Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodów nowych - Wrzesień 2017

Featured Replies

Napisano

1. Skoda Fabia: 1503 egzemplarze
2. Skoda Octavia: 1274
3. Opel Astra: 1123

4. Nissan Qashqai: 1034
5. Renault Clio: 1007
6. Volkswagen Golf: 947
7. Toyota Yaris: 919
8. Ford Focus: 869
9. Volkswagen Passat: 820
10. Fiat Tipo: 784
11. Skoda Rapid: 686
12. Dacia Duster: 651
13. Toyota Auris: 580
14. Volkswagen Tiguan: 573
15. Skoda Superb: 569
16. Renault Megane: 558
17. Opel Corsa: 515
18. Hyundai Tucson: 499
19. Toyota Corolla: 452
20. Volkswagen Golf Sportsvan: 444
21. Dacia Sandero: 419
22. Toyota RAV4: 408
23. KIA Sportage: 403
24. KIA Rio: 402
25. Opel Insignia: 393
26. Toyota C-HR: 350
27. KIA cee'd: 329
28. Volkswagen Polo: 318
29. Opel Mokka: 317
30. Skoda Kodiaq: 301
31. Ford Mondeo: 293
32. Hyundai i20: 292
33. Volvo XC60: 281
34. Mazda CX-5: 270
35. Ford Fiesta: 268
36. SEAT Leon: 266
37. Suzuki Vitara: 265
37. Hyundai i30: 265
39. BMW Serii 5: 263
40. Volkswagen Touran: 261
41. Nissan X-Trail: 253
42. Nissan Micra: 238
43. Nissan Juke: 235
44. Lexus NX: 229
45. Toyota Aygo: 226
46. Toyota Avensis: 225
47. Mercedes GLC: 224
48. Mercedes Klasy E: 213
48. Citroen C3: 213
50. Mercedes GLA: 208

Napisano
  • Autor

Dla mnie chyba najciekawszą rzeczą z tego zestawienia jest totalna klęska nowej fiesty, zaskakująco wysoka pozycja leciwego już focusa który cenowo też szczególnie atrakcyjny nie jest.

Dziwi mnie też wysoka pozycja Clio. 

Napisano
Teraz, Jaruga napisał:

Dla mnie chyba najciekawszą rzeczą z tego zestawienia jest totalna klęska nowej fiesty, zaskakująco wysoka pozycja leciwego już focusa który cenowo też szczególnie atrakcyjny nie jest.

Gdy rozmawiałem ze sprzedawcą Forda, to twierdził, że najlepiej im schodzą Kugi i Fiesty/

Może dilerzy więcej nie dostają na rynek polski?

Napisano
2 minuty temu, Jaruga napisał:

Dziwi mnie też wysoka pozycja Clio. 

jaka klęska? Przecież to dopiero wjeżdża do salonów

Napisano

Honda to się zwinęła z PL?

:hmm:

Napisano
Teraz, Joki napisał:

Floty tego nie kupuja, a oferta + polityka cenowa dosc dyskusyjna ;]

Napisano
  • Autor
18 minut temu, maro_t napisał:

jaka klęska? Przecież to dopiero wjeżdża do salonów

To są dane za wrzesień - czyli była już dawno w sprzedaży. I zajmuje 35 miejsce (z czego pewnie połowa to stary model), a takie Clio 5-te. A fabia pierwsze. Jeśli auto klasy B sprzedaje się w ilościach podobnych do nissana juke, to znaczy że zrobiono coś bardzo ŹLE.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Rado_ napisał:

Tylko, że większość z tej listy to zakupu flotowe i do firm

73% sprzedaży to firmy

Napisano
12 minut temu, Joki napisał:

Chyba razem z Peugeotem ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Rado_ napisał:

Chyba razem z Peugeotem ;]

Bo peugeot ma dziwną politykę. Przykładowo 208 który jest na prawdę fajnym autkiem ma silnik 1.2 turbo ale wyłącznie dostępny w najwyższej wersji allure w cenie opla astry i 10 tys drożej niż fabia. Nie można go zamówić do wersji tańszej gdzie montują wyłącznie dychawiczny 1,2 82KM. Idiotyzm. A mógł być hit. 

Napisano
2 minuty temu, Jaruga napisał:

Bo peugeot ma dziwną politykę. Przykładowo 208 który jest na prawdę fajnym autkiem ma silnik 1.2 turbo ale wyłącznie dostępny w najwyższej wersji allure w cenie opla astry i 10 tys drożej niż fabia. Nie można go zamówić do wersji tańszej gdzie montują wyłącznie dychawiczny 1,2 82KM. Idiotyzm. A mógł być hit. 

Nie tylko z tym, jakoś np. VW może wiele, a Francuzy to jacyś niedorobieni są.

Napisano
25 minut temu, Jaruga napisał:

To są dane za wrzesień - czyli była już dawno w sprzedaży. I zajmuje 35 miejsce (z czego pewnie połowa to stary model), a takie Clio 5-te. A fabia pierwsze. Jeśli auto klasy B sprzedaje się w ilościach podobnych do nissana juke, to znaczy że zrobiono coś bardzo ŹLE.

ale te samochody fizycznie się dopiero pojawiły we wrześniu. Specjalnie byłem obejrzeć. Około połowy września w jednym salonie jeszcze nie było fizycznie auta do obejrzenia, w innym było ale sprzedawca nie wiedział nic: ile się czeka na zamówione auto, czy są jakieś rabaty, a wersji ST-Line nie dało się w ogóle jeszcze zamówić nawet jakbym chciał. Ale nie chcę, bo ten samochód jest zwyczajnie ciasny

Napisano

Sprzedaż Mercedesów i BMW napędzają nasi zachodni sąsiedzi do których pewnie idzie większość nowych pojazdów.

Napisano
2 godziny temu, Joki napisał:

Jak za sensownego Civica wołają 95k to można powiedzieć, że w zasadzie się zwinęła :hehe:

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał:

Jak za sensownego Civica wołają 95k to można powiedzieć, że w zasadzie się zwinęła :hehe:

CRV ma sensowne ceny.  :ok:

Napisano
50 minut temu, Ryb napisał:

(pomijając sens auta typu SUV)

Nie mieści się w limicie 5 wypłat, więc dla mnie za drogi.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

To czemu nikt tego nie kupuje? ;)

Napisano
5 godzin temu, Jaruga napisał:

Focus dla flot jest w bdb cenach, dlatego go biorą, a na to, że leciwy nikt nie patrzy, skoro się sprawdzają...

Napisano

Widzę, że nie ma Dokkera :ok: Bardzo dobrze, jednak cena to nie wszystko, firmy potrafią liczyć i przestały kupować ten złom. 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał:

(pomijając sens auta typu SUV)

Nie mieści się w limicie 5 wypłat, więc dla mnie za drogi.

Nie analizuję sensu ani ilości wypłat. Po prostu w porównaniu do innych SUVów (a nawet aut klasy D) cena jest ok.  :ok:

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

To czemu nikt tego nie kupuje? ;)

IMO winny jest brak agresywnej reklamy. Bo IMO oferta jest lepsza niż u Toyoty (RAV4) ale reklama Hondy nie wyskakuje po każdym otwarciu lodówki.

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał:

Gdy rozmawiałem ze sprzedawcą Forda, to twierdził, że najlepiej im schodzą Kugi i Fiesty/

Może dilerzy więcej nie dostają na rynek polski?

Mam teraz Kugę jako zastępcze. I o ile na początku mnie drażnił - bo diesel, bo automat się zawiesza, bo to, bo szmo. Tak po kilku dniach się przyzwyczaiłem i widzę jedną super zaletę.

Takie auto "prowokuje" do spokojniejszej jazdy. I nie ukrywam, że mi się to podoba :-)

Napisano
27 minut temu, bnow napisał:

Mam teraz Kugę jako zastępcze. I o ile na początku mnie drażnił - bo diesel, bo automat się zawiesza, bo to, bo szmo. Tak po kilku dniach się przyzwyczaiłem i widzę jedną super zaletę.

Takie auto "prowokuje" do spokojniejszej jazdy. I nie ukrywam, że mi się to podoba :-)

Też sceptycznie podchodziłem do diesla, ale idzie się przyzwyczaić.

Na początku włączałem tryb SPORT, bo denerwowała mnie mułowatość silnika i skrzyni, ale w końcu się przełamałem i jeżdżę dostojnie w normalnym trybie.

Ten gabaryt i diesel nie prowokują do dynamicznej jazdy, choć jak depnąć mocno w pedał gazu (z kliknięciem w podłodze) to nawet idzie ;]

Napisano

Kodiaqów dużo się sprzedaje, jakkolwiek to dla mnie dziwny wynalazek.

45 minut temu, rwIcIk napisał:

choć jak depnąć mocno w pedał gazu (z kliknięciem w podłodze) to nawet idzie

Silnik wciąż na dotarciu?

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

IMO winny jest brak agresywnej reklamy. Bo IMO oferta jest lepsza niż u Toyoty (RAV4) ale reklama Hondy nie wyskakuje po każdym otwarciu lodówki.

Dla mnie abstrakcją jest to, co piszesz.

Jeżeli chcę kupić auto, określam z grubsza filtry (silnik, wyposażenie, bagażnik, klasa auta) i sprawdzam wszystko, co jest dostępne na rynku. Najpierw filtr ceny, później jazdy próbne i w końcu wybór.

Jazdy próbne są tu kluczowe, bo wiele cech auta jest takich, że poczuje się je dopiero w jeździe. Zatem na papierze marka X może mieć przewagę nad Y, ale w praktyce dużo lepiej będzie się jeździć Y.

Tak czy owak - co mnie obchodzą jakieś reklamy? I tak sprawdzę wszystko.

Napisano
13 minut temu, Polarny napisał:

Kodiaqów dużo się sprzedaje, jakkolwiek to dla mnie dziwny wynalazek.

Silnik wciąż na dotarciu?

Tak i dlatego każą jeździć na sporym zakresie obrotów.

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał:

Tak i dlatego każą jeździć na sporym zakresie obrotów.

A ja przez 2 pierwsze tysiące nie przekraczałem 3 krpm ...

Pewnie mi się zaraz popsuje albo będzie brał olej, albo rozrząd się rozwali, albo turbina. Jak to w TSi.

Napisano
39 minut temu, Polarny napisał:

Dla mnie abstrakcją jest to, co piszesz.

Jeżeli chcę kupić auto, określam z grubsza filtry (silnik, wyposażenie, bagażnik, klasa auta) i sprawdzam wszystko, co jest dostępne na rynku. Najpierw filtr ceny, później jazdy próbne i w końcu wybór.

Jazdy próbne są tu kluczowe, bo wiele cech auta jest takich, że poczuje się je dopiero w jeździe. Zatem na papierze marka X może mieć przewagę nad Y, ale w praktyce dużo lepiej będzie się jeździć Y.

Tak czy owak - co mnie obchodzą jakieś reklamy? I tak sprawdzę wszystko.

No, ale ponieważ nie każdy tak właśnie myśli to firmy inwestują ciężkie pieniądze w reklamy a sprzedaż wygląda jak wygląda.

Napisano
15 minut temu, Polarny napisał:

Pewnie mi się zaraz popsuje albo będzie brał olej, albo rozrząd się rozwali, albo turbina. Jak to w TSi.

A ja wsiadam i normalnie jadę, już od pierwszego dnia.

I nic się nie psuje. Zakładam że jakbym robił inaczej to też by się nie psuło, więc te wszystkie sztuczki to tylko zabobony. 

Napisano
19 minut temu, Polarny napisał:

Też stosuję się do zaleceń z instrukcji obsługi. U mnie piszą, by w trakcie docierania jeździć do 4000 obr.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Też stosuję się do zaleceń z instrukcji obsługi. U mnie piszą, by w trakcie docierania jeździć do 4000 obr.

A jak długi jest okres docierania?

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

1000 km.

E, ten jeden-dwa dni to bym może jakoś wytrzymał...

:hehe:

PS. A Ty nie masz diesla czasem?

Edytowane przez Ryb

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

No, ale ponieważ nie każdy tak właśnie myśli to firmy inwestują ciężkie pieniądze w reklamy a sprzedaż wygląda jak wygląda.

Dlatego kolejną preferencją będzie marka, która najmniej się reklamuje. Tym bardziej, że te reklamy nie mają nic wspólnego z rzetelną oceną parametrów auta - wszystko gra na podstawowych emocjach.

Napisano

Mam :hehe:

Mój nawet w gazem w desce nie kręci się do 4krpm. Przy 3900 zmienia bieg na wyższy a od 4 jest czerwone pole na obrotomierzu. 

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Mój nawet w gazem w desce nie kręci się do 4krpm. Przy 3900 zmienia bieg na wyższy a od 4 jest czerwone pole na obrotomierzu. 

U mnie czerwone jest od 4,5 tys. obr., ale zmienia dużo niżej. Chyba że gaz w podłodze, to bliżej 4 tys. czasem dokręci.

Napisano
3 minuty temu, Polarny napisał:

Dlatego kolejną preferencją będzie marka, która najmniej się reklamuje. Tym bardziej, że te reklamy nie mają nic wspólnego z rzetelną oceną parametrów auta - wszystko gra na podstawowych emocjach.

Ja wybieram markę która da mi najwięcej tego, czego akurat oczekuję. A z reklamami to wiadomo - akurat IMO ta CRV bije RAV4 na głowę ale ludzie chyba wolą reklamy.

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Ja wybieram markę która da mi najwięcej tego, czego akurat oczekuję. A z reklamami to wiadomo - akurat IMO ta CRV bije RAV4 na głowę ale ludzie chyba wolą reklamy.

Ja z reklam, co najwyżej zwracam uwagę na wygląd.

Auto kupuję chodzą po salonach, oglądając, porównując i negocjując ze sprzedawcami.

Napisano

Ja z reklam, co najwyżej zwracam uwagę na wygląd.

Auto kupuję chodzą po salonach, oglądając, porównując i negocjując ze sprzedawcami.

Ja niby nie kieruję się wyglądem ale przedliftowego Outlandera nie byłem w stanie kupić.

Napisano
51 minut temu, Ryb napisał:

Ja niby nie kieruję się wyglądem ale przedliftowego Outlandera nie byłem w stanie kupić.

U mnie wygląd był ważny. Stąd do Mitsu w ogóle nie pojechałem, a Kii nie kupiłem ;]

Napisano
9 godzin temu, iwik napisał:

Spokojnie można mieć za 83 (po rabacie). Dla mnie wersja z klimą i systemami jest sensowna. Jedyne czego bym sobie mógł więcej życzyć to aktywne amorki. Niestety są w komplecie z dachem otwieranym, który jest porażką. Przypomnę, Civic to auto większe pod każdym względem od BMW serii 3 F30. 

Napisano
Teraz, KvM napisał:

Spokojnie można mieć za 83 (po rabacie). Dla mnie wersja z klimą i systemami jest sensowna. Jedyne czego bym sobie mógł więcej życzyć to aktywne amorki. Niestety są w komplecie z dachem otwieranym, który jest porażką. Przypomnę, Civic to auto większe pod każdym względem od BMW serii 3 F30. 

Mozliwe, ale Civic to od zawsze klasa C...

Ci co szukaja kompakta to zrezygnuja ze wzgledu na cene, a Ci co klasy D to nawet na to nie spojrza ;)

Kwestia wygladu pomijam, ale dla mnie jest niestety dosc pokraczny ;]

Napisano

Jedni spojrzą inni nie. Ja bym kupił gdyby nie chory czas oczekiwania. Moje oczekiwania spełniał w stu procentach. Szukałem auta klasy D, ale sprzed 10 lat, a nie takiej kobyły jak te dzisiejsze. Jedyna konkurencja to Oktawia, którą jeśli skonfigurować tak jak civica w lepszej wersji to wychodzi jakieś 20-30 tysięcy drożej. Więc jaki sens?

Faktycznie stylistyka nie dla każdego, mnie nie przekonuje, ale imo to rzecz wtórna. 

Napisano
11 godzin temu, Joki napisał:

brak taniego accorda ... civic w cenie accorda (którego konserwatywny user i tak nie weźmie), ... i brak kombi ;) 

Honda z PL wyjechała sama ...

Napisano
15 minut temu, Azbest napisał:

... i brak kombi ;) 

A co z Civikiem kombi? IMO to jedno z najładniejszych kombi. 

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał:

A co z Civikiem kombi? IMO to jedno z najładniejszych kombi. 

to stary civic .. konstrukcyjnie z 2006r ... nawet byłby świetną ofertą, gdyby kosztował 10-15kPLN mniej, ale zaczyna się od 70kPLN+, więc za te pieniądze kupisz młodsze konstrukcyjnie .. i zwyczajnie lepsze kompaktowe kombi.

akurat jestem na etapie zakupu taniego kombi C/D .. i ten civic jakoś nie jest ciekawa ofertą ... a samochód znam i bardzo lubię, bo mam od kilku lat Civica VIII 5D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.