Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,6 PureTech w P5008

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, 4thelement napisał(a):

później wyszła druga wersja o normie emisji 6.3,tez mogę jutro wrzucić tyle że on jest zupełnie na pasku a nie na łańcuchu 

8 minut temu, 4thelement napisał(a):
15 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Proszę.

P5008.jpg.e25e933f60510200b2a95b8bd561e209.jpg

I druga fotka z łańcuchem.

acuch.jpg.4b92b5535801e4812d7b13e41ddd86d1.jpg

To jest manual serwis z P5008 z silnikiem 1.6 Puretech 180 KM (moc nieistotna) o oznaczeniu EP6 montowanym po 2020r. Tu nie ma żadnego paska.

Rozwiń  

Wrzuć wersję wcześniejszą, z łańcuchem i paskiem bo to co wstawiłeś to norma 6.3 a nie o tej piszemy 

To w końcu 6.3 jest zupełnie na pasku czy zupełnie na łańcuchu bo zaczynasz się gubić ?

Napisano

No i zrobił się burdel. Pokasujcie te posty, które nie są merytoryczne...

@4thelement wstawi konkrety jak juz bedzie miał...

Napisano
5 minut temu, 4thelement napisał(a):

Dlatego wspomniałem wyżej że wstawię jutro 

Dobrze. To, co wstawiłeś wyżej, też sprawdziłem i łańcuch zaznaczony na fotce, który spina oba wałki rozrządu nie pasuje do żadnej benzyny, tylko 1.5 hdi. Sam fakt, że piszesz o szerokościach łańcucha 7 i 8 mm już mówi, że rozmawiamy o zupełnie innym silniku, niż tytułowy z P5008, bo łańcuch w 1.6 Puretech jest jeszcze szerszy. Pomyliłeś silnik benzynowy z dieslem i od razu @Maciej__ to wyłapał, choć mechanikiem nie jest ;]

Napisano
33 minuty temu, 4thelement napisał(a):

Rozumiem że pomyliłem się wrzucając dane do service Boxa? 🤭 

Dane dotyczą pierwszej generacji 1. 6 pure dla samochodu 5008 2giej generacji. Dokładnie tak jak wspomniałem, silnika o normie opisanej w SB jako 6.2.

Odpal Boxa i pokaż jak to wg ciebie wygląda 🤣

DV6R to nic innego niż 1.6 HDI w którymśtam kolejnym wariancie. Swoją przygodę i edukacje z PSA skończyłem an DV6FC, wiec nie wiem dokładnie, jakie są różnice. 

Edytowane przez grogi

Napisano

@4thelement wiesz już gdzie robisz błąd czy Ci pokazać?

Napisano
40 minut temu, Piotrus napisał(a):

@4thelement wiesz już gdzie robisz błąd czy Ci pokazać?

Jasne że wiem 

Precyzyjność SB się kłania 

Napisano
16 minut temu, 4thelement napisał(a):

Jasne że wiem 

Precyzyjność SB się kłania 

Musisz filtrować po vin, wtedy zostawia prawidłową fiszkę i  nie opowiadałbyś głupot na forum ;)

Np takie nr 

VF3M45GFUNS174234

VF3M45GFULS297741

Napisano

To jak uprzejmości wymienione, jakie wnioski dla OP?

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

To jak uprzejmości wymienione, jakie wnioski dla OP?

Ano takie, że 1.6 Puretech, to dalej ten sam kibel, który zaczęli w 2009 r robić. Dołożenie lpg mu nie pomoże na pewno.

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Ano takie, że 1.6 Puretech, to dalej ten sam kibel, który zaczęli w 2009 r robić. Dołożenie lpg mu nie pomoże na pewno.

Ale może i nie zaszkodzi :]

Napisano
8 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Ale może i nie zaszkodzi :]

Tak samo nie zaszkodzi jak wzięcie witamy C przez pacjenta w stanie agonalnym z rakiem mózgu z przerzutami na kości, trzustkę i wątrobę. 

Napisano
24 minuty temu, Chalek napisał(a):

Tak samo nie zaszkodzi jak wzięcie witamy C przez pacjenta w stanie agonalnym z rakiem mózgu z przerzutami na kości, trzustkę i wątrobę. 

Ale samopoczucie poprawi, a to głowa jest najważniejsza.  A wracając do LPG, może dzięki temu uda się wydać mniej na paliwo, a może nie ...

Napisano
W dniu 1.04.2024 o 00:04, Piotrus napisał(a):

Ja też wjeżdżam do Wwy stojąc w korkach i max co mam w 5tce z xdrive to 8.5l ale nie korzystam z start stop. Mogę się założyć nie skotłujesz 10 ;)

Zwróci się w niecały rok, czyli zyskasz ile wydałeś na instalkę w niecałe dwa itd.

Żeby nie było- ja doskonale wiem o czym mówisz bo mam auto które pali 20l i czuje realne oszczędności z gazowni na poziomie 5 koła rocznie ale u mnie niejako nie było wyboru bo diesel w Grand Cherokee to kibel.

Jakbym szukał X3 to w życiu nie pomyślałbym o gazowaniu benzyny skoro jest 2.0 klekot. 

Co do 5008 to też fajne auto ale nie z tym silnikiem który sobie wybrałeś.

Mój kolega zagazował M57 w E53 bo mu za dużo palił 🤣😂🤪

Napisano
W dniu 4.04.2024 o 20:45, kaczorek79 napisał(a):

Dołożenie lpg mu nie pomoże na pewno.

Paradoksalnie moze pomóc, bo z lpg będzie mniej nagaru na zaworach ssących. :hehe:

Napisano
57 minut temu, iwik napisał(a):

Paradoksalnie moze pomóc, bo z lpg będzie mniej nagaru na zaworach ssących. :hehe:

Jak LPG z wtryskiem pośrednim, to pewnie!

Napisano
  • Autor

Pora na podsumowanie wątku o zakupie PureTech 1,6.

Finalnie kupione BMW X1 F48 z 3-cylindrowym 1,5 136 KM z 2021 roku. :)

Zakup w Olsztynie u dealera Renault. Golf został w rozliczeniu.

7943a1580cec6fcae010f3fbf3431818.jpg
9333f1bf16c9b8303168d923ec876d01.jpg

Napisano

Te 1,5 też chyba miały jakieś fakapy....?

Napisano
7 godzin temu, spad napisał(a):

Finalnie kupione BMW X1 F48 z 3-cylindrowym 1,5 136 KM z 2021 roku.

to chyba znacznie mniejsze auto niż chciałeś?

Napisano
  • Autor
to chyba znacznie mniejsze auto niż chciałeś?

Kryterium roweru w środku auta bez ściągania koła przeszło. Fakt, że w stosunku do P5008 czy też Kodiaqa, które brałem pod uwagę to 20 cm różnicy. Ale w środku jest bardzo dużo miejsca, w zasadzie pasażerowie z tyłu mają więcej miejsca na nogi niż Golfie 7,5 kombi. Po drugie żona zawsze chciała BMW 1 lub X-a, więc dla mnie okej. Zresztą X1 też mi się podobał.
Napisano
  • Autor
Te 1,5 też chyba miały jakieś fakapy....?

Jak czytałem to silniki z pierwszych lat produkcji miały problem z łożyskiem powodującym luz na wale korbowym. Ale w zasadzie w internecie są tylko artykuły o tych problemach wieku dziecięcego a jakiś dyskusji użytkowników o wadach nie znalazłem.
  • 11 miesięcy później...
Napisano

No i mam taki sam dylemat co autor. Po selekcji został się nam jeden słuszny* wybór 5008 ale w sieci dosłownie w paru miejscach odradzają jakiekolwiek silniki PT (przekopałem polskie jak i zagraniczne zasoby). Nie jest tego dużo bo to ponoć nowy silnik i nie ma jeszcze dużo info o skali jego problemów (mowa o 3generacji). Problem też że wiele osób się wypowiada i miesza silniki 1,2 z 1.6 i 16 PT z 1.6 THP - to dodatkowo utrudnia ocenę skali problemu z nowym 1.6.

Robimy tylko max 10k rocznie i tylko miasto. Inna buda niż 5008 raczej nie wchodzi w grę bo drogą wyśrubowanych oczekiwań i eliminacji (o której nie chce się rozpisywać) pozostał ten model.

Zastanawiam się czy przy tym przebiegu co robimy i regularnych serwisach olejowych iść w PT 1.6 czy w wysokoprężny? Tu i tu problem będzie (awaryjność "pewna" vs zimny silnik).

Podejmowanie decyzji na bazie max kilkudziesięciu niepewnych opinii w sieci też jest obarczone ryzykiem :)

Dzwoniłem po losowych warsztatach i nie słyszę o problemach w nowym 1.6 PT. Pytałem zaprzyjażnionego warsztatu (sporego) też nic nie mówią o nowych... moze jeszcze nie trafiły się im te przypadki...

Zakup używanego samochodu nawet od Trade-LUX z przebiegiem 150k pozwoli na 5 lat jazdy do 200k jeśli się nic nie objawi w tym czasie...

Co robić....?

Edytowane przez gsdfglkih

Napisano

Nawet zastanawiam się czy nie robić wymuszonych przebiegów w plener raz na tydzień / raz na dwa tygodnie po rodzinie, gdybym miał iść w dieasl'a .... aby taki silnik wygrzewać jeśli to jedyny słuszny silnik dla tego modelu ... :) w sumie wyszłoby to na dobre społecznie/rodzinne/kulturowo ... 

Innymi słowy co jest gorszym złem: 1.6 PT czy 1,6 HDI + małe przebiegi...... ille to będzie mnie kosztować per rok lub dwa....

Napisano
No i mam taki sam dylemat co autor. Po selekcji został się nam jeden słuszny* wybór 5008 ale w sieci dosłownie w paru miejscach odradzają jakiekolwiek silniki PT (przekopałem polskie jak i zagraniczne zasoby). Nie jest tego dużo bo to ponoć nowy silnik i nie ma jeszcze dużo info o skali jego problemów (mowa o 3generacji). Problem też że wiele osób się wypowiada i miesza silniki 1,2 z 1.6 i 16 PT z 1.6 THP - to dodatkowo utrudnia ocenę skali problemu z nowym 1.6.

Robimy tylko max 10k rocznie i tylko miasto. Inna buda niż 5008 raczej nie wchodzi w grę bo drogą wyśrubowanych oczekiwań i eliminacji (o której nie chce się rozpisywać) pozostał ten model.
Zastanawiam się czy przy tym przebiegu co robimy i regularnych serwisach olejowych iść w PT 1.6 czy w wysokoprężny? Tu i tu problem będzie (awaryjność "pewna" vs zimny silnik).

Podejmowanie decyzji na bazie max kilkudziesięciu niepewnych opinii w sieci też jest obarczone ryzykiem [emoji4]
Dzwoniłem po losowych warsztatach i nie słyszę o problemach w nowym 1.6 PT. Pytałem zaprzyjażnionego warsztatu (sporego) też nic nie mówią o nowych... moze jeszcze nie trafiły się im te przypadki...

Zakup używanego samochodu nawet od Trade-LUX z przebiegiem 150k pozwoli na 5 lat jazdy do 200k jeśli się nic nie objawi w tym czasie...
Co robić....?

Bierz od niego a bedziesz zadowolony, posluchaj rad cozego trzeba pilnowac i korzystaj z zycia.

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Napisano
25 minut temu, slawek_l_83 napisał(a):

Bierz od niego a bedziesz zadowolony, posluchaj rad cozego trzeba pilnowac i korzystaj z zycia.

Jakieś argumenty przemawiające za tą dobrą radą?

A co z tymi radami co to krzyczą* unikaj PT i że to kibel?

Napisano
Jakieś argumenty przemawiające za tą dobrą radą?

Kibel motor byl do 2017r, w 2018r to inny silnik....
Zagadaj do Pana Lukasza mozesz sie nawet na mnie powolac bo mam fure od niego ktora kupilem w 5min...

Zerknij na jego profil ma film omawiajacy ten silnik, jedyny minus tego motoru to w budzie 5008 wiecej pali niz w 508 II bo buda jest klockowata, ja bym szedl w 2.0HDI.
Kolega ma z automatem jezdzi 2rok i pali mu to po Jaworznie niecale 7l.

Napisano
33 minuty temu, gsdfglkih napisał(a):

Innymi słowy co jest gorszym złem: 1.6 PT czy 1,6 HDI + małe przebiegi...... ille to będzie mnie kosztować per rok lub dwa....

Musisz isc chyba do wrozki ;]

Nie kojarze tu zadnego uzytkownika nowego 1.6PT, wiec nie liczylbym na jakies wiarygodne info.

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Musisz isc chyba do wrozki ;]

Nie kojarze tu zadnego uzytkownika nowego 1.6PT, wiec nie liczylbym na jakies wiarygodne info.

5-cio letniego :)

No właśnie nie wiem gdzie poza warsztatami szukać wiarygodnych informacji. Handlarze, jacy by oni nie byli to nie jest najszczęśliwsze miejsce zasięgania opinii, szczególnie Ci co to specjalizują się w danej marce/modelu 😕 

dla przykładu tu jest to fajnie opisane i rozrysowane i jeśli to prawda co tam jest wyłożone to nowe generacje THP czyt. PT mają problem nie do rozwiązania... z drugiej strony na YT czy innych społecznościówkach nawet ja ze swoją wiedzą moge se nagrywać i opowiadać co tam uważam i żadne to wiarygodne źródło ze mnie nie robi :)

Na każdą 1 negatywną opinie pewnie jest tyle samo lub więcej zadowolonych userów którzy to nie piszą jacy są szczęśliwi ze posiadają PT

ale też jest wielu nieszczęśliwych co to nie wylewają tu swoich łez i żali ... i bądź tu mądry....

Edytowane przez gsdfglkih

Napisano
1 minutę temu, gsdfglkih napisał(a):

No właśnie nie wiem gdzie poza warsztatami szukać wiarygodnych informacji. Handlarze, jacy by oni nie byli to nie jest najszczęśliwsze miejsce zasięgania opinii, szczególnie Ci co to specjalizują się w danej marce/modelu 😕 

dla przykładu tu jest to fajnie opisane i rozrysowane i jeśli to prawda co tam jest wyłożone to nowe generacje THP czyt. PT mają problem nie do rozwiązania... z drugiej strony na YT czy innych społecznościówkach nawet ja ze swoją wiedzą moge se nagrywać i opowiadać co tam uważam i żadne to wiarygodne źródło ze mnie nie robi :)

Na każdą 1 negatywną opinie pewnie jest tyle samo lub więcej zadowolonych userów którzy to nie piszą jacy są szczęśliwi ze posiadają PT

ale też jest wielu nieszczęśliwych co to nie wylewają tu swoich łez i żali ... i bądź tu mądry....

W przypadku uzywanego auto to i tak zawsze jest loteria i duzo zalezy od poprzedniego uzytkownika.

Tych silnikow sprzedalo sie relatywnie malo, wiec IMHO ciezko o wiarygodne opinie.

Ja bym uzywanego PT nie kupil, jak juz to tylko nowy z gwarancja przedluzona na max.

Napisano
10 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Słowo klucz - "tu".

Trzeba popytać, poczytać na innych forach. Istnieje życie poza AK. ;]

Napisano
Teraz, ochkarol napisał(a):

Słowo klucz - "tu".

Trzeba popytać, poczytać na innych forach. Istnieje życie poza AK. ;]

Kolega pyta tutaj, a nie gdzie indziej.

Poza tym w temacie PT, to najwiecej wiedza Ci co ich nigdy nie mieli a czesto nie widzeli nawet na oczy ;)

Napisano
10 godzin temu, gsdfglkih napisał(a):

Na forum Peugeota 1.6 Puretech cieszy się dobrą opinią (z tego co kojarzę).

Fakt, że zbyt wielu użytkowników nie ma. Jednak zła sława Puretech 1.2 robi swoje. A to silnika 1.2 dotyczyły zbiorowe pozwy i całe to bagno.

I z tego co kojarzę wpisy na forum Peugeota, to 1.6 THP (faktycznie syf) to inna bajka niż 1.6 Puretech.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Kolega pyta tutaj, a nie gdzie indziej.

Poza tym w temacie PT, to najwiecej wiedza Ci co ich nigdy nie mieli a czesto nie widzeli nawet na oczy ;)

Jeśli dalej chce nic niewiedzieć, niech dalej pyta tylko tutaj.

Sporo ma do powiedzenia (w temacie 1.2 PT co prawda) kolega @Fili_P. Zapytajmy go czy nigdy nie miał PT. 

Myślę, że jednak warto zajrzeć gdzie indziej, bo może trafi się kilka białych kruków, którzy się wypowiadają o 1.6 PT i jednocześnie jeżdżą samochodami z tym silnikiem.

Z mojej lektury innych źródeł płynie ważna zasada. Nie wrzucać do jednego worka 1.6 Puretech i 1.2 Puretech czy 1.6 THP.

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Fakt, że zbyt wielu użytkowników nie ma. Jednak zła sława Puretech 1.2 robi swoje. A to silnika 1.2 dotyczyły zbiorowe pozwy i całe to bagno.

I z tego co kojarzę wpisy na forum Peugeota, to 1.6 THP (faktycznie syf) to inna bajka niż 1.6 Puretech.

Przecież 1.6 puretech z lat 2018-2023, to ten sam silnik, co 1.6 thp z lat 2007-2017. Zmieniła się nazwa, smród nadal pozostał. Info o zmianach, poprawach itp, to taki chwyt, żeby nadal to kupować, bo nie ma nic innego.

Napisano

Żeby Ci zaraz @Maciej__nie zarzucił, że nie masz tego silnika a się wypowiadasz. :bzik:

Żeby nie było - ja też nie mam. :cfaniak2:

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Żeby Ci zaraz @Maciej__nie zarzucił, że nie masz tego silnika a się wypowiadasz. :bzik:

Żeby nie było - ja też nie mam. :cfaniak2:

Akurat miałem, tak się składa, że po niby pierwszej dużej poprawce, bo 2015r i co? Nic, silnik kupa przy przebiegu ok 140 kkm. Mam też klientów z tymi silnikami, one są po prostu obliczone na 1/3 przebiegu, jaki normalny silnik powinien zrobić. Po 2018r wszystkie części według katalogu są te same,  jedynie nazwa handlowa zmieniona.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Przecież 1.6 puretech z lat 2018-2023, to ten sam silnik, co 1.6 thp z lat 2007-2017. Zmieniła się nazwa, smród nadal pozostał. Info o zmianach, poprawach itp, to taki chwyt, żeby nadal to kupować, bo nie ma nic innego.

Też tak myślę. Nawet w tym pierwszym podlinkowanym filmie jest info jakie problemy są w pierwowzorze tj. THP i na zdrowy rozsądek nie da się ich usunąć bo to błąd konstrukcyjny.... (opory i smarowanie) Raczej nie zmienili w 1.6 PT bloku / cylindrów etc... i magicznie zmniejszyli opory...

Różnica w odbiorze i awaryjnością u różnych użytkowników może wynikać np. z większej częstotliwości wymian istotnych lub wszystkich składowych silnika (jak sugerowane w nagraniach).. w trakcie użytkowania lub przeglądów..

Przyznanie się do błędu w przypadku 1.6 PT tak szybko tuż po aferze z 1.2 PT to wizerunkowa katastrofa dla PSA... zakładam że to odwlekanie i ukrywanie problemu w czasie aż te silniki skończą w jakimś trupie i nikt się nie będzie o to upominać. Część przeserwisują na własny koszt, część się nie zgłosi, część będzie pudrować trupa, itp..

PS. Jak nazwali nowe PT 1.2? 1.2 Turbo :) (Marketingowo to inny silnik, a nazwa kodowa silnika pozostała ta sama) a co pierwsi użytkownicy czują pod korkiem oleju ? Benzynę !!!

Chyba się wyleczyłem z PT 1.6 po naprawdej ogromnej ilości lektury w sieci ... straciłem bite 5 dni na konsumpcje treści z różnych źródeł i wyciągnięcie własnych wniosków....

Polski internet gdzieś tam w zakamarkach grzmi, zagraniczny trochę mniej,  gooogle mało jakby dawkowało namiary na problemy z tym... kto wie....

Teraz zastanawiam się nad 1.5 TSI z dynamicznie wyłączanymi dwoma cylindrami lub wysokoprezne 1.6 BlueHDI lub 2.0 BlueHDI

Napisano
9 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Akurat miałem, tak się składa, że po niby pierwszej dużej poprawce, bo 2015r i co? Nic, silnik kupa przy przebiegu ok 140 kkm. Mam też klientów z tymi silnikami, one są po prostu obliczone na 1/3 przebiegu, jaki normalny silnik powinien zrobić. Po 2018r wszystkie części według katalogu są te same,  jedynie nazwa handlowa zmieniona.

Do tego Stellantis łączy te silniki z hybrydami PlugIn. Czyli głównie jedziemy na prądzie, ale jak kierowca nagle mocniej wciśnie gaz, to silnik start, od razu na pełne obroty, popracuje chwilę i się wyłącza. Kiepskie warunki dla każdego silnika, a już zwłaszcza dla takiego co fabrycznie nie jest zbyt trwały. Widziałem jakiś film na YT, gdzie przy przebiegu 40 tys. km już nie trzymał kompresji, był zanagarowany i miał wżery na ściankach cylindrów.

Napisano

Jak ktoś chce przerabiać problemy z tą padliną PT to jego sprawa. Jeszcze na gwarancji , by to sprzedać przed jej koncem można siedzieć bawić. Ale jak jazda glownie miasto i krótkie trasy nawet na gwarancji to problemy.

Po prostu trzeba sobie wbić do głowy, ze nie ma takiej marki Stellantis i po problemie. 

Napisano
W dniu 19.03.2025 o 09:54, gsdfglkih napisał(a):

Poszukaj sobie wątków @Fili_P moich i kolegi @Rado_. Jeśli po naszych przygodach z tymi silnikami uważasz, że tylko krzyczymy to proponuję, żebyś od razu podał swój prawdziwy nick Francuskie albo wielbiciel_stellantisa. :)

O właśnie zauważyłem, że koledzy już się wypowiedzieli w tym wątku... :)

Napisano
W dniu 31.03.2024 o 15:08, spad napisał(a):

No właśnie diesla nie chce. Ja i tak końcowi każdy silnik benzynowy gazuje jeżeli tylko się da. A w zasadzie oprócz silników Merca to wszystko jest gazowalne.

Całe życie jeździłem benzyna + LPG kolejnymi autami a dizlem się brzydziłem
Ale że chciałem kolejnego hydropneumatyka a C5 X7 po lifcie nie miał normalnych silników benzynowych, to - chcąc nie chcąc - mam już od wielu lat C5 z 2.0 HDI (163KM - ostatni wypust jeszcze przed blueHDI)

I powiem tak - nie żałuję - nadal nie lubiąc diesli, z tym da się żyć

Ten silnik nie dość, że pancerny, totalnie bezproblemowy, to bardzo kulturalny, w miarę cichy, elastyczny i oszczędny, po przesiadce z benzyn rzędowych i V6 nie doznałem  tu żadnego szoku
Ma teraz 12 lat i 278.000km tłuczony głównie po Warszawie i okolicach, rzadziej w trasach, ostanie lata wokół komina, nadal chodzi jak złoto, dwa razy zmieniany pasek rozrządu (z pompą) i kilka miesięcy temu dopiero fabryczny dwumas
Raz był czyszczony FAP (z 6 lat temu) i ze 2 razy dolewany eloys i raz naprawiany alternator ( nie licząc eksploatacji filtry olej czy  pasek osprzętu) - więcej się z tym nic nie działo
Zamierzam zmienić na 5008 HDI - ale odkładam i odkładam - nie mam bodźca bo ten jeździ i nie chce się popsuć

edit - trasy po 1200 km na jednym zbiorniku to jednak duża zaleta w stosunku do LPG

Edytowane przez wald0

Napisano

A ja mam odwrotnie. Całe życie benzynami (i to dość słabymi) z LPG lub bez i 10 lat temu musiałem kupić diesla. Ale pomimo tego, że jestem z auta bardzo zadowolony (choć to 15-letni strucel) chce mi się benzyny z powrotem. 

Napisano
W dniu 19.03.2025 o 20:30, ochkarol napisał(a):

Bo to jest kompletna głupota Stellantisa - ciągle nazywać go tak samo... Szczególnie że 1.6 wywodzi się z silników Prince i ma mało wspólnego z 1.2 PT... 

Nazwaliby teraz te silniki TitanDrive, EnduroTech albo Unbreaka - i już postrzeganie jest inne 😄

Peugeot 5008 Ubreaka 180! To brzmi dumnie!

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 19.03.2025 o 09:12, gsdfglkih napisał(a):

Co robić....?

Moim zdaniem kupując nowego Puretecha, chuchając, dmuchając, chodząc wokół niego na palcach i licząc że przejedzie 50kkm nie ryzykuje się zbyt wiele. Ale kupowanie potencjalnie trefnego silnika z przebiegiem 150kkm zrobionym w niewiadomoych warunkach i liczenie, że dojeździ bezawaryjnie do 200kkm to już jest sport ekstremalny.

;l

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

Bo to jest kompletna głupota Stellantisa - ciągle nazywać go tak samo...

Stellantis wpadł w końcu na ten sam pomysł, bo gdzieś czytałem, że te nowe Puretechy nie nazywają się już Puretech. 

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Stellantis wpadł w końcu na ten sam pomysł, bo gdzieś czytałem, że te nowe Puretechy nie nazywają się już Puretech. 

I to jest definitywne rozwiązanie awaryjności puretechów! Nie będzie już ani jednego awaryjnego puretecha. Jakby jeszcze wymyślili jakąś nową nazwę dla alternatora...

;l

Edytowane przez Ryb