Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demo kompakt, czy 5 letnie premuim

Featured Replies

Napisano

Jak byście rozwiązali taki dylemat:

Taki Leon: http://dynamica.pl/seat-leon-fr-1-4-tsi-125km-pakiet-techno-super-cena-niski-przebieg-4/

czy takie BMW: http://centrum-bmw.pl/aktualna-oferta/item/441-bmw-320d-limuzyna4.html ?

Wielkość wnętrza - b. podobna, wyposażenie również (ze wskazaniem na BMW). BMW będzie jeździć zdecydowanie lepiej i mniej palić, jednak jest o te 4 lata starsze.

Generalnie - nowy/prawie nowy kompakt, czy kilkuletnie małe premium ?

Napisano
1 minutę temu, noras napisał:

Odpowiedź brzmi, za 5 lat Leon będzie świeżym autem, zaraz po upływie gwarancji, a BMW będzie miało 10 lat.

Napisano
3 minuty temu, noras napisał:

Taki Leon: http://dynamica.pl/seat-leon-fr-1-4-tsi-125km-pakiet-techno-super-cena-niski-przebieg-4/

czy takie BMW: http://centrum-bmw.pl/aktualna-oferta/item/441-bmw-320d-limuzyna4.html ?

Wielkość wnętrza - b. podobna, wyposażenie również (ze wskazaniem na BMW). BMW będzie jeździć zdecydowanie lepiej i mniej palić, jednak jest o te 4 lata starsze.

Ja bym wzial Leona, jest szansa, ze przez kilka lat pojezdzisz od przegladu do przegladu a koszty beda mocno przewidywalne.

Z BMW moze byc roznie, jak masz jakis ogarniety serwis I akceptujesz, ze koszty utrzymania moga byc sporo wyzsze to warto rozwazyc...

Sporo zalezy tez od tego, jakie przebiegi ma robic to auto.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, format napisał:

za 5 lat Leon będzie świeżym autem, zaraz po upływie gwarancji, a BMW będzie miało 10 lat.

A tu wchodzimy w kolejny dylemat - czy kupujemy dla siebie, czy dla kolejnego nabywcy. Bo dla kolejnego nabywcy - za 5 lat - Leon będzie świeższy niż BMW. 

Pytanie, czy przez te 5 lat BMW da więcej radości z jazdy niż Leon.

Napisano
6 minut temu, noras napisał:

T

Nie wiem, nie siedziałem

ale sąsiad obok jeździł 4 lata paskiem TDI w nienajbiedniejszej wersji,

teraz zakupił [muszę popytać co pod maska i dokładny model] czarną] bawarę kombi, jasna skóra,

i twierdzi, że żadnym autem tak dobrze mu się nie jeździło....

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja bym wzial Leona, jest szansa, ze przez kilka lat pojezdzisz od przegladu do przegladu a koszty beda mocno przewidywalne.

Racja. Przy czym trzeba założyć, że będzie to auto do jazdy totalnie bez frajdy. Taki tramwaj z punktu A do punktu B. Dynamika pozwalająca na wyprzedzenie ciężarówki, ale niewiele więcej.

Napisano
7 minut temu, noras napisał:

Racja. Przy czym trzeba założyć, że będzie to auto do jazdy totalnie bez frajdy. Taki tramwaj z punktu A do punktu B. Dynamika pozwalająca na wyprzedzenie ciężarówki, ale niewiele więcej.

A diesel R4 w BMW to niby bedzie oferowal cos wiecej?

Jak juz ma byc troche frajdy to szukac 3.0d :ok:

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

A diesel R4 w BMW to niby bedzie oferowal cos wiecej?

184 KM vs 125 KM - 0-100 km/h 7,5s vs 9,1s, w Leonie z tyłu belka.

Napisano

Pytanie do Ciebie jak duży wydatkiem jest kwota ok. 70 tys. PLN? Jeżeli sporym, musisz się kredytować to szedłbym w nowe. Jeżeli sporo to dla Ciebie dwa razy więcej, więc te 70 tysiaków to takie połowa, to szedłbym w BMW. Bo przywalić sobie np. duży kredyt i mieć ryzyko płatnych napraw to nie dla mnie. Coś za coś.

Edytowane przez spad

Napisano
25 minut temu, noras napisał:

A tu wchodzimy w kolejny dylemat - czy kupujemy dla siebie, czy dla kolejnego nabywcy. Bo dla kolejnego nabywcy - za 5 lat - Leon będzie świeższy niż BMW. 

BMW da więcej radości z jazdy. Pytanie tylko, czy tej jazdy będzie tyle samo w obu przypadkach. 

Napisano
40 minut temu, noras napisał:

wzialbym starsze i wieksze = wygodniejsze... premium. przede wszystkim z lepszym silnikiem.

Napisano
42 minuty temu, noras napisał:

Ja bym się po prostu zastanowił czy mnie stać na BMW. Nie tylko na zakup, ale przede wszystkim na utrzymanie, ubezpieczenie itd. Konkretnie czy to będzie kilka lat starsze czy młodsze auto to ma mniejsze znaczenie

Napisano
38 minut temu, format napisał:

Odpowiedź brzmi, za 5 lat Leon będzie świeżym autem, zaraz po upływie gwarancji, a BMW będzie miało 10 lat.

no odpowiedź brzmi leon będzie wtedy wart 40-50% ceny zakupu. BMW - pewnie ok 70%. czyli stracisz jakies 10-15 tys mniej na utracie wartości uzywki.

Napisano
41 minut temu, noras napisał:

Ani tak ani tak. Kupiłbym jakieś auto klasy D, młodsze niż to BMW ale większe i bardziej komfortowe niż ten Leon.

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-avensis-2-0i-valvematic-15000tys-km-jak-nowa-salon-polska-full-opcja-ID6zavCo.html#a5d7ec4365

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-insignia-enjoy-1-6t-170km-automat-faktura-vat-krajowy-ID6zaFHM.html#6de8faa7bc

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-talisman-grandtour-intens-tce-150-edc-salon-polska-gwarancja-ID6z48jI.html#6de8faa7bc

Napisano
21 minut temu, jimbo22 napisał:

no odpowiedź brzmi leon będzie wtedy wart 40-50% ceny zakupu. BMW - pewnie ok 70%. czyli stracisz jakies 10-15 tys mniej na utracie wartości uzywki.

Dziesięcioletnie BMW 320d będzie kosztowało 55k zł?! 

Edytowane przez grogi

Napisano

Bardzo drogie to BMW. 318 d albo 318i mozna miec roczne za 95k. Idac dalej tym tropem mozna kupic 3ke ale 4 cylindry i wgrac mocniejszy program (silniki takie same) i masz 180KM. To leon sie nie umywa. Przyjemnosc z jazdy duzo wieksza. W tym przypadku biore leona bo nowy lub dokladam 10-20k i biore BMW ale nowsze.

Napisano
Napisano
3 minuty temu, wujekcybul napisał:

W tym przypadku biore leona bo nowy

Ale ten Leon też nie jest nowy (2016 i trochę przebiegu). Poza tym tam jest 125 KM TSI, który niby jest poprawiony ale ogólnie niezbyt udany. Co innego gdyby był 140 lub 150 KM. Ja bym tak jak Ty - dopłacił do nowego.

Napisano
Godzinę temu, noras napisał:

Ja dla siebie kupiłbym młodsze nawet kosztem wypasu i prestiżu.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

Ale ten Leon też nie jest nowy (2016 i trochę przebiegu). Poza tym tam jest 125 KM TSI, który niby jest poprawiony ale ogólnie niezbyt udany. Co innego gdyby był 140 lub 150 KM. Ja bym tak jak Ty - dopłacił do nowego.

BMW juz tez po pakiecie darmowych napraw a leon nadal na gwarancji. W przypadku BMW trzeba by szukac dobrego speca poza ASO.

Napisano
12 minut temu, wujekcybul napisał:

Z tym talismanem to zaszalales porownywac Renault to BMW?

No dobra, Talisman nie ma najlepszych opinii.  ;]

Ja z tej trójki wybrałbym Toyotę. Ale autor wątku nie musi wybierać z tej trójki, to tylko przykłady czego można w tym budżecie szukać.  :ok:

Napisano
  • Autor
39 minut temu, Ryb napisał:

Kupiłbym jakieś auto klasy D

Hmm ... ten avensis ciekawy ... nie za tanie to coś ? Toyota przecież raczej trzyma cenę ...

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

No dobra, Talisman nie ma najlepszych opinii.  ;]

Ja z tej trójki wybrałbym Toyotę. Ale autor wątku nie musi wybierać z tej trójki, to tylko przykłady czego można w tym budżecie szukać.  :ok:

Sporo jezdzilem Aurisem i Corolla teraz sporo Yarisem i jakos mnie do siebie nie przekonuja. A hybrydowy yaris to chyba za kare ludzie jezdza. No Ale ten Avensis rozsadny.

Napisano
45 minut temu, wujekcybul napisał:

Z tym talismanem to zaszalales porownywac Renault to BMW?

Jest na youtubie bloger, który przesiadł się z 420 na talismana, porównując te dwa auta do siebie, bmw wcale dużo lepiej nie wypadało na tle talismana, a nawet w paru kwestiach talisman bił na głowę bmw. Jak będę miał chwilę to poszukam tych filmów.

Napisano
32 minuty temu, noras napisał:

Hmm ... ten avensis ciekawy ... nie za tanie to coś ? Toyota przecież raczej trzyma cenę ...

Prosty N/A silnik. Strach tym na drogę wyjeżdżać... /s

Napisano
35 minut temu, noras napisał:

Ceny Toyoty są podane w netto.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Lukas246 napisał:

Ceny Toyoty są podane w netto.

Mimo wszystko - Avensis jest na poziomie Octavii. A za podawanie cen netto to allegro/otomoto powinno usuwać ogłoszenia, tak samo jak za przebiegi typu 179.

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Dziesięcioletnie BMW 320d będzie kosztowało 55k zł?! 

Miałem tłumaczyć o co chodzi, ale domyśliłem się, że chciałeś zażartować.

Napisano
1 minutę temu, noras napisał:

Mimo wszystko - Avensis jest na poziomie Octavii. A za podawanie cen netto to allegro/otomoto powinno usuwać ogłoszenia, tak samo jak za przebiegi typu 179.

Absolutnie nie - zgłaszałem na otomoto kilka lat temu proste rozwiązanie: cenę można podawać, jak się chce - z zaznaczeniem jej rodzaju, a wyświetlana będzie zawsze przeliczana na netto/brutto. Proste, ale za trudne.

Napisano
Teraz, noras napisał:

Są netto bo odfiltrowałem tylko te z pełną fakturą VAT.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Sporo jezdzilem Aurisem i Corolla teraz sporo Yarisem i jakos mnie do siebie nie przekonuja. A hybrydowy yaris to chyba za kare ludzie jezdza. No Ale ten Avensis rozsadny.

ja jechałem hybrydą Jarkiem i w sumie na miasto bardzo fajny samochód, oczywiście jak ktoś oczekuje od miejskiego auta marki popularnej, ze będzie to świetnie wykonane i ze świetnych materiałów autko idealnie wyciszone jak premium to fakt, jest kiepskie...

pytanie czego się oczekuje od samochodu...jak się chce mieć fajne prowadzenie i czucie samochodu, bardzo dobre wykończenie, spasowanie i wyciszenie wnętrza oraz "prestiż" to nie kupuje się toyoty...

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, muzz napisał:

jak się chce mieć fajne prowadzenie i czucie samochodu, bardzo dobre wykończenie, spasowanie i wyciszenie wnętrza oraz "prestiż" to nie kupuje się toyoty

Hmm ... brak tych parametrów to wskazuje na coś w typie Tico, ew. Matiz ... 

Generalnie wywalając stąd "prestiż" to reszta cech to jest to, czego chyba każdy normalny użytkownik oczekuje od samochodu.

Napisano

Poszedlbym tokiem myslenia @Ryb, z reszta niedawno tak zrobilem.

Nie koniecznie te auta co podał itd., ale moze warto pomyslec?

Napisano
2 godziny temu, noras napisał:

Zależy jak to będziesz używać

Jak głównie w mieście małe przebiegi to Leon, jak większe przebiegi to brałbym BMW.

Napisano
2 godziny temu, noras napisał:

Pytanie jest tak naprawdę o gusta, więc otrzymasz różne odpowiedzi (już to się stało).

Najlepiej przejechać się jednym i drugim, a następnie założyć, że wybrało się np. Leona i sprawdzenie, jak się z tym czujesz. Jeżeli OK - bierz Leona. Jeżeli nie OK - bmw.

Różni ludzie mają różne preferencje - w końcu to logiczne, że skoro cena używki jest taka a nie inna, to ktoś to kupuje. Ktoś kupi Leona zamiast 3, a ktoś inny 3 zamiast Leona.

BTW. Kolega ma 330d (coś około 10-letni już) i nie narzeka.

Napisano
37 minut temu, Ryb napisał:

Są netto bo odfiltrowałem tylko te z pełną fakturą VAT.

Najlepsze są ceny 50/50 albo wręcz 25/25/25/25. To dopiero okazje.

Napisano
37 minut temu, muzz napisał:

ja jechałem hybrydą Jarkiem i w sumie na miasto bardzo fajny samochód, oczywiście jak ktoś oczekuje od miejskiego auta marki popularnej, ze będzie to świetnie wykonane i ze świetnych materiałów autko idealnie wyciszone jak premium to fakt, jest kiepskie...

pytanie czego się oczekuje od samochodu...jak się chce mieć fajne prowadzenie i czucie samochodu, bardzo dobre wykończenie, spasowanie i wyciszenie wnętrza oraz "prestiż" to nie kupuje się toyoty...

Fajnie to sie prowadzi Swift, Fiesta i podobno nowa Ibiza ale nie jechalem. Tutaj mamy wysoka deske, nieintuicyjna osluge i dziwny system multimedialny. 

Napisano
Godzinę temu, Lukas246 napisał:

Jest na youtubie bloger, który przesiadł się z 420 na talismana, porównując te dwa auta do siebie, bmw wcale dużo lepiej nie wypadało na tle talismana, a nawet w paru kwestiach talisman bił na głowę bmw. Jak będę miał chwilę to poszukam tych filmów.

Na Zachar off tez byl taki jeden co Talismana kupil. U mnie w pracy maja sporo 430 i szczerze to bym nie spojrzal na Renault. Zreszta wyniki sprzedazy tego cuda w EU mowia same za siebie. Niezla klapa im wyszla.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

albo te trzy propozycje mają ciekawszą historię niz to co w ogłoszeniach albo te bmw i seat (zwłaszcza) są mocno przeszacowane

Napisano
6 minut temu, subArek napisał:

albo te trzy propozycje mają ciekawszą historię niz to co w ogłoszeniach albo te bmw i seat (zwłaszcza) są mocno przeszacowane

Ten Leon może i ma cenę z sufitu ale przynajmniej budzi jakieś zaufanie. Natomiast ten cały diler od BMW mi się nie podoba. Pooglądałem co on tam wystawia i auta mają podejrzane przebiegi. A z ludźmi, którzy wystawiają takie auto jak to, bez informacji skąd ono pochodzi to ja interesów i tak bym nie robił.

http://centrum-bmw.pl/aktualna-oferta/samochody/item/208-mercedes-benz-ml-350-benzyna.html#opis_szczeg____owy_

Napisano

Ani jedno ano drugie. 

Poszukaj czegoś z minimalnym przebiegiem jak np. tutaj:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-lift-gwarancja-1-wl-salon-polska-bezwypadkowy-automat-led-ID6za5QS.html#d0bf9f5b63

90 000 przebiegu w "Twoim BMW" to sporo a samochód raczej biednie wyposażony. 

Widać że byś chciał coś niebanalnego więc można się pokusić aby pojeździć po dilerach i poszukać czegoś ciekawego. Kwota ani mała ani duża więc się nabiegasz zanim znajdziesz ale nie bierz byle czego. 

Edytowane przez chojny

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

To znowu cena netto...

No i?

Trzeba poszukać i tyle. Podałem tylko przykład. 

Niebanalne Legacy ;) 

https://www.otomoto.pl/oferta/subaru-legacy-subaru-legacy-full-opcja-13-tys-km-orginalny-ID6z8Uln.html#23e1166311

Edytowane przez chojny

Napisano
3 godziny temu, noras napisał:

Jeśli kosztów nie eksploatacji nie bierzemy pod uwagę, to jest szansa, że BMW będzie jeździć przyjemniej.

Napisano
1 godzinę temu, noras napisał:

I - moim zdaniem - do pięt jej nie dorasta, jeśli chodzi o ergonomię. Miałem takiego Avensisa (2017), zamieniłem (bo miałem taką możliwość) po jednym dniu użytkowania na Octavię (2017). Tak niewygodnego auta dawno nie prowadziłem. Wszystko jest, ale jakby nie na miejscu (czy to sterowanie szybami, czy ręczny, etc). Nawet półeczki na telefon w sensownym miejscu brakuje. Masa rażących drobiazgów, która jest uciążliwa dla kogoś, kto sporo czasu spędza w aucie. Aha - silnik 1.8 147 KM nie jedzie. Niestety.

Napisano

Ja tylko dodam coś apropo democarow - wśród znajomych są 3 auta które były kupione w takiej opcji. I wszystkie kończyły w ciągu pierwszych dwóch miesięcy laweta. Q5, octavia, talizman. To skrzynia błąd złapała, to coś z adblue, a trzeciego przypadku nie pamietam. Dla mnie democar to najgorsze scierwo. Już wolałbym jakikolwiek samochód od prywatnego właściciela z większym przebiegiem i nadzieja, ze o auto było dbane. Pamietam co robiliśmy z zastępcza f10, która miała wtedy 650km na liczniku...;]

Napisano
  • Autor
21 minut temu, chojny napisał:

Poszukaj czegoś z minimalnym przebiegiem jak np. tutaj:

Brutto: 96 100 zł, a w dodatku wyposażenie bida aż piszczy - brak ksenonów dyskwalifikuje to auto.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Ryb napisał:

Natomiast ten cały diler od BMW mi się nie podoba.

Pomiń tą kwestię, przyjmijmy założenie, że o aucie wszystko wiemy, a sprzedawca jest nam znany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.