Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego nie Audi A4?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
37 minut temu, HelixSv napisał(a):

Czyli witamy w sekcie? ;]

Jutro zdecyduje. Muszę się z tym przespać.

To co na plus, to obsługa w Ząbkach. Zupełnie inny świat niż 3 lata temu.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Mam nadzieję,  że podjechałeś pod salon Termomiksem? Rozmawiając przej ajfona? 🙂

Ja się słabo wpisuje.

Mam faktycznie ajfona, ale to 4 letni SE z baterią w stanie „serwis”.

I mam Lidlomixa, więc sam rozumiesz ;)

Jakbym to zdradził w salonie Tesli, to by mnie razem z drzwiami wywalili ;)

BTW. Pewne sekciarstwo jest. Pod żadnym salonem nie widziałem w bramie postawionych znaków zakazu wjazdu z info, że parking TYLKO dla samochodów tej marki ;)

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Jutro zdecyduje. Muszę się z tym przespać.

To co na plus, to obsługa w Ząbkach. Zupełnie inny świat niż 3 lata temu.

rwd lr?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, HelixSv napisał(a):

rwd lr?

Tak twierdził gościu z salonu.

Na stronie Tesli jest coś takiego do zamówienia, więc może nie konfabulował ;)

IMG_1208.jpeg

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

IMG_1208.jpeg

Pisz co wygrywa w rankingu i czemu audi ???

Napisano
  • Autor
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Pisz co wygrywa w rankingu i czemu audi ???

Muszę się przespać z tym ;)

Zależy od wielu czynników.

Co do Audi, to na przykład dzisiaj w wolnej chwili w korpo (tak, wiem to nie występuje w przyrodzie ;]) szukałem zdjęć A4 z pakietem Competition. Super wygląda. Auto mi się bardzo podoba, widać to nawet właśnie po tych wyszukiwaniach. Fajnie miec coś w garażu, żeby wejść tylko tam i popatrzeć. Chciałem nawet na tapetę Windowsa ustawić ;)

Auto w produkcji wg identycznej specyfikacji jak to.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a4-najnizsza-cena-z-30dni-215-864s-linematrixcarplaynaviside-assist-ID6Gp7dE.html

Niestety boję się tego, co było jak miałem spalinowego Golfa i eGolfa przez pewien czas. Na zwykłym Golfie były pajęczyny. Zdjęcia poglądowe kiedyś wrzucałem. 

Prius jest brany pod uwagę, jakbym miał tylko jedno auto brać nowe w leasing, a GTE jednak bym zostawił na dalsze podróże. W Priusa zwyczajnie na rodzinny wjazd się nie spakujemy. Ale auto serio świetne. Nie ściemniam, że z tej trójki mi się tym jeździło najlepiej, najbardziej naturalnie, najprzyjemniej. Tak ze zwykłego szacunku dla Toyoty za ich trwałość bym to kupił. Pewnie dalej zostawił.

Tesla jak Tesla. To jest auto do przyzwyczajenia. Żona jest bardzo na tak, z uwagi na sporą ilość miejsca z tyłu, bo syn na bank przeskoczy 2m wzrostu, a i córka zanosi się na minimum 180cm ;) Tutaj nie wiem czy brać to LR RWD czy AWD. Ten RWD wg różnych filmików na yt ma 10-15% mniejsze zużycie prądu i przekłada się to właśnie na o tyle wiekszy zasięg. Ja chcę mieć w trasie święty spokój, a nie słyszeć żony pytania „czy na pewno dojedziemy, jak pokazuje 2%?” Moc niby większa mi nie jest potrzebna, ale jednak i tak kusi.

Napisano
W dniu 3.07.2024 o 20:38, kravitz napisał(a):

Dobra, dzisiaj była jazda testowa takim A4 ;)

Po pierwsze tak mi się auto spodobało że poprosiłem o ofertę.

Tam był jakiś pakiet chyba „kompetyszyn” ;] 

2.0TFSI benzyna, chyba 204KM i quattro.

Wnetrze to dla mnie bajka, nic bym nie zmieniał. Jeśli kupię, może coś znajdę wkurzającego, ale tak na te 15-20min jazdy to było idealnie.

Ktos tu zauważył że z tyłu może być problem z miejscem.

Mam 187cm wzrostu, duży zapas na wszystko z tyłu i z przodu.

Gosciu z salonu reklamował że auto jest bardzo ciche.

Nie jechałem niestety jakiejś szybszej traski, ale po mieście to nie potwierdzam.

Silnik ma nieprzyjemny dźwięk i zwyczajnie go słychać nawet przy lekkim przyspieszaniu.

Spalanie wysokie w kosmos. Ja zanotowałem 11/100

Jakis największy minus?

Zupelnie obiektywnie ;] stwierdzam, że auto to jest straszny muł ;]
Na papierze ma przyspieszenie jak Golf GTE, ale raz że nie czuć, dwa że przez wycie silnika jest wrażenie że ten się męczy, a trzy że z braku wspomagania silnika elektrycznego po wciśnięciu gazu, przyspieszanie zaczyna się wieki później ;]
Teraz nie wiem czy tam nie byłby lepszy jakiś podstawowy diesel. Skoro osiągów i tak nie ma, to niech przynajmniej mało pali.

Podsumowujac. Moim zdaniem auto warte tych pieniędzy co za nie wołają.

Mozna jeszcze zamawiać do produkcji, ale podobno jeszcze maks 2 tygodnie.

Na te placowe jednak jest większy rabat, bo aż 20%, ale jak się znajdzie podobne w jakimś ogłoszeniu na otomoto od dealera Audi i tańsze, to cenę dostosują nawet do tej oferty ;)

A4 ma już nie być. Ma ją zastąpić nowe A5, w całości elektryczne.

Wczoraj jeździłem nowym Priusem, dzisiaj A4, a jutro jeszcze czymś innym. 
Jutro decyzja do podjęcia, a A4 zarezerwowałem na jeden dzień.

Bierz diesla 160 i będziesz zadowolony. 

Auto na trasie jest ciche, 7 bieg spora prędkość, niskie obroty. Dobrze się jedzie i ile nie przesadzisz z wielkością kół. Zbyt niski profil to tylko kłopoty a zbyt szeroką oponą hałas i zwiększone spalanie. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ja chcę mieć w trasie święty spokój, a nie słyszeć żony pytania „czy na pewno dojedziemy, jak pokazuje 2%?” Moc niby większa mi nie jest potrzebna, ale jednak i tak kusi.

Jak chcesz mieć święty spokój to EV to nie jest dobry wybór ;] BTW tesla ma taki soft że ja na 4% często wracam :)

Napisano
20 minut temu, kravitz napisał(a):

IMG_1208.jpeg

najsensowniejsza wersja :ok:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

najsensowniejsza wersja :ok:

Też mi się tak wydaje.

Boję się, być może niepotrzebnie, że będzie to później trudno sprzedać, bo niby duża bateria, ale tylko RWD, więc z ceną trzeba będzie zejść jak za podstawę ;)

A utrata wartości, to jednak największy realny koszt użytkowania.

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Też mi się tak wydaje.

Boję się, być może niepotrzebnie, że będzie to później trudno sprzedać, bo niby duża bateria, ale tylko RWD, więc z ceną trzeba będzie zejść jak za podstawę ;)

Jak faktycznie wskocza dopłaty na elektryki w ogłaszanej wersji to i tak jak teraz kupisz to masz w pierwszych miesiącach użytkowania stratę rzędu 40k zł.

Ale w jakich wejdzie, kto ich tam wie.

"Na te drogie tesla dopłat nie bedzie" 🤣

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Też mi się tak wydaje.

Prześpij się z tym i wybij sobie tesle z głowy.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Chalek napisał(a):

Jak faktycznie wskocza dopłaty na elektryki w ogłaszanej wersji to i tak jak teraz kupisz to masz w pierwszych miesiącach użytkowania stratę rzędu 40k zł.

Ale w jakich wejdzie, kto ich tam wie.

"Na te drogie tesla dopłat nie bedzie" 🤣

To się trudno liczy, bo np taki LR AWD za 224900, po odliczeniu 27 dzisiejszych dopłat, masz poniżej 200k realnie. I od tego licz utratę wartości ;)

Te dopłaty 27k jeszcze są.

I takie auto jest sporo poniżej ceny Priusa (brałem pod uwagę tą środkową wersję) i tylko nieco drożej niż to A4.

Jeszcze co do Priusa. Chyba w innym wątku pisałem o wizycie w salonie VW, aby tylko dowiedzieć się o ich koszt leasingu, bo VW zawsze w tym był dobry. I oprócz ciekawego info o ich EV, to też dowiedziałem się, że u nich jeszcze „nikt PHEVA Golfa po liftingu nie zamowił”. Zapewne dlatego, że PHEVy są cholernie drogie. I to dotyczy się i Golfa i właśnie Priusa. To jest świetne rozwiązanie, ale też jest utopieniem kasy która się nigdy nie zwróci w paliwie ;)

Z A4 liczenie jest proste. Widać jak traci na wartości, spalanie znane, stacji benzynowych od cholery, niespodzianki po trasie z brakiem prądu nie będzie. Eksploatacja najdroższa, ale leasing najkorzystniejszy, raty najmniejsze i koniec końców, miesięczne koszty nawet z wysokim spalaniem benzyny zupełnie porównywalne z Priusem czy Teslą.

Tylko po co to ruszać z garażu, jak mogę pojechać Golfem, który jedzie dużo taniej, osiągi ma lepsze, a rodzina też wejdzie ;)

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Prius jest brany pod uwagę, jakbym miał tylko jedno auto brać nowe w leasing, a GTE jednak bym zostawił na dalsze podróże. W Priusa zwyczajnie na rodzinny wjazd się nie spakujemy. Ale auto serio świetne. Nie ściemniam, że z tej trójki mi się tym jeździło najlepiej, najbardziej naturalnie, najprzyjemniej. Tak ze zwykłego szacunku dla Toyoty za ich trwałość bym to kupił. Pewnie dalej zostawił.

Tesla jak Tesla. To jest auto do przyzwyczajenia. Żona jest bardzo na tak, z uwagi na sporą ilość miejsca z tyłu, bo syn na bank przeskoczy 2m wzrostu, a i córka zanosi się na minimum 180cm ;) Tutaj nie wiem czy brać to LR RWD czy AWD. Ten RWD wg różnych filmików na yt ma 10-15% mniejsze zużycie prądu i przekłada się to właśnie na o tyle wiekszy zasięg. Ja chcę mieć w trasie święty spokój, a nie słyszeć żony pytania „czy na pewno dojedziemy, jak pokazuje 2%?” Moc niby większa mi nie jest potrzebna, ale jednak i tak kusi.

Jedynym nieelektrycznym autem, który brałbym pod uwagę jest Corolla Kombi. Przez oszczędność, niezawodność i małą utratę wartość. Śmieszne, bo Toyoty jako marki nienawidzę. ;]  Prius jest ciekawszy, ale droższy i ma sporo mniejszy bagażnik. Mogę sie mylić, bo na spalinowych się nie znam. 

Bierz lr rwd. Z uwagi na kulejącą w Polsce infrę zasięg jest bardzo ważny. Dużo ważniejszy niż awd, czy trochę więcej mocy (której i tak, jest za dużo).

Potwierdzam, że wersje rwd są bardzo oszczędne, co ma znaczenie nie tylko dla zasięgu, ale też dla portfela.

Co do komfortu z tyłu, to w Y dla ludzi 180cm+ nie jest tak różwo, bo kanapa jest dość płytka i nadal jest za nisko (bolączka większości ev). Nadal jest lepiej niż w kia ev6 czy bmw i4, ale gorzej niż w np w id4. Więc jeśli syn jest wyższy od żony, to w dłuższej trasie pewnie on będzie chciał siedzieć z przodu.

Napisano
23 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Bierz diesla 160 i będziesz zadowolony. 

Auto na trasie jest ciche, 7 bieg spora prędkość, niskie obroty. Dobrze się jedzie i ile nie przesadzisz z wielkością kół. Zbyt niski profil to tylko kłopoty a zbyt szeroką oponą hałas i zwiększone spalanie. 

Najwyżej do Centrum SKMą będzie jeździł :phi:.

Czyżby coś poprawili w wytłumieniem ? Kolega miał MY20 to nie było ciche auto w trasę.

Napisano
14 minut temu, kravitz napisał(a):

Też mi się tak wydaje.

To co ja mam powiedzieć? sr rwd ;]

Nie patrze na utratę wartości. Mówie sobie, że to auto dla mnie, i że pojeżdze przynajmniej z 6 lat. Na szęście jestem bardzo zadowolony.

A Ty rozważasz wersję Y o największym zasięgu, prawdopodobnie z najmniejszą utratą % wartości. :ok:

Napisano
  • Autor
5 minut temu, HelixSv napisał(a):

Jedynym nieelektrycznym autem, który brałbym pod uwagę jest Corolla Kombi. Przez oszczędność, niezawodność i małą utratę wartość. Śmieszne, bo Toyoty jako marki nienawidzę. ;]  Prius jest ciekawszy, ale droższy i ma sporo mniejszy bagażnik. Mogę sie mylić, bo na spalinowych się nie znam. 

Corolla to bardzo surowe auto jest. Takie bym powiedział najsurowsze z ich modeli chyba.

Jak czekaliśmy w salonie na gościa z którym mieliśmy jechać z ciekawości zaglądałem do Yarisa, Corolki i C-HR. I dobrze utkwił mi dźwięk zamknięcia drzwi w Corolii. Jakbyś klapę od śmietnika zamykał ;) Nawet w Yaris było lepiej. A w Prius o dziwo fajnie „jak w Niemcach” ;) W Prius jedyną tandetę jaką znalazłem to na klapce od ładowania. Otworzyłem, bo interesowało mnie czy tam jest to zwykłe gniazdo czy szybkie. Nie żeby szybko ładować, ale żeby kabla nie wozić, bo np pod Lidlem kable są tylko te szybkie na stałe, a ten wolny musisz mieć własny ;]

I ta klapka była z jakiejś blachy zrobiona chyba po puszce od Coli, grubość 0.00001mm ;] No wiem że się czepiam, ale słabe to było. Jednak jedyne miejsce które rzuciło się w oczy, wiejące mocno JDM ;]

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Corolla to bardzo surowe auto jest. Takie bym powiedział najsurowsze z ich modeli chyba.

Jak czekaliśmy w salonie na gościa z którym mieliśmy jechać z ciekawości zaglądałem do Yarisa, Corolki i C-HR. I dobrze utkwił mi dźwięk zamknięcia drzwi w Corolii. Jakbyś klapę od śmietnika zamykał ;) Nawet w Yaris było lepiej. A w Prius o dziwo fajnie „jak w Niemcach” ;) W Prius jedyną tandetę jaką znalazłem to na klapce od ładowania. Otworzyłem, bo interesowało mnie czy tam jest to zwykłe gniazdo czy szybkie. Nie żeby szybko ładować, ale żeby kabla nie wozić, bo np pod Lidlem kable są tylko te szybkie na stałe, a ten wolny musisz mieć własny ;]

I ta klapka była z jakiejś blachy zrobiona chyba po puszce od Coli, grubość 0.00001mm ;] No wiem że się czepiam, ale słabe to było. Jednak jedyne miejsce które rzuciło się w oczy, wiejące mocno JDM ;]

No dobra ale jakie było to gniazdo ???

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

No dobra ale jakie było to gniazdo ???

To wolne, bez tych dodatkowych dolnych bolców

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał(a):

Najwyżej do Centrum SKMą będzie jeździł :phi:.

Czyżby coś poprawili w wytłumieniem ? Kolega miał MY20 to nie było ciche auto w trasę.

Jest cichsze zdecydowanie od Passata i na bank od BMW F30, które szumiało przy drzwiach jak porąbane. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

To się trudno liczy, bo np taki LR AWD za 224900, po odliczeniu 27 dzisiejszych dopłat, masz poniżej 200k realnie. I od tego licz utratę wartości ;)

Te dopłaty 27k jeszcze są.

I takie auto jest sporo poniżej ceny Priusa (brałem pod uwagę tą środkową wersję) i tylko nieco drożej niż to A4.

Jeszcze co do Priusa. Chyba w innym wątku pisałem o wizycie w salonie VW, aby tylko dowiedzieć się o ich koszt leasingu, bo VW zawsze w tym był dobry. I oprócz ciekawego info o ich EV, to też dowiedziałem się, że u nich jeszcze „nikt PHEVA Golfa po liftingu nie zamowił”. Zapewne dlatego, że PHEVy są cholernie drogie. I to dotyczy się i Golfa i właśnie Priusa. To jest świetne rozwiązanie, ale też jest utopieniem kasy która się nigdy nie zwróci w paliwie ;)

Z A4 liczenie jest proste. Widać jak traci na wartości, spalanie znane, stacji benzynowych od cholery, niespodzianki po trasie z brakiem prądu nie będzie. Eksploatacja najdroższa, ale leasing najkorzystniejszy, raty najmniejsze i koniec końców, miesięczne koszty nawet z wysokim spalaniem benzyny zupełnie porównywalne z Priusem czy Teslą.

Tylko po co to ruszać z garażu, jak mogę pojechać Golfem, który jedzie dużo taniej, osiągi ma lepsze, a rodzina też wejdzie ;)

Kupowanie auta tylko przez pryzmat excela to chyba nie jest najlepszy pomysl ;]

No chyba, ze masz cala flote ;)

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

@kravitz i jak po przespaniu się? :jem:

Piszę do przedstawiciela Santandera ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jest cichsze zdecydowanie od Passata i na bank od BMW F30, które szumiało przy drzwiach jak porąbane. 

Nie miałem okazji jechać tym szybciej, ale ruchu obok nie słychać. Akurat postałem trochę w koreczku.

Słychać silnik i to dosyć mocno, ale tutaj mogę się mylić zwyczajnie i mieć inne oczekiwania z uwagi na jazdę na prąd codziennie.

Auto wydaje się bardzo dobrze wyciszone.

Napisano
W dniu 14.06.2024 o 11:46, PawelWaw napisał(a):

co 8kkm trzeba dolewac 1 litr oleju ? to jakis dramat a nie auto do bezstresowego przemieszczania sie

8k ? Dobrze jak tylko litr i nie co 1k 😁

Starsze generacje mają mnóstwo wad fabrycznych. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bo jest już nowe A4 znaczy się A5 🤪

image.png.621e27fbf5a5638edf0ffcab70e988ec.png

image.png.43c961e1904c53037979df8705ed5ca0.png

Edytowane przez sdss

Napisano
W dniu 21.06.2024 o 09:59, maro_t napisał(a):

Gdzie Ty jedziesz z butem w podłodze do Chorwacji? Przez Austrię z ich ciągłymi ograniczeniami prędkości i mandatami czy przez wiecznie remontowane Czechy? No chyba że mowa o jakimś aucie co "but w podłodze" oznacza 120km/h...

Przez Słowację po tych ichniejszych pseudo drogach 😄 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tak na szybko, druga awaria audi..tym razem usterka napedu, jedz do serwisu... przebieg niecale 15tysiecy...
[emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Niemiecka technologia :)

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Napisano
10 godzin temu, slawek_l_83 napisał(a):

Tak na szybko, druga awaria audi..tym razem usterka napedu, jedz do serwisu... przebieg niecale 15tysiecy...
emoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.png
Niemiecka technologia :)

Czyli co sprzedajesz i kupujesz Pezota?

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał(a):

Puretech ;l

Napisano
W dniu 21.06.2024 o 09:38, slawek_l_83 napisał(a):

I chcecie mi powiedziec ze w aucie za tyle kasy akceptujecie dolewki oleju przy normalnej jezdzie?
To jadac na Chorwacje z butem w podlodze to to kolejny bagaz w postaci oleju jest dla Was akceptowalny?

Do Chorwacji to jedzie się w niekończącym korku a nie z butem w podłodze.

:skromny:

Napisano
Ja audi nie chce :)

Napisano
Puretech ;l
W nowym P508 sa poprawione 1.6 wiec trzeba sobie poczytac a nie powielac stereotypy...

Napisano
4 minuty temu, slawek_l_83 napisał(a):

W nowym P508 sa poprawione 1.6 wiec trzeba sobie poczytac a nie powielac stereotypy...

Dobrze. THP też są poprawione :)

Ja jednak wolę Audi bo jak się popsuje to producent przynajmniej zapewni możliwość naprawy :)

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał(a):

Dlatego tak dobrze się sprzedaje. 

Napisano
32 minuty temu, wujek napisał(a):

Dlatego tak dobrze się sprzedaje. 

Z nimi nie jest problem że się psują bo wszystkie się w jakimś stopniu psują. Tylko że producent ma wywalone na użytkowników. Szczególnie po gwarancji. Jakie pierwsze TSI by nie były syfiaste ale dalej je możesz bez problemu względnie niewielkim kosztem poprawić.

Napisano
8 godzin temu, slawek_l_83 napisał(a):

od kiedy THP weszly do sprzedazy to czytam, ze kolejna wersja jest juz poprawiona :)

ale moze tym razem...

trzymam kciuki :P

Napisano
Z nimi nie jest problem że się psują bo wszystkie się w jakimś stopniu psują. Tylko że producent ma wywalone na użytkowników. Szczególnie po gwarancji. Jakie pierwsze TSI by nie były syfiaste ale dalej je możesz bez problemu względnie niewielkim kosztem poprawić.
I kupujesz auto po kodzie silnika [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Napisano
5 minut temu, slawek_l_83 napisał(a):

I kupujesz auto po kodzie silnika emoji23.pngemoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

Ale masz szanse kupić. Albo przynajmniej naprawić. A Francuzi tego nie dają. Tam sobie możesz co najwyżej kupić nowy silnik. Jak będzie dostępny co niekoniecznie jest standardem. Albo nowe auto z już "poprawionym" ;]

Więc chyba jednak wolę doktoryzować się z kodów silnika.