Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś z automatem do 20tys

Featured Replies

Napisano

:piekna: od pół roku jeździ Astrą 3 1.6 105KM i jest zadowolona, ale wziąłbym jej coś w automacie. Najlepsza by była astra J, budżet można trochę naciągnąć, tylko pytanie jak tam jest ze skrzyniami?😐

Stare diesle odpadają, tylko wolnossąca benzyna 1.6-1.8, w Astrze spala tylko jeden bak benzyny miesięcznie więc czy będzie paliło 7 czy 9 to żadna różnica. Jazda pozamiejska, Astra średnio wychodzi 7.5 litra.

W sumie nic z tym autem się nie dzieje, po prostu brakuje skrzyni automatycznej 😁

Wielkościowo ma być podobne do Astry 3 kombi, ale czasem musi :pub: kierować moim Mondeo mk5 i jest już za duży.

Napisano
default_mulher.gif od pół roku jeździ Astrą 3 1.6 105KM i jest zadowolona, ale wziąłbym jej coś w automacie. Najlepsza by była astra J, budżet można trochę naciągnąć, tylko pytanie jak tam jest ze skrzyniami?[emoji52]
Stare diesle odpadają, tylko wolnossąca benzyna 1.6-1.8, w Astrze spala tylko jeden bak benzyny miesięcznie więc czy będzie paliło 7 czy 9 to żadna różnica. Jazda pozamiejska, Astra średnio wychodzi 7.5 litra.
W sumie nic z tym autem się nie dzieje, po prostu brakuje skrzyni automatycznej [emoji16]
Wielkościowo ma być podobne do Astry 3 kombi, ale czasem musi default_pub2.gif kierować moim Mondeo mk5 i jest już za duży.
Astra J - fatalny automat 6t40. Remont. 10-12 kzł.
Napisano

Miałem ten automat GM6T45 w Chevrolecie, remont 9tyś.

Ta skrzynia jest montowana z silnikami NoPb w każdym Oplu, chevrolet i Buick.

Diesle z Gm mają inną skrzynię.

Szukaj coś z Japonii, Toyka, Mazda, Mitsu, honda(Civic?)

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
21 minut temu, swienty napisał(a):

Wielkościowo ma być podobne do Astry 3 kombi

czyli avensis ;] 

image.png.6302468dbf3ff0fb22d08876ab30d452.png

image.png.f751958966a9f27d267a594d91a51b8f.png

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał(a):

:piekna: od pół roku jeździ Astrą 3 1.6 105KM i jest zadowolona, ale wziąłbym jej coś w automacie. Najlepsza by była astra J, budżet można trochę naciągnąć, tylko pytanie jak tam jest ze skrzyniami?😐

W sumie nic z tym autem się nie dzieje, po prostu brakuje skrzyni automatycznej 😁

Wielkościowo ma być podobne do Astry 3 kombi, ale czasem musi :pub: kierować moim Mondeo mk5 i jest już za duży.

Mitsubishi Lancer z CVT.

Tam się dosłownie nic nie dzieje.

Pewnie się z ceną już mieszczą. Ja swojego z 2010 w zeszłym roku sprzedawałem jakoś ponad 20k sporo, ale są starsze roczniki.

1.8 dosyć dużo pali, to chyba jedyna wada. Skrzynia bardzo uspokajająca.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Mitsubishi Lancer z CVT

Odpada, zdecydowanie odpada nawet jakby produkowal paliwo, żadnego cvt ;]

Napisano
8 minut temu, swienty napisał(a):

Akurat w starej uzywce to chyba najbezpieczniejsza opcja...

A to, ze wyje przy butowaniu to raczej bez znaczenia przy takiej jezdzie i przebiegach jakie ma robic to auto.

Napisano
26 minut temu, swienty napisał(a):

To miało być dla żony.

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A to, ze wyje przy butowaniu to raczej bez znaczenia przy takiej jezdzie i przebiegach jakie ma robic to auto.

Dokladnie.

Przy spokojnej jeździe trzyma obroty około 1500. Cicho i bez żadnego szarpania czy innych kangurów.

Napisano

Miałem J'tkę z 1.4 140KM i automatem i słowa złego o skrzyni nie powiem, aczkolwiek miałem od nowości do 67kkm.

Znam dalsze losy auta i po wymianie oleju przy okolicach 70kkm, auto obecnie ma 100kkm i dalej działa prawidłowo.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Nie bo wypadnie że będę musiał tym jechać i rozp!@#$%^ go o drzewo ;] 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Mars_wrc napisał(a):

Miałem J'tkę z 1.4 140KM i automatem i słowa złego o skrzyni nie powiem, aczkolwiek miałem od nowości do 67kkm.

Znam dalsze losy auta i po wymianie oleju przy okolicach 70kkm, auto obecnie ma 100kkm i dalej działa prawidłowo.

No ale to trochę dziwne jakby skrzynia miała się rozsypać przy 100k :oki: chociaż jakieś dsg... ;];];] 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, gumcio napisał(a):

Astra J - fatalny automat 6t40. Remont. 10-12 kzł.

Dramat, za tyle można naprawić skrzynię w ciężarówce która przenosi 2000Nm ;] 

Napisano
31 minut temu, swienty napisał(a):

No ale to trochę dziwne jakby skrzynia miała się rozsypać przy 100k :oki: chociaż jakieś dsg... ;];];] 

No używki z DSG to bym nie brał ;]

PS. Za półtora roku będę takie auto sprzedawał :hehe:

Napisano
7 godzin temu, Mars_wrc napisał(a):

U mnie padła przy 121kkm, systematyczna wymiana oleju trochę wydłuża agonię. 

Tam jest jeden element z gównolitu. Pęka falisty pierścień zespołu sprzęgieł i robi demolkę.

Napisano
11 godzin temu, swienty napisał(a):

:piekna: od pół roku jeździ Astrą 3 1.6 105KM i jest zadowolona

Więc po co szukasz problemów?

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Pisał, że Mondeo za duże, C5 raczej dużo mniejsza nie jest.

Fakt. Za to jest ciasne w środku ;)

Napisano
W dniu 13.09.2023 o 19:38, Tre-Bor napisał(a):

U mnie padła przy 121kkm, systematyczna wymiana oleju trochę wydłuża agonię. 

Tam jest jeden element z gównolitu. Pęka falisty pierścień zespołu sprzęgieł i robi demolkę.

Czy można jakoś "wyczuć" zbliżającą się katastrofę? Można temu jakoś zapobiec?

Napisano
19 minut temu, Mars_wrc napisał(a):

Czy można jakoś "wyczuć" zbliżającą się katastrofę? Można temu jakoś zapobiec?

Nie można, pada nagle. U mnie padła po przegonieniu w trasie. 

Napisano
W dniu 13.09.2023 o 08:37, swienty napisał(a):

W sumie nic z tym autem się nie dzieje, po prostu brakuje skrzyni automatycznej

Są chyba tańsze i prostsze metody zrobienia sobie problemu?

Napisano
3 godziny temu, swienty napisał(a):

Z tymi cenami 20letnich trupów upadli na głowę, podobna Astrę mam tyle że kombi, 2005r

Nie, nie upadli na głowę.

Poprostu utrzymanie na właściwym poziomie teraz dużo kosztuje, co ma odzwierciedlenie w cenie.

W drugą stronę to samo, możesz kupić nowszy model, tańszy ale mega zajechany 

Napisano
  • Autor
27 minut temu, technix napisał(a):

Poprostu utrzymanie na właściwym poziomie teraz dużo kosztuje, co ma odzwierciedlenie w cenie.

Mam 6 aut w rocznikach 2005-2018 i nadal uważam że upadli na głowę  :oki:

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał(a):

Mam 6 aut w rocznikach 2005-2018 i nadal uważam że upadli na głowę  :oki:

To nie kupuj.

Rowery są tańsze.

Napisano
9 godzin temu, technix napisał(a):

No właśnie. Skoro utrzymanie starego strucla kosztuje dużo, to powinny być bardzo tanie.

Napisano
14 godzin temu, swienty napisał(a):

Z tymi cenami 20letnich trupów upadli na głowę, podobna Astrę mam tyle że kombi, 2005r

Przefiltruj ogłoszenia wg. kryterium "skrzynia automatyczna" i zobaczysz różnicę w cenie automatów i manuali.

Starsze auta poniżej segmentu D rzadko mają automat, dlatego są sporo droższe. Szczególnie widać to w mniejszych samochodach

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

No właśnie. Skoro utrzymanie starego strucla kosztuje dużo, to powinny być bardzo tanie.

Nie, bo nowszych kosztuje jeszcze więcej 

Napisano

Hmmmmm.....

A może w takim razie C-klasę W203 lub W204?

Jest tam fajna skrzynia 7G-tronic. Albo 5b - też przyzwoita, mam taką.

Napisano
W dniu 16.09.2023 o 11:08, ghost2255 napisał(a):

Przefiltruj ogłoszenia wg. kryterium "skrzynia automatyczna" i zobaczysz różnicę w cenie automatów i manuali.

Starsze auta poniżej segmentu D rzadko mają automat, dlatego są sporo droższe. Szczególnie widać to w mniejszych samochodach

W marcu/kwietniu szukałem przy podobnych kryteriach wozu dla córki. Wspaniałomyślnie zaznaczyłem jeszcze 4x4, ale to fakultatywnie. W ogłoszeniach bieda straszna w sensie wyboru. Tak jak piszesz, w segmencie D z tamtych lat można szukać, ale kompakty czy auta miejskie na prawdę ciężko znaleźć cokolwiek sensownego. Jak do tego poczytasz opinie i typowe problemy konkretnych skrzyń, to tak na prawdę wybór jest mikry, żeby była mała szansa wkopania się na minę.

Ostatecznie u mnie stanęło na Ford Maverick 3.0 AT + LPG z 2003r. Taki wybór ze względu na bardzo dobry stan blacharski i ogólny mechaniczny, silnik po niedawnym remoncie itp. Zakup wyszedł niecałe 20k plus kolejne 4k na ogarnięcie po zakupie. Jeden podstawowy ból w tych wozach to dostępność części innych niż eksploatacyjne. Do wymiany były maglownica i półoś - dało się znaleźć, ale po regeneracji albo jakiejś dziwnej firmy.

Druga sprawa to zespół napędowy - 3.0 V6 pracuje fajnie i dobrze oddaje moc, przyjemnie mruczy, ale 4 biegowy automat jest tu zamulatorem. Wiadomo, że konstrukcja z tych pancernych, amerykańska szkoła itp. (nawet wybierak jest przy kierownicy), ale przy prędkościach autostradowych , kiedy chcesz przyspieszyć potrafi zbić do dwójki i robi się na prawdę głośno. Spalanie - benzyna 13-18, LPG 15-20. Z zewnątrz nie jest to duży wóz, ale w środku mega przestronny, dobra widoczność w każdym kierunku. Wnętrze plastikowe i skrzypiące, po prostu amerykańskie, chociaż skóra na fotelach po 20 latach na prawdę dobrze zniosła upływ czasu.

Tutaj też potwierdza się rozpiętość cen między automatem a manualem w tej samej budzie. Zakres cenowy od 6 do 25kpln. Na dole stawki 2.0B MT, do 10kpln idzie coś wybrać, za 3.0 AT w sensownym stanie poniżej 15-18 bez szans, chyba że ktoś lubi grać w ciuciubabkę z diagnostą, bo przynajmniej połowa wszystkich wystawionych na portalach i facebook-u bez poważnej interwencji blacharza nie ma szans na pozytywny wynik BT.

Szukając czegokolwiek w takich kryteriach trzeba się nastawić na cierpliwość i wertowanie ogłoszeń dzień po dniu.

Napisano
W dniu 13.09.2023 o 19:52, Tre-Bor napisał(a):

Napiszę tak. Auto dobre i się nie psuje. Automat niezniszczalny po warunkiem że ktoś wymieniał olej. Tylko z tym silnikiem to nawet z manualem ledwo jedzie :)

Napisano
  • Autor
W dniu 18.09.2023 o 15:16, Bartłomiej napisał(a):

W204

Przekracza budżet ale nie ukrywam że ciekawe i zainteresuję się tematem - szczególnie że w garażu obok astry stoi sobie 190'tka :) 

Napisano

W ostatnich latach nastała moda na AT to i ceny wzrosły. W ciągu ostatnich 8 lat miałem w domu auta z AT i z manualem. Jeździłem naprzemiennie. Po sprzedaży Chevi znowu szukałem AT, ale ceny tak odjechały, że wróciłem do manuala i w dodatku diesla.

Napisano
11 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

W ostatnich latach nastała moda na AT to i ceny wzrosły. W ciągu ostatnich 8 lat miałem w domu auta z AT i z manualem. Jeździłem naprzemiennie. Po sprzedaży Chevi znowu szukałem AT, ale ceny tak odjechały, że wróciłem do manuala i w dodatku diesla.

To nie moda, a konieczność. Wszelkie hybrydy zastępują diesle. A tam głównie AT