Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat w 3 cylindrowym BMW

Featured Replies

Napisano

Hej

Nie moge znalezc nigdzie informacji o automatycznej skrzyni biegow ktora wystepuje z silnikiem  BMW/Mini 1.5 .

Wyglada ze jest dwusprzeglowa wiec mam pytanie do znajacych temat o jej trwalosc.

Ktos cos slyszal?

Z gory dzieki:piwko:

Napisano

7DCT300 to samo co w kia/Hyundai/ford

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Jettison napisał(a):

7DCT300 to samo co w kia/Hyundai/ford

Dzieki!

Napisano
48 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To fajnie jeździ ale sporo pali.

Teściu ma 118i , spalanie na poziomie 5,5-6,5 ale fakt, jeździ strasznie ekonomicznie.

Napisano
2 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Teściu ma 118i , spalanie na poziomie 5,5-6,5 ale fakt, jeździ strasznie ekonomicznie.

Młody miał jakąś 3 kombi 1.5 AT i paliła bliżej 10. Dało się zejść do 7.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Piotrus napisał(a):

Zona ma wersje 1.2 w Mini-na trasie faktycznie da sie zejsc do 5l ale w miescie ciezko ponizej 9l zejsc.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Młody miał jakąś 3 kombi 1.5 AT i paliła bliżej 10. Dało się zejść do 7.

Dla 3 to jednak za słaba motorownia więc pewnie trzeba gnieść.

Napisano
9 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Dla 3 to jednak za słaba motorownia więc pewnie trzeba gnieść.

Młody ma ciężką nogę 😁

Zresztą oboje jeździli i nie narzekali na niedostatki mocy. 

Napisano
21 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

To fajnie jeździ ale sporo pali.

Potwierdzam, mam w Tucsonie. Jak się zapomnę na chwilę to średnia 12, poniżej 8 ciężko zejść nawet emerycko jeżdżąc.

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Potwierdzam, mam w Tucsonie. Jak się zapomnę na chwilę to średnia 12, poniżej 8 ciężko zejść nawet emerycko jeżdżąc.

Tak w Tucsonie 1,6T i DCT to raczej okoli 10 l/100 km ;]

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ale to nie "zasluga" skrzyni ;)

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ale to nie "zasluga" skrzyni ;)

Wszystkiego do kupy, skrzyni też.

Napisano
9 minut temu, bizz napisał(a):

Wszystkiego do kupy, skrzyni też.

Przeciez to dwusprzeglowka, wiec czemu by mial palic wiecej?

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Przeciez to dwusprzeglowka, wiec czemu by mial palic wiecej?

Z tego samego powodu co koledzy wyżej pisali? Nie wiedzieć czemu auta z tą skrzynią palą sporo. 

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Z tego samego powodu co koledzy wyżej pisali? Nie wiedzieć czemu auta z tą skrzynią palą sporo. 

To raczej TSI + DSG pali malo, a cala reszta normalnie ;)

Przy czym to glownie zasluga TSI, ktore sa bardzo oszczedne jak na noPB.

Napisano
33 minuty temu, bizz napisał(a):

Nie zawsze. Kia chyba ma ta samą skrzynię (dwusprzęgłówka, 7-biegów), w Niro bezproblemu schodziłem na szybkiej trasie w ok 6l.

Ojciec ma średnie 1.5l, ale to zasługa już PHEV. Nawet po rozładowaniu pali mało.

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Pewnie kwestia oprogramowania.

Ale to, że więcej pali ten zestaw, pewnie z czegoś wynika.

Musialbys porownywac spalanie z manualem w podobnych warunkach, a nie dwa rozne auta i to bez zadnego kontekstu co do warunkow jazdy.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Musialbys porownywac spalanie z manualem w podobnych warunkach, a nie dwa rozne auta i to bez zadnego kontekstu co do warunkow jazdy.

Co do czego?

Subiektywnie doświadczenia 

1.5 BMW , czy 1.6 Hyundaia/Kia IMO nie dorówna w oszczędzaniu paliwa 1.5 VAG.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Co do czego?

Subiektywnie doświadczenia 

1.5 BMW , czy 1.6 Hyundaia/Kia IMO nie dorówna w oszczędzaniu paliwa 1.5 VAG.

No nie dorowna, ale glownie ze wzgledu na silnik, a nie skrzynie...

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

No nie dorowna, ale glownie ze wzgledu na silnik, a nie skrzynie...

Skrzynia też jest w VAG zaprogramowana na oszczędzanie. Długi myśli, zanim ruszy, czy zredukuje 😁

Stara się zabić kierowcę i pasażerów.

Tryb sport ratuje sytuację. Ale i tak w sumie nie podnosi drastycznie spajania 👍

Napisano
14 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Młody ma ciężką nogę 😁

Zresztą oboje jeździli i nie narzekali na niedostatki mocy. 

Ten silnik ma tylko 220Nm, taka 3 waży pewnie z 1600kg. Jeśli lubią jeździć dynamicznie to musieli gnieść więc stąd to spalanie.

Jeździłem chwilę 118i i jak dla mnie to to auto naprawdę mało pali Przy swojej dynamice.

Edit: Teraz mnie tknęło,  w 3 F30 ten silnik 1.5 był zestawiony z 8 biegowym ZF, także ciężko winić za spalanie skrzynię Getraga

Edytowane przez Piotrus

Napisano
18 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Skrzynia też jest w VAG zaprogramowana na oszczędzanie. Długi myśli, zanim ruszy, czy zredukuje 😁

Tryb sport ratuje sytuację. Ale i tak w sumie nie podnosi drastycznie spajania 👍

W nowych już to poprawili. Przynajmniej w DQ200 z 2024 roku soft inaczej steruje zmianą biegów w Cupra Ateca 1.5, tzn. rusza od razu po wciśnięciu gazu, szybko redukuje przy nawet niewielkim przyspieszaniu, już przy lekko dynamicznej jeździe zmienia biegi w okolicach 2500-3000 obr., przy średnio dynamicznej 3000-3500, przy bardzo dynamicznej niestety ciągnie do 4000-6000 obr/min i robi się głośno. Spokojna jazda ze stałą prędkością, to nadal 1500-1600 obrotów, ale wystarczy przyspieszać i od razu przeważnie redukuje w zależności od głębokości wciskania gazu. Jednym zdaniem jeździ tak, że nic nie wkurza w porównaniu z Atekami z wcześniejszych roczników, gdzie kurczowo trzymał te 1500 obrotów i trzeba było wciskać gaz na 3/4, żeby obroty wskoczyły powyżej 2000. Zużycie paliwa chyba nadal na zadowalającym poziomie, na podmiejskich 70-100kmh schodzi do 5,2 na autostradzie 140 około 7-7,5, w mieście w korkach 8,5-9

Tylko to jest wóz starej technologii, tzn. bez mild, czy mikro hybrydy, może to ma jakieś znaczenie. Podobno w nowym Golfie 1.5 mild hybrid jest nadal tragedia (kolega po jeździe próbnej był w szoku), wyłącza silnik przed zatrzymaniem na światłach, czy skrzyżowaniu, następnie przy jego uruchomieniu jest zwłoka, redukuje ze zwłoką itd., ale nie wiem, czy w Golfie jest skrzynia DQ200, czy DQ381

Edytowane przez klaudio

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 13:47, klaudio napisał(a):

Podobno w nowym Golfie 1.5 mild hybrid jest nadal tragedia (kolega po jeździe próbnej był w szoku), wyłącza silnik przed zatrzymaniem na światłach, czy skrzyżowaniu, następnie przy jego uruchomieniu jest zwłoka, redukuje ze zwłoką itd., ale nie wiem, czy w Golfie jest skrzynia DQ200, czy DQ381

Obstawiam, że nadal jest DQ200. Jaka skrzynia by nie była, to jest to kwestia softu, a nie konkretnego modelu skrzyni.

Napisano
W dniu 11.11.2024 o 19:00, rwIcIk napisał(a):

myślę że moge to potwierdzić i dodać że tryb sport już jest przyjemny. Cała zabawa natomiast zaczyna się w trybie RACE, który znacznie bardziej podnosi spalanie, podnosi ciśnienie krwi i dodatkowo dodaje doznania akustyczne 😀 ale w swoim przypadku wypowiadam się o DQ500

Edytowane przez bengamin

Napisano
W dniu 10.11.2024 o 12:55, wlad napisał(a):

Hej

Nie moge znalezc nigdzie informacji o automatycznej skrzyni biegow ktora wystepuje z silnikiem  BMW/Mini 1.5 .

Wyglada ze jest dwusprzeglowa wiec mam pytanie do znajacych temat o jej trwalosc.

Ktos cos slyszal?

Z gory dzieki:piwko:

Mam od kwietnia BMW X1 z tym silnikiem i skrzynią. Tak jak napisali poprzednicy w jeździe miejsko-podmiejskiej poniżej 9 litrów ciężko zejść. W trasie na autostadzie z wbitym tempomatem na 130 potrafi poniżej 6-tki spalić. Skrzynia chodzi płynnie, ma dobre oponie jeżeli chodzi o trwałość. Serwisy specjalizujące się w BMW zalecają wymianę oleju co 90 kkm. Ja to jeszcze zagazowałem, więc zrobiło się ekonomiczne auto za 30 zł za 100 km :)

Napisano
W dniu 11.11.2024 o 17:26, rwIcIk napisał(a):

Do Tucsona 1.6 + DCT NIGDY z dystrybutora nie weszło więcej niż 7.5l/100km. Zwykle okolice 6.75l/100km, a przy dłuższych wyjazdach schodziliśmy do 6.0l/100km.

Jak wy tymi autami jeździcie?!

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Do Tucsona 1.6 + DCT NIGDY z dystrybutora nie weszło więcej niż 7.5l/100km. Zwykle okolice 6.75l/100km, a przy dłuższych wyjazdach schodziliśmy do 6.0l/100km.

Tyle to mój diesel palił.

Jeździłem też wolnossącym 1.6 manualna skrzynia i też schodziłem do 😁

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 13:47, klaudio napisał(a):

W nowych już to poprawili. Przynajmniej w DQ200 z 2024 roku soft inaczej steruje zmianą biegów w Cupra Ateca 1.5, tzn. rusza od razu po wciśnięciu gazu, szybko redukuje przy nawet niewielkim przyspieszaniu, już przy lekko dynamicznej jeździe zmienia biegi w okolicach 2500-3000 obr., przy średnio dynamicznej 3000-3500, przy bardzo dynamicznej niestety ciągnie do 4000-6000 obr/min i robi się głośno. Spokojna jazda ze stałą prędkością, to nadal 1500-1600 obrotów, ale wystarczy przyspieszać i od razu przeważnie redukuje w zależności od głębokości wciskania gazu. Jednym zdaniem jeździ tak, że nic nie wkurza w porównaniu z Atekami z wcześniejszych roczników, gdzie kurczowo trzymał te 1500 obrotów i trzeba było wciskać gaz na 3/4, żeby obroty wskoczyły powyżej 2000. Zużycie paliwa chyba nadal na zadowalającym poziomie, na podmiejskich 70-100kmh schodzi do 5,2 na autostradzie 140 około 7-7,5, w mieście w korkach 8,5-9

Tylko to jest wóz starej technologii, tzn. bez mild, czy mikro hybrydy, może to ma jakieś znaczenie. Podobno w nowym Golfie 1.5 mild hybrid jest nadal tragedia (kolega po jeździe próbnej był w szoku), wyłącza silnik przed zatrzymaniem na światłach, czy skrzyżowaniu, następnie przy jego uruchomieniu jest zwłoka, redukuje ze zwłoką itd., ale nie wiem, czy w Golfie jest skrzynia DQ200, czy DQ381

Ateca Cupra 1.5 i spalanie 5.2? No nieźle. Ja w Leonie raz miałem 5.8 ale jechałem bardzo przepisowo i bez przekraczania prawie dozwolonej. Normalnie 6 -6.2 a mówimy o samochodzie niższym, lżejszym i bardziej opływowym. Gratuluję wyników. Fakt, gaszenie silnika jest wkurzające na maxa. Trzeba uważać bo można się wpakować komuś niechcący przed maskę. 

Napisano
6 godzin temu, lucash napisał(a):

Ateca Cupra 1.5 i spalanie 5.2? No nieźle. Ja w Leonie raz miałem 5.8 ale jechałem bardzo przepisowo i bez przekraczania prawie dozwolonej. Normalnie 6 -6.2 a mówimy o samochodzie niższym, lżejszym i bardziej opływowym. Gratuluję wyników. Fakt, gaszenie silnika jest wkurzające na maxa. Trzeba uważać bo można się wpakować komuś niechcący przed maskę. 

Bliźniaczym Karoq jeżdżąc w mieście i na podmiejskich, w miarę przepisowo i spokojnie spalanie jest rzędu 5. Jadąc dynamiczniej i trasą szybkiego ruchu wychodzi bliżej 7.

Tyle, że w normalnym trybie trzeba uważać, bo reakcja na mocniejsze wciśnięcie pedału gazu jest mocno opóźniona.

Napisano

Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem czy wynik teścia się utrzymał :

20241117_124806.jpg.406f24fb31c4365d700a39e53a0e520a.jpg

A tutaj prosto od odpalenia po 6km jazdy, dzisiaj było 5 stC, jak dla mnie to normalny wynik:20241117_124742.jpg.b5118caa7f984cfc9e4a4affc883c475.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem czy wynik teścia się utrzymał :

20241117_124806.jpg.406f24fb31c4365d700a39e53a0e520a.jpg

A tutaj prosto od odpalenia po 6km jazdy, dzisiaj było 5 stC, jak dla mnie to normalny wynik:20241117_124742.jpg.b5118caa7f984cfc9e4a4affc883c475.jpg

Niczym stół w Faktach TVN 🤪😂🤣

Napisano
W dniu 15.11.2024 o 19:17, grogi napisał(a):

Jak wy tymi autami jeździcie?!

Ja mam 4WD może dlatego pali więcej.

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał(a):

Ja mam 4WD może dlatego pali więcej.

Kolega @grogi chyba te wyniki Tucsonem robil poza PL ;)

U nas jednak auta pala sporo wiecej, bo jazda bardziej szarpana i predkosci wyzsze.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

U nas jednak auta pala sporo wiecej, bo jazda bardziej szarpana i predkosci wyzsze.

Tyle że to naprawdę paliwożerne auto, mi wszystkie samochody paliły poniżej średniej bo lubię jeździć mądrze - z przewidywaniem tego co się na drodze wydarzy, płynnie, na A raczej nie jeżdżę z maksymalną możliwą tylko 125-130 km/h. 

Do tego jeszcze komp oszukuje wzwyż, jak pokazuje średnie 10 to z baku wychodzi 8.5, teraz jechałem już jak skrajny emeryt i do tego część krajówkami 90 na godzinę to mam średnie na kompie 9.1, pewnie koło 7.5 by wyszło ale już nie mam siły liczyć. 

A, i jeszcze bak - trzeba nalać do trzeciego odbicia, odczekać z 30 sekund (a ludzie za Tobą się wkurzają) i wtedy już trzymając na pół wciśnięty pistolet wchodzi jeszcze 6-8 litrów. Często tak robię bo tak jak zawsze marudziłem  że nie kupię EV bo zasięg, tak mnie pokarało że Pb ma zasięgu między 430-500 km jak nie odstawię kombinacji na stacji z dolewaniem na max.

W niektórych przypadkach serio Teslą bym szybciej obrócił.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Ja dzieci codziennie do szkoły nim woziłem - codziennie 4x20km. Sporo autostradą bez limitu ;)

Ale ja to faktycznie chyba drogowy emeryt jestem, bo im mniejsze spalanie, tym większa radość. Nauczyłem się tym autem tak jeździć, że żeglowałem i po 30-40% dystansu 😄

Edytowane przez grogi

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

tak mnie pokarało że Pb ma zasięgu między 430-500 km jak nie odstawię kombinacji na stacji z dolewaniem na max.

Szwagier ma takiego i też wiecznie marudzi na spalanie i zasięg, a moim zdaniem jeździ bardzo zachowawczo i oszczędnie.

Myślałem, że marudzi, bo wcześniej miał diesla i spory zasięg, ale uwierzyłem jak pojechaliśmy na 2 auta w dłuższą, nie za szybką trasę.

Szybciej mu się skończyła noPB niż mi LPG (choć auta na trasę nieporównywalne).

Ja na tankowanych 52-55l LPG zrobiłem wtedy ok. 650km, on przy ok. 500km i już kawałek na rezerwie ciągnął.

Napisano
9 godzin temu, grogi napisał(a):

Ja dzieci codziennie do szkoły nim woziłem - codziennie 4x20km. Sporo autostradą bez limitu ;)

Ale ja to faktycznie chyba drogowy emeryt jestem, bo im mniejsze spalanie, tym większa radość. Nauczyłem się tym autem tak jeździć, że żeglowałem i po 30-40% dystansu 😄

To chyba mówimy o różnych samochodach, bo ja też jeżdżę max ekologicznie, a zmusić to auto do żeglowania to udaje się na jakichś 2-3% trasy max. Też miałeś napęd na 4 koła i automat? 180 KM?

Napisano
47 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Szwagier ma takiego i też wiecznie marudzi na spalanie i zasięg, a moim zdaniem jeździ bardzo zachowawczo i oszczędnie.

Myślałem, że marudzi, bo wcześniej miał diesla i spory zasięg, ale uwierzyłem jak pojechaliśmy na 2 auta w dłuższą, nie za szybką trasę.

Szybciej mu się skończyła noPB niż mi LPG (choć auta na trasę nieporównywalne).

Ja na tankowanych 52-55l LPG zrobiłem wtedy ok. 650km, on przy ok. 500km i już kawałek na rezerwie ciągnął.

Koszmarny jest pod tym względem. Ogólnie bardzo fajne auto, dobrze wykonane, ciche, do niewielu rzeczy można się przyczepić, ale spalanie koszmarne.

Napisano
11 minut temu, bizz napisał(a):

To chyba mówimy o różnych samochodach, bo ja też jeżdżę max ekologicznie, a zmusić to auto do żeglowania to udaje się na jakichś 2-3% trasy max. Też miałeś napęd na 4 koła i automat? 180 KM?

FWD. Pewnie tu jest ta różnica.

Napisano
19 godzin temu, bizz napisał(a):

Tyle że to naprawdę paliwożerne auto, mi wszystkie samochody paliły poniżej średniej bo lubię jeździć mądrze - z przewidywaniem tego co się na drodze wydarzy, płynnie, na A raczej nie jeżdżę z maksymalną możliwą tylko 125-130 km/h. 

Do tego jeszcze komp oszukuje wzwyż, jak pokazuje średnie 10 to z baku wychodzi 8.5, teraz jechałem już jak skrajny emeryt i do tego część krajówkami 90 na godzinę to mam średnie na kompie 9.1, pewnie koło 7.5 by wyszło ale już nie mam siły liczyć. 

A, i jeszcze bak - trzeba nalać do trzeciego odbicia, odczekać z 30 sekund (a ludzie za Tobą się wkurzają) i wtedy już trzymając na pół wciśnięty pistolet wchodzi jeszcze 6-8 litrów. Często tak robię bo tak jak zawsze marudziłem  że nie kupię EV bo zasięg, tak mnie pokarało że Pb ma zasięgu między 430-500 km jak nie odstawię kombinacji na stacji z dolewaniem na max.

W niektórych przypadkach serio Teslą bym szybciej obrócił.

Same zalety spalinowych w tym wątku ogólnie 😁

Tylko czekać, jak kącik EV będzie się rozrastał 😎👍

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Same zalety spalinowych w tym wątku ogólnie 😁

Tylko czekać, jak kącik EV będzie się rozrastał 😎👍

Wyjątek potwierdzający regułę:oki: