Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Trzecie" auto dla przyjemności - youngtimer ?

Featured Replies

Napisano

Cześć

Coraz częściej chodzi mi po głowie kupno auta dla zabawy, przyjemności, a może i inwestycji z predyspozycjami na youngtimera. Znacie jakies ciekawe obiekty, które mozna kupic w dobrych pieniadzach np. do 30 tyś zł, które wyglądają, dobrze jezdzą maja sportowy charakter, nie gniją i nie wymagają wkładania majątku ?

Po głowie zawsze chodziło mi Audi TT pierwszej generacji najlepiej 1.8 T quattro, fiat barchetta, może jakaś mazda mx5. Raczej coś małego, może i cabrio :)

Napisano
2 minuty temu, trzepol napisał(a):

Cześć

Coraz częściej chodzi mi po głowie kupno auta dla zabawy, przyjemności, a może i inwestycji z predyspozycjami na youngtimera. Znacie jakies ciekawe obiekty, które mozna kupic w dobrych pieniadzach np. do 30 tyś zł, które wyglądają, dobrze jezdzą maja sportowy charakter, nie gniją i nie wymagają wkładania majątku ?

Po głowie zawsze chodziło mi Audi TT pierwszej generacji najlepiej 1.8 T quattro, fiat barchetta, może jakaś mazda mx5. Raczej coś małego, może i cabrio :)

Z tych nierdzewiejących co tu wymieniłeś, to chyba tylko TT.

Napisano

TT i Fiat  to trochę takie :gay:  Mazda się mi podoba ;]

Napisano
52 minuty temu, trzepol napisał(a):

Cześć

motocykl

Napisano
1 godzinę temu, trzepol napisał(a):

Poszukaj w dalszej lub bliższej okolicy tego co cię interesuje + tego co cię nie interesuje ale jest w tej samej kategorii i pojedź zobaczyć. Może się okazać, że rzeczywistość wyleczy cię z wyobrażenia o danym modelu.

Przykładowo - stara MX5 - niby legenda, ludzie kwiczą z zachwytu; ale dla mnie ten samochód okazał się za mały, za sztywny, za niski, nieprzyjemny w użyciu i ogólnie sprawił wrażenie tandetnej zabawki dla nastolatki.

Chorowałem na Z3, znalazłem ładne, pojechałem z chęcią zakupu i jak tylko koło niego stanąłem, wiedziałem, że go nie chcę. Po przejażdżce przeszło mi całkowicie (chociaż nadal mi się podoba)

Audi TT na starcie odrzuciłem, bo babskie, pedalskie i ogólnie wstyd. Pojechałem obejrzeć od niechcenia bo miałem pod nosem i okazało się, że to jedyny roadster w którym wygodnie się siedzi i prowadzi jak samochód.

Każdemu siądzie coś innego ;) Polecam sprawdzić na starcie ww modele + może jakiegoś SLK, e36/e46, A4

Nie wiem jak z Mazdą i BMW, ale do Audi kupisz od ręki wszystkie części; co przy ~ćwierćwiecznych samochodach jest dosyć istotne.

Kolejna sprawa to budżet - taki trochę na granicy, w który łapią się klasyki z przełomu tysiąclecia i samochody używane o 10 lat młodsze ;) Trzeba się zastanowić co wolisz.

Napisano
10 godzin temu, trzepol napisał(a):

Cześć

masz bardzo mały budżet... zabawki są drogie w tych czasach, za 30tys ledwo można znaleźć zadbanego 10 letniego kompakta a i to jest sztuka...

w tej cenie polecam:

abarth punto

citroen c2 vts - tutaj masz spory budżet można znaleźć cudeńko, fajnie jeździ po zakrętach, daje frajde bo silnik kręci się do 7tys

Napisano
12 godzin temu, trzepol napisał(a):

Cześć

A ja Ci polecę Crossfire, mechanika mercedesa, bardzo dobry silnik i skrzynia, auto niedoceniane a IMO z potencjałem na yt

Za 30k kupisz z przebiegiem ok 100k co dla tej mechaniki to jest smiech na sali

Oczywiście jest tak naprawdę dla baby ale w sumie TT też ;]

20240414_110854

Prawie jak Corvette.

Corvette albo Porsche 944 też mógłbyś rozważyć ale o ile da się je kupić nawet czasami za tyle, to trzeba sporo dołożyć i ogólnie najlepiej ogarniać samemu tematy bo inaczej koszty Cię zabija. A w crossfire nie ma takiego niebezpieczeństwa bo serwis jest prosty i standardowy.

Edytowane przez koNik

Napisano
9 godzin temu, camel00 napisał(a):

Przykładowo - stara MX5 - niby legenda, ludzie kwiczą z zachwytu; ale dla mnie ten samochód okazał się za mały, za sztywny, za niski, nieprzyjemny w użyciu i ogólnie sprawił wrażenie tandetnej zabawki dla nastolatki.

Co do tandetnosci. To japonczyk sprzed cwiercwiecza. Czego sie spodziewales? Skory nappa i podsufitki z gwiazdami jak w RR?

Co do rozmiaru zgoda - trzeba sie przymierzyc. Ja sie przymierzylem do NBFL i ... auto spadlo z listy. Wzrok mialem na wysokosci ramki szyby a glowa szurałem po podsufitce ;)

Choc przyznam, ze bylo lepiej niz tu ;)

7845be163eb798ec3c6d91a622121307a3c54a74

9 godzin temu, camel00 napisał(a):

Audi TT (...)  że to jedyny roadster w którym wygodnie się siedzi i prowadzi jak samochód.

No tu pojechales? Ja wiem, ze w obecnych czasach suva mozna nazwac coupe ale trzymajmy poziom :)

Napisano
13 godzin temu, trzepol napisał(a):

Cześć

Nie żebym zniechęcał, ale czy lubisz jak auto stoi czy jeździ? ;]

Mam kolegę pasjonata, który lubi grzebać przy autach, na tyle że ma szczęście do sypiących się aut i kończy naprawiać przy sprzedaży ;l

Obecnie póki co jeździ GT86, niby fajny mały gokart, ale tu coś w silniku, tam coś w hamulcach a to było znacznie droższe niż 30 k PLN.

Życzę dużo szczęścia przy poszukiwaniach :oki:

Napisano

Przy obecnych cenach aut to za 30 będzie niestety gruz w którego trzeba będzie włożyć kolejne 20-30. 

Napisano
1 godzinę temu, koNik napisał(a):

A ja Ci polecę Crossfire

jest jeden problem tego auta... ;] 

image.png.4ab6f16d274f08fc00c3196d8f44eaf1.png

Napisano
47 minut temu, bielaPL napisał(a):

Oklepane ;]

Równie dobrze można powiedzieć ze to tez tak wyglada ;]

oldsmobile%201941%20dynamic_ClubSedan.jp

Aczkolwiek oczywiscie gust jest jak d... I tak wole crossfire niz TT ;]

Napisano

Zciekawych aut jest jeszcze na giełdzie Mx-5. Jeździ się tym super. 

Napisano
53 minuty temu, koNik napisał(a):

Oklepane ;]

Równie dobrze można powiedzieć ze to tez tak wyglada ;]

oldsmobile%201941%20dynamic_ClubSedan.jp

Aczkolwiek oczywiscie gust jest jak d... I tak wole crossfire niz TT ;]

właśnie w tym żółym jest elegancko tył wykończony a w crosfire taki przygarbusek ;) 

w cabrio lepiej wygląda

ale tak to ciekawe auto i na pewno fajne w jeździe

Napisano
29 minut temu, Vadero napisał(a):

To jest ta po @format? ;)

Napisano

Youngtimer... kto to widział, na co to komu? :old:

Jest teraz hype i się ludzie napalają ale się zaraz skończy, bo na co komu stare auta. 

Napisano
4 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jest teraz hype i się ludzie napalają ale się zaraz skończy, bo na co komu stare auta. 

pojedzie się kilka razy do mechanika i się odechce youngtimera... ;] 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Zawsze mozna kupic wersje bez dachu

2007-chrysler-crossfire-roadster-limited

Napisano
17 minut temu, bielaPL napisał(a):

pojedzie się kilka razy do mechanika i się odechce youngtimera... ;] 

A stawki już nie te co kiedyś. :phi:

Napisano

Jeśli szukasz wśród takich niedużych starszych autek, które mają dać trochę radochy z prowadzenia, to możesz zainteresować się Mercem SLK.

W egzemplarzach wersji R170 będziesz mógł przebierać, choć to o R171 jego właściciele mówią jako o najfajniejszym, najlepiej prowadzącym się SLK.

Mając taki budżet lepiej gdybyś znał się trochę na blacharce i lakierowaniu, bo 3 dychy to w sam raz na kupienie youngtimera do remontu. ;]

Za 3 dychy kupisz MX-5 NB, o NA raczej zapomnij.

Ze starszych aut dających trochę uciechy możesz mieć Mietka balerona CE, Forda Sierre z mocniejszym silnikiem, może jakieś Audi, albo Peżota 205/306 z mocniejszym silnikiem.

Kupisz tez Toyote celicę V lub VI generacji. V-gen miałem i bardzo tęsknię. Moze MR-2 się znajdzie. Moze coś u Nissana bądź Mitsu. Albo 'unikatowe' E36/E46..... 🙂

Jest spory wybór, ale pod warunkiem, że te 30 tysięcy to kwota wyłącznie na samochód.

Napisano
  • Autor
W dniu 29.09.2024 o 21:46, Olleo napisał(a):

motocykl

Juz mam KTMa :)

Napisano
  • Autor

Chyba to TT wydaje mi sie najpewniejsze, najmniej rdzy. Tylko trafic pewny egzemplach a nie > 300kkm , najlepiej quattro 225KM.  Japonce mi sie z rdza kojarza a chcialbym uniknąć blacharki i wiekszych napraw. Lać i jezdzic 😄 .

Crossfire roadster dosc ciekawy ale ciezko dostepny, jakos amerykance srednio mi sie z jakoscia i wytzrymaloscia kojarza, jedynie silniki niewysilone pozyja, choc piszecie ze to jak Mercedes ?

Napisano

Ja niecałe 3 lata temu za 30 kzł kupiłem sobie Corvette C4 z 1984 jako zabawkę, za 1000 zł zarejestrowałem na zabytek i jeździłem, oczywiście coś trzeba było dołożyć (łącznie przez do dziś jakieś 10-12 tysięcy) ale nie od razu bo auto sprawne przyjechało. Coś jeszcze jest do roboty, jak to w starym aucie, ale jest fajnie 😄 

Napisano
  • Autor
W dniu 30.09.2024 o 12:16, Vadero napisał(a):

Tyle, że taka 20 letnia to moze byc dlubanina blacharska itd. Juz myslalem nawet o MX5 z takiego 2020 r.....ladne, niskie , silnik 2.0 184KM , malo pali w miare dynamiczny i trwaly jak na nowe konstrukcje.

Napisano
10 minut temu, trzepol napisał(a):

Tyle, że taka 20 letnia to moze byc dlubanina blacharska itd. Juz myslalem nawet o MX5 z takiego 2020 r.....ladne, niskie , silnik 2.0 184KM , malo pali w miare dynamiczny i trwaly jak na nowe konstrukcje.

Mówię o tej konkretnej mx-5 z giełdy autokacikowej- rdzy ni grama, stan idealny i dlubniety silnik, wstawione turbo. Kupisz i jeździsz z bananem na mordzie, a nie zaczynasz przygody z mechanikami.

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał(a):

Mówię o tej konkretnej mx-5 z giełdy autokacikowej- rdzy ni grama, stan idealny i dlubniety silnik, wstawione turbo. Kupisz i jeździsz z bananem na mordzie, a nie zaczynasz przygody z mechanikami.

Ale to nie youngtimer, ani nie mieści się w budżecie 30tys.

Akurat jestem w trakcie poszukiwania MX-5 NA i wiem, jak trudno obecnie znaleźć coś fajnego za sensowny pieniądz.

Napisano
  • Autor

Do glowy wpadla mi jeszcze Alfa Romeo GTV. Macie jakies spostrzezenia w tym temacie - rdzewienie , trwalosc itd ? 

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 21:39, Vadero napisał(a):

Wyciurana kierownica i tapicerka fotela, niezwijające się pasy i niepotwierdzone 240KM - czuć potencjał za 55k. 😁

Napisano
Godzinę temu, trzepol napisał(a):

Do glowy wpadla mi jeszcze Alfa Romeo GTV. Macie jakies spostrzezenia w tym temacie - rdzewienie , trwalosc itd ? 

Budżet za mały żeby poszaleć. Lepiej kupić niezgnite tico za 6k i za 10k stuningować idą więcej frajdy.

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Budżet za mały żeby poszaleć. Lepiej kupić niezgnite tico za 6k i za 10k stuningować idą więcej frajdy.

Budżet zupełnie wystarczający na fajną Alfę na weekendy :oki:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-gt-2-0-165-ps-automat-1-wlasciciel-bertone-ID6GNmSF.html

Napisano
3 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Budżet zupełnie wystarczający na fajną Alfę na weekendy :oki:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-gt-2-0-165-ps-automat-1-wlasciciel-bertone-ID6GNmSF.html

Na co komu takiego auto ? Ani szybkie ani jakoś ładne... gdyby to było jeszcze cabrio 

Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał(a):

Na co komu takiego auto ? Ani szybkie ani jakoś ładne... gdyby to było jeszcze cabrio 

A ja bym sobie pojeździł. 

Napisano
10 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

To tak ale aby kupować ? To nie wiem .

Również dobrze można kupić Fiata stilo abarth 

Napisano
28 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Co to jest za skrzynia w tej alfie?

Manual z nałożoną automatyka. Nic dobrego :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
11 godzin temu, trzepol napisał(a):

Miałem Spidera i byłem w szoku, że tam totalnie zero rdzy było, po doczytaniu na forum - ponoć to norma w niebitych, więc pewnie i w GTV będzie podobnie, mimo upływu lat

Napisano

Ja mam dwie sztuki tego typu autek (Mx-5 i Celica IV ) i mimo że nie przejeżdżam nimi dużo kilometrów (około 1-1,5kkm rok każdym) to co mogę napisać to fajna sprawa że są.

Są mechaniczne (teraz nie ma takich aut), bez ABS, bez kagańców, do tego są lekkie, wysoko się kręcą i dobrze jeżdżą.

To powoduje że gdy w nie wsiadasz masz banana na pysku. Możesz się toczyć, trochę pocisnąć zawsze wracasz zrelaksowany.

Integrują tez ludzi, ja z młodym mam męskie wypady mazdą, rodzinne toyotą, do tego jakieś okazjonalne zloty po okolicy. 

Kupuj w dobrym stanie, wbrew pozorom dużo takich aut jeździ hobbistycznie, nie są używane w zimę wiec to ze jakaś marka lubi korozje nie znaczy ze wszystkie starsze ją mają.  Reszta jest do ogarnięcia, mechanika jest prosta, części mechaniczne są w większości łatwo dostępne. Ja w sumie nie dokładam; olej, płyny,  rozrząd i tyle. Przy tych przebiegach nic więcej nie wychodzi (oba trochę poniżej 200kkm). OC tez tanio do urwania ~150zł/rok a nawet mniej.

Jednym słowem kupuj, czy to będzie jakaś sportowa wersja malucha, roadster, limuzyna na grubych welurach czy jakieś coupe to bez znaczenia, aby był w dobrym stanie, nie był wynalazkiem trudnym w serwisie no i Ci się podobał.

Napisano
3 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Adres znasz :spy:  ;] 

Napisano
10 godzin temu, Zbynek napisał(a):

Adres znasz :spy:  ;] 

Wypatruj mnie od zachodu :jump:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
W dniu 6.10.2024 o 21:11, lnk napisał(a):

OC tez tanio do urwania ~150zł/rok a nawet mniej.

Masz je na żółtych, czy jakiś inny myk na tak niskie stawki? :hmm:

Napisano
14 godzin temu, Josyp napisał(a):

Masz je na żółtych, czy jakiś inny myk na tak niskie stawki? :hmm:

Parę lat temu, a może już paręnaście  PZU weszło z promocją dla samochodów 25lat+ i członkostwem w PZM.

Za te warunki dawali -70% od swoich regularnych stawek (czyli jak ktoś ma np.-60% za bezszkodowość to od tego jeszcze -70% dawali). 

I do daje tą stówkę z większym hakiem. Ja jeszcze mam mieszkanie w PZU to chyba dodatkowe -10%.

Z tego co się orientuję jakiś czas temu PZU zmieniło wymagania i muszą być żółte blachy a PZM z promocją, ale już dużo słabszą, przeszedł do Compensy. Przy czym jak ktoś sie wtedy załapał to ma te zniżki do tej pory na normalnych białych blachach.

Edytowane przez lnk

Napisano
  • Autor

No to zaczynam na powaznie szukac Audi TT 8N 1.8 T najchetniej quattro 225KM tyle ze nie wiem czy isc na cało i brac Cabrio czy na spokojnie i bardziej bezproblemowe Coupe. Ktos ma cos fajnego, pewnego na zbyciu ?

Napisano
W dniu 7.10.2024 o 06:09, G.O.A.T. napisał(a):

Wypatruj mnie od zachodu :jump:

Jak większości AKowiczów. ;)

Szkoda, że tak daleko, bo GT jest na mojej liście aut, których już miał nie będę, choć chciałbym...

Napisano
19 godzin temu, trzepol napisał(a):

No to zaczynam na powaznie szukac Audi TT 8N 1.8 T najchetniej quattro 225KM tyle ze nie wiem czy isc na cało i brac Cabrio czy na spokojnie i bardziej bezproblemowe Coupe. Ktos ma cos fajnego, pewnego na zbyciu ?

@Mr_Hyde ma s3 do sprzedania ale nie wiem za ile

image.png.52b324def09b7159de878655bfbfb5fa.png