Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demo kompakt, czy 5 letnie premuim

Featured Replies

Napisano
  • Autor
14 minut temu, FrugOs napisał:

silnik 1.8 147 KM nie jedzie. Niestety.

Też o tym słyszałem. Przesiadający się z peugeotów 407 płakali, że nie jedzie.

Napisano
8 minut temu, atlantic napisał:

Ja tylko dodam coś apropo democarow - wśród znajomych są 3 auta które były kupione w takiej opcji. I wszystkie kończyły w ciągu pierwszych dwóch miesięcy laweta. Q5, octavia, talizman. To skrzynia błąd złapała, to coś z adblue, a trzeciego przypadku nie pamietam. Dla mnie democar to najgorsze scierwo. Już wolałbym jakikolwiek samochód od prywatnego właściciela z większym przebiegiem i nadzieja, ze o auto było dbane. Pamietam co robiliśmy z zastępcza f10, która miała wtedy 650km na liczniku...;]

A ja znam (a nawet sam kupiłem) democary z którymi nic się nie dzieje/działo. Nawet wolę demo, bo:

- jest od ręki

- ma już akcesoria (dywaniki czy inne pierdoły)

- trochę pojeździło, więc jeśli byłoby wadliwym egzemplarzem to już to powinno wyjść

- mam okazję pojeździć MOIM egzemplarzem auta (nie innym ale takim samym, lecz moim przyszłym autem), więc nie kupuję kota w worku

IMO same plusy.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Te Legacy to na 99% ulep. Szukaj dalej.

:hehe:

Ja? Ja swoje Legacy już znalazłem i kupiłem w ubiegłym tygodniu  :palacz:

Edytowane przez chojny

Napisano
3 minuty temu, noras napisał:

Pomiń tą kwestię, przyjmijmy założenie, że o aucie wszystko wiemy, a sprzedawca jest nam znany.

Ok. Tak czy siak bym się nie ładował w premiuma. Bo za cenę "premiumowości" premiuma można w aucie niepremium dostać inne rzeczy, całkiem wymierne. Ja na przykład zamiast ładnego znaczka wolę automat, młodszy rocznik lub mniejszy przebieg.

Oczywiście przyjmuję do wiadomości że są ludzie dla których "premiumowość" jest cenniejsza. Ale nie wydaje mi się żebyś akurat Ty do nich należał.

PS. Z wymiernych korzyści to taka trójka naprawdę fajnie jeździ. Ale czy to jest warte ryzyka to nie jestem pewien.

Napisano
4 minuty temu, chojny napisał:

Ja? Ja swoje Legacy już znalazłem i kupiłem w ubiegłym tygodniu  :palacz:

Znalezienie w miarę nowego i pewnego Legacy jest niemal niemożliwe bo ich u nas od dłuższego czasu nie oferowali. A szkoda.

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał:

Nawet wolę demo, bo:

- trochę pojeździło, więc jeśli byłoby wadliwym egzemplarzem to już to powinno wyjść

Raczej niekoniecznie.

Jazda demo nieczęsto polega na sprawdzaniu, jak toto płynnie i cicho przyspiesza. Przebieg jest mały, ale zużycie takie, jak by był wielokrotnie większy.

No i te ceny - końcówka roku, a oni dają cenę praktycznie taką samą, jak za nowy z upustem.

Napisano
17 minut temu, Polarny napisał:

Raczej niekoniecznie.

Jazda demo nieczęsto polega na sprawdzaniu, jak toto płynnie i cicho przyspiesza. Przebieg jest mały, ale zużycie takie, jak by był wielokrotnie większy.

No i te ceny - końcówka roku, a oni dają cenę praktycznie taką samą, jak za nowy z upustem.

Przez ten 1-2kkm nie zdążą dużo zużyć. Zresztą bywają demówki z przebiegiem mniejszym niż 1kkm (oglądane przeze mnie Pajero miało... 65km!). Demo z przebiegiem 10kkm to bym już się zastanawiał - chyba że cena byłaby odpowiednia.

No i jak sam zauważyłeś - demo powinno być tańsze. Jeśli nie jest wyraźnie tańsze to oczywiście to nie ma sensu.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Ryb napisał:

Z wymiernych korzyści to taka trójka naprawdę fajnie jeździ.

No właśnie. Z aktualnie użytkowanym autem mi się udało kupić auto, nie płacąc za znaczek. 

Niestety, VAG nie przerobił B8 w Exeo II, a Octavia przestała być tania ... a exeo mnie "zepsuło" choćby przez to, że auta z halogenowymi "świeczkami" nie chcę.

Napisano
Godzinę temu, chojny napisał:

No i?

Tylko 23% różnicy.

Godzinę temu, chojny napisał:

Trzeba poszukać i tyle. 

Że mam pod łóżkiem tych brakujących 23% procent poszukać?!

Napisano
7 minut temu, noras napisał:

No właśnie. Z aktualnie użytkowanym autem mi się udało kupić auto, nie płacąc za znaczek. 

Niestety, VAG nie przerobił B8 w Exeo II, a Octavia przestała być tania ... a exeo mnie "zepsuło" choćby przez to, że auta z halogenowymi "świeczkami" nie chcę.

Zerknij sobie jeszcze na Golfa, duzo latwiej trafic z xenonami bo doplata byla jakas nieduzo I czesto sie trafialy w pakiecie.

Jak szukalem rok temu na wyprzedazy, to za 70-72kPLN mozna bylo juz wyrwac 1,4 125 z xenonami :ok:

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Zerknij sobie jeszcze na Golfa, duzo latwiej trafic z xenonami bo doplata byla jakas nieduzo I czesto sie trafialy w pakiecie.

Jak szukalem rok temu na wyprzedazy, to za 70-72kPLN mozna bylo juz wyrwac 1,4 125 z xenonami :ok:

Obecne golfy, już po lifcie nie są w takich cenach, poszły w górę. A ksenony zastąpiły led'y, dopłata jest większa niż do ksenonów o około 1kpln

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał:

Tylko 23% różnicy.

Że mam pod łóżkiem tych brakujących 23% procent poszukać?!

Tak, oczekuj ze jakiś kolo z intrnetow będzie poświęcał czas aby szukać Twojego wymarzonego i idealnego samochodziku.... oleju w głowie sobie poszukaj :P 

Napisano
8 godzin temu, noras napisał:

Jak byście rozwiązali taki dylemat:

Taki Leon: http://dynamica.pl/seat-leon-fr-1-4-tsi-125km-pakiet-techno-super-cena-niski-przebieg-4/

czy takie BMW: http://centrum-bmw.pl/aktualna-oferta/item/441-bmw-320d-limuzyna4.html ?

Wielkość wnętrza - b. podobna, wyposażenie również (ze wskazaniem na BMW). BMW będzie jeździć zdecydowanie lepiej i mniej palić, jednak jest o te 4 lata starsze.

Generalnie - nowy/prawie nowy kompakt, czy kilkuletnie małe premium ?

Cena Leona z kosmosu za tyle to można nowy kupić, albo golfa. 

https://www.otomoto.pl/oferta/seat-leon-style-1-4-tsi-start-stop-125-km-man6-ID6zb9BJ.html

Edytowane przez sdss

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

Przez ten 1-2kkm nie zdążą dużo zużyć.

Może i nie, bo założywszy że zużywają np. 10x bardziej, mamy przebieg 20 kkm. Niewiele.

No ale cena nieadekwatna - to powinna być cena rocznego auta a nie 5 tys. upustu.

Napisano
8 godzin temu, jimbo22 napisał:

wzialbym starsze i wieksze = wygodniejsze... premium. przede wszystkim z lepszym silnikiem.

N47???

Jestes pewien, ze lepszy???

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał:

Demo z przebiegiem 10kkm to bym już się zastanawiał - chyba że cena byłaby odpowiednia.

Kupiłem typ auta, które jako demówki dostają raczej solidnie w tyłek. Miało 11 kkm. No i nie powiem zastanawiałem się, ale gwarancja jeszcze 3 lata (przed jej upływem raczej samochód sprzedam). No i pół roku już jeździ  i nie żałuję zakupu. Ale cena vs. nowy była ok. 25% niższa. 

Demo ma inną, namacalną wadę. W większości przypadków auta demo są bardzo często myte, przez co lakier jest bardziej zużyty. 

Napisano
10 godzin temu, noras napisał:

Taki Leon: http://dynamica.pl/seat-leon-fr-1-4-tsi-125km-pakiet-techno-super-cena-niski-przebieg-4/

czy takie BMW: http://centrum-bmw.pl/aktualna-oferta/item/441-bmw-320d-limuzyna4.html ?

Wielkość wnętrza - b. podobna, wyposażenie również (ze wskazaniem na BMW). BMW będzie jeździć zdecydowanie lepiej i mniej palić, jednak jest o te 4 lata starsze.

Leon drogo. Na twoim miejscu poczekałbym na wyprzedaż bierzącego rocznika po lifcie. Wtedy za 70k będziesz miał Fr-a ale nówkę sztukę 👍

Napisano
11 godzin temu, noras napisał:

Trudno czasem samemu podjąć takie decyzje, jak człowiek chciałby uczknąć trochę luksusu ;)

Ale obiektywnie jako obca osoba Ci napiszę, że bierz ten nowszy ;]

Sam się biłem nie tak dawno z myslami o kupnie czegoś wypasionego i to nawet z pewnych rąk. Dałem sobie spokój. Potencjalne problemy i mozliwość przygarnięcia mechanika do swojej rodziny.

To ja juz wolę to wydac na wakacje.

Może napiszę tak. Jak możesz swobodnie kupić takie BMW jako nowe, to możesz sobie pozwolić i na używane.

Swobodnie, to nie oznacza wydać całą swoją kasę, ale tylko ułamek tej kasy.

Napisano
8 godzin temu, wujekcybul napisał:

Na Zachar off tez byl taki jeden co Talismana kupil. U mnie w pracy maja sporo 430 i szczerze to bym nie spojrzal na Renault. Zreszta wyniki sprzedazy tego cuda w EU mowia same za siebie. Niezla klapa im wyszla.

Kolega z byłej pracy kupił Talismana.

Napiszę zupełnie szczerze, że to jest kawał fajnego samochodu.

Tylko opinię ma taką właśnie juz prawie jak Laguna 2. 

Kolega twierdził, że u niego jest wszystko ok, ale.... akurat jechał do serwisu coś poprawić. I to juz drugi raz. A miał go ze 3 miesiące ;)

Napisano
  • Autor
17 minut temu, kravitz napisał:

z myslami o kupnie czegoś wypasionego i to nawet z pewnych rąk. Dałem sobie spokój. Potencjalne problemy i mozliwość przygarnięcia mechanika do swojej rodziny.

Aktualnie użytkowane auto jest w okolicach takiego stwierdzenia (ksenon jest, zestaw BT też). Początek użytkowania - 71 kkm, przejechane 100 kkm, ilość problemów 0.

Napisano
4 minuty temu, noras napisał:

Aktualnie użytkowane auto jest w okolicach takiego stwierdzenia (ksenon jest, zestaw BT też). Początek użytkowania - 71 kkm, przejechane 100 kkm, ilość problemów 0.

Ja widzę subtelną różnicę pomiędzy autem aktualnie użytkowanym, kupionym jako 1-2 latek i które dojechało razem ze mną do jakiegoś przebiegu pod 200kkm, a autem które ktoś wystawił na sprzedaż z przebiegiem pod 200kkm

Napisano
Hmm ... brak tych parametrów to wskazuje na coś w typie Tico, ew. Matiz ... 
Generalnie wywalając stąd "prestiż" to reszta cech to jest to, czego chyba każdy normalny użytkownik oczekuje od samochodu.

Miałem avena 2009 i 2014 i mam w Donu teraz ISa 2002. Is lepiej jeździ, o wiele lepiej. W każdym aspekcie. Jeżeli nie widzisz różnicy to bierz toyote bo szkoda Twoich pieniędzy na prestiża.
Napisano
Fajnie to sie prowadzi Swift, Fiesta i podobno nowa Ibiza ale nie jechalem. Tutaj mamy wysoka deske, nieintuicyjna osluge i dziwny system multimedialny. 

Ja nie miałem najmniejszego problemu z obsługa. Deska nowych toyot akurat mi się podoba ale to jest kwestia gustu wiec pomińmy w naszych rozważaniach ;)
Napisano
12 godzin temu, bnow napisał:

Demo ma inną, namacalną wadę. W większości przypadków auta demo są bardzo często myte, przez co lakier jest bardziej zużyty. 

Mnie to w ogóle nie boli. Ja również często myję auto, w dodatku robię to niemal wyłącznie na myjniach automatycznych. Więc jest mi kompletnie wszystko jedno.

:ok:

Napisano
13 godzin temu, Tiomek napisał:

N47???

Jestes pewien, ze lepszy???

w życiu. wlasnie piszę zeby pojemność i moc byla sluszna. a nie R4 o złej opinii.

Napisano

Jak duzym wydatkiem jest dla Ciebie zakup tych aut? Jedli robisz to z "biezacych" pieniedzy to bramka nr 2 ale na nie R4 diesel... Jak wspomagasz sie kredutem/leasinkiem to jak najnowsze z gwar.

wysłane z tel.

Napisano
20 godzin temu, noras napisał:

Hmm ... brak tych parametrów to wskazuje na coś w typie Tico, ew. Matiz ... 

Generalnie wywalając stąd "prestiż" to reszta cech to jest to, czego chyba każdy normalny użytkownik oczekuje od samochodu.

no nie. Tico i Matiz to ekstremalne przypadki dosć. Ale taki Auris Hybrydowy jest absolutnie nieużywalny poza miastem. jest BEZNADZIEJNIE wytłumiony. i jak "normalny" człowiek oczekuje cichego i komfortowego auta, to nie kupi kompakta Toyoty :) 

Napisano
45 minut temu, ppmarian napisał:

Jak duzym wydatkiem jest dla Ciebie zakup tych aut? Jedli robisz to z "biezacych" pieniedzy to bramka nr 2 ale na nie R4 diesel... Jak wspomagasz sie kredutem/leasinkiem to jak najnowsze z gwar.

wysłane z tel.

A co macie do R4 diesla? :hmm:

Napisano
4 minuty temu, chojny napisał:

A co macie do R4 diesla? :hmm:

Zbyt przejemnego dzwieku i odczuc z tytulu wibracji to raczej nie generuje ;) 

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał:

Wole to niż wycie r4 pb 😊

Napisano
4 minuty temu, atlantic napisał:

Wole to niż wycie r4 pb 😊

Czasy wolnossacych noPB w zasadzie juz odeszly do lamusa...

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał:

Może stare klekoty tak miały ale nowoczesne diesle dają radę i to bardzo. One nie mają brzmieć tylko jechać a jadą znakomicie i ekonomicznie. 

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

Mnie to w ogóle nie boli. Ja również często myję auto, w dodatku robię to niemal wyłącznie na myjniach automatycznych. Więc jest mi kompletnie wszystko jedno.

:ok:

Ostatnie auto myłem tylko na automatycznych i lakierowi nic nie dolega. Nowe też już dwa razy myłem, mimo uwag sprzedawcy co do mojego podejścia do mycia aut :)

Napisano
17 minut temu, chojny napisał:

Może stare klekoty tak miały ale nowoczesne diesle dają radę i to bardzo. One nie mają brzmieć tylko jechać a jadą znakomicie i ekonomicznie. 

Jak są nowe. Jak się odrobinę zestarzeją - a taki OP rozważa - to z tą ekonomią i jeżdżeniem może być różnie... 

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Jak są nowe. Jak się odrobinę zestarzeją - a taki OP rozważa - to z tą ekonomią i jeżdżeniem może być różnie... 

Nie mam do czynienia ze "starymi", nowe 3 lata jazdy do max 120tys. km i następne. Wymiana wtrysków, czy innego osprzętu na gwarancji i masz wszystko w pompce.... dalej to niestety jak piszesz, jest różnie. To nie stare dobre 1,9TDI.  

Starego diesla mam w Landzie i tam o dynamice czy kulturze pracy nie ma mowy, dychawiczny mułek.   

Napisano
56 minut temu, rwIcIk napisał:

Ostatnie auto myłem tylko na automatycznych i lakierowi nic nie dolega. Nowe też już dwa razy myłem, mimo uwag sprzedawcy co do mojego podejścia do mycia aut :)

Kile tez na automatach mylem i nie bylo tragedii. Swift po automatycznej wyglada kiepsko a ma dopiero 4 lata. Moze to kwestia lakieru.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Czasy wolnossacych noPB w zasadzie juz odeszly do lamusa...

A jak przyspieszysz na pełnym gwizdku nowoczesna benzynka to nie wyje? :hmm:

Dopoki nie przekraczasz 3k rpm to jest spoko, ale mocy to nie ma wtedy wcale

Napisano
11 minut temu, atlantic napisał:

A jak przyspieszysz na pełnym gwizdku nowoczesna benzynka to nie wyje? :hmm:

Dopoki nie przekraczasz 3k rpm to jest spoko, ale mocy to nie ma wtedy wcale

Wg mnie turbo benzyny o mocach 140-200KM w wiekszosc przypadkow przyspieszaja duzo sprawniej niz ich dieslowe odpowiedniki.
Wez sobie chociazby takie 1,6T Opla/1,4TSI VW i porownaj z 1,6HDI czy 1,6TDI. Analogicznie bedzie z 2,0TSI i 2,0 HDI czy TDI.

Chyba, ze chcesz porownywac 3.0d z BMW z 1,4T ale to nie ma zadnego sensu bo nikt takich silnikow nie montuje do tego samego modelu...

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Wg mnie turbo benzyny o mocach 140-200KM w wiekszosc przypadkow przyspieszaja duzo sprawniej niz ich dieslowe odpowiedniki

Nie bardzo. :chipsy:

Diesel 240KM vs. 300KM benzyna. 

Ostatnio zostałem moim ukochanym Turbosubarakiem skopany przez małżonkę jej nowym dieslem. 

I co zrobisz? Nic nie zrobisz. :buu:

Edytowane przez chojny

Napisano

Nie bardzo. :chipsy:

Ostatnio zostałem moim ukochanym Turbosubarakiem skopany przez małżonkę jej nowym dieslem. 

Ile taki pasnik w patyku bedzie miec ?

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

Ile taki pasnik w patyku bedzie miec ?

Z pół patyka będzie. 

Edytowane przez chojny

Napisano
17 minut temu, chojny napisał:

Mam obecnie diesla z dwusprzęgłową skrzynią. Może jest cherlawy, ale wciskam pedał gazu, kickdown i idzie bez wysiłku z mojej strony :ok:

Inna sprawa, że turbobenzyna pewnie by to ładniej zrobiła, ale za to spalanie poszybowałoby mocno w górę :)

O manualnej skrzyni nie chcę już słyszeć ;]

Napisano
14 minut temu, chojny napisał:

Z pół patyka będzie. 

od lewej:

paśnik TDI 190 ośka leniuch

paśnik TDI 190 ośka patyk

paśnik TDI 240 haldex leniuch

WRX STI 2.5 patyk

dla kontraksu:

pasnik TSI 280KM haldex leniuch ma 5.5s i v-max 250km/h

Untitled.png

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

Mam obecnie diesla z dwusprzęgłową skrzynią. Może jest cherlawy, ale wciskam pedał gazu, kickdown i idzie bez wysiłku z mojej strony :ok:

Inna sprawa, że turbobenzyna pewnie by to ładniej zrobiła, ale za to spalanie poszybowałoby mocno w górę :)

O manualnej skrzyni nie chcę już słyszeć ;]

Dokładnie, na trasy i do szybkiej jazdy diesel jak znalazł. Do miasta szkoda sprzętu i nerwów. 

ppmarian... szczerze to nie wiem o co Ci chodzi i co Ty do mnie piszesz. 

Edytowane przez chojny

Napisano
Dnia 9.10.2017 o 12:06, noras napisał:

Hmm ... ten avensis ciekawy ... nie za tanie to coś ? Toyota przecież raczej trzyma cenę ...

Zamość - tam same cuda i cudaki...

Napisano
Dnia 9.10.2017 o 10:43, noras napisał:

Nie kupuj BMW z podejrzanych miejsc. Tutaj masz z BMW Używane, od oficjalnego dealera:

bmw.PNG.8c43ee597ac50b0b8abbda5d2f7e41e1.PNG

Edytowane przez bizz

Napisano
  • Autor
9 minut temu, bizz napisał:

Nie kupuj BMW z podejrzanych miejsc.

Już wyżej pisałem - ze znanych mi powodów jak dla mnie nie jest to podejrzane miejsce. Do tego stopnia, że używane wolałbym kupić tam, niż w komisie dealerskim.

Inna sprawa, że dyskusja chyba wskazuje na przyjęcie wariantu rozsądnego (tj. nowy/prawie nowy kompakt). 

To BMW, które pokazujesz przecież jest damskie.

Edytowane przez noras

Napisano
7 minut temu, noras napisał:

Już wyżej pisałem - ze znanych mi powodów jak dla mnie nie jest to podejrzane miejsce. Do tego stopnia, że używane wolałbym kupić tam, niż w komisie dealerskim.

Inna sprawa, że dyskusja chyba wskazuje na przyjęcie wariantu rozsądnego (tj. nowy/prawie nowy kompakt). 

To BMW, które pokazujesz przecież jest damskie.

Dobra, dyskusja na poziomie "auto męskie" "auto damskie" - to jednak nie dla mnie.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Inna sprawa, że turbobenzyna pewnie by to ładniej zrobiła, ale za to spalanie poszybowałoby mocno w górę

W całej karierze użyłem kickdowna nie więcej niż 10 razy. Nie było potrzeby - wystarczająco dobrze przyspiesza bez tego.

Napisano
Teraz, Polarny napisał:

W całej karierze użyłem kickdowna nie więcej niż 10 razy. Nie było potrzeby - wystarczająco dobrze przyspiesza bez tego.

To by tlumaczylo spalanie 8/100 przy bardzo ostrej jezdzie ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.