Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Kona - subiektywnie po tygodniu

Featured Replies

Napisano

Spaliłem jakieś półtora baku. Poniżej średnie spalanie pewnie od nowości i takie moje średnie od zatankowania. Prędkości małe ale dużo górek i sprawnego przyspieszania.

IMG_6364.jpeg.80366d8a11eb836ddccdea6d94712499.jpeg

IMG_6365.jpeg.add559b95fb0859c357e97ec3f92d430.jpeg

Plusy: 

Szeroki można usiąść pomiędzy dwoma fotelikami z tyłu. 
Duży bagażnik. 
Całkiem sprawny silnik.

Wygodne fotele ale z beznadziejnymi zagłówkami.

Duze lusterka i dobra kamera cofania. 
Wydajna klimatyzacja z tradycyjnymi guzikami.

Dobre wyciszenie. 

Minusy:

Kiepskie prowadzenie buja się strasznie. Nie wiem czy się kiedyś przekonam do SUV. Powyżej 140 km/h strach jechać ale to pewnie plus. Na zakrętach bałem się że zaraz się przewróci. :phi: 

Tragiczna obsługa multimediów i sposób wyłączania systemów autonomicznych. 

Nie da się odpalić od razu po wejściu do auta trzeba klikać potwierdzenia na ekranie.
Nie można od razu wejść w opcje wyłączenia asystentów aż się wszystko nie załaduje a później kliknąć wyłączenie przekraczenie lini, odczytywania znaków i uwagi na drodze. Chyba to już znak czasów. Jedni producenci mają to ogarnięte inni jak Koreance nie. 

Auto hołd działa dziwnie tak samo jak ręczny. 

IMG_6367.jpeg.8f5a4ff82ef837bf2364c0d63d40b196.jpegIMG_6369.jpeg.fe6d9be0317d7b2c60e1d75a39c6b01e.jpeg

i20 będzie pod każdym względem lepsze. Chyba, że ktoś potrzebuje szersza kanapę i większy bagażnik. Nie polecam. 

Edytowane przez wujek

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

Kiepskie prowadzenie buja się strasznie. Nie wiem czy się kiedyś przekonam do SUV. Powyżej 140 km/h strach jechać ale to pewnie plus. Na zakrętach bałem się że zaraz się przewróci. :phi: 

Jeśli uważasz, że Hyundai Kona jest SUVem...

;l

8 minut temu, wujek napisał(a):

Nie można od razu wejść w opcje wyłączenia asystentów aż się wszystko nie załaduje a później kliknąć wyłączenie przekraczenie lini, odczytywania znaków i uwagi na drodze.

Po co wyłączać odczytywanie znaków?

:nie_wiem:

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Jeśli uważasz, że Hyundai Kona jest SUVem...

;l

Szczytuje od czapy i pika po przekroczeniu prędkości o 1km. Idealne żeby obudzić pasażerów. Często pokazywal np zakaz wjazdu bo akurat był po drugiej stronie. Od razu uprzedzę odpowiedz tak w Jaguarze działa idealnie nigdy się nie myli.

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Szczytuje od czapy i pika po przekroczeniu prędkości o 1km. Idealne żeby obudzić pasażerów. Często pokazywal np zakaz wjazdu bo akurat był po drugiej stronie.

Przecież można samo pikanie wyłaczyć i niech sobie czyta do woli.

2 minuty temu, wujek napisał(a):

Od razu uprzedzę odpowiedz tak w Jaguarze działa idealnie nigdy się nie myli.

Zazdrość, straszna rzecz. A może po prostu nie umiesz tego skonfigurować?

;l

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Przecież można samo pikanie wyłaczyć i niech sobie czyta do woli.

Zazdrość, straszna rzecz. A może po prostu nie umiesz tego skonfigurować?

;l

Nie umiem. 

Napisano

przedlift byl ladniejszy, te lampy wkleili na sile i nie wyglada to dobrze

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Szczytuje od czapy i pika po przekroczeniu prędkości o 1km. Idealne żeby obudzić pasażerów. Często pokazywal np zakaz wjazdu bo akurat był po drugiej stronie. Od razu uprzedzę odpowiedz tak w Jaguarze działa idealnie nigdy się nie myli.

Ziom

czy to kona z silnikiem 1.6T 198km?

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Auto hołd działa dziwnie tak samo jak ręczny. 

W Renault którym chwilowo jeżdżę, hamulec ręczny też projektował ktoś kto nigdy nie jechał samochodem :)

Zaciąga się domyślanie zawsze kiedy gasisz samochód (albo odpalasz, nie wiem) - czyli jak wsiadasz i chcesz jechać to najpierw go trzeba przytrzymać.

Zaciąga się automatycznie kiedy odepniesz pas - czyli np. podjeżdżasz pod dom, czekając aż otworzy się brama odpinasz pas, zaciąga się ręczny.

Poza tym - jak to francuzy - obsługa radia w miejscu tempomatu; multimedia zawsze uruchamiają się na nawigacji (nie ważne na czym je wyłączysz); karta/kluczyk zbliżeniowa, która otworzy i chwilę później zamknie samochód (w tym rozłoży/złoży lusterka i zapali/zgasi światła) za każdym razem kiedy koło niego przechodzisz :bzik:

Napisano
4 minuty temu, camel00 napisał(a):

W Renault którym chwilowo jeżdżę, hamulec ręczny też projektował ktoś kto nigdy nie jechał samochodem :)

Zaciąga się domyślanie zawsze kiedy gasisz samochód (albo odpalasz, nie wiem) - czyli jak wsiadasz i chcesz jechać to najpierw go trzeba przytrzymać.

Zaciąga się automatycznie kiedy odepniesz pas - czyli np. podjeżdżasz pod dom, czekając aż otworzy się brama odpinasz pas, zaciąga się ręczny.

nie wystarczy dodac gazu zeby sie wylaczyl ?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, camel00 napisał(a):

Poza tym - jak to francuzy - obsługa radia w miejscu tempomatu; multimedia zawsze uruchamiają się na nawigacji (nie ważne na czym je wyłączysz); karta/kluczyk zbliżeniowa, która otworzy i chwilę później zamknie samochód (w tym rozłoży/złoży lusterka i zapali/zgasi światła) za każdym razem kiedy koło niego przechodzisz :bzik:

Tutaj trzeba mocno wcisnąć gaz żeby puścił. Dodatkowo obsługuje się go przyciskiem pod kierownicą i nie do końca rozumiałem logikę działania. Jak podchodziłem od strony kierowcy to otwierał lusterka ale nie drzwi :facepalm: 

Edytowane przez wujek

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

nie wystarczy dodac gazu zeby sie wylaczyl ?

Pozwolę sobie nie sprawdzać. Wciskanie gazu stojąc przed ścianą trochę się gryzie ze zdrowym rozsądkiem :)

4 minuty temu, wujek napisał(a):

przyciskiem pod kierownicą i nie do końca rozumiałem logikę działania. Jak podchodziłem od strony kierowcy to otwierał lusterka ale nie drzwi :facepalm: 

Pod kierownicą przypadkiem znalazłem obsługę radia, kiedy już pogodziłem się z jej brakiem na kierownicy. Dobrą chwilę i odrobinę przypadku zajęło mi znalezienie sposobu aby przełączyć stację; francuzi stwierdzili, że zrobią to przy pomocy pokrętła z tyłu dźwigni ;] Tak po prawdzie nawet wygodne, tylko nie zawsze działa. 

Z tym otwieraniem jest tak, że funkcja jest fajna jak podchodzisz do samochodu dwa razy dziennie. Ale jak się koło niego kręcisz to się robi niepotrzebna dyskoteka. 

Napisano
36 minut temu, wujek napisał(a):

Tutaj trzeba mocno wcisnąć gaz żeby puścił. Dodatkowo obsługuje się go przyciskiem pod kierownicą i nie do końca rozumiałem logikę działania. Jak podchodziłem od strony kierowcy to otwierał lusterka ale nie drzwi :facepalm: 

Toyota to już w ogóle schowała gdzieś pod deską przycisk hamulca ręcznego. Takie coś powinno być dostępne na tunelu środkowym, aby każdy z pasażerów mógł wyhamować pojazd, kiedy kierowca straci przytomność.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Toyota to już w ogóle schowała gdzieś pod deską przycisk hamulca ręcznego. Takie coś powinno być dostępne na tunelu środkowym, aby każdy z pasażerów mógł wyhamować pojazd, kiedy kierowca straci przytomność.

Zwłaszcza że przyciski od czujników parkowania są obok skrzyni. IMO komedia. 

Napisano

Jak patrzę na Konę to mam wrażenie że zdemolowałbym te światła obcierką na pierwszym parkingu.

Edytowane przez PawelW

Napisano
35 minut temu, camel00 napisał(a):

Z tym otwieraniem jest tak, że funkcja jest fajna jak podchodzisz do samochodu dwa razy dziennie. Ale jak się koło niego kręcisz to się robi niepotrzebna dyskoteka. 

Otwierasz z guzika na karcie i łazisz ile chcesz, choć też chętnie wymieniłbym tą ich kartę HF na kluczyk ze zwykłym pilotem.

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Otwierasz z guzika na karcie i łazisz ile chcesz, choć też chętnie wymieniłbym tą ich kartę HF na kluczyk ze zwykłym pilotem.

albo kluczyk w telefonie :jem:

Napisano
4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Albo robisz otwieranie i zamykanie na klamce którą i tak musisz złapać kiedy chcesz wejść do samochodu :pomysl:

4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

albo kluczyk w telefonie :jem:

W zasadzie bez znaczenia, bo to coś czego się obecnie w ogóle nie dotyka. 

Napisano
Teraz, camel00 napisał(a):

Albo robisz otwieranie i zamykanie na klamce którą i tak musisz złapać kiedy chcesz wejść do samochodu :pomysl:

W zasadzie bez znaczenia, bo to coś czego się obecnie w ogóle nie dotyka. 

dla mnie jest znaczenie.

telefon mam zawsze ze soba i to jedyna rzecz ktora nosze.

kluczyki, klucze, portfel juz dawno sie tego pozbylem

Napisano

Toyota 2024
Przycisk 34138dfba9dbebcccc8813412a14a263.jpg
od hamulca ręcznego na tunelu środkowym tuż obok wybierają kierunku jazdy

*Sory nie mam innej foty ale jest dokładnie tam gdzie zaznaczone strzałka.

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Toyota 2024
Przycisk 34138dfba9dbebcccc8813412a14a263.jpg
od hamulca ręcznego na tunelu środkowym tuż obok wybierają kierunku jazdy

*Sory nie mam innej foty ale jest dokładnie tam gdzie zaznaczone strzałka.

Napisałem gdzieś, że wszystkie Toyoty? Mogę dla równowagi wrzucić zdjęcie takiej, co przycisk ma schowany, że nawet kierowca ma problem ze znalezieniem.

Napisano
17 godzin temu, wujek napisał(a):

Szeroki można usiąść pomiędzy dwoma fotelikami z tyłu. 

masz jakies zdjecie?
co to za foteliki?
u mnie nie ma szans, zeby ktokolwiek sie wcisnal, a nie mam wcale waskiego samochodu

Napisano

Minusy:

Zamień Leona na Formentora ;) Tyle że bagażnik mniejszy o ile masz kombi. 

17 godzin temu, Ryb napisał(a):

Żeby nie jeździć przepisowo. U mnie automatycznie tempomat wrzuca odczytaną prędkość ze znaku. Jak jadę eSką to potrafi zczytac ograniczenie 90 km/h i wtedy hamuje mnie ze 120. Słabo to w Cuprze działa ale zamysł jest dobry. Czasami nawet zdarza się że wczytuje sobie prędkość której ja nie widziałem. Nie wiem czy domyślnie czy też faktycznie muszę iść do okulisty. 

Napisano
  • Autor
17 minut temu, komandos80 napisał(a):

masz jakies zdjecie?
co to za foteliki?
u mnie nie ma szans, zeby ktokolwiek sie wcisnal, a nie mam wcale waskiego samochodu

Nazywały się Mondial były z wypożyczalni.  Nie były montowane na isofix tylko pasami przez to zajmowały mniej miejsca. 

Edytowane przez wujek

Napisano
  • Autor
9 minut temu, lucash napisał(a):

Zamień Leona na Formentora ;) Tyle że bagażnik mniejszy o ile masz kombi. 

Żeby nie jeździć przepisowo. U mnie automatycznie tempomat wrzuca odczytaną prędkość ze znaku. Jak jadę eSką to potrafi zczytac ograniczenie 90 km/h i wtedy hamuje mnie ze 120. Słabo to w Cuprze działa ale zamysł jest dobry. Czasami nawet zdarza się że wczytuje sobie prędkość której ja nie widziałem. Nie wiem czy domyślnie czy też faktycznie muszę iść do okulisty. 

Nie kombi dla cyganow. Ja się spokojnie pakuje w HB. Nie wiem czy Firmentor jest większy z tyłu bo na tym mi najbardziej zależy. 

Napisano

Nie można wyłączyć sygnalizacji dźwiękowej?

Napisano
11 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

To raczej tradycyjne położenie dźwigni ręcznego w niektórych autach - po lewej od kierownicy pod deską.

W moim jeszcze dźwignia do biegów przy kierownicy po prawej, gdzie normalnie włącza się wycieraczki ;]

Wycieraczki w dźwigni kierunkowskazów.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Nie można wyłączyć sygnalizacji dźwiękowej?

Można ale trzeba to robić za każdym razem po uruchomieniu silnika.

wsiadasz czekasz aż się system załaduje klikasz ze 4-5 razy po ekranie. W Daci np naciskasz jeden fizyczny przycisk. 

Napisano
Napisałem gdzieś, że wszystkie Toyoty? Mogę dla równowagi wrzucić zdjęcie takiej, co przycisk ma schowany, że nawet kierowca ma problem ze znalezieniem.

Napisałeś Toyota a nie konkretny model Toyoty

Dla równowagi napisałem też Toyota bez konkretnego modelu

Zasada - nie wrzucać wszystkie do jednego wora

BTW już w beczce W123 był “nożny”hamulec ręczny

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał(a):

Mi Tucson też otwiera lusterka jak podchodzę - myślałem że da się to gdzieś ustawić, ale nie znalazłem. To już bym wolał żeby nic nie otwierał jak drzwi nie potrafi...

Napisano
11 godzin temu, camel00 napisał(a):

Pozwolę sobie nie sprawdzać. Wciskanie gazu stojąc przed ścianą trochę się gryzie ze zdrowym rozsądkiem :)

Pod kierownicą przypadkiem znalazłem obsługę radia, kiedy już pogodziłem się z jej brakiem na kierownicy. Dobrą chwilę i odrobinę przypadku zajęło mi znalezienie sposobu aby przełączyć stację; francuzi stwierdzili, że zrobią to przy pomocy pokrętła z tyłu dźwigni ;] Tak po prawdzie nawet wygodne, tylko nie zawsze działa. 

To jest max irytujące jak koszę - przechodzę z kosiarką obok auta żeby opróżnić kosz - świeci i macha lusterkami, wracam - to samo. Do skrzynki na listy idę - świeci i macha. Może się cieszy jak mnie widzi:hehe:

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Zwłaszcza że przyciski od czujników parkowania są obok skrzyni. IMO komedia. 

A, i nie wiem czy zauważyłeś że czujniki parkowania przednie trzeba włączyć guzikiem za każdym razem. Same się nie aktywują.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, bizz napisał(a):

A, i nie wiem czy zauważyłeś że czujniki parkowania przednie trzeba włączyć guzikiem za każdym razem. Same się nie aktywują.

Imo włączają się jak wrzuci się wsteczny. 

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

Jest logika fest.

Przednie czujniki włączają się po wrzuceniu wstecznego. :hehe:

Napisano
18 minut temu, bizz napisał(a):

To jest max irytujące jak koszę - przechodzę z kosiarką obok auta żeby opróżnić kosz - świeci i macha lusterkami, wracam - to samo. Do skrzynki na listy idę - świeci i macha. Może się cieszy jak mnie widzi:hehe:

Caly czas chodzisz z kluczykami w kieszeni? ;]

AK to jednak potrafi wynajdowac problemy, tam gdzie ich nie ma ;)

Napisano
13 minut temu, wujek napisał(a):

Spoko, tylko ja parkuję max blisko bramy garażowej żeby jeszcze dwa auta weszły. Za każdym razem muszę to kliknąć.

Po głębszym zastanowieniu mogę wjeżdżać tyłem, wtedy zadziała ale zaś bagażnika nie otworzę - czyli bez sensu się zastanawiałem;]

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Caly czas chodzisz z kluczykami w kieszeni? ;]

AK to jednak potrafi wynajdowac problemy, tam gdzie ich nie ma ;)

Tak, ja mam zawsze w jednym miejscu cały dzień albo i kilka dni z rzędu zależnie jak tam się muszę ubrać. Teraz mam od tygodnia w jednych spodniach trekkingowych i nie zanosi się na zmianę odzieży przed weekendem;]

Napisano

Mialem Kone na rentalu przez tydzien. 

Nowa, 600km przebiegu. Silnik 3cyl - tam chyba 1.0 jest. Z manualem. Przy muskaniu gazu i pikaczach awanturujacych sie osiagnalem 4.9 jadac z lotniska do hotelu. Potem juz jezdzac po gorach i bardziej dynamicznie spalilem 7l. Czyli 2litry wiecej niz CHR hybryda, ktora mialem rok wczesniej.

Wrazenie gumowosci ukladu kierowniczego, niestabilnosci nadwozia bylo odczuwalne, do tego stopnia, ze chyba wolalbym CHR.

Koszmarem byly systemy wspomagajce kierowce i koniecznosc ich wylaczania po kazdym uruchomieniu silnika (moze jest lepiej jak sie stworzy swoj profil kierowcy - ja jezdzilem na guest).

Pikacz awanturujacy sie juz o przekroczenia o 1km/h i czujnik patrzenia ma droge, ktory sie awanturuje jak cos grzebiesz w infotainmencie (no bo tam sie wszystko przestawia) albo jak jedziesz w okularach.

Samego designu nie ma co komentowac - z gustem jest jak z d00pa, kazdy ma swoj. 

Mnie sie takie kontrowersyjne auta nawet podobaja

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Jest logika fest.

Przednie czujniki włączają się po wrzuceniu wstecznego. :hehe:

Pewnie zakładają że jak włączysz wsteczny to parkujesz ale logika dziwna. 

Napisano
  • Autor
57 minut temu, Filipfm napisał(a):

Mialem Kone na rentalu przez tydzien. 

Nowa, 600km przebiegu. Silnik 3cyl - tam chyba 1.0 jest. Z manualem. Przy muskaniu gazu i pikaczach awanturujacych sie osiagnalem 4.9 jadac z lotniska do hotelu. Potem juz jezdzac po gorach i bardziej dynamicznie spalilem 7l. Czyli 2litry wiecej niz CHR hybryda, ktora mialem rok wczesniej.

Wrazenie gumowosci ukladu kierowniczego, niestabilnosci nadwozia bylo odczuwalne, do tego stopnia, ze chyba wolalbym CHR.

Koszmarem byly systemy wspomagajce kierowce i koniecznosc ich wylaczania po kazdym uruchomieniu silnika (moze jest lepiej jak sie stworzy swoj profil kierowcy - ja jezdzilem na guest).

Pikacz awanturujacy sie juz o przekroczenia o 1km/h i czujnik patrzenia ma droge, ktory sie awanturuje jak cos grzebiesz w infotainmencie (no bo tam sie wszystko przestawia) albo jak jedziesz w okularach.

Samego designu nie ma co komentowac - z gustem jest jak z d00pa, kazdy ma swoj. 

Mnie sie takie kontrowersyjne auta nawet podobaja

Ja stworzyłem profil i nic to nie dało. Na w Kia sorento za 300k jest to samo. Taka sama lipa z systemami. A i fajnie się Czesie. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Tak, ja mam zawsze w jednym miejscu cały dzień albo i kilka dni z rzędu zależnie jak tam się muszę ubrać. Teraz mam od tygodnia w jednych spodniach trekkingowych i nie zanosi się na zmianę odzieży przed weekendem;]

Tydzień codziennie w tych samych spodniach? A wracając do tematu. Czemu producenci nie wpadli żeby zamiast kluczyka mieć telefon? To teraz chyba tylko tesla i BMW ma. 

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Kocha Cię w końcu dajesz mu jeść, z zwierzętami jest podobnie 😁

Napisano
33 minuty temu, wujek napisał(a):

Pewnie zakładają że jak włączysz wsteczny to parkujesz ale logika dziwna. 

Tylko jak parkujesz tyłem to po co przednie czujniki, a jak przodem to raczej nie na wstecznym.

Napisano
38 minut temu, wujek napisał(a):

Tydzień codziennie w tych samych spodniach? A wracając do tematu. Czemu producenci nie wpadli żeby zamiast kluczyka mieć telefon? To teraz chyba tylko tesla i BMW ma. 

Toyota/lexus

Napisano
16 minut temu, dobromir napisał(a):

Kocha Cię w końcu dajesz mu jeść, z zwierzętami jest podobnie 😁

W sumie to korpo daje mu jeść, ja go tylko ujeżdżam;]

Napisano
46 minut temu, wujek napisał(a):

Przyzwyczajenie po podróży. Mam dwie pary trekkingowych gaci i nadal w nich latam na zmianę, co tydzień mniej więcej. Coraz częściej się trafia że muszę gdzieś ubrany jak człowiek jechać i wtedy nagle mam problem co zrobić z kluczykami, komórką czy portfelem. 

Też nie wiem po co kluczyki. Mnie rozwala że taka Toyota w Yarisie Cross za 125kpln daje składany kluczyk który musisz włożyć do stacyjki - dla mnie to paranoja jakaś.

Napisano
10 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Toyota/lexus

Toyota to chyba w jakichś wyższych wersjach wyposażenia albo wyższych modelach w ogóle.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Toyota/lexus

Gdzie w jakich? Może w suprze. 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Gdzie w jakich? Może w suprze. 

"Cyfrowy kluczyk" np w chr w wysokich wersjach. 

Funkcja ma być uruchomiona do końca roku. Teoretycznie😏

Napisano
4 godziny temu, lucash napisał(a):

Ale stawiam dolary przeciw orzechom, że wujek nie jeździ z tempomatem. Zresztą chyba to powiązanie też da się wyłączyć.

:ok:

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Toyota to chyba w jakichś wyższych wersjach wyposażenia albo wyższych modelach w ogóle.

CHR ale te wyższe. Inne nie wiem, nie wnikałem.