Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Long life czy lepiej zwykły olej?

Featured Replies

Napisano

Chodzi nie tyle o przebieg między wymianami (LL co 30 tys. vs zwykły co 15 tys.), co o sam fakt czy nie lepiej wlewać zwykły olej.

Czyli - co będzie dla silnika lepsze:

- LL wymiana co 15 tys.

- zwykły wymiana co 15 tys.

Pozostałe parametry "zwykłego" oczywiście zgodne z normami itd.

Pytanie wynika stąd, że zasłyszałem iż zwykły olej jest po prostu lepszy sam w sobie - i nie chodzi tu nawet o to, że się go częściej wymienia.

Napisano

Tak czy siak, jakiś olej zalecają do danego silnika.

Masz możliwość wyboru pomiędzy LL (zgodnym z homologacją producenta) a innym olejem?

BTW Ja też mam dylemat, bo producent przewidział wymianę oleju co 2 lata lub 30 tys. km.

Ale raczej będę zmieniał co 15 tys. km w ASO, więc zgodnie z zaleceniami (zapewne LL).

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał:

Chodzi nie tyle o przebieg między wymianami (LL co 30 tys. vs zwykły co 15 tys.), co o sam fakt czy nie lepiej wlewać zwykły olej.

- LL wymiana co 15 tys.

Pytanie wynika stąd, że zasłyszałem iż zwykły olej jest po prostu lepszy sam w sobie - i nie chodzi tu nawet o to, że się go częściej wymienia.

Ja bym zalał zwykły + zmiana co 15 tys km.

Napisano

Oleje LL mają zalety - dłużej utrzymują swoje właściwości. Ale jak chcesz zmieniać częściej, to te są bez znaczenia. 

Zalej ten z pewnego źródła. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Ja leje olej GM co 10-12 tysięcy kilometrów.

Imo lepiej lać tańszy olej ale zmieniać go częściej niz stosować jakieś cuda.

Napisano
5 godzin temu, Polarny napisał:

- LL wymiana co 15 tys.

LL co 20 kkm :).

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał:

Tak czy siak, jakiś olej zalecają do danego silnika.

Masz możliwość wyboru pomiędzy LL (zgodnym z homologacją producenta) a innym olejem?

BTW Ja też mam dylemat, bo producent przewidział wymianę oleju co 2 lata lub 30 tys. km.

Ale raczej będę zmieniał co 15 tys. km w ASO, więc zgodnie z zaleceniami (zapewne LL).

Dziś już prawie wszędzie domyślnie jest 30 kkm, a i tak duża część użyszkodników wymienia co 15. 

Jeśli Ci się tym samochodem dobrze jeździ, to zmieniaj co 15 kkm. Gwarancja gwarancją i tak serwisy i sprzedawcy klepią ze 30 kkm, ale prywatnie mówią o 15 i w swoich prywatnych zmieniają co 15 kkm. Nie ważne czy to BMW, VW, Seat czy Renault. To 30 kkm to jest interwał dla flot, żeby producent mógł przekonać zakupowego w korpo, że samochód jest tani w utrzymaniu. Filtr oleju nie jest z gumy, jak jeździsz dużo po mieście to olej z przebiegiem szybciej traci swoje właściwości.

Jak pojechałem swoim na pierwszą wymianę to gość mnie zapytał ile zamierzam jeździć tym samochodem - do końca leasingu/gwarancji czy może dłużej. Jak powiedziałem że do 6 roku lub do 150 kkm to zalecił, że jeśli chcę dojeździć bez problemów zmieniać co 15 kkm i mi przestawili w komputerze.

Napisano

dlaczego lejąc olej LL nie zakłada się specjalnych filtrów oleju?olej LL może i dobry ale czy  jest filtrowany przez filtr czy tylko przelatuje przez przelew  w filtrze:hmm::phi:

Edytowane przez Waldek40

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał:

dlaczego lejąc olej LL nie zakłada się specjalnych filtrów oleju?olej LL może i dobry ale czy  jest filtrowany przez filtr czy tylko przelatuje przez przelew  w filtrze:hmm::phi:

A nie jest przypadkiem tak, że filtr jest policzony na zwiększone interwały i tylko taki dostępny?

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał:

A nie jest przypadkiem tak, że filtr jest policzony na zwiększone interwały i tylko taki dostępny?

nie u nas;], kiedyś ktoś na forum aut amerykańskich wrzucił fotkę filtra  oleju LL , o ile dobrze pamiętam filtr miał inne oznaczenia

Napisano

na przykładzie VW silników TSI (z wyłączeniem 2.0 TFSI 140 kW od 2016) i mamy:

wymianę oleju w trybie zmiennym czyli max 30kkm lub 2 lata i olej 504.00

lub wymianę w stałym interwale 15kkm lub 1 rok i olej 502.00 lub 504.00

nie mozna wrzucać do tego samego worka wszystkich olejów LL i "zwykłych", bo pośród nich są zarówno oleje przeciętne (ledwo co spełniające wymagania), jak i naprawdę dobre.

W przypadku norm VW bezpieczniejszym z punktu widzenia użytkownika jest stosowanie oleju dedykowanego do LL, czyli 504.00, bo jest to norma bardziej restrykcyjna nie tylko pod "ekologicznym" względem, ale również ochrony i czystości silnika w porównaniu do bardzo starej 502.00

niestety "ekonomiczny" bełkot sprzedawców średnio się ma do eksploatacji aut, bo VW pomimo serwisowania olejowego LL, dla zachowania gwarancji przewiduje serwis co rok i jeśli pojazd nie przejedzie 30kkm, to ma co drugi serwis bez wymiany oleju

Napisano
Godzinę temu, jqr napisał:

niestety "ekonomiczny" bełkot sprzedawców średnio się ma do eksploatacji aut, bo VW pomimo serwisowania olejowego LL, dla zachowania gwarancji przewiduje serwis co rok i jeśli pojazd nie przejedzie 30kkm, to ma co drugi serwis bez wymiany oleju

A to zaskoczenie. U mnie w Seacie pierwszy przegląd jest planowany po 30 000 km lub 2 latach. Wymiana oleju jest domyślnie ustawiona wg wskazań komputera, a maksymalnie po 2 latach lub 30 000 km. Ponieważ jeżdżę sporo po mieście, to mi to "według wskazań" się skróciło i komputer sugerował przegląd olejowy po 25 000 km. Nie wiem jak komputer to ocenia. I tak wymieniłem wcześniej.

Napisano

Olej może i wytrzyma i 60tyś, ale jak mały filterek w środku wygląda? Nad tym nikt się nie zastanawiał? Ja wymieniam w autach co 15tyś. lub co rok.

Edytowane przez krowka

Napisano
4 godziny temu, Manx napisał:

A to zaskoczenie. U mnie w Seacie pierwszy przegląd jest planowany po 30 000 km lub 2 latach. Wymiana oleju jest domyślnie ustawiona wg wskazań komputera, a maksymalnie po 2 latach lub 30 000 km. Ponieważ jeżdżę sporo po mieście, to mi to "według wskazań" się skróciło i komputer sugerował przegląd olejowy po 25 000 km. Nie wiem jak komputer to ocenia. I tak wymieniłem wcześniej.

Ciekawe -> w autach z DPF potrafi się skrócić interwał przy częstym jego wypalaniu. Ale w benzynie to po czym ono to sobie określa? Może dużo jazdy autostradowej?

Napisano
28 minut temu, cesarz napisał:

Ciekawe -> w autach z DPF potrafi się skrócić interwał przy częstym jego wypalaniu. Ale w benzynie to po czym ono to sobie określa? Może dużo jazdy autostradowej?

albo krótkie odcinki, niedogrzany silnik

Napisano
35 minut temu, cesarz napisał:

Przebieg, ilosc odpalen i moze jakies inne tego typu dane z kompa.

Mi benzyniak obecnie pokazuje 41% pozostale do wymiany, a nakulane 12kkm od poprzedniej.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
5 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Przebieg, ilosc odpalen i moze jakies inne tego typu dane z kompa.

Mi benzyniak obecnie pokazuje 41% pozostale do wymiany, a nakulane 12kkm od poprzedniej.

jeszcze ilosc spalonego paliwa, a wiele aut posiada oprocz tego czujniki jakosci oleju

pozdr.

Napisano
2 godziny temu, leszcz napisał:

jeszcze ilosc spalonego paliwa, a wiele aut posiada oprocz tego czujniki jakosci oleju

pozdr.

słyszałem o czymś takim. Jak to działa?

Napisano
8 godzin temu, cesarz napisał:

No i u mnie właśnie się skracał. Przy jeździe autostradowej przebieg do przeglądu zmniejszał się proporcjonalnie do przybywania przebiegu samochodu. Jak był na początku okres kiedy jeździem praktycznie tylko po mieście i było zimno, to zauważyłem że choć kilometrów nakręciłem niewiele, to szybko spadał mi przebieg do planowanej wymiany oleju i pierwszy raz pojawiła się informacja, żę przegląd olejowy wypadnie wcześniej niż przegląd ogólny. Jak zacząłem znów więcej jeździć w trasie, to się spadek zatrzymał tzn szdł proporcjonalnie do przebiegu. Finalnie wskazywało przegląd olejowy na 25000 km.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

Olej zawilgocony badz rozrzedzony przez paliwo, zmienia swoje wlasciwosci (w tym, nazwijmy to w uproszczeniu, elektryczne) ktore wykrywa czujnik wkrecony w miske

pozdr.

Napisano

komp. zlicza ilość odpaleń, zużyte paliwo i rekalkuluje przebieg do przeglądu.

@Manx  po pierwszym przeglądzie LL, zostaniesz zaproszony po roku na następny

Napisano
3 godziny temu, jqr napisał:

komp. zlicza ilość odpaleń, zużyte paliwo i rekalkuluje przebieg do przeglądu.

@Manx  po pierwszym przeglądzie LL, zostaniesz zaproszony po roku na następny

aha - czyli to tylko pierwszy jest LL. No to ciekawie :)

Ja z olejowego LL zrezygnowałem dobrowolnie, więc rozczarowany nie jestem. Czyli mam rozumieć że ten zwykły przegląd (tzn nie olejowy) też się skróci z LL na coroczny? Hmm a to niezła kombinacja - najpierw producent uważa, że filtr powietrza, klocki, filtr kabinowy, osprzęt wystarcza sprawdzić raz na 2 lata/30 kkm, a potem już nie - trzeba co roku. Takie trochę rozdwojenie :bzik:

Napisano
20 minut temu, Manx napisał:

aha - czyli to tylko pierwszy jest LL. No to ciekawie :)

doprecyzuję: pierwszy przegląd i wymiana oleju bedziesz miał zgodnie z wskazaniem kompa czyli do 30kkm lub 2 lata

potem przegląd i wymiana oleju sa od siebie niezależne (wg wymagań gwaranta), czyli przegląd co rok, a wymiana oleju znowu wg wskazań kompa (do 30kkm lub 2 lata)

interesowałem sie tym, bo bardzo mnie zdziwiło serwisowanie auta żony z pakietem serwisowym (mając 2,5 roku było 3 razy w serwisie w przeciągu 6 miesięcy najpierw na drugi przegląd - czyli rok po pierwszym, potem na wymianę oleju, potem na serwis po 3 latach w którym poza inspekcją wymieniono tylko płyn hamulcowy)

Napisano
20 minut temu, jqr napisał:

doprecyzuję: pierwszy przegląd i wymiana oleju bedziesz miał zgodnie z wskazaniem kompa czyli do 30kkm lub 2 lata

potem przegląd i wymiana oleju sa od siebie niezależne (wg wymagań gwaranta), czyli przegląd co rok, a wymiana oleju znowu wg wskazań kompa (do 30kkm lub 2 lata)

interesowałem sie tym, bo bardzo mnie zdziwiło serwisowanie auta żony z pakietem serwisowym (mając 2,5 roku było 3 razy w serwisie w przeciągu 6 miesięcy najpierw na drugi przegląd - czyli rok po pierwszym, potem na wymianę oleju, potem na serwis po 3 latach w którym poza inspekcją wymieniono tylko płyn hamulcowy)

No to u mnie już się rozjechało jedno z drugim w pierwszym roku. Przegląd olejowy komputer skrócił z 30 000 km na 25 000 km, a ja i tak zrobiłem po 15 000. Zrezygnowałem to z LL i przeglądy olejowe mam ustawione na sztywno co 15 kkm. Przegląd z filtrami i innymi duperelami nadal się wyświetla, że wypadnie za prawie rok lub przy przebiegu 30 kkm.

Napisano
45 minut temu, jqr napisał:

Kompletnie bez sensu. Po to są zwiększone interwały olejowe, żeby co chwilę do serwisu nie jeździć.

A wychodzi, że serwisującej wg LL, jeździsz nawet częściej...

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Kompletnie bez sensu. Po to są zwiększone interwały olejowe, żeby co chwilę do serwisu nie jeździć.

A wychodzi, że serwisującej wg LL, jeździsz nawet częściej...

sens to ma taki, że olej wymieniamy rzadko, aby można się pochwalić małą ilością odpadów w postaci zużytego oleju

a serwis ... zarobić musi

Napisano
7 godzin temu, jqr napisał:

sens to ma taki, że olej wymieniamy rzadko, aby można się pochwalić małą ilością odpadów w postaci zużytego oleju

a serwis ... zarobić musi

nie do końca, oleje LL faktycznie lepiej znoszą większe interwały ale to wymaga rozsądku. Nie można liczyć na to, że te 30kkm można nakręcić w miejskich korkach w 3lata czy jeszcze dłużej. To są interwały dla ludzi którzy faktycznie dużo jeżdżą i dla nich te 30kkm to jest rok albo i mniej.

Napisano
23 godziny temu, Manx napisał:

Też nie wiem (nie wnikałem), ale V50 przy częstej eksploatacji w mieście skracał przebieg z 30kkm nawet do 18kkm - na LL. Nie rozumiem czemu ludzie na siłę próbują zmieniać olej na inny i zmieniać co 15kkm. 

Napisano

Ja jeję LL i zmieniam z filtrem co 15kkm mimo zalecenia co 30kkm lub dwa lata.
Taki zabieg na 100% silnikowi nie zaszkodzi.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.