Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUV na świecie

Featured Replies

Napisano

Jakoś tak zastraszająco nie sprzedaje się ich dużo.  :hmm:

1. Toyota RAV4: 335 076 sztuk
2. Volkswagen Tiguan: 331 334
3. Honda CR-V: 276 704
4. Hyundai Tucson: 236 226
5. Nissan Qashqai: 224 646
6. Haval H6: 200 964
7. Mazda CX-5: 197 557
8. Nissan Rogue: 197 225
9. Kia Sportage: 192 731
10. Baojun 510: 189 709

https://www.samar.pl/__/3/3.a/99535/Kto-rządzi-klasą-SUV-na-świecie-.html?locale=pl_PL

Napisano

Haval H6 i Baojun 510 :) nawet nie wiedziałem że takie są

Napisano

W Chinach chyba wiecej sedanow :hmm: Choc nawet u nas Tiguanow bardzo duzo. 

Napisano
Dnia 25.07.2018 o 11:43, rwIcIk napisał:

Nie wiem czy niedużo. Mnostwo tego na ulicach nad czym boleje. Prawie nie robi sie już Coupe i Cabrio. Ja do SUVa sie przekonac nie moge i nie chce. Mam nadzieję,że moda na te pokraki sie skończy.

Napisano
23 godziny temu, wesol napisał:

moda na te pokraki

moda czy nie samochody takie mają swoje zalety użytkowe.

Ostatnio dzieciaki znajomego powiedziały, że na wakacje wolą jechać suv'em niż dużym kąbi bo dla nich w suvie jest zwyczajnie wygodniej.

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, wesol napisał:

Nie wiem czy niedużo. Mnostwo tego na ulicach nad czym boleje. Prawie nie robi sie już Coupe i Cabrio. Ja do SUVa sie przekonac nie moge i nie chce. Mam nadzieję,że moda na te pokraki sie skończy.

Stare kości wygodniej wozić suvem. A społeczeństwa starzeją się :old:

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Stare kości wygodniej wozić suvem. A społeczeństwa starzeją się :old:

mnie tylko dziwi dość gwałtowny upadek vanów / minivanów.

Bardzo konkurencyjne do suvów nadwozie, duże bagażniki i rozsądne wymiary a jakoś "zdechły"

Napisano
17 minut temu, bez napisał:

Bardzo konkurencyjne do suvów nadwozie, duże bagażniki i rozsądne wymiary a jakoś "zdechły"

Są za bardzo "tatusiowate". SUV kojarzy się zdecydowanie lepiej. 

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

Są za bardzo "tatusiowate". SUV kojarzy się zdecydowanie lepiej. 

Niesamowite, jak chęć zrobienia wrażenia bierze górę nad własną wygodą. 

Napisano
  • Autor
Teraz, Polarny napisał:

Niesamowite, jak chęć zrobienia wrażenia bierze górę nad własną wygodą. 

Ja byłem przeciwny suvom, póki mi się zdrowie nie pisypalo. Obecnie nie wyobrażam sobie jazdy innego typu nadwoziem, w innej pozycji za kierownicą.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ja byłem przeciwny suvom, póki mi się zdrowie nie pisypalo. Obecnie nie wyobrażam sobie jazdy innego typu nadwoziem, w innej pozycji za kierownicą.

Chodzi mi o wybór suv vs van i o kryteria wyboru. 

Napisano
  • Autor
55 minut temu, Polarny napisał:

Jajem nigdy nie chciałem jeździć. To może wygodne dla rodziny, ale nie wygląda. No może poza Reno Espace.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Jajem nigdy nie chciałem jeździć. To może wygodne dla rodziny, ale nie wygląda. No może poza Reno Espace.

Przecież jak jedziesz to nie widzisz jak auto wygląda;]

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ale lubię się obejrzeć na swoje auto, gdy zaparkuje :)

Nie mow że taki Smax czy Alhambra są brzydsze od Ecosportarotfl

Napisano
7 godzin temu, bez napisał:

To samo było w USA jakieś 20-25 lat temu :oki:

Raz moda, dwa praktyczność.

Zależy co kto potrzebuje, napęd na 4 koła, jaki by nie był, oraz prześwit 17cm +, van rzadko kiedy to ma...

U mnie obecnie wszystkie samochody w garażu mają minimum 18cm prześwitu i 4 koła napędzane, zimą wygodniej jest na "odśnieżonych" uliczkach w mieście i parkingach... ;)

Ja mam tygodniowo około 20% tras polno-leśnych, miałem osobowe z prześwitem 10-14cm i jak było sucho, to wolniej, ale szło, po deszczu... był kłopot 8-)

Ale kiedyś i tak Espace 4gen będzie, jak potomstwo się pojawi, albo jakiś SUV większy z rynku US, żeby pojemność wnętrza się zgadzała, napędy i prześwit :phi:

Napisano

W europie nie sprzedaje się ich tak dużo jak np kombi z błachego powodu. Wąskie uliczki starej europy.

Poza tym:

Paliwożerne, co przekłada się na wyższe podatki w europie, reszta świata również kalkuluje

Koszty serwisu, części zamiennych itp. Same opony są średnio 1.5 - 2x droższe od normalnych w zalezności od marki

Napisano
3 godziny temu, Twister74 napisał:

W europie nie sprzedaje się ich tak dużo jak np kombi z błachego powodu. Wąskie uliczki starej europy.

No i rodziny są zdecydowanie mniejsze. Zarówno pod względem ilości osób, jak i masy. 

Napisano
4 godziny temu, Twister74 napisał:

Poza tym:

Paliwożerne, co przekłada się na wyższe podatki w europie, reszta świata również kalkuluje

Koszty serwisu, części zamiennych itp. Same opony są średnio 1.5 - 2x droższe od normalnych w zalezności od marki

podaj przykład tych 2x droższych opon do zbliżonych modeli

chyba że porównujesz kajena z fokusem 

kszkaj ma 17" podobne maja kompakty 16"std a 17" nie jest niczym dziwnym 

do focusa też możesz założyć 18"

Napisano
Dnia 27.07.2018 o 08:00, wesol napisał:

Moda się skońćzy - obstawiam, że gdzieś za dekadę. To tak jak z szałem na minivany na początku wieku - każda marka odmieniała minivana przez wszystkie segmenty, a kompakty szły proporcjami w stronę minivanów (głownie dachy szły wyżej i budy coraz bardziej ku jednobryłowym. Parę lat minęło, moda przeszła, sporo minivanów z rynku zniknęło, reszta sprzedaje się tak sobie i stoi po kątach u dealerów. Teraz mamy erę SUV - mamy chyba szczyt tego, bo SUVy są już we wszytskich segmentch, kompakty poszły w stronę SUVów - kompakt stylizowany na SUV (wyżej maska, wyższe zawieszenie, większe koła) albo mają wersje terenowe jak Focus Active, Leon Xperience, Golf Alltrack, V40 Cross-Country. Znika klasa D, bo SUV odbierają klientów. Toyota i Ford myślą o rezygnacji z segmentu D w EU (Avensis, Mondeo) - ford przebąkuje o zastąpieniu go SUV/Crossover. Renault przerobiło Espace z vana na SUV/Crossover. 

Daję 10 lat na zniknięcie tej mody i zastąpienie jej przez inną. Obstawiam, że następna moda to będzie 4-door Coupe/Shooting break z hybrydą pod maską lub w pełni elektryczny. Do schyłku SUVów przyczynią się też urzędnicy - SUV z gorszą aerodynamiką i wyższą masą jest gorszy od normalnej osobówki jeśli chodzi o ekologię.

Napisano
Dnia 28.07.2018 o 21:15, Koonrad napisał:

kszkaj ma 17"

W Forku mam 16. Za 1000 zł kupisz bardzo przyzwoity komplet a za 1500 pełen wypas :)

Napisano
Dnia 28.07.2018 o 15:18, wlad napisał:

Przecież jak jedziesz to nie widzisz jak auto wygląda;]

Jak masz dwa auta w tej samej cenie to kupujesz to, które się podoba czy to, które się nie podoba?

Większość ludzi nie musi wozić ze sobą całego dobytku natomiast jeżdżą w każdy weekend na działkę. Co jest bardziej praktyczne dla takiej osoby?

Napisano
Dnia 28.07.2018 o 13:04, Polarny napisał:

...ustalone przez ludzi, którzy nie mają żadnego z nich.

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał:

Jak masz dwa auta w tej samej cenie to kupujesz to, które się podoba czy to, które się nie podoba?

Większość ludzi nie musi wozić ze sobą całego dobytku natomiast jeżdżą w każdy weekend na działkę. Co jest bardziej praktyczne dla takiej osoby?

Tu będę nieobiektywny bo wszystkie znane mi osoby mają dzialki na ktore można dojechac nawet niskim coupe;]

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał:

Zdefiniuj jeszcze, co to znaczy "podoba"? 

Czy zawężasz to pojęcie jedynie do kształtu blach? 

Czy może to, jak auto JEŹDZI, też ma jakieś znaczenie? 

Napisano
1 minutę temu, Polarny napisał:

Zdefiniuj jeszcze, co to znaczy "podoba"? 

Czy zawężasz to pojęcie jedynie do kształtu blach? 

Czy może to, jak auto JEŹDZI, też ma jakieś znaczenie? 

Mam Forestera, podoba mi się z wyglądu i jeździ świetnie. Może być?

Napisano
51 minut temu, marcindzieg napisał:

Mam Forestera, podoba mi się z wyglądu i jeździ świetnie. Może być?

Ale co "może być"? Bo jako przykład to nic nie wnosi.

Napisano
11 minut temu, Polarny napisał:

Ale co "może być"? Bo jako przykład to nic nie wnosi.

Mi się podoba Forester. Jeździ świetnie. Jakie są argumenty żeby zamiast niego kupić vana?

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał:

Mi się podoba Forester. Jeździ świetnie. Jakie są argumenty żeby zamiast niego kupić vana?

Zastanawiamy się tu nad dylematem "dobrze jeżdżący, funkcjonalny, gorzej wyglądający" vs "gorzej jeżdżący, mniej funkcjonalny, lepiej wyglądający".

Dlatego twój forester jest nie na temat.

Chyba że porównasz go do vana, który lepiej jeździ, gorzej wygląda albo gorzej jeździ, lepiej wygląda.

Napisano
3 minuty temu, Polarny napisał:

Zastanawiamy się tu nad dylematem "dobrze jeżdżący, funkcjonalny, gorzej wyglądający" vs "gorzej jeżdżący, mniej funkcjonalny, lepiej wyglądający".

Ale to jest bardzo subiektywne. Praktycznie wszystkie jeżdżą na tyle dobrze że dla większości ludzi nie ma to żadnego znaczenia. Praktyczność - jak nie wozisz połowy dobytku albo nie masz przynajmniej trójki dzieci to jakie ma znaczenie. W Kii Sportage i w Subaru Foresterze masz tyle miejsca że 2+2 jedzie wygodnie. Więc kierujemy się po prostu wyglądem blachy. Bo czym innym?

Napisano
16 minut temu, Polarny napisał:

Dlatego twój forester jest nie na temat.

Chyba że porównasz go do vana, który lepiej jeździ, gorzej wygląda albo gorzej jeździ, lepiej wygląda.

A jak ktoś kupi Alfę Stelvio to jaki będziesz miał dylemat?

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Praktycznie wszystkie jeżdżą na tyle dobrze że dla większości ludzi nie ma to żadnego znaczenia.

To jest sedno - ja twierdzę coś dokładnie przeciwnego.

Tutaj na forum też opinie co do jazdy są bardzo zróżnicowane i trudno się dziwić, bo auta jeżdżą bardzo różnie.

Gdy wybieram auto, to ma mi się nim przede wszystkim dobrze jeździć. Bo do tego właśnie auto służy.

Napisano
2 minuty temu, Polarny napisał:

Gdy wybieram auto, to ma mi się nim przede wszystkim dobrze jeździć. Bo do tego właśnie auto służy.

Ale wtedy nie wybierasz między VANem a SUVem.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

A jak ktoś kupi Alfę Stelvio to jaki będziesz miał dylemat?

Kupi zamiast czego?

Napisano
Teraz, Polarny napisał:

Kupi zamiast czego?

Zamiast czegoś innego. Żeby mieć praktyczność, dobre jeżdżenie i wygląd.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Ale wtedy nie wybierasz między VANem a SUVem.

Vany źle jeżdżą? Ostatnio na autostradach to najszybsze auta. 2 dni temu wyprzedził mnie nawet jeden z przyczepką - jechał ok. 170-180.

Napisano

Vany źle jeżdżą? Ostatnio na autostradach to najszybsze auta. 2 dni temu wyprzedził mnie nawet jeden z przyczepką - jechał ok. 170-180.

Z moich obserwacji wynika że aktualnie najszybsze są Skody Rapid. Ale my chyba nie o takich.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Zamiast czegoś innego. Żeby mieć praktyczność, dobre jeżdżenie i wygląd.

Domyślam się, że zamiast czego innego.

Np. zamiast kia picanto? Czy zamiast audi rs6?

Poza tym to ja oceniam, czy podoba mi się jazda tym autem - nie ma kupowania z danych katalogowych.

Jak będę miał okazję przejażdżki, to odpowiem. Na razie mogę tylko przytaczać opinie innych nt. tego auta, które są średnie.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Z moich obserwacji wynika że aktualnie najszybsze są Skody Rapid. Ale my chyba nie o takich.

A tak, oczywiście.

Po prostu te vany mnie zaskoczyły, zapomniałem o najpopularniejszej służbówce.

Napisano
42 minuty temu, Polarny napisał:

Domyślam się, że zamiast czego innego.

Np. zamiast kia picanto? Czy zamiast audi rs6?

Ty mi powiedz, bo to Twoja koncepcja:

Godzinę temu, Polarny napisał:

Z pewnością znasz auta, w których nie można mieć wszystkich tych cech, skoro taki dylemat skonstruowałeś. No to właśnie zamiast nich.

42 minuty temu, Polarny napisał:

Poza tym to ja oceniam, czy podoba mi się jazda tym autem - nie ma kupowania z danych katalogowych.

Jak będę miał okazję przejażdżki, to odpowiem. Na razie mogę tylko przytaczać opinie innych nt. tego auta, które są średnie.

Ja też oceniam czy podoba mi się jazda danym autem. I SUV wygrywa w cuglach, bo najbardziej podoba mi się w nim jazda tam, gdzie inni nie jadą tylko drałują z buta.

:hehe:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Polarny napisał:

To jest sedno - ja twierdzę coś dokładnie przeciwnego.

Tutaj na forum też opinie co do jazdy są bardzo zróżnicowane i trudno się dziwić, bo auta jeżdżą bardzo różnie.

Ja zwracam uwagę głównie na wygląd i wyposażenie oraz na komfort. Wychodzę z założenia że każde auto jakos jeździ a przy moich wymaganiach wystarczająco dobrze :)

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał:

Z pewnością znasz auta, w których nie można mieć wszystkich tych cech, skoro taki dylemat skonstruowałeś. No to właśnie zamiast nich.

Wybrałbym gorzej wyglądający i lepiej jeżdżący.

A jaki - tego nie wiem, bo nie wiem, jak ta alfa jeździ.

Napisano

Wybrałbym gorzej wyglądający i lepiej jeżdżący.

A jaki - tego nie wiem, bo nie wiem, jak ta alfa jeździ.

Mówią że dobrze. Zresztą jest dużo SUVów, które dobrze wyglądają i jeżdżą: ta Alfa, Porsche, Jaguar, Maserati, nawet niektóre BMW. I dobrze też wyglądają. Więc wrzucanie SUVa do szufladki "brzydki, nie jedzie ale praktyczny" to stereotyp, który już dawno nie obowiązuje.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Ja zwracam uwagę głównie na wygląd i wyposażenie oraz na komfort. Wychodzę z założenia że każde auto jakos jeździ a przy moich wymaganiach wystarczająco dobrze :)

Czyli możemy sobie podyskutować o priorytetach. Tylko nie bardzo jest jak, bo są one mocno subiektywne.

Pewnie dlatego jeździ tyle różnych rodzajów aut, a nie jeden typ czy wręcz jedna marka albo model. Bo każdy woli co innego.

Mnie tylko dziwi, że ktoś może przedkładać wygląd ponad to, jak auto jeździ.

Jak widać, niektórzy zinterpretowali to jako tezę, że SUVy z definicji jeżdżą źle.

Napisano
  • Autor

Mój SUV ma wystarczającą moc i wystarczająco trzyma się drogi :ok:

A najważniejsze, że jest ładny, wygodny i ma wypas którego oczekiwałem.

Do codziennych podróży wystarczy. A se ścigania się wyrosłem :)

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Mówią że dobrze. Zresztą jest dużo SUVów, które dobrze wyglądają i jeżdżą: ta Alfa, Porsche, Jaguar, Maserati, nawet niektóre BMW.

"Dobrze jeździ" to odczucie mocno subiektywne. Przeczytałem opinię, że fotele nie są zbyt wygodne.

Ostatnio jechałem rocznym XC60 po tuningu i dla mnie jechał porównywalnie do superba. Ale miejsce z tyłu i bagażnik - klasa miejskich wozidełek.

Nie spełniał zatem stereotypu, który przytoczyłeś, w jakimkolwiek zakresie.

Napisano

"Dobrze jeździ" to odczucie mocno subiektywne. Przeczytałem opinię, że fotele nie są zbyt wygodne.

Naprawdę, będziemy definicję czy auto jeździ dobrze czy źle sprowadzać do wygody foteli?

;l

Ostatnio jechałem rocznym XC60 po tuningu i dla mnie jechał porównywalnie do superba. Ale miejsce z tyłu i bagażnik - klasa miejskich wozidełek.

Nie spełniał zatem stereotypu, który przytoczyłeś, w jakimkolwiek zakresie.

Bardzo ładnie porównałeś auta innych klas i wyszło Ci że się różnią. Serio Cię to zaskoczyło?

;)

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Naprawdę, będziemy definicję czy auto jeździ dobrze czy źle sprowadzać do wygody foteli?

Może precyzyjniej - nie chodzi o to, czy auto dobrze jeździ, lecz o to, czy tym autem dobrze się jeździ. I wtedy jak najbardziej wygoda foteli ma znaczenie.

2 minuty temu, Ryb napisał:

Bardzo ładnie porównałeś auta innych klas i wyszło Ci że się różnią. Serio Cię to zaskoczyło?

Tak, cały czas byłem przekonany, że taki XC60 jest identyczny w środku jak superb, tylko z zewnątrz inny. Pełne zaskoczenie było - jeszcze trochę mną telepie.

Napisano

Tak, cały czas byłem przekonany, że taki XC60 jest identyczny w środku jak superb, tylko z zewnątrz inny. Pełne zaskoczenie było - jeszcze trochę mną telepie.

Superb to wewnątrz klasa D. XC60 bliżej do klasy C. Gdybyś się przejechał S60 też byłbyś mocno zaskoczony jakie to małe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.