Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wali zdechłym psem z pralki

Featured Replies

Napisano

Pralka ma 5 lat, Beko.

Od kilku dni wali z niej ostro, ale pranie pachnie normalnie....

Co zostało wykonane:

- pranie samego octu wlanego do bębna

- czyszczenie filtra. Było w zasadzie czysto i woda nie śmierdziała

Co byście zrobili oprócz kupna nowej pralki? Jak ją otworze to ...? Do bębna i tak nie zajrzę. Macie jakiś pomysł? :)

Napisano
5 minut temu, tomecki napisał(a):

Pralka ma 5 lat, Beko.

Co zostało wykonane:

Co byście zrobili oprócz kupna nowej pralki? Jak ją otworze to ...? Do bębna i tak nie zajrzę. Macie jakiś pomysł? :)

Kup środek do czyszczenia pralek, użyj i nastaw jak najwyższą temperaturę. Też mamy Beko i niestety regularnie i dość często ja trzeba czyścić.

Napisano
1 godzinę temu, tomecki napisał(a):

Pralka ma 5 lat, Beko.

Co zostało wykonane:

W wynajmowanym mieszkaniu lokatorce zaczęło śmierdzieć kanalizacją z pralki.

Okazało się, że okna były zaszczelnione, nawiewniki pozamykane - a że jest mechaniczna wentylacja wywiewna to musiało skądś zaciągnąć powietrze i zaciągało z kanalizy.

Wystarczyło otwarcie nawiewnika. 

Napisano

Możesz jeszcze nie prać zdechłych psów. Daj znać, czy pomogłem.

Napisano

Jest założony syfonik na odpływie pralki?

Napisano
3 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

nie brakuje tobie jednej skarpetki? ;]

W wynajmowanym mieszkaniu także zaczęło brzydko pachnieć z pralki. Chwilę potem pralka nie była w stanie wypompować wody po praniu. Po rozebraniu okazało się, że poza bębnem znajduje się skarpetka, do której nikt się nie przyznawał ;].

Napisano
18 godzin temu, GoldFinger napisał(a):

W wynajmowanym mieszkaniu także zaczęło brzydko pachnieć z pralki. Chwilę potem pralka nie była w stanie wypompować wody po praniu. Po rozebraniu okazało się, że poza bębnem znajduje się skarpetka, do której nikt się nie przyznawał ;].

mi kiedyś każde pranie wyciągnięte z pralki strasznie waliło , też była poza bębnem biała skarpetka znaczy czarna włochata na której już sie tworzyła jakaś forma życia , kupiłem płyn specjalny szpitalny do dezynfekcji i prałem w nim ubrania oraz pościel i odorek znikł

Napisano

Kurde, u mnie też capi.

Przy okazji drobnej awarii zamykania drzwi, miałem wyjęty fartuch, wyczyściłem filtr, pojemnik na proszek i rurkę do niego, no wszystko na błysk, i nie mogę znaleźć przyczyny.

Lałem już Domestos, tabletki do zmywarki, ocet, ale nic nie dało.

Napisano

Sprawdzić czy grzałka działa, nastawić program z dużą ilością wody i maksymalną temperaturą.

Napisano
W dniu 30.09.2024 o 13:31, tomecki napisał(a):

Pralka ma 5 lat, Beko.

Obstawiam syfon - możliwe że się przyblokował (zależy jakiego masz typu). Odepnij od "ściany" i sprawdź.

Napisano

Ja raz w roku wrzucam dwie tabletki od zmywarki, program z największą temperaturą i nigdy nie miałem problemu. 
Za to kiedyś po dłuższym urlopie się skapowałem że odpływ miałem na ścianie razem z sąsiadką i jej pralka pompowała częściowo do mojej brudną wodę.

Napisano
23 godziny temu, gobi napisał(a):

Ja raz w roku wrzucam dwie tabletki od zmywarki, program z największą temperaturą i nigdy nie miałem problemu. 

Ja podobnie czyszczę, tylko raz na kwartał - dwie tabletki od zmywarki, max temperatura :ok:

Dobrze też nie zamykać pralki jak stoi nieużywana, u mnie i drzwiczki i szuflada na proszek nieco uchylone aby się wietrzyło.

Napisano

Kostka do zmywarki co jakiś czas. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Więc tak ;]

Co zostało zrobione:

- ze dwa prania na wysokiej temperaturze z tabletką do zmywarki

- żona nawet pokusiła się o pranie z... domestosem oraz jeszcze raz ocet był grany

- przed chwilą odkręciłem tylną obudowę, żeby zobaczyć czy łatwo można dostać się do grzałki, żeby przez nią poszukać "skarpet" - nie widzę łatwiej możliwości

- zdjąłem gumową "rurę" łączącą bęben z pompą brudnej wody - oprócz wsuwek do włosów nic nie było. Też nie śmierdziało.

- niuchanie dziury od ww "rury" - minimalnie czuć smrodek

Pranie nadal nie śmierdzi, od razu po praniu też nie czuć, ujawnia się to powiedzmy na drugi dzień po praniu.

Ewidentnie coś gdzieś zalega, ale ja się nie czuję na siłach jakkolwiek bardziej otwierać pralkę, żeby zajrzeć do "międzybębnia" ;]

Spróbuję z sodą - @Radson - rozumiem, że cały 1kg do bębna po prostu? ;]

Jak to nie pomoże, a zapach się będzie nasilał to ... albo pogadam z jakimś majstrem od AGD albo uj, kupię nową :nie_wiem:

Napisano
7 minut temu, tomecki napisał(a):

Więc tak ;]

Co zostało zrobione:

- żona nawet pokusiła się o pranie z... domestosem oraz jeszcze raz ocet był grany

- przed chwilą odkręciłem tylną obudowę, żeby zobaczyć czy łatwo można dostać się do grzałki, żeby przez nią poszukać "skarpet" - nie widzę łatwiej możliwości

- zdjąłem gumową "rurę" łączącą bęben z pompą brudnej wody - oprócz wsuwek do włosów nic nie było. Też nie śmierdziało.

Pranie nadal nie śmierdzi, od razu po praniu też nie czuć, ujawnia się to powiedzmy na drugi dzień po praniu.

Ewidentnie coś gdzieś zalega, ale ja się nie czuję na siłach jakkolwiek bardziej otwierać pralkę, żeby zajrzeć do "międzybębnia" ;]

Jak to nie pomoże, a zapach się będzie nasilał to ... albo pogadam z jakimś majstrem od AGD albo uj, kupię nową :nie_wiem:

Probowales moze zmienic detergenty i plyn do plukania na inny? ;)

Dziwne, ze zaczyna smierdziec dopiero na drugi dzien...

Napisano
2 godziny temu, tomecki napisał(a):

Więc tak ;]

Co zostało zrobione:

Ale suszyłeś ją? w sensie pralkę.

Zostawiałeś po praniu otwartą na no noc i dzień następny?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Ale suszyłeś ją? w sensie pralkę.

Zostawiałeś po praniu otwartą na no noc i dzień następny?

od zawsze jest uchylony bęben plus lekko otwarta szuflada :)

Napisano

Zadam głupie pytanie: czy śmierdzi pranie każdego koloru?

Edytowane przez Woockush

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Woockush napisał(a):

Zadam głupie pytanie: czy śmierdzi pranie każdego koloru?

i tak i nie ;]

Tzn - przypominam- pranie nie śmierdzi, zaczyna śmierdzieć pralka x godzin po praniu ;] I tak- niezależnie od koloru.

Pomysł @Waldek40 z kamerą inspekcyjną jest spoko, tylko muszę skombinować kamerę i mieć chęci na ponowne obracanie pralki do góry nogami i walkę z "gumą" ;]

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Od spodu spróbuj odkręcić rury spustowe przy pompie.

POwinno dać się zdjąć płytę czołową

no tak jak pisałem - wczoraj miałem rozgrzebaną rurę łączącą bęben z pompą ;]

Płyta czołowa co mi da? :hmm:

Napisano
Godzinę temu, tomecki napisał(a):

no tak jak pisałem - wczoraj miałem rozgrzebaną rurę łączącą bęben z pompą ;]

Płyta czołowa co mi da? :hmm:

A moze smrod jakos sie cofa z odplywu? 

Masz tam jakis syfon?

Napisano

U mnie kiedyś była chusteczka od pochłaniania kolorów w tej rewizji z przodu. Ale co ciekawe były dwie i druga pokazała się dopiero jak pierwsza wyjąłem. Może zobacz jeszcze raz. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A moze smrod jakos sie cofa z odplywu? 

Masz tam jakis syfon?

odpiąłem wczoraj wąż i niuchałem- zero smrodu.

Dodatkowo - im dłużej żyję z tym smrodem tym bardziej jestem pewien, że to mokra skarpeta ;]

Pewnie będę próbował z tą kamerą, ale muszę jej na spokojnie poszukać, bo nie mam takiegoż wynalazku.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 16.10.2024 o 13:51, tomecki napisał(a):

odpiąłem wczoraj wąż i niuchałem- zero smrodu.

Dodatkowo - im dłużej żyję z tym smrodem tym bardziej jestem pewien, że to mokra skarpeta ;]

Pewnie będę próbował z tą kamerą, ale muszę jej na spokojnie poszukać, bo nie mam takiegoż wynalazku.

jakis happy end nastapil?

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, Swider napisał(a):

jakis happy end nastapil?

Tak, wszystko wróciło do normy ;]

Jedyne co jeszcze zrobiłem to polecane tutaj pranie 1kg sody oczyszczonej. Ale po tym zabiegu jeszcze ileś czasu smrodek był. Nawet nie wiem kiedy zniknął :)

Napisano
9 godzin temu, tomecki napisał(a):

Tak, wszystko wróciło do normy ;]

Jedyne co jeszcze zrobiłem to polecane tutaj pranie 1kg sody oczyszczonej. Ale po tym zabiegu jeszcze ileś czasu smrodek był. Nawet nie wiem kiedy zniknął :)

Przeszło z siebie?

Pomogla soda?

cos innego?

zmieniłeś proszek? Kapsułki?
Czy była tam ta skarpeta?

dopytuje, bo też mam od niedawna taki dziwny zapach w bębnie na drugi dzień po praniu i chętnie skorzystam z doświadczań

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Swider napisał(a):

Przeszło z siebie?

Pomogla soda?

cos innego?

zmieniłeś proszek? Kapsułki?
Czy była tam ta skarpeta?

dopytuje, bo też mam od niedawna taki dziwny zapach w bębnie na drugi dzień po praniu i chętnie skorzystam z doświadczań

soda + samo z siebie ;]

Domestosy i octy nie dawały efektu.

Z odpływu nie śmierdziało. Filtr czysty, połączenie z pompą wody czyste i bez ciał obcych (nie licząc wsuwek do włosów ;] ).

W końcu kupiłem na allegro 1kg tej sody, ale w między czasie próbowałem znaleźć magika, który zajrzy za / pod bęben (bo ja się nie czułem na większe ingerencje w pralkę). Wrzuciłem ogłoszenie na fixly, ale nie skorzystałem, bo zgłosił się tylko typ oddalony 30km ode mnie, za sam dojazd by skasował grubo pewnie ;]

Więc poszło pranie 90* z sodą i po kilku dniach (nie wiem ilu) przestało walić.

Środki do prania nie zmienione (pierzemy w płynach, raz markowe, raz lidlowe).

Gdyby nie przeszło to bym obdzwonił pobliskie serwisy lub.... kupił nową pralkę ;]

Napisano
W dniu 20.11.2024 o 07:59, tomecki napisał(a):

soda + samo z siebie ;]

Domestosy i octy nie dawały efektu.

Z odpływu nie śmierdziało. Filtr czysty, połączenie z pompą wody czyste i bez ciał obcych (nie licząc wsuwek do włosów ;] ).

W końcu kupiłem na allegro 1kg tej sody, ale w między czasie próbowałem znaleźć magika, który zajrzy za / pod bęben (bo ja się nie czułem na większe ingerencje w pralkę). Wrzuciłem ogłoszenie na fixly, ale nie skorzystałem, bo zgłosił się tylko typ oddalony 30km ode mnie, za sam dojazd by skasował grubo pewnie ;]

Więc poszło pranie 90* z sodą i po kilku dniach (nie wiem ilu) przestało walić.

Środki do prania nie zmienione (pierzemy w płynach, raz markowe, raz lidlowe).

Gdyby nie przeszło to bym obdzwonił pobliskie serwisy lub.... kupił nową pralkę ;]

Bardzo Ci dziękuję i potwierdzam skuteczność sody. Po praniu pralki sodą na 90 stopni- nie śmierdzi. 

Wsypałem jedno opakowanie sklepowe na cykl