Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samowyłączjacy się tempomat.

Featured Replies

Napisano

Ot taka ciekawostka przyrodnicza , przypadkowo odkryłem że tempomat w Astrze H wyłącz mi się samoczynnie jeśli przekroczę zadaną prędkość o 40km/h . Ciekawa czy w innych autach jest podobnie i czy tę prędkość można zmienić ?

Napisano

Ot taka ciekawostka przyrodnicza , przypadkowo odkryłem że tempomat w Astrze H wyłącz mi się samoczynnie jeśli przekroczę zadaną prędkość o 40km/h . Ciekawa czy w innych autach jest podobnie i czy tę prędkość można zmienić ?

Master 15km/h

Napisano

to po co przekraczasz? tempo jest zeby trzymac zadana predkosc, skoro ja zmieniasz mocno w gore, to pewnie nie jest ci potrzebny ten tryb w danym momencie

(w AVE tez mi wylacza, ale w sumie nie potrafie powiedziec o ile szybciej musze jechac zeby zgasl)

Napisano
  • Autor

Choćby po to aby sprawnie wyprzedzić tira na autostradzie .

Napisano

Nie zauważyłem, ale jeszcze dzisiaj postaram się sprawdzic.

Sprawdzilem, w mojej wyłączył się raz +50, drugi raz +60.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Ciekawa czy w innych autach jest podobnie i czy tę prędkość można zmienić ?

różnie w róznych markach i zazwyczaj jest na stałe , plus inne ciekawe rozwiązania typu zejście poniżej określonych obrotów (pod górkę albo pod wiatr) też wyłącza tempomat czy niedziałanie "resume" jeśli to by rozkręciło silnik za bardzo 

Napisano
  • Autor

Nie mogli takie oczywistej oczywistości zaznaczyć w instrukcji samochodu , toby człowiek po internetach wiedzy nie szukał .

Napisano

Nigdy takiego działania nie oczekiwałem, ale zwrócę na to uwagę. Wydaje mi się, że u mnie jak puszczę gaz po prostu wraca do zadanej, niezależnie ile bym pojechał na +

Napisano

Hmm, z ciekawości sprawdzę jak to u mnie jest.

Czy zawsze wyłącza się po przekroczeniu ustalonej prędkości o 40km/h, niezależnie od tego, czy ta prędkość ustawiona jest na 80 czy 120 ?

Napisano

Mi się nie wyłącza, gdyż jest włączany mechanicznym przyciskiem z pamięcią mechaniczną (czyli nie wraca).

Napisano
  • Autor

Co do prędkość , to włączyłem tempomat przy 50km/h po czym przyspieszyłem do 90km/h i tempomat się mi wyłączył .

Napisano

Dziś jadąc 100km/h po A1 włączyłem tempomat, przyspieszyłem do 150 i puściłem gaz - Punciak zwolnił do 100 i dalej utrzymywał tą prędkość.

Napisano

Zdaje się, że pracę tempomatu przerywa wciśnięcie sprzęgła (wersja z manualną skrzynią), hamulca lub wyłączenie tempomatu z manetki. U mnie też po wyprzedzaniu auto wraca do zadanej wcześniej prędkości. 

Jako ciekawostkę dodam, że objawy takie jak szarpanie podczas jazdy na tempomacie oraz jego samoczynne wyłączanie są objawem awarii układu ABS/ASR/ESP. Tak było u mnie.

Napisano

W niektórych autach w przypadku zbyt dużej odchyłki od zadanej prędkości tempomat się wyłącza. Dodatkowo się wyłącza poniżej ok. 40km/h (nie dotyczy tempomatów aktywnych).

Opel/Chevrolet tak mają - jest to zaprogramowane fabrycznie. Niektóre inne marki też.

Napisano

A od jakiej predkoscji wan dziala temp

Bo w wiekszosci aut jakimi Jezdzilem bylo to 40km/h a przydaloby sie od 20

Napisano

Ja też zwykle 40 lub coś zbliżonego (często mają przeliczone z mil).

Aktywne potrafią działać od 0 lub potrafią się wyłączać poniżej 40 (tak robi Renault  ;l ).

Napisano

Aktywne potrafią działać od 0 lub potrafią się wyłączać poniżej 40 (tak robi Renault ;l ).

Zastanawiam się Dlaczego dolną granicą przy zwyklym temp jest 40km/h
Napisano

Też nie wiem. I nawet mnie to wkurza bo przez strefy 30 chętniej bym na tempomacie przejechał niż na limiterze.

Napisano

Też nie wiem. I nawet mnie to wkurza bo przez strefy 30 chętniej bym na tempomacie przejechał niż na limiterze.

Dokladnie
Napisano

Od jakiej prędkości to nie wiem, ale w instrukcji mojego samochodu napisano, że użycie tempomatu możliwe jest przy biegach 4 i 5. Jak jest w innych autach i w automacie nie wiem.

Napisano

zeby nie uzywac w miescie (w korkach). Moj radarowy w AVE tez jest od 40km/h i kiedy poprzedzajace auto zwolni ponizej tej wartosci to sie wylaczy, ale juz w Volvo XC60 ustawia sie tez (ztcp) od 40km/h ale jest taki cwany ze potrafi zatrzymac auto jesli poprzedzajace sie zatrzyma (chociaz nie jestem pewien czy znowu ruszy). W nowym Audi A4 jest jeszcze bardziej wypasiony system ktory potrafi jechac w korku na 'tempomacie' podarzajac za poprzedzajacym pojazdem - czyli jak on sie zatrzymuje to ty tez, a jak on rusza to ty za nim. Jeszcze nie jechalem nowa zabawka dyrechtora wiec nie wiem czy sam tez w tych korkach kreci kierownica ale jak sie tylko przejade to zdam relacje ;)

Napisano

Ale dlaczego mam nie uzywac w miescie w korkach?

zeby nie zapakowac sie komus w bagaznik ze stala predkoscia 30km/h bo wlaczysz tempo i sie zagapisz ;)

Napisano

zeby nie zapakowac sie komus w bagaznik ze stala predkoscia 30km/h bo wlaczysz tempo i sie zagapisz ;)

A jak zalacze temp na 140 to nie zapakuje w bagaznik jak sie zagapie?
Napisano

Od jakiej prędkości to nie wiem, ale w instrukcji mojego samochodu napisano, że użycie tempomatu możliwe jest przy biegach 4 i 5. Jak jest w innych autach i w automacie nie wiem.

Tempomat raczej nie wie na jakim biegu jedziesz i będzie działał na każdym. Instrukcja kłamie. Jedynym ograniczeniem jest prędkość.

Notabene, większość tempomatów ma też vmax powyżej której się nie włączy.

Napisano

zeby nie uzywac w miescie (w korkach). Moj radarowy w AVE tez jest od 40km/h i kiedy poprzedzajace auto zwolni ponizej tej wartosci to sie wylaczy

To bez sensu. Po to jest aktywny tempomat żeby sam jeździł w korkach.

Napisano

Tempomat raczej nie wie na jakim biegu jedziesz i będzie działał na każdym. Instrukcja kłamie. Jedynym ograniczeniem jest prędkość.

Notabene, większość tempomatów ma też vmax powyżej której się nie włączy.

W samochodach z "ekoterrorystą" czyli wskaźnikiem sugerującym zmianę biegu tempomat doskonale wie na jakim biegu jedzie
Napisano

Zdaje się, że pracę tempomatu przerywa wciśnięcie sprzęgła (wersja z manualną skrzynią), hamulca lub wyłączenie tempomatu z manetki. U mnie też po wyprzedzaniu auto wraca do zadanej wcześniej prędkości.

Jako ciekawostkę dodam, że objawy takie jak szarpanie podczas jazdy na tempomacie oraz jego samoczynne wyłączanie są objawem awarii układu ABS/ASR/ESP. Tak było u mnie.

Ople (Astra J, Corsa E) - krótkotrwałe wciśnięcie sprzęgła nie przerywa pracy tempomatu (dzięki temu można normalnie zmieniać biegi i nie trzeba go aktywować ponownie po zmianie) dopiero dłuższe wciśnięcie sprzęgła (o ile pamiętam powyżej 3s) przerywa jego pracę (ale go nie dezaktywuje tak ze można go przywrócić manetką "resume")
Napisano

A jak zalacze temp na 140 to nie zapakuje w bagaznik jak sie zagapie?

przy 140 mimo wszystko odstepy sa wieksze i teoretyczny czas na reakcje tez, to nie jest autopilot ;) chociaz jak po jezdzeniu swoim AVE z ACC wsiadlem do mondeo to po pierwszym awaryjnym hamowaniu na autostradzie uznalem ze jezdzenie ze zwyklym tempomatem jest w moim przypadku niebezpiecznie... zapomnialem ze nie wszystkie zwalniaja i przy 160 zaladowalbym sie w przyczepe tira ktory jechal 90 ;)

To bez sensu. Po to jest aktywny tempomat żeby sam jeździł w korkach.

oczywiscie, ale wez pod uwage ze nie wszystkie tempomaty to potrafia - w szczegolnosci moj w 7letniej AVE jest dosc wolny i troche czasu zajmuje mu wymyslenie czy to cos przed nim to auto czy nie i czasami reaguje tez nerwowo... w korku w miescie murowany wjazd w dupe mi (bo tempomat klepnal gwaltownie w hamulce) albo komus (bo nie zdarzyl wymyslic ze juz trzeba sie zatrzymac). W 5letnim XC60 jest lepiej i sie potrafi zatrzymac i operuje rowniez w korku, a w nowym A4 (najnowszy model) juz nie ma z tym podobno zadnego problemu... kwestia dojrzalosci technologii ;)

Napisano

W samochodach z "ekoterrorystą" czyli wskaźnikiem sugerującym zmianę biegu tempomat doskonale wie na jakim biegu jedzie

Ale i tak nie robi mu to różnicy.

Napisano

oczywiscie, ale wez pod uwage ze nie wszystkie tempomaty to potrafia - w szczegolnosci moj w 7letniej AVE jest dosc wolny i troche czasu zajmuje mu wymyslenie czy to cos przed nim to auto czy nie i czasami reaguje tez nerwowo... w korku w miescie murowany wjazd w dupe mi (bo tempomat klepnal gwaltownie w hamulce) albo komus (bo nie zdarzyl wymyslic ze juz trzeba sie zatrzymac). W 5letnim XC60 jest lepiej i sie potrafi zatrzymac i operuje rowniez w korku, a w nowym A4 (najnowszy model) juz nie ma z tym podobno zadnego problemu... kwestia dojrzalosci technologii ;)

W Twoim przypadku tak ale taki np. Renault Talisman AD 2016 też nie potrafi.

Outlander 2016 pięknie w korkach jeździ.

Napisano

W Twoim przypadku tak ale taki np. Renault Talisman AD 2016 też nie potrafi.

Outlander 2016 pięknie w korkach jeździ.

generalnie zalezy od tego co producent wlozyl ;) np. moja AVE potrafi jechac sama - znaczy kreci kierownica i pilnuje pasa, oczywiscie radzi sobie tylko ja sa dobrze namalowane i widoczne linie i jesli luk nie jest zbyt ostry, czyli glownie na autostradzie. Ze wzgledu na przepisy potrafi tak tylko jesli kierowca trzyma rece na kierownicy, jesli pusci je na dluzej niz 10sec to sie wylacza i zaczyna pikac wszystkimi mozliwymi alarmami. Te 10sec to akurat czas zeby sobie odpakowac kanapke albo odkrecic wode ;) i o ile kiedys nie lubilem jezdzic z wlaczonym asystentem pasa to od jakiegos czasu doceniam ze pomaga jechac miedzy liniami ;)

Napisano

W SIgnum 2.2 DTi z ASB na podjeździe pod dość znaczna górkę tempomat nastawiony na ~120 km/h wyłączył się.

Pierwsze wrażenie: silnik zgasł = zepsuł się.

Dopiero po chwili zorientowałem się OCB.

Wniosek: niewiedza może prowadzić do zawału. ;]

Napisano

W SIgnum 2.2 DTi z ASB na podjeździe pod dość znaczna górkę tempomat nastawiony na ~120 km/h wyłączył się.

Pierwsze wrażenie: silnik zgasł = zepsuł się.

Dopiero po chwili zorientowałem się OCB.

Wniosek: niewiedza może prowadzić do zawału. ;]

a dlaczego zgasl? moj automat jedzie az do samej gory jak ma tempo wlaczone.

Napisano

a dlaczego zgasl? moj automat jedzie az do samej gory jak ma tempo wlaczone.

Nie zgasł, tylko tempomat wyłączył się. Wrażenie przy jeździe pod górę odniosłem takie jakby silnik zgasł.

Po prostu była za duża górka jak na 125KM i takie tempo. Akcja była w CH, przez chwilę zbroję miałem pełną.

Napisano

Stary Touran od 40km/h. Nowy pozwala ustawić prędkość min 30km/h...

Napisano

Aktywne potrafią działać od 0 lub potrafią się wyłączać poniżej 40 (tak robi Renault  ;l ).

Aktywne to działają poniżej w trybie resume, lub w przypadku gdy coś przed jedzie wolniej...

Napisano

Więc dlatego nazywa się aktywny, bo ma radar, i sam reguluje odstęp...

Napisano

Aktywne to działają poniżej w trybie resume, lub w przypadku gdy coś przed jedzie wolniej...

Tak, to właśnie miałem na myśli. Bo ustawić niższej prędkości faktycznie się nie da.   :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.