Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomysł na auto

Featured Replies

Napisano

Boję się napisać, że na auto na "dożywocie", ale chciałbym aby tak było ;)

Auto ma służyć jako drugie, awaryjnie, weekendowe, ale może też czasem odwieźć dzieciaki do szkoły czy na trening, bo dlaczego nie.

Wrzucam tu, a nie na HP, bo liczę że nie będzie polecajek typu "Tesla" ;)

Pomysły mam różne. Są totalnie różne od siebie.

Zależy mi na dwóch rzeczach, które niekoniecznie się gryzą ze sobą, tj na

1. Trwałości

2. Braku utraty wartości

Fajnie jakby auto nie było kłopotliwe w serwisie, a przynajmniej jeden z tych pomysłów, mam wrażenie że może taki właśnie być.

Lista nie jest wcale zamknięta, wręcz przeciwnie. Proszę o dokładanie ciekawych pomysłów :)

1. EVO X

2. Fiat Coupe

3. Suzuki Jimny (ten ostatni)

4. Mercedes W204 C63

5. 911 Carrera S...nie wiem która generacja, każda wchodzi w grę.

6. Alfa Romeo Brera (tylko automat, więc pewnie tylko 3.2, bo tych półautomatów na pewno nie chcę)

7. Golf 5 R32

Napisano

Wbrew pozorom np. Audi 80 B3 1.6D lub TD spełni te założenia ;]

Tańsze już nie będzie, a zepsuć to się naprawdę nie ma co. No i jak niebite, to na rdzę też nie ma szans.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Wbrew pozorom np. Audi 80 B3 1.6D lub TD spełni te założenia ;]

Tańsze już nie będzie, a zepsuć to się naprawdę nie ma co. No i jak niebite, to na rdzę też nie ma szans.

Pewnych rzeczy w wymaganiach nie ująłem ;]

Napisano
  • Autor
8 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Jak EVO to jeszcze Impreza WRX.

Wątek może się komuś przyda przy podobnej rozkminie ;)

Ja wolę EVO i właściwie tylko ten model X, chociaż wcale najlepszy nie jest.

Sam nie wiem dlaczego Impreza mnie jakoś tak mało kręci, chociaż niewątpliwie jest bardzo fajnym autem.

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Auto ma służyć jako drugie, awaryjnie, weekendowe, ale może też czasem odwieźć dzieciaki do szkoły czy na trening, bo dlaczego nie.

1. Trwałości

2. Braku utraty wartości

Fajnie jakby auto nie było kłopotliwe w serwisie, a przynajmniej jeden z tych pomysłów, mam wrażenie że może taki właśnie być.

Lista nie jest wcale zamknięta, wręcz przeciwnie. Proszę o dokładanie ciekawych pomysłów :)

1. EVO X

2. Fiat Coupe

4. Mercedes W204 C63

6. Alfa Romeo Brera (tylko automat, więc pewnie tylko 3.2, bo tych półautomatów na pewno nie chcę)

7. Golf 5 R32

Nie napisałeś jaki budżet przewidujesz to coś się podpowie

O Tesli zapomnij bo widzę że rozważasz prawdziwy samochód a nie jednorazowe AGD

Jeszcze dwa tematy o których warto pomyśleć:

Za chwile mogą wejść ograniczenia Euro spalin i może być problem z wjazdem w strefy

Z kolejnej strony jeżeli samochód ma być na dożywocie, za 20 lat mogą być problemy z paliwami więc może warto rozważyć coś co pojedzie na oleju do frytek

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ja wolę EVO i właściwie tylko ten model X, chociaż wcale najlepszy nie jest.

Sam nie wiem dlaczego Impreza mnie jakoś tak mało kręci, chociaż niewątpliwie jest bardzo fajnym autem.

Impreza jest rozsądniejszym wyborem z uwagi choćby na dostępność i ceny części. A WRX bo można go w miarę normalnie użytkować. Evo fajne ale coraz trudniej znaleźć cokolwiek. Począwszy od fajnego egzemplarza po części szczególnie blacharskie. I baaardzo kradną :)

Jak wybierasz sercem to wiadomo. Ale rozsądek niestety podpowiada co innego :)

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

@kravitz wczoraj właśnie rozmawialiśmy z kumplem o podobnym pomyślę i stanęło na W204 C63. Ostatnio nawet minimalnie staniały ale kwestia czasu zanim ceny znowu zaczną rosnąć. Niestety ciężko będzie z tanim serwisem bo do AMG dużo gratów jest inna niż do zwykłych wersji, a sam silnik też wymaga rewizji przy przebiegu 100-150kkm

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bengamin napisał(a):

Nie napisałeś jaki budżet przewidujesz to coś się podpowie

O Tesli zapomnij bo widzę że rozważasz prawdziwy samochód a nie jednorazowe AGD

Jeszcze dwa tematy o których warto pomyśleć:

Za chwile mogą wejść ograniczenia Euro spalin i może być problem z wjazdem w strefy

Z kolejnej strony jeżeli samochód ma być na dożywocie, za 20 lat mogą być problemy z paliwami więc może warto rozważyć coś co pojedzie na oleju do frytek

Taki problem może być. Wtedy najwyżej stracę/sprzedam ;) Trudno.

Budzet wiadomo, jak najmniejszy, ale pewnie najdroższe z listy to 200-300k.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Taki problem może być. Wtedy najwyżej stracę/sprzedam ;) Trudno.

Budzet wiadomo, jak najmniejszy, ale pewnie najdroższe z listy to 200-300k.

O fajny temat, bo właśnie się zastanawiam czy Cayman to dobry materiał na takie auto? Czy te auta też trzymają cenę, czy tylko 911?

Napisano
  • Autor
10 minut temu, marcindzieg napisał(a):

A WRX bo można go w miarę normalnie użytkować. Evo fajne ale coraz trudniej znaleźć cokolwiek.

To jest właśnie jeden z punktów na tej liście, który uważam, że może być kłopotliwy.
Drugi to Fiat Coupe.

Co do samego EVO.
Miałem jakoś w roku chyba 2016 Ralliarta. Miał sporo gratów wspólnych z EVO. I już wtedy, jak mi padła ta pompa co tam steruje dyframi, to nawet w ASO mówili "nie ma gratów", a serwis jaki znalazłem który zajmował się przeróżnymi wydumkami, w tym jakimiś rajdówkami, potrafił tą pompę naprawić, ale tak, że padała po tym bardzo szybko.

Z tego co pamiętam, bez tej pompy (zdemontowana) dało się normalnie jeździć, ale wtedy chyba rozkład mocy tył/przód był stały 50/50. Co nie było w sumie aż takie złe ;)

Pokazuje to jednak, że nie tak w sumie odległy czas był od końca produkcji, a problemy już były.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, zinger napisał(a):

O fajny temat, bo właśnie się zastanawiam czy Cayman to dobry materiał na takie auto? Czy te auta też trzymają cenę, czy tylko 911?

Nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, a ostatnio szukałem, bo uwierz mi lub nie, ale byłem w salonie Porsche jak wyprzedawali już te co stały na placu i pytałem o leasing ;]

Nie jechałem tym nawet, ale jak siedziałem w Caymanie i w 911 co stał w salonie, to tak tylko z wrażeń otwierania drzwi i samego w nim siedzenia, był pod każdym względem lepszy :)

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Pokazuje to jednak, że nie tak w sumie odległy czas był od końca produkcji, a problemy już były.

No właśnie. Więc takie bym sobie odpuścił bo to masa potencjalnych kłopotów. Ja szukam fajnego Forka turbo II generacji. W tym samym celu co Ty :)

Napisano

Jaki budżet? Bo polecilbym:

1 nowego yarisa GR

2 golf R 7.5

3. Porsze Cayman, stara 911 to kupsko drogie w naprawac 

4 merc klasa C AMG 

Napisano
49 minut temu, kravitz napisał(a):

1. Trwałości

2. Braku utraty wartości

1. EVO X

2. Fiat Coupe

4. Mercedes W204 C63

7. Golf 5 R32

Lancia Kappa coupe. Wyprodukowano ich tylko 3500 sztuk, jest ich coraz mniej i są dość tanie.

:ok:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wujek napisał(a):

1 nowego yarisa GR

2 golf R 7.5

4 merc klasa C AMG 

Yarek jakoś mnie nie kręci. Nie mam obiektywnego powodu. Zwyczajnie jakoś nie leży.

Golf 7.5 na pewno fajny, ale wymieniłem wersję 5, bo tam jest jeszcze V6 (VR6) i to już jest cos czego dzisiaj nie ma w tej klasie, nawet premium. R5 w Audi to maks. A jakoś nie czuję żebym potrzebował lepsze osiągi, bo w dobie elektryków to tak nie działa ;]

Cayman jak napisałem wyżej, wydaje się fajniejszy, ale...to nie jest 911. No taka głupia sytuacja ;]

Pewnie to auto przejedzie po 5kkm rocznie, a może nawet i tyle nie. 

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Lancia Kappa coupe. Wyprodukowano ich tylko 3500 sztuk, jest ich coraz mniej i są dość tanie.

:ok:

Pomysł trochę wywracający stolik, ale auto nie w moim typie kompletnie.
I pewnie jest jak z Fiatem Coupe. Części blacharskie kompletnie niedostępne.

Napisano
19 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, a ostatnio szukałem, bo uwierz mi lub nie, ale byłem w salonie Porsche jak wyprzedawali już te co stały na placu i pytałem o leasing ;]

Nie jechałem tym nawet, ale jak siedziałem w Caymanie i w 911 co stał w salonie, to tak tylko z wrażeń otwierania drzwi i samego w nim siedzenia, był pod każdym względem lepszy :)

Pewnie lepszy ale i odpowiednio droższy;)

A dobry Cayman ponoć nie jest zły, sporo ludzi lubi te auta... podobno :hmm:

Napisano
12 minut temu, wujek napisał(a):

1 nowego yarisa GR

2 golf R 7.5

4 merc klasa C AMG 

Mam wlasnie Caymana na oku, ponoć igła, wersja 3.4 bez turbo w fajnej spec i kminie, czy to ma sens... oczywiście żona nic nie wie jeszcze :panic:

Edytowane przez zinger

Napisano

Każde 911 tańsze już nie będzie.

Wiatrakowe to już w ogóle. 

Ale w kategorii "nie psuje się" to raczej tak stare auto nie występuje.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

2. Braku utraty wartości

Jak auto na dożywocie to utrata wartości nie powinna być wyznacznikiem :)

Moja rada - jak kupujesz auto dla siebie - bierz to co ci się podoba, zawsze chciałeś mieć i parkuj tak, żeby było pod ręką. Inaczej kupisz mebel, który będzie generował koszty (ubezpieczenie, naprawy), będziesz musiał przygotować przed każdym użyciem (akumulator, odkurzenie, kwadratowe opony, zastałe hamulce) i będziesz się wkurzał, że zajmuje ci przestrzeń, którą można spożytkować inaczej. Jak kupujesz pod inwestycje to zobacz jaki jest wzorzec i wybierz coś co się w niego wpisuje. Tak czy inaczej - samochód którym masz zamiar używać sporadycznie, musi stać w garażu, ale zakładam, że skoro masz taki pomysł to miejsce jest gotowe.

Z uroków auta weekendowego - mnie się w TT'ce przesunął bolec w mocowaniu twardego dachu i nie mogę go teraz zdjąć. Muszę iść do garażu i poświęcić kilka godzin, żeby przez mikro szczelinę, kręcąc po ćwierć obrotu, wykręcić mocowanie-mocowana. Brzmi głupio? Właśnie dlatego zbieram się do tego od roku i cały sezon samochodem nie jeździłem ;] Z innych głupich napraw - jedyna usterka odkąd mam ten samochód, to zdeformowane zaciski tylnych hamulców. Ot tak, ze starości się wygły :bzik:

Edytowane przez camel00

Napisano

1. EVO X - lepiej EVO IX, VIII, VII, VI, V...  

2. Fiat Coupe - gówno 

3. Suzuki Jimny (ten ostatni) - gówno 

4. Mercedes W204 C63 - gówno 

5. 911 Carrera S...nie wiem która generacja, każda wchodzi w grę - mega ale będziesz wyglądał na tatuśka z małym pindolkiem 

6. Alfa Romeo Brera (tylko automat, więc pewnie tylko 3.2, bo tych półautomatów na pewno nie chcę) - gówno 

7. Golf 5 R32 - gówno 

Przypomnij sobie jaki miałeś plakat na ścianie :cfaniak2:

Dzisiaj gdybym miał sobie kupić auto na dożywocie, z jajem, zajebiste i generalnie mega to jedne jedyne już do końca to:

- 911  - obojętnie które do 997 byle w manualu 

- GTR

- Land Rover Defender 110 ale Double-Cab (ewentualnie 90tka)

ale na dzisiaj zostawiam sobie Imprezę GT, bo taki miałem plakat. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
41 minut temu, zinger napisał(a):

Tylko 911. 

Napisano

Moze jakis Lexus? Np IS-F :ok:

Napisano
7 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Przypomnij sobie jaki miałeś plakat na ścianie

Plakatów chyba nie miałem, ale pierwsze puzzle które pamiętam to…

ferrari_testarossa_tyl_bok2.jpg

…i chociaż wiem, że puryści uważają to Ferrari za jedno z najgorszych (teraz to się może zmienia, ale był taki okres) to nadal jest to dla mnie jeden z najbardziej czaderskich wozów ever ;]

Napisano
4 minuty temu, camel00 napisał(a):

Plakatów chyba nie miałem, ale pierwsze puzzle które pamiętam to…

ferrari_testarossa_tyl_bok2.jpg

…i chociaż wiem, że puryści uważają to Ferrari za jedno z najgorszych (teraz to się może zmienia, ale był taki okres) to nadal jest to dla mnie jeden z najbardziej czaderskich wozów ever ;]

Nic nie czuje na widok Ferrari... nic a nic. Kumpel właśnie kupił klasyka, w sobotę może podjadę zobaczyć... może za młody jeszcze jestem. 

Napisano
29 minut temu, kravitz napisał(a):

Pomysł trochę wywracający stolik, ale auto nie w moim typie kompletnie.
I pewnie jest jak z Fiatem Coupe. Części blacharskie kompletnie niedostępne.

No ale przynajmniej jest fajniejsza od Fiata.

0d01886c75eedc0c35ca02b26fc6235d.webp

Napisano

1. Trwałości

2. Braku utraty wartości

1. EVO X

2. Fiat Coupe

4. Mercedes W204 C63

7. Golf 5 R32

1. EVO X

2. Fiat Coupe - nie trwały

3. Suzuki Jimny (ten ostatni) - utrata wartosci

4. Mercedes W204 C63

5. 911 Carrera S...nie wiem która generacja, każda wchodzi w grę. - serwis Cię zniszczy chyba że rodzyna kupisz i malutko będziesz jeździł...

6. Alfa Romeo Brera (tylko automat, więc pewnie tylko 3.2, bo tych półautomatów na pewno nie chcę) - NUDA

7. Golf 5 R32 - fuu

Ja bym się nie nastawiał na dożywotnie auto. Moje typy:

1. Weź wranglera od @jimbo22 i pobaw się trochę w turystykę offroadową.

2. Zamiast 911 poszukaj corvetty

3. Zamiast W204 (nudna buda) poszukaj SL.

4. Jeszcze ciekawą opcją była ta mx5 turbo z giełdy.

.

.

.

Motocykl :) nic Ci nie da takiej frajdy na 4 kołach.

Napisano
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Nic nie czuje na widok Ferrari... nic a nic. Kumpel właśnie kupił klasyka, w sobotę może podjadę zobaczyć... może za młody jeszcze jestem. 

Ja też nie ;] Ba… nie podoba mi się jak brzmią …i ich filozofia wyższej pierdolencji też jest kiepska. Ale są dwa modele które mi się od zawsze podobają - testarossa i 250gto.

Teraz tak pomyślałem w temacie realizowania marzeń z plakatów na ścianach - miałem chyba 2 unlimited - może niektóre wspomnienia lepiej zostawić w sferze sentymentów ;]

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Przypomnij sobie jaki miałeś plakat na ścianie :cfaniak2:

Nie stać mnie.

Lambo Countach i Ferrari Testarossa.

Byłe też Arnie z Commando. I też nie udało się przypakować tak jak on ;]

OK, skoko odfiltrowaliśmy g00wna, to jeszcze jednego zabrakło na liście i mocno się zastanawiam.

Alfa Romeo 4C

Napisano

Alfa Romeo 4C

Byłem zakochany ale polecam znajdź i wsiądź do tego... mocno się zdziwiłem. :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

OK, skoko odfiltrowaliśmy g00wna, to jeszcze jednego zabrakło na liście i mocno się zastanawiam.

Alfa Romeo 4C

Ile ty masz na ten samochód? ;] Bo jak na razie rozstrzał widzę od 4 do 400k ;] 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Byłem zakochany ale polecam znajdź i wsiądź do tego... mocno się zdziwiłem. :phi:

No właśnie muszę sprawdzić, czy ja do tego wejdę.

Gdyby nie moje gabaryty, pewnie bym do listy dopisał tez jakąś MX5, ale ja wiem, że ja dachu nie założę nigdy, a świecić łysiną niekoniecznie chcę.

To że tam są części z Seicento i różnych Punto, to wiem. Nie przeszkadza mi to. W sumie może to i atut jakiś.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, camel00 napisał(a):

Ile ty masz na ten samochód? ;] Bo jak na razie rozstrzał widzę od 4 do 400k ;] 

Tak, są auta tanie i drogie, ale z obu światów mogą być fajne.

Najtańsza pewnie będzie Brera z tego wszystkiego.

Napisano

No właśnie muszę sprawdzić, czy ja do tego wejdę.

Gdyby nie moje gabaryty, pewnie bym do listy dopisał tez jakąś MX5, ale ja wiem, że ja dachu nie założę nigdy, a świecić łysiną niekoniecznie chcę.

To że tam są części z Seicento i różnych Punto, to wiem. Nie przeszkadza mi to. W sumie może to i atut jakiś.

Tak czytam i chyba faktycznie nie wiesz czego chcesz :( 

Zamiast o Maździe pomyśl o S2000. 

Napisano
  • Autor
21 minut temu, bielaPL napisał(a):

1. EVO X

2. Fiat Coupe - nie trwały

3. Suzuki Jimny (ten ostatni) - utrata wartosci

4. Mercedes W204 C63

5. 911 Carrera S...nie wiem która generacja, każda wchodzi w grę. - serwis Cię zniszczy chyba że rodzyna kupisz i malutko będziesz jeździł...

6. Alfa Romeo Brera (tylko automat, więc pewnie tylko 3.2, bo tych półautomatów na pewno nie chcę) - NUDA

7. Golf 5 R32 - fuu

Ja bym się nie nastawiał na dożywotnie auto. Moje typy:

1. Weź wranglera od @jimbo22 i pobaw się trochę w turystykę offroadową.

2. Zamiast 911 poszukaj corvetty

3. Zamiast W204 (nudna buda) poszukaj SL.

4. Jeszcze ciekawą opcją była ta mx5 turbo z giełdy.

.

.

.

Motocykl :) nic Ci nie da takiej frajdy na 4 kołach.

Mnie w ogóle offroad nie kręci. Ja nawet nie lubię być brudny. Ręce muszą być zawsze czyste. Kompletnie nie mój klimat ;)

Ten Jimny by nigdy terenu nie zobaczył. Zwyczajnie mi się podoba.

Corvette strasznie tracą na wartości. Wydasz dzisiaj pół bańki, za rok odzyskasz 300k.

Co do SL. Nie mój klimat. Trochę alfonsowate wg mnie

A MX5 wiem że się nie mieszczę, chociaż każda wersja mi się podoba, bez wyjątku. Podobnie (to jest jeszcze mniejsze) kiedyś wsiadłem do Opla Speedstera. Ledwo wysiadłem. Nawet nie chodzi o to, że na czworaka, ale prawie potrzebowałem drugie kolano dorobić sobie, bo się noga pod kierownicą zakleszczyła.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Tak czytam i chyba faktycznie nie wiesz czego chcesz :( 

Zamiast o Maździe pomyśl o S2000. 

S2000 bardzo fajna, ale ja się tego auta boję.

Ma opinię jaką ma, a ja na pewno na zakręcie bym sprawdził którymś "czy to prawda" ;)

Auta są z różnych bajek, ale to trochę jak z jakimś prezentem. Możesz być zadowolony z gitary, ale też z kursu na prawko na autobus ;) A jak dostaniesz jakiś obraz namalowany przez córkę to też będzie świetny, chociaż kosztował "nic" ;)

Napisano

S2000 bardzo fajna, ale ja się tego auta boję.

Ma opinię jaką ma, a ja na pewno na zakręcie bym sprawdził którymś "czy to prawda" ;)

Auta są z różnych bajek, ale to trochę jak z jakimś prezentem. Możesz być zadowolony z gitary, ale też z kursu na prawko na autobus ;) A jak dostaniesz jakiś obraz namalowany przez córkę to też będzie świetny, chociaż kosztował "nic" ;)

Kup strucla i zrób sobie projekt... zajmie Ci 2-3 lata :phi:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Kup strucla i zrób sobie projekt... zajmie Ci 2-3 lata :phi:

Nie zrobię, brak czasu, a w sumie chęci też.

Mam motocykl po dziadku, przedwojenny. Czeka w częściach. Już kilkanaście lat czeka ;)

Chcę kupić coś powiedzmy w tym stanie.

Tego auta już nie mają, ale mocno je niedawno rozważałem, tylko wydałem kasę na coś innego.

Koleś ma tą całą swoją budę w mojej okolicy ;)

Bardzo to auto, ta kolorystyka mi weszła.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Mam motocykl po dziadku, przedwojenny. Czeka w częściach. Już kilkanaście lat czeka ;)

Tego auta już nie mają, ale mocno je niedawno rozważałem, tylko wydałem kasę na coś innego.

Z 911 każdy wyjazd z garażu jest fajny i auto nadaje się do wszystkiego. Do miasta, na tor, na wyjazd, za zakupy. Nie bez przyczyny jest najlepszym sportowym autem ever. 

Generalnie jest jak fajniejszy Golf. :phi:

Napisano
15 minut temu, kravitz napisał(a):

Mnie w ogóle offroad nie kręci. Ja nawet nie lubię być brudny. Ręce muszą być zawsze czyste. Kompletnie nie mój klimat ;)

Ten Jimny by nigdy terenu nie zobaczył. Zwyczajnie mi się podoba.

Corvette strasznie tracą na wartości. Wydasz dzisiaj pół bańki, za rok odzyskasz 300k.

Co do SL. Nie mój klimat. Trochę alfonsowate wg mnie

A MX5 wiem że się nie mieszczę, chociaż każda wersja mi się podoba, bez wyjątku. Podobnie (to jest jeszcze mniejsze) kiedyś wsiadłem do Opla Speedstera. Ledwo wysiadłem. Nawet nie chodzi o to, że na czworaka, ale prawie potrzebowałem drugie kolano dorobić sobie, bo się noga pod kierownicą zakleszczyła.

no to bierz te 911, szukaj takiej co ma porsche approve 

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Tylko 911. 

Bez sensu, skomplikowane drogie w utrzymaniu a im starsze tym większe kupsko. Nowe to będzie wyglądał na starego dziada w kryzysie. Cayman będzie dużo lepszy nowszy z CarPlay i innymi. 

Napisano
Teraz, wujek napisał(a):

Bez sensu, skomplikowane drogie w utrzymaniu a im starsze tym większe kupsko. Nowe to będzie wyglądał na starego dziada w kryzysie. Cayman będzie dużo lepszy nowszy z CarPlay i innymi. 

I zawsze się będziesz oglądał za każdym jednym mijanym 911, wmawiając sobie że dobrze zrobiłeś kupując Caymana. 

Ale generalnie zgadzam się że Cayman to świetne auto i super wybór. Ale... 

Napisano
32 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tak, są auta tanie i drogie, ale z obu światów mogą być fajne.

Najtańsza pewnie będzie Brera z tego wszystkiego.

Stare samochody to notoryczne usterki. Jak się nie chcesz babrać to lepiej coś w miarę nowego z kopytem.

- Kia stinger v6 gt awd

- VW/Skoda/Seat - jakieś R Cupra RS awd czysta koni cośtam

- Ford Ranger Raptor …a co, duże jest fajne ;]

Kilka luźnych strzałów na rupcie, których jeszcze nikt tu chyba jeszcze nie wymienił:

- bmw e46 m3

- bmw z4m coupe

- audi tt (jakaś top wersja, coupe albo roadster)

- Porsche Boxster (ale jak jest opcja to 911 chyba lepiej)

- G-klasa (5 drzwiowa)

- Jeep XJ 

- Subaru Forester s-turbo 

Ja bym się trzymał prostej zasady - w pierwszej kolejności odsiewamy wszystko co  ma napęd tylko na przód ;]

Jak chcesz samochód który będzie zawsze odpalał i jeździł aż mu kółka odpadną, to wspomniane Jimny. Wszędzie się zmieści, wszędzie wjedzie. Tylko kupiłbym na Ukrainie wersję 4 osobową z jak najwyższym wyposażeniem.

Edytowane przez camel00

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, camel00 napisał(a):

Stare samochody to notoryczne usterki. Jak się nie chcesz babrać to lepiej coś w miarę nowego z kopytem.

- Kia stinger v6 gt awd

- VW/Skoda/Seat - jakieś R Cupra RS awd czysta koni cośtam

Bawienie się w jakieś moce dla samych mocy nie ma sensu w dobie elektryków ;)

Nawet słabszy elektryk daje poczucie większego kopa.

Jeśli na mojej liście były jakieś wersje które były mocne, to tylko dlatego że miały coś szczególnego, np ostatnie VR6/V6 w Golfie/kompakcie albo gigantyczne V8 w segmencie C. Coś co je wyróżnia i czyni wg mnie fajnym.

Tak, to Jimny jest tam nie bez powodu. Ono co prawda straci sporo na wartości, ale też jest to auto przy którym tak coś czuję bym nigdy problemów nie miał. Ono stoi, odpalam i jadę. Zawsze. I bardzo mi się podoba :)

Napisano
31 minut temu, kravitz napisał(a):

Ile za nią wołali?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, zinger napisał(a):

Ile za nią wołali?

Dokładnie nie pamiętam, coś chyba 350k, długo stała i cena nawet nieco spadła. Widać w końcu ktoś kupił.

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

tylko dlatego że miały coś szczególnego

No to cabrio/roadster :) To są jedyne samochody które oferują zupełnie inną formę jazdy w stosunku do zamkniętych puszek.

BMW e36/e46 - powinny być jeszcze tanie, części dostępne, naprawi każdy kowal

Audi tt roadster - jak wyżej, ale tylko dwa miejsca

Mazda mx5 rf - będzie nowsza/nowa i ma składany-twardy dach.