Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego nie Audi A4?

Featured Replies

Napisano
25 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Czy ja trafiłem na HP ???

Tak, elektrykiem jeździ się jednym pedałem jak już ma być merytorycznie ;]

Chyba chciałeś napisać "jednym gejem"? ;]

Napisano
19 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Passat wypada raczej korzystniej. 

Paseratti to nowy model, a audica ma już 10 lat i właściwie czy mamy nową czy 5-6 letnią to wyglądają niestety identycznie :( 

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

w mieście ? 

To ja chyba każde auto mam zepsute 😂

Gdzie napisałem, że w mieście ? Kolega pisał o średnim. 

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Tak leasing 102% i duże rabat sięgające 16-18% na firmę lub grupę zawodową.

Napisano
W dniu 23.06.2024 o 08:53, mrBEAN napisał(a):

No może faktycznie... ale Passat to nie premium. W klasie średniej premium nikt Audi obecnie nie przebije.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał(a):

No może faktycznie... ale Passat to nie premium. W klasie średniej premium nikt Audi obecnie nie przebije.

Obraziłeś właśnie conajmniej pół Polski 😁

Napisano
W dniu 23.06.2024 o 10:02, sdss napisał(a):

Tak leasing 102% i duże rabat sięgające 16-18% na firmę lub grupę zawodową.

12% na grupę zawodową za B10.

Żona po oględzinach :) Plastiki i fotele jak w Fabiozie, oprócz telewizora. A4 przy tym jak nasz medesss.

Napisano
W dniu 24.06.2024 o 15:09, mrBEAN napisał(a):

Obraziłeś właśnie conajmniej pół Polski 😁

No niestety tak jest, nie ma polotu do "4 zer" :) 

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

12% na grupę zawodową za B10.

Żona po oględzinach :) Plastiki i fotele jak w Fabiozie, oprócz telewizora. A4 przy tym jak nasz medesss.

Porównywałem do A6 i nie ma przepaści. Oba wnętrza były wegańskie .  Co do oferty to szału ni masz 😁

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor

Coś szczególnego brać jako wyposażenie dodatkowe co tam jest akurat tego warte?

Moja żona ma wymóg kamery cofania.

Jazda testową w środę, tak aby uniknąć jakiegoś „dealbreakera” ;) , ale decyzja w sumie podjęta.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Jazda testową w środę, tak aby uniknąć jakiegoś „dealbreakera” ;) , ale decyzja w sumie podjęta.

Te A4-ki to sa wszystko auta z placu, czy mozna pod zamowienie?

Bierzesz sedana czy kombi?

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja bym teraz auta nie kupił bez:

-matrycowych świateł

-fabrycznego haka

-elepstrycznej klapy

-kamer 360

-wyższego audio (tak metr 90 ;] )

-monitoringu martwego pola i asystenta wyjazdu

;]

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Te A4-ki to sa wszystko auta z placu, czy mozna pod zamowienie?

Bierzesz sedana czy kombi?

Sedan.

Nie wiem czy to tylko gotowce. Zapytam się.

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Sedan.

To był klapę elektryczna odpuścił ;l

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bartekm napisał(a):

Ja bym teraz auta nie kupił bez:

-matrycowych świateł

-fabrycznego haka

-elepstrycznej klapy

-kamer 360

-wyższego audio (tak metr 90 ;] )

-monitoringu martwego pola i asystenta wyjazdu

;]

Rozumiem.

Dla mnie ta informacja bardzo ważna, bo wiem że niczego z tego nie potrzebuje ;]
No może poza matrycami. Te mam w Golfie 7 i faktycznie działa dobrze.

Napisano

-fabrycznego haka

Poza grupa VAG i markami premium, ktos to jeszcze oferuje?

Wszystkie auta japonskie/koreanskie to raczej na pewni maja dokladane przez dilerow...

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Rozumiem.

Dla mnie ta informacja bardzo ważna, bo wiem że niczego z tego nie potrzebuje ;]
No może poza matrycami. Te mam w Golfie 7 i faktycznie działa dobrze.

No to chociaż mamy częściowe pokrycie ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Poza grupa VAG i markami premium, ktos to jeszcze oferuje?

Wszystkie auta japonskie/koreanskie to raczej na pewni maja dokladane przez dilerow...

Mówimy o Audi ;]

Niby montaż haka prosta sprawa, ale jak zacząłem wydzwaniać do Mazdy, to albo w ASO patrzyli jak na UFO, albo wyjeżdżali z cenami. Prywaciarz chciał 400 zł mniej niż ASO, a wszystko +1000 zł do cennika przy zakupie :)

Napisano

Mówimy o Audi ;]

Niby montaż haka prosta sprawa, ale jak zacząłem wydzwaniać do Mazdy, to albo w ASO patrzyli jak na UFO, albo wyjeżdżali z cenami. Prywaciarz chciał 400 zł mniej niż ASO, a wszystko +1000 zł do cennika przy zakupie :)

W Mazdzie +1000PLN to kosztuje dolozenie wiazki, razem z hakiem to blizej 4-5kPLN.

Ja w CX-5 placilem 1,5kPLN tutaj:  https://automarciniak.eu/, tylko ze juz po gwarancji.

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W Mazdzie +1000PLN to kosztuje dolozenie wiazki, razem z hakiem to blizej 4-5kPLN.

Ja w CX-5 placilem 1,5kPLN tutaj:  https://automarciniak.eu/, tylko ze juz po gwarancji.

Przy zakupie chcieli, mniej więcej, 3000-4000, teraz krzyczą 4000-5000, jak dla mnie to +1000 ;]

Napisano

Przy zakupie chcieli, mniej więcej, 3000-4000, teraz krzyczą 4000-5000, jak dla mnie to +1000 ;]

Zle zrozumialem ;] :ok:

BTW. Widziales, ze wycofuja Skyactive-G?

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,31081557,zegnamy-udany-i-trwaly-silnik-japonska-marka-rezygnuje-z-popularnego.html

Napisano
52 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Koniec silnika bez GPF :(

Akumulator musiałem wymienić po dwóch latach :(

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Sedan.

Mają jakoś po wakacje być - te co mnie interesowały.

Mam dylemat jak czort, bo to stary model od 2015 i może poczekać na B10 - ale boje się że cena wywinduje +20 000PLN 😱

Napisano
2 minuty temu, Camel napisał(a):

Mają jakoś po wakacje być - te co mnie interesowały.

Mam dylemat jak czort, bo to stary model od 2015 i może poczekać na B10 - ale boje się że cena wywinduje +20 000PLN 😱

Cena będzie wyższa o 20% i rabatu nie będzie 20% co da 40% drożej 🤪

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Da się kupić Audi bez kamery? :O

Napisano
3 minuty temu, sdss napisał(a):

Cena będzie wyższa o 20% i rabatu nie będzie 20% co da 40% drożej 🤪

Rabatu jak policzyli jest -18.

Nie zmienia to faktu, że w tej cenie raczej nic się nie kupi z premium, chyba że nowe paseratti 

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

To klasa premjum. Tam kierowca ma na szyi VR 😎

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

TAK, audi ma dosyć mocno spakietowane dodatki, aż sam jestem w szoku że podstawa ma klime automatyczna jednostrefową i zwykłe ledy i koła 16 cali. Dopiero pakiet Comfort daje clime 3 strefową i coś tam jeszcze. Kolejny pakiet to Felę 18, przyciemniane szyby, lampy matrixy i tak dalej.

Napisano
37 minut temu, Camel napisał(a):

Rabatu jak policzyli jest -18.

Nie zmienia to faktu, że w tej cenie raczej nic się nie kupi z premium, chyba że nowe paseratti 

A4 to bardzo dobra opcja. 

Napisano
38 minut temu, Camel napisał(a):

TAK, audi ma dosyć mocno spakietowane dodatki, aż sam jestem w szoku że podstawa ma klime automatyczna jednostrefową i zwykłe ledy i koła 16 cali. Dopiero pakiet Comfort daje clime 3 strefową i coś tam jeszcze. Kolejny pakiet to Felę 18, przyciemniane szyby, lampy matrixy i tak dalej.

@kravitz, bierz podstawe i bedziesz zadowolony ;]

Na pewno zadne wspomagacze nie beda Ci przeszkadzac jak w Golfie ;)

Napisano
  • Autor

Dobra, dzisiaj była jazda testowa takim A4 ;)

Po pierwsze tak mi się auto spodobało że poprosiłem o ofertę.

Tam był jakiś pakiet chyba „kompetyszyn” ;] 

2.0TFSI benzyna, chyba 204KM i quattro.

Wnetrze to dla mnie bajka, nic bym nie zmieniał. Jeśli kupię, może coś znajdę wkurzającego, ale tak na te 15-20min jazdy to było idealnie.

Ktos tu zauważył że z tyłu może być problem z miejscem.

Mam 187cm wzrostu, duży zapas na wszystko z tyłu i z przodu.

Gosciu z salonu reklamował że auto jest bardzo ciche.

Nie jechałem niestety jakiejś szybszej traski, ale po mieście to nie potwierdzam.

Silnik ma nieprzyjemny dźwięk i zwyczajnie go słychać nawet przy lekkim przyspieszaniu.

Spalanie wysokie w kosmos. Ja zanotowałem 11/100

Jakis największy minus?

Zupelnie obiektywnie ;] stwierdzam, że auto to jest straszny muł ;]
Na papierze ma przyspieszenie jak Golf GTE, ale raz że nie czuć, dwa że przez wycie silnika jest wrażenie że ten się męczy, a trzy że z braku wspomagania silnika elektrycznego po wciśnięciu gazu, przyspieszanie zaczyna się wieki później ;]
Teraz nie wiem czy tam nie byłby lepszy jakiś podstawowy diesel. Skoro osiągów i tak nie ma, to niech przynajmniej mało pali.

Podsumowujac. Moim zdaniem auto warte tych pieniędzy co za nie wołają.

Mozna jeszcze zamawiać do produkcji, ale podobno jeszcze maks 2 tygodnie.

Na te placowe jednak jest większy rabat, bo aż 20%, ale jak się znajdzie podobne w jakimś ogłoszeniu na otomoto od dealera Audi i tańsze, to cenę dostosują nawet do tej oferty ;)

A4 ma już nie być. Ma ją zastąpić nowe A5, w całości elektryczne.

Wczoraj jeździłem nowym Priusem, dzisiaj A4, a jutro jeszcze czymś innym. 
Jutro decyzja do podjęcia, a A4 zarezerwowałem na jeden dzień.

Napisano

Masz takie wrażenie przez to jak działa dsg i reaguje silnik. Mały wirus i będzie rwał do przodu jak głupi :phi: 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Masz takie wrażenie przez to jak działa dsg i reaguje silnik. Mały wirus i będzie rwał do przodu jak głupi :phi: 

Nie, to po prostu przesiadka z elektryka/hybrydy plug in. 
Bolesne doświadczenie 😌

Napisano
  • Autor
30 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Rozsądek 😁😎

Nie twierdzę że to jest zły kierunek.

Zwyczajnie takie Audi A5 na prąd będzie ze 100k droższe, a w takim wyposażeniu jak to które rozważam, pewnie i ze 350k na lekko. Obym się mylił.

Tutaj mam za 190k to co chcę, a nawet jeszcze jakieś fanaberie jak pakiety stylistyczne, czy…uwaga….kolor ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Mam przecież DSG w Golfie GTE.

To nie to. Zwyczajnie jest efekt braku pary.

Na bank stoper pokaże co innego, ale dziwne to jest, bo przy ponad 200KM masz wrażenie piłowania jakiegoś skutera, gdzie silnik wyje, a nie jedzie ;)

Co ciekawe, w Priusie którym jeździłem dzień wcześniej, tego efektu wcale nie było, a przeciez tam jest CVT i zwykły wolnossący benzyniak, tyle że właśnie dopompowany elektrykiem.

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

To nie to. Zwyczajnie jest efekt braku pary.

Na bank stoper pokaże co innego, ale dziwne to jest, bo przy ponad 200KM masz wrażenie piłowania jakiegoś skutera, gdzie silnik wyje, a nie jedzie ;)

Co ciekawe, w Priusie którym jeździłem dzień wcześniej, tego efektu wcale nie było, a przeciez tam jest CVT i zwykły wolnossący benzyniak, tyle że właśnie dopompowany elektrykiem.

GTE ma elektryka i mniejszą emisję. Tutaj specjalnie tak robią plus pojawia się żeglowanie stąd odczucie że nie neu jedzie. Nie ma na to rozwiązania bo nawet wersja 265KM ma podobne odczucia. Stoper pokarze to co ma pokazać przyzwyczajenie do natychmiastowej reakcji w GTE zrobiło swoje. 

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał(a):

Teraz nie wiem czy tam nie byłby lepszy jakiś podstawowy diesel. Skoro osiągów i tak nie ma, to niech przynajmniej mało pali.

Oho, zaczyna się 3 lata narzekań. :phi:

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

Nie twierdzę że to jest zły kierunek.

Zwyczajnie takie Audi A5 na prąd będzie ze 100k droższe, a w takim wyposażeniu jak to które rozważam, pewnie i ze 350k na lekko. Obym się mylił.

Tutaj mam za 190k to co chcę, a nawet jeszcze jakieś fanaberie jak pakiety stylistyczne, czy…uwaga….kolor ;]

Namieszałeś trochę z A5 na prąd.
nowe a5 będzie miał napęd spalinowy, zastąpi a4 i a5
a nowe a4 będzie elektrykiem.

a generalna zasada oznaczeń ma być taka, że parzyste cyfry w oznaczeniu to elektryki, a nie parzyste spalinowe, dotyczy model A i Q

Napisano
27 minut temu, TomekD000 napisał(a):

a generalna zasada oznaczeń ma być taka, że parzyste cyfry w oznaczeniu to elektryki, a nie parzyste spalinowe, dotyczy model A i Q

Bez sensu to wymyślili. Od zawsze parzyste były spalinowe. 

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

czemu Ty w ogóle chcesz się przesiąść z kompaktowego, oszczędnego i elektrycznego auta na takie jakieś ociężałe, niezgrabne i palące dużo benzyny coś?

Napisano
  • Autor
58 minut temu, maro_t napisał(a):

czemu Ty w ogóle chcesz się przesiąść z kompaktowego, oszczędnego i elektrycznego auta na takie jakieś ociężałe, niezgrabne i palące dużo benzyny coś?

eGolf ma już 5 lat, leasing się skończył. Trzeba go sprzedać, bo jak go zostawię, bo chyba już na dożywozie. Będzie to moim zdaniem tracić już dramatycznie na wartości.
A co do GTE, to podobna sytuacja z leasingiem. Auta na siebie nie chcę przepisać, bo będę musiał z nim kolejne 6 lat kiblować. A jak mam jdg to nie ma sensu trzymać auta, na które nic VAT czy kosztów nie odliczę ;)

Co do samego A4, to uwiera mnie to, że jest większe. Chocby nie wiem jak zaklikać rzeczywistość, to parkowanie taką gropą jest gorsze niż kompaktem, bo miejsc na takie coś jest mniej niż na kompakta, wyjechac z ciasnego parkingu ciężej i co więcej, w moim garażu takie auto też zajmie tyle miejsca, że będzie niewygodnie.

Jednak jeśli chodzi o prowadzenie, to A4 jest bardzo "zwarte" i jedzie się nim bardzo przyjemnie. Nie masz ani trochę wrażenia że to jakaś krowa. Ładnie otula, byłem pod wrażeniem.

Tak, osiągi są zdumiewająco słabe w moim odczuciu, ale po "prądzie" takie odczucie jest. Nawet dodam, że pod salon podjechałem eGolfem, który ma tylko 136KM, a odczuwalnie przy tym A4 204KM jest zwyczajnie rakietą.

A4 na dłuższe podróże, jakiegoś elektryka mniejszego na pewno i tak będę w domu miał, aby pociskać po mieście. Nie wiem jeszcze co.

Przyznam, że ten Prius mi się cholernie spodobał i w kontekście wejścia w dorosłe życie syna za mniej więcej tyle lat, kiedy by się na Priusa leasing kończył, to może być wybór na podstawowe auto do miasta, a później do przekazania potomkowi ;)

Dzisiaj jeszcze oglądam coś jeszcze innego, to już ostatnia próba. I być może z tej układanki wyjdzie coś czego nie planowałem.

Siedziałem wczoraj z Excelem i różnice w kosztach pomiędzy tymi trzema autami, na planowane 100kkm przebiegu nie są gigantyczne, a biorąc pod uwagę, że to i tak szacunki, te różnice mogą się jeszcze bardziej zatrzeć....ale i totalnie rozjechać ;)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, TomekD000 napisał(a):

To info od gościa z salonu.

Twierdził że A4 i obecne A5 będą zastąpione przez jeden model, nowy A5 na prąd.

Napisano
15 minut temu, kravitz napisał(a):

To info od gościa z salonu.

Twierdził że A4 i obecne A5 będą zastąpione przez jeden model, nowy A5 na prąd.

Czyli jak to w salonie, albo nie wiedzą, albo wszystko powiedzą żeby tylko sprzedać :) tym razem ostatnią szanse na spalinowe audi a4. A tym czasem nowe a5 będzie nawet z poczciwym dieslem :] 

tutaj więcej piszą o nowym A5 https://autogaleria.pl/audi-a5-2025-wszystko-co-wiemy-o-najbardziej-wyczekiwanym-modelu-tej-marki

Edytowane przez TomekD000

Napisano
1 godzinę temu, TomekD000 napisał(a):

tym razem ostatnią szanse na spalinowe audi a4. A tym czasem nowe a5 będzie nawet z poczciwym dieslem :] 

Sam widzisz, że będzie spalinowe a5, a nie a4. Przecież nie skłamali ;]

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

eGolf ma już 5 lat, leasing się skończył. Trzeba go sprzedać, bo jak go zostawię, bo chyba już na dożywozie. Będzie to moim zdaniem tracić już dramatycznie na wartości.
A co do GTE, to podobna sytuacja z leasingiem. Auta na siebie nie chcę przepisać, bo będę musiał z nim kolejne 6 lat kiblować. A jak mam jdg to nie ma sensu trzymać auta, na które nic VAT czy kosztów nie odliczę ;)

Co do samego A4, to uwiera mnie to, że jest większe. Chocby nie wiem jak zaklikać rzeczywistość, to parkowanie taką gropą jest gorsze niż kompaktem, bo miejsc na takie coś jest mniej niż na kompakta, wyjechac z ciasnego parkingu ciężej i co więcej, w moim garażu takie auto też zajmie tyle miejsca, że będzie niewygodnie.

Jednak jeśli chodzi o prowadzenie, to A4 jest bardzo "zwarte" i jedzie się nim bardzo przyjemnie. Nie masz ani trochę wrażenia że to jakaś krowa. Ładnie otula, byłem pod wrażeniem.

Tak, osiągi są zdumiewająco słabe w moim odczuciu, ale po "prądzie" takie odczucie jest. Nawet dodam, że pod salon podjechałem eGolfem, który ma tylko 136KM, a odczuwalnie przy tym A4 204KM jest zwyczajnie rakietą.

A4 na dłuższe podróże, jakiegoś elektryka mniejszego na pewno i tak będę w domu miał, aby pociskać po mieście. Nie wiem jeszcze co.

Przyznam, że ten Prius mi się cholernie spodobał i w kontekście wejścia w dorosłe życie syna za mniej więcej tyle lat, kiedy by się na Priusa leasing kończył, to może być wybór na podstawowe auto do miasta, a później do przekazania potomkowi ;)

Dzisiaj jeszcze oglądam coś jeszcze innego, to już ostatnia próba. I być może z tej układanki wyjdzie coś czego nie planowałem.

Siedziałem wczoraj z Excelem i różnice w kosztach pomiędzy tymi trzema autami, na planowane 100kkm przebiegu nie są gigantyczne, a biorąc pod uwagę, że to i tak szacunki, te różnice mogą się jeszcze bardziej zatrzeć....ale i totalnie rozjechać ;)

daj znak co jeszcze oglądasz i jak doświadczenia.

Mi się siedzi OK w A4 i zawias robi robotę, nie mam pojęcia jak z awaryjnością tego modelu - chodź gwarancja jest na 4 lata i 120000km.

Nie wiem co ile wymiana oleju w tym DSG i czy sprzęgła nie polecą po 20000km.

Więcej na bank nie zrobię w 5 lat tylu km :) więc chyba nie powinno nic paść :) 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Camel napisał(a):

daj znak co jeszcze oglądasz i jak doświadczenia.

Mi się siedzi OK w A4 i zawias robi robotę, nie mam pojęcia jak z awaryjnością tego modelu - chodź gwarancja jest na 4 lata i 120000km.

Nie wiem co ile wymiana oleju w tym DSG i czy sprzęgła nie polecą po 20000km.

Więcej na bank nie zrobię w 5 lat tylu km :) więc chyba nie powinno nic paść :) 

Tesla Y dzisiaj była jeżdżona i to koniec już prób ;)

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Czyli witamy w sekcie? ;]

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

Mam nadzieję,  że podjechałeś pod salon Termomiksem? Rozmawiając przej ajfona? 🙂