Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demo kompakt, czy 5 letnie premuim

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał:

W całej karierze użyłem kickdowna nie więcej niż 10 razy. Nie było potrzeby - wystarczająco dobrze przyspiesza bez tego.

Mój 1,7 diesel w budzie 1,6 tony wymaga czasem włączenia trybu Sport i wciśnięcia pedału w podłogę ;]

Napisano
Dnia 9.10.2017 o 10:43, noras napisał:

Jak byście rozwiązali taki dylemat:

Taki Leon: http://dynamica.pl/seat-leon-fr-1-4-tsi-125km-pakiet-techno-super-cena-niski-przebieg-4/

czy takie BMW: http://centrum-bmw.pl/aktualna-oferta/item/441-bmw-320d-limuzyna4.html ?

Wielkość wnętrza - b. podobna, wyposażenie również (ze wskazaniem na BMW). BMW będzie jeździć zdecydowanie lepiej i mniej palić, jednak jest o te 4 lata starsze.

Generalnie - nowy/prawie nowy kompakt, czy kilkuletnie małe premium ?

Ile czasu i jaki przebieg zamierzasz nim zrobić?

Dobrze by było sprawdzić co było w tym BMWrobione do tej pory (pewnie nic), bo pewnie zaraz trzeba będzie wymienić coś w zawiasie, tarcze+klocki plus ciekawe co z rozrządem. Jego wymiana to koszt kilku tysia na oryginalnych częściach.

Jeśli wywalenie w razie czego kilku tysia na pakiet startowy to nie problem to bierz betę.

Aha-sprawdź ubezpieczenie, Seat będzie w pakiecie dealerskim, ciekawe ile wyniesie ubezpiecznie BMW

Napisano
3 godziny temu, Polarny napisał:

W całej karierze użyłem kickdowna nie więcej niż 10 razy. Nie było potrzeby - wystarczająco dobrze przyspiesza bez tego.

Mój robi kickdown przy byle okazji. A nader często nawet o dwa biegi. Po prostu jeździ na tak niskich obrotach, że to jest uzasadnione. 

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał:

Dobra, dyskusja na poziomie "auto męskie" "auto damskie" - to jednak nie dla mnie.

Ale to przecież jest auto dla kobiet.

:nie_wiem:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Mój robi kickdown przy byle okazji. A nader często nawet o dwa biegi. Po prostu jeździ na tak niskich obrotach, że to jest uzasadnione. 

To że redukuje po mocnym wciśnięciu pedału gazu to normalne.

Ale po kliknięciu, redukuje znacznie i wchodzi od razu na najwyższe obroty.

Normalnie jeździ pomiędzy 1200 a 1500 obrotów. :hehe:

W trybie SPORT nie schodzi poniżej 1500 obr.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, Piotrus napisał:

Seat będzie w pakiecie dealerskim

W temacie "dealerskim" - znalazłem inną, ciekawą ofertę (ex-demo), umówiłem się ze sprzedawcą na godzinę - zapewnił, że co prawda jego nie będzie, ale auto pokaże jego kolega (wskazany z imienia i nazwiska). Przyjeżdżam - kolegi nie ma, jest na jeździe próbnej - OK, poczekam. Wrócił - do mnie ani be, ani me, ani kukuryku. Podchodzę, pytam czy to on i że byliśmy umówieni - na to on, że muszę chwilę poczekać. Poczekałem pół godziny, wychodząc powiedziałem, żeby przekazał koledze, że właśnie stracili klienta.

Nie wiem, co mu szkodziło dać mi kluczyk i powiedzieć - niech sobie pan obejrzy, tam stoi, ew. wysłać ze mną znudzoną panią z informacji, albo gościa z serwisu .... 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Ryb napisał:

Ale to przecież jest auto dla kobiet.

Uff... już myślałem, że jakiś seksista jestem .... X1 jest damskie w ogóle, a w tym kolorze to jak różowe mini ... Nad X3 można się zastanawiać, ale w 90% z X3 wysiada drobna kobieta ...

Napisano
4 minuty temu, noras napisał:

Uff... już myślałem, że jakiś seksista jestem .... X1 jest damskie w ogóle, a w tym kolorze to jak różowe mini ... Nad X3 można się zastanawiać, ale w 90% z X3 wysiada drobna kobieta ...

Mi przez jakiś czas chodził po głowie zestaw X1 + X3.

Ale finalnie golonki przegrały z sushi. 

;]

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

Mi przez jakiś czas chodził po głowie zestaw X1 + X3.

OK, to dla córki i żony. A Ty ? X6, czy 7er ?

Napisano
20 minut temu, noras napisał:

W temacie "dealerskim" - znalazłem inną, ciekawą ofertę (ex-demo), umówiłem się ze sprzedawcą na godzinę - zapewnił, że co prawda jego nie będzie, ale auto pokaże jego kolega (wskazany z imienia i nazwiska). Przyjeżdżam - kolegi nie ma, jest na jeździe próbnej - OK, poczekam. Wrócił - do mnie ani be, ani me, ani kukuryku. Podchodzę, pytam czy to on i że byliśmy umówieni - na to on, że muszę chwilę poczekać. Poczekałem pół godziny, wychodząc powiedziałem, żeby przekazał koledze, że właśnie stracili klienta.

Nie wiem, co mu szkodziło dać mi kluczyk i powiedzieć - niech sobie pan obejrzy, tam stoi, ew. wysłać ze mną znudzoną panią z informacji, albo gościa z serwisu .... 

Niestety ostatnio to powoli robi się standard w salonach.

Napisano
  • Autor
Teraz, sdss napisał:

to powoli robi się standard w salonach.

Znaczy sprzedawcy mają za dobre warunki pracy. Jakby mieli podstawę 2k brutto i musieli żyć ze sprzedanych samochodów, to by to wyglądało inaczej.

Napisano
14 minut temu, noras napisał:

OK, to dla córki i żony. A Ty ? X6, czy 7er ?

X3 dla mnie. Pewnie że wolałbym X5 ale jest za drogi. 

A w budżecie X5 to i tak bym wziął Jeepa.

Napisano
5 minut temu, noras napisał:

Znaczy sprzedawcy mają za dobre warunki pracy. 

Albo idiotycznie skonstruowane plany motywacyjne ;)

Napisano
8 minut temu, sdss napisał:

Niestety ostatnio to powoli robi się standard w salonach.

To prawda- to samo było miesiąc temu w Alfa Romeo - Carserwis Wawa. Wcale się nie dziwię że to margines sprzedaży.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Albo idiotycznie skonstruowane plany motywacyjne ;)

Taka specyfika rynku, ze sprzedaja po kilkanascie do firm i na kowalskiego nie spojrza. Polazlem ostatnio do Forda spytac o fieste ST pies z kulawa noga do mnie nie podszedl :hehe: Pokrecilem sie i wyszedlem.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, wujekcybul napisał:

ze sprzedaja po kilkanascie do firm i na kowalskiego nie spojrza

Tyle, że sprzedaż do firm nie odbywa się za biurkiem w salonie, a wisząc na klamce flotowca/prezesa.

Napisano
5 minut temu, wujekcybul napisał:

Taka specyfika rynku, ze sprzedaja po kilkanascie do firm i na kowalskiego nie spojrza. Polazlem ostatnio do Forda spytac o fieste ST pies z kulawa noga do mnie nie podszedl :hehe: Pokrecilem sie i wyszedlem.

Ciebie pewnie juz znaja wszedzie i wiedza, ze i tak nic nie kupisz ;)

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ciebie pewnie juz znaja wszedzie i wiedza, ze i tak nic nie kupisz ;)

Moze byc choc ja malo wyjsciowy jestem to moze mysla, ze nie ma co sobie glowy zawracac.

Napisano
6 minut temu, noras napisał:

Tyle, że sprzedaż do firm nie odbywa się za biurkiem w salonie, a wisząc na klamce flotowca/prezesa.

Tu bym sie nie zgodzil chociazby przetarg na dostarczenie BMW dla drogowki wygral salon a nie importer. IMO dosc dziwne.

Napisano
2 minuty temu, wujekcybul napisał:

Tu bym sie nie zgodzil chociazby przetarg na dostarczenie BMW dla drogowki wygral salon a nie importer. IMO dosc dziwne.

Być może wymogi proceduralne, nie ma szans żeby taki deal poszedł bez współpracy BMW AG.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, wujekcybul napisał:

wygral salon

Owszem, że salon - ale sprzedawca w salonie siedząc za biurkiem flotowo wiele nie sprzeda - to on musi iść do firmy, a nie liczyć, że prezes przyjdzie do salonu, poczeka godzinkę i powie "100 fabii, 50 octavii i 30 superbów poproszę".

Napisano
Godzinę temu, Piotrus napisał:

Być może wymogi proceduralne, nie ma szans żeby taki deal poszedł bez współpracy BMW AG.

Nie wiem ale ja myslalem, ze to jest na poziomie importera nie salonu.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, wujekcybul napisał:

myslalem, ze to jest na poziomie importera

Oczywiście, że jest. Importer "namaszczonemu" dealerowi daje rabat specjalny.

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał:

To by tlumaczylo spalanie 8/100 przy bardzo ostrej jezdzie ;]

Oczywiście - wystarczy nie używać kickdowna, żeby zmieścić się w 8 litrach, dokonując kilkadziesiąt wyprzedzeń. Takie oszczędne są TSi.

Z kickdownem byłoby pewnie zgodnie z ideologią: 25.

Napisano
11 godzin temu, Ryb napisał:

Czy aby na pewno nie mylisz "kickdown" z "redukcja"? Bo to różne pojęcia. U mnie redukcja o 3 biegi w dół to żaden ewenement (zdarza się o 4), ale nie ma to nic wspólnego z kickdownem.

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał:

Oczywiście - wystarczy nie używać kickdowna, żeby zmieścić się w 8 litrach, dokonując kilkadziesiąt wyprzedzeń. Takie oszczędne są TSi.

Z kickdownem byłoby pewnie zgodnie z ideologią: 25.

Ale na forum portretujesz się jak szybki i wściekły. Jeśli auto nie redukuje biegów, to niestety jedziesz jakbyś już był na emeryturze pomostowej.

Napisano
52 minuty temu, grogi napisał:

Ale na forum portretujesz się jak szybki i wściekły. Jeśli auto nie redukuje biegów, to niestety jedziesz jakbyś już był na emeryturze pomostowej.

A od kiedy to trzeba robić kickdowna, żeby się bieg zredukował?

Napisano

Jak byście rozwiązali taki dylemat:

Taki Leon: http://dynamica.pl/seat-leon-fr-1-4-tsi-125km-pakiet-techno-super-cena-niski-przebieg-4/

czy takie BMW: http://centrum-bmw.pl/aktualna-oferta/item/441-bmw-320d-limuzyna4.html ?

Wielkość wnętrza - b. podobna, wyposażenie również (ze wskazaniem na BMW). BMW będzie jeździć zdecydowanie lepiej i mniej palić, jednak jest o te 4 lata starsze.

I Ty o to pytasz - powinieneś brać NOWE PREMIUM bez gadania ;]

Ja wolę brać używki bo mniej boli jak porysują pod blokiem...

Napisano
10 godzin temu, Polarny napisał:

Czy aby na pewno nie mylisz "kickdown" z "redukcja"? Bo to różne pojęcia. U mnie redukcja o 3 biegi w dół to żaden ewenement (zdarza się o 4), ale nie ma to nic wspólnego z kickdownem.

A to jak tak to dla mnie jakaś wyższa matematyka, której nie ogarniam. Więc możemy powiedzieć, że mój nigdy nie robi kickdowna lecz redukuje sobie z różną stanowczością.

;l

Napisano
8 godzin temu, Polarny napisał:

A od kiedy to trzeba robić kickdowna, żeby się bieg zredukował?

Gdzieś od wczesnych lat '50 XX wieku.

Napisano
11 godzin temu, Polarny napisał:

A co to jest kick down wg Ciebie?

Napisano

Jeśli codziennie nie ganiasz dalekich tras (przewaga bmw), to decyzja dla mnie byłaby prosta-młodsze, w tym wypadku prawie nowe. Daje to względny spokój przez 3-5 lat dla przeciętnego człowieka. BMW już jest po okresie tego "spokoju" i może generować koszty.

Napisano
Godzinę temu, Piotrus napisał:

Gdzieś od wczesnych lat '50 XX wieku.

Więc dziwnym trafem u mnie skrzynia redukuje bez kickdowna.

52 minuty temu, johnson napisał:

A co to jest kick down wg Ciebie?

A dlaczego wg mnie? Może zapytaj po prostu co to JEST kickdown? Jakkolwiek wg grogiego i jego kółka wzajemnej adoracji bez kickdowna nie ma redukcji.

Oto pierwsze wyszukiwanie z Googla:

Moduł w automatycznej skrzyni biegów, umożliwiający w razie potrzeby błyskawiczną zmianę biegu na niższy (zapewniający największą przy danych obrotach dynamikę) w celu gwałtownego przyspieszenia. W starszych konstrukcyjnie skrzyniach biegów, sterowanych hydraulicznie, funkcja „kickdown” realizowana była przez specjalny przycisk ulokowany w podłodze pojazdu, pod pedałem przyspieszania, który w razie konieczności gwałtownego przyspieszania, wciskany był razem z pedałem gazu. W najnowszych konstrukcjach ów funkcja realizowana jest całkowicie przez elektronikę.

Napisano
34 minuty temu, Polarny napisał:

Więc dziwnym trafem u mnie skrzynia redukuje bez kickdowna.

Pytałeś od kiedy a nie do kiedy.

Definicja którą wrzucasz jest dosyć nieprecyzyjna, szczególnie w kontekście skrzyń DSG.

Napisano
38 minut temu, Piotrus napisał:

Pytałeś od kiedy a nie do kiedy.

Tak, pytałem OD kiedy to potrzeba kickdowna, by zredukować bieg. Odpowiedziałeś, że od wczesnych lat '50 ubiegłego wieku.

Nie za bardzo zgadza się to z rzeczywistością.

39 minut temu, Piotrus napisał:

Definicja którą wrzucasz jest dosyć nieprecyzyjna, szczególnie w kontekście skrzyń DSG.

I oto kolejna rozbieżność z rzeczywistością - dla DSG jest jak najbardziej przycisk kickdownu. Którego praktycznie nie używam, bo dynamika bez tego jest wystarczająca.

31 minut temu, rwIcIk napisał:

U mnie dwusprzęgłowa redukuje po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu i jeszcze bardziej po kliknięciu kickdown.

O - wreszcie ktoś, kto odezwawszy się, wie o czym mówi.

Bo póki co obowiązuje ideologia, że bez kickdownu nie ma redukcji i jest się emerytem na pomostówce. Obstawiam, że fakty nie zagrożą tej ideologii.

Napisano
18 minut temu, Polarny napisał:

Tak, pytałem OD kiedy to potrzeba kickdowna, by zredukować bieg. Odpowiedziałeś, że od wczesnych lat '50 ubiegłego wieku.

Zgadza zgadza. W czasach, kiedy skrzynie były bardzo proste a pedał gazu ciągnął za linkę do gaźnika, do kick-downa służył pstryczek elektryczek w podłodze. Jak depnąłeś do podłogi, to redukowała.

Minęły lata, dorobiliśmy się telefonów komórkowych i teraz komputer sterujący silnika komunikuje się z komputerem sterującym skrzyni i mogą dogadać się w kwestii redukcji, jeśli kierowca zgłasza nagłe zapotrzebowanie na moc. Wdepnij pedał do podłogi - "Chcę 100% mocy" - to skrzynia zrzuci na najniższy możliwy bieg. Wdepnij do połowy - "Chcę 50% mocy" - to skrzynia zredukuje o jeden bieg albo i wcale, zależy jaką charakterystykę ma silnik.

W dniu dzisiejszym redukcja biegu podczas przyśpieszania, w przeciwieństwie do redukcji wynikającej ze zwolnienia, to kick-down właśnie. 

Nawet sprawdziłem w Internetach - poniżej pierwszy (dla mnie) wynik wyszukiwania po wpisaniu kickdown (https://www.cars.com/articles/what-does-kickdown-mean-in-an-automatic-transmission-1420690417731/)

Before computer control became widespread, most automatic transmissions would kick down only if the accelerator was pressed all the way to the floor. More modern transmissions may kick down, by one or more gears, earlier in the pedal’s range of movement, based on the pedal’s position or rate of change. Some vehicle central computers compare the current speed with the position of the accelerator, and if the vehicle is not accelerating as much as it should — as when it’s climbing a hill or carrying a heavy load — the computer will signal the transmission to kick down.

Edytowane przez grogi

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Zgadza zgadza. W czasach, kiedy skrzynie były bardzo proste, do kick-downa służył pstryczek elektryczek w podłodze. Jak depnąłeś do podłogi, to redukowała.

Moje auto potrafi zrobić redukcję o dwa biegi po naciśnięciu "resume" na tempomacie. To jest to kickdown czy nie jest?

;);]

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Moje auto potrafi zrobić redukcję o dwa biegi po naciśnięciu "resume" na tempomacie. To jest to kickdown czy nie jest?

;);]

Jak nasikasz guziczek - to tak. :D

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

To chyba bedzie press down? Chyba ze paluchem wciska jakos?

Napisano
19 minut temu, Polarny napisał:

To że zadajesz pytania na które można odpowiedzieć prawdę inną niż się spodziewasz nie oznacza że odpowiedź nie zgadza się z rzeczywistością.

20 minut temu, Polarny napisał:

I oto kolejna rozbieżność z rzeczywistością - dla DSG jest jak najbardziej przycisk kickdownu. Którego praktycznie nie używam, bo dynamika bez tego jest wystarczająca.

Chwila,  sam napisałeś :

1 godzinę temu, Polarny napisał:

Moduł w automatycznej skrzyni biegów, umożliwiający w razie potrzeby błyskawiczną zmianę biegu na niższy (zapewniający największą przy danych obrotach dynamikę) w celu gwałtownego przyspieszenia

Znajdziesz taki moduł w skrzyni DSG?

Napisano
7 minut temu, grogi napisał:

Właściwie to bardziej przesuwam niż naciskam, więc dalej nie wiem...

performance-cruise-control.jpg

;]

Napisano
2 minuty temu, Piotrus napisał:

To że zadajesz pytania na które można odpowiedzieć prawdę inną niż się spodziewasz nie oznacza że odpowiedź nie zgadza się z rzeczywistością.

Najlepsze jest to, że nawet sam znalazł i zacytował treść (pomijam nieprecyzyjność opisu), która dokładnie potwierdza to co twierdzą inni, z czym się oczywiście nie zgadza ;l:facepalm:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

;]

Zależy czy w górę czy w dół

swipedown

swipeupdown

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał:

;]

IMO najlepsze rozwiazanie. Ja nie lubie osobnych dzwigni ten system jest najlepszy.

Napisano
15 minut temu, Piotrus napisał:

Zależy czy w górę czy w dół

swipedown

swipeupdown

W górę. Czy to będzie w takim razie kick-up?

;]

Napisano
33 minuty temu, johnson napisał:

To chyba bedzie press down? Chyba ze paluchem wciska jakos?

:facepalm: Ja zawsze myślałem, że kick-down tak się nazywa od kopa w plecy przy przyśpieszaniu :D

Edytowane przez grogi

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał:

;);]

A u mnie jest pstryczek pod pedałem gazu ;]

Napisano
10 godzin temu, grogi napisał:

Nawet sprawdziłem w Internetach - poniżej pierwszy (dla mnie) wynik wyszukiwania po wpisaniu kickdown (https://www.cars.com/articles/what-does-kickdown-mean-in-an-automatic-transmission-1420690417731/)

Kliknąłem i co przeczytałem:

Kickdown is a downshift in an automatic transmission triggered when the driver pushes the accelerator to the floor.

Czyli kickdown jest wtedy, gdy depnie się gaz do podłogi. A ukonkretniając - naciskając dodatkowo przycisk pod gazem.

Tymczasem, znawco, na podstawie tego iż stwierdziłem że praktycznie nie używam kickdowna, ubzdurałeś sobie, że nie redukuję biegów przy przyspieszaniu.

10 godzin temu, Piotrus napisał:

Znajdziesz taki moduł w skrzyni DSG?

Przecież pisałem - jest przycisk kickdownu. I nawet działa tak, jak to jest wszędzie opisywane.

Co więcej, skrzynia potrafi też redukować, gdy gwałtowne przyspieszenie nie jest potrzebne - więc nie jest to na pewno kickdown.

Napisano
1 minutę temu, Polarny napisał:

Przecież pisałem - jest przycisk kickdownu. I nawet działa tak, jak to jest wszędzie opisywane.

Co więcej, skrzynia potrafi też redukować, gdy gwałtowne przyspieszenie nie jest potrzebne - więc nie jest to na pewno kickdown.

Aha, czyli już nie moduł w skrzyni a przycisk pod pedałem gazu?  Czyli,  skoro w manualu też mam taki przycisk to oznacza że skrzynia biegów ma funkcję kickdown Twoim zdaniem? Jak to ma działać?

Kickdown to po prostu funkcja redukcji biegów w dół przy przyśpieszaniu. W starych skrzyniach biegów była zrealizowana za pomocą linki pomiędzy przepustnicą, poźniej stycznikiem który otwierał akutuator w środku skrzyni biegów, najnowsze skrzynie robią to całkowicie na drodze elektronicznej a przycisk o którym mówisz jak widać może być wykorzystywany do różnych celów.

A jakbyś jeszcze nie był przekonany to polecam słownik techniczny ang-pol.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.