Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana części eksploatacyjnych a gwarancja?

Featured Replies

Napisano

chodzi konkretnie o hamulce (tarcze i klocki)

gwarancja tego nie obejmuje, podobnie jak żarówek, akumulatora, opon itd... 

Bez wgłębiania się w KC i zapisy gwarancji wydaje się, że samodzielna, poza ASO, wymiana "hamulców" nie powinna wpływać na zachowanie gwarancji. (w ASO zamienili się chyba z ... na głowy proponując cenę takiej usługi).

Jakieś doświadczenia w temacie?

Napisano

Zgodnie z GVO nic nie musisz robić w ASO, akurat hamulce są takim tematem że ciężko będzie je podciągnąć jako przyczynę awarii innego podzespołu więc śmiało zmieniaj gdzie chcesz.

Napisano
11 minutes ago, bez said:

Bez wgłębiania się w KC i zapisy gwarancji wydaje się, że samodzielna, poza ASO, wymiana "hamulców" nie powinna wpływać na zachowanie gwarancji. (w ASO zamienili się chyba z ... na głowy proponując cenę takiej usługi).

Nie ma wplywu na ogolna gwarancje, ewentualnie gdybys chcial pozniej cos reklamowac zwiazanego z tym ukladem hamulcowym to mogliby robic problemy (zacisk, etc)

Napisano
37 minut temu, bez napisał:

ja mam takie doświadczenia że pojechałem autem do ASO i powiedziałem, że hamulce piszczą (po zmianie klocków), i że rozumiem że nie są objęte gwarancją bo się zużywają itd, ale nie żeby piszczały jak w jakimś starym rzęchu... oczywiście byli nieugięci i nie chcieli zmienić

Na drugi dzień zadzwoniła infolinia Peugeota czy byłem zadowolony z usługi, powiedziałem, że nie i pani zrobiła duże oczy. Powiedziałem o co chodzi. Za 2h zadzwoniło ASO żebym jednak przyjechał i wymienią te klocki...

Napisano
2 hours ago, bez said:

Wymieniałem w Golfie 6 i w Tiguanie poza ASO. Na gwarancję to nijak nie wpłynęło. W Golfie na gwarancji przyjeżdżałem do ASO na przeglądy z własnymi częściami. Gwarancja, zarówno zwykła jak i przedłużona, działała bez zmian.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, rwIcIk napisał:

Sprawdź ile gwarancji jest na zawieszenie itp. Często jest krótsza niż na całe auto.

2 lata a klocki i tarcze są wyłączone - przed chwilą czytałem

Napisano

Nie, nie wpływa na ogólną gwarancję.

Swoją drogą ostatnio ceny w ASO (chodzi o robotę pozagwarancyjną, w tym podczas gwarancji, taką jak wymiana klocków) jakoś nie odbiegają szczególnie od zwykłych warsztatów. 

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

Swoją drogą ostatnio ceny w ASO (chodzi o robotę pozagwarancyjną, w tym podczas gwarancji, taką jak wymiana klocków) jakoś nie odbiegają szczególnie od zwykłych warsztatów. 

Np. Hyundai policzył za tarcze i klocki z wymianą prawie 1600 zł. Dużo to, mało?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wladmar napisał:

ogólny koszt 100% większy niż w zaufanym warsztacie - to nie jest nieznacznie 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Np. Hyundai policzył za tarcze i klocki z wymianą prawie 1600 zł. Dużo to, mało?

dużo

Napisano
1 hour ago, wladmar said:

To ile się teraz płaci w warsztacie niezależnym? Ale takim, który bez sensu nie wymienia wszystkich 10 klocków na koło bez przyczyny.

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

na obu osiach? Zależy też jakie tarcze, bo niektóre są z łożyskiem i pierścieniem ABS, to tanie nie jest.

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

To ile się teraz płaci w warsztacie niezależnym? Ale takim, który bez sensu nie wymienia wszystkich 10 klocków na koło bez przyczyny.

ze swoimi gratami to od 100 w górę

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Jak ostatnio wymieniaem tarcze + klocki przód, to normalny, zwykły, zaufany od lat warsztat chciał 300 zł, ASO 370 zł. Robocizna, oczywiście. 

Napisano

Zalezy ile z tego części ile robocizna. Części bywają w ASO absurdalnie drogie. 

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Przód. Ale szczegółów nie znam.

tam jest bez piasty, tarcza to koszt pomiędzy 350-500 zł/szt x 2 (zależy co to za producent) dolicz klocki, robociznę, materiał jakieś zmywacze. Imo nie tragedia z ceną.

Napisano
1 minutę temu, r1sender napisał:

tam jest bez piasty, tarcza to koszt pomiędzy 350-500 zł/szt x 2 (zależy co to za producent) dolicz klocki, robociznę, materiał jakieś zmywacze. Imo nie tragedia z ceną.

Niedługo tył będzie do zmiany. Też pewnie zrobię w ASO przy okazji.

Napisano

Moim zdaniem sporo. Za tyle to można by samemu wejść w komplet EBC. Chyba że te seryjne są całkiem ok. Ja ostatnio byłem w ASO Suzuki i za same klocki powiedzieli 780 zł. Delikatnie dałem im do zrozumienia że chyba ocipieli. W sumie to nie dziwie się że Tobie powiedzieli 1600 za ośkę tarcze i klocki.  

Napisano
Moim zdaniem sporo. Za tyle to można by samemu wejść w komplet EBC. Chyba że te seryjne są całkiem ok. Ja ostatnio byłem w ASO Suzuki i za same klocki powiedzieli 780 zł. Delikatnie dałem im do zrozumienia że chyba ocipieli. W sumie to nie dziwie się że Tobie powiedzieli 1600 za ośkę tarcze i klocki.  
W Mini wymiana za jedną oś w ASO to ok 3k PLN :hehe:
I to nie żadna wersja John Cooper Works tylko zwykłe 1.5 ;]
Napisano
35 minut temu, Maciej__ napisał:

W Mini wymiana za jedną oś w ASO to ok 3k PLN :hehe:
I to nie żadna wersja John Cooper Works tylko zwykłe 1.5 ;]

Mini vel BMW - nie spodziewałbym się niskich cen z założenia ;) 

Napisano
W dniu 19.05.2021 o 07:39, bielaPL napisał:

Powiedziałem o co chodzi. Za 2h zadzwoniło ASO żebym jednak przyjechał i wymienią te klocki...

Rozumiem, że powiedziałeś, żeby podjechali pod auto i zrealizowali usługę door2door ?

Dealerzy i serwisy Peugeota są bardzo mocno rozliczani z jakości i oceny posprzedażnej/poserwisowej :ok: 

Napisano
Ale wiesz ze można kupić tarcze za 60 i za 400 do tego samego auta? Podobnie klocki.
To dość wpływa na cenę.
Ale dla przykładu
Grand Vitara.
Tarcze, klocki, regeneracja zacisków i ich piaskowanie, nowy plyn, sworznie na jarzmach, nowe śruby, nowe tłoczki i wszelakie gumki.
650 (klocki były "moje"), czyli łączny koszt to jakieś 750

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
21 godzin temu, rwIcIk napisał:

Niedługo tył będzie do zmiany. Też pewnie zrobię w ASO przy okazji.

Tak dużo jeździsz?

Przecież prawie każdemu z AK przednie tarcze wystarczają do 150/200kkm:hmm:;]

Napisano
14 minut temu, volf6 napisał:

Tak dużo jeździsz?

Przecież prawie każdemu z AK przednie tarcze wystarczają do 150/200kkm:hmm:;]

Szybko lecą, bo auto ciężkie, a hamulce chyba niedoymiarowanie. No i automat, z funkcją pełzania. Więc hamulce szybko zużywają się. Przód 50 kkm. Tył 70 kkm.

Napisano
42 minuty temu, rwIcIk napisał:

automat, z funkcją pełzania

Myślisz że to ma wpływ na większe zużycie? 🤔 Jak pelzasz to z minimalną prędkością 

Napisano
W dniu 19.05.2021 o 19:54, r1sender napisał:

Otóż to. Ja ostatnio w mondeo za komplet przód +klocki tył wyskoczyłem z 1000. 

Napisano

Zawsze poza ASO robię przecież to nie ma wpływu na gwarancję. 

Napisano
W dniu 19.05.2021 o 18:21, rwIcIk napisał:

Pewnie 2x taniej byś w FSO Jagiellońskiej zrobił. 

Napisano
25 minutes ago, wujek said:

Pewnie 2x taniej byś w FSO Jagiellońskiej zrobił. 

Moze by zrobil, a moze nie...

Jak sie wymienia klocki/tarcze raz na kilka lat to nie zawsze sie chce dodatkowo jezdzic i kombinowac.

IMHO optymalnie to kupic graty przez net i dac przy okazji przegladu w ASO zeby wymienili :ok:

Napisano
13 godzin temu, Oscar_ napisał:

Otóż to. Ja ostatnio w mondeo za komplet przód +klocki tył wyskoczyłem z 1000. 

No jak Ci się luksusowego auta zachciało ;]

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, r1sender napisał:

@bez a ile sobie krzyczą tak z ciekawości?

1670

dobre tarcze i klocki w iparcie czy cóś ok 8 stów (zwykłe to za 400 komplet) 

8,7 stówy za taką robotę dużo trochę 

na szczęście okazało się, że mięsa jest jeszcze ohoho ;]więc problem sam odsuwa się w czasie.

zwyczajnie założyłem, że po przebiegu 68Kkm to czas na nowe a jednak nie.

To tak w nawiązaniu trochę do wątku na HP o przebiegu autostradowym - w mieście to bym pewnie dawno zajechał te hamulce

znaczy żona by zajechała ;]

Edytowane przez bez

Napisano
W dniu 19.05.2021 o 19:47, r1sender napisał:

na obu osiach? Zależy też jakie tarcze, bo niektóre są z łożyskiem i pierścieniem ABS, to tanie nie jest.

Skąd ja to znam :hehe:

Napisano
21 minut temu, r1sender napisał:

Z auta na F 😉

Tak, francuskie było i wyszło trochę głupio - na jednym kole tarcza + klocki zdrowo przypalone, słaba siła hamowania itd. Okazało się, że to przez linkę ręcznego, której pancerz został uszkodzony mechanicznie. Najprawdopodobniej efekt grasowania po lesie przez :piekna: z wiodącą rolą teściowej. Wgnieciony próg to było widać, a tego nie. Komplet na oś poszedł - tarcze z pastami itd. :hehe:

Edytowane przez futrzak

Napisano

@Łukasz___Fnie bój się,  wbrew pozorom to nie jest wcale takie głupie rozwiązanie. Wymieniasz komplet jak się tarcze zużyją. Nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek z tyłu łożyska trzeba było robić. Kilka stów to też nie jest jakiś straszliwy koszt na 100 km i więcej .Jak pilnujesz ręcznego, prowadnic to tylko klocki zmieniasz i zapominasz o temacie. To jak w każdym aucie. Oczywiście można kupić gołe tarcze i przekładać łożyska i pierścienie abs że starych ale to dodatkowe koszty i robota.  

Napisano
52 minuty temu, r1sender napisał:

@Łukasz___Fnie bój się,  wbrew pozorom to nie jest wcale takie głupie rozwiązanie. Wymieniasz komplet jak się tarcze zużyją. Nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek z tyłu łożyska trzeba było robić. Kilka stów to też nie jest jakiś straszliwy koszt na 100 km i więcej .Jak pilnujesz ręcznego, prowadnic to tylko klocki zmieniasz i zapominasz o temacie. To jak w każdym aucie. Oczywiście można kupić gołe tarcze i przekładać łożyska i pierścienie abs że starych ale to dodatkowe koszty i robota.  

Czego mam się bać? Franca zakupiona w czwartek i stoi w garażu :phi:

Napisano
W dniu 19.05.2021 o 06:58, bez napisał:

Nie jojcz bez 😂

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.