Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Właśnie to jest to, czego do końca niektórzy nie rozumieją lub nie chcą zrozumieć. Większość ma do dyspozycji kawałek miejsca obok bloku (jeśli akurat się zwolni). Co z tego że jakiś zbiorniczek kosztuje 20 zł jak wymiana trwa dwie godziny u wprawnego mechanika bo trzeba rozebrać pół silnika. A on nie pracuje za jedzenie. Z większością tego typu pierdół trzeba jechać do mecha bo wymagają podnośnika/kanału. A to jest czas i pieniądze - bardzo dobrze policzalne. I z pierdoły za kilka złotych robi się kilkaset. A jak takich pierdół jest kilka w miesiącu?

dlatego tak jak napisałem, fajnie jest mieć takie auto jako dodatkowe. Potrzebujesz jednego, to takie stare BMW kupujesz jako drugie. Potrzebujesz dwóch, to jako trzecie. Jak coś się psuje, to może sobie stać i czekać aż będziesz miał czas to ogarnąć, a robiąc małe przebiegi weekendowe zmniejszasz też częstotliwość występowania awarii. Tylko na to trzeba mieć pieniądze i warunki. Szkoda żeby takie auto gniło na deszczu i mrozie, więc dobrze by było mieć kawałek garażu, kanału żeby podłubać itd. A przecież nie wystawię z garażu plastikowej Kii, żeby wstawić tam weekendowe BMW, bo komfort wsiadania rano do ciepłego samochodu bez wyjścia z domu, gdy nie trzeba ubierać tych wszystkich szalików, rękawiczek sobie i dziecku, jest ogromny. Trzeba by więc mieć garaż na 3 auta ;]

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ale ta dyskusja nie jest o zakupie 4 latka, tylko starego BMW za 10kPLN ;]

Takie BMW jak bedzie w znosnym stanie to pewnie za kolejne 4 lata bedzie nadal kosztowac 10kPLN bo juz nie ma z czego tracic wartosci...

Odpowiadałem na post, gdzie ktoś słusznie zauważył, że używane są po prostu DROGIE.

A stare bmw będzie pewnie kosztowało nadal tyle, co przy zakupie - tylko że zamiast utraty wartości kasa będzie szła właśnie na to, żeby było w znośnym stanie.

W poprzednim aucie ponadnormatywne koszty to :

100 PLN - wiązka zamka bagażnika

120 PLN - jakieś gumy przy wahaczach

80 PLN - łącznik stabilizatora

Auto sprzedane w wieku 7 lat, teraz ma 11 lat, do tej pory aktualny właściciel poprawił chłodnicę i wymienił przełącznik świateł.

Czy zacznie się większa dłubanina niż przy bmw - zobaczymy.

W aktualnym superbie (4,5 roku) była jedna awaria z badziewnym DSG - zriobione na gwarancji. Poza tym NIC.

No ale na wartości traci ...

Napisano
14 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Dla równowagi.

....

EDIT: Ważne, ceny części bez robocizny, bo sam robiłem.

No właśnie, to teraz dolicz po 200-300zł średnio do każdej pozycji i będziesz miał koszty jakie poniesie Kowalski, który nie jest mechanikiem.

Napisano
14 godzin temu, kaczorek79 napisał:

EDIT: Ważne, ceny części bez robocizny, bo sam robiłem.

To jest najistotniejsze, sam ogarniasz naprawy, nikt Cie nie naciąga na naprawy na chybił trafił, nie musisz kombinować z urywaniem się z pracy na tą okoliczność, wiesz gdzie kupić cześci w dobrych cenach itd itd

Wniosek: możesz mieć takie auto, zwykły kowalski który nie zna się na mechanice ma z takim (w sumie nie psującym się...) autem jeden wielki problem

Napisano
6 godzin temu, Polarny napisał:

W aktualnym superbie (4,5 roku) była jedna awaria z badziewnym DSG - zriobione na gwarancji. Poza tym NIC.

ja swoją octavię kupowałem jak miała 4 lata. od dnia zakupu, regularnie trzeba było coś wymieniać. przez prawie 5 lat i 40 tys km włożyłem w nią ok. 8 tys zł

możliwe, że u Ciebie zaraz się zacznie to samo ;]

ps. dodam, że to tylko koszty części, bo robocizna we własnym zakresie

Edytowane przez blue_

Napisano
33 minuty temu, blue_ napisał:

przez prawie 5 lat i 40 tys km włożyłem w nią ok. 8 tys zł

Przez 8 lat i podobny przebieg (czyli mały przebieg roczny = krótkie dystanse wokół komina, co powinno być zabójcze dla każdego auta, zwłaszcza diesla), nie włożyłem połowy tej kwoty w naprawy. Nie liczę w tym wymiany rozrządu, która z ogarnięciem przyległości wciągnęła tysiąc peelenów. I co najważniejsze: piszę tu o 307 Ph1, czyli o aucie francuskim, znanym z bolączek, okrytym złą sławą (kilka samospaleń, po których firma wezwała na akcję serwisową KAŻDY egzemplarz, którego mogło to dotyczyć). I to kupionym przeze mnie, jako 7-mio letnie, używane wozidło.

Napisano

A ja przez trzy lata i 50 kkm do starego Priusa z napraw: włożyłem nowy akumulator (fabryczny miał 9 lat - €80), wyłącznik krańcowy drzwi (€20) oraz wymieniłem szczęki w hamulcach z tyłu (€200). Hamulce zrobiło ASO, resztę wymieniłem sam pod chmurką - wyszło w sumie €300...  Toyoty się nie psują... :) 

Edytowane przez grogi

Napisano
12 godzin temu, Maciej__ napisał:

I to jest dokladnie to o czym pisalo @maro_t, takie auta wymagaja obslugi co kilka kkm...

Dla Ciebie to nie problem, bo o ile dobrze kojarze jestes mechanikiem.

Ale jak ktos nie potrafi dlubac samemu, to bedzie z mechanikiem na Ty dosc szybko ;]

Jest w tym dużo prawdy, ale jest też inna strona medalu. Ja jestem zboczony na punkcie aut i nawet gdybym nowe kupił, to nie byłoby tak lajtowo. Wymiany oleju co 10 kkm, co chwilę jakieś oględziny, modyfikacje w dobrym znaczeniu tego słowa. Spójrz, ile pozycji z wymienionych przeze mnie można by pominąć w ogóle, gdybym był kompletnym ignorantem. Podpowiem, do dzisiaj nie ruszałbym tarcz z klockami przód i tył, sprzęgła, termostatu, chłodnicy i co drugiej wymiany oleju. Zrobiłoby się już naprawdę mało, jak na 15 letnie auto i przejechane km.

Napisano

Takie porównania nie maja żadnego sensu bo jeden kupi używane auto i powie ze przez 5 lat nic nie dołożył. A potem widzimy parkingi zalane olejami, płynami ustrojowymi itd. Dla niektórych walące łączniki stabilizatora czy tuleje wahacza nie są usterką i co takiemu zrobisz.

Napisano
Dnia 14.01.2018 o 16:44, bielaPL napisał:

Mam szalony plan. Zmienić obecnego c2 vts rocznik 2008 który śmiga aż miło i nie robi żadnych fochow na BMW e39 pb lub lpg za około 10tys z nieznaną historia. Wybijecie mi to z głowy?

Jak będzie Cię interesowało e39 520i (l150Hp) z LPG ze znaną z grubsza historią to odezwij się na pw. Miałem je parę lat a potem trafiła w ręce szwagra. Musiałbym zapytać ile chce za nie bo na pewno chce sprzedać. 

Napisano
4 godziny temu, Jakub_S83 napisał:

Jak będzie Cię interesowało e39 520i (l150Hp) z LPG ze znaną z grubsza historią to odezwij się na pw. Miałem je parę lat a potem trafiła w ręce szwagra. Musiałbym zapytać ile chce za nie bo na pewno chce sprzedać. 

Daj znać jak się dowiesz ile ceni, ja zawsze przygarnę stare BMW:)

Automat?

Napisano
  • Autor
Dnia 18.01.2018 o 11:09, Jakub_S83 napisał:

na razie muszę c2 opchnąć

Napisano
Dnia 14.01.2018 o 18:10, Marcin79 napisał:

E39 jest fajne :)

E tam

E60 jest fajne;p

Napisano
Godzinę temu, Piotrek_lbn napisał:

E tam

E60 jest fajne;p

Mialem tez e60 dla mnie e39 fajniejsze

Napisano

potwierdzam :ok: mialem e39, e46, zona obecnie e60 - ale to e39 rzadzi :oki: moze kiedys znowu... ;]

pozdr.

Napisano
Dnia 18.01.2018 o 16:06, bizz napisał:

Automat?

automat w 520i w lpg hmm.....

Dla mnie osiągi są na drugim miejscu i nie onanizuje się cyferkami itp. ale fabryczne 11,5 sek. do pierwszej "setki" - w tym momencie pewnie kilka kucy ubyło, dodatkowo lpg to na pewno nie nitro;] i minimalnie zdławia osiągi.

W aucie typu golf takie osiągi to normalka ale w tym modelu Bmw, który wygląda naprawdę fajnie i posiada namiastkę sportowych aspiracji jakoś dziwnie.;]

Z całym szacunkiem -  e39 fajne i ponadczasowe auto jeżeli tak można rzec. Silniki benzynowe pt. 2.8 ok. Ale w kontekście zagazowanego 520i w automacie to ja wolę MB 124 w wariancie przykładowo 250d:ok:  

Napisano
8 godzin temu, jacob24 napisał:

automat w 520i w lpg hmm.....

Dla mnie osiągi są na drugim miejscu i nie onanizuje się cyferkami itp. ale fabryczne 11,5 sek. do pierwszej "setki" - w tym momencie pewnie kilka kucy ubyło, dodatkowo lpg to na pewno nie nitro;] i minimalnie zdławia osiągi.

W aucie typu golf takie osiągi to normalka ale w tym modelu Bmw, który wygląda naprawdę fajnie i posiada namiastkę sportowych aspiracji jakoś dziwnie.;]

Z całym szacunkiem -  e39 fajne i ponadczasowe auto jeżeli tak można rzec. Silniki benzynowe pt. 2.8 ok. Ale w kontekście zagazowanego 520i w automacie to ja wolę MB 124 w wariancie przykładowo 250d:ok:  

Miałem E39 530dAT, E36 316i LPG compact, E39 528iAT LPG, E46 316i LPG, teraz mam E34 520i LPG. 

Sporo zdarzało mi się jeździć F01 750i. Osiągi są ważne, ale wszystkie te modele łączy coś innego, czego nie potrafię nazwać. I serio, jest mi obojętne co jest pod maską, jeśli mam prowadzę dobrze utrzymane BMW.

Choć kurde nie, miałem kupić żonie E46 320dAT, nie mogłem się przemóc do klekotu w środku, ale wydaje mi się że on coś miał uszkodzone,  szczególnie że zakup miał być od głuchoniemego. Mimo to nie próbowałem więcej, zraziłem się.

Napisano
Dnia 17.01.2018 o 08:59, marcindzieg napisał:

A on nie pracuje za jedzenie. Z większością tego typu pierdół trzeba jechać do mecha bo wymagają podnośnika/kanału.

lub odpowiedniego narzedzia, np klucza do wymiany sondy lambda, dojscie w forku SG od gory jest prawie bezproblemowe (jak jest sie po chorobie hainego-medina) 

ale i tak wymagany jest klucz i 2 przedłużki :chory:;] 

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 18.01.2018 o 16:06, bizz napisał:

Automat?

Nie, manualna skrzynia. 

Tak wyglądało jak je brał ode mnie:

555748fdb73673abmed.jpg

2edfc8c6ac9d55e3med.jpg

ac64fb314ae86ae4med.jpg

f15ad719047c5107med.jpg

f07e23904c16a0dbmed.jpg

a707f106b0e97b39med.jpg

f6d15617c5827663med.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.