Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzrostu kosztów OC ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, AkuQ napisał:

Niestety ten rynek ubezpieczeniowy zdrowy nie jest pod różnymi aspektami, bo szkoda całkowita również powinna kończyć się na złomowisku, a nie handlu tabliczkami z VINem.

Szkoda całkowita w rozumieniu ubezpieczyciela nie musi mieć wiele wspólnego z możliwością naprawy auta, więc tutaj z nakazem złomowania byłbym ostrożny. Zresztą kolega chyba doskonale o tym wie, że stare zadbane auto po lekkiej stłuczce może być wycenione w naprawie na ponad 100% wartości.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, AkuQ napisał:

Niestety ten rynek ubezpieczeniowy zdrowy nie jest pod różnymi aspektami, bo szkoda całkowita również powinna kończyć się na złomowisku, a nie handlu tabliczkami z VINem.

To zmieńmy definicję szkody całkowitej. Bo wystarczy, że w pojeździe wartym kilka kpln porysujesz kilka elementów kluczem i masz całkę. 

Napisano
3 minuty temu, janusz napisał:

Szkoda całkowita w rozumieniu ubezpieczyciela nie musi mieć wiele wspólnego z możliwością naprawy auta, więc tutaj z nakazem złomowania byłbym ostrożny. Zresztą kolega chyba doskonale o tym wie, że stare zadbane auto po lekkiej stłuczce może być wycenione w naprawie na ponad 100% wartości.

Oczywiście, dlatego może warto zapożyczyć stopnie zniszczenia pojazdu od krajów typu GB?Wtedy jest jasność, gdy rzeczoznawca orzeka stopień auta czy nadaje się do odbudowy czy nie, a u nas?Harmonijka z każdej stronie po dachowaniu, TU daje całkę, wypłaca ileś tam +wrak i właściciel decyduje co z wrakiem, no i potem ginie komuś takie auto, papiery dostępne w sposób legalny, bo odbudowa i tak była nierealna ze względu na zniszczenia...Tu jest patologia. Bo sama stłuczka i naprawa to przy obecnym ruchu coś normalnego, mowa o poważnych zniszczeniach.

Napisano
2 minuty temu, Liwek napisał:

To zmieńmy definicję szkody całkowitej. Bo wystarczy, że w pojeździe wartym kilka kpln porysujesz kilka elementów kluczem i masz całkę. 

Dokładnie tak. Po prostu po wypadku likwidator powinien decydować i orzekać stopień zniszczenia przydzielając odpowiedni status. Wyeliminowałoby się choć odrobinę machloje.

Napisano
16 minut temu, Majkiel napisał:

Tylko problem nie dotyczy tylko złomu. Dla rodzin z dziećmi, dwa auta to podstawa i są to często auta do 10 lat więc jeszcze nie graty. Za Grande z 2007 czy Fiestę z 2009, w zeszłym roku za OC płaciliśmy coś po 300-400 zł - czyli sporo poniżej tysiaka za oba. Jak wywindują ceny niewiadomo jak, a jeszcze komuś zdarzy się chwila nieuwagi i jakaś stłuczka, to co - dwie wypłaty zaniosę do ubezpieczyciela? Przeżyć przeżyję, ale nie wydam tych pieniędzy gdzieś indziej. 

Efekt może być też taki, że ten co ma grata, już w ogóle nie będzie inwestował bo zamiast kupować nowe opony, to jadąc na przegląd pożyczy koła od kolegi, a potem będzie jeździł ma łysych, w piecach miałem i flotem palić już nie będą, tylko najnormalniejszymi śmieciami itd. Tak jak już kolega Maciej__ wcześniej pisał, nie dojedzą, zaoszczędzą gdzie się da, a auta nie sprzedadzą, co więcej będzie to jeszcze większy grat.

.. albo zarejestrują razem z firmą w Czechach :P

oczywiście masz rację, że problem jest złożony. Ale w życiu pewnych rzeczy się nie da. Nie da się na przykład jeździć samochodem tanio. Ja nie twierdzę, że wszystkich powinno być stać na nówkę i utratę wartości, ale są jakieś granice finansowe poniżej których nie da się zejść. Problem jest w tym, że wiele osób próbuje schodzić, jeżdżąc byle czym, co stwarza zagrożenie, jest niesprawne, zatruwa środowisko, nie ma ważnych badań techicznych, albo ma załatwione po znajomości. Tak samo ubezpieczenie. Nie da się mieć taniej polisy (kiedyś się dało, ale te czasy się kończą), bo likwidacja szkód kosztuje, bo odszkodowania kosztują, bo samochody zastępcze kosztują itd. To jest trudny temat, bo z jednej strony wiadomo, że ludzi po prostu nie stać, a potrzebują jeździć, z drugiej strony argument taki, że mnie nie stać, to kupię złoma, poskręcam sznurkiem co odpada, podbiję przegląd za flaszkę i będę jeździł, to jest to samo, co bym powiedział, że mnie na coś nie stać, to ukradnę. Przecież mogę, bo jestem biedny.

A do tego jest ogromna liczba sytuacji pośrednich, często takich, gdzie ludzie kupują stare wysłużone, kopcące premiumy, zamiast czegoś nowszego, mniejszego, ale sprawnego, mniej trującego i z niższym ubezpieczeniem.

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

Tak samo ubezpieczenie. Nie da się mieć taniej polisy.

Da się, 399zł/rok to chyba nie jest dużo? ;]

Napisano
1 minutę temu, koNik napisał:

Da się, 399zł/rok to chyba nie jest dużo? ;]

za samochód na żółtych tablicach? Tylko, że niska cena tej polisy wynika z tego, że wcześniej musiałeś taki samochód kupić, doprowadzić do stanu, utrzymywać, opłacić rzeczoznawcę itd. Co potwierdza to co napisałem, że nie da się tanio. Zresztą myślę, że Ty akurat to dobrze rozumiesz ;]

Napisano
47 minut temu, Liwek napisał:

Ile na 1000 pojazdów oskładkowanych na 500 zł rocznie powoduje szkody? 1? 0,5?

Częstość szkód z OC to ok. 7%, czyli około 70 pojazdów na 1000.

47 minut temu, Liwek napisał:

Zresztą to co piszesz potwierdza moją tezę. Do tej pory było tak jak twierdzisz. Nagle wszystkie TU postanowiły zmienić tendencję i zacząć na OC zarabiać czy też zmniejszyć straty. 

Nie tyle TU postanowiły, co zaczęły stosować się do obowiązującego prawa, a KNF zaczął to prawo egzekwować. Prawo stanowi wprost że składka ma być tak skalkulowana żeby wystarczyła na świadczenia oraz koszty TU.

Napisano
Teraz, maro_t napisał:

za samochód na żółtych tablicach? Tylko, że niska cena tej polisy wynika z tego, że wcześniej musiałeś taki samochód kupić, doprowadzić do stanu, utrzymywać, opłacić rzeczoznawcę itd. Co potwierdza to co napisałem, że nie da się tanio. Zresztą myślę, że Ty akurat to dobrze rozumiesz ;]

Nie, za Peugeota 205 o wartości paczki fajek. Na zwykłych tablicach. Za żółte to za żółte. Ze E34 na żółtych płacę 549zł.

Napisano

Nie, za Peugeota 205 o wartości paczki fajek. Na zwykłych tablicach. Za żółte to za żółte. Ze E34 na żółtych płacę 549zł.

czyli jednak się da tanio, więc nie ma problemu omawianego w tym wątku ;]

Napisano

problem jest o tyle że jak rozwalę jeden to będę miał problem ;]

Napisano
2 minuty temu, koNik napisał:

Nie, za Peugeota 205 o wartości paczki fajek. Na zwykłych tablicach.

Za Uniaka płaciłem teraz 420. Ale rok temu było 280.

Jeszcze tak, pytanie jak długo. Czy za rok znów dostanę +50%?

3 minuty temu, koNik napisał:

I to w obecnej sytuacji jest najgorsze. Trzeba będzie przerejestrować na mamę, babcię etc. ;)

OC płacisz zależne od marki, rocznika, pojemności, ale niezależnie czy bum spowodujesz małym czy dużym, startym czy nowym - zniżki lecą :(

Napisano
2 minuty temu, Majkiel napisał:

I to w obecnej sytuacji jest najgorsze. Trzeba będzie przerejestrować na mamę, babcię etc. ;)

OC płacisz zależne od marki, rocznika, pojemności, ale niezależnie czy bum spowodujesz małym czy dużym, startym czy nowym - zniżki lecą :(

do dość znacznej kwoty będzie mi się opłącało pokryć samemu szkodę, problem polega na tym że teraz 79% samochodów jest na firmę i musi być policja i z OC ;)

Napisano
10 minut temu, koNik napisał:

W przypadku OC to problem będziesz miał jak nim komuś rozwalisz lub kogoś uszkodzisz. Jak sam skasujesz bez odnotowania wypadku/kolizji to nic się nie zmieni ;).

Napisano
1 godzinę temu, AkuQ napisał:

większość TU ma ochronę zniżek, czyli 1 dzwon w roku bez utraty zniżek

Zwracam tylko uwagę, że ochrona zniżek dotyczy danej polisy.

Jeśli ktoś ma więcej pojazdów, szkoda wpłynie niestety na wysokość pozostałych składek. Podobnie będzie w przypadku zmiany ubezpieczyciela.

Napisano
Godzinę temu, aviator napisał:

Kto jeździ, to jeździ... Generalnie za wypadkowość powinna być wyższa składka, ale podwyżka 100% za pierwsze zdążenie po 20 latach jazdy to chyba jednak przesada...

Artykuł jest napisany dla idiotów. Ludzie, którzy tyle jeżdżą mają zniżki. Zniżki są wyrażane w procentach - zwykle do 60-70% od ceny wyjściowej. Zwiększenie kwoty ubezpieczenia po wypadku powoduje zmniejszenie % zniżki. Więc mówienie, że zdrożało o 100% to piramidalna bzdura, dobra dla kogoś kto w szkole na matematyce był zajęty wydrapywaniem rysunków penisów na szkolnej ławce. Podobnie zresztą robi np. Alior Bank - reklamuje że zmniejsza oprocentowanie (sic!) o 50%. To jakie musiałoby być oprocentowanie wyjściowe? Jako że nie posądzam bankowców o wydrapywanie rysunków penisów w szkole, prawdopodobnie sądzą oni że te penisy wydrapywali ich klienci.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Chociazby tym, ze sporo aut, ktore praktycznie nie jezdza moze w koncu skoncza na szrotach lub zlomie...

Obecnie praktycznie kazdy znajomy ma po 2-3 auta w domu, wiec czesc pewnie z 1 zrezygnuje, itp.

Jesli mi przyjdzie placic z 4-5kPLN za ubezpieczenie auta to sam sie jednego pozbede bo taxi do roboty + rower wyjdzie mi taniej.

Zostawimy sobie tylko podstawowe auto na wyjazdy i tyle.

Zapominasz że taksówkarz też płaci OC więc podniesie stawki. Zostaje rower.

Napisano
Godzinę temu, Liwek napisał:

Wiesz, to trochę tak jakby nagle wszystkie banki za prowadzenie konta zawołały 100 zł miesięcznie. I co? Ludzie nagle zrezygnują?

Najpierw należałoby wprowadzić ustawowy obowiązek posiadania konta. I wtedy mamy analogię.

;]

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Zapominasz że taksówkarz też płaci OC więc podniesie stawki. Zostaje rower.

A jak zrobią obowiązkowe OC na rower? ;]

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

A jak zrobią obowiązkowe OC na rower? ;]

A powinni i to zdecydowanie - plus rejestracja w formie naklejki na kasku i obowiązkowa karta rowerowa.

Napisano
10 minut temu, postmortem napisał:

Dość oczywiste jak produkt kupuje się z daną polisą :)

10 minut temu, postmortem napisał:

Jeśli ktoś ma więcej pojazdów, szkoda wpłynie niestety na wysokość pozostałych składek. Podobnie będzie w przypadku zmiany ubezpieczyciela.

Dość logiczne chyba dla każdego. Są to produkty przypolisowe tak jak NNW, auto szyba itd.

Napisano
3 minuty temu, koNik napisał:

A powinni i to zdecydowanie - plus rejestracja w formie naklejki na kasku i obowiązkowa karta rowerowa.

I jeszcze dla pieszych i rolkarzy ;)

Napisano
1 minutę temu, Majkiel napisał:

I jeszcze dla pieszych i rolkarzy ;)

Rowerem można narobić bardzo dużego i drogiego zamieszania na drodze po czym w sposób wyjątkowo skuteczny i anonimowy nawiać. Na rolkach czy piechotę już tak łatwo nie będzie.

Napisano
6 minut temu, koNik napisał:

Dla świętego spokoju mam OC w życiu prywatnym. W przypadku spowodowania jakiegoś przykrego zdarzenia wolę nie zostać zrujnowany finansowo;]

Napisano
12 minut temu, postmortem napisał:

A jeśli na pozostałych polisach też będzie "ochrona zniżek" ?

Albo mam auto, 60% zniżek, stłuczka, ale mam ochronę. Kupuję nowy samochód, to jakie mam na niego zniżki? 60% czy mniejsze?

Napisano
Teraz, Majkiel napisał:

Albo mam auto, 60% zniżek, stłuczka, ale mam ochronę. Kupuję nowy samochód, to jakie mam na niego zniżki? 60% czy mniejsze?

W przypadku zawierania nowej polisy zniżka będzie mniejsza, bo Twoja "kartoteka" obciążona będzie szkodą.

Chyba, ze Twój agent to jakiś cudotwórca.

Zniżka będzie zachowana w przypadku kontynuacji "chronionego" ubezpieczenia.

Napisano
4 minuty temu, koNik napisał:

Rowerem można narobić bardzo dużego i drogiego zamieszania na drodze po czym w sposób wyjątkowo skuteczny i anonimowy nawiać. Na rolkach czy piechotę już tak łatwo nie będzie.

Idąc tym tokiem rozumowania to zamiast naklejki na kasku lepsza byłaby wielka naszywka na plecach - żeby widoczna była w nagraniu kamery:phi:

Coś wielkości "telewizorka" noszonego na kurtkach:

i-naszywka-na-kurtke-iron-maiden-the-num

Napisano
3 minuty temu, postmortem napisał:

Idąc tym tokiem rozumowania to zamiast naklejki na kasku lepsza byłaby wielka naszywka na plecach - żeby widoczna była w nagraniu kamery:phi:

Coś wielkości "telewizorka" noszonego na kurtkach:

naklejka i OC wystarczą, generalnie chodzi o to żeby rowerzysta nie miał powodu uciekać - bo w tym momencie bez OC ma, i to wyraźny

Napisano
11 minut temu, Majkiel napisał:

Na nowy samochód dostaniesz pakiet za 2-5% wartości i problem z głowy.

Napisano

naklejka i OC wystarczą, generalnie chodzi o to żeby rowerzysta nie miał powodu uciekać - bo w tym momencie bez OC ma, i to wyraźny

Z miejsca zdarzenia czasami uciekają także kierowcy samochodów. 

Napisano
27 minut temu, Ryb napisał:

Najpierw należałoby wprowadzić ustawowy obowiązek posiadania konta. I wtedy mamy analogię.

;]

A to mamy ustawowy obowiązek posiadania samochodu? :phi:

Napisano
Teraz, janusz napisał:

A to mamy ustawowy obowiązek posiadania samochodu? :phi:

Nie mamy. Ustawowego obowiązku posiadania konta nie byłoby również dla nieposiadających pieniędzy (nie są obowiązkowe). Nie jesteś dobry w analogiach.

Napisano
9 minut temu, postmortem napisał:

Z miejsca zdarzenia czasami uciekają także kierowcy samochodów. 

no i dzięki temu że mają rejestracje zazwyczaj się ich znajduje bez większego problemu

Napisano
27 minut temu, Majkiel napisał:

60% bo zniżek przy stłuczce nie utraciłeś bo miałeś ochronę.

Napisano
6 minut temu, AkuQ napisał:

60% bo zniżek przy stłuczce nie utraciłeś bo miałeś ochronę.

Na zupełnie nową polisę na nowy samochód? Wątpię.

Nie utraci zniżek tylko w przypadku kontynuacji polisy, która była ubezpieczona od utraty zniżek. Tylko dla tej polisy.

Edytowane przez Gość

Napisano
12 minut temu, koNik napisał:

no i dzięki temu że mają rejestracje zazwyczaj się ich znajduje bez większego problemu

Dlatego napisałem, że naklejka na kasku nie załatwi sprawi, bo numeru nie prawdopodobnie dostrzeżesz.

Poza tym dlaczego na kasku? Ubezpieczenie miałoby dotyczyć roweru czy rowerzysty? Ubezpiecza się pojazdy a nie kierujących.

Tak można brnąć dalej w temat...

Dla jasności powtórzę - mam ubezpieczenie dobrowolne i w przypadku spowodowania szkody nie uciekałbym.

Napisano
17 minut temu, postmortem napisał:

Na zupełnie nową polisę na nowy samochód? Wątpię.

Nie utraci zniżek tylko w przypadku kontynuacji polisy, która była ubezpieczona od utraty zniżek. Tylko dla tej polisy.

A skąd takie przemyślenia?Jeśli robisz w tej samej firmie to zadziała, w innej nie, dlatego, że szkoda i tak idzie do UFG w którym widnieje.

Napisano
46 minut temu, AkuQ napisał:

A skąd takie przemyślenia?Jeśli robisz w tej samej firmie to zadziała, w innej nie, dlatego, że szkoda i tak idzie do UFG w którym widnieje.

Taką mam informację od agenta. Ochrona zniżek wpływa tylko na cenę danego ubezpieczenia w przypadku kontynuacji u tego samego ubezpieczyciela.

Ubezpieczenie innego pojazdu rozpatrywane jest niezależnie, a szkoda zapisana jest w UFG, więc dla innej polisy zniżki będą niższe.

Napisano
1 minutę temu, postmortem napisał:

Ubezpieczenie innego pojazdu rozpatrywane jest niezależnie, a szkoda zapisana jest w UFG, więc dla innej polisy zniżki będą niższe.

Szkoda jest zapisana w UFG, ale skoro była u ubezpieczyciela na polisie ochrona zniżek na której wystąpiła szkoda, to zniżki mu nie przepadają, więc robi na oświadczenie na kolejnej polisie i w uzasadnieniu podaje nr polisy z której była szkoda z inf. że była wykupiona ochrona zniżek.

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał:

Szkoda jest zapisana w UFG, ale skoro była u ubezpieczyciela na polisie ochrona zniżek na której wystąpiła szkoda, to zniżki mu nie przepadają, więc robi na oświadczenie na kolejnej polisie i w uzasadnieniu podaje nr polisy z której była szkoda z inf. że była wykupiona ochrona zniżek.

Warunki mogą zależeć od TU. Pisałem o Warcie. W Warcie jest tak, że ochrona zniżek dotyczy konkretnej polisy. Polisy nowe lub dotyczące innych pojazdów są rozpatrywane oddzielnie. Jeśli wystąpi szkoda i zapis pojawia się w UFG, zniżki w innych polisach są zmniejszane.

Napisano
3 godziny temu, Majkiel napisał:

Na nowy samochód dostaniesz pakiet liczony w % wartości auta.

Napisano
6 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jak kupuje prywatnie to niekoniecznie.:)

Napisano
13 minut temu, AkuQ napisał:

Jak kupuje prywatnie to niekoniecznie.:)

A niby czemu nie?

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

A niby czemu nie?

A temu, że policzony "normalnie" może wyjść korzystniej niż pakiet dealerski liczony w % wartości.

Napisano
Teraz, AkuQ napisał:

A temu, że policzony "normalnie" może wyjść korzystniej niż pakiet dealerski liczony w % wartości.

A to juz inna kwestia, co nie zmienia faktu, ze dostanie propozycje ubezpieczenia na % od wartosci u dealera ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

A to juz inna kwestia, co nie zmienia faktu, ze dostanie propozycje ubezpieczenia na % od wartosci u dealera ;]

A czy ja to zanegowałem?:) Napisałem niekoniecznie...

Napisano
36 minut temu, ZUBERTO napisał:

Na fabrycznie nowy czy  jak kupię używany?

Napisano
7 godzin temu, Liwek napisał:

Wiesz, to trochę tak jakby nagle wszystkie banki za prowadzenie konta zawołały 100 zł miesięcznie. I co? Ludzie nagle zrezygnują?

No powiem Ci, ze obecnie mam 3 konta i za kazde 10zl miesiecznie, tj 360 rocznie. Jak dla mnie to dosc duzo i jestem wlasnie na etapie rezygnacji z dwoch. Tym bardziej, ze z trzema nic wiecej nie osiagne niz z jednym

Napisano
1 godzinę temu, Majkiel napisał:

Na fabrycznie nowy czy  jak kupię używany?

No tak, w ogłoszeniach handlarzy każdy jest jak nówka.

Auto nowe jest tylko raz.

Napisano

Lubię to :D

"Najmniej za OC zapłaci właściciel fiata, a za polisę OC+AC – właściciel skody, najlepiej z silnikiem benzynowym o małej pojemności."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.