Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marża na tzw. luksusowych

Featured Replies

Napisano

Chyba nikogo nie zaskoczy, że zysk ze sprzedaży jednego pojazdu tzw. luksusowego jest nieporównywalnie większy niż zwykłych marek.

Czyli w zwykłych kupujemy samochód, w luksusowych głównie znaczek.

Trzeci wykres fajnie pokazuje, ile przepłaca się za porsche.

VW_group.jpg

A tutaj coś o marżach sprzedaży bmw. Okazuje się, że jak sprzedadzą za pół ceny, to nadal zarabiają!

Lidl zatem kupuje samochody faktycznie, zwykły klient za logo płaci drugie tyle:

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,23194149,lidl-bedzie-sprzedawal-uzywane-samochody-glownie-bmw.html

Koncern z Monachium zaproponował specjalistom od handlu wyższe zniżki – sięgają ponoć, zdaniem „Manager Magazin” aż 48-50 proc. ceny katalogowej. Audi nie chciało dać większego upustu niż 42 proc.

Na marginesie - śmieszne jest trochę porównywanie procentów rabatu. Może Audi nie narzuca tak wielkiej marży, więc i nie ma z czego rabatów robić?

Napisano
24 minuty temu, Polarny napisał:

Dlaczego przeplaca?

Mozesz sobie wystrugac samemu jak wolisz i bedziesz miala taniej :ok:

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Dlaczego przeplaca?

Mozesz sobie wystrugac samemu jak wolisz i bedziesz miala taniej :ok:

Jeżeli powyższy wykres ani artykuł ci tego nie wyjaśnił, to ja nie pomogę. 

Napisano
4 minuty temu, Polarny napisał:

Przeplacasz w momencie, jesli mozesz to samo kupic taniej... Niespecjalnie widze tansza alternatywe dla Porsche.

Ale jesli wlasnie odkryles, ze na towarach luksusowych marze sa duzo wyzsze niz na popularnych to nie wiem gdzie sie uchowales do tej pory :hehe:

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Maciej__ napisał:

Przeplacasz w momencie, jesli mozesz to samo kupic taniej... Niespecjalnie widze tansza alternatywe dla Porsche.

jeżeli alternatywą jest inny znaczek, to faktycznie - nie ma alternatywy. Jeżeli osiągi - to alternatyw jest sporo.

14 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale jesli wlasnie odkryles, ze na towarach luksusowych marze sa duzo wyzsze niz na popularnych to nie wiem gdzie sie uchowales do tej pory

Pierwsze moje zdanie w tym wątku:

Chyba nikogo nie zaskoczy, że zysk ze sprzedaży jednego pojazdu tzw. luksusowego jest nieporównywalnie większy niż zwykłych marek.

Powyższe zdanie sugeruje, że ten fakt odkrywczy ani zaskakujący dla mnie nie jest. Nawet nie spodziewam się, by dla kogokolwiek był.

Zaskoczony tym, że sensu tego nie odkryłeś, też nie jestem. Mimo że świadomie na samym początku je napisałem, właśnie na wypadek takich jak ty. Ale i tak nie pomogło.

Napisano

jeszcze jest kwestia za ile kupuje dealer w fabryki i jaka marże ma dealer :hmm:

Napisano

W mojej firmie (korpo), gdzie jest kilkaset aut służbowych jak policzono to wyszło, że moglibyśmy kupować co rok nowe auta a roczne sprzedawać. Wysokość rabatu przy tak dużych zakupach jest na tyle atrakcyjna, że cała operacja z biznesowego punktu widzenia byłaby uzasadniona i przynosiłaby jeszcze zyski. Problem jest tylko natury logistycznej, dodatkowych etatów, ale również relacji z dealerami z którymi moja firma na co dzień pracuje. 

Napisano
11 minut temu, Polarny napisał:

jeżeli alternatywą jest inny znaczek, to faktycznie - nie ma alternatywy. Jeżeli osiągi - to alternatyw jest sporo.

widzę, że na sportowej motoryzacji też się znasz. Jakie są więc te tańsze alternatywy np. dla 911 Carrera GTS?

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał:

widzę, że na sportowej motoryzacji też się znasz. Jakie są więc te tańsze alternatywy np. dla 911 Carrera GTS?

Octavia 1.8TSI ;]

Napisano
40 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale jesli wlasnie odkryles, ze na towarach luksusowych marze sa duzo wyzsze niz na popularnych to nie wiem gdzie sie uchowales do tej pory :hehe:

Coś mi mówi, nie wiem co, że mógł być zahibernowany... :hmm:

;]

Napisano
  • Autor
15 minut temu, maro_t napisał:

Nissan GT-R.

MB E 63 AMG.

Tyle na szybko.

Mam jeszcze apel - jeżeli ktoś stara się być ironiczny, to niech to będzie ironia na jakimś poziomie, a nie żenujące próby na poziomie wąsatych działaczy sportowych.

No i to odpowiadanie na nieaktualny zarzut to już w ogóle hit - następny, który nie umie czytać prostych zdań.

Napisano
10 minut temu, Polarny napisał:

Nissan GT-R.

MB E 63 AMG.

To są zupełnie inne auta.

Napisano
3 godziny temu, Polarny napisał:

Czyli w zwykłych kupujemy samochód, w luksusowych głównie znaczek.

Marże na samochodach (na pewno tej grupy) ustala się %.

Skoro auto jest droższe niż "normalne" auto, to wartość absolutna marży per auto jest wyższa.

Z racji wyższej ceny, z kolei jest mniejszy wolumen na tych autach.

Dzięki wyższej kwocie marży można zarobić teoretycznie tyle samo co na tańszym aucie.

W praktyce Skoda, czy VW przynosi znacząco więcej zysku (jako cała marka, nie per samochód) niż Porsche.

Przynajmniej w Polsce tak jest.

Edytowane przez bnow

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, marcindzieg napisał:

To są zupełnie inne auta.

Właściwie to chodzi o porównanie aut o podobnych wymiarach, osiągach i wyposażeniu.

Wiadomo, że jak porsche zrobi auto jedyne w swoim rodzaju, to nie ma z czym porównywać.

Ale taki macan np. już konkurencję nie-premium ma.

Zresztą - ostatnio jechałem prawie nowym volvo xc60. Nie zamieniłbym na niego z plebejskiego superba. Różnica w cenie prawie 2,5 raza.

Napisano
4 godziny temu, bnow napisał:

W praktyce Skoda, czy VW przynosi znacząco więcej zysku (jako cała marka, nie per samochód) niż Porsche.

Będzie przynosić bo modele luksusowe są bardziej pokazem możliwości technicznych koncernu. Veyron jest chyba najlepszym tego przykładem. Ale zarabiają modele popularne.

Napisano
6 godzin temu, spad napisał:

W mojej firmie (korpo), gdzie jest kilkaset aut służbowych jak policzono to wyszło, że moglibyśmy kupować co rok nowe auta a roczne sprzedawać. Wysokość rabatu przy tak dużych zakupach jest na tyle atrakcyjna, że cała operacja z biznesowego punktu widzenia byłaby uzasadniona i przynosiłaby jeszcze zyski. Problem jest tylko natury logistycznej, dodatkowych etatów, ale również relacji z dealerami z którymi moja firma na co dzień pracuje. 

parę dni temu było info o zmianie polityki służbówek w niemieckiej sieci Lidl'a. Przechodzą bodaj na BMW z rabatem pod 50% i skracają czas użytkowania poniżej roku. Czyli Lidl bierze się za handel autami używanymi i jeszcze na tym będą pewnie ładnie zarabiać...

Napisano
8 godzin temu, Ozarek napisał:

parę dni temu było info o zmianie polityki służbówek w niemieckiej sieci Lidl'a. Przechodzą bodaj na BMW z rabatem pod 50% i skracają czas użytkowania poniżej roku. Czyli Lidl bierze się za handel autami używanymi i jeszcze na tym będą pewnie ładnie zarabiać...

15 godzin temu, spad napisał:

Ale tak działają np. wypożyczalnie - kupują +50 aut jednorazowo, więc rabat od dealera pokrywa utratę wartości w 1 roku eksploatacji. Auto najczęściej nie jest mocno zniszczone, więc po 10-11 miesiącach się sprzedaje.
+ wypożyczalnia ma auto bez utraty wartości, zawsze na gwarancji
+ dealer (importer, bo to pewnie kontrakty negocjowane pod centralę) ma obrót, czasem sprzedawca bonus za wyniki
+ auto roczne w dobrych pieniądzach klienci kupują nawet powyżej wyceny Info-Expert / Eurotax`u

Przy pojedynczych, usługowych firmach jest ten problem relacji 'wzajemnej' (kupuję u dealera, który daje zarobić - ale w biznesie wszystko się liczy, więc jeżeli zyski na flocie będą, to współpracę z klientem / dealerem trzeba będzie zweryfikować...). A ponieważ duży może więcej, a każdy chce kupić coraz taniej i coraz więcej zarobić, zaczyna się robić ciasno...

Napisano
12 godzin temu, Ozarek napisał:

BMW po roku nie straci 50% tylko 20-25% więc na każdym wyjda o połowe do przodu :ok:

Napisano
48 minut temu, slawek_l_83 napisał:

BMW po roku nie straci 50% tylko 20-25% więc na każdym wyjda o połowe do przodu :ok:

dlatego napisałem, że będą na tym ładnie zarabiać ;)

Napisano
17 minut temu, Ozarek napisał:

Zawsze mówiłem, że trzeba mieć układy i dużo hajsu wtedy wszystko się da ;]

Napisano
1 godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

Tylko, że w BMW wysokie rabaty są osiągalne dla klienta 'z ulicy' i jak się dobrze pogada to podchodzą do 18-20%...

Napisano
14 minut temu, pakuu1 napisał:

Tylko, że w BMW wysokie rabaty są osiągalne dla klienta 'z ulicy' i jak się dobrze pogada to podchodzą do 18-20%...

A ile osób nie potrafi rozmawiać i negocjować? Sporoooo ;]

Napisano
23 godziny temu, Polarny napisał:

ale Ty mylisz pojecia, marza podawana w EUR w roznych klasach aut to bzdura. Przeciez jasne ze na Bentely wiecej sie zarobi niz na Skodzie.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, funfel napisał:

ale Ty mylisz pojecia, marza podawana w EUR w roznych klasach aut to bzdura. Przeciez jasne ze na Bentely wiecej sie zarobi niz na Skodzie.

A ja coś innego napisałem?

Po to założyłem ten wątek, żeby podać SKALĘ tej marży na przykładzie bmw.

Napisano
Dnia 28.03.2018 o 15:07, Polarny napisał:

Na marginesie - śmieszne jest trochę porównywanie procentów rabatu. Może Audi nie narzuca tak wielkiej marży, więc i nie ma z czego rabatów robić?

Akurat w tym przypadku rabat procentowy miał pewnie największe znaczenie. 

Jak Ci się wydawalo , ile marży powinno mieć bmw na samochodzie ?

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał:

A ja coś innego napisałem?

Po to założyłem ten wątek, żeby podać SKALĘ tej marży na przykładzie bmw.

No wlasnie napisales same sprzecznosci, tzn wycignales wnioski ktore na pewno nie wynikaja z tych wykresow. Skoro Audi daje 42 % rabatu i mowisz ze zarabia a zdrugiej strony ten wykres ze maja zysk na auto w wys. 3 k Eur raczej na to nie wskazuje.

Czy nie?

nie twierdze ze nie maja takiej marzy ale poszukaj innych danych do potwierdzenia tych tez

Napisano
10 godzin temu, pakuu1 napisał:

Dla firm bez problemu jest nawet -25% na wybrane modele. Wystarczy popatrzeć na otomoto

Napisano
7 godzin temu, Piotrus napisał:

Dla firm bez problemu jest nawet -25% na wybrane modele. Wystarczy popatrzeć na otomoto

jakiś przykład?

oficjalne BMW na otomoto podaja raczej cennik

brokerzy podajaą ceny z upustem, i w przypadku BMW okolice 20%, wydaje się bliska max, co można uzyskać

Napisano
21 godzin temu, Ozarek napisał:

trzeba porównać wyposażenie seryjnych aut na rynku i te co idą do lidla

jechałem nowym A3 limo jakie dostali teraz w Lidlach, na pierwszy rzut oka (10 minut moze - to sie zdziwiłem)

- brak automatycznych świateł pozycji AUTO na przełączniku, brak coming home/leaving home

- tylne reflektory bez ledów...

- oświetlenie wnętrza jakieś biedne

- mało opcji w Audi MMI

jak bede mial okazje to porównam więcej, w kwestii wyciszenia, wyposażenia i wnętrza

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, funfel napisał:

No wlasnie napisales same sprzecznosci, tzn wycignales wnioski ktore na pewno nie wynikaja z tych wykresow. Skoro Audi daje 42 % rabatu i mowisz ze zarabia a zdrugiej strony ten wykres ze maja zysk na auto w wys. 3 k Eur raczej na to nie wskazuje.

Czy nie?

nie twierdze ze nie maja takiej marzy ale poszukaj innych danych do potwierdzenia tych tez

Napisałem, że marża na tzw. luksusowych jest ogromna i w związku z tym najwięcej płaci się za znaczek - marki plebejskie z porównywalnymi osiągami i wyposażeniem będą dużo tańsze.

Zysk 3.000 EUR na audi to może być po uwzględnieniu kosztu dealera - Lidl zapewne kupuje wprost od producenta. Zresztą - jest to uśredniona marża na wszystkie audi, na te dla managerów jest zapewne dużo wyższa.

Bo ile więcej kosztuje wyprodukowanie a6 od a4? Paręnaście cm blachy więcej trzeba dać, a cena się jednak różni mocno.

Napisano
3 godziny temu, Cinos napisał:

trzeba porównać wyposażenie seryjnych aut na rynku i te co idą do lidla

jechałem nowym A3 limo jakie dostali teraz w Lidlach, na pierwszy rzut oka (10 minut moze - to sie zdziwiłem)

- brak automatycznych świateł pozycji AUTO na przełączniku, brak coming home/leaving home

- tylne reflektory bez ledów...

- oświetlenie wnętrza jakieś biedne

- mało opcji w Audi MMI

jak bede mial okazje to porównam więcej, w kwestii wyciszenia, wyposażenia i wnętrza

A co tu się dziwić - czujnik deszczu i świateł jest za dopłatą, tak samo dodatkowe oświetlenie wnętrza. Premium :hehe:

Napisano
Dnia 30.03.2018 o 12:26, Łukasz___F napisał:

a to jest ciekawa opcja

idę oglądać 

Napisano
Dnia 29.03.2018 o 10:52, Ozarek napisał:

Będą zarabiać dokładnie tak, jak zarobiłby duży dealer...

Bo te "zarobione" pieniądze trzeba jeszcze wydać na wynajem i wyposażenie punktów sprzedaży, zapłacić pensję sprzedawcom, rachunki za prąd czy ogrzewanie itd. 

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał:

:oki:

ale miałem na myśli BMW z silnikiem ;)

To jest tylko przykład, można sobie wziąć też 320i/320d na tych samych warunkach. Nie wiem jak z R6 ale jak widać poniżej nawet można 6GT dobrze negocjować.

Z tego co widziałem w ofertach, dużo korzystniej da się zrabatowac wypasione wersje, na takim golasie jak pokazałem te 25% to max co dostałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.