Napisano
  • Autor

Podobnie jest z Cruze 1,8 140KM - za duża masy do uciągnięcia. Choć z samym kierowcą, daje jeszcze radę ;]

Byla w EU 1.6T czy tylko 1.4T?

Wiesz, ze fanem Cruze nie jestem  ;) - ale 1.6T - musze przyznac, ze dawal lepsze wrazenia niz Golf TSI :oki:

2015-Holden-Cruze-SRi-V-Sedan-29.jpg

Tylko dlaczego to jest teraz takie brzydkie .... :facepalm:

Napisano
  • Autor

Dealer a nie wie. Tak działa właśnie napęd w Kii. W Mitsu w trybie 4x4 system nie czeka na poślizg przodu bo tył zapięty jest cały czas.

Tryb lock zmienia wyłącznie rozdział momentu.

Czytam, wlasnie press release Mitsubishi i \ wyglada na to. ( Link: http://www.motor1.com/news/6206/2007-mitsubishi-outlander-in-detail )

"W 4WD Auto, system zawsze przesyla jakas moc na tylne kola, ktora automatycznie wzrasta, jak naciskasz wiecej gazu. Przy pelnym wcisnietym gazie przekazywane jest max 40% i kiedy V jest wieksza niz 40mph, to jest zminiejszane do max 25%

4WD Lock  - daje ci 50-50 ...

Jako ze moje tlumaczenie jest kiepskie  - i to bardzo :phi: :phi: to popatrz na link .Ale jest wyraznie napisane MAX 40% w auto.

EDIT: przeczytalem PL jeszcze raz, i wyglada ze masz racje :oki:

When “4WD Auto” mode is selected, the Outlander's 4WD system always sends some power to the rear wheels,

Napisano

When “4WD Auto” mode is selected, the Outlander's 4WD system always sends some power to the rear wheels,

Pisać mogą co chcą - papier wszystko przyjmie. Ja widziałem jak to działa w praktyce. Na górce na śniegu przednie koła mieliły a tył stał w miejscu. Dopiero załączenie locka spowodowało że ruszył. Jak moją Kiłę wrzucę na podnośnik to kręcąc tylnym kołem przód też się kręci. Jakby był spięty. Może to na tej samej zasadzie. Zresztą na logikę - jak nie ma centralnego mechanizmu różnicowego to na pierwszym zakręcie przy szybszej jeździe uszkodzi napędy.

Zresztą przeczytaj tu:

http://www.kdk.pl/archi/bb_06_WRC.htm

Napęd All Wheel Control

I tu przy okazji Dakaru warto poświęcić Outlanderowi nieco więcej uwagi. Po raz kolejny sięgnięto do rozwiązań stosowanych w Lancerze Evolution. – Elektronicznie sterowany układ 4WD, jest znacznie bardziej zaawansowany niż w poprzedniej generacji Outlandera. Bazuje na rozwiązaniach z Evolution i jest bardziej niezawodny. Zapewnia nie tylko lepszą trakcję, ale także mniejszą masę auta i mniejsze zużycie paliwa – wyjaśnia Dariusz Król, szef serwisu firmy RM Filipowicz, krakowskiego dilera Mitsubishi.

Dostępne są trzy tryby napędu. 2WD – samochód ma napęd na przednie koła, jest bardziej ekonomiczny i łatwiej skręca. 4WD – zależnie od różnicy prędkości kół przednich i tylnych oraz położenia pedału gazu regulowany jest moment przenoszony przez sprzęgło. W tym trybie samochód może być napędzany na przednią oś lub na cztery koła zależnie od warunków jazdy. 4WD Lock – sprzęgło może przenieść jeszcze większy moment obrotowy niż w trybie 4WD. Zapewnia on doskonałe własności jezdne na luźnych nawierzchniach. Kierowca może odczuwać większy opór przy pokonywaniu ciasnych zakrętów.

Jak to działa?

Sterownik 4WD ECU kontroluje pracę sprzęgła umieszczonego na wejściu tylnego dyferencjału. Wykrywa prędkość pojazdu, aktualne warunki jazdy (przyczepność) i zależnie od momentu przenoszonego przez sprzęgło przenosi moment obrotowy między obie osie. Samochód może być albo przednionapędowy, albo napędzany na cztery koła z prawie zblokowanym układem. Podczas jazdy z dużą prędkością odłączany jest napęd tylnej osi, aby zmniejszyć zużycie paliwa. Moment obrotowy jest przenoszony głównie na przednią oś. Kierowca za pomocą pokrętła może przełączyć układ na tryb 4WD Lock. Wtedy moc wędruje po równo na obie osie. Po przekroczeniu odpowiedniej prędkości mechanizm sam przełącza się w tryb 4WD. Jeśli samochód długo porusza się po drodze o złej przyczepności i dochodzi do częstych uślizgów kół, komputer może odłączyć tylną oś, aby uchronić sprzęgło przed przegrzaniem. W tej sytuacji wybierany jest tryb 2WD

Ten opis pasuje do zwykłego Haldexa. I zgadza się z tym jak ten samochód zachowuje się w rzeczywistości.

Napisano

Chcialem, cicho powiedziec ;), ze to jest kwestia dyskusyjna :chipsy:;]

No dobra, może nie każdy. Ale sam przyznasz że w 300h nic nie czujesz.

;) - to powinno byc" A moj Outlander ma sie swietnie, od 1.5 tygodnia wozi mnie na plaze, w miejsca gdzie zaden Outlander nie wiedzie, LX wiedzie, niezaleznie od silnika ;)

:oki:

IMG_1211.jpg

29bd91c62f0c08574e96f6b127f63e01.jpg

;) Eventualnie, "[...]w miejsca gdzie zaden Outlander nie wiedzie, GX wiedzie, niezaleznie od silnika" ;)

BL_lexus032214_12798157_8col.jpg

U nas tych modeli nie oferują. Gdyby oferowali to bym tak nie napisał.

Napisano

:hmm: pod jakim wzgledem, kumpel kupil Dodge, to to samo, V6, przegodnilem to HWY 150 km w jedna strone, i calkowicie IMVHO przyjemne, wyladowani dosc dobrze, elestyczne ...

A moze bylo zimno i podgrzewanie d..i w siedzaniach sprawilo, ze mialem takie odczucia... ;l:hehe: :hehe:

2010_dodge_journey_01-4d4346afd05ae-m:61

Skrzynia jest strasznie powolna i w ogóle nie czuć że to ma całkiem niezły silnik. Rozczarowuje, bo na papierze auto wygląda na całkiem szybkie.

Napisano

AFAIK to tak jest jak piszesz. Ale fakt ze np porownujac z Honda CRV to system w Outlander/ASX i niezly i dosc sprawny ...

https://youtu.be/Dk2tPqke5AQ

https://youtu.be/wmpT9q8puyI

Chociaz powiedzmy sobie szczerze, ze to bardziej na kaluze niz do czegos innego ...

https://youtu.be/tAVKgFG9NUs

U nas przydaje się mocno na śniegu.

Robiłem porównanie m.in. z CRV i ją miażdży. Ale akurat CRV słynie z kiepskiego napędu.

Napisano

Pisać mogą co chcą - papier wszystko przyjmie. Ja widziałem jak to działa w praktyce. Na górce na śniegu przednie koła mieliły a tył stał w miejscu. Dopiero załączenie locka spowodowało że ruszył. Jak moją Kiłę wrzucę na podnośnik to kręcąc tylnym kołem przód też się kręci. Jakby był spięty. Może to na tej samej zasadzie. Zresztą na logikę - jak nie ma centralnego mechanizmu różnicowego to na pierwszym zakręcie przy szybszej jeździe uszkodzi napędy.

Zresztą przeczytaj tu:

http://www.kdk.pl/archi/bb_06_WRC.htm

Ten opis pasuje do zwykłego Haldexa. I zgadza się z tym jak ten samochód zachowuje się w rzeczywistości.

Ale działa inaczej niż Haldex (który stale przekazuje tylko bodaj 1.5%). Jeździłem Haldexem i tu naprawdę czuć różnicę. Jak staniesz na wzniesieniu przednimi kołami na lodzie i ruszysz bardzo powoli to Haldex będzie miał uślizg przedniej osi. Mitsubishi ruszy zupełnie bez uślizgu zarówno w trybie auto jak i lock.

Napisano

Haldexów jest cztery czy pięć generacji. Do tego wiele zależy od oprogramowania. Generalnie nowe radzą sobie bardzo dobrze. Ale to dalej nie jest napęd stały.

Mitsubishi ruszy zupełnie bez uślizgu zarówno w trybie auto jak i lock.

No właśnie przykład który dałem z ruszaniem pod górę na śniegu pokazuje że nie bardzo. :)

Ja nie twierdzę że napęd w Mitsu jest zły. Tylko pisanie że on ma stałe 4x4 jest mocnym nadużyciem. A twierdzenie że poradzi sobie w terenie lepiej od Lexusa ze stałym napędem to już w ogóle jakieś herezje.

Napisano

Mam ten silnik w Combo Vanie i narzekać nie mogę. No ale ja mam może małe wymagania :nie_wiem:

Pewnie tak - np. poprzedni 1.4 tsi był podobnie mulasty, nowy to już całkiem co innego.
Napisano

W zeszłym roku jeździłem takim golfem przez 2 tygodnie, na stacji paliw zobaczyłem ta miazgę.

A turbokop to złudzenie super osiągów, przejdź się jakimś wolnossacym v8 tam nie ma turbokopa a jak jest w skórze np. BMW 7, Mercedesa S albo głupiego Lexusa Ls to zobaczysz że kopa nie czuć a na liczniku 150

Czyli tak jak w moim superbie - też kopa nie czuć, bo jest ciężki, a na liczniku 150.

No i na stacji paliw faktycznie miazga - średnie spalanie mam teraz poniżej 8l/100km - mierzone z dystrybutora. A na trasie niewielki procent mnie wyprzedza. Pewnie z wolnossącym v8 byłoby lepiej.

Napisano

Czyli tak jak w moim superbie - też kopa nie czuć, bo jest ciężki, a na liczniku 150.

No i na stacji paliw faktycznie miazga - średnie spalanie mam teraz poniżej 8l/100km - mierzone z dystrybutora. A na trasie niewielki procent mnie wyprzedza. Pewnie z wolnossącym v8 byłoby lepiej.

8 po mieście? Zazdraszczam.
Napisano

8 po mieście? Zazdraszczam.

To, że po mieście, wywnioskowałeś z fragmentu "A na trasie niewielki procent mnie wyprzedza" ?
Napisano

Siostra miała rav 1,2,3,4 1 i 2 super auta. 3ka szkoda gadać sypał sie zawias i pompa wody i lakier tragiczny. Ma 4ke, zawias i lakier ok, ale w obydwu ravkach bo kupiła dwie oo roku zmieniają wszystkie elementy chromowane bo pozłaził chrom... i silniki piją chore ilości oleju

Napisano

To, że po mieście, wywnioskowałeś z fragmentu "A na trasie niewielki procent mnie wyprzedza" ?

Widzisz, a ja pisałem o jeździe po mieście hybrydą i Tsi, a Ty zobaczyłeś magiczne Tsi i musiałeś się wbić w środek rozmowy ze swoim "a mój tata... "
Napisano

Widzisz, a ja pisałem o jeździe po mieście hybrydą i Tsi, a Ty zobaczyłeś magiczne Tsi i musiałeś się wbić w środek rozmowy ze swoim "a mój tata... "

Faktycznie, X postów wcześniej jest kontekst miasta.

Więc jednak powinieneś "zazdraszczać", bo 8/100 po mieście osiągam bardzo często. Mój rekord to 6.3, ale to była wigilia. Powyżej 10 jest tylko na krótkich przejazdach z zimnego silnika.

Napisano
  • Autor

U nas był tylko 1,4T.

Był też diesel 2,0 163KM i ponad 300 Nm - ten dawał radę :ok:;]

Jest ogromna roznica miedzy 1.4lT a 1.6lT. Ale jesli sie nie myle, ten sam 1.6l jest w EU w Opel - strzelam, ze Astra ????

Napisano
  • Autor

[...]

Wiesz, lud kupuje te auta (SUV 4WD)  i oczekuje, ze to jest prawdziwy 4WD, z diff, locks :hehe:;l  .Nie mowie o Ryb, bo on wie co kupuje :oki:

Ale to jeden z tracks jakie mam za domem ... Cos musisz wiedziec zeby go pokonac - zaliczany jest jako latwy w cieple dni i medium jak popada ....  i kiedys .... faceta z RAV4 wyciagalismy ;l ;l

Wielce byl zdziwiony, YT sie naogladal i az dziw zjechal za pierwsza skale i ... utknal . Akurat jechalismy z klubu - i chyba nas z 8 bylo i po prostu shock :facepalm: , ale marketing robi swoje ...

Napisano
  • Autor

No dobra, może nie każdy. Ale sam przyznasz że w 300h nic nie czujesz.

Jak to nic ;)  . Ja czuje :ganja: ... Czuje, ze jak naciskasz ... to mija duzo czasu zanim pojedzie, znaczy czuje, ze nie jedzie  :hehe::niebij: 

Ale szczerze majac do wyboru Diesel i 300h, wybieram bez zastanowienia 300h...

U nas tych modeli nie oferują. Gdyby oferowali to bym tak nie napisał.

:ok:  zawsze sie czlowiek uczy... Widze ze troche rzeczywiscie Lexus w EU brakuje ... LFA tez nie widze ...

iEpE6wl.png

...ale :piwko:  calkowicie powaznie, wiesz ze to stwierrdzenie jest dalej zle ;)  - skoro Outlander wiechal, to i RX AWD powinien tez wiechac. :hmm:

Napisano
  • Autor

Skrzynia jest strasznie powolna i w ogóle nie czuć że to ma całkiem niezły silnik. Rozczarowuje, bo na papierze auto wygląda na całkiem szybkie.

hmm, :hmm:  - nie wiem czy wyglada na szybkie, chyba po prostu inaczej jestesmy przyzwyczajeni ty widzisz V6 i oczekiwales czegos wiecej, :hmm: - naturalne

Ja widze to

road-trip.jpg

a potem to

SUV-comparo-w.jpg

Czyli jak my to nazywamy "mum's taxi ;] ", ani to szybkie, ani trzyma sie drogi, ale pakowne, i miesci wszystkie dzieciaki.

Ot IMVHO to sie po prostu toczy jak ma. Wiem, ze jest 4 cylidrowa wersja ktora FIAT sprzedaje. Podbobno pakujesz tyle samo, ale z ta roznica ze sie nie toczy :hehe:

Ulubione auto niepracujacych matek to Toyota Prado, ile razy ide :piwko: odebrac to na 10 aut przedemna 6-7 to Prado, z tylu na nastepne 10 - to samo.... :hehe:

Czyli matka - sztuk jeden w srodku i potem :piwko:  - sztuk 1 lub 2

000185-674a615e-893e-11e3-9956-927a0b0ae

I ja tak postrzegam tego SUV ...

Napisano
  • Autor

U nas przydaje się mocno na śniegu.

Robiłem porównanie m.in. z CRV i ją miażdży. Ale akurat CRV słynie z kiepskiego napędu.

Calkowita zgoda :oki:  Jsli dobrze pamietam to Sverige robilo test CR-V na rolkach, nie ruszal sie w ogole, potem Hond astweirdzila ze naprawili - zmieniajac SW. Przetestowali z powrotem i bylo to samo :hehe: . Jak mowie , z mojego doswaidczenia = Hertz, Avis, - Outlander jest calkiem sprawny :oki: , jesli nie najsprawniejszy z RAV4/Outlander/CR-V/Craptiva/i35 ...

Napisano
  • Autor

Siostra miała rav 1,2,3,4 1 i 2 super auta. 3ka szkoda gadać sypał sie zawias i pompa wody i lakier tragiczny. Ma 4ke, zawias i lakier ok, ale w obydwu ravkach bo kupiła dwie oo roku zmieniają wszystkie elementy chromowane bo pozłaził chrom... i silniki piją chore ilości oleju

Pamietam ten post :hmm: To byl Diesel czy benzyna?

Napisano

Pisać mogą co chcą - papier wszystko przyjmie. Ja widziałem jak to działa w praktyce. Na górce na śniegu przednie koła mieliły a tył stał w miejscu. Dopiero załączenie locka spowodowało że ruszył. Jak moją Kiłę wrzucę na podnośnik to kręcąc tylnym kołem przód też się kręci.

To też zależy w Subaru w wersji manualnej, masz pośrodku centralny mechanizm różnicowy z wiskozą, jak kręcisz tylnim kołem to przód się kręci. W automacie już tak nie masz bo deko inaczej jest rozwiązany centralny mechanizm. Oba mają stały napęd.

Napisano

Haldexów jest cztery czy pięć generacji. Do tego wiele zależy od oprogramowania. Generalnie nowe radzą sobie bardzo dobrze. Ale to dalej nie jest napęd stały.

No właśnie przykład który dałem z ruszaniem pod górę na śniegu pokazuje że nie bardzo. :)

Ja nie twierdzę że napęd w Mitsu jest zły. Tylko pisanie że on ma stałe 4x4 jest mocnym nadużyciem. A twierdzenie że poradzi sobie w terenie lepiej od Lexusa ze stałym napędem to już w ogóle jakieś herezje.

Dziwi mnie to bo naprawdę mam porównanie i akurat na śniegu było widać że koła pracują razem i tył nie czeka na uślizg przodu.

A z Lexusem to trochę przesadziłem ale miałem na myśli NX i RX, no i odpisywałem fanowi Toyoty więc chyba mnie to usprawiedliwia. Ciebie czy OZIego bym tak nie drażnił.

Napisano

Faktycznie, X postów wcześniej jest kontekst miasta.

Więc jednak powinieneś "zazdraszczać", bo 8/100 po mieście osiągam bardzo często. Mój rekord to 6.3, ale to była wigilia. Powyżej 10 jest tylko na krótkich przejazdach z zimnego silnika.

No to teraz popatrz ile pali Adres HSD. A potem przejdź się jakimś S500 i zobaczysz co to znaczy nic nie czuć i 150 na liczniku.
Napisano

Dieslem jezdziłeś i spalanie Cię boli?

A porównywanie Golfa do V8 to chyba niezbyt trafione. Bo to jest konkurencja tego Aurisa przecież. Ba, nawet Auris diesel jeździ lepiej niż ta hybryda. I do tego jest tańszy.

Napisano
  • Autor

[...]

A z Lexusem to trochę przesadziłem ale miałem na myśli NX i RX, no i odpisywałem fanowi Toyoty więc chyba mnie to usprawiedliwia. Ciebie czy OZIego bym tak nie drażnił.

W weekend bede mial NX AWD Hybrid -  zobacze czy to cos wiecej warte niz guana typu RAV4 :hmm:

Alez mnie nie mozesz draznic :skromny:;)  - widzisz ja cie calkowicie rozumiem, to jest TWOJ wybor i TWOJA $$$ - ja tym nie musze jezdzic - najwazniejsze , ze TY (i nikt inny :oki: ) jest zadowolony...

Mnie to naprawde smieszy, jak niektorzy :ogien: :ogien: :ogien: :ogien: :ogien:  bo np. kupiles sobie nastepne nowe auto - tak jakbys im zabral z ich portfela. Ditto, jak prubuja udowodnic, ze wybor dokonany wg. twoich wymagan, jest totalnie dla CIEBIE zly :facepalm:  :hehe: :hehe: :hehe:  - to tak jakby wiedzieli, jak jezdzisz, gdzie jezdzisz i z kim jezdzisz.( z kim to najwazniejsze :gay:) ...

Wiec ciesz sie z Outlander jesli go lubisz :oki:  i tyle ... A reszta, jak mowie, 'Haters gonna hate :chipsy: ..."

Shelbie-Mitsu-Outlander-Sport.jpg

Wydalo sie kim jestes ...... Shelbie :hehe:  

46d42d159fa2dd68033944ca44cef800.jpg

Napisano

Dieslem jezdziłeś i spalanie Cię boli?

A porównywanie Golfa do V8 to chyba niezbyt trafione. Bo to jest konkurencja tego Aurisa przecież. Ba, nawet Auris diesel jeździ lepiej niż ta hybryda. I do tego jest tańszy.

Jeździłem TSI, i tak spalanie w mieście boli.

Nie porównuje golfa do v8 tylko pokazuje Ci czym jest Twój turbokop. Złudzeniem osiągów, tak jak złudzeniem jest to że Auris 1.4 D4D jeździ lepiej od HSD. Myślę, że na tym możemy zakończyć dyskusje, do czasu aż zrozumiesz, że dupohamownia nie jest żadnym wyznacznikiem osiągów. Na początek polecam stoper.