Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujący to debile?

Featured Replies

Napisano

pozwalam Ci , sam się tez pośmieję - jak narazie z AK miałem dwa pytania - któtkie i konkretne i na temat

z OLXa sami kosmici dzwonią i pytają sie o dziwne rzeczy rzeczy :facepalm:

W moim przypadku do momentu sprzedaży też było pięknie.

:hehe:

Napisano

Wystawiłem Scenika w niedzielę po południu,w sumie kontrolne żeby sprawdzić zainteresowanie,kilka telefonów,w poniedziałek po południu przyjechali ludzie ok.200 km,pojeździliśmy,po powrocie oni mówią że kupują.Nie chciałem sprzedać bo nie byłem na to przygotowany (w S III pełno schowków z gratami,kable do kamery,radia,sirio na dachu...),a oni mówią że nie po to tyle jechali by wracać bez auta.Cóż...poprosiłem by poczekali godzinę i auto poszło w 24 godz. od momentu wystawienia.Cena jedna z niższych w regionie,auto nie bez napraw blacharskich...wniosek?CCC :-)

To auto było w miarę pewne? Czy szykowały się jakieś grubsze wydatki?

Napisano

W moim przypadku do momentu sprzedaży też było pięknie.

:hehe:

miałeś jakieś jazdy po sprzedaniu ? 

Napisano

miałeś jakieś jazdy po sprzedaniu ?

Miałem, był wątek na HP.

Napisano

Ale w papierach zostanie że ma sto koni. A jak ktoś się nie zna to powie że kombinowane...

no właśnie tu jest problem, że masz dziwną kombinację  - jak wstawiłeś ogłoszenie to mi sie ryj ucieszył, że cos dla mnie jest , kombi, klekot po lifcie itd , potem coraż gorzej , że 8V i zablokowane na 100 koni , czyli nie dla mnie 

jakbyś chciał sprzedać budę bez silnika i skrzyni to chętnie wezmę , włożę swoje i będę miał super sprzęcik na kolejne kilka lat  :skromny:

Napisano

Miałem, był wątek na HP.

coś sobie kojarzę , ale znaleźć nie mogę 

Napisano

ccc

Wytaptane

Cały ambaras polega na tym by auto sprzedać a nie oddać za pół darmo...

wysłane z kontenera na śmieci

Napisano

Debilami są Ci którzy się umawiają i nie przyjeżdżają a tracę przez to innych chętnych oraz czas czekając na wielce umówionych    :facepalm:   

Napisano

ja nie pisze ze za pol ceny

czasem wystarczy 1500 czy 2000 i zainteresuje sie taksowkarz

jak chcesz sprzedac auto za swoje cene to bujasz sie pol roku i uzerasz z debilami   ;)

pamietam jak sprzedawalismy niesprzedawalnego passata i wystarczylo 2 tys ponizej allegro

Wytaptane

Napisano

jak chcesz sprzedac auto za swoje cene to bujasz sie pol roku i uzerasz z debilami ;)

pamietam jak sprzedawalismy niesprzedawalnego passata i wystarczylo 2 tys ponizej allegro

Wytaptane

to jak konkretnie wycenić auto które na Allegro kosztuje od 8 do 28
Napisano

to jak konkretnie wycenić auto które na Allegro kosztuje od 8 do 28...

ja zawezilem kryteria rocznik-silnik-przebieg-salon-bezwypadkowosc

po odrzuceniu skrajnych passaty byly w widelkach 1 tysiaca

dalem cene -2tys i nakleilem kartke na szybie, taxi driver przeczytal i nie odpuscil

jakby nie poszedl za te pieniadze to dalbym jeszcze tysiac w dol

ale my chcielismy sprzedac a nie sprzedawac   ;)

Wytaptane

Napisano

jak chcesz sprzedac auto za swoje cene to bujasz sie pol roku i uzerasz z debilami ;)

Wytaptane

Tyle że jak opuszczę te 2tys to przyjdzie ktoś kto wymyśli żeby obniżyć kolejne 2tys bo trzeba stargować.

Jak jechałem na giełdę to każdy handlarz mnie zatrzymywał ale ta opcja jak będę miał nóż na gardle.

Napisano

ja zawezilem kryteria rocznik-silnik-przebieg-salon-bezwypadkowosc

po odrzuceniu skrajnych passaty byly w widelkach 1 tysiaca

dalem cene -2tys i nakleilem kartke na szybie, taxi driver przeczytal i nie odpuscil

jakby nie poszedl za te pieniadze to dalbym jeszcze tysiac w dol

ale my chcielismy sprzedac a nie sprzedawac   ;)

Wytaptane

w moim przypadku masz od 13900 do 19900 - wystawiłem za 15000 , do negocjacji 

tyle, że ja nie mam noża na gardle bo samochód się rozsypuje i trzeba się trupa pozbyć , jeździ i jest w super stanie w porównaniu ze świeżo ściągniętymi padlinami po dzwonach 

propozycje za 12000 zlewam sikiem prostym , bo jak się nie sprzeda to będzie jeździł do kolejnych wakacji - poza sezonem letnim tylko na narty się wybieram raz na dłuższy wyjazd więc jakoś sie przemęczę (a w zasadzie dzieciaki)

Edytowane przez chris_666

Napisano

To auto było w miarę pewne? Czy szykowały się jakieś grubsze wydatki?

Zaczęły wyłazić niuanse po naprawie,miało też parę problemów które mnie drażnily i nie wiadomo było w zasadzie co jest.Następny właściciel być może tego nawet nie zauważy i będzie szczęśliwy-ja widziałem,słyszałem-teraz mam spokój.Do następnego auta zapewne...

Napisano

Pozwolę sobie niniejszym uśmiać się do łez.

Dlatego nie wstawiłem na AK. Dwa miesiące stał. przyjechał gość, oglądnął, trochę stargował i kupił.

Napisano

Debilami są Ci którzy się umawiają i nie przyjeżdżają a tracę przez to innych chętnych oraz czas czekając na wielce umówionych    :facepalm:   

Ja zawsze mówię żeby dzwonił godzinę wcześniej. Jak nie zadzwoni to ignoruję.

Napisano

Sprzedawałem auto najtaniej w promieniu 50km na olx o 1000pln od najnizszej ceny. Z powodu dziury w progu, oczywiscie opisałem i zrobiłem zdjecie. Poza tym auto sprawne. Ile kosmitów rozczarowanych przyjechało, to szok. Jeden przyjechał i stwierdził, ze jemu nie wypada kupić takie auto bo jest diagnostą na SKP ;l

• 5 tygodni później...
Napisano

no więc koniec mojej opowieści 

ale oczywiście nie zmienia to mojego zdania, że kupujący to co najmniej dziwaki 

od początku ogłoszenia korespondował ze mną smseami jakiś jegomość , mniej więcej dwa smsy w tygodniu z różnymi pytaniami , potraktowałem to jako pewną rozrywkę , bo nie namolny , grzeczny itd 

na koniec zapytał się czy przywiozę mu auto do domu (400km) - dogadaliśmy się, wpłacił całą kasę i samochód sprzedany  :oki:

dopisałem w ogłoszeniu, że chętnie zamienię na większy samochód typu ............ i tu wymieniłem dokładnie co mnie interesuje , i nic więcej - oczywiście propozycje miałem od przyczepy na szambo, motora przez różne samochody z pandą włącznie  :facepalm:  - jednak ludzie to ciężcy idioci  :old:

Napisano

U nas też tak możesz, ale aż tak dużo ludzi z tego nie korzysta.

Po pierwsze dlatego, że jednak tracisz naszą średnia krajową na tym (netto). A po drugie dlatego że ludzie też aż tak chętnie auta używanego od dealera nie kupują. Kwiatki w stylu kręconych liczników u dlearów też były nagłaśniane. Może być taka sama mina jak z komisu w Radomiu.

Jak nie będzie mirkowych zachowań u dealerów, a z miesięcznej średniej zrobi się tygodniówka, to będzie to normalką.

Jest jeszcze inna możliwość. W DK dealer ma obowiązek udzielenia gwarancji na auto używane. Min. 6 miesięcy...

Napisano

W zeszłym miesiącu w rodzinie sprzedało się dziesięcioletnie A3 1.6 w przebiegiem 101 tysięcy km. Było kupione 7 lat temu, jak miało z 35 tys. km. Drugi właściciel, nigdy nawet nie przytarte. I poszło za "-naście" tysięcy w godzinę, właśnie po to, żeby nie męczyć się z kosmitami :D

Napisano

W zeszłym miesiącu w rodzinie sprzedało się dziesięcioletnie A3 1.6 w przebiegiem 101 tysięcy km. Było kupione 7 lat temu, jak miało z 35 tys. km. Drugi właściciel, nigdy nawet nie przytarte. I poszło za "-naście" tysięcy w godzinę, właśnie po to, żeby nie męczyć się z kosmitami :D

No i jak to nie wierzyć w średnią zarobków na AK, jak się tutaj puszcza auta w cenie kilku tysięcy poniżej rynkowej, żeby tylko się nie męczyć z kosmitami... 

Napisano

Dziesięcioletnie A3 w najprawdopodobniej, takiej sobie wersji, miałoby być warte więcej niż 20 tysięcy?

Napisano

Dziesięcioletnie A3 w najprawdopodobniej, takiej sobie wersji, miałoby być warte więcej niż 20 tysięcy?

Nie o faktyczną wartość auta tutaj chodzi, ale o percepcję autora...

Skoro pisze "puściłem bardzo tanio, za paręnaście tysięcy, żeby się nie męczyć", to najwyraźniej uważa, że za to auto można dostać kilka klocków więcej, jeśli tylko się wysilić. A skoro te kilka klocków (które mogą być nawet w tej chwili tylko wyimaginowane, ważne żeby autor w nie wierzył) to grosze i tak łatwo je odpuścił, to ile zarabia?!

No dobrze, mógł wpaść w pułapkę relatywizmu... Jest nawet takie brytyjskie porzekadło: penny-wise and pound-stupid... 

Edytowane przez grogi

Napisano

No i jak to nie wierzyć w średnią zarobków na AK, jak się tutaj puszcza auta w cenie kilku tysięcy poniżej rynkowej, żeby tylko się nie męczyć z kosmitami...

Bo kosmici są także tu na AK wiec nie ma się co dziwić.

Napisano

Nie o faktyczną wartość auta tutaj chodzi, ale o percepcję autora...

Skoro pisze "puściłem bardzo tanio, za paręnaście tysięcy, żeby się nie męczyć", to najwyraźniej uważa, że za to auto można dostać kilka klocków więcej, jeśli tylko się wysilić. A skoro te kilka klocków (które mogą być nawet w tej chwili tylko wyimaginowane, ważne żeby autor w nie wierzył) to grosze i tak łatwo je odpuścił, to ile zarabia?!

No dobrze, mógł wpaść w pułapkę relatywizmu... Jest nawet takie brytyjskie porzekadło: penny-wise and pound-stupid... 

Trzeba byc niezlym kosmita zeby odpuscic zarobek przez kosmitow. Ja wolalbym sprzedac drozej a nadwyzke wydac chociazby w Sofii albo pojechac na wycieczke no ale kto bogatemu zabroni.

Napisano

Trzeba byc niezlym kosmita zeby odpuscic zarobek przez kosmitow. Ja wolalbym sprzedac drozej a nadwyzke wydac chociazby w Sofii albo pojechac na wycieczke no ale kto bogatemu zabroni.

To nie jest takie proste. Czasami kosztuje to dużo nerwów i nie jest warte tego zarobku. A jak czekasz dłużej to musisz go czasem przegonić - bo rozładuje się aku. To jest koszt. Trzeba zapłacić OC - koszt. Trzeba zrobić przegląd - koszt. Zamrożona gotówka - koszt. Sprzedanie taniej jest często bardzo racjonalną decyzją.

Napisano

To nie jest takie proste. Czasami kosztuje to dużo nerwów i nie jest warte tego zarobku. A jak czekasz dłużej to musisz go czasem przegonić - bo rozładuje się aku. To jest koszt. Trzeba zapłacić OC - koszt. Trzeba zrobić przegląd - koszt. Zamrożona gotówka - koszt. Sprzedanie taniej jest często bardzo racjonalną decyzją.

Pół roku OC 300zł, przegląd 100zł, paliwo na przeganianie 20zł ...

Ile taniej puściłeś? 500zł? czy pare tysięcy?

Taka decyzja nie jest racjonalna tylko wygodna, nie ma co do tego dorabiać legendy.

Edytowane przez Toost

Napisano

Chyba, że te kilka tysi to tak na prawdę 1500zł :D

Napisano

Nie jest warte zarboku? Nie jestem w stanie tego pojac.

Napisano

no więc koniec mojej opowieści

ale oczywiście nie zmienia to mojego zdania, że kupujący to co najmniej dziwaki

od początku ogłoszenia korespondował ze mną smseami jakiś jegomość , mniej więcej dwa smsy w tygodniu z różnymi pytaniami , potraktowałem to jako pewną rozrywkę , bo nie namolny , grzeczny itd

na koniec zapytał się czy przywiozę mu auto do domu (400km) - dogadaliśmy się, wpłacił całą kasę i samochód sprzedany :oki:

dopisałem w ogłoszeniu, że chętnie zamienię na większy samochód typu ............ i tu wymieniłem dokładnie co mnie interesuje , i nic więcej - oczywiście propozycje miałem od przyczepy na szambo, motora przez różne samochody z pandą włącznie :facepalm: - jednak ludzie to ciężcy idioci :old:

Przy okazji pracownik ASO Opel oglądnął sobie moją Vectrę i powiedział że tak na oko jest warta X i że jest to dosyć poszukiwany model. X przyjąłem za minimum i za tyle sprzedałem...

Edytowane przez electrofinger

Napisano

Nie jest warte zarboku? Nie jestem w stanie tego pojac.

Czego nie jestes w stanie pojac? Ze ktos woli sie pozbyc problemu kosztem np 3kPLN?

Zamiast umawiac sie z idiotami, ktorzy szukaja nowki za cene 10-20%?

Napisano

Czego nie jestes w stanie pojac? Ze ktos woli sie pozbyc problemu kosztem np 3kPLN?

Zamiast umawiac sie z idiotami, ktorzy szukaja nowki za cene 10-20%?

Nie rozumiem. Widac na ile auto jest wycienione na podstawie polisy AC. Do tego dodaje 2k i porownuje z cenami na oto moto. Z tego wyciagam srednia i wystawiam. Mialem ze dwoch kosmitow co chcieli nowke i kazde moje auto sprzedalem w max tydzien. I dlatego nie rouzmiem dlaczego mam obnizyc cene o 3k przeciez to nadal przyciagnie kosmitow. Po prostu ktos sie nie zna nie wie ile warte jest auto i oczekuje niewiadomo czego. Natomiast nie rozumiem jak mozna przepuscic 3k kolo nosa kosztem jednego tygodnia.

Napisano

Czego nie jestes w stanie pojac? Ze ktos woli sie pozbyc problemu kosztem np 3kPLN? Zamiast umawiac sie z idiotami, ktorzy szukaja nowki za cene 10-20%?

Ale to doskonale rozumiem, tylko wyciągam dalsze wnioski...

Mimo że do pierwszego zwykle mi wystarcza, 3k PLN to wciąż niemało. A skoro to jest cena tylko problemu z kosmitami, to jaki margines finansowy trzeba mieć? 10k PLN na rękę na miesiąc jak nic... :-)

Napisano
Nie rozumiem. Widac na ile auto jest wycienione na podstawie polisy AC. Do tego dodaje 2k i porownuje z cenami na oto moto. Z tego wyciagam srednia i wystawiam. Mialem ze dwoch kosmitow co chcieli nowke i kazde moje auto sprzedalem w max tydzien. I dlatego nie rouzmiem dlaczego mam obnizyc cene o 3k przeciez to nadal przyciagnie kosmitow.
Przyciągnie też Mirasa, a Miras kupi bez marudzenia. Więc jak masz szczęście i Miras pierwszy, to kosmitów nie zobaczysz...
Po prostu ktos sie nie zna nie wie ile warte jest auto i oczekuje niewiadomo czego. Natomiast nie rozumiem jak mozna przepuscic 3k kolo nosa kosztem jednego tygodnia.
Dodam, że tygodnia czekania. Nie tygodnia pracy - chociaż i tak chciałbym zarabiać 3k PLN za tydzień...
Napisano

Ale to doskonale rozumiem, tylko wyciągam dalsze wnioski...

Mimo że do pierwszego zwykle mi wystarcza, 3k PLN to wciąż niemało. A skoro to jest cena tylko problemu z kosmitami, to jaki margines finansowy trzeba mieć? 10k PLN na rękę na miesiąc jak nic... :-)

Dlatego najpierw warto wystawic za tyle ile chcialbys dostac :ok:

Ale jak po miesiacu okaze sie, ze nie ma chetnych a Ty zmarnowales mase czasu na kosmitow, to optyka moze sie zmienic.

W takiej sytuacji wolalbym opuscic te 3kPLN niz bujac sie kolejne pol roku z nadzieja, ze ktos to kupi po cenie "rynkowej"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.