Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KIA Polska - kara od UOKiK

Featured Replies

Napisano

No łądnie ich potraktowali. Kara jest konkretna. Zastanawiam się czy inne marki nie mają podobnej polityki albo ja nie rozumiem tego biznesu. W sumie to nie muszę. 

Cytat

UOKiK tym razem się nie patyczkował. 1 października 2024 r. urząd poinformował o nałożeniu kary w sprawie ustalania cen samochodów marki Kia na polskim rynku. Prawdę mówiąc gdy w redakcji zobaczyliśmy kwotę, zastanawialiśmy się, czy nie jest to pomyłka. Zera jednak się zgadzają. Łączna kara to 405 mln zł.

https://autokult.pl/potezna-kara-dla-kii-polska-zaplaca-miliony-za-ustalanie-cen-samochodow,7076939480238976a

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

No łądnie ich potraktowali. Kara jest konkretna. Zastanawiam się czy inne marki nie mają podobnej polityki albo ja nie rozumiem tego biznesu. W sumie to nie muszę. 

https://autokult.pl/potezna-kara-dla-kii-polska-zaplaca-miliony-za-ustalanie-cen-samochodow,7076939480238976a

Ciekawe czy kia nieoficjalnie pokryje kary na te prywatne osoby czy jednak się wypnie.

Swoją drogą jak były na etacie to nie odpowiadają do 3 krotności pensji ???

Edytowane przez PawelWaw

Napisano

Dla mnie ta kara jest niezrozumiała- prywatna firma niech sobie ustala cennik i politykę rabatową jak chce. Jak będzie za drogo to pójdę po samochód innej marki.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

Średnio to rozumie , każda marka ma tabelkę z cenami i rabatami. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Ciekawe czy kia nieoficjalnie pokryje kary na te prywatne osoby czy jednak się wypnie.

Swoją drogą jak były na etacie to nie odpowiadają fo 3 krotności pensji ???

myślisz że na etacie są a nie na jakimś kontrakcie B2B? Kumpel handlowiec ale ciuła na B2B tyle że inna marka. 3 krotność pensji tak ale jak się umówili na większą odpowiedzialność to doopa może być. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, pejus1982 napisał(a):

Dla mnie ta kara jest niezrozumiała- prywatna firma niech sobie ustala cennik i politykę rabatową jak chce. Jak będzie za drogo to pójdę po samochód innej marki.

Dla mnie też. Przecież wszystkie firmy ustalają sobie cenniki. 

Napisano
21 minut temu, sdss napisał(a):

Średnio to rozumie , każda marka ma tabelkę z cenami i rabatami. 

to wyobraz sobie ze kupujesz od rolnika ogorki kilka ton. cena dla ciebie 5 zl za 1 kg. i teraz ten rolnik ci mowi ze minimalnie mozesz je sprzedawac po 7 zl, taniej niz 7 zl ci nie pozwala. rozumiesz ?

Napisano
1 minutę temu, lucash napisał(a):

myślisz że na etacie są a nie na jakimś kontrakcie B2B? Kumpel handlowiec ale ciuła na B2B tyle że inna marka. 3 krotność pensji tak ale jak się umówili na większą odpowiedzialność to doopa może być. 

wlasnie nie wiem jaki jest model zatrudniania w biznesach "auto". b2b ? myslalem ze ci psrzedawcy to na uop + premia ale kompletnie sie nie znam na tej branzy.

no to na b2b odpowiadaja calym swoim majatkiem, niezle jak koles dostal kare 500k, to moze nawet pozbyc sie mieszkania przez komornika 8]

Napisano
1 godzinę temu, pejus1982 napisał(a):

Gorzej, jeśli się wszystkie marki zmówią...

Napisano
22 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

to wyobraz sobie ze kupujesz od rolnika ogorki kilka ton. cena dla ciebie 5 zl za 1 kg. i teraz ten rolnik ci mowi ze minimalnie mozesz je sprzedawac po 7 zl, taniej niz 7 zl ci nie pozwala. rozumiesz ?

To nie byłby problem, bo można sobie kupić ogórki u innego rolnika.

Mam wrażenie ze UOKiK nie zdaje sobie sprawy jak działa biznes samochodowy, jak sprawdza inne marki to większe kwiatki znajdą niż to ze KIA ustaliła ceny minimalne, szczególnie ze w tamtym czasie byli raczej jedną z tańszych marek na rynku

Edytowane przez zenek111

Napisano
7 godzin temu, zenek111 napisał(a):

To nie byłby problem, bo można sobie kupić ogórki u innego rolnika.

Mam wrażenie ze UOKiK nie zdaje sobie sprawy jak działa biznes samochodowy, jak sprawdza inne marki to większe kwiatki znajdą niż to ze KIA ustaliła ceny minimalne, szczególnie ze w tamtym czasie byli raczej jedną z tańszych marek na rynku

No właśnie w KIA nie można było kupić u kogoś spoza regionu. Poza tym kręcili przy autach do nauki jazdy.

https://uokik.gov.pl/zmowa-przy-sprzedazy-samochodow-kia-decyzja-prezesa-uokik

Napisano

Hmm powiem wam że dziwna sprawa. Właśnie w 2021 w kwietniu/maj kupowałem Kia Ceeda. Pojechałem do salonu w Warszawie. Wyprzedaże rocznika mieli za 75k z kolorem metalik. Nic spuszczać nie chciał. A na otomoto w Łodzi wisiało to samo białe za 70k... i tam też kupiłem ;] 

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

W tym przypadku to się nazywa wolny rynek i elastyczność. Tylko pazerny rolnik powinien powiedzieć, że niestety przykro mu, bo słaby plon i może tylko sprzedać tonę aby na przyszłość nie tracić odbiorcy jak będzie duży polon i niska cena.

Napisano

Chyba dużo ludzi kupiło kiły i teraz broni koreańskie. Kara jest za zmowę cenową w tym przypadku to nie jest wolny rynek tylko się umówiły. 

Napisano

Takie Pepsi czy Coca-Cola i wiele innych firm robi to samo, też wymagają cen minimalnych na swoje produkty i są tą ceny z ze znacznie wyższymi marżami niż  na samochodach.

Sam kupowałem jesienią 2020 na szybko samochód i padło na Kię Rio, bo była tańsza niż konkurenci. Trudno mi zrozumieć czemu karają Kia a nie innych :P

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Trudno mi zrozumieć czemu karają Kia a nie innych :P

Bo może inni nie byli baranami i nie mają wszystkiego na mailach?

Napisano

To jest typowa umowa we wszystkich "ciuchówkach" ;)

Dostajesz towar i masz ustaloną cenę minimalną za którą możesz sprzedawać, ewentualnie minimalną marżę, np 100%.

Nie możesz sprzedać taniej, bo to psucie rynku.

Napisano
4 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Bo może inni nie byli baranami i nie mają wszystkiego na mailach?

Chyba wszyscy maja to w mailach, to o co ściga UKOiK to w sumie ściganie chyba jakby za franczyzę:

"Istota systemu polega na tym, że franczyzodawca nadaje swoim poszczególnym franczyzobiorcom prawo oraz nakłada na nich obowiązek prowadzenia działalności zgodnie z jego koncepcją. W ramach umowy sporządzonej na piśmie oraz w zamian za bezpośrednie lub pośrednie świadczenia finansowe uprawnienie to upoważnia indywidualnego franczyzobiorcę do korzystania ze znaku towarowego franczyzodawcy (marki), metod prowadzenia działalności gospodarczej, wiedzy technicznej, systemów postępowania i innych praw własności intelektualnej lub przemysłowej, a także do korzystania ze stałej pomocy handlowej i technicznej franczyzodawcy."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Franczyza

Napisano

wlasnie nie wiem jaki jest model zatrudniania w biznesach "auto". b2b ? myslalem ze ci psrzedawcy to na uop + premia ale kompletnie sie nie znam na tej branzy.

no to na b2b odpowiadaja calym swoim majatkiem, niezle jak koles dostal kare 500k, to moze nawet pozbyc sie mieszkania przez komornika 8]

Nie wiem jakie tam są przepisy przewidywane akurat dotyczące działań UOKiK, ale kary za "RODO" też są dosyć bolesne i w większości przypadków (tzn nie AK) grubo przekraczają 3 krotność wynagrodzenia ;)

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie wiem jakie tam są przepisy przewidywane akurat dotyczące działań UOKiK, ale kary za "RODO" też są dosyć bolesne i w większości przypadków (tzn nie AK) grubo przekraczają 3 krotność wynagrodzenia ;)

Ale nie mylmy tu kar nałożonych na firmę, na pracownika i na samozatrudnionego. UOKiK może ukarać tylko firmę (sky is the limit), firma może ukarać pracownika na UoP do wysokości trzech wynagrodzeń. Natomiast jeżeli ktoś pracuje na B2B, to UOKiK może ukarać zarówno jego (sky is the limit), firmę (to samo), zaś firma też może ukarać "pracownika" na B2B jakkolwiek to wynika z warunków umowy między podmiotami, ewentualnie iść do sądu i tu znowu sky is the limit. 

Napisano

Karcher , Jura , Kia , Biedronka sypia się kary …. Kto następny ?

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Hmm powiem wam że dziwna sprawa. Właśnie w 2021 w kwietniu/maj kupowałem Kia Ceeda. Pojechałem do salonu w Warszawie. Wyprzedaże rocznika mieli za 75k z kolorem metalik. Nic spuszczać nie chciał. A na otomoto w Łodzi wisiało to samo białe za 70k... i tam też kupiłem ;] 

Napisali, że do 2021 była ta zmowa. Może do stycznia ;] , a może dealer z Łodzi się na nich wypiął? Zwróćcie uwagę, że karę dostało kilku konkretnych dealerów a nie cała sieć :)

Napisano
29 minut temu, zenek111 napisał(a):

Chyba wszyscy maja to w mailach, to o co ściga UKOiK to w sumie ściganie chyba jakby za franczyzę:

"Istota systemu polega na tym, że franczyzodawca nadaje swoim poszczególnym franczyzobiorcom prawo oraz nakłada na nich obowiązek prowadzenia działalności zgodnie z jego koncepcją. W ramach umowy sporządzonej na piśmie oraz w zamian za bezpośrednie lub pośrednie świadczenia finansowe uprawnienie to upoważnia indywidualnego franczyzobiorcę do korzystania ze znaku towarowego franczyzodawcy (marki), metod prowadzenia działalności gospodarczej, wiedzy technicznej, systemów postępowania i innych praw własności intelektualnej lub przemysłowej, a także do korzystania ze stałej pomocy handlowej i technicznej franczyzodawcy."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Franczyza

KIA sie na pewno odwola i sad rozstrzygnie czy kara jest zasadna czy nie :ok:

Do tego czasu to sobie mozna gdybac, szczegolnie ze wiadomo tyle ile napisza pismaki...

Napisano
7 minut temu, bartekm napisał(a):

Napisali, że do 2021 była ta zmowa. Może do stycznia ;] , a może dealer z Łodzi się na nich wypiął? Zwróćcie uwagę, że karę dostało kilku konkretnych dealerów a nie cała sieć :)

26 baniek diler z Łodzi i 400 tysi prezes owego .

Napisano
33 minuty temu, wladmar napisał(a):

Ale nie mylmy tu kar nałożonych na firmę, na pracownika i na samozatrudnionego. UOKiK może ukarać tylko firmę (sky is the limit), firma może ukarać pracownika na UoP do wysokości trzech wynagrodzeń. Natomiast jeżeli ktoś pracuje na B2B, to UOKiK może ukarać zarówno jego (sky is the limit), firmę (to samo), zaś firma też może ukarać "pracownika" na B2B jakkolwiek to wynika z warunków umowy między podmiotami, ewentualnie iść do sądu i tu znowu sky is the limit. 

kolejny minus b2b

Napisano
45 minut temu, zenek111 napisał(a):

Chyba to się małpa na gałęzi.

UKOiK ściga ich za zmowę cenową polegającą na ustaleniu minimalnej ceny sprzedaży i podziału rynku pomiędzy podmiotami.

Franczyza jest legalna, pod warunkiem że sprzedawca ma możliwość zmiany ceny sprzedaży.

Napisano
44 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Chyba to się małpa na gałęzi.

UKOiK ściga ich za zmowę cenową polegającą na ustaleniu minimalnej ceny sprzedaży i podziału rynku pomiędzy podmiotami.

Franczyza jest legalna, pod warunkiem że sprzedawca ma możliwość zmiany ceny sprzedaży.

Dobra dobra, tak robią prawie wszyscy, tylko moze KIA popełniła ten błąd, że zapisała to otwartym tekstem zamiast nieformalnych ustaleń

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Dobra dobra, tak robią prawie wszyscy, tylko moze KIA popełniła ten błąd, że zapisała to otwartym tekstem zamiast nieformalnych ustaleń

Serio, możesz kupić tylko u dealera koło Twojego domu? W ten sposób można kształtować politykę cenową dla konkretnych regionów, a nawet grup odbiorców. Np. KIA na naukę jazdy tylko w Szczecinie, a tak auto droższe o 4k niż gdzie indziej. Poza tym jak z jakiegoś powodu dealer chce zejść ze swojej marży, to nie może, bo tak się umówili dealerzy (zresztą chyba? nie wszyscy).

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Kiedy tą kile kupiłeś i o ile drożej. Nie tak

inni nie robią bo karę dostali konkretni dilerzy kily.

Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał(a):

Serio, możesz kupić tylko u dealera koło Twojego domu? W ten sposób można kształtować politykę cenową dla konkretnych regionów, a nawet grup odbiorców.

Jestem z zachodniopomorskiego, kupiłem w Toruniu, dealer (Autopol) dostarczył mi samochód (półroczna demówka) pod dom.

Pamietam jeszcze ze w Szczecinie nie chciał mi dac innego rabatu niż dywaniki. W Toruniu rabat (nie pamietam ile) + transport darmo.

Edytowane przez zenek111

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Kiedy tą kile kupiłeś i o ile drożej. Nie tak

Jesień 2020. Moim zdaniem kupowałem "taniej" :)

Napisano
39 minut temu, zenek111 napisał(a):

Jestem z zachodniopomorskiego, kupiłem w Toruniu, dealer (Autopol) dostarczył mi samochód (półroczna demówka) pod dom.

Pamietam jeszcze ze w Szczecinie nie chciał mi dac innego rabatu niż dywaniki. W Toruniu rabat (nie pamietam ile) + transport darmo.

To normalne że w jednym miejscu auto kosztuje x a w innym y. Tak jest od lat w większości marek.

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Czyli kupowałeś używane auto, to mogło działać trochę inaczej niż na nówkę 🙂

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

To normalne że w jednym miejscu auto kosztuje x a w innym y. Tak jest od lat w większości marek.

No pewnie, ale pozew jest o to ze były jakies ceny minimalne i nie mozna mniej. W szczecinie faktycznie, ale w Toruniu inna rozmowa, dlatego jestem zdziwiony, bo z własnego doswiadczenia wiem ze Kia akurat w tym roku miała niskie ceny i normalnie mozna było negocjowac.

No  ale mniejsza z tym, mi w dyskusji chodzi o to ze takie rzeczy sie dzieja od dawna, rynek jest dzielony, ceny minimalne są ustalane, tyle ze może inni sie nie daja za rękę złapać a Kia sie złapac dała, choc nie rozumiem jak dała skoro jestem przykładem ze było jednak inaczej.

p.s. Musiałem kupić samochód w kilka dni od decyzji, tak bardzo był potrzebny, jednoczesnie w tym roku chodziły ploty ze dealerzy zawaleni samochodami (pandemia) i ze w następnym roku musza ostro zejsc z ceną by sprzedac zapasy, wiec brałem co wyjdzie najtaniej bo uwazałem ze "wtopię" skoro zaraz ma być taniej. No i Kia wychodziła najlepiej z małych samochodów

Edytowane przez zenek111

Napisano
2 godziny temu, bartekm napisał(a):

Czyli kupowałeś używane auto, to mogło działać trochę inaczej niż na nówkę 🙂

Traktowane było jako nowe i tak stało w umowie, "status pojazdu: Nowy"

Napisano
33 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Traktowane było jako nowe i tak stało w umowie, "status pojazdu: Nowy"

Jak nowe, jak używane... 

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

Jak nowe, jak używane...