Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodów nowych - Wrzesień 2017

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

Nie ma nic po środk? Przeciez nie proponuje kupowac RR czy 911 za 50kPLN w miejsce nowego Tipo...

wysłane z tel.

Twój środek to kompromis. Nie każdy z nich jest zadowolony. Dostajesz okrojone emocje, większą awaryjność tak naprawdę dostajesz wszystko (po trochu) i nic (w pełni). Ja potrafię zrozumieć, że dla niektórych (nawet dla większości) to pasuje, ale nie mogę zrozumieć dlaczego jest smutne wybranie plastika, który jest opcją bardzo rozsądną. Ja sobie założyłem, że jak mają być emocje to na maksa, a że mnie nie stać to jest tani plastik, a nie proteza.

Napisano

Twój środek to kompromis. Nie każdy z nich jest zadowolony. Dostajesz okrojone emocje, większą awaryjność tak naprawdę dostajesz wszystko (po trochu) i nic (w pełni). Ja potrafię zrozumieć, że dla niektórych (nawet dla większości) to pasuje, ale nie mogę zrozumieć dlaczego jest smutne wybranie plastika, który jest opcją bardzo rozsądną. Ja sobie założyłem, że jak mają być emocje to na maksa, a że mnie nie stać to jest tani plastik, a nie proteza.

Potrzebowalem suva z dobrym napędem

Mialem przeznaczone 70kPLN (kredytów nigdy nie ma alem i nie chce miec)

Do wyboru mialem Nowa Dacie Duster lub Subaru Tribeca 3.6 nie spelna 7 letnie

Zle zrobilem wybierajac subaru?

wysłane z tel.

Napisano
6 godzin temu, Florydziak napisał:

Np. Fiat 500. Cenowo nie różni się wiele od Fabii a jednak jest samochodem ładnym. Jak chcemy 4 drzwi to jest Panda, która tez jest nieporównanie ładniejsza niż Fabia. Są tez np. Citroeny - C1 i C3 są naprawdę ciekawe stylistycznie a jednocześnie rozsądne cenowo. Wybór samochodów podobnych cenowo i rozmiarowo do Fabii jest spory. I wszystkie przynajmniej jakoś wyglądają. Jednak ludzie pchają się jak ćmy do Fabii. Podejrzewam ze spora ilość idzie do flot - w Poznaniu większość Uberów jeździ nowymi Fabiami. Ten samochód jest po prostu nieproporcjonalny - wyglada jakby zaprojektowano go w Indiach żeby dało się wsiąść z turbanem na głowie. To pewnie wyjaśnia dlaczego często w nim widać kierowców w kapeluszach.

Mówicie że to forum motoryzacyjne i ze powinno się dyskutować o silniku i zawieszeniu. Jednak stylistyka jest tak samo ważnym elementem projektu samochodu jak silnik o czym się wiele firm bardzo boleśnie przekonało na przestrzeni lat. Jedyne co mnie pociesza - nikt w tym wątku nie napisał ze Fabia jest ładna.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Po pierwsze pokaz mi dokument z uczelni ze masz prawo okreslac co jest ładne a co brzydkie .  Masz troszku za wysokie ego i wszystko oceniasz przez własny pryzmat.  Porównywanie 500-tki C1 do Fabii uwazam za głupote  C3 owszem  . Następnie gdzie ta 500tka jest ładna ,jak ty to okreslasz kupa i tyle . I trzepią klony L X  i jakies tam pomyłki. Tipo wreszcie sie włochom udało.

Nie chce bronic Fabii mimo że jeżdze najbrzydszą Skodą ale Twoje podejscie jest lekko "epitet" Masz prawo oceniac ale nie pokazywac światu co najpiękniesze. 

Napisano
9 minut temu, ppmarian napisał:

Potrzebowalem suva z dobrym napędem

Mialem przeznaczone 70kPLN (kredytów nigdy nie ma alem i nie chce miec)

wysłane z tel.

To zależy czy z niego jesteś zadowolony. Jak nie to źle zrobiłeś, a jak tak to dobrze. Samochód moim zdaniem powinno dobierać się pod swoje własne wymagania.

Napisano

To zależy czy z niego jesteś zadowolony. Jak nie to źle zrobiłeś, a jak tak to dobrze. Samochód moim zdaniem powinno dobierać się pod swoje własne wymagania.

Jestem

Myslisz ze z dustera tez byłbym?

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

Jestem

Myslisz ze z dustera tez byłbym?

wysłane z tel.

Nie wiem, nie znam Cię, ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że ktoś może być zadowolony bardziej z nowego Dustera niż z 7 letniego Subaru,a ktoś inny odwrotnie. Dla mnie to kwestia indywidualnych wymagań.

Napisano
8 minut temu, Citric napisał:

Nie wiem, nie znam Cię, ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że ktoś może być zadowolony bardziej z nowego Dustera niż z 7 letniego Subaru,a ktoś inny odwrotnie. Dla mnie to kwestia indywidualnych wymagań

pewnie robiąc ankietę na forum działkowców duster miałby przewagę. ale na prawdziwym formum motoruzacyjnym ?

do tego zmierzam, zapomnieliśmy gdzie jesteśmy

jestem na tym forum od 2001 i niestety coraz mniej pasji motoryzacyjnej tutaj mimo coraz większych możliwości finansowych poszczególnych userów...

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

pewnie robiąc ankietę na forum działkowców duster miałby przewagę. ale na prawdziwym formum motoruzacyjnym ?

jestem na tym forum od 2001 i niestety coraz mniej pasji motoryzacyjnej tutaj mimo coraz większych możliwości finansowych poszczególnych userów...

Zapominasz, że pasja motoryzacyjna to bardzo droga pasja. Czasy się zmieniają, tempo życia przyśpiesza, ludzie są na innym etapie życia. Ja jestem od 2005 i wydaje mi się, że średnia wieku użytkowników AK się zwiększyła. Samochody forumowe często służą jako codzienne auta, które muszą dowieźć tyłek na miejsce więc priorytetem staje się rozsądek, a na pasje brakuje pieniędzy i często czasu.

Napisano
6 minut temu, ppmarian napisał:

Pasja jest, ale idzie w kierunku rozwiązań komfortowych. Wiek robi swoje. Ja z premedytacją kupiłem wyższe auto z automatyczną skrzynią i 5 letnią gwarancją z assistance. Po prostu zdrowie nie pozwala m8 na bardziej ostre doznania. Co nie zm8en7a faktu, że dzięki temu także można odkryć jakąś stronę motoryzacji. :)

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Pasja jest, ale idzie w kierunku rozwiązań komfortowych. Wiek robi swoje. Ja z premedytacją kupiłem wyższe auto z automatyczną skrzynią i 5 letnią gwarancją z assistance. Po prostu zdrowie nie pozwala m8 na bardziej ostre doznania. Co nie zm8en7a faktu, że dzięki temu także można odkryć jakąś stronę motoryzacji. :)

smiem twierdzic ze w Tribece mam wyzszy komfort pomijam juz kwestie napedu, tego co pod maska itp

a na przykladzie kolegi bizz assistance działa na nawet dla pełnolatka na Ukrainie....

to sa tylko przyklady

o ile  ogólny ślepy owczego trend: nowy plastik z salonu bez silnika,  można jakoś wytłumaczyć: ludzie zapracowani bez moto pasji, auto tylko do jazdy z A do B 

to na forum motoryzacyjnym to samo?, ja tez nie jestem młodszy. mam rodzinę, odpowiedzialność, a mimo to nie dziadzieje a wręcz przeciwnie... 

Napisano

Ja już w latach 90 obiecałem sobie, że więcej nie kupię używki jako podstawowe auto i tej zasady się trzymam. ;]

Na prestiże mnie nie stać, więc od lat jeżdżę Koreańxzykami i sobie chwalę :)

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał:

smiem twierdzic ze w Tribece mam wyzszy komfort pomijam juz kwestie napedu, tego co pod maska itp

a na przykladzie kolegi bizz assistance działa na nawet dla pełnolatka na Ukrainie....

to sa tylko przyklady

o ile  ogólny ślepy owczego trend: nowy plastik z salonu bez silnika,  można jakoś wytłumaczyć: ludzie zapracowani bez moto pasji, auto tylko do jazdy z A do B 

to na forum motoryzacyjnym to samo?, ja tez nie jestem młodszy. mam rodzinę, odpowiedzialność, a mimo to nie dziadzieje a wręcz przeciwnie... 

To podam Ci mój przykład. Jeździłem wcześniej Lanosem 1,6 z 2001 r. (od 2009 do 2016). Przez prawie cały okres eksploatacji trzymał wysoki poziom, ale miałem 3 ważne momenty w których go potrzebowałem. Tylko w jednym nie zawiódł, a pozostałe 2 miałem przerąbane (poważne awarie: uszczelka pod głowicą i pękł pasek rozrządu po 2-3 tys km od wymiany). Wiesz mi Assistance to jest najmniejszy problem. Musiałem być na czas i to w dalekich miejscach, gdzie bez samochodu jak bez ręki. Musiałem skombinować auto zastępcze na długi okres czasu. Nawet mi do głowy nie przyszło zmienić Lanosa na używkę z emocjami. Miałem dość emocji. Dodatkowo nie cierpię jeździć i szukać dobrego auta wśród szrotów więc dla mnie wybór był oczywisty tylko nowy plastik.

Jak napisałem to kwestia osobistych wymagań i być może szczęścia. W Twoim przypadku jak coś trzeba zrobić w aucie to pewnie nie stanowi problemu, a u mnie to jest katastrofa dlatego ja wolę nowe (jak będzie mnie stać na dodatkową zabawkę to wtedy dokupię używkę), a Ty używane i nic to nie ma wspólnego z pasją.

Napisano
29 minut temu, ppmarian napisał:

Wg mnie w tej chwili to juz forum glownie towarzyskie z delikatna nuta motoryzacji  ;]

Inna kwestia jest taka, ze Twoja Tribeca to tez zwykly rodzinny dupowoz dla gospodyni jak na standardy USA czy OZ...

W PL nie jest faktycznie popularna, ale patrzac obiektywnie to co w tym takiego wow? ;]

Ja wole obecnie nudne, budzetowe auto z gwarancja bo  duzo bardziej w chwili bawia mnie podroze czy rower niz to czym jezdze na codzien do pracy w korku.

Napisano
8 godzin temu, Azbest napisał:

... a coś konkretniej? Czym jest ten Civic jak nie kompaktem (C) ?

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Padło stwierdzenie:

"Możliwe, ale Civic to od zawsze klasa C..."  - powyższe nie  jest prawdą. Civic jest C od jakiegoś czasu, a nie od zawsze.

8 godzin temu, Azbest napisał:

Podałeś taki gąszcz kontrargumentów, że musisz to jakoś prościej opisać ...

Wystarczy sięgnąć do historii Civica, a ta mówi dość jednoznacznie jaki był od tego "zawsze", czyli nie był od zawsze C. Dziwne, że wielbiciel modelu nie zna jego historii i napada innych z niewiedzy :facepalm:;l

Napisano
31 minut temu, Maciej__ napisał:

Wg mnie w tej chwili to juz forum glownie towarzyskie z delikatna nuta motoryzacji  ;]

Inna kwestia jest taka, ze Twoja Tribeca to tez zwykly rodzinny dupowoz dla gospodyni jak na standardy USA czy OZ...

W PL nie jest faktycznie popularna, ale patrzac obiektywnie to co w tym takiego wow? ;]

Ja wole obecnie nudne, budzetowe auto z gwarancja bo  duzo bardziej w chwili bawia mnie podroze czy rower niz to czym jezdze na codzien do pracy w korku.

dalej będę porównywając do możliwości a były następujące: 70kPLN w reku i potrzeba zakupu suva z dobrym 4x4

nowa dacia bo nic innego w tej kwocie nie spełnia tych wymagań z nowych lub uzywane subaru

uwazasz ze tribeca jest rownie nudna jak duster ?

co do diagnozy forum - pelna zgoda ....niestety :(

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał:

dalej będę porównywając do możliwości a były następujące: 70kPLN w reku i potrzeba zakupu suva z dobrym 4x4

nowa dacia bo nic innego w tej kwocie nie spełnia tych wymagań z nowych lub uzywane Subaru

uwazasz ze tribeca jest rownie nudna jak duster ?

co do diagnozy forum - pelna zgoda ....niestety :(

Przy takich wymaganiach to faktycznie, wybor nowych aut byl w zasadzie zadny ;)

Ale jak ktos ma 70kPLN I potrzebuje kompakta to jednak wiele osob wybierze nowe auto, bo roznice nie beda az tak duze...

Napisano
Dnia 11.10.2017 o 13:41, Florydziak napisał:

Pierwsze miejsce pokazuje ze Polacy nie maja zupełnie gustu samochodowego i można im wsadzić kupę na kołach jeżeli cena jest właściwa.

Może tylko przypomnę, że Ty powoziłeś tym czymś i chwaliłeś że ładne.

Wstawiam jako punkt odniesienia, abyśmy zrozumieli co oznacza "gust samochodowy"

Lexus-SC430-1.jpg

Napisano
21 godzin temu, kravitz napisał:

Może tylko przypomnę, że Ty powoziłeś tym czymś i chwaliłeś że ładne.

Wstawiam jako punkt odniesienia, abyśmy zrozumieli co oznacza "gust samochodowy"

Ten samochód mi się nadal bardzo podoba. Jak na tamte czasy był rewolucyjny. Podobnie jak BMW 7 z wielkim tyłem - tez musiało się opatrzyć żeby zaczęło się podobać. Dziś bym go nie kupił bo stylistyka poszła w innym kierunku.

W przypadku Fabii jest inaczej - ten samochód jest po prostu brzydki i już. Nie ma żadnych „ale”. Tak, jest funkcjonalny, tak, ma dobry stosunek ceny do tego co się dostaje. Ale wygląd jest katastrofalny i nigdy nie będzie on klasykiem który ludzie kupują do kolekcji jak np. wspomniany powyżej SC430. Zreszta to nie tylko moja opinia:

http://www.dailymail.co.uk/home/event/article-2960031/Chris-Evans-reviews-Skoda-Fabia-SE-L.html

A jak wiesz obecnie jeżdżę samochodem który (za wyjątkiem Twinsena) uniwersalnie jest uważany za jeden z najładniejszych pojazdów na rynku.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Staram się zrozumieć, i skumałem z tego coś niepokojącego. Trudno mi w to uwierzyć, więc proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Czy Twój wnuk kiedyś w przyszłości ma być pewien podziwu dla dziadka, bo ten kupił 7 letniego Subaru Tribecę? :hmm:

Napisano
1 minutę temu, Florydziak napisał:

Ten samochód mi się nadal bardzo podoba. Jak na tamte czasy był rewolucyjny. Podobnie jak BMW 7 z wielkim tyłem - tez musiało się opatrzyć żeby zaczęło się podobać. Dziś bym go nie kupił bo stylistyka poszła w innym kierunku.

Marku, a mógłbym Cie prosić o wrzucenie zdjęcia felg z Twojej Corvetty?

Da nam to chyba pełny obraz tego gustu.

Bym poprosił jeszcze o wrzucenie tych cygańskich wzornictw na domu, ale ograniczmy się tu może do motoryzacji :ok:

Napisano

Felgi zostają bo egzemplarz jest numerowany i jako taki musi pozostać dokładnie w oryginalnej specyfikacji. Zrobili ich tylko 500 i nie mam zamiaru zachowywać się jak jakiś cham i zmieniać czegoś po projektantach bo uważam ze powinno być inaczej.

4874124aff36cfe53b58d2ae5fa304ce.jpg

Napisano
2 godziny temu, demoneczek napisał:

Porównywanie 500-tki C1 do Fabii uwazam za głupote  C3 owszem

Posłużmy się tutaj przykładem.

To jest to ładne wg Marka C1

15CitC1Fee5drRedFR1_800.jpg

Napisano

Moim zdaniem bardo ładny samochód. Zdecydowana stylistyka.

Napisano
20 godzin temu, kravitz napisał:

Posłużmy się tutaj przykładem.

To jest to ładne wg Marka C1

Niech Mu będzie jezeli przez trolowanie ma lepszy sen. Moja matula ma C2 , czego nie mogłem zrozumiec, jest bardzo zadowolona i ja to szanuję. Ludzie jedzili PT Cruiserem , multiplą , Indicą itp i nie narzekali. Ta Markowa demokracja jest trochę o kant ....

Napisano
1 minutę temu, Florydziak napisał:

Moim zdaniem bardo ładny samochód. Zdecydowana stylistyka.

WRESZCIE !!!!!!!! cytuję " moim zdaniem" brawo

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał:

Staram się zrozumieć, i skumałem z tego coś niepokojącego. Trudno mi w to uwierzyć, więc proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Czy Twój wnuk kiedyś w przyszłości ma być pewien podziwu dla dziadka, bo ten kupił 7 letniego Subaru Tribecę? :hmm:

zamiast dustera tak

poza tym mam nadzieje ze dziadek będzie nadal mieć do przekazania coś zdecydowanie bardziej ciekawszego tez ze stajni subaru.... 

Napisano
13 minut temu, Florydziak napisał:

A jak wiesz obecnie jeżdżę samochodem który (za wyjątkiem Twinsena) uniwersalnie jest uważany za jeden z najładniejszych pojazdów na rynku.

Jeździsz obecnie ładnym autem, ale jest to przypadek.

Wśród Twoich byłych aut są auta ładne, jak i totalne paskudy.

Nie wybierałeś ich dlatego że były ładne, ale dlatego że założenie Twoje było takie, aby wyglądały na drogie i mieściły się w budżecie.

Budżet rośnie, to teraz jest Corvette, ale z felgami jak z czarnych slumsów.

Wcześniej był ten nieszczęsny Lexus SC, a o ile pamiętam to Twoja małżonka też jeździła jakimś dużym Lexusem o średnim wyglądzie.

Oczywiście bywały też i ładniejsze auta.

Budżet Ci pozwala na kupowanie czegoś droższego, ale Twoje postrzeganie motoryzacji sprowadza się do mtoryzacji naszego polskiego dresa :)

I w żadnym wypadku nie chcę Cię obrażać, a jedynie uświadomić Ci to co robisz.

Nasze dresiki nie kupią czegoś taniej marki. Musi być Audi i BMW, oczywiście z najmocniejszym silnikiem. Najnowszy rocznik jaki znajdą....czyli w ich przypadku to 20 lat niestety.

Nieważne że stare, nieważne że się sypie. Premium i będzie poważanie w okolicy.

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał:

zamiast dustera tak

poza tym mam nadzieje ze dziadek będzie nadal mieć do przekazania coś zdecydowanie bardziej ciekawszego tez ze stajni subaru.... 

A ja swoim wnukom będę mówił coś takiego:

"Dzieciory, ale miałem zwałę jak widziałem ludzi jeżdżacych autami na które ich nie stać. Ja swoim Dusterem zasuwałem po rowach. Jak sie ma coś urwać to się urwie, bo kosztuje grosze. Pamietam jak raz rozwaliłem budę u sąsiada, dobrze że psa tam nie było. Widziałem raz komedię jak koleś chusteczką higieniczną szorował zderzak w swoim Subaru pod supermarketem, bo mu wózek wjechał na samochód".

Nie urodziłem się księciem, to nie będę udawał że nim jestem. I kupno Subaru czy BMW mi nic nie da, jak mnie nie stać na nie. Czas mam ograniczony od daty urodzenia do daty śmierci i na pewno nie będę go marnował na leżenie pod samochodem i usuwanie "eksploatacji".

Jadę, płacę i wyjeżdżam autem nowym. Może być prawie nowe jeśli jakiś rodzyn się trafił.

Czytając powyższe sam sobie pomyśl, na czym byś się bardziej wyżywał. Na Dusterze czy na Tribece? Gdzie byś cisnął do oporu i przelatywał przez większe dziury?

Napisano
8 minut temu, kravitz napisał:

A ja swoim wnukom będę mówił coś takiego:

"Dzieciory, ale miałem zwałę jak widziałem ludzi jeżdżacych autami na które ich nie stać. Ja swoim Dusterem zasuwałem po rowach. Jak sie ma coś urwać to się urwie, bo kosztuje grosze. Pamietam jak raz rozwaliłem budę u sąsiada, dobrze że psa tam nie było. Widziałem raz komedię jak koleś chusteczką higieniczną szorował zderzak w swoim Subaru pod supermarketem, bo mu wózek wjechał na samochód".

Nie urodziłem się księciem, to nie będę udawał że nim jestem. I kupno Subaru czy BMW mi nic nie da, jak mnie nie stać na nie. Czas mam ograniczony od daty urodzenia do daty śmierci i na pewno nie będę go marnował na leżenie pod samochodem i usuwanie "eksploatacji".

Jadę, płacę i wyjeżdżam autem nowym. Może być prawie nowe jeśli jakiś rodzyn się trafił.

Czytając powyższe sam sobie pomyśl, na czym byś się bardziej wyżywał. Na Dusterze czy na Tribece? Gdzie byś cisnął do oporu i przelatywał przez większe dziury?

w poprzednim forku zabilem tylny dyfer (w/g wszystkich znawców cześć nie do zniszczenia w subaru) na ostatniej wyprawie w Moldawi  wiec nie pisz mi porsze co to znaczy upalac w terenie....

a tribece ostanio mylem dobry miesiac temu....

Napisano
23 godziny temu, demoneczek napisał:

Po pierwsze pokaz mi dokument z uczelni ze masz prawo okreslac co jest ładne a co brzydkie .  Masz troszku za wysokie ego i wszystko oceniasz przez własny pryzmat.  Porównywanie 500-tki C1 do Fabii uwazam za głupote  C3 owszem  . Następnie gdzie ta 500tka jest ładna ,jak ty to okreslasz kupa i tyle . I

No jezeli 500 wyglada jak kupa ,to juz troche przesada ,dla kobiety idealne miejskie autko,a to ze w Polsce lepiej sprzedaje sie fabia oznacza ze ludzi nie stac na fanaberie.Za ta sama kase dostaje sie wiecej auta proste

Napisano
6 minut temu, ppmarian napisał:

w poprzednim forku zabilem tylny dyfer (w/g wszystkich znawców cześć nie do zniszczenia w subaru) na ostatniej wyprawie w Moldawi  wiec nie pisz mi porsze co to znaczy upalac w terenie....

a tribece ostanio mylem dobry miesiac temu....

Tym bardziej nie kumam dlaczego masz coś do Dacii.

Ktoś ma 70k PLN i tylko tyle. Chce sobie poupalać. Z kasa u niego nienajlepiej.

Chyba Dacie taniej naprawić niż Subaru? Subaru by zwyczajnie taki jegomość nie upalał.

Jak ja upalałem, to Seicento. Jakbym kupił do upalania STI, to bym niestety sobie nie pojeździł. Robiłby za pomnik.

Napisano

do pernametnego upalania nie kupuje sie ani nowej daci za 70kPLN ani uzywanego subaru

tylko samuraja czy satrego patrola czy disco za polowe tej kwoty a reszte mota lub doklada jak cos odpadnie

mowie o aucie na codzien i do aktywnego spędzania urlopu / wakacji. Do tego byl forek i teraz jest tribeca

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ja już w latach 90 obiecałem sobie, że więcej nie kupię używki jako podstawowe auto i tej zasady się trzymam. ;]

Hmmm, to już Twój wybór. Ja tam nic nie mam do sensownych używek i przyznam się szczerze, że tak naprawdę nie mam z nimi więcej kłopotów niż z nówkami. 

Szczęście?  Może kwestia podejścia. No, roczne przebiegi to też nie jest 10kkm , tylko stosownie więcej. Jest jednak podstawa - dobry i regularny serwis. 

2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Na prestiże mnie nie stać, więc od lat jeżdżę Koreańxzykami i sobie chwalę :)

Ja się pozbyłem stajni oplopodobnych/volkswagenowopodobnych i pozostałem przy japończykach i francuzach. Chodzi mi co prawda po głowie coś dresiarskiego i/lub plejadowego, ale tak się zastanawiam jaki to ma sens ;] 

Napisano
8 minut temu, ppmarian napisał:

do pernametnego upalania nie kupuje sie ani nowej daci za 70kPLN ani uzywanego subaru

tylko samuraja czy satrego patrola czy disco za polowe tej kwoty a reszte mota lub doklada jak cos odpadnie

mowie o aucie na codzien i do aktywnego spędzania urlopu / wakacji. Do tego byl forek i teraz jest tribeca

Ale ja nie piszę o aucie do hardcoru.

Miałem Seicento Abartha czy Punto HGT i były to moje auta do jazdy codziennej.

Kilka czy kilkanaście razy byłem nimi na torze. Seicento pozwalało mi iść przy moim budżecie i umiejętnościach pełnym ogniem. Dosłownie pełnym ogniem.

Przy Punto miałem już cykora że zbyt szybko, ale tez budżet istotny nie był. Jakbym coś zgiął, czy wyrwał koło to by mnie aż tak nie obleciało.

Nie latałem tymi autami z pełną prędkością po KJS, a nawet na żadnym nie byłem, bo do tego miałem już coś innego w swoim czasie.

Czy Seicento czy Punto nie robiło mi specjalnie, jak ktoś mi je obił pod sklepem. Stać mnie było na każdą część, a same auta były prawie nowe w chwili kupna.

Co więcej, za cenę Seicento w tej wersji mogłem sobie kupić dużo lepsze auto, ale właśnie chciałem coś na co mnie konkretnie stać i bez żalu będę patrzył jak samochód dostanie parę ozdób parkingowych.

Jedyny problem z nimi był taki, że to jednak były Fiaty. Seicento było nawet jako tako bezproblemowe, ale Punto okazało się katorgą serwisową (psuło się często, ale tanio). Pożegnałem się z tym autem, chociaż było całkiem fajne i w chwili sprzedaży sprawne.....czyli przez jeszcze najbliższe maks 2 miesiące.

Nie wiem do jakich celów miałbym sobie zamiast tego Seicento kupić np E36? Jeździ na pewno lepiej pod każdym względem. Ale mnie by nie było stać na ciągły serwis, jako że ja sam przy aucie nic nie robię i nie zrobię. Samo auto w sobie zbyt szybkie, więc o większy problem łatwiej.

Dla mnie jest zupełnie oczywistym kupowanie plastiku, bo to właśnie jest prawdziwa motoryzacja. Jedziesz i Cię to nie obchodzi. Możesz sobie pozwolic na więcej.

A że dodatkowo Seicento jara mniej niż E36? To akurat mi pasuje, bo tym jeździłem do roboty codziennie.

I bym kupił coś większego, gdyby mój budżet zmienił się proporcjonalnie. Jednak jak napisałem w przypadku Punto, już czasem sprzęt jest mocniejszy od kierowcy.

Napisano
3 godziny temu, demoneczek napisał:

Po pierwsze pokaz mi dokument z uczelni ze masz prawo okreslac co jest ładne a co brzydkie . 

Znaczy co, Marek nie może już ocenić co jest ładne, a co brzydnie? Tak, Fabia jest brzydka, zwyczajnie brzydka - ktoś chce zaprzeczyć?

Co do dokumentów z uczelni - pierwsze słyszę, by były one potrzebne do prawa określania co jest ładne a co brzydkie. W sumie - wskażesz te uczelnie i takie dokumenty, które by na to pozwalały, bądź przepisy/brak kwalifikacji, które by tego zabraniały? W sumie, może żyłem w niewiedzy 8];l

Masz troszku za wysokie ego i wszystko oceniasz przez własny pryzmat. 

Ego ma jakie ma, ale trudno by oceniał wszytko przez inny pryzmat niż własny - jak tam wcale nie chcę, by wszystkim się miały podobać te same samochody co mi, te same kobiety co mi, ta sama muzyka, filmy czy sposób reklamy Braveranu (czy jak mi było z tym ogniskiem w namiocie) 

Porównywanie 500-tki C1 do Fabii uwazam za głupote  C3 owszem  . Następnie gdzie ta 500tka jest ładna ,jak ty to okreslasz kupa i tyle . I trzepią klony L X  i jakies tam pomyłki. Tipo wreszcie sie włochom udało.

Nie chce bronic Fabii mimo że jeżdze najbrzydszą Skodą ale Twoje podejscie jest lekko "epitet" Masz prawo oceniac ale nie pokazywac światu co najpiękniesze. 

Teraz powyższe przeczytaj jeszcze raz i zastanów się na tym co napisałeś pod adresem Marka :facepalm:;l 

Tak, Fabia jest brzydka bo jest brzydka, cytryny są fajne, chociaż wielu mogą się nie podobać. Nowe Tipo jest parchate, a nie ładne. Kolejny klocek z komputerowego modelowania po taniości. 

Napisano
7 minut temu, futrzak napisał:

Znaczy co, Marek nie może już ocenić co jest ładne, a co brzydnie? Tak, Fabia jest brzydka, zwyczajnie brzydka - ktoś chce zaprzeczyć?

Tak, Fabia jest brzydka bo jest brzydka, cytryny są fajne, chociaż wielu mogą się nie podobać. Nowe Tipo jest parchate, a nie ładne. Kolejny klocek z komputerowego modelowania po taniości. 

Oceniac może ale jak ktoś kto dał dyla za ocean  i cytuję Marka "Pierwsze miejsce pokazuje ze Polacy nie maja zupełnie gustu samochodowego i można im wsadzić kupę na kołach jeżeli cena jest właściwa. " to o czymś świadczy. Tym Marek pokazuje że już wcale Polakiem nie jest . Sorry troche mnie to ruszyło. Jeżeli Tobie sie cos nie podoba to nie opisujesz tego przez pryzmat Twojego miasta powiatu etc. tylko to jest wypowiedz jednostkowa

Napisano
1 minutę temu, demoneczek napisał:

Oceniac może ale jak ktoś kto dał dyla za ocean  i cytuję Marka "Pierwsze miejsce pokazuje ze Polacy nie maja zupełnie gustu samochodowego i można im wsadzić kupę na kołach jeżeli cena jest właściwa. " to o czymś świadczy.

Marek ma jakieś 76% racji. Tak, cena przekona bardzo wiele osób, nie tylko Polaków. Biorąc pod uwagę realia ekonomiczne, na fantazję wiele osób nie ma pieniędzy. Ja powiedzmy że mam fantazję, ale niektórzy tego nie rozumieją i jak to któryś napisał "że sypnęło mi groszem i mam nowy samochód" i coś innego niby piszę. No ale cóż, zrobić, nie jestem w stanie zmienić czyjeś ograniczonej percepcji. Fabii i tak raczej nie kupię ;l

Tym Marek pokazuje że już wcale Polakiem nie jest .

Taki sam Polak jak Ty, tylko zaradniejszy.  W sumie stać go na kupienie tych nowych kup i wysyłanie w kosmos we współpracy z NASA, by kosmici do nas nie zawitali z racji spaczonego gustu :oki:

Sorry troche mnie to ruszyło. Jeżeli Tobie sie cos nie podoba to nie opisujesz tego przez pryzmat Twojego miasta powiatu etc. tylko to jest wypowiedz jednostkowa

Tak, u mnie na parkingu/w okolicy nic nie ma Fabii :facepalm:  Tak, Marek nie ma do końca racji, jednak nie wszyscy Polacy nie mają gustu. No, ale o tym pisałem na wstępie ;l

Napisano
2 godziny temu, futrzak napisał:

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Padło stwierdzenie:

"Możliwe, ale Civic to od zawsze klasa C..."  - powyższe nie  jest prawdą. Civic jest C od jakiegoś czasu, a nie od zawsze.

2 godziny temu, futrzak napisał:

Wystarczy sięgnąć do historii Civica, a ta mówi dość jednoznacznie jaki był od tego "zawsze", czyli nie był od zawsze C. Dziwne, że wielbiciel modelu nie zna jego historii i napada innych z niewiedzy :facepalm:;l

Nie jestem wielbicielem modelu. Posiadam Civica i co najwyżej go lubię - tyle. 

W ostatnich latach/generacjach civic był kompaktem ... raczej ciągle jest. O takim mówimy. Nie sięgamy do (pre)historii modelu. 

Jeśli nie zgadzasz się z jakimś stwierdzeniem to warto napisać jakieś kontr-argumenty. Ja ciągle żyje w przekonaniu (prawdopodobnie błędnym) że civic był kompaktem .. przynajmniej był za mojego życia. Chętnie poczytam rzeczowej odpowiedzi jeśli jestem w błędzie

Napisano
10 godzin temu, Florydziak napisał:

W przypadku Fabii jest inaczej - ten samochód jest po prostu brzydki i już.

Weź pod uwagę, że Fabia jest specjalnie projektowana jako "brzydka", żeby nie robić konkurencji bliźniaczym modelom w ramach jednego koncernu! Do tej pory tak było i się sprawdzało. Ostatnimi modelami Skoda wyłamała się z tego i zaczyna zgrzytać między Skodą i VW :old:.

Napisano
Dnia 10/13/2017 o 12:57, Florydziak napisał:

Jak chcemy 4 drzwi to jest Panda (...) Są tez np. Citroeny - C1 i C3

Widzę, że twoja znajomość motoryzacji jest porównywalna do poziomu dziuni, która kupuje sobie samochód pod kolor tipsów.

C1 czy C3 - co za różnica ...

Napisano
19 godzin temu, Azbest napisał:

civic był kompaktem ... raczej ciągle jest

Civic sedan jest większy a kazdym wymiarze od Accorda VI, od obecnej bmw serii 3. No ale może to ciągle kompakt. Dla mnie już nie bardzo.

Napisano
Dnia 14.10.2017 o 00:07, Azbest napisał:

Nie jestem wielbicielem modelu. Posiadam Civica i co najwyżej go lubię - tyle. 

W ostatnich latach/generacjach civic był kompaktem ... raczej ciągle jest. O takim mówimy. Nie sięgamy do (pre)historii modelu.  

Może pisz za siebie - ktoś tutaj stwierdził, że "od zawsze", a to jakby nie patrzył właśnie historia. Do tego się odniosłem. 

Jeśli nie zgadzasz się z jakimś stwierdzeniem to warto napisać jakieś kontr-argumenty. Ja ciągle żyje w przekonaniu (prawdopodobnie błędnym) że civic był kompaktem .. przynajmniej był za mojego życia. Chętnie poczytam rzeczowej odpowiedzi jeśli jestem w błędzie

Już pisałem, byś sobie historię modelu sprawdził, a nie opowiadał jakieś duby smalone o kontrargumentach - znajdziesz tam sporo danych o modelu, mógłbyś się czegoś ciekawego dowiedzieć, ale nie, wolisz żyć w nieświadomości - Twój wybór, nic mi do tego. 

Dnia 14.10.2017 o 08:12, amazaque napisał:

Weź pod uwagę, że Fabia jest specjalnie projektowana jako "brzydka", żeby nie robić konkurencji bliźniaczym modelom w ramach jednego koncernu! Do tej pory tak było i się sprawdzało. Ostatnimi modelami Skoda wyłamała się z tego i zaczyna zgrzytać między Skodą i VW :old:.

Nie wiem czy specjalnie, ale jest/była tak projektowana by nie być bezpośrednią konkurencją dla modeli VW (tak jak długo nie było Superb combi). Podobnie jest z Dacią. Segment niby ten sam, ale wolę Renault :) 

Napisano
Dnia 5.10.2017 o 08:42, Joki napisał:

Honda to się zwinęła z PL?

:hmm:

Zerknij na ceny civica 8]

Napisano
3 godziny temu, Tenenberg napisał:

Zerknij na ceny civica 8]

Honda próbuje wmawiać, że nowy Civic to taki Accord. Stąd cena rodem z klasy D. To się nie uda. 

Napisano
Dnia 13.10.2017 o 20:14, ppmarian napisał:

za to właśnie lubię AK. Wywnętrzanie swoich racji o pasji do starych aut w wątku o sprzedaży aut nowych, czy przekonywanie o wyższości skrzyni manualnej nad automatyczną w nastoletnim aucie w wątku o sensie zakupu opcji wentylowanych foteli do samochodu za kilkaset tys. pln ;]

Napisano
Dnia 10.10.2017 o 14:45, rwIcIk napisał:

Mi bardzo pasuje kanapowóz :ok:

a czy kiedykolwiek cos zlego napisales na swoj samochod? chevi tez byl idelany... tylko jak obiektywnie na to spojrzec to... no sorry. 

Napisano
6 godzin temu, Oberon napisał:

a czy kiedykolwiek cos zlego napisales na swoj samochod? chevi tez byl idelany... tylko jak obiektywnie na to spojrzec to... no sorry. 

Bo skoro lubi kanapowozy, to prawdopodobnie takie jego auta były zawsze. Mam podobnie.

Nie wiem jak Cruze, ale Lacetti to był kanapowoz.

Napisano
7 godzin temu, Oberon napisał:

Po prostu kupuję samochody, które mi pasują, w cenie, za którą mnie stać. Więc jakżesz mogę być niezadowolony :yay:

Cruze naprawdę fajna bryczka. Ale Tucson jeszcze fajniejszy :ok:

Wbrew pozorom, jak sobie porównałem z jakimi prędkościami wchodzę w dane zakręty, to mimo większego przechyłu, są to te same prędkości co w Cruze.

Ale Cruze był sztywny, twardy, a ten jest komfortowy. Mam obecnie podobnie, jak w Lacetti, a nawet lepiej, bo wyżej siedzę :ok:

Napisano
57 minut temu, ZUBERTO napisał:

Bo skoro lubi kanapowozy, to prawdopodobnie takie jego auta były zawsze. Mam podobnie.

Nie wiem jak Cruze, ale Lacetti to był kanapowoz.

I to jest właśnie to - coś podobnego, jak Lacetti, ale o poziom wyżej w komforcie :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.