Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana oliwy z 5w30 na 5w40 - jest sens?

Featured Replies

Napisano

Czołem

Pacjent Honda Accord z silnikiem 2.0 benz - R20A3, zalewany olejem 5w30 - ostatnio Liquy Moly Toptec 4200 5w30... 

Jako, że silnik nieco podciąga oliwke (ok 2l między wymianami), zasugerowano mi abym zalał Liquy Moly Synth oil HighTech 5w40. Nie spodziewam się że nagle przestanie konsumować olej, ale zastanawiam się czy jest sens i np konsumpcja spadnie nieco itp... 

Na szafie jest aktualnie 95tys przebiegu i czas na wymianę... 

Napisano
11 minut temu, Mirron napisał:

Czołem

Pacjent Honda Accord z silnikiem 2.0 benz - R20A3, zalewany olejem 5w30 - ostatnio Liquy Moly Toptec 4200 5w30... 

Jako, że silnik nieco podciąga oliwke (ok 2l między wymianami), zasugerowano mi abym zalał Liquy Moly Synth oil HighTech 5w40. Nie spodziewam się że nagle przestanie konsumować olej, ale zastanawiam się czy jest sens i np konsumpcja spadnie nieco itp... 

To sporo wciąga ... zwłaszcza że przebieg znikomy. LM mają dobrą opinię, ale może zmień w ogóle producenta oleju i zobacz co się dzieje? 

Ja w swoim Civicu 1.8 (obecnie 100kkm) leje Motul 0W30 (8100 eco-nergy) i między wymianami zazwyczaj nie dolewam - jeśli już muszę to jest to raczej 200-300ml dla bardziej prawidłowego poziomu na bagnecie. Widzę, że dla twojego silnika zalecane są analogiczne oleje. Może płukanka i Motul? 

Napisano
19 minut temu, Mirron napisał:

Czołem

95 tys i olej bierze?

Chlopie to smierdzi padlina.

No chyba ze palujesz auto to inna sprawa.

Moj lanos 17 letni z nalotem 270 tys bierze 1-1,5 litra na 15 tys i tylko po miescie jezdzi.

Zreszta zawsze bral ok 1 litr miedzy wymianami.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, fanlan napisał:

95 tys i olej bierze?

Chlopie to smierdzi padlina.

No chyba ze palujesz auto to inna sprawa.

Moj lanos 17 letni z nalotem 270 tys bierze 1-1,5 litra na 15 tys i tylko po miescie jezdzi.

Zreszta zawsze bral ok 1 litr miedzy wymianami.

Auto salon polska, pierwsza ręka, pełna historia itp., więc nie ma opcji na kręconą padlinę...  Przy kapeluszowej jeździe miejskiej ubywa znikomo, ale jak zrobię np dłuższą trasę  po autostradzie z prędkościami 140+ to ubytek widać....

12 minut temu, Azbest napisał:

To sporo wciąga ... zwłaszcza że przebieg znikomy. LM mają dobrą opinię, ale może zmień w ogóle producenta oleju i zobacz co się dzieje? 

Ja w swoim Civicu 1.8 (obecnie 100kkm) leje Motul 0W30 (8100 eco-nergy) i między wymianami zazwyczaj nie dolewam - jeśli już muszę to jest to raczej 200-300ml dla bardziej prawidłowego poziomu na bagnecie. Widzę, że dla twojego silnika zalecane są analogiczne oleje. Może płukanka i Motul? 

Fabrycznie od nowości przez ASO był zalewany Castrolem LongLife 5w30, w ostatniej zmianie zalałem go LM, wydaje mi się że wciąga ciut mniej no ale wciąga... do tego silnika dedykowany jest nawet 0w20 ale jakoś mam lęki  :hmm:   

Napisano
10 minut temu, Mirron napisał:

Fabrycznie od nowości przez ASO był zalewany Castrolem LongLife 5w30, w ostatniej zmianie zalałem go LM, wydaje mi się że wciąga ciut mniej no ale wciąga... do tego silnika dedykowany jest nawet 0w20 ale jakoś mam lęki  :hmm:   

Kiedyś w Stilo lałem Castrola 10W40 - też brał olej (ok 1L między wymianami). Jak przeszedłem na Motula to problem ustapił. Może u ciebie trzeba chwilę odczekać po zmianie oliwy? Może masz zapieczone uszczelniacze i trzeba trochę pojeździć żeby się to ruszyło i wypłukało? Może tylko zrób wymianę oleju na to swoje LM, ale z płukanką? Albo płukanka i spróbuj tego Motula? 

Ja bym się tych nowych olejów nie bał - silniki są do nich zaprojektowane odpowiednio - może w złej lepkości tkwi twój problem? 

Swoim Civicem rąbię w 70% autostrady z prędkościami silnika ok 3,5-4,0 krpm i nie mam ubytków oleju w ciągu 15kkm. 

Napisano
32 minuty temu, Azbest napisał:

Kiedyś w Stilo lałem Castrola 10W40

Ktorego castrola? Magnateca?

Napisano
26 minut temu, Tiomek napisał:

Ktorego castrola? Magnateca?

Nie pamiętam, to było kilka lat temu - ale jakiś "podstawowy" castrol. Po nim straciłem szacunek do castrola. 

Napisano
6 godzin temu, Mirron napisał:

Czołem

Pacjent Honda Accord z silnikiem 2.

Jak miałem stilo 1,4 95 KM,

który przy deptaniu lubił wciągnąć trochę oleju

to najniższe zużycie oleju miałem właśnie na Motulu [10W40] ok 180 ml/1000km

w porównaniu do Seleny [5W40] i Mobila [10W40] (którym był zalany jak kupiłem) ok. 250-280 ml/1000 km

Napisano
1 minutę temu, lessero napisał:

Jak miałem stilo 1,4 95 KM,

który przy deptaniu lubił wciągnąć trochę oleju

to najniższe zużycie oleju miałem właśnie na Motulu [10W40] ok 180 ml/1000km

w porównaniu do Seleny [5W40] i Mobila [10W40] (którym był zalany jak kupiłem) ok. 250-280 ml/1000 km

Jest jakaś korelacja z lepkością w 100*C albo wartościami HTHS ?

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Jest jakaś korelacja z lepkością w 100*C albo wartościami HTHS ?

Pewnie tak. Porównywałem tylko Selenę 5W40 i Lotos 5W40 na którym jeździłem. Parametry bardzo zbliżone.

Za to na Motulu był najgorszy zimy start w mroźne poranki. Bardzo nieładnie silnik pracował.

Napisano
11 godzin temu, Mirron napisał:

Czołem

Te silniki tak mają, jeden bierze olej, inny w ogóle. Jakie interwały olejowe były wcześniej?  Ten LM Toptec 4200, to słaby olej, ma słabą bazę, dodatków mało. Ja bym teraz wypłukał silnik, np Archoil 2300, jeżdżąc około 2-3 kkm, a jeśli już czas na zmianę, to chociaż szybką płukankę, polecam LM 2662, zalać, potrzymać dłużej, niż przewiduje instrukcja (ja płukałem zawsze po 40 minut), ale myślę, że w Twoim przypadku wystarczy 25-30 minut. Ostatecznie wlać olej, który dobrze chroni na zimnym i szybko dopływa, oraz ma wysokie HTHS na gorącym. Dobre rozwiązanie, to 0W40. Mocna baza syntetyczna, idealna płynność w niskich temperaturach i wysoka ochrona na gorącym. Mój silnik żłopał prawie litr na 1000km (5W30), po płukaniu i wlaniu 5W50 Valvoline zeszło do 0,2/1000, po kolejnych płukankach i wlaniu 0W40 Mobil 1 (z polskiej dystrybucji) zużycie było w okolicy 0,25/1000. Obecnie jeżdżę na 0W40 Mobil 1 (z niemieckiej dystrybucji) i po 5700 km musiałem dolać 0,7 litra, co daje jakieś 0,12/1000.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Te silniki tak mają, jeden bierze olej, inny w ogóle. Jakie interwały olejowe były wcześniej?  Ten LM Toptec 4200, to słaby olej, ma słabą bazę, dodatków mało. Ja bym teraz wypłukał silnik, np Archoil 2300, jeżdżąc około 2-3 kkm, a jeśli już czas na zmianę, to chociaż szybką płukankę, polecam LM 2662, zalać, potrzymać dłużej, niż przewiduje instrukcja (ja płukałem zawsze po 40 minut), ale myślę, że w Twoim przypadku wystarczy 25-30 minut. Ostatecznie wlać olej, który dobrze chroni na zimnym i szybko dopływa, oraz ma wysokie HTHS na gorącym. Dobre rozwiązanie, to 0W40. Mocna baza syntetyczna, idealna płynność w niskich temperaturach i wysoka ochrona na gorącym. Mój silnik żłopał prawie litr na 1000km (5W30), po płukaniu i wlaniu 5W50 Valvoline zeszło do 0,2/1000, po kolejnych płukankach i wlaniu 0W40 Mobil 1 (z polskiej dystrybucji) zużycie było w okolicy 0,25/1000. Obecnie jeżdżę na 0W40 Mobil 1 (z niemieckiej dystrybucji) i po 5700 km musiałem dolać 0,7 litra, co daje jakieś 0,12/1000.

Do tego silnika teoretycznie dedykowany jest 0w20, nie wiem czemu od nowości w ASO lali 5w30 Castrola i tak zostało... 15 tys temu zainstalowałem LPG i tak się miotam, ale chyba zostanę przy 5w30 tylko teraz albo zaleje oryginał Hondy albo LM Toptec 4600 czy wspomniany Motul.... chociaż 0w40 to też nie głupie rozwiązanie.... 

Napisano
Godzinę temu, Mirron napisał:

Do tego silnika teoretycznie dedykowany jest 0w20, nie wiem czemu od nowości w ASO lali 5w30 Castrola i tak zostało... 15 tys temu zainstalowałem LPG i tak się miotam, ale chyba zostanę przy 5w30 tylko teraz albo zaleje oryginał Hondy albo LM Toptec 4600 czy wspomniany Motul.... chociaż 0w40 to też nie głupie rozwiązanie.... 

Nie bój się 0W20 czy 0W30. Lej to co producent zaleca. Może właśnie rzadszy olej i cieńszy film olejowy sprawi że to wszystko się uszczelni. Nie poprawiaj fabryki, bo to się zazwyczaj źle kończy. Zastosuj płukankę i zalej zalecaną lepkością.

Masz mój przykład - Motul 0W30, w większości autostrady i mocno kręcony silnik, także mam LPG ... i praktycznie nie dolewam oleju między wymianami 

Edytowane przez Azbest

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Ten LM Toptec 4200, to słaby olej, ma słabą bazę, dodatków mało. 

Bo to olej do diesla z DPFem. 

Napisano
Godzinę temu, Mirron napisał:

Mój wspólnik jeździ na 0W40 w K24A z lpg i dolewa na 15 kkm pół litra. Powiem tak, nie wiem, po co komu lepkości 5W30, ani to płynne w zimie, ani to lepkie po zagrzaniu. Wspomniany wyżej Toptec 4600 zmienia stan skupienia przy -34 stopniach, tak wiem, mało prawdopodobne w Polsce, ale jednak lepiej mieć olej, który płynie do -46, czy nawet -50, bo przy -10 zimą też będą to znaczne różnice. 

Jeśli miałeś Toptec 4200 z lepkością przy 100 stopniach 11,93, to nie spodziewaj się mniejszej konsumpcji oleju po zalaniu Toptec 4600, który ma lepkość 11,7. Poważnie rozważ jakieś 0W40 z lepkością w okolicy 13-13,5 i wysokim TBN, bo lpg też robi swoje w procesie spalania.

Napisano
13 minut temu, kaczorek79 napisał:

Mój wspólnik jeździ na 0W40 w K24A z lpg i dolewa na 15 kkm pół litra. Powiem tak, nie wiem, po co komu lepkości 5W30, ani to płynne w zimie, ani to lepkie po zagrzaniu. Wspomniany wyżej Toptec 4600 zmienia stan skupienia przy -34 stopniach, tak wiem, mało prawdopodobne w Polsce, ale jednak lepiej mieć olej, który płynie do -46, czy nawet -50, bo przy -10 zimą też będą to znaczne różnice. 

Jeśli miałeś Toptec 4200 z lepkością przy 100 stopniach 11,93, to nie spodziewaj się mniejszej konsumpcji oleju po zalaniu Toptec 4600, który ma lepkość 11,7. Poważnie rozważ jakieś 0W40 z lepkością w okolicy 13-13,5 i wysokim TBN, bo lpg też robi swoje w procesie spalania.

Zaczynasz brzmieć jak @Lucyfer. Co powiesz na oleje 0W16 (np. http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-extra-fuel-economy-efe-sae-0w-16.html) :D 

Osobiście też xxW30 nie uznaję. Wcześniej lałem Mobila 0W40, ale tanie źródełko wyschło i zalewam 5W40 z BMW LL-01. 

Napisano
6 godzin temu, Azbest napisał:

Nie bój się 0W20 czy 0W30. Lej to co producent zaleca.

+1

W przypadku Toyoty właśnie zalanie zalecanego 0w20 sprawia, że silnik przestaje brać olej. Może w Hondzie będzie podobnie.

Napisano

Podsumowując jest znacząca różnica między 5W/30 od 40?. Bo do tej pory lałem 30 ale sprzedawca przekonał mnie do 40. Olej elf. Pacjent clio 1.6 (150kkm przebiegu) 

Edytowane przez tomata

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Azbest napisał:

Nie bój się 0W20 czy 0W30. Lej to co producent zaleca. Może właśnie rzadszy olej i cieńszy film olejowy sprawi że to wszystko się uszczelni. Nie poprawiaj fabryki, bo to się zazwyczaj źle kończy. Zastosuj płukankę i zalej zalecaną lepkością.

No dobra, namówiłeś mnie 8-) tylko teraz kwestia jaki 20 czy 30.... i jak już idę w wytyczne producenta to chyba za ciosem coś takiego wleje http://haparts.pl/08798-9037.html

Tylko nie mogę znaleźć coś pełnej specyfikacji odn tych współczynników o których wyżej koledzy pisali ...

Napisano

U taty w 1.4tsi castrola 5w30 brało. Po zmianie na Motul 5w40 problem znikł  ;)

Napisano
19 godzin temu, grogi napisał:

Zaczynasz brzmieć jak @Lucyfer. Co powiesz na oleje 0W16 (np. http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-extra-fuel-economy-efe-sae-0w-16.html) :D 

Osobiście też xxW30 nie uznaję. Wcześniej lałem Mobila 0W40, ale tanie źródełko wyschło i zalewam 5W40 z BMW LL-01. 

0W16 i 0W20 jest tak potrzebne silnikom, jak wprowadzenie longlife kilkanaście lat temu. Także wiesz... To jest dokładnie ten sam powód, ekonomia i ekologia. 

Popularne oleje 0W16 mają lepkość w 100 stopniach na poziomie 7, bywa nawet 5,5. Olej napędowy w temperaturze otoczenia ma około 5, a woda ok. 2.

Napisano

Osobiście najpierw bym silnik wypłukał na razie płukanką szybką np. AR2820 lub LM 2662 i nalał 0W40. Na razie nalałbym Shell Helix Ultra, jak będzie dobrze to można zrobić te 7-8kkm i wtedy pomyśleć o czymś lepszym lub pozostać przy tym oleju.

Napisano
Dnia 26.06.2017 o 08:37, Mirron napisał:

Nie spodziewam się że nagle przestanie konsumować olej, ale zastanawiam się czy jest sens i np konsumpcja spadnie nieco itp... 

Nie ma sensu! Jak silnik bierze olej, to będzie brał bez względu na jego jakość, lepkość, gatunek czy producenta. Nie daj się nabierać na reklamy, ulotki producentów i bajery sprzedawców :hehe:. Pamiętaj też, że zaraz po wymianie oleju na nowy silnik pracuje "lepiej" i przez pierwsze kilometry spala go mniej :phi:.

Napisano
Dnia 26.06.2017 o 08:37, Mirron napisał:

Czołem

LM Top tec to HC Synthoil to PAO, ale lepkość 5w40 do tego silnika przy takim przebiegu nie jest wskazana. Do podkręconego

K20 w type r lałem 5w30 Millersa mimo ostrego traktowania. Polecam wypłukać silnik i zalać 5w30, min. 0w30 na bazach PAO, oleje 0w20, czy 5w20 zostawmy tam gdzie klimat jest jak w Japonii max 25stopni. Zmiana na 5w40 nawet na dobrej bazie PAO w tym silniku nie da lepszego efektu-pasowania są takie, że przy wyższych obrotach pierścienie nie zdążą zebrać oleju o takiej lepkości i HTHS jak ma Sythoil, a jak chcesz zostać przy olejach z grupy LM, polecam ich dużo tańszą markę Meguin-to to samo co LM, te same oleje, tylko bez sieci dystrybucji w Polsce.:-)

A już gwoździem do trumny w silnikach Hondy czy Toyoty jest zwiękanie lepkości do nawet 10w60.

Miedzy wymianami co 10 tys Millersa dolewałem może z 0,5l silnik miał realne 89tys. i kręcił do 8300obr.

Edytowane przez Pawel1984

Napisano

U mnie tez bierze troche oleju - 0,7 miedzy wymiana (15k). 

Można w JTD z dpf zmienic na 5w40 z 5w30?

Napisano

Nie wiem jakie API ma spełniać fiat z dpf'em: C2, C3 czy C4?

Jak znajdziesz 5w-40 ze swoim API to można śmiało lać, jest np Motul X-clean 5w-40 C3

Chociaż np Ford do dpf'a nie wymaga API C2/C3/C4 i nie wiadomo dlaczego....

Napisano
9 godzin temu, cesarz napisał:

U mnie tez bierze troche oleju - 0,7 miedzy wymiana (15k). 

Można w JTD z dpf zmienic na 5w40 z 5w30?

Można, a szczególnie jak mocno eksploatowany, po wirusie, jaki to JTD? 

Nie ma dużo olei w tej lepkości ale kilka wyjątków jest;

np.http://lejolej.pl/pl/p/Meguin-Low-Emission-5W40-5L/89 to samo co Liqui moly.

Oczko lepszy z AR9100 http://lejolej.pl/pl/p/Penrite-ENVIRO-5W40-5L-Archoil-AR9100-175-ml/189

Napisano

Mocno nie jest ani nie jest po wirusie - przebieg 220.

Ale jezdzi głównie na autostradach.

Napisano
3 godziny temu, cesarz napisał:

Ale jezdzi głównie na autostradach.

to 40 ma sens, jakby to jeździło wokół komina albo po mieście wtedy 30 wystarczy.

Napisano
36 minut temu, arek_m napisał:

Czy zmiana z 5w-30 na 10w-40 cos zmieni w klepiacych zaworach rankiem?

na bank nie na lepsze...

na czym teraz lata dokładnie?

Napisano

Normy to nie problem, wszędzie są, ale jak się chce zmieniać olej bo coś klepie to by wypadało zerknąć w parametry jakościowe wg określonych norm, a te są w kartach.

Napisano
Dnia 6.07.2017 o 17:04, arek_m napisał:

Czy zmiana z 5w-30 na 10w-40 cos zmieni w klepiacych zaworach rankiem?

Nie zmieni na lepsze,prawdopodobnie żaden olej czy dodatek silnik o ile się nie mylę ma regulację luzu zaworowego płytkowa? Waro to sprawdzić.A jak chcesz ciszej przy rozruchu + dodatkowa ochchrona właśnie w miejscu tarcia to Archoil 9100 do oleju.

www.archoil.pl

• 1 miesiąc później...
Napisano

dziękuję bo mam podobny problem, spróbuję tak i zdam relacje :) pozdrawiam

Napisano
  • Autor

.... no dobra ze 4 tys km już zrobiłem od wymiany. Zaryzykowałem i zmieniłem olej na zalecany przez fabrykę Hondowski 0w20.... 

Czy bierze?

Bierze! Ale jakby ciut mniej.. przez te 4 tys zrobiłem powiedzmy 2,5-3 tys w trasach reszta w mieście.. dolałem jak narazie 1 litr, z innych obserwacji to jak by ciutke spadło spalanie.. zazwyczaj w cyklu mieszanym 50/50 było to ok 12,5-13l gazu a teraz zamykam się w 12...

Ale to może tylko pozory bo i nieco spokojniej jeżdżę.... 

Napisano

1l oleju na 3000 km?

Wywal to na złom i kup dobry samochód.

Napisano
3 godziny temu, karolchyla napisał:

1l oleju na 3000 km?

Hondy z tamtych lat tak mają.

U nas służbowy accord 2.4 to miał 5l shella w bagażniku bo co dłuższą trasę dolewka.

Chlac zaczął przy 120tys. Przy 230tyd

Chlal tyle samo oleju. Prócz tego żadnych mankamentów innych.

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał:

U nas służbowy accord 2.4 to miał 5l shella w bagażniku bo co dłuższą trasę dolewka.

U mnie 2.0 w CR-V brał litr między wymianami tylko przy: "butowaniu" do odcinki. Przy spokojnej jeździe nie dało się w ogóle zaobserwować zużycia. Jeździłem od nowości do 315 tys. km.

Edytowane przez Joki

Napisano
8 godzin temu, Mirron napisał:

.... no dobra ze 4 tys km już zrobiłem od wymiany. Zaryzykowałem i zmieniłem olej na zalecany przez fabrykę Hondowski 0w20.... 

Czy bierze?

Bierze! Ale jakby ciut mniej.. przez te 4 tys zrobiłem powiedzmy 2,5-3 tys w trasach reszta w mieście.. dolałem jak narazie 1 litr, z innych obserwacji to jak by ciutke spadło spalanie.. zazwyczaj w cyklu mieszanym 50/50 było to ok 12,5-13l gazu a teraz zamykam się w 12...

Ale to może tylko pozory bo i nieco spokojniej jeżdżę.... 

Zastosowałeś płukankę przed nowym olejem? Jeśli nie ... to skoro jest poprawa to bym dojechał do 10kkm i płukanka + ponowna wymiana na 0w20 lub 0w30. 

Napisano
  • Autor
Dnia 26.08.2017 o 13:30, Chalek napisał:

Dokładnie tak jest...  silnik silnikowi nie równy... jednemu będzie pił 0.7/1000km   a drugiemu nic nie weźmie....  Moc jest, nie kopci, nie cieknie, nic kompletnie się nie dzieje, tylko trzeba kontrolować zwłaszcza przy trasach i ostrzejszym pałowaniu.... 

Dnia 26.08.2017 o 10:19, karolchyla napisał:

1l oleju na 3000 km?

Taaaa, przy VW pewnie tak by trzeba było zrobić... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.