Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodów nowych - Wrzesień 2017

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, KvM napisał:

Jedni spojrzą inni nie. Ja bym kupił gdyby nie chory czas oczekiwania. Moje oczekiwania spełniał w stu procentach. Szukałem auta klasy D, ale sprzed 10 lat, a nie takiej kobyły jak te dzisiejsze. Jedyna konkurencja to Oktawia, którą jeśli skonfigurować tak jak civica w lepszej wersji to wychodzi jakieś 20-30 tysięcy drożej. Więc jaki sens?

Faktycznie stylistyka nie dla każdego, mnie nie przekonuje, ale imo to rzecz wtórna. 

czyli ile trzeba czekać?

Napisano

To teraz to samo, tylko dla klientów indywidualnych:

1. Fiat Tipo: 501 egzemplarze

2. Opel Astra: 439

3. Skoda Fabia: 437

4. Toyota Yaris: 356

5. Skoda Octavia: 277

6. Hyundai Tucson: 247

7. Opel Corsa: 241

8. Dacia Duster: 237

9. Kia Rio: 228

10. Renault Clio: 207

W rankingu sprzedaży prowadzonym od stycznia do września:

1. Opel Astra: 4 598 egzemplarzy

2. Toyota Yaris: 4 238

3. Skoda Fabia: 4 179

4. Fiat Tipo: 3 420

5. Dacia Duster: 3 164    

6. Opel Corsa: 2 646

7. Toyota Auris: 2 598

8. Skoda Octavia: 2 513

9. Skoda Rapid: 2 372

10. Volkswagen Golf: 2 300

Zródło: http://moto.pl/MotoPL/7,88389,22486303,fiat-tipo-w-czolowce-polacy-pokochali-ten-samochod.html#BoxMotoImg

Napisano
28 minut temu, rwIcIk napisał:

CCC - indywidualni kupują w dobrych cenach :)

W sumie słusznie, bo zakup bez odliczenia podatkowego auta za cenę ponad 100k PLN jest fanaberią z ekonomicznego punktu widzenia.

Jednym autem w '10' za cenę zbliżoną do 100k jest Tucson...

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał:

To teraz to samo, tylko dla klientów indywidualnych:

W rankingu sprzedaży prowadzonym od stycznia do września:

1. Opel Astra: 4 598 egzemplarzy

2. Toyota Yaris: 4 238

3. Skoda Fabia: 4 179

4. Fiat Tipo: 3 420

5. Dacia Duster: 3 164    

6. Opel Corsa: 2 646

7. Toyota Auris: 2 598

8. Skoda Octavia: 2 513

9. Skoda Rapid: 2 372

10. Volkswagen Golf: 2 300

Astra w sumie to IV i V . Zaskakujaco wysoka pozycja corsy ani to tanie ani nowe ani szybkie :hmm: Widze, ze tipo wysoko sporo tego widze na ulicach z czarnymi lusterkami czyli podstawowe wersje. Calkiem slusznie kawal auta za male pieniadze. Nowe na gwarancji zamiast audi A6 z tych nowszych po 2000 :phi:

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Który też kusi ceną (i wyglądem) w swojej kategorii :ok:

Ale jest kompletną porażką w prowadzeniu.

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał:

Styl pontonu pasuje już do moich potrzeb w tym zakresie.

Ma być wygodnie, w miarę cicho i jest :ok:

Zawieszenie wspaniale wybiera nierówności - u siebie na wsi po drodze wyłożonej tłuczniem mogę mknąć ;]

Napisano
45 minut temu, wladmar napisał:

Tak samo jak kazdy inny SUV czy Crossover ;]

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

No jednak Tuscon pod tym względem jest wybitny. Chyba że zaliczasz do SUVów Tarpana, to wtedy Tucson jeszcze nie jeździ tak źle  ;)

Napisano
59 minut temu, wladmar napisał:

No jednak Tuscon pod tym względem jest wybitny. Chyba że zaliczasz do SUVów Tarpana, to wtedy Tucson jeszcze nie jeździ tak źle  ;)

To zależy czego oczekujesz ;)

Nubira jest znana z tego że prowadzi się jak kibel. Ale ja cenię sobie to że nie czuć nierówności ;)

Przy szybkiej jeździe sama szuka drogi, a z mini ronda potrafi zrobić sobie pełnowymiarowe rondo. I to są oczywiste wady, ale człowiek jeżdżący spokojnie nawet nie zobaczy.

A jak ktoś chce dobrze prowadzącego auta z tego okresu, to idzie po E46, a nie Daewoo ;]

Każdemu w/g potrzeb

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Mi bardzo pasuje kanapowóz :ok:

Napisano

Pierwsze miejsce pokazuje ze Polacy nie maja zupełnie gustu samochodowego i można im wsadzić kupę na kołach jeżeli cena jest właściwa. Drugie miejsce zreszta tez. Po Polsce kręci się sporo brzydkich samochodów ale Skoda się w tej dziedzinie szczególnie negatywnie wyróżnia.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
57 minut temu, Florydziak napisał:

Pierwsze miejsce pokazuje ze Polacy nie maja zupełnie gustu samochodowego i można im wsadzić kupę na kołach jeżeli cena jest właściwa. Drugie miejsce zreszta tez. Po Polsce kręci się sporo brzydkich samochodów ale Skoda się w tej dziedzinie szczególnie negatywnie wyróżnia.

Po co się znów wydurniasz?

Jakby w PL auto i jego utrzymanie było procentowo tańsze do przecietnych zarobków to nikt by fabia nie jezdzil i raczej dobrze o tym wiesz.

Jakby w USA proporcje były jak w PL to byście wszyscy zbiorkomem poginali, żeby mieć za co jeść.

Napisano
Godzinę temu, Florydziak napisał:

"Kupa na kołach" jest określenie wynikłym z analizy konkretnie jakich parametrów auta?

Napisano
16 minut temu, Polarny napisał:

"Kupa na kołach" jest określenie wynikłym z analizy konkretnie jakich parametrów auta?

Marek jest oderwany od PL rzeczywistosci, jakby mi pokazali teraz Tico, Maruti, czy inne takie, tak samo bym zareagował.

Napisano
5 minut temu, ZUBERTO napisał:

Marek jest oderwany od PL rzeczywistosci, jakby mi pokazali teraz Tico, Maruti, czy inne takie, tak samo bym zareagował.

Ale byłbyś w stanie odpowiedzieć na pytanie, jakimi kryteriami się kierujesz.

Napisano
13 minut temu, Polarny napisał:

Ale byłbyś w stanie odpowiedzieć na pytanie, jakimi kryteriami się kierujesz.

Oczywiście.

On też Ci zaraz napisze, że przy ferrari to to ani urodziwe, ani szybkie.

Napisano
10 minut temu, ZUBERTO napisał:

Oczywiście.

On też Ci zaraz napisze, że przy ferrari to to ani urodziwe, ani szybkie.

A pozostałe są szybkie przy ferrari? Bo innych się już nie czepiał.

Napisano
Dnia 10.10.2017 o 13:29, Maciej__ napisał:

Są wyjątki. Patrz Stelvio. Niektórzy wręcz krytykują, że układ kierowniczy za bardzo bezpośredni...

Napisano
Dnia 11.10.2017 o 14:43, Polarny napisał:

Kształtu przypominającego dokładnie kupę psa.

Dnia 11.10.2017 o 14:42, ZUBERTO napisał:
Po co się znów wydurniasz?
Jakby w PL auto i jego utrzymanie było procentowo tańsze do przecietnych zarobków to nikt by fabia nie jezdzil i raczej dobrze o tym wiesz.
Jakby w USA proporcje były jak w PL to byście wszyscy zbiorkomem poginali, żeby mieć za co jeść.

Zdaje sobie sprawę z uwarunkowań cenowych jednak na rynku jest sporo samochodów które są małe, tanie i ładne. A Polacy wybierają Fabię. O tym ze istnieje tez taka maszkara jak Superb to nawet nie wspomnę. Jedynie Octavia skodzie w miarę wyszła.

Napisano
6 minut temu, Florydziak napisał:

Kształtu przypominającego dokładnie kupę psa.

Zatem parametr kształtu jest dla ciebie jedynym parametrem, który świadczy o tym, czy dane auto jest "kupą na kołach"?

Napisano
Zatem parametr kształtu jest dla ciebie jedynym parametrem, który świadczy o tym, czy dane auto jest "kupą na kołach"?

Zauważ ze nie przyczepiam się do danych technicznych Fabii. Bo w sensie mechanicznym nie jest to zły samochód. Tylko ten wygląd. I jeszcze raz napisze - na rynku jest sporo samochodów które są podobne w sensie mechanicznym, kosztują niewiele więcej a jednocześnie są ładne.

Napisano
2 godziny temu, Florydziak napisał:

Zauważ ze nie przyczepiam się do danych technicznych Fabii.

I na tym polega cały problem.

Określasz coś "kupą" wyłącznie ze względu na wygląd - co jest trochę głupie, zważywszy na fakt, że auto ma przede wszystkim jeździć.

Ale np. charakterystyki momentu obrotowego już nie bierzesz pod uwagę - takim fachowcem motoryzacyjnym jesteś.

Napisano
2 godziny temu, Florydziak napisał:

Zdaje sobie sprawę z uwarunkowań cenowych jednak na rynku jest sporo samochodów które są małe, tanie i ładne. A Polacy wybierają Fabię. O tym ze istnieje tez taka maszkara jak Superb to nawet nie wspomnę. Jedynie Octavia skodzie w miarę wyszła.

Skodę Kodiaq sobie obejrzyj.

Napisano
17 minut temu, Polarny napisał:

Ale np. charakterystyki momentu obrotowego już nie bierzesz pod uwagę - takim fachowcem motoryzacyjnym jesteś.

A cóż takiego wybitnego w nim jest? Szczególnie w silnikach MPI?

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

A cóż takiego wybitnego w nim jest? Szczególnie w silnikach MPI?

Właśnie nic - i to byłby powód uznania tego auta za kupę (chociaż masakrycznie nie jest jak na wolnossaka). Tymczasem fachowiec motoryzacyjny tylko wygląd widzi.

Napisano
7 godzin temu, Florydziak napisał:

Zauważ ze nie przyczepiam się do danych technicznych Fabii. Bo w sensie mechanicznym nie jest to zły samochód. Tylko ten wygląd. I jeszcze raz napisze - na rynku jest sporo samochodów które są podobne w sensie mechanicznym, kosztują niewiele więcej a jednocześnie są ładne.

Przykład. 

Napisano
Dnia 5.10.2017 o 20:11, Maciej__ napisał:

Mozliwe, ale Civic to od zawsze klasa C...

Nieprawda. 

Napisano

Pozwole sie nie zgodzic....

Poza tym z tych list rankingowych wieje sama nuda.

wysłane z tel.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał:

Poza tym z tych list rankingowych wieje sama nuda.

Emocji to chyba musisz szukac na listach sprzedazowych w Monaco :hehe:

Napisano

Emocji to chyba musisz szukac na listach sprzedazowych w Monaco :hehe:

Wystarczy odrobina wyobraźni i nie podążanie owczym pędem

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

Wystarczy odrobina wyobraźni i nie podążanie owczym pędem

Co proponujesz w przypadku aut za 50-70-100kPLN? Bo dla mnie intersujace to moze byc 911 czy M3-ka...

A ta cala masa aut marek popularnych to jeden pies, ma wozic z punktu A do B i tyle.

Napisano

Co proponujesz w przypadku aut za 50-70-100kPLN? Bo dla mnie intersujace to moze byc 911 czy M3-ka...
A ta cala masa aut marek popularnych to jeden pies, ma wozic z punktu A do B i tyle.

W takim wypadku nie fokusowac sie na nowych....

wysłane z tel.

Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał:

W takim wypadku nie fokusowac sie na nowych....

Ale to jest ranking aut nowych :facepalm: Ci ludzie dokonali swiadomego wyboru, gdyby chcieli uzywke to by ja kupili...

Napisano

Ale to jest ranking aut nowych :facepalm: Ci ludzie dokonali swiadomego wyboru, gdyby chcieli uzywke to by ja kupili...

No wlasnie mam wątpliwości co do świadomości wyboru a nie podążanie za ww. owczym pędem

wysłane z tel.

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał:

No wlasnie mam wątpliwości co do świadomości wyboru a nie podążanie za ww. owczym pędem

wysłane z tel.

Nie rozumiem co chcesz powiedziec? Mam 100k do wydania. Chce emocji biore jakies ST, GTI jakiegos hot hatcha. Chce oszczednosci to Focusa diesel. Chce zwykle wozidlo to Astre czy inna Toyote. Wchodze, wybieram kolor i max po tygodniu jezdze nowym autem na gwarancji i przez najblizsze 4 lata nie martwie sie niczym oprocz paliwa. 

Mam do wydania 3k to ide i kupuje nowy telewizor a nie szukam po allegro czy olx.

Jakbym mial wolne 100k do wydania i szukal jakiejs zabawki to spedzilbym troche czasu i poszukal porshe, moze jakiegos AMG etc. 

Przy nizszych kwotach to samo masz 30k to bierzesz 10k kredytu i wyjezdzasz nowa fabia/yaris etc. Masz mozliwosc za ta kase tez i A6 z tych nowszych po 2000 z tym, ze ani to nowoczesne, ani bezwypadkowe etc. Dodatkowo teraz auta sa w sumie tak zaprojektowane, zebys po tych 6-7 latach ich sie pozbyl.

Napisano
Nie rozumiem co chcesz powiedziec? Mam 100k do wydania. Chce emocji biore jakies ST, GTI jakiegos hot hatcha. Chce oszczednosci to Focusa diesel. Chce zwykle wozidlo to Astre czy inna Toyote. Wchodze, wybieram kolor i max po tygodniu jezdze nowym autem na gwarancji i przez najblizsze 4 lata nie martwie sie niczym oprocz paliwa. 

Mam do wydania 3k to ide i kupuje nowy telewizor a nie szukam po allegro czy olx.

Jakbym mial wolne 100k do wydania i szukal jakiejs zabawki to spedzilbym troche czasu i poszukal porshe, moze jakiegos AMG etc. 

Przy nizszych kwotach to samo masz 30k to bierzesz 10k kredytu i wyjezdzasz nowa fabia/yaris etc. Masz mozliwosc za ta kase tez i A6 z tych nowszych po 2000 z tym, ze ani to nowoczesne, ani bezwypadkowe etc. Dodatkowo teraz auta sa w sumie tak zaprojektowane, zebys po tych 6-7 latach ich sie pozbyl.

Przypominam. Jesteśmy na forum motoryzacyjnym a nie dzialkowcow. Chociaz coraz czesciej mam wrazenie ze w tym kierunku AK podąża...

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

Przypominam. Jesteśmy na forum motoryzacyjnym a nie dzialkowcow. Chociaz coraz czesciej mam wrazenie ze w tym kierunku AK podąża...

wysłane z tel.

Oczywiscie mozemy mowic o pasji do motoryzacji ale ranking nowych samochodow odwierciedla raczej przecietnego Kowalskiego i tanie auta.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

Jedni szukają emocji inni niezawodnego, wygodnego dupowozu.

To wszystko to jest motoryzacja.

Mnie nigdy nie interesowała technika. Kiedyś może trochę, by coś tam sam przy aucie robiłem. Obecnie wolę, gdy autem zajmą się fachowcy, a w czasie jazdy jak najwięcej dzieje się automatycznie :ok:;]

Są różne podejścia do motoryzacji :)

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Jedni szukają emocji inni niezawodnego, wygodnego dupowozu.

To wszystko to jest motoryzacja.

Mnie nigdy nie interesowała technika. Kiedyś może trochę, by coś tam sam przy aucie robiłem. Obecnie wolę, gdy autem zajmą się fachowcy, a w czasie jazdy jak najwięcej dzieje się automatycznie :ok:;]

Są różne podejścia do motoryzacji :)

Dla mnie dosc istotnym kryterium byla ostatnio odleglosc do ASO ;] W sumie moge isc na piechote I to mi pasuje :ok:

Z poprzednim VTSem musialem jezdzic do zaufanego mechanika na drugi koniec miasta, wracac kolejka do roboty i z odbiorem taki sam cyrk...

Emocji I atrakcji w zyciu mam dosc I bez samochodu ;) 

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Dla mnie dosc istotnym kryterium byla ostatnio odleglosc do ASO ;] W sumie moge isc na piechote I to mi pasuje :ok:

Z poprzednim VTSem musialem jezdzic do zaufanego mechanika na drugi koniec miasta, wracac kolejka do roboty i z odbiorem taki sam cyrk...

Emocji I atrakcji w zyciu mam dosc I bez samochodu ;) 

Też staram się mieć blisko do ASO.

No i mam też mechanika na wsi w pobliżu pracy. :ok:

Napisano
Dnia 11.10.2017 o 14:43, Polarny napisał:

Nie karm trolla.

Napisano
14 godzin temu, futrzak napisał:

Nieprawda. 

... a coś konkretniej? Czym jest ten Civic jak nie kompaktem (C) ?

Podałeś taki gąszcz kontrargumentów, że musisz to jakoś prościej opisać ...

Napisano

Np. Fiat 500. Cenowo nie różni się wiele od Fabii a jednak jest samochodem ładnym. Jak chcemy 4 drzwi to jest Panda, która tez jest nieporównanie ładniejsza niż Fabia. Są tez np. Citroeny - C1 i C3 są naprawdę ciekawe stylistycznie a jednocześnie rozsądne cenowo. Wybór samochodów podobnych cenowo i rozmiarowo do Fabii jest spory. I wszystkie przynajmniej jakoś wyglądają. Jednak ludzie pchają się jak ćmy do Fabii. Podejrzewam ze spora ilość idzie do flot - w Poznaniu większość Uberów jeździ nowymi Fabiami. Ten samochód jest po prostu nieproporcjonalny - wyglada jakby zaprojektowano go w Indiach żeby dało się wsiąść z turbanem na głowie. To pewnie wyjaśnia dlaczego często w nim widać kierowców w kapeluszach.

Mówicie że to forum motoryzacyjne i ze powinno się dyskutować o silniku i zawieszeniu. Jednak stylistyka jest tak samo ważnym elementem projektu samochodu jak silnik o czym się wiele firm bardzo boleśnie przekonało na przestrzeni lat. Jedyne co mnie pociesza - nikt w tym wątku nie napisał ze Fabia jest ładna.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

gdyby podążali owczym pędem jak to określiłeś na parkingu maiłbyś same prestiże kombi w tedeiku - ponoć takie wóz nadal jest "trendi" albo pełnoletnie uzdatnione audi lub BMW

Napisano

Świat moto się zmienia.

Kiedyś myślałem, że SUV jest bez sensu i że raczej nie kupię diesla.

A teraz jeżdżę i sobie chwalę. ;]

A nowe, elektroniczne bajery, jak rozpoznawanie znaków, czy aktywne pilnowanie pasa ruchu też są fajne :ok:

Napisano

Emocji I atrakcji w zyciu mam dosc I bez samochodu [emoji6] 

U mnie w domu zawsze były ciekawe auta. Dziadek mial Simca gdzie reszta smigala Warszawami syrenami i 126. Potem byl FSO z przeszczepem diesla MB. Ojciec smigal stara omega A 3000 zamiast nowej Astry F 1.4 60KM

Codziennie spędzam min 1.5h w aucie i chciałbym aby ten czas dobrze mi sie kojarzył. Ale nie rozumiem tego poprzez bezawaryjne przemieszczanie z A do B w zadanej temp i elektrycznym fotelu.

Biorąc kiedyś wnuka na kolana chciałbym opowiadać mu o fajnych autach jakie miałem i zobaczyć w jego wyrazie twarzy to co moj dziadek widział w mojej

Teraz na AK największe emocji budza watki kto ile % kto urwal z ceny za nowego plastika albo czy pali 6 czy 6.5 l/100km

Smutne.....

Dla mnie kupno nowego plastika jest jak jedzenie w MD: szybko, względnie tanio i "smacznie". Tyle ze jedzie w/g mnie nie musi zawsze byc szybko i tanio ważne zeby bylo SMACZNE

wysłane z tel.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

U mnie w domu zawsze były ciekawe auta. Dziadek mial Simca gdzie reszta smigala Warszawami syrenami i 126. Potem byl FSO z przeszczepem diesla MB. Ojciec smigal stara omega A 3000 zamiast nowej Astry F 1.4 60KM

Codziennie spędzam min 1.5h w aucie i chciałbym aby ten czas dobrze mi sie kojarzył. Ale nie rozumiem tego poprzez bezawaryjne przemieszczanie z A do B w zadanej temp i elektrycznym fotelu.

Biorąc kiedyś wnuka na kolana chciałbym opowiadać mu o fajnych autach jakie miałem i zobaczyć w jego wyrazie twarzy to co moj dziadek widział w mojej

Teraz na AK największe emocji budza watki kto ile % kto urwal z ceny za nowego plastika albo czy pali 6 czy 6.5 l/100km

Smutne.....

Dla mnie kupno nowego plastika jest jak jedzenie w MD: szybko, względnie tanio i "smacznie". Tyle ze jedzie w/g mnie nie musi zawsze byc szybko i tanio ważne zeby bylo SMACZNE

wysłane z tel.

To nie jest smutne, tylko praktyczne. Tanie plastiki nie mogą budzić innych emocji bo nie do tego zostały stworzone.

Chcesz napisać, że lepiej by Ci się kojarzył luksusowy stary rupieć, który co jakiś czas zawodzi niż nowy plastik, który dowiezie na miejsce? Używając Twojej analogi to jak zjeść smacznie i później dostać ciężkiego zatrucia. Ja wolę jednak szybko, tanio, ale bez zatrucia. Nie wydaje mi się, żeby to było smutne.

Napisano
To nie jest smutne, tylko praktyczne. Tanie plastiki nie mogą budzić innych emocji bo nie do tego zostały stworzone.

Chcesz napisać, że lepiej by Ci się kojarzył luksusowy stary rupieć, który co jakiś czas zawodzi niż nowy plastik, który dowiezie na miejsce? Używając Twojej analogi to jak zjeść smacznie i później dostać ciężkiego zatrucia. Ja wolę jednak szybko, tanio, ale bez zatrucia. Nie wydaje mi się, żeby to było smutne.

Nie ma nic po środk? Przeciez nie proponuje kupowac RR czy 911 za 50kPLN w miejsce nowego Tipo...

wysłane z tel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.