Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW 1 vs VW Golf

Featured Replies

Napisano

Zakładamy, że szukamy używanego kompakta do 90 tys., na placu pozostają BMW F40 1.5 T 3 cyl. 136/140 KM i Golf VIII 1.5 tsi 130/150 KM. 

Oba auta z tej samej epoki, ceny zbliżone. Golfa znam, bo jeżdżę mk7, a tu praktycznie różnicy między mk8 nie ma. BMW przez wiele lat miałem, ale te poprzednie rwd, nowszym fwd nigdy nie jeździłem.

Zalety VW:

1. Ergonomia i możliwość spersonalizowania pod siebie

2. Serwis tani i łatwo dostępny

3. Prawdopodobnie lepsze wyposażenie od BMM za te same pieniądze

Zalety BMW:

1. Ciut bardziej podoba się wygląd zewn i wewn

2. Właściwości jezdne powinny być lepsze

Wady VW:

1. Nudny wygląd i jakościowy spadek do poprzednika

2. Wersja 150 KM ma skrzynię biegów mq281, która ma złe opinie, natomiast wersja 130 KM ma dobrą skrzynię, ale belkę z tyłu zamiast wielowahacza.

Wady BMW:

1. Trochę droższy serwis i możliwości retrofitu/konwersji do wyższych modeli

2. 3 cylindry

3. Nie wiem jak z wyposażeniem w wersjach średnich, czy nie brakuje czasem takich opcji, jak światła matrycowe, lub ACC

4. Prawdopodobnie BMW będzie bardziej zaniedbane od VW po ok 4 latach eksploatacji

W przypadku Golfa pod uwagę biorę tylko skrzynię MT, z kolei nie wiem jakie opinie ma skrzynia dwusprzęgłowa w 1er i czy warto ją rozważyć, czy jednak jest z tych, które wymagają wożenia w schowku 10 tys zł na ewentualną naprawę. 

Volkswagena jednak znam, ale w przypadku BMW wypadłem już z obiegu przy tych nowszych modelach, a takiej F40 to nawet raz na warsztacie nie miałem.

Mile widziane opinie, mogą być też zasłyszane, szczególnie o aucie z Monachium.

Zdaje się, że @spad ma tu najlepsze doświadczenie posiadając mk7.5 i F40.

Napisano

Czemu nie BMW 3?

Napisano

Golf MK8 przed FL ma dużo chorób dziecięcych i ja bym tego nie kupił. Rozwazylbym BMW1 ale jakaś lepsza wersje. 

Napisano
  • Autor
17 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Czemu nie BMW 3?

Kombi nie lubię, w sedana nie schowam roweru, ogólnie za duże, najmniejszy silnik to 2.0, najniższe ceny pewnie gdzieś od 120 tys.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, wujek napisał(a):

Golf MK8 przed FL ma dużo chorób dziecięcych i ja bym tego nie kupił. Rozwazylbym BMW1 ale jakaś lepsza wersje. 

Choroby raczej zostały wyeliminowane przez kilka lat eksploatacji, bo nie sądzę, żeby ktoś jeździł przez cały czas z zepsutą kierownicą, czy jednostką info. Lepsza wersja BMW, to pewnie gdzieś 100 tys.

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Kombi nie lubię, w sedana nie schowam roweru, ogólnie za duże, najmniejszy silnik to 2.0, najniższe ceny pewnie gdzieś od 120 tys.

Nie wiem w jakie roczniki celujesz, ale kombi z 2020-2021 spokojnie dużo poniżej stówki widziałem ogłoszenia.

No i w komplecie dostajesz 4-cyl. silnik i 8HP :oki:

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Choroby raczej zostały wyeliminowane przez kilka lat eksploatacji, bo nie sądzę, żeby ktoś jeździł przez cały czas z zepsutą kierownicą, czy jednostką info. Lepsza wersja BMW, to pewnie gdzieś 100 tys.

Kolega ma sluzbowego Golfa 8 przed FL i wg mnie to jest straszny pazdzierz w srodku, z tym wielkim tabletem na czele...

Prywatnie maja jeszcze starsza 7-ke i wg nich jest lepsza pod kazdym wzgledem.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Kolega ma sluzbowego Golfa 8 przed FL i wg mnie to jest straszny pazdzierz w srodku, z tym wielkim tabletem na czele...

Ja o tym wiem, bo mojej mk7 nic nie dolega, ale to nie będzie wieczny samochód. Kiedyś pojawi się rdza, silnik będzie wymagał naprawy/wymiany, a to jednak auto ma codziennie pokonywać km. Jeździłem mk8 130 KM w manualu i mk8.5 z dsg. W przedlifcie ten tablet jeszcze tak nie razi, ale w obu przypadkach są niedogodności, których nie ma w mk7.

14 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nie wiem w jakie roczniki celujesz, ale kombi z 2020-2021 spokojnie dużo poniżej stówki widziałem ogłoszenia.

No i w komplecie dostajesz 4-cyl. silnik i 8HP :oki:

W przypadku Golfa VIII, BMW F40 i BMW G20 to wiadomo, że nie starsze niż 2020r.  Z kolei do 90 tys 3er można kupić chyba bez silnika.

Napisano
55 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Ja o tym wiem, bo mojej mk7 nic nie dolega, ale to nie będzie wieczny samochód. Kiedyś pojawi się rdza, silnik będzie wymagał naprawy/wymiany, a to jednak auto ma codziennie pokonywać km. Jeździłem mk8 130 KM w manualu i mk8.5 z dsg. W przedlifcie ten tablet jeszcze tak nie razi, ale w obu przypadkach są niedogodności, których nie ma w mk7.

A nie bierzesz pod uwage Seata Ateca? 

Auto do tej pory produkowane, wiec mozna znalezc mlody egzemplarz :ok:

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A nie bierzesz pod uwage Seata Ateca? 

Auto do tej pory produkowane, wiec mozna znalezc mlody egzemplarz :ok:

Raczej nie. Nie leżą mi auta podwyższone. Wolę plaskacze, jeszcze dodatkowo z opcjonalnymi sprężynami, które usztywniają. 

W tej kwocie raczej z przed liftu 2018-2019r, które też za 6 lat będą wyglądały, jak dzisiaj Tiguan mk1. Koszt opon x2 w stosunku do popularnego 225/45r17, a do obecnego Golfa przez 5 lat kupiłem już 6 kompletów. 

Napisano
2 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

do obecnego Golfa przez 5 lat kupiłem już 6 kompletów. 

Ile zrobiłeś w tym czasie kilometrów? 

Napisano
8 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Raczej nie. Nie leżą mi auta podwyższone. Wolę plaskacze, jeszcze dodatkowo z opcjonalnymi sprężynami, które usztywniają. 

W tej kwocie raczej z przed liftu 2018-2019r, które też za 6 lat będą wyglądały, jak dzisiaj Tiguan mk1. Koszt opon x2 w stosunku do popularnego 225/45r17, a do obecnego Golfa przez 5 lat kupiłem już 6 kompletów. 

To moze jeszcze Audi A3 zerknij :ok:

Napisano
  • Autor
12 minut temu, janusz napisał(a):

Ile zrobiłeś w tym czasie kilometrów? 

100 kkm

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To moze jeszcze Audi A3 zerknij :ok:

Powyżej 100 tys. Nie podobają mi się Audi, autentycznie wolę Golfa z wyglądu.

Napisano
18 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

100 kkm

I 6 kompletów opon? 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, janusz napisał(a):

I 6 kompletów opon? 

Auto kupione w 2020r na fabrycznych 16".

1. Kpl nowych Bridgestonów 16"

2. 2022r kpl nowych Bridgestonów 17" (zmiana felg)

3. 2023r kpl nowych Pirelli 17" (Bridgestone się słabo sprawdziły po chiptuningu)

4. 2025r mam już kupione nowe Goodyeary, bo Pirelli zrobiły 30 kkm w dwa sezony i zostało 5 mm

5. 2020r kpl zimowych Barum

6. 2024 kpl zimowych Dunlop

Napisano
10 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Auto kupione w 2020r na fabrycznych 16".

1. Kpl nowych Bridgestonów 16"

2. 2022r kpl nowych Bridgestonów 17" (zmiana felg)

3. 2023r kpl nowych Pirelli 17" (Bridgestone się słabo sprawdziły po chiptuningu)

4. 2025r mam już kupione nowe Goodyeary, bo Pirelli zrobiły 30 kkm w dwa sezony i zostało 5 mm

5. 2020r kpl zimowych Barum

6. 2024 kpl zimowych Dunlop

Hmm , ja mam podobny przebieg i jeszcze sporo bieżnika. 

Octavia RS , rower wejdzie. Hak i bagażnik , o wiele wygodniej.

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Zalety VW:

Bym Ci napisał, nie bierz Golfa 8, bo to g00wno, ale nie napiszę, bo nie wiem co teraz oferuje BMW.

Wiem, że był czas, kiedy chodziliśmy po salonach i wtedy wybraliśmy Golfa, ale za nic nie przypomnę sobie już kiedy to było i czy to wtedy jak wzięliśmy Golfa 7.5 elektryka, czy właśnie 8 hybrydę.

A byliśmy wtedy też i w Mercedesie oglądać A klasę i BMW 1.

I właśnie niewiele to da, bo nie wiem nawet czy to był obecny model BMW 1, czy poprzedni.

Jednak wtedy pod względem tego punktu który zostawiłem w cytacie, Golf był właściwie całkowicie poza zasięgiem konkurencji.

Zwyczajnie wszędzie był wiekszy i wygodniejszy. Na każdym fotelu, miejsca było też więcej, czy to na nogi, czy na głowę. Chyba nawet bagaznik miał większy.

Z tym miejscem akurat pomiędzy 8 i 7.5 się nie pogorszyło, ale nie wiem tego kompletnie czy konkurencja się nie polepszyła.

Taka ciekawostka, jeszcze odnośnie Golfa.

Wczoraj byliśmy w trzech salonach samochodowych z synem, ale nie żeby wybierać auto, tylko szukaliśmy bagaznika na narty na hak ;]

Nieważne, czy chcieliśmy kupić i jaki, pewnie bym wybrał podobny z internetu. Zwyczajnie widziałem taki bagażnik na jednym teście i wiedziałem że jest w salonie Volvo ;]

Syn w cholerę wysoki, więc dla jaj posadziłem go w kilku SUVach w Volvo, w Lexusie i w....Dacii Duster.

I mam to głęboko w poważaniu, że gawiedź na AK wie lepiej. Syn jasno stwierdził, że wygodniej mu w Golfie z tyłu niz w tych autach które "zwiedzał". Dacia była najbliżej.

Jedno było wygodniejsze, ale to akurat sedan w Lexusie i kosztował 600k PLN ;]

Co do samego Golfa, to z tego co widziałem na youtube, nie poprawili tego durnego ekranu i chociaż jest teraz większy, to nadal pięknie się zawiesza i potrafi nie reagować na polecenia.

Dodam jeszcze coś.

Od lipca 2024 jest ISA. Sprawdź czy w wybieranym samochodzie to się łatwo wyłącza, najlepiej na stałe. To jest tak upierdliwe, że ja w ogóle bym zaczynał wybór auta właśnie od tego.

Napisano

ISA idzie się przyzwyczaić i ignorować. Przestałem wyłączać , przestałem się spieszyć i mało co piszczy. Z ISA trochę jak z klimatyzacja z tabletu czy narzekaniem, że nie ma gałki od głośności na ekranie jak jest klawisz na kierownicy….

Napisano
  • Autor

@kravitz Lubię Twoje podsumowania, bo one właściwie wpisują się w moje upodobania niezależnie o jakim aucie piszesz. 

Golf byłby raczej z pierwszych roczników 20,21,22, więc bez ISA, ale też z możliwością chiptuningu, bo od 2023 już się nie da. Celowałbym w wersję Style (czyli średnie wyposażenie), które oferuje lepsze fotele, lepsze światła, blisa, często klimę z tyłu.

Dla mnie w porównaniu z mk7 skopali mocno nawiewy środkowe. Do zalet można niewątpliwie zaliczyć możliwość ustawienia różnych profili z poziomu menu, a jak się nie da, to kostką obd11. W BMW już jest z tym gorzej.

@sdss Nie ten budżet na zakup O4 RS. 

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał(a):

@kravitz Lubię Twoje podsumowania, bo one właściwie wpisują się w moje upodobania niezależnie o jakim aucie piszesz. 

Golf byłby raczej z pierwszych roczników 20,21,22, więc bez ISA, ale też z możliwością chiptuningu, bo od 2023 już się nie da. Celowałbym w wersję Style (czyli średnie wyposażenie), które oferuje lepsze fotele, lepsze światła, blisa, często klimę z tyłu.

Dla mnie w porównaniu z mk7 skopali mocno nawiewy środkowe. Do zalet można niewątpliwie zaliczyć możliwość ustawienia różnych profili z poziomu menu, a jak się nie da, to kostką obd11. W BMW już jest z tym gorzej.

@sdss Nie ten budżet na zakup O4 RS. 

Poszukaj 2.0 TSI 4x4 190KM

Napisano
34 minuty temu, kravitz napisał(a):

Bym Ci napisał, nie bierz Golfa 8, bo to g00wno, ale nie napiszę, bo nie wiem co teraz oferuje BMW.

Wiem, że był czas, kiedy chodziliśmy po salonach i wtedy wybraliśmy Golfa, ale za nic nie przypomnę sobie już kiedy to było i czy to wtedy jak wzięliśmy Golfa 7.5 elektryka, czy właśnie 8 hybrydę.

A byliśmy wtedy też i w Mercedesie oglądać A klasę i BMW 1.

I właśnie niewiele to da, bo nie wiem nawet czy to był obecny model BMW 1, czy poprzedni.

Jednak wtedy pod względem tego punktu który zostawiłem w cytacie, Golf był właściwie całkowicie poza zasięgiem konkurencji.

Zwyczajnie wszędzie był wiekszy i wygodniejszy. Na każdym fotelu, miejsca było też więcej, czy to na nogi, czy na głowę. Chyba nawet bagaznik miał większy.

Z tym miejscem akurat pomiędzy 8 i 7.5 się nie pogorszyło, ale nie wiem tego kompletnie czy konkurencja się nie polepszyła.

Taka ciekawostka, jeszcze odnośnie Golfa.

Wczoraj byliśmy w trzech salonach samochodowych z synem, ale nie żeby wybierać auto, tylko szukaliśmy bagaznika na narty na hak ;]

Nieważne, czy chcieliśmy kupić i jaki, pewnie bym wybrał podobny z internetu. Zwyczajnie widziałem taki bagażnik na jednym teście i wiedziałem że jest w salonie Volvo ;]

Syn w cholerę wysoki, więc dla jaj posadziłem go w kilku SUVach w Volvo, w Lexusie i w....Dacii Duster.

I mam to głęboko w poważaniu, że gawiedź na AK wie lepiej. Syn jasno stwierdził, że wygodniej mu w Golfie z tyłu niz w tych autach które "zwiedzał". Dacia była najbliżej.

Jedno było wygodniejsze, ale to akurat sedan w Lexusie i kosztował 600k PLN ;]

Co do samego Golfa, to z tego co widziałem na youtube, nie poprawili tego durnego ekranu i chociaż jest teraz większy, to nadal pięknie się zawiesza i potrafi nie reagować na polecenia.

Dodam jeszcze coś.

Od lipca 2024 jest ISA. Sprawdź czy w wybieranym samochodzie to się łatwo wyłącza, najlepiej na stałe. To jest tak upierdliwe, że ja w ogóle bym zaczynał wybór auta właśnie od tego.

Akurat jeśli chodzi o ISA, to BMW doskonale wie że to największe badziewie. Wyłącza się jednym kliknięciem przycisku. Tak samo jest w Dacii, Renault i Kia/Hyundai. 

Edytowane przez grogi

Napisano

;]

Napisano
5 minut temu, t_kucyk napisał(a):

;]

Nieaktualne. F40 czyli 1-ka, to już FWD. Dla niektóych to taki sam fuckup, jak wprowadzenie przez Subaru Imprezy Lanos z ramkowymi drzwiami. ;)

Napisano
  • Autor
21 minut temu, t_kucyk napisał(a):

;]

Akurat na filmie jest F20 vs mk7. Miałem F20, mam mk7 i Golf ustępował jedynie wyciszeniu i prowadzeniu auta, natomiast pod każdym innym względem jest lepszy od BMW. Dlatego pytam o kolejne generacje, bo Golfa mk8 znam, ale o BMW bym coś więcej poczytał.

Napisano
7 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Zakładamy, że szukamy używanego kompakta do 90 tys.,

Po wnikliwym rozpatrzeniu wyglądu obu samochodów, stwierdzam, że wszystko jedno, byle w jak najlepszym wyposażeniu :) To nie cyrograf a w tej półce wypas robi mega różnice w użytkowaniu i odsprzedaży.

Wciąłbym też pod uwagę Skoda Scala (ogłoszenie losowe, pierwsze z brzegu) - ale jak patrzę na cena-rocznik to nie ma jakichś dużych różnic względem VW/BMW; jedyny plus, że łatwiej znaleźć niski przebieg.

Przy tej kwocie wziąłbym też pod uwagę coś nowego - totalnie przykładowo: Toyota CorollaKia CeedMG3 - trochę tego jest (i pojawia się), można przejrzeć raz na jakiś czas pepper.pl/grupa/auto

Osobiście - za 90k kupiłem rok temu i kupiłbym ponownie - Ateca 2.0 w temacie której sam mi doradzałeś ;) Odpukać, jestem wyjątkowo zadowolony z tego samochodu.

Napisano
13 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Ale nadal regulacja temp niepodświetlona. Gładzili na kierownicy. Zawieszający się ekran multimedialny. Lipa trochę dajesz 90k i działa jak chce.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, wujek napisał(a):

Ale nadal regulacja temp niepodświetlona. Gładzili na kierownicy. Zawieszający się ekran multimedialny. Lipa trochę dajesz 90k i działa jak chce.

Wszystkie modele, jakie oglądałem mają normalne przyciski na kierownicy, o takie.

17379587974508226627117753482165.jpg.44466f352037a2502b3767768f424421.jpg

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, camel00 napisał(a):

Po wnikliwym rozpatrzeniu wyglądu obu samochodów, stwierdzam, że wszystko jedno, byle w jak najlepszym wyposażeniu :) To nie cyrograf a w tej półce wypas robi mega różnice w użytkowaniu i odsprzedaży.

Wciąłbym też pod uwagę Skoda Scala (ogłoszenie losowe, pierwsze z brzegu) - ale jak patrzę na cena-rocznik to nie ma jakichś dużych różnic względem VW/BMW; jedyny plus, że łatwiej znaleźć niski przebieg.

Przy tej kwocie wziąłbym też pod uwagę coś nowego - totalnie przykładowo: Toyota CorollaKia CeedMG3 - trochę tego jest (i pojawia się), można przejrzeć raz na jakiś czas pepper.pl/grupa/auto

Osobiście - za 90k kupiłem rok temu i kupiłbym ponownie - Ateca 2.0 w temacie której sam mi doradzałeś ;) Odpukać, jestem wyjątkowo zadowolony z tego samochodu.

90 tys, to absolutny max, wolałbym wydać np 78, bo za tyle już są Golfy i BMW, które mnie jakoś zatysfakcjonują. Myślę, że zanim dojdzie do zmiany auta, spokojnie znajdę coś w okolicy 80 tys. 

Dla mnie jednym z priorytetów jest koszt eksploatacji, czyli prosty napęd bez awd, niskie nadwozie ze spalaniem średnim poniżej 7/100. Wszelkie suvy się w to nie łapią.

Najbardziej optuję za Golfem, bo w nim spokojnie można wykręcać spalanie poniżej 5/100.

Napisano
6 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Wszystkie modele, jakie oglądałem mają normalne przyciski na kierownicy, o takie.

17379587974508226627117753482165.jpg.44466f352037a2502b3767768f424421.jpg

Chyba tylko R-line i GTI miał dotykowe. 

Napisano
34 minuty temu, wujek napisał(a):

Przyciski w G8 są zwykłe w zwykłych wersjach. Tylko GTI/GTD/GTE/R tak doświadczały gładzikami użytkowników.

Napisano

Kierownice można wymienić .

Napisano
15 godzin temu, wujek napisał(a):

Golf MK8 przed FL ma dużo chorób dziecięcych 

To tak jak i Ty 😉

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

No my jesteśmy świeżo po zwiedzaniu salonów i sama moja żona powiedziała, że takiego gufffna jak obecny golf nie widziała. Tablet i zegary rzecz gustu - dla mnie akurat OK, ale deska (pisałem o listwach na desce z blaszki po puszkach), wsiada się jakby na asfalt, zamykanie drzwi hmmmm rzecz dyskusyjna. Obecnie Polo jest już jakoś tak solidniej zrobione. W obecnym golfie jest to wszytko takie jakieś odchudzone, że po kilku latach mam wrażenie plastiki się przetrą od patrzenia. Przy nim nowa Astra to król.

U mnie tablet działa super (B9), ustawienie klimy - można przeciągać, naciskać i chodzi OK. Kierownice wróciły po dotykowym Pasku z końca produkcji B8 do zwykłych przycisków, ale w niektórych Golfach czytałem są bez podświetlenia. Asystent pasa ruchu - przyzwyczaiłem się (jest mniej nerwowy niż w skodzie gdzie wyrywało z rąk kierownice), automatyczny tempomat: zatrzymuje, sam rusza  wszystko OK, ja sam jedzie i widzi, że za szybko się zbliżasz do pojazdu to sam potrafi przyhamować i jak już jest naprawdę szybko - krzyczy i wyświetla czerwony komunikat, przy dojeżdżaniu do ronda pokazuje na zegarach z której strony nadjeżdżają pojazdy. Grzane zydle działają u mnie bardzo szybko natomiast w Golfie jakoś dużo, dużo wolniej - nie wiem dlaczego. Natomiast nie mogę się tylko przyzwyczaić do pracy silnika na 2 garach jak jedziemy bez obciążenia i wyraźnego przyspieszania.

O Seatach nie piszę, bo po jazdach nastąpiło stwierdzenie, że chyba tam zapomnieli wygłuszenia dać 😁

Napisano

Popatrz na Skodę Scala. Miejsca full bagażnik 472 l. 
Do miasta 1.0 w zupełności wystarcza mało spala a u na trasie daje radę. Wersja style +kilka dodatków np fullled światła robi z niej przyjemne auto. 
Sam mam co prawda 1.5 dsg ale program na skrzynie załatwił problem z utrzymywaniem 1200 obr. Niestety silnik nie do ruszenia jak i gateway. Mój to 11.2022. 
za 80-90 tys można już naprawdę powybierać 

Napisano
11 minut temu, Camel napisał(a):

Asystent pasa ruchu - przyzwyczaiłem się (jest mniej nerwowy niż w skodzie gdzie wyrywało z rąk kierownice),

W G8 jest wrażenie jakby jazdy na flaku. Jedziesz zakręt, a auto jakby drogi szukało.

Da się to wyłączyć na stałe, ale niestety tylko zewnętrznym softem.

12 minut temu, Camel napisał(a):

Grzane zydle działają u mnie bardzo szybko natomiast w Golfie jakoś dużo, dużo wolniej

Tutaj potwierdzam. Zarówno grzanie zydli w Golfie jak i kierownicy działa wolno.

Są jednak jakieś plusy. Kierownica grzana jest cała, również tam gdzie masz koniuszki palców. Też i chyba całe fotele się grzeją. Piszę chyba, bo nie zauważyłem takiego zjawiska jakie mam w Tesli, gdzie powyżej nerek jest zwyczajnie zimno. Historia z brakiem grzania wewnętrznego miejsca na wieńcu kiery, tam gdzie kończą się palce, też z Tesli.

Napisano
22 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tutaj potwierdzam. Zarówno grzanie zydli w Golfie jak i kierownicy działa wolno.

Są jednak jakieś plusy. Kierownica grzana jest cała, również tam gdzie masz koniuszki palców. Też i chyba całe fotele się grzeją. Piszę chyba, bo nie zauważyłem takiego zjawiska jakie mam w Tesli, gdzie powyżej nerek jest zwyczajnie zimno. Historia z brakiem grzania wewnętrznego miejsca na wieńcu kiery, tam gdzie kończą się palce, też z Tesli.

W B9 kierownica nagrzewa się mega szybko, automatycznie się włącza na 1 zakres z 3 poniżej jakiejś temperatury (zanim wyjadę z garażu jest już ciepła, na 2 lub 3 jest dla mnie już za ciepła, dobrze że startuje z 1 :) ) Grzeje cały wieniec a jak dobrze pamiętam to w Astrze góra nie grzała tylko boki.  Fotele tak samo, wyjeżdżając z garażu czuć już ciepło, ustawiam na max 2/3 bo na 3 pali mi się "rów" 🤣.  

28 minut temu, kravitz napisał(a):

W G8 jest wrażenie jakby jazdy na flaku. Jedziesz zakręt, a auto jakby drogi szukało.

Da się to wyłączyć na stałe, ale niestety tylko zewnętrznym softem.

To fakt, sam się zdziwiłem, że jadąc prawie dupą po asfalcie - bo tak się siedzi, to auto nurkuje na zakrętach jak ponton - myślałem że koła są nie dopompowane i na zimówkach, ale chyba tak już jest jak piszesz. 

Napisano
  • Autor
35 minut temu, tomecki napisał(a):

@kaczorek79 nie pisałeś dopiero co (1-2-3 tygodnie temu), że obecny Golf u Ciebie jeszcze będzie trochę służył? 8]

Tak, zaraz wykupuję nowy pakiet ubezpieczenia, który będzie obowiazywał do marca 2026, a zmianę auta planuję zimą za rok. Ja zawsze blisko roku przygotowuję się do zmiany, żeby na pałę nie kupować. Po selekcji obserwuję rynek i ciach...

Jeszcze muszę nowe opony letnie przetestować, bo nie przejechały nawet 1 km.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Camel napisał(a):

To fakt, sam się zdziwiłem, że jadąc prawie dupą po asfalcie - bo tak się siedzi, to auto nurkuje na zakrętach jak ponton - myślałem że koła są nie dopompowane i na zimówkach, ale chyba tak już jest jak piszesz. 

Nie zauważyłem czegoś takiego. Mk8.5 z wielowahaczem zrobiłem coś ok 300 km w weekend, był na kołach 18" ale miał też chyba sprężyny Sport line. Jeździłem chwilę mk8 na belce, oponach zimowych 16" i też nie rzuciło mi się w oczy coś nie tak z prowadzeniem. 

U mnie i tak zaraz po zakupie muszą wylądować jakieś springi z wersji obniżanej/usztywnionej fabrycznie, oraz większe hamulce z mocniejszych modeli. 

Napisano
17 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Zakładamy, że szukamy używanego kompakta do 90 tys., na placu pozostają BMW F40 1.5 T 3 cyl. 136/140 KM i Golf VIII 1.5 tsi 130/150 KM. 

Oba auta z tej samej epoki, ceny zbliżone. Golfa znam, bo jeżdżę mk7, a tu praktycznie różnicy między mk8 nie ma. BMW przez wiele lat miałem, ale te poprzednie rwd, nowszym fwd nigdy nie jeździłem.

Zalety VW:

2. Serwis tani i łatwo dostępny

3. Prawdopodobnie lepsze wyposażenie od BMM za te same pieniądze

Zalety BMW:

1. Ciut bardziej podoba się wygląd zewn i wewn

2. Właściwości jezdne powinny być lepsze

Wady VW:

1. Nudny wygląd i jakościowy spadek do poprzednika

2. Wersja 150 KM ma skrzynię biegów mq281, która ma złe opinie, natomiast wersja 130 KM ma dobrą skrzynię, ale belkę z tyłu zamiast wielowahacza.

Wady BMW:

1. Trochę droższy serwis i możliwości retrofitu/konwersji do wyższych modeli

2. 3 cylindry

3. Nie wiem jak z wyposażeniem w wersjach średnich, czy nie brakuje czasem takich opcji, jak światła matrycowe, lub ACC

4. Prawdopodobnie BMW będzie bardziej zaniedbane od VW po ok 4 latach eksploatacji

W przypadku Golfa pod uwagę biorę tylko skrzynię MT, z kolei nie wiem jakie opinie ma skrzynia dwusprzęgłowa w 1er i czy warto ją rozważyć, czy jednak jest z tych, które wymagają wożenia w schowku 10 tys zł na ewentualną naprawę. 

Volkswagena jednak znam, ale w przypadku BMW wypadłem już z obiegu przy tych nowszych modelach, a takiej F40 to nawet raz na warsztacie nie miałem.

Mile widziane opinie, mogą być też zasłyszane, szczególnie o aucie z Monachium.

Zdaje się, że @spad ma tu najlepsze doświadczenie posiadając mk7.5 i F40.

Miałem mk7.5 1,5 130 KM, mam BMW F48 (X1), ale z silnikiem 3-cylindorwym 1,5 136 KM.

Ciężko mi trochę porównać te dwa modele bo jedno to było kombi, drugie to SUV, więc pozycja za kierownicą zupełnie inna. Ale spróbujmy. Dynamika silnika na plus dla BMW. Nie licząc odpalania kiedy słychać te trzy cylindry to potem motor pracuje gładko i nikt nie powie, że słyszy różnicę braku cylindra. Spalanie choć wiadomo inna buda auta już na plus golfa. Tam średnio było to wg komputera 7,7, w bmw 9,2. Podaję wskazania komputera, nie przekładam to na lpg, ale przy samym lpg to bmw spala litr więcej gazu i chyba 0,5 litra więcej benzyny. Auta głównie użytkowane przez żonę, niemalże co tydzień takie same użycie, więc porównanie warunków wręcz laboratoryjne. 

Jakość wykonania powiedziałby bardzo podobna, może inaczej miałem bardzo bogato wyposażonego golfa i bardziej podstawowe bmw, więc prezentują podobną jakość. Na plus golfa tempomat adaptacyjny, czego nie mam bmw, ale nie wiem jak w F40, które rozważasz. Multimedia to plus dla VW, ładniejsze, fajniejsze, lepiej się obsługuje, bardziej przemyślane. 

Po dłuższej podróży świeższy wychodzę z bmw. 

Coś było o przewożeniu roweru. U mnie to zawsze element decydujący czy w ogóle auto tzw. główne można kupić. Rower w X1 wchodzi bez problemu, może nie tak super swobodnie jak do Golfa kombi, ale mieści się.

Edytowane przez spad

Napisano
  • Autor

@spad Dzięki. Ja rower wożę w Golfie hatchback, a nawet dwa się mieszczą + dwie osoby. Spalanie do mnie przemawia, bo nawet w F40 będzie trochę wyższe niż w 1.5 tsi, który chyba jest mistrzem w tej konkurencji. Multimedia, no tu trochę dyskusyjnie, bo mk8 może mieć z tym gorzej od mk7 pod względem właśnie jakiegoś zawieszania się itp, ale obsluga na pewno na plus w Golfie. Jak wsiadłem do mk8, to absolutnie niczego nie szukałem, tam wszystko działa tak, jakbym sobie to zaprojektował, a ja to lubię, wskakuję w auto i jadę, a nie rozglądam się w koło co i do czego. W BMW tak trochę jest.

Napisano
33 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

@spad Dzięki. Ja rower wożę w Golfie hatchback, a nawet dwa się mieszczą + dwie osoby. Spalanie do mnie przemawia, bo nawet w F40 będzie trochę wyższe niż w 1.5 tsi, który chyba jest mistrzem w tej konkurencji. Multimedia, no tu trochę dyskusyjnie, bo mk8 może mieć z tym gorzej od mk7 pod względem właśnie jakiegoś zawieszania się itp, ale obsluga na pewno na plus w Golfie. Jak wsiadłem do mk8, to absolutnie niczego nie szukałem, tam wszystko działa tak, jakbym sobie to zaprojektował, a ja to lubię, wskakuję w auto i jadę, a nie rozglądam się w koło co i do czego. W BMW tak trochę jest.

No i serwisowo, niezależne serwisy bmw zalecają wymianę bliżej co 10 kkm, gdzie w VW co 15 km było wystarczające (lub co rok tu i tu, wiadomo). Serwis olejowy skrzyni w bmw co 60 kkm, koszt na gotowo 1400 zł. Cena w serwisie BMW, który ma autoryzację serwisową BWM i wpisuje serwisy i naprawy do bazy BMW.

Co do multimediów, BWM zrobiło je wspólnie z Peugeotem/Citroenem i jako były właściciel C3 widzę podobieństwa pewnych głupich rozwiązań multimediów. Gra to dobrze, nie zawiesza się, ale po prostu wolę rozwiązania z VW. Co do spalania, tutaj faktycznie VW i TSI to mistrz.

Napisano

@kaczorek79

Kilka miesięcy temu teściu poprosił mnie o pomóc w wyborze auta bo chciał przesiąść się na automatach.

Kupił 118i po flocie z Lidla (jeszcze jest trochę tych aut na rynku i osobiście uważam że warto, szczególnie że można do nich dokupić ubezpieczenie napraw). 

Auto jest bardzo poprawne, miało przejechane ponad 130 tys i środek sprawiał bdb wrażenie. Z awarii to ten konkretny egzemplarz miał wymienione TCU bo wcześniej padła pompka wody i upaliła stopień końcowy sterownika. Pozatym to standardzik jak klocki tarcze itd

Jedno ale, jak dla mnie to auto nie wyróżnia się niczym od wspomnianego Golfa, wybrałem je tylko dlatego że znałem historię i chciałem zrobić "unifikację" floty w rodzinie. Nie prowadzi się jakoś wybitnie - ot poprawny kompakt jak np Golf.

Z ciekawości wlazłem na otomoto i za 90 tys da się znaleźć jakieś G20 kombi które wygląda na warte zainteresowania, jak nie chcesz kombi to zawsze masz opcję dołożenia haka do sedana. Na używanych gratach oe wyjdzie pewnie z 2-3 tys za części plus Twoja robota.

Napisano

Aha, jeszcze jedna istotna rzecz, wartość pojazdu po latach przy ewentualnej sprzedaży. Patrząc na ogłoszenia X1. To za ile ludzie są w stanie kupić 10-letnie bmw z nalotami po 200-270 kkm to w głowie się nie mieści. Ceny po 50 tysi, w tej okolicy. W tej cenie kupisz 6-letniego Golfa z połowę mniejszym przebiegiem. Więc jak długo pojeździsz to strata wartości na BMW jest sporo niższa, a zakładasz, że na strat wydasz podobną kasę.

Napisano
19 minut temu, spad napisał(a):

Aha, jeszcze jedna istotna rzecz, wartość pojazdu po latach przy ewentualnej sprzedaży. Patrząc na ogłoszenia X1. To za ile ludzie są w stanie kupić 10-letnie bmw z nalotami po 200-270 kkm to w głowie się nie mieści. Ceny po 50 tysi, w tej okolicy. W tej cenie kupisz 6-letniego Golfa z połowę mniejszym przebiegiem. Więc jak długo pojeździsz to strata wartości na BMW jest sporo niższa, a zakładasz, że na strat wydasz podobną kasę.

Ogolnie SUVy zaskakujaco dobrze trzymaja cene...

Na jutro jestem umowiony na sprzedaz CX-5, 9-letnie auto z przebiegiem 140kkm i MT za ponad 60kPLN.

MIalem sprzedawac C3, ale skoro trafil sie przypadkowo klient na Mazde to stwierdzilem, ze moze tak mialo byc ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Ogolnie SUVy zaskakujaco dobrze trzymaja cene...

Na jutro jestem umowiony na sprzedaz CX-5, 9-letnie auto z przebiegiem 140kkm i MT za ponad 60kPLN.

MIalem sprzedawac C3, ale skoro trafil sie przypadkowo klient na Mazde to stwierdzilem, ze moze tak mialo byc ;]

7 letniego Tucsona sprzedałem za ponad 70 tys. :)

Kupiłem za 109 :)

Napisano
  • Autor
36 minut temu, spad napisał(a):

Patrząc na obecne cztero-pięciolatki, za 85 tys można mieć Golfa w wesji Style (taki Highline dzisiejszch modeli) i 1er z gorszym wyposażeniem, który nie posiada nawet nawiewu na tylną kanapę. Pewnie, jak oba były nowe, to BMW było droższe ze 20 tys, więc tu jakoś podobnie wypada utrata wartości. Pod uwagę biorę tylko auta używane z przebiegiem poniżej 100 kkm i raczej utrata wartości nie jest dla mnie priorytetem. Kupuję dla siebie, nie na handel, więc po 6-7 latach eksploatacji traktuję auto, jak narzędzie, które służyło i się zużyło.

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

7 letniego Tucsona sprzedałem za ponad 70 tys. :)

Kupiłem za 109 :)

Niby tylko 1/3 w plecy. A realnie? Ile teraz musiałbyś wydać na takiego Tucsona jak kupiłeś 7 lat temu?

Napisano
7 minut temu, kenickie napisał(a):

Niby tylko 1/3 w plecy. A realnie? Ile teraz musiałbyś wydać na takiego Tucsona jak kupiłeś 7 lat temu?

Diesla chyba juz nie ma, ale noPB z AT w jakiejs srodkowej wersji,  to +/- 150-160kPLN ;)