Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile do najbliższego DC i AC?

Featured Replies

Napisano

Sprowokowało mnie to co napisałem 25 listopada tego roku, czyli półtora tygodnia temu 😄

O tu: 

Zakładałem, że to kwestia kilku miesięcy lub lat, a tu...

Liczyłem na GW, a tu mnie Tauron z zaskoczenia wziął i do najbliższego DC mam aktualnie 26 km ;] 

Tylko ta cena..., w domu 0,32 zł, a tu 2,21 zł za kWh.

Awaryjnie tak czy inaczej dobra lokalizacja dla mnie :) 

1627581929_tauronKodzko.jpg.ac216c530cea869164888cffa5dad209.jpg

Edytowane przez mrBEAN

Napisano

AC Taurona 22kW z którego jestem w stanie wziąć 8kW równo 28m w linii prostej od salonu  / dużego pokoju w którym właśnie się znajduję. DC 50kW na którym się ostatnio ładowałeś 3.4km w linii prostej, ale w promieniu 7km z 17 ładowarek DC, z czego bodaj 5 orlenówek.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, format napisał:

AC Taurona 22kW z którego jestem w stanie wziąć 8kW równo 28m w linii prostej od salonu  / dużego pokoju w którym właśnie się znajduję. 

:lol:

Szach i mat! :hehe:

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał:

:lol:

Szach i mat! :hehe:

Na dowód widok z balkonu 😋

Screenshot_20201204-225543_Mi Home.jpg

Napisano
13 minutes ago, format said:

Wydaje mi się, że 28 metrów jest do mieszkania na parterze. Do Ciebie będzie jeszcze z 18 metrów wzwyż, bo wygląda przynajmniej na szóste piętro.

Czyli w prostej linii będzie niestety 33.  🐥

Napisano

U mnie z salonu do najblizszego AC mam jakies 7-10m 🥳

Napisano
7 godzin temu, HelixSv napisał:

Wydaje mi się, że 28 metrów jest do mieszkania na parterze. Do Ciebie będzie jeszcze z 18 metrów wzwyż, bo wygląda przynajmniej na szóste piętro.

Czyli w prostej linii będzie niestety 33.  🐥

To racja, chciałem przyszpanować i wyszło jak zwykle :(

Napisano
6 godzin temu, zinger napisał:

U mnie z salonu do najblizszego AC mam jakies 7-10m 🥳

Ile kW? ;]

Napisano
3 godziny temu, format napisał:

Ile kW? ;]

Wystarczajaco 🤪

Napisano

To ja też poniżej 10m bede miec wkrótce do 11kWh AC.
A na dzis ciągle 2.7kWh AC [emoji1787][emoji1787]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Napisano
Sprowokowało mnie to co napisałem 25 listopada tego roku, czyli półtora tygodnia temu [emoji1]

O tu: 

Zakładałem, że to kwestia kilku miesięcy lub lat, a tu...
Liczyłem na GW, a tu mnie Tauron z zaskoczenia wziął i do najbliższego DC mam aktualnie 26 km ;] 
Tylko ta cena..., w domu 0,32 zł, a tu 2,21 zł za kWh.
 Awaryjnie tak czy inaczej dobra lokalizacja dla mnie [emoji4] 

1627581929_tauronKodzko.jpg.ac216c530cea869164888cffa5dad209.jpg

Współczuję, straszne są ceny DC w PL i chyba nie zanosi się na jakąś większą rewolucje. Wszyscy maja podobne ceny...

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał:

Wystarczajaco 🤪

2.4 czy 3.8? :]

Napisano
12 godzin temu, format napisał:

W takich warunkach to mozna miec elektryka w bloku :)

Napisano
23 minuty temu, PawelWaw napisał:

W takich warunkach to mozna miec elektryka w bloku :)

No i mam gwarantowane, darmowe miejsce. Tylko dla mnie 😋

Screenshot_20201205-112613_PlugShare.jpg

Napisano
5 minut temu, format napisał:

No i mam gwarantowane, darmowe miejsce. Tylko dla mnie 😋

Screenshot_20201205-112613_PlugShare.jpg

Nie mow ze jeszcze darmowa :)

Napisano
6 minut temu, PawelWaw napisał:

Nie mow ze jeszcze darmowa :)

1.21/kWh także zazwyczaj dobijam się tam tylko do pełna po darmowym ładowaniu DC na Orlenie.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Kiwal napisał:

Współczuję, straszne są ceny DC w PL i chyba nie zanosi się na jakąś większą rewolucje. Wszyscy maja podobne ceny...

Myślę (mam nadzieję), że ogłoszenia cennika przez Orlen będzie przełomem. 

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał:

Myślę (mam nadzieję), że ogłoszenia cennika przez Orlen będzie przełomem. 

Spoko, alternatywna ładowarka już się buduje 😉

20201204_145809.jpg

Napisano
  • Autor
49 minut temu, format napisał:

20201204_145809.jpg

Uuuuuu panie kolego, ja tu widzę za mały garaż, wspomnisz moje słowa! :phi: :old:

PS.

Co to za zakosy/gwiazdy wyglądajace jak fundamenty?

To jakieś nowe trendy/metody? 

Po co i do czego to?

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
42 minuty temu, mrBEAN napisał:

PS.

Co to za zakosy/gwiazdy wyglądajace jak fundamenty?

To jakieś nowe trendy/metody? 

Po co i do czego to?

Szkody górnicze, a garaż jeden, bo i wersja econo. Niestety jakbym zrobił wszystko jakbym chciał to by wyszło razy dwa.

Napisano
2 minuty temu, format napisał:

Szkody górnicze, a garaż jeden, bo i wersja econo. Niestety jakbym zrobił wszystko jakbym chciał to by wyszło razy dwa.

I tak Ci wyjdzie x 1,5 z pierwotnego założenia ;)

Napisano
4 minuty temu, sowik85 napisał:

I tak Ci wyjdzie x 1,5 z pierwotnego założenia ;)

Wiem o tym 😋

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, format napisał:

Ile szerokości będzie miał na gotowo?

Czyli wzmocnienie całej konstrukcji, ciekawe 👍

Napisano
36 minut temu, mrBEAN napisał:

Ta, wszystko w żelbecie.

37 minut temu, mrBEAN napisał:

Trzy z lekką górką, generalnie Miata będzie tam gniła przez większość czasu. Obok, już na zewnątrz, będzie miejsce do ładowania Skody, a przed nimi całe dwa sloty na podjeździe.

Napisano
3 godziny temu, format napisał:

20201204_145809.jpg

fajowo :)

co to za niebieski kabel ?

gdzies w KAT sie kolega buduje ?

Napisano
41 minutes ago, PawelWaw said:

fajowo :)

co to za niebieski kabel ?

Prund chyba 

Napisano

U mnie:

3km do Orlenu

3km do Greenwaya

6km do innego Greenwaya

Miejskich AC brak choć miała jedna być ok 1km ode mnie

Napisano
W dniu 4.12.2020 o 22:56, format napisał:

Ciekawa lokalizacja parkingu przy samym przejściu dla pieszych - jak podsumować od 30-tu lat tworzenie infrastruktury drogowej przez "fachowców" w naszym kraju. Dwadzieścia lat XXI wieku, a podejście z lat 70-tych XX wieku - pociesza to jedno wyniesione przejście dla pieszych 👍

Napisano
W dniu 4.12.2020 o 22:56, format napisał:

Zrobiłeś sobie podgląd, aby wiedzieć czy ładowarka wolna? ;]

Napisano
1 minutę temu, K3 napisał:

Zrobiłeś sobie podgląd, aby wiedzieć czy ładowarka wolna? ;]

Tak, wystawić ci? ;] 

Inna sprawa że od roku jeszcze nie zdarzyło się by ktokolwiek oprócz mnie z niej korzystał, zobacz sobie plugshare :hehe:

Napisano
2 minuty temu, format napisał:

Tak, wystawić ci? ;] 

Inna sprawa że od roku jeszcze nie zdarzyło się by ktokolwiek oprócz mnie z niej korzystał, zobacz sobie plugshare :hehe:

Pociesz się, że chyba pod tym względem w PL jest lepiej niż w DK, szczególnie patrząc na rozmiar kraju...

Ładowarkę mam jakieś 500-600 metrów, większość 11kW  lub max 22kW (nie licząc Tesli)...

Cena: 5,55DKK/kWh lub 3,5-5DKK/kWh. Ten drugi ma na szczęście też prąd na abonament miesięczny...

Napisano
W dniu 5.12.2020 o 17:45, mrBEAN napisał:

Tak się buduje na szkodach górniczych.

:ok:

Napisano
W dniu 5.12.2020 o 17:11, format napisał:

Dwóch rzeczy tylko żałuję po zbudowaniu domu - że nie jest parterowy i że ma garaż na jedno auto. Serio, sześć lat to już przeklinam.

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał:

Dwóch rzeczy tylko żałuję po zbudowaniu domu - że nie jest parterowy i że ma garaż na jedno auto. Serio, sześć lat to już przeklinam.

Ja jednej, że mam garaż tylko na dwa auta :phi:.

Napisano
Ja jednej, że mam garaż tylko na dwa auta :phi:.
Ja też. Mam 120m2 dom + 40 garaz.

Wolałbym układ 100+60

Wysłane z tel.

Napisano
17 minut temu, ppmarian napisał:

Ja też. Mam 120m2 dom + 40 garaz.

Wolałbym układ 100+60

Wysłane z tel.

Ja mam o tyle gorzej, że sam ten garaż przerabiałem na projekcie żeby był dwustanowiskowy i się q..a pomyliłem. Teraz mam garaż na 1.5 samochodu - 4.5x6.5 metra, dom za to za duży - po podłodze z garażem wychodzi 200 m.kw. - teraz po 6 latach zupełnie inaczej bym to zrobił.

Napisano
  • Autor
38 minut temu, bizz napisał:

Ja mam o tyle gorzej, że sam ten garaż przerabiałem na projekcie żeby był dwustanowiskowy i się q..a pomyliłem. Teraz mam garaż na 1.5 samochodu - 4.5x6.5 metra, dom za to za duży - po podłodze z garażem wychodzi 200 m.kw. - teraz po 6 latach zupełnie inaczej bym to zrobił.

Widzę, że nie tylko ja jestem za dużymi garażami. Wbrew pozorom to jedno z ważniejszych pomieszczeń ;) 

A druga kwestia, to postawienie garażu osobno obok domu, katastrofa :bzik:

U mnie są 2 garaże połączone ze sobą, przypadek sprawił, że jest ten drugi większy, i całe szczęście.

3,3 x 5,9 m i 4x7m 

I to jest absolutne minimum z aktualnej perspektywy. 

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał:

Pocieszę Cię, mój garaż jest za mały na 1 długie auto i na 2 krótkie też :sciana:

Dom piętrowy też przeklinam, a najbardziej skosy.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
58 minut temu, ZUBERTO napisał:

Pocieszę Cię, mój garaż jest za mały na 1 długie auto i na 2 krótkie też :sciana:

Dom piętrowy też przeklinam, a najbardziej skosy.

Mój sąsiad właśnie wydłuża garaż o pół metra, nieźle to wygląda, mogę Ci cyknąć fotę. Ze 4 kpln go to wyjdzie, a już się wkurzał na obite non stop auta.

Skosów bym nie zniósł, podnosiliśmy ścianę kolankową na tyle że teraz przez okno dachowe nie wyjrzę, ale też nie walę w skos łbem. To jest jedna z najbardziej istotnych rzeczy które sprawdzam jadąc do hotelu/apartamentu, czy nie ma skosów;]

Napisano

Ja nie mam niestety jak zmieścić garażu w bryle budynku na działce więc nie zamierzam go stawiać w ogóle. Auta będą stały pod wiatą co najwyżej.

Zresztą większość znajomych co ma garaże skończyła w ten sposób, że w garażach jest graciarnia, a auta stoją na zewnątrz. A nawet dopóki jeszcze w garażu było miejsce na samochód to i tak nikomu się nie chciało go tam wstawiać. 😄

Napisano
39 minut temu, iwik napisał:

Zresztą większość znajomych co ma garaże skończyła w ten sposób, że w garażach jest graciarnia, a auta stoją na zewnątrz. A nawet dopóki jeszcze w garażu było miejsce na samochód to i tak nikomu się nie chciało go tam wstawiać. 😄

Nie rozumiem właśnie tej "mody". Widziałem garaże spore, 2-miejscowe całe zawalone jakimiś gratami a auta stoją na zewn. Można to zrozumieć w przypadku domów starych, gdzie nazbierało się gratów, ale jak ktoś buduje dom pod siebie i po roku ma tam graciarnie to poprostu nie trafia to do mnie. Sam na etapie projektu mierzyłem i robiłem porównania odnośnie optymalnej wielkości garażu vs min powierzchnia. Zdecydowałem się, że wydłużę garaż o 0,5m, bo był tak krótki, że bym autem nie wjechał. Od trzymania gratów są oczywiście pom gospodarcze czy względnie zewn budynki na graty. Za to komfort wsiadania /wysiadania do auta ciepłego zimą i zimnego latem nie do przecenienia.

Napisano
17 godzin temu, mrBEAN napisał:

A druga kwestia, to postawienie garażu osobno obok domu, katastrofa :bzik:

Jako dodatkowy garaż nie widzę problemu. Ja mam taki zabytkowy jeszcze z eternitu :), kombinuje jak go przerobić na podziemny, żeby więcej niż jedno auto weszło.

Napisano
46 minut temu, sherif napisał:

Za to komfort wsiadania /wysiadania do auta ciepłego zimą

Jak masz w bryle budynku to OK, ale jak masz osobny (a u mnie inaczej będzie ciężko ulokować optymalnie dom na wąskiej działce) to przecież nie będę grzał specjalnie jeszcze garażu.

Poza tym, szczerze mówiąc, trochę obawiam się trzymać auto z pełnym bakiem, a później ładujące się 40kW baterii np za ścianą swojej sypialni.

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał:

Jak masz w bryle budynku to OK, ale jak masz osobny (a u mnie inaczej będzie ciężko ulokować optymalnie dom na wąskiej działce) to przecież nie będę grzał specjalnie jeszcze garażu.

Poza tym, szczerze mówiąc, trochę obawiam się trzymać auto z pełnym bakiem, a później ładujące się 40kW baterii np za ścianą swojej sypialni.

Pisaliśmy o bryle. Zewn można grzać jak się go używa do hobby :).

Ja mam pod sypialnią czasem ładującego się EV i obok noPb. Co może się stać ?

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał:

Pisaliśmy o bryle. Zewn można grzać jak się go używa do hobby :).

Ja mam pod sypialnią czasem ładującego się EV i obok noPb. Co może się stać ?

na 99.9% nic 😄

Ale jak się stanie coś takiego, to wolę żeby spalił się tylko garaż, a nie garaż wraz z domem:

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/wola/warszawa-pozar-w-garazu-przy-gorczewskiej-zdjecia-ze-srodka-4723448

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał:

na 99.9% nic 😄

Ale jak się stanie coś takiego, to wolę żeby spalił się tylko garaż, a nie garaż wraz z domem:

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/wola/warszawa-pozar-w-garazu-przy-gorczewskiej-zdjecia-ze-srodka-4723448

No ale gdzie tam jest napisana przyczyna ?

Napisano
1 hour ago, iwik said:

Ale juz siedziec w srodku tego auta z pelnym bakiem sie nie obawiasz w trakcie jazdy? ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Ale juz siedziec w srodku tego auta z pelnym bakiem sie nie obawiasz w trakcie jazdy? ;]

No strach jest ;). Ale jak jadę to nie śpię (zazwyczaj :D). 

A baterie jak robią "niespodzianki" to głównie podczas ładowania.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sherif napisał:

Jako dodatkowy garaż nie widzę problemu. Ja mam taki zabytkowy jeszcze z eternitu :), kombinuje jak go przerobić na podziemny, żeby więcej niż jedno auto weszło.

Jako dodatkowy to wiadomo. Ja mam 3 🤣

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, iwik napisał:

na 99.9% nic 😄

A gdzie tam widzisz oficjalną przyczynę? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.