Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Das Auto zamyka fabryki w EU - czyli Czajniki atakuja (I wykanczaja)

Featured Replies

Napisano
8 minut temu, wlad napisał(a):

Wystarczy nastepny Covid i europejscy producenci znow pokaza jak mozna jeszcze bardziej wywindowac ceny.

Potem wystarczy narracja o zlych Chinach i bedzie dobrze:oki:

Uważam, że nie powinno się na siłę szukać korelacji pomiędzy spadającą sprzedażą a zamykaniem fabryk, tak samo jak nie powinno się szukać korelacji między spadającą sprzedażą a klientami wybierającymi produkty z Chin.

;]

A przy okazji - VW zamyka fabrykę i już tu wieszczą upadek firmy. Może warto w tym momencie przypomnieć, że VW sprzedał więcej aut w Chinach niż wszystkie chińskie firmy razem wzięte w Europie?

:skromny:

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał(a):

że VW sprzedał więcej aut w Chinach

Nie tylko sprzedał, ale i wyprodukował tam. To VW wyprowadza przemysł do Chin, a nie klienci, wybierający innych producentów. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Nie tylko sprzedał, ale i wyprodukował tam. To VW wyprowadza przemysł do Chin, a nie klienci, wybierający innych producentów. 

Włażą mu do Europy to on ich załatwi dywersją na tyłach!

;]

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Włażą mu do Europy to on ich załatwi dywersją na tyłach!

;]

Oczywiście. Tak jak załatwili energię jądrową, tani gaz, Golfa 8 i dieselgate :hehe:

Napisano
9 godzin temu, wlad napisał(a):

Wystarczy nastepny Covid i europejscy producenci znow pokaza jak mozna jeszcze bardziej wywindowac ceny.

Potem wystarczy narracja o zlych Chinach i bedzie dobrze:oki:

na nowy covid juz sie nikt nie nabierze, raczej wszyscy beda chodzic do pracy i tak.

musi minac z 20 lat zeby zapomnieli.

Napisano

Fiat tez odnotowuje kolejny spektakularny sukces, tym razem w temacie EV;]

https://moto.rp.pl/na-prad/art41119891-slaby-popyt-na-elektryki-w-europie-stellantis-zawiesza-produkcje-fiata-500e

Problem w tym, ze spalinowa 500-ka/Ypsilon, ktore nadal sie swietnie sprzedawaly wylecialy juz z ofert...

A nowa 500 w wersji spalinowej/hybryda bedzie dopiero za ponad rok ;) 

Napisano
42 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

https://moto.rp.pl/na-prad/art41119891-slaby-popyt-na-elektryki-w-europie-stellantis-zawiesza-produkcje-fiata-500e

Problem w tym, ze spalinowa 500-ka/Ypsilon, ktore nadal sie swietnie sprzedawaly wylecialy juz z ofert...

Prawdziwy fan Fiata bez problemu rok poczeka. Przecież czekanie kilka lat aż usuną błedy konstrukcyjne nigdy mu nie przeszkadzało, tu ledwie rok.

;]

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Prawdziwy fan Fiata bez problemu rok poczeka. Przecież czekanie kilka lat aż usuną błedy konstrukcyjne nigdy mu nie przeszkadzało, tu ledwie rok.

;]

Tutaj błędem konstrukcyjnym jest brak silnika i całego osprzętu, więc chwilę to potrwa ;] No alternator chyba może zostać...

Napisano
10 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nie wiem co ma w głowie prezes :phi: 

Napisano
22 godziny temu, Ryb napisał(a):

;]

1.2 fire  z LPG fabrycznym pewnie by spełniałnormy :)

Napisano
23 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Żodyn nie nie spodziewal. Żodyn. 

Wlasnie gdzies mi mignelo, ze Volvo planowalo koniec produkcji spalinowcow w 2025. Chyba juz skorygowali plany?

Edytowane przez Filipfm

Napisano
13 minut temu, Filipfm napisał(a):

Wlasnie gdzies mi mignelo, ze Volvo planowalo koniec produkcji spalinowcow w 2025. Chyba juz skorygowali plany?

Trzeba po prostu przesunąć zakaz z 2035 na 2025 i głupi ludzie zaczną kupować w końcu elektryki, nie?

Napisano
31 minut temu, Filipfm napisał(a):

Nie chyba;] Do tego obecne XC90 mają jeszcze do 2030 klepać. Lifting teraz zrobili i nadal fajne.

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Właśnie zrobili lifting spalinowego XC90, które miało być zastąpione przez elektryczne EX90. Tak że ten...

;l

Jak na razie tylko Jaguar konsekwentnie zmierza ku samozagładzie kończąc produkcję kolejnych modeli bez pomysłu na następne.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 13.09.2024 o 21:22, wujek napisał(a):

Żeby zarobić jak najwięcej kasy. Reszta go nie interesuje. Zastanawiam się kiedy go w końcu wywalą. Bo już chyba wszyscy protestują

Napisano
W dniu 13.09.2024 o 21:22, wujek napisał(a):

Stellantis... Polityka tego koncernu jest zadziwiająca.

Napisano
15 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Stellantis... Polityka tego koncernu jest zadziwiająca.

serio? Dlaczego? Drugi największy koncern w Europie pod względem sprzedaży. W pierwszym półroczu ponad 1,1 miliona sprzedanych aut. Nie wiem czy polityka jest dziwna, ale skuteczna

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

serio? Dlaczego? Drugi największy koncern w Europie pod względem sprzedaży. W pierwszym półroczu ponad 1,1 miliona sprzedanych aut. Nie wiem czy polityka jest dziwna, ale skuteczna

Dziwna i nieskuteczna.

Pytanie ile te marki by sprzedawały gdyby nie Stellantis. A choćby taki Opel, czy poszedł w dobrą stronę ze sprzedażą?

Napisano
5 minut temu, AstraC napisał(a):

Dziwna i nieskuteczna.

Pytanie ile te marki by sprzedawały gdyby nie Stellantis. A choćby taki Opel, czy poszedł w dobrą stronę ze sprzedażą?

to jest gdybanie. Równie dobrze można zapytać czy Opel by w ogóle jeszcze istniał gdyby nie Stellantis a wcześniej PSA

Napisano
W dniu 3.09.2024 o 15:12, kravitz napisał(a):

No sorry, nie ma powodu dla kupowania kolejnego Golfa.

Ja takiego nie znajduję.

Najgorsze jest to, że w europejskich markach nie ma żadnej alternatywy dla tego gorszego golfa.

Opel - zaorany, paleta silników benzynowych sprowadza się do słynnego 1.2 PT

Peugeot/Citroen - jw

Ford - nawet nie wiem czy focusa jeszcze sprzedają

Fiat - stare tipo chcą sprzedawać w cenie golfa :facepalm:

Renault - brak spalinowych kompaktów poza starym megane grandcoupe z Turcji, które jest sedanem ;] (no i elektryki za miliony monet)

Zostają japończycy z corollą i mazdą 3, które prawdopodobnie mi ukradną zanim zdąży zardzewieć.

Ewentualnie koreańce, które rdzewieją tak samo jak japończyki i tyle samo kosztują, więc już chyba wolę japończyka.

A jak japończyk to żadna różnica vs chińczyk ;), mazda ma jakieś fabryki w Europie?

Edytowane przez iwik

Napisano
16 godzin temu, maro_t napisał(a):

to jest gdybanie. Równie dobrze można zapytać czy Opel by w ogóle jeszcze istniał gdyby nie Stellantis a wcześniej PSA

No nie jest gdybanie.

W sytuacji w której ktoś skupi dużo firm, ich sprzedaż nawet spadnie to i tak może zostać "największym koncernem" bo i tak sumaryczna sprzedaż będzie największa.

Statystyki w korporacji liczy się odpowiednio i do tego jeszcze pokazuje tylko te które wyszły najlepiej.

Napisano
18 godzin temu, AstraC napisał(a):

Dziwna i nieskuteczna.

Choćby marki amerykańskie należące do koncernu odnotowały o połowę mniejszą sprzedaż :)

Następny widzi ładne tabelki i nic innego :)

Napisano
21 godzin temu, maro_t napisał(a):

Zapomniałeś tylko dodać, że zanotowali 10% spadek sprzedaży w tym czasie a zarząd tłumaczy, że jest to spowodowane oczekiwaniem na nowe modele oraz, że jest to celowe działanie... :)

Napisano
2 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Zapomniałeś tylko dodać, że zanotowali 10% spadek sprzedaży w tym czasie a zarząd tłumaczy, że jest to spowodowane oczekiwaniem na nowe modele oraz, że jest to celowe działanie... :)

Potem będzie argument, że wszystkiemu winne Chiny i UE, a tak w ogóle że gdyby nie ten wspaniały zarząd, to spadek sprzedaży byłby 50%, więc te milionowe premie im się po prostu należały. 

Napisano
W dniu 14.09.2024 o 10:27, wladmar napisał(a):

Trzeba po prostu przesunąć zakaz z 2035 na 2025 i głupi ludzie zaczną kupować w końcu elektryki, nie?

A ja w drugą strone - przez te 11 lat do 2035 to obecna polityka UE na 100% wywali sie na plecy razem z niemcami. I dojdzie do istotnej korekty choć na pewno kierunek się nie zmieni bo emisje trzeba redukować. Ale nie kosztem degradacji technologicznej i ekonomicznej UE. 

Generalnie informacje o śmierci aut spalinowych uważam za mocno przesadzone ;)

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Potem będzie argument, że wszystkiemu winne Chiny i UE, a tak w ogóle że gdyby nie ten wspaniały zarząd, to spadek sprzedaży byłby 50%, więc te milionowe premie im się po prostu należały. 

Ale dokładnie o to chodzi. Facet wszystko robi żeby dostać jak największą premię. Reszta go zupełnie nie obchodzi :)

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Ale dokładnie o to chodzi. Facet wszystko robi żeby dostać jak największą premię. Reszta go zupełnie nie obchodzi :)

Oczywiście. A jakie dokładnie polecenia służbowe dostał i jakie są cele jego pracodawcy nie wiemy. Ale skoro nadal jest CEO i dostaje premię, to znaczy, że pracodawca jest zadowolony z efektów jego działań. Jest pracownikiem najemnym i pracuje po to, by zarabiać, jak większość z nas. 

Napisano
30 minut temu, wladmar napisał(a):

Oczywiście. A jakie dokładnie polecenia służbowe dostał i jakie są cele jego pracodawcy nie wiemy. Ale skoro nadal jest CEO i dostaje premię, to znaczy, że pracodawca jest zadowolony z efektów jego działań. Jest pracownikiem najemnym i pracuje po to, by zarabiać, jak większość z nas. 

Tylko wydaje mi się że firma powinna być nastawiona na dłuższe działanie. Choć może ma plan - sprzedać wszystko Chińczykom. Premia będzie jak złoto ;]

Napisano
6 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Tylko wydaje mi się że firma powinna być nastawiona na dłuższe działanie. Choć może ma plan - sprzedać wszystko Chińczykom. Premia będzie jak złoto ;]

A co Chińczykom miałby dać zakup Stellantisa? 😄 Ładne znaczki jak z zakupem MG? 

Napisano
11 minut temu, Filipfm napisał(a):

Imo ten europejski znaczek MG działa. Ta marka się już odnalazła na rynku ue i na nim zostanie. A pozostałych Chińczyków jakoś na ulicach nie widzę. Więc zakup stellantis wydaje mi się świetnym pomysłem 

Napisano
6 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Imo ten europejski znaczek MG działa. Ta marka się już odnalazła na rynku ue i na nim zostanie. A pozostałych Chińczyków jakoś na ulicach nie widzę. Więc zakup stellantis wydaje mi się świetnym pomysłem 

Może taniej kupić znany znaczek ktorego już aktualnie nie ma ???

Sabb ? Daewoo ? I inne znane.

Napisano
14 godzin temu, Jaruga napisał(a):

To prawda, Włosi kupią coś ze znaczkiem Fiat, a Niemcy Opla niezależnie od tego, co tam siedzi w środku. Zresztą w środku teraz siedzi z grubsza to samo wszędzie. 

Napisano
14 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Wejście na rynki EU/USA. Chodzi o Leapmotor. Ma być dostępna głównie oferta tego producenta.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Wejście na rynki EU/USA. Chodzi o Leapmotor. Ma być dostępna głównie oferta tego producenta.

Ale to Stellantis zainwestował z Leapmotor a nie na odwrót :) 

Napisano
W dniu 18.09.2024 o 15:42, maro_t napisał(a):

Opla nie zamykają bo pewnie były umowy przy zakupie żeby utrzymać zatrudnienie. Jak tylko okres minie to do likwidacji. We Włoszech fabryki stoją bo nikt nie chce kupować ich elektryków. Na prezes Maserati powiedział że słaby marketing to ich cuda się nie sprzedają. O USA nie wspominam bo tam też kiepsko. 

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Opla nie zamykają bo pewnie były umowy przy zakupie żeby utrzymać zatrudnienie. Jak tylko okres minie to do likwidacji. We Włoszech fabryki stoją bo nikt nie chce kupować ich elektryków. Na prezes Maserati powiedział że słaby marketing to ich cuda się nie sprzedają. O USA nie wspominam bo tam też kiepsko. 

Z Oplem i Stellantis to sytuacja jak z PKP i wygaszaniem połączeń. Najpierw piszesz rozkład tak żeby nikomu nie pasował, a potem wygaszasz bo przecież jeździ puste.

Tutaj to samo, Opel miał swoich klientów nawet wypuszczając Astrę K I Insignie B dotarł do szerszego trochę grona odbiorców, Stellantis przerobił modele pod swoją modłę i nie ma się co dziwić że to klientom Opla nie pasowało. Tak samo ktoś mądry wymyślił że trzeba zamknąć oddział Chevy w EU bo konkurencja wewnętrzna dla Opla, a Ci klienci kupią przecież Opla i też nie pykło i nie tak zadziałało.

Napisano
6 godzin temu, wujek napisał(a):

Ale Maserati zaoferowało auta pracownikom ;)

https://francuskie.pl/oburzajaca-oferta-maserati-dla-pracownikow/

Napisano
4 godziny temu, AstraC napisał(a):

Z Oplem i Stellantis to sytuacja jak z PKP i wygaszaniem połączeń. Najpierw piszesz rozkład tak żeby nikomu nie pasował, a potem wygaszasz bo przecież jeździ puste.

Tutaj to samo, Opel miał swoich klientów nawet wypuszczając Astrę K I Insignie B dotarł do szerszego trochę grona odbiorców, Stellantis przerobił modele pod swoją modłę i nie ma się co dziwić że to klientom Opla nie pasowało. Tak samo ktoś mądry wymyślił że trzeba zamknąć oddział Chevy w EU bo konkurencja wewnętrzna dla Opla, a Ci klienci kupią przecież Opla i też nie pykło i nie tak zadziałało.

Ja byłem i byłbym klientem Opla, ale nie z 1.2 PureTech.

Rok temu myślałem nad Mokką, ale z racji silników tylko elektryk wchodziłby w grę.

Ceny chyba też trochę odleciały w stosunku do zwyczajowej konkurencji?

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Ale Maserati zaoferowało auta pracownikom ;)

https://francuskie.pl/oburzajaca-oferta-maserati-dla-pracownikow/

Też bym się wqrwił na ich miejscu.

Widać jak szefostwo oderwane jest od realiów zwykłych robotników.

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Rok temu myślałem nad Mokką, ale z racji silników tylko elektryk wchodziłby w grę.

Zobacz ile była astra IV w ofercie jako Classic. To samo z poprzednimi

modelami. Były tanie serwisy na każdym rogu ludzie kupowali. Nowe modele są ładne z zewnątrz ale technika Francuzów i ceny z kosmosu spowodowały odpływ klientów. Już nawet salonów nie widać. :phi: Nie widzę Opla w statystykach pewnie sprzedaż kiepska poza DE. 

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

modelami. Były tanie serwisy na każdym rogu ludzie kupowali. Nowe modele są ładne z zewnątrz ale technika Francuzów i ceny z kosmosu spowodowały odpływ klientów. Już nawet salonów nie widać. :phi: Nie widzę Opla w statystykach pewnie sprzedaż kiepska poza DE. 

Jako classic to zawsze grosze kosztowało, podobnie jak Octavia tour swego czasu. W obu po parę lat zazębiała się produkcja kolejnych modeli.

Nie wiem czy to pogoń za normami to skończyła czy przestało być opłacalne.

Ale nawet bez tego Opel był bardzo dobrze wyceniony.

W 2017 kupiłem schodzącą Insignię A w cenie Fiata Tipo (oba kombi z 1,4T).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
25 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Też bym się wqrwił na ich miejscu.

Widać jak szefostwo oderwane jest od realiów zwykłych robotników.

Jak nie maja chleba to niech jedzą ciastka. Proste. 

Napisano
47 minut temu, wujek napisał(a):

astra j   1.4   140

chodziłą po 50 tys biała i 52 w kolorze metallic

w tym samym czasie auris / corolla sedan   1.6 vvti    132km po 72 tys zł

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
W dniu 3.09.2024 o 11:16, wladmar napisał(a):

Marna jakość + wysokie ceny, czego się spodziewali? Od 2010 roku omijam VAG i jak widać nie tylko ja. Na dodatek mnóstwo kasy utopili w przejście na elektromobilność, a za błędne decyzje managementu zapłacą, oczywiście, zwykli robotnicy. 

VW był tak do 2005r. pozniej za projektowanie zabrali się księgowi. Samo sobie strzelili w kolano propagowaniem zielonego gufna i sami podpisywali się pod chorymi pomysłami zielonej unii. Mają to co chcieli myśleli że da się wymyślić koło na nowo..nie nie nie tędy droga..klient wybierze to czego potrzebuje i na co go stać a nie se będzie życie komplikował bo ktoś wpadł na cudowny pomysł zbawiania świata.

Napisano
40 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Jako classic to zawsze grosze kosztowało, podobnie jak Octavia tour swego czasu. W obu po parę lat zazębiała się produkcja kolejnych modeli.

Nie wiem czy to pogoń za normami to skończyła czy przestało być opłacalne.

Ale nawet bez tego Opel był bardzo dobrze wyceniony.

W 2017 kupiłem schodzącą Insignię A w cenie Fiata Tipo (oba kombi z 1,4T).

Te wszystkie toury i clasiki były po to by zrobić plany sprzedażowe..astry starszej generacji jak i skody brali taksówkarze jak też osoby które nie biegły na nowościami ot chciały prostego i taniego autka. 

Btw...nie wiem jak z astra ale skoda octavia  w 2010 roku mogłeś nabyć

generacji 1 (tour classic)

generacji 2 (tour)

generacji 3 (skoda octavia)

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Dokładnie. Jakby zostało 1.2/1.4/1.6T z GM to by lepiej szło.

Cóż poradzić. Ale krótkoterminowo pewnie w excelu ładnie wygląda... A co będzie po jego kadencji? Choćby potop.

Napisano
Godzinę temu, wojteq85 napisał(a):

Te wszystkie toury i clasiki były po to by zrobić plany sprzedażowe.

Mówisz, że producent dokładał do aut by mieć sprzedaż?

Mi się to nie spina.

Tłukł coś co już mu się zwróciło, zaplecze produkcyjne zamortyzowało i mógł obniżyć cenę, ale raczej nadal liczył się głównie zysk.

Napisano
Godzinę temu, wojteq85 napisał(a):

generacji 1 (tour classic)

generacji 2 (tour)

generacji 3 (skoda octavia)

Nie 3, a 2FL.