Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki teraz akumulator aftermarket kupić?

Featured Replies

Napisano

Pytanie jak w tytule, zwykły bez cudów, jakieś 45-54Ah do benzyny. Jest tego trochę, nie śledzę aktualnych trendów i producentów. Często sam nie kupuję, w serwisie są takie, jakie oferują dostawcy w ramach umów i tam wielkiego wyboru nie ma. Niestety kolejny przypadek padu Bosch Silver po gwarancji (w trakcje były jakieś problemy) jak nie jest często samochód jeżdżony. Od razu ucinam sugestie, że coś jest nie tak z samochodem, bo była już weryfikacja i wszystko jest ok. 

Napisano

3 lata temu kupiłem południowokoreański akumulator Grom 60Ah 600A. Jako że mam S&S oraz inteligentne ładowanie wleciał aku w technologii EFB. Działa bez zarzutu. 

Edytowane przez bochumil

Napisano

Panuje teoria, że najcięższy.

Rok temu na forach chwalili A-mega.

Ostatnio wybrałem AGM-a GROM, ale tylko dlatego że z marketówek nie mieli AGM-ów.

Jak nie zależało mi na cudach-wiankach to kupowałem co najtańsze było pod ręką, Voltmaster czy inny Akcell.

Jak auta systematycznie jeżdżone to wytrzymywały długo, dłużej niż trzymałem samochody, 4-5 lat.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Panuje teoria, że najcięższy. [...]

Teorię znam, praktykę w tej materii też, ale nie chce się bawić w ratowanie starego (bo znowu padnie, o ile da się go w ogóle naładować). "Mój" serwis twierdzi, że teraz wszystko to g*, doktoratu nikt z tego robić nie będzie, mają różne reklamacje, nie wnikaja w szczegóły. W sumie to im się nie dziwię, przecież to tylko akulmulator. Najwyżej sprawdzą testerem 400A (do wyboru. O Boschach nie mają najlepszego zdania :hehe: Szukam zwykłego, nie AGM/EFB i taki, z którym by nie było problemów chociaż przez 2 lata. Samochód często stoi, pali od strzała, ale jak akumulator na 8V (uhyhyhy) to raczej nie zakręci (elektronika też nie ruszy) i nawet jest problem z naładowaniem. Pewnie cela - nic nowego. Jak one są wszystkie teraz takie to pewnie jak najtańszy będzie najlepszy 

Napisano

Niby Bosch i Varta to to samo, ale ja z poprzedniej Varty Blue byłem na tyle zadowolony, że rok temu nabyłem Vartę Silver. 

Aku siedzi w dieslu parkowanym pod chmurką. Do roboty mam 5 km. Trafiła się jedna zima z mrozami większymi niż -20 st. Nie ładowałem akumulatora prostownikiem ani razu. Zmieniłem przed tą zimą, tuż przed czwartą rocznicą zakupu. Nie padł ani razu.

Swoją drogą - to wątki o akumulatorach zaczynają przypominać te o olejach czy oponach. 😉

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Moll, Banner, Yuasa,

jak ma być taniej, to Centra/Exide, Amega/Megatex i pozostałe z Polski (Jenox, Autopart, Zap)

Napisano
22 minuty temu, futrzak napisał(a):

Teorię znam,

Widziałem wątek wcześniej, ale nie miałem nic do na pisania to nie pisałem. Teraz sobie przypomniałem, że gdzieś spotkałem się z informacją, że te z niższym prądem rozruchowym (oczywiście przy określonej pojemności) są trwalsze. Może to dobry trop? Musisz sam zdecydować 👍

Napisano

Też mam podobny dylemat co wsadzić do auta rodziców, które jest sporadycznie używane (raz w tygodniu na 25km).

Fabryczny Exide wyleciał po niecałych 5 latach i wtedy auto było używane więcej. Teraz dogorywa Exide aftermarket po 6 latach.

Miałem kiedyś kilka Autopartów srebrnych zrobionych dla Tuborga i dawały radę, wiec się nad nim zastanawiam.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Swoją drogą - to wątki o akumulatorach zaczynają przypominać te o olejach czy oponach. 😉

Jak widać na załączonym obrazku - ja pytam o coś w rzadko używanej benzynie, a Ty o tym co masz w dieslu, uzywanym regularnie :hehe: 

6 minut temu, ochkarol napisał(a):

Niby Bosch i Varta to to samo, ale ja z poprzedniej Varty Blue byłem na tyle zadowolony, że rok temu nabyłem Vartę Silver. 

Aku siedzi w dieslu parkowanym pod chmurką. Do roboty mam 5 km. Trafiła się jedna zima z mrozami większymi niż -20 st. Nie ładowałem akumulatora prostownikiem ani razu. Zmieniłem przed tą zimą, tuż przed czwartą rocznicą zakupu. Nie padł ani razu

Prtzy takiej eksploatacji w daily też mi nie padł, ale coś peżynka pipczała przy rozruchu na mrozie i nie wiedzieliśmy czemu (znaczy ja to słyszame pierwszy raz, serwis też nie  wiedział). Zgodnie z sugestią miałem naładować wieczorem do oporu i zobaczyć rano. O dziwo akumulator ładował się tylo 2 godziny. Rano też zapipczał, a rozruch był jak zwykle. Jak przyjechałem jakiś czas późńej do miasta o do serwisu, aku poszedł pod obciążenie, które pokazało, ze nie jest dobrze, ale jednak coś nie tak. Zmian na nowy i już nigdy więcej objaw nie wrócił. W samochodzie był Bosch lub Varta. 

Napisano
8 minut temu, jqr napisał(a):

Moll, Banner, Yuasa,

jak ma być taniej, to Centra/Exide, Amega/Megatex i pozostałe z Polski (Jenox, Autopart, Zap)

Kiedyś handlowałem i:

1. exide - ponoć najlepszy był (centra - stare obudowy słabo)

2. Zap - super, prawie bez reklamacji 

3. Jenox - no u mnie słabo w statystykach wyglądały 

Banner to była inna półka cenowa - niby nie "płytowe", ale dłużej niż Zap-y nie wytrzymywały (ja prywatnie zawiedzony byłem bo kupiłem sam sobie i po czasie padł i następnego Zap-a wsadziłem :)  

Napisano
17 minut temu, futrzak napisał(a):

ja pytam o coś w rzadko używanej benzynie, a Ty o tym co masz w dieslu, uzywanym regularnie

No to Ci wytłumaczę dlaczego. Skoro słabo doładowywane aku (patrz krótkie odcinki), używane w dieslu nie padło to w benzynie (nawet rzadko używanej) da radę tym bardziej.

A wątki dlatego podobne, bo polecanych i niepolecanych marek dużo - bo każdy ma różne doświadczenia. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Camel napisał(a):

Kiedyś handlowałem i:

Banner to była inna półka cenowa - niby nie "płytowe", ale dłużej niż Zap-y nie wytrzymywały (ja prywatnie zawiedzony byłem bo kupiłem sam sobie i po czasie padł i następnego Zap-a wsadziłem :)  

Zasadniczo miałem nadzieję, że ktoś taki się trafi i racjonalnie powie, czego się najwięcej sprzedaje i jaki ma odsetek zwrotów. Z indywidulanych doświadczeń to mogę sobie wróżyć co kupić (np. ładny), a serwis wymienia pewnie w setkach samochodów jak jest potrzeba i nie jest w stanie stwierdzić, co mogłoby być najlepszym wyborem, skoro ogólnie słabo z tym jest, ponieważ aftermarkety są tak robione, by do końca gwarancji dotrwały. 

Napisano
1 minutę temu, futrzak napisał(a):

Zasadniczo miałem nadzieję, że ktoś taki się trafi i racjonalnie powie, czego się najwięcej sprzedaje i jaki ma odsetek zwrotów. Z indywidulanych doświadczeń to mogę sobie wróżyć co kupić (np. ładny), a serwis wymienia pewnie w setkach samochodów jak jest potrzeba i nie jest w stanie stwierdzić, co mogłoby być najlepszym wyborem, skoro ogólnie słabo z tym jest, ponieważ aftermarkety są tak robione, by do końca gwarancji dotrwały. 

Teraz kolegom załatwiam maxgear czy jakieś takie sygnowane przez hurtownie i o dziwo dają super radę :)

Szedłbym w tym kierunku :) 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ochkarol napisał(a):

No to Ci wytłumaczę dlaczego. Skoro słabo doładowywane aku (patrz krótkie odcinki), używane w dieslu nie padło to w benzynie (nawet rzadko używanej) da radę tym bardziej. 

W Twoim przypadku jest to akumulator regularnie doładowywany, a nie stojący dniami, tygodniami itd. Kiedyś nawet liczyłem ile czasu wystarczy w takim samochodzie używanym codziennie, by alternator uzupełnił ładunek zeżarty na rozruch. To nie jest długo przy obecnych samochodach i stąd nie ma problemu ogólnie z rozruchem. Dodam, że Twój diesel (jeżeli mowa jest o tym z podpisu) zużywa minimalną ilość ładunku z akumulatora na świece żarowe, ponieważ 1.6 HDI są w tej materii bardzo oszczędne. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Camel napisał(a):

Teraz kolegom załatwiam maxgear czy jakieś takie sygnowane przez hurtownie i o dziwo dają super radę :)

Ciekawe czy mają coś takiego w okolicy, bo chcę kupić od ręki. Dawno temu jak jakiś taki gagatek padł to braliśmy go do samochodu i jechało się do Feuvert/NorAuto o dowolnej porze dnia i nocy (bez przesady oczywiście). Teraz tych sklepów nie ma, w ogóle poznikały tego typu cuda, tylko w marketach w takich porach można coś kupić. Nie pamięm kiedy w ogóle byłem w sklepie motoryzacyjnym tak w tygodniu pracy, bo zamykają nim dotrę po dniu pracy ;]

Napisano

@futrzak

Dziękuję - w imieniu mojego Puga - za nazwanie go "obecnym samochodem". 😉 👍

Niedawno - gdzieś, tutaj dostało mu się "piętnastoletnim struclem". 😁

Edytowane przez ochkarol

Napisano
31 minut temu, futrzak napisał(a):

Zasadniczo miałem nadzieję, że ktoś taki się trafi i racjonalnie powie, czego się najwięcej sprzedaje i jaki ma odsetek zwrotów.

Nie podam Ci cyferek bo nie mogę ale ja do swoich aut kupuję Yuasę.

Napisano
31 minut temu, Camel napisał(a):

Z markami własnymi jest tak, że nawet jak rok temu coś było super to nie wiadomo czy dzisiaj to ten sam dostawca, a nawet lepiej: w ramach 1x indeksu może być kilku dostawców

Napisano
  • Autor

@futrzak

Dziękuję - w imieniu mojego Puga - za nazwanie go "obecnym samochodem". 😉 👍  

Cóż, nie jest to samochód super nowoczesny, ale ma co trzeba, układ ładowania jest dostosowany do jego wymagań i sporo nadto. Znam je dość dobrze, podobnie jak całą ich rodzinę, w tym wymagania i potrzeby tych silników. Setki tysięcy podobnymi zrobiłem. 

Niedawno - gdzieś, tutaj dostało mu się "piętnastoletnim struclem". 😁

Spokojnie, aku szukam do puga, który już ma ponad 20 lat (ma ksywkę "chrupek") i pewnie się wiele nie różni (magistalę cyfrową ma VAN, a nie CAN). Mam też starsze, ale już nie z rodziny PSA. Gdybym miał się przejmować takimi "przytykami" to bym tutaj nie pisał :hehe: 

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Camel napisał(a):

To może być nawet interesujące - co prawda gdzieś czytałem, że pod tym brandem sprzedają Boscha (brrrrr), ale jak widzę na Allego z ofertą kurierem pod drzwi za 250zł (Smart) to chyba spróbuję :hehe:

Napisano
20 minut temu, futrzak napisał(a):

Gdybym miał się przejmować takimi "przytykami" to bym tutaj nie pisał 

Toż się wcale nie przejmuję. 🙂

Napisano
13 godzin temu, Camel napisał(a):

Kiedyś handlowałem i:

Kiedy to było, bo od dobrych paru lat Zap i Jenox zostały wykupione przez Schnajdera (kiedyś były akumulatory pod tą nazwą ale teraz chyba używana jest głównie marka Zap w tym koncernie):)

Napisano
17 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Panuje teoria, że najcięższy.

Rok temu na forach chwalili A-mega.

Mam A-Mega Premium od paru lat w sporadycznie używanym Uno, póki co bez problemów. Kupiłem, bo polecali. Ale nie wiem jak teraz z fabrykami Megatex'u w Starokonstantinowie.

Napisano
16 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Nie podam Ci cyferek bo nie mogę ale ja do swoich aut kupuję Yuasę.

Widzisz, ja też byłem zachwycony z Yuasy.

Pierwszy Yuasy co miałem wytrzymał 10 lat 🙏

Kupiłem następny Yuasy - wytrzymał 2 i pół roku 💩

Kupiłem trzeci Yuasy - wytrzymał 2 i pół roku 💩 💩

W kwietniu kupiłem czwarty - na razie trzyma 🤪

Napisano
21 minut temu, bengamin napisał(a):

Widzisz, ja też byłem zachwycony z Yuasy.

Pierwszy Yuasy co miałem wytrzymał 10 lat 🙏

Kupiłem następny Yuasy - wytrzymał 2 i pół roku 💩

Kupiłem trzeci Yuasy - wytrzymał 2 i pół roku 💩 💩

W kwietniu kupiłem czwarty - na razie trzyma 🤪

Tylko Ty mówisz o motocyklowym - tego co pamiętam?

Napisano

mamy teraz auta z mnóstwem urządzeń pobierających prąd,jeśli ktoś jeździ na krótkich odcinkach to nawet jak akumulator nie daje żadnych

objawów rozładowania to i tak zalecane jest 1-2 ładowania akumulatora w ciągu roku

Napisano

W odstępie tygodnia zmuszony byłem wymienić aku w swoim aucie i żony. Do obu wpadł ten sam model firmy Grom.
W teorii duży koreański producent, 3 lata gwarancji i ciekawa (w teorii trwalsza) metoda produkcji.

Zobaczymy

Napisano
32 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Tylko Ty mówisz o motocyklowym - tego co pamiętam?

A jednak tradycyjny, nie żelowy, nie AGM

Napisano
  • Autor

Dobra, po konsultacjach u specjalistów zakupiłem BPower Supreme, 3 lata gwarancji. Nie wiem z jakiej fabryki to wyszło, ale podobno są ok. Cena ciut niższa niż Yuasa, droższe od Varta Blue (byłem w kilku miejscach, by wykluczyć próby wciskania tego co cię najbardziej opłaca). Aku Grom tez były, ale do mojej ekploatacji podobno ma być lepszy. Cokolwiek więcej będę w stanie powiedzieć pewnie za 2-3 lata, bo samochód pewnie stojąc coś tam wysiorbie elekroniką - zobaczymy jaką jak sobie radzi z gospodarką rabunkową :hehe:

Napisano
7 godzin temu, futrzak napisał(a):

Dobra, po konsultacjach u specjalistów zakupiłem BPower Supreme, 3 lata gwarancji. Nie wiem z jakiej fabryki to wyszło, ale podobno są ok. Cena ciut niższa niż Yuasa, droższe od Varta Blue (byłem w kilku miejscach, by wykluczyć próby wciskania tego co cię najbardziej opłaca). Aku Grom tez były, ale do mojej ekploatacji podobno ma być lepszy. Cokolwiek więcej będę w stanie powiedzieć pewnie za 2-3 lata, bo samochód pewnie stojąc coś tam wysiorbie elekroniką - zobaczymy jaką jak sobie radzi z gospodarką rabunkową :hehe:

bpower padła mi jedna cela zaraz po gwarancji

Edytowane przez Waldek40

Napisano
W dniu 3.09.2024 o 13:46, futrzak napisał(a):

Pytanie jak w tytule, zwykły bez cudów, jakieś 45-54Ah do benzyny. Jest tego trochę, nie śledzę aktualnych trendów i producentów. Często sam nie kupuję, w serwisie są takie, jakie oferują dostawcy w ramach umów i tam wielkiego wyboru nie ma. Niestety kolejny przypadek padu Bosch Silver po gwarancji (w trakcje były jakieś problemy) jak nie jest często samochód jeżdżony. Od razu ucinam sugestie, że coś jest nie tak z samochodem, bo była już weryfikacja i wszystko jest ok. 

Kupiłem najtańszego 4max, auto krótkie odcinki jeździ i do tego rzadko,4 sezony obłeciał

Napisano
3 godziny temu, r1sender napisał(a):

Kupiłem najtańszego 4max, auto krótkie odcinki jeździ i do tego rzadko,4 sezony obłeciał

Coś musiało pójść nie tak, bo 4max wśród mechaników miał renomę 4 dni max, a nie 4 sezony 😉