Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kombi do 40 tys

Featured Replies

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bizz napisał(a):

Jeszcze w kwestii Ceed`a - jest ich dużo bo mnóstwo jeździ we flotach, trzech moich kumpli każdy w innym korpo ma takiego Ceed`a, więc dostępność aut z polskiego rynku spora.

Druga sprawa - możesz się śmiać, ale przejedź się takim Ceed`em 1.0 tylko wersja 120KM, zobaczysz że będzie bardziej dynamiczny od Twojego 2.0. Jechałem w trasę takim C5 z motorem 140KM i po wejściu do mojego 100 konnego Ceeda było wrażenie dużo lepszej elastyczności. Turbo robi swoje.

https://www.olx.pl/d/oferta/kia-ceed-1-0-t-gdi-benzyna-salon-polska-serwis-aso-100-bezwypadkowy-fv23-CID5-ID10IzlX.html

Pytanie czy wersja 100 i 120 koni różni się czymś więcej niż softem , myślę że może warto kupić 100 konna i zrobić program..

Napisano
  • Autor

Pytałem na francowatych o Megane 4 ale cisza...

Czy są w niej jakieś warte uwagi silniki benzynowe?

Napisano
14 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

które auto, insygnia pewnie?

Nie, insygnia władzy miał. :old:

;]

Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Jeżeli tak to nie wiem jak bardzo potrzebujesz kombi... ale może mondziak liftback by Ci wystarczył?

Właśnie kołonotuję sobie, że w razie poszukiwań auta mam do Ciebie napisać o pomoc w ramach Twego hobby. :oki:

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

no gorszego auta niz ten opel to jeszcze nikt nie wyprodukowal ;l

Chyba jednak PSA się udało bardziej spartolić swojego Puretecha 😉

Napisano
4 godziny temu, Cezarek napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/kia-ceed-1-0-t-gdi-benzyna-salon-polska-serwis-aso-100-bezwypadkowy-fv23-CID5-ID10IzlX.html

Pytanie czy wersja 100 i 120 koni różni się czymś więcej niż softem , myślę że może warto kupić 100 konna i zrobić program..

Nie mam pojęcia, ale podjedź do jakiegoś większego placu gdzie mają kilka takich i się przejedź.

Napisano
5 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Jestem właśnie ciekaw jak te małe turbo silniki 1.0 kia i skoda dają sobie rade na drogach krajowych z kompletem pasażerów 

Z kompletem jest absolutny brak dynamiki. Czasem dla wygody zostawialiśmy auta na parkingu i jechaliśmy razem, już czterech chłopa plus bagaż uniemożliwiało wyprzedzanie bez skrupulatnych obliczeń. Ale ile razy taka sytuacja się zdarzy? 

Z żoną i dwójką dzieci już było o wiele lepiej, nawet zapakowany w podróż. Oczywiście w obu przypadkach 157 km/h (powyżej tego włączało się powiadomienie od razu u naszego prowadzącego flotę;]) na tempomacie trzymał bez problemu całą drogę, jeszcze wtedy tak szybko jeździłem, tylko rozpędzanie zajmowało trochę czasu. 

Pytanie jak często musisz koniecznie wyprzedzać, drogi się zmieniają, jest coraz mniej sytuacji gdzie trzeba pocisnąć, mi osobiście to wystarczało. 

Napisano
  • Autor
W dniu 19.09.2024 o 22:17, kaczorek79 napisał(a):

Widzę że jesteś mechanikiem.

Czy mógł byś coś ze swojego doświadczenia powiedzieć o Astrze K 1.4 T 125/150 ??

Napisano
2 godziny temu, Cezarek napisał(a):

Czy mógł byś coś ze swojego doświadczenia powiedzieć o Astrze K 1.4 T 125/150 ??

Silnik generalnie nie jest zły, choć zdarzały się uszkodzenia tłoków przez zjawisko LSPI. Wprowadzenie innego oleju nie eliminuje problemu, ale ogranicza występowanie LSPI. Niestety skrzynie biegów M32 nadal padają, rzadziej, niż te pierwszej generacji, ale jednak się zdarza.

Całościowo auto dość poprawne.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Silnik generalnie nie jest zły, choć zdarzały się uszkodzenia tłoków przez zjawisko LSPI. Wprowadzenie innego oleju nie eliminuje problemu, ale ogranicza występowanie LSPI. Niestety skrzynie biegów M32 nadal padają, rzadziej, niż te pierwszej generacji, ale jednak się zdarza.

Całościowo auto dość poprawne.

A Megane 4 jest tam jakiś silnik wart zainteresowania jak i całe auto ? Czy w tym segmencie i budżecie rządzi vag ze swoimi TSI ??

Napisano
W dniu 20.09.2024 o 15:34, PawelWaw napisał(a):

- spalanie 2.0 silnika jakby to bylo V8 z 500KM na pokladzie nawet przy emeryckiej jezdzie

ładna średnia spalania 😮 to nawet w starym jeepie z 5.9 w życiu tyle nie osiągnąłem

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

ładna średnia spalania 😮 to nawet w starym jeepie z 5.9 w życiu tyle nie osiągnąłem

A skąd wiesz w jakich warunkach i na jakim dystansie to było? 

Wyciąganie wniosków z jednego zdjęcia to zbyt rozsądne nie jest ;]

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Dystans podany

Warszawski ruch.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

stąd ;] 

image.png.1db40802be784a3c6daa2236db342d70.png

podejrzewam że pewnie stał w korki i non stop gazował do odcinki... taki młody gniewny ;] 

Napisano

Może po prostu egzemplarz był zepsuty ;)

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Dystans podany

Warszawski ruch.

Przy takiej średniej, w mieście i licząc zapewne od startu zimnego silnika to nie problem, noga pewnie też nie lekka, bo najoszczędniejsze nie były/są i słuszną wagę też miały/mają.

Kolega właśnie taką sprzedał, ale kojarzę, że raportował jakieś całkiem przyzwoite wartości spalania.

Napisano
2 godziny temu, kadu napisał(a):

Może po prostu egzemplarz był zepsuty ;)

to mozliwe to w koncu opel.

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

podejrzewam że pewnie stał w korki i non stop gazował do odcinki... taki młody gniewny ;] 

Un był w stanie rozwalić rodzinnego Picasso na wycieczce na lody, więc wszystko jest możliwe. ;]

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Kolega właśnie taką sprzedał, ale kojarzę, że raportował jakieś całkiem przyzwoite wartości spalania.

Na pewno nie jeździło to adekwatnie do mocy/aspiracji Opla pozycjonującego tę wersję jako "high-end" ;]

Dla mnie dno, wolę mojego 2.0CDTI po programie ;]

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, HARDTECHNO napisał(a):

Zaryzykował bym i może zakupił tipo tjet. Silnik znany z abartow. Dosyć prosty. Czy gaz lubi nie wiem..nigdy nie doczytałem..

Patrzyłem podobno gaz dobrze znoszą , chociaż jakoś bardzo mi nie potrzebny , ponieważ w drugim aucie mam LPG, z Tipo jest taki minus że często są słabo wyposażone i ciekawe czy z późniejszą odsprzedażą nie było by problemu 

Napisano
W dniu 21.09.2024 o 04:59, Cezarek napisał(a):

sąsiad ma K, 150KM. Od 2 tygodni auto stoi, bo cewka mu padła. Wymienił, ale nadal dupa, coś ze sterownikiem (?).

200kkm stuknęło i taka historia.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, tomecki napisał(a):

sąsiad ma K, 150KM. Od 2 tygodni auto stoi, bo cewka mu padła. Wymienił, ale nadal dupa, coś ze sterownikiem (?).

Jak patrzę to Octavię 1.4 TSI mają lepsze opinie od Astry K 

Napisano
14 minut temu, Cezarek napisał(a):

Jak patrzę to Octavię 1.4 TSI mają lepsze opinie od Astry K 

problem to budżet, coś co wygląda na zadbane z ogłoszenia kosztuje sporo, np

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-octavia-skoda-octavia-3-1-4-150km-ID6GILnv.html

rok starsze niż zakładasz i 12 tys droższe ;] 

tak wiem ceny są chore... szczególnie że salony już się trochę uspokoiły z tymi cenami nówek i nawet niektóre potaniały

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, bielaPL napisał(a):

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-octavia-skoda-octavia-3-1-4-150km-ID6GILnv.html

tak wiem ceny są chore... szczególnie że salony już się trochę uspokoiły z tymi cenami nówek i nawet niektóre potaniały

No tutej to już ktoś zaszalal z cena .

Poczekam trochę i będę szukał octavi pewnie do 50 tysięcy , chociaż ze wzrostem budżetu kusi mnie astra K 1.6 t ale to już kwoty 55-60 tys

Napisano
7 minut temu, Cezarek napisał(a):

Poczekam trochę i będę szukał octavi pewnie do 50 tysięcy , chociaż ze wzrostem budżetu kusi mnie astra K 1.6 t ale to już kwoty 55-60 tys

Ogólnie patrząc to musisz być cierpliwy i szukać auta w najlepszym stanie technicznym nie upartująć swojego białego kruka.

W tych pieniądzach to ludzie kupują Fabie mocno przechodzoną a nie auto klasy C/D :oki:

Taką Astre to chyba @maro_t posiada jak mnie pamięć nie myli.

Napisano
1 godzinę temu, Cezarek napisał(a):

Patrzyłem podobno gaz dobrze znoszą , chociaż jakoś bardzo mi nie potrzebny , ponieważ w drugim aucie mam LPG, z Tipo jest taki minus że często są słabo wyposażone i ciekawe czy z późniejszą odsprzedażą nie było by problemu 

Przesiadka z C5 na używane Tipo, grubo.

Gdyby mowa była o nowym z gwarancją to jeszcze mógłbym to zrozumieć.

Jeżeli C5 się nie sypie i nie trzeba od niej uciekać, to lepiej jeździć dalej i odłożyć na nowsze auto podobnej klasy.

Edytowane przez kadu

Napisano
33 minuty temu, Cezarek napisał(a):

nie no za 60 to już superba znajdziesz ;] jest na giełdzie do sprzedania ;) 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

nie no za 60 to już superba znajdziesz ;] jest na giełdzie do sprzedania ;) 

Ale superb 1.4 nie da takiej frajdy jak asta z 1.6T.

Tak dokładając zaraz będzie kwota 65 i starczy na Megane 4 GT 1.6 205 koni🙂

Napisano
  • Autor
25 minut temu, kadu napisał(a):

Przesiadka z C5 na używane Tipo, grubo.

Gdyby mowa była o nowym z gwarancją to jeszcze mógłbym to zrozumieć.

Jeżeli C5 się nie sypie i nie trzeba od niej uciekać, to lepiej jeździć dalej i odłożyć na nowsze auto podobnej klasy.

Może i racja ale coś nowszego typu Passat, superb to już wydatek 65-70 tys a to już dla mnie po prostu za dużo na samochód 

Napisano
5 godzin temu, komor napisał(a):

Ogólnie patrząc to musisz być cierpliwy i szukać auta w najlepszym stanie technicznym nie upartująć swojego białego kruka.

W tych pieniądzach to ludzie kupują Fabie mocno przechodzoną a nie auto klasy C/D :oki:

Taką Astre to chyba @maro_t posiada jak mnie pamięć nie myli.

zgadza się, ale na razie raczej nie sprzedaję

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

zgadza się, ale na razie raczej nie sprzedaję

Jaki masz w niej przebieg? Jakie wychodzi spalanie ? Ma jakieś wady według Ciebie silnik jak i całe auto ??

Napisano
8 godzin temu, tomecki napisał(a):

Albo kupił jakaś gówniana cewkę... 

Napisano
W dniu 20.09.2024 o 08:16, bielaPL napisał(a):

Te grzane siedzenia robią problem... ;] 

Przypadkiem zobaczyłem co napisałeś … serio są samochody w których nie montuje się grzanych siedzeń? :hmm: 

Dla mnie to funkcja zbędna, z której nigdy nie korzystam, ale miałem ją nawet w Suzuki Jimny z 2006 r, gdzie nie ma zbyt wiele poza kierownicą i radiem (kiepskim)

Jak sięgam pamięcią, to ostatnim samochodem w którym nie miałem grzanych siedzeń, był Fiat Brava z 1997 …nawet w Hyundai Getz chyba już był ten luksus :)

Napisano

- zasieg na baku 200 km, jadac do Poznania musialem po drodze tankowac :panic:

Naprawde gorszego auta to nie mialem, powiem wiecej, gorszym autem to nawet nigdy nie jechalem ;]

image.png.41605759296cebe3d8c5b56e110faf26.png

Jechałeś bez przedniej szyby pod wiatr wiejący 200km/h???

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Zawsze można łyknąć tańszą Kiłę z giełdy AK. ;l

Napisano
16 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Jaki masz w niej przebieg? Jakie wychodzi spalanie ? Ma jakieś wady według Ciebie silnik jak i całe auto ??

spalanie tutaj:

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/93381

właśnie mija 6 lat od zakupu, przebieg 120kkm.

silnik jest genialny. Mocny, elastyczny, zawsze jest zapas mocy, a przy normalnej jeździe pali tyle co każdy inny benzyniak o podobnej pojemności. Z wad to przeciętna awaryjność (niestety Ople mają swoje przypadłości, w Astrze to głównie układ sprzęgła - wysprzęgliki, pompy sprzęgła, które padają jak muchy. Mnie to też dopadło. Poza tym padła odma). I druga wada to kiepska jakość montażu i materiałów, sporo różnych świerszczy, skrzypień całej budy itd. Największe plusy to silnik, mega wygodne fotele jakby szyte na miarę pode mnie, praktyczność wersji kombi.

Dzisiaj rano byłem na SKP na badaniu. Zaczyna coś olej cieknąć z miski, pytanie czy tylko z korka czy coś większego, nie było czasu na przyjrzenie się bo następny klient czekał. Na szczęscie pan podbił pieczątkę ;].  Zaraz kupuję zimówki, tarcze i klocki na przód, do tego wymiana oleju w silniku, w skrzyni (to już moja fanaberia, ale przy tym przebiegu uważam że warto wymienić), pasek wieloklinowy, pewnie z jakąś rolką i napinaczem (instrukcja nakazuje wymianę po 6 latach), no i ten wyciek i kilka ładanych kpln pójdzie w tego Opla

Napisano

- spalanie 2.0 silnika jakby to bylo V8 z 500KM na pokladzie nawet przy emeryckiej jezdzie

Generalnie, jeśli zrobiłeś takie spalanie to jeździsz bez pojęcia. To jest jedyne wytłumaczenie.
No chyba, że stała tylko w korku, to tak Omega B V6 po zresetowaniu kompa i jeździe w godzinach szczytu w korkach pokazała 22.5l.
Ja Ci zrobię zdjęcie z TRASY mojej hybrydy, spalanie mam od 4.2l-13.2l. To jest zależne od tak wielu czynników że strach. Co więcej przy 13l średnia prędkość będzie niżej.
I czy ja wiem czy nie jedzie?
https://zeperfs.com/en/duel7171-10924.htm
Słabsza a pierwszą setkę zobaczysz szybciej od mocniejszej Tesli. :skromny:

Napisano
5 minut temu, AstraC napisał(a):

Generalnie, jeśli zrobiłeś takie spalanie to jeździsz bez pojęcia. To jest jedyne wytłumaczenie.
No chyba, że stała tylko w korku, to tak Omega B V6 po zresetowaniu kompa i jeździe w godzinach szczytu w korkach pokazała 22.5l.
Ja Ci zrobię zdjęcie z TRASY mojej hybrydy, spalanie mam od 4.2l-13.2l. To jest zależne od tak wielu czynników że strach. Co więcej przy 13l średnia prędkość będzie niżej.

Ale manipulacja, wklej z tym oplem co o nim gadamy czyli 2.0 4x4 250 KM. Sam już wrzucasz innego Opla bo wiesz ze ten konkretny to najgorsze auto świata.

Napisano
26 minut temu, maro_t napisał(a):

spalanie tutaj:

silnik jest genialny. Mocny, elastyczny, zawsze jest zapas mocy, a przy normalnej jeździe pali tyle co każdy inny benzyniak o podobnej pojemności. Z wad to przeciętna awaryjność (niestety Ople mają swoje przypadłości, w Astrze to głównie układ sprzęgła - wysprzęgliki, pompy sprzęgła, które padają jak muchy. Mnie to też dopadło. Poza tym padła odma). I druga wada to kiepska jakość montażu i materiałów, sporo różnych świerszczy, skrzypień całej budy itd. Największe plusy to silnik, mega wygodne fotele jakby szyte na miarę pode mnie, praktyczność wersji kombi.

Dzisiaj rano byłem na SKP na badaniu. Zaczyna coś olej cieknąć z miski, pytanie czy tylko z korka czy coś większego, nie było czasu na przyjrzenie się bo następny klient czekał. Na szczęscie pan podbił pieczątkę ;].  Zaraz kupuję zimówki, tarcze i klocki na przód, do tego wymiana oleju w silniku, w skrzyni (to już moja fanaberia, ale przy tym przebiegu uważam że warto wymienić), pasek wieloklinowy, pewnie z jakąś rolką i napinaczem (instrukcja nakazuje wymianę po 6 latach), no i ten wyciek i kilka ładanych kpln pójdzie w tego Opla

Kiedyś wspominałeś o słabej trakcji na pierwszych biegach. Opony czy TTTM.

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

A tutaj wynik bez manipulacji @AstraC

https://zeperfs.com/en/duel9192-2771.htm

Źle spojrzałem na moc. Faktycznie 250 vs. 260KM.
Przy czym ja się pomyliłem o 10KM, Ty zaś o 2.5x € i 2.5x mocy. I mi zarzucasz manipulację. Twoje to już nawet nie manipulacja, to jest zwykłe oszustwo.

Napisano
30 minut temu, AstraC napisał(a):

Nie zmienia to faktu, ze Insignia 2,0T 4x4 jest zupelnie bez sensu biorac pod uwage budzet i wymagania autora watku ;)

Napisano
24 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Ale manipulacja, wklej z tym oplem co o nim gadamy czyli 2.0 4x4 250 KM. Sam już wrzucasz innego Opla bo wiesz ze ten konkretny to najgorsze auto świata.

No to gadaj, w jakich warunkach zrobiłeś 30l/100km? Jak jeździłeś itp.? 

Szczerze, już nawet nie chodzi o to czy to dobry samochód czy nie - bo idealny nie jest, awaryjne 4x4, mimo wszystko nadwaga i nienajżnisze spalanie, ale pierdzelenie że pali 30l i twoje już nie śmieszne trolowanie sugerujące, że wszyscy to biedacy i idioci bo nie mają Tesli jak Ty, z całkiem spoko człowieka na forum zrobiło z Ciebie błazna - taką rolę chcesz pełnić?

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, maro_t napisał(a):

spalanie tutaj:

Czyli Astra K sama w sobie jest spoko niestety nie mój budżet na 1.6T ale nad 1.4 T się zastanawiam , narazie temat odpuszczam do przyszłego roku , może wtedy się zwiększy budżet 

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nie zmienia to faktu, ze Insignia 2,0T 4x4 jest zupelnie bez sensu biorac pod uwage budzet i wymagania autora watku ;)

Czy jest czy nie, idealna na 100% nie jest. Ma swoje wady, ale przy tym potrafi być fajnym samochodem.
Drażni mnie już @PawelWaw swoim dennym trolowaniem - zmienił się w @format - czy to dobrze?
Róbcie tak dalej, a faktycznie poza kilkoma starymi użytkownikami nie będzie tu nikogo bo spotka się z kretyńskim traktowaniem przez takich uważających się za zabawnych orangutanów.

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał(a):

Czy jest czy nie, idealna na 100% nie jest. Ma swoje wady, ale przy tym potrafi być fajnym samochodem.
Drażni mnie już @PawelWaw swoim dennym trolowaniem - zmienił się w @format - czy to dobrze?
Róbcie tak dalej, a faktycznie poza kilkoma starymi użytkownikami nie będzie tu nikogo bo spotka się z kretyńskim traktowaniem przez takich uważających się za zabawnych orangutanów.

Fakt, ze za trollowanie na MK mogliby go troche przystopowac ;]

Napisano
24 minuty temu, stig napisał(a):

Kiedyś wspominałeś o słabej trakcji na pierwszych biegach. Opony czy TTTM.

TTTM. Opony tu nie pomagają. Moim zdaniem to kwestia budy kombi gdzie środek ciężkości jest przesunięty bardziej do tyłu, przód jest odciążony. Do tego auto jest samo w sobie raczej lekkie i efekt jest jaki jest.

Napisano
1 godzinę temu, AstraC napisał(a):

Najłatwiej kogoś osobiście obrazić. Widać brakuje Ci argumentów, bo ciężko obronić tego opla to tak się niemiło zachowujesz.