Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

działanie EV na trybie normalnym i trybie Eko w suzuki vitara hybryda 1,5

Featured Replies

Napisano

Witam, dwa miesiące temu kupiłam suzuki vitara hybryde, 1,5. Do około 1100 km jeżdżąc tylko na trybie podstawowym, hybryda załączała mi sie bez zarzutu (EV), a po przejechaniu tego dystansu nagle przestała działać. Dodam że na trybie EKO działa bez zarzutu. Nie jest to spowodowane warunkami atmosferycznymi, czy ktoś z Państwa miał taki problem, pozdraiam

Napisano
9 godzin temu, AniaR napisał(a):

Witam, dwa miesiące temu kupiłam suzuki vitara hybryde, 1,5. Do około 1100 km jeżdżąc tylko na trybie podstawowym, hybryda załączała mi sie bez zarzutu (EV), a po przejechaniu tego dystansu nagle przestała działać. Dodam że na trybie EKO działa bez zarzutu. Nie jest to spowodowane warunkami atmosferycznymi, czy ktoś z Państwa miał taki problem, pozdraiam

Jakie dystanse pokonujesz tym autem?

Napisano
  • Autor

Raczej krótkie i korki, baterie naładowane na maxa, ale nie daje mi spokoju że do pewnego momentu EV się załączało i nagle przestało (oczywiście mowa tu o trybie podstawowym) widzę na grafice że podczas gwałtownego ruszania silnik jest wspomagany elektrycznie ale EV zupełnie sie nie załącza, pozdrawiam

Napisano
2 godziny temu, AniaR napisał(a):

Raczej krótkie i korki, baterie naładowane na maxa, ale nie daje mi spokoju że do pewnego momentu EV się załączało i nagle przestało (oczywiście mowa tu o trybie podstawowym) widzę na grafice że podczas gwałtownego ruszania silnik jest wspomagany elektrycznie ale EV zupełnie sie nie załącza, pozdrawiam

A dlaczego wykluczasz warunki pogodowe?

Zrobilo sie chlodniej, wiec silnik sie dluzej rozgrzewa, do tego pewnie ogrzewanie wnetrza, etc.

Nie wiem czy jest tu jakis inny uzytkowniek tej hybryd 1,5 od Suzuki.

Jesli uwazasz, ze cos nie dziala jak nalezy, to trzeba podjechac do ASO.

Napisano
4 godziny temu, AniaR napisał(a):

Ciezko wyrokowac nie wiedzac jak jest to zrealizowane w konkretnym samochodzie.Przykladowo w starszym Priusie tryb EV nie zalaczal sie dopoki temperatura silnika nie urosla do takiej wartosci aby mozna bylo wylaczyc silnik i nadal realizowac ogrzewanie .Ta wartosc byla zalezna od roznicy temperatury w srodku/na zewnatrz.Przykladowo jesli to bylo 20 stopni roznicy to plyn musial miec conajmniej 50 stopni w trybie Eco lub sporo wiecej w trybie normalnym.Wiec jesli stoisz w korkach gdzie silnik sie wylacza to on nie ma czasu aby podgrzac plyn do odpowiedniej temperatury przy ktorej auto mogloby jechac tylko na silniku elektrycznym.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, wlad napisał(a):

Ciezko wyrokowac nie wiedzac jak jest to zrealizowane w konkretnym samochodzie.Przykladowo w starszym Priusie tryb EV nie zalaczal sie dopoki temperatura silnika nie urosla do takiej wartosci aby mozna bylo wylaczyc silnik i nadal realizowac ogrzewanie .Ta wartosc byla zalezna od roznicy temperatury w srodku/na zewnatrz.Przykladowo jesli to bylo 20 stopni roznicy to plyn musial miec conajmniej 50 stopni w trybie Eco lub sporo wiecej w trybie normalnym.Wiec jesli stoisz w korkach gdzie silnik sie wylacza to on nie ma czasu aby podgrzac plyn do odpowiedniej temperatury przy ktorej auto mogloby jechac tylko na silniku elektrycznym.

13 minut temu, wlad napisał(a):

Napisano
  • Autor

dziwna sytuacja, serwis zasugerował mi niedoładowanie akumulatora, z jednej strony może być niedoładowany bo jeżdże krótkie odcinki ale zdarzało mi sie przejechać dłuższy (ponad 100km ) i ev dalej się nie załączył, w piątek jestem w serwisie

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

A dlaczego wykluczasz warunki pogodowe?

Zrobilo sie chlodniej, wiec silnik sie dluzej rozgrzewa, do tego pewnie ogrzewanie wnetrza, etc.

Nie wiem czy jest tu jakis inny uzytkowniek tej hybryd 1,5 od Suzuki.

Jesli uwazasz, ze cos nie dziala jak nalezy, to trzeba podjechac do ASO.

może nie mam racji co do warunków pogodowych, zasugerowałam się tym że podczas pierwszych przymrozków nie było problemu, jestem umówiona na piątek, dziękuje :)

Napisano
W dniu 27.11.2024 o 13:15, AniaR napisał(a):

może nie mam racji co do warunków pogodowych, zasugerowałam się tym że podczas pierwszych przymrozków nie było problemu, jestem umówiona na piątek, dziękuje :)

Jest dalszy ciąg historii czy to jednostrzałowa opowieść?

Napisano
  • Autor
W dniu 2.12.2024 o 23:00, ZUBERTO napisał(a):

Jest dalszy ciąg historii czy to jednostrzałowa opowieść?

Dzisiaj byłam w serwisie, naładowano mi akumulator i efekt jest taki…. Jak wyłączę ogrzewanie i klime (tam gdzie się reguluje temperaturę i siłę nawiewu) to hybryda się załącza, jak włączę nawiew nie działa hybryda i start stop

Napisano
W dniu 3.12.2024 o 23:13, AniaR napisał(a):

Dzisiaj byłam w serwisie, naładowano mi akumulator i efekt jest taki…. Jak wyłączę ogrzewanie i klime (tam gdzie się reguluje temperaturę i siłę nawiewu) to hybryda się załącza, jak włączę nawiew nie działa hybryda i start stop

Czyli wszystko OK, ogrzewanie jest realizowane przez silnik spalinowy. 

Dopóki się auto dobrze nie nagrzeje to silnika nie wylaczy. Przy krótkich dystansach to nic dziwnego. 

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Dopóki się auto dobrze nie nagrzeje to silnika nie wylaczy. Przy krótkich dystansach to nic dziwnego. 

no nie wiem, hybryda toyoty/lexusa juz po ok 1km potrafi wylaczyc silnik, przyklad zony z wczoraj. 
Samochod stal pod praca ok 8h, trasa 3.3km, a 36% przejechane na samym pradzie.
Temperatura byla ustawiona pewnie na 20st + zaloze sie, ze bylo grzanie fotela kierowcy :)

Napisano
14 minut temu, komandos80 napisał(a):

no nie wiem, hybryda toyoty/lexusa juz po ok 1km potrafi wylaczyc silnik, przyklad zony z wczoraj. 
Temperatura byla ustawiona pewnie na 20st + zaloze sie, ze bylo grzanie fotela kierowcy :)

A jak tam jest rozwiazane ogrzewanie? Moze jest jakas elektryczna nagrzewnica jak w dieslach?

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A jak tam jest rozwiazane ogrzewanie? Moze jest jakas elektryczna nagrzewnica jak w dieslach?

trudne pytania zadajesz

wydaje mi sie, ze raczej klasyczne ogrzewanie, ale musi byc maly obieg plynu, bo temperatura plynu na zegarach bardzo szybko osiaga swoja docelowa wartosc
na pewno nie ma zadnego webasto, mozliwe, ze jest jakas elektryczna grzalka, ktora troche dogrzewa, ale tego nie wiem

mozliwe, ze pomoga tez to, ze jezdzimy caly czas w trybie Eco (to chyba pierwszy znany mi samochod, w ktorym da sie go uzywac i nie jest uciazliwy)

Napisano
W dniu 3.12.2024 o 23:13, AniaR napisał(a):

hybryda nie działa ;]

Znaczy się zepsute auto.

Jak już koledzy tłumaczyli ciepło w hybrydach/plug-in pochodzi z silnika spalinowego. Nie wytwarza się ono w kilka sekund tylko potrzebuje kilku minut.

Chcesz jeździć bardziej eko wyłącz ogrzewanie, ustaw nawiew na ile tam chcesz ale na LOw, aby nie podgrzewało powietrza.

I hop, hybryda się naprawiła.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

hybryda nie działa ;]

Znaczy się zepsute auto.

Jak już koledzy tłumaczyli ciepło w hybrydach/plug-in pochodzi z silnika spalinowego. Nie wytwarza się ono w kilka sekund tylko potrzebuje kilku minut.

Chcesz jeździć bardziej eko wyłącz ogrzewanie, ustaw nawiew na ile tam chcesz ale na LOw, aby nie podgrzewało powietrza.

I hop, hybryda się naprawiła.

W plug in niekoniecznie pochodzi z silnika spalinowego.

Napisano
23 godziny temu, komandos80 napisał(a):

wydaje mi sie, ze raczej klasyczne ogrzewanie, ale musi byc maly obieg plynu, bo temperatura plynu na zegarach bardzo szybko osiaga swoja docelowa wartosc
na pewno nie ma zadnego webasto, mozliwe, ze jest jakas elektryczna grzalka, ktora troche dogrzewa, ale tego nie wiem

Jeśli to Toyota, to nie ma żadnego dogrzewania elektrycznego.

Może mieć wymiennik ciepła w wydechu, aby szybciej zagrzać płyn od katalizatora, ale to zależy od modelu.

Na pewno(prawie na pewno, bo to jest od 3 gen. napędu) ma elektryczną pompę płynu chłodzącego i ona działa w zależności od zapotrzebowania i temp. silnika.

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Jeśli to Toyota, to nie ma żadnego dogrzewania elektrycznego.

Może mieć wymiennik ciepła w wydechu, aby szybciej zagrzać płyn od katalizatora, ale to zależy od modelu.

Na pewno(prawie na pewno, bo to jest od 3 gen. napędu) ma elektryczną pompę płynu chłodzącego i ona działa w zależności od zapotrzebowania i temp. silnika.

To akurat lexus UX, ale tam chyba wielkich roznic w porównaniu z Toyota nie ma. 

Zdaje się, że IV generacja, ale ja się w tym niespecjalnie interesuje, więc nawet nie wiem jakie są różnice między generacjami.

Napisano
W dniu 6.12.2024 o 12:59, komandos80 napisał(a):

A jaką ma wtedy temperaturę?

W rav4 i ile dobrze pamiętam, to tak min 1/3 wskaźnika musi być, żeby przeszła w tryb EV

Na pewno tryb EV załącza się rzadziej zimą a przez to rośnie wyraźnie spalanie

Jeżdżąc głównie trasy to i tak nawet do 1l więcej na 100km

Przy krótkich odcinkach będzie pewnie jeszcze gorzej 

W ASO rozmawiałem z pracownikiem w tym temacie i z tego co mówił, to u niego w corolli na odcinkach 2km prawie nie korzysta z EV i spalanie mocno rośnie 

Suzuki ma malutki silnik, tam tej energii cieplnej jest jeszcze mniej, stąd pewnie więcej musi się grzać i nie ma kiedy przejść na EV

Napisano
W dniu 7.12.2024 o 13:23, Koonrad napisał(a):

u niego w corolli na odcinkach 2km prawie nie korzysta z EV i spalanie mocno rośnie 

to też tak nie do końca, to, że grzeje spalinowym płyn nie oznacza, że nie korzysta z EV...
faktycznie na tak krótkich odcinkach będzie gorzej, nawet stricte spalinowy cały ten dystans pewnie też na "ssaniu" przejedzie i spalanie byłoby jeszcze gorsze ;) 

na trochę dłuższych odcinkach do 10km można już zejść w mieście bez napinki do jakichś 6l w corolli

taki dystans 2km to można z buta przejść...szkoda odpalać samochód ;) 

kumpel w 200KM v6 na odcinkach do 3km w zimie miał spalanie 30l czego ja w cięższej, prawie 300KM v8 na LPG nie widziałem, maks to 21l w mieście...

Napisano
40 minut temu, muzz napisał(a):

to też tak nie do końca, to, że grzeje spalinowym płyn nie oznacza, że nie korzysta z EV...
faktycznie na tak krótkich odcinkach będzie gorzej, nawet stricte spalinowy cały ten dystans pewnie też na "ssaniu" przejedzie i spalanie byłoby jeszcze gorsze ;) 

na trochę dłuższych odcinkach do 10km można już zejść w mieście bez napinki do jakichś 6l w corolli

taki dystans 2km to można z buta przejść...szkoda odpalać samochód ;) 

kumpel w 200KM v6 na odcinkach do 3km w zimie miał spalanie 30l czego ja w cięższej, prawie 300KM v8 na LPG nie widziałem, maks to 21l w mieście...

Ja przez lata użytkowałem Toyota Prius z 2012 roku. Do pracy mam niecałe 4 km i jadąc około 5 rano całą jazda zajmuje powiedzmy około 5 do 7 minut. Z racji że mieszkam na bagnach większość roku pogoda nie dopisuje więc z buta iść jest bardzo niekomfortowo. Więc Prius w zimie palił na takim odcinku nawet około 10 litrów a i tak ogrzewanie ledwo co zaczęło działać jak już parkowałem. W EV nawet nie włączam bo i po co. Grzanie fotela i kierownicy wystarcza w zupełności. 

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Ja przez lata użytkowałem Toyota Prius z 2012 roku. Do pracy mam niecałe 4 km i jadąc około 5 rano całą jazda zajmuje powiedzmy około 5 do 7 minut. Z racji że mieszkam na bagnach większość roku pogoda nie dopisuje więc z buta iść jest bardzo niekomfortowo. Więc Prius w zimie palił na takim odcinku nawet około 10 litrów a i tak ogrzewanie ledwo co zaczęło działać jak już parkowałem. W EV nawet nie włączam bo i po co. Grzanie fotela i kierownicy wystarcza w zupełności. 

Dokladnie tak jest.Mialem przez krotki czas CT200h i w okresie letnim palil na takich krotkich odcinkach 6,5-7l.Wiec w zimie byloby podobnie.

Napisano

@Ralph78 a ile w takich samych warunkach pali silnik benzynowy? ;) 

jasne, że jak nie ma innych możliwości to pozostaje samochód, tu w ogóle nie ma dyskusji.

ale cudów też nie ma, do ogrzania energię skądś trzeba wziąć niezależnie od tego co spalamy ;) 

umówmy się, że 2-4km to bardzo krótkie dystanse...

i może trochę inaczej, w hybrydzie to, że działa silnik spalinowy nie oznacza, że nie napędza samochodu silnik elektryczny...i to jest ta przewaga i potencjalne pole do zmniejszania spalania vs. benzyna w tych samych warunkach...

u mnie teraz, przy temperaturach ok. 1-4 stopni na odcinku 7km pokazuje spalanie 5,5-6l...ale faktycznie na odcinkach do 3km jest ok. 10-11l...

Napisano
6 minut temu, muzz napisał(a):

@Ralph78 a ile w takich samych warunkach pali silnik benzynowy? ;) 

jasne, że jak nie ma innych możliwości to pozostaje samochód, tu w ogóle nie ma dyskusji.

ale cudów też nie ma, do ogrzania energię skądś trzeba wziąć niezależnie od tego co spalamy ;) 

umówmy się, że 2-4km to bardzo krótkie dystanse...

i może trochę inaczej, w hybrydzie to, że działa silnik spalinowy nie oznacza, że nie napędza samochodu silnik elektryczny...i to jest ta przewaga i potencjalne pole do zmniejszania spalania vs. benzyna w tych samych warunkach...

u mnie teraz, przy temperaturach ok. 1-4 stopni na odcinku 7km pokazuje spalanie 5,5-6l...ale faktycznie na odcinkach do 3km jest ok. 10-11l...

Meriva 1.4 Turbo dokładnie na takim samym dystansie potrafiła nawet pokazać spalanie 13l.

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Meriva 1.4 Turbo dokładnie na takim samym dystansie potrafiła nawet pokazać spalanie 13l.

Moje byle Yeti 1.2 nigdy na wspomnianym juz krotkim dystansie nie podeszlo pod 9.Zwykle w zimie bylo to 8,5l a w lecie 7.5-8.

Mega oszczedny silnik w zimie.

Edytowane przez wlad

Napisano
W dniu 7.12.2024 o 13:23, Koonrad napisał(a):

A jaką ma wtedy temperaturę?

Wystarczy, że wskazówka się podniesie trochę ponad dolna kreskę. 

Napisano
  • Autor
W dniu 6.12.2024 o 06:30, Maciej__ napisał(a):

To moja pierwsza hybryda i nie za bardzo ogarniam, do 1100 km (fakt że było cieplej) wystarczyło że tylko ruszyłam i już się załączało EV

W dniu 6.12.2024 o 06:30, Maciej__ napisał(a):

Nie do końca, przejechałam dluższą trasę - ponad 50km i działa podobnie, jak włączone ogrzewanie hybryda się nie załącza, nie daje mi to spokoju ponieważ do około 1100km wszystko działało jak należy, teraz akumulator naładowany, trasa dłuższa, silnik ciepły - mam wybierać? albo ogrzewanie albo hybryda? trochę nie ogarniam :)

Napisano
15 minut temu, AniaR napisał(a):

To moja pierwsza hybryda i nie za bardzo ogarniam, do 1100 km (fakt że było cieplej) wystarczyło że tylko ruszyłam i już się załączało EV

Nie do końca, przejechałam dluższą trasę - ponad 50km i działa podobnie, jak włączone ogrzewanie hybryda się nie załącza, nie daje mi to spokoju ponieważ do około 1100km wszystko działało jak należy, teraz akumulator naładowany, trasa dłuższa, silnik ciepły - mam wybierać? albo ogrzewanie albo hybryda? trochę nie ogarniam :)

Dokładnie było cieplej to działało inaczej. Trzeba było kupić bardziej zaawansowaną hybrydę (lub PHEV) gdzie ogrzewanie i A/C jest realizowane elektrycznie wtedy nie było by problemu. Także, albo musisz się z tym pogodzić albo nie używać ogrzewania ;).

Napisano
W dniu 10.12.2024 o 10:06, AniaR napisał(a):

Generalnie Suzuki to nie Toyota. Więc trochę masz hybrydę a trochę nie. Olac i jeździć. W lato wszystko wróci do normy. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Generalnie Suzuki to nie Toyota. Więc trochę masz hybrydę a trochę nie. Olac i jeździć. W lato wszystko wróci do normy. 

Wtedy będzie pytanie, o klimę :phi:.

Napisano
  • Autor
47 minut temu, sherif napisał(a):

Wtedy będzie pytanie, o klimę :phi:.

:) :) :)

Napisano

Powiedz mi lepiej jak ta skrzynia biegów Ci się sprawuje?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 14.12.2024 o 18:41, Fili_P napisał(a):

Powiedz mi lepiej jak ta skrzynia biegów Ci się sprawuje?

Nie jestem fachowcem ale nie mam zastrzeżeń, wcześniej jeżdziłam starym swiftem więc trudno mi sie wypowiedzieć, nie odczuwam szarpnięć, jedyne co mi przeszkadza to to że auto jest głośne przy większej prędkości

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.12.2024 o 07:55, wujek napisał(a):

W toyocie też nie ma rewelacji - teraz w bryce parkującej przed domem i jeżdżącej codziennie na dystansach do 2 km - tylko 43% EV.

Szału nie ma.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

W toyocie też nie ma rewelacji - teraz w bryce parkującej przed domem i jeżdżącej codziennie na dystansach do 2 km - tylko 43% EV.

Szału nie ma.

43% przy takich przebiegach to wg mnie rewelacyjny wynik.

BTW. Jezdzicie z wylaczonym ogrzewaniem?

Edytowane przez Maciej__

Napisano
38 minut temu, Maciej__ napisał(a):

43% przy takich przebiegach to wg mnie rewelacyjny wynik.

BTW. Jezdzicie z wylaczonym ogrzewaniem?

Z włączonym na maxa. Niesamowicie szybko się nagrzewa - nie wiem, czy czasem nie ma jakiegoś wymiennika ciepła na spalinach.

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 00:47, maras77 napisał(a):

Szału nie ma.

Jak to jest liczone? Wobec dystansu czy czasu? 

Jak wobec czasu, to wyłączenie silnika spalinowy jak auto stoi na światłach to samo zrobi ze 25%.. 

Napisano
52 minuty temu, grogi napisał(a):

Jak wobec czasu, to wyłączenie silnika spalinowy jak auto stoi na światłach to samo zrobi ze 25%.. 

Dystans

Screenshot_20250125_114647_Lexus Link+.jpg

Napisano
51 minut temu, grogi napisał(a):

Dystans. Każda trasa zapisuje się w aplikacji i jest oznaczony fragment jako EV lub spalinowy.

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 00:47, maras77 napisał(a):

tylko 43% EV.

Szału nie ma.

A ile byś chciał?

Skąd się bierze prąd w baterii skoro nie ładujesz jej z gniazdka?

Napisano
23 godziny temu, maras77 napisał(a):

Dystans. Każda trasa zapisuje się w aplikacji i jest oznaczony fragment jako EV lub spalinowy.

Szczerze mówiąc to nie jestem przekonany (a nie chce mi się zaglądać do instrukcji) czy pojęcie "Użycie trybu EV" odnosi się tylko i wyłącznie do pracy samego trybu EV (wyłączony silnik spalinowy) czy też także mieszanego (działa silnik spalinowy + wspomaganie EV).

Napisano

A propos Vitary i Stron hybrid z AGD pojawiły się filmiki potwierdzające to co koleżanka zauważyła. Vitara do klimy i grzania wymaga działania silnika spalinowego :-//

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

A propos Vitary i Stron hybrid z AGD pojawiły się filmiki potwierdzające to co koleżanka zauważyła. Vitara do klimy i grzania wymaga działania silnika spalinowego :-//

Ogrzewanie to chyba w każdej hybrydzie HEV wymaga silnika spalinowego. 

Edytowane przez Maciej__

Napisano
W dniu 26.01.2025 o 11:42, GoldFinger napisał(a):

Szczerze mówiąc to nie jestem przekonany (a nie chce mi się zaglądać do instrukcji) czy pojęcie "Użycie trybu EV" odnosi się tylko i wyłącznie do pracy samego trybu EV (wyłączony silnik spalinowy) czy też także mieszanego (działa silnik spalinowy + wspomaganie EV).

EV to jest jazda tylko na silniku elektrycznym
jesli tylko spalinowy jest wlaczony to taki odcinek nie bedzie w aplikacji zaliczony jako EV

Edytowane przez komandos80